René Bouwmeester

René Bouwmeester

René Bouwmeester is redacteur Politiek en Economie. Hij is parlementair verslaggever en volgt de Nederlandse en Europese landbouwpolitiek vanuit Den Haag en Brussel.

Contact

Artikelen door René Bouwmeester

Idee BBB: bouw leegstaande stallen en schuren om tot woningen

Politiek

De regering moet de wet- en regelgeving aanpassen zodat leegstaande stallen en schuren kunnen worden omgebouwd naar woningen. Dat vindt BBB.

NAJK verguld met 163 miljoen euro vestigingssteun voor jonge boeren

Politiek

NAJK, de organisatie voor jonge boeren, is bijzonder opgetogen dat de Tweede Kamer donderdag heeft ingestemd met de verhoging van het budget voor de vestigingssteun voor jonge boeren. Hierdoor is er nu 163 miljoen euro bestemd voor jonge boeren.

Financiering ecoregeling 2023 definitief rond

Politiek

Boeren die vorig jaar hebben deelgenomen aan de ecoregeling, ontvangen alsnog de volledige vergoeding voor hun verduurzamingsactiviteiten. De Europese Commissie is akkoord met het plan van het kabinet om het tekort uit de eigen schatkist aan te...

Belgische boeren halen aantal strijdpunten binnen

Politiek

Belgische boerenorganisaties hebben donderdag een akkoord gesloten met de Vlaamse regering. De afspraken gaan over emissiesturing bij de stikstofaanpak, bescherming van landbouwgrond en het verminderen van administratieve lasten.

Subsidie voor Limburgse boeren om water vast te houden

Regio Zuid

Waterschap Limburg stelt subsidie beschikbaar aan boeren die maatregelen nemen om water vast te houden op landbouwpercelen in Zuid-Limburg.

Tweede Kamer geeft groen licht voor uitbreiding uitkoopregeling

Politiek

Een Kamermeerderheid stemt in met de uitbreiding van het budget voor de de vrijwillige beëindigingsregelingen Lbv en Lbv-plus. Hierdoor kunnen meer boeren gebruikmaken van de regeling. Ook is er meer geld voor jonge boeren, de ecoregeling en...

Tientallen gewonden bij boerenprotesten in India

Politiek

Boerenprotesten in India hebben dinsdag en woensdag geleid tot harde confrontaties met veiligheidstroepen. Daarbij zijn tientallen gewonden gevallen bij zowel boeren als politie.

Boerenprotest gooit roet in het eten van Ronde van Andalusië

Politiek

Door boerenprotesten in Spanje is te weinig politie beschikbaar om de Ronde van Andalusië, ofwel Ruta del Sol, te begeleiden. De eerste etappe van de wielerwedstrijd is daarom afgelast, meldt de organisatie.

Ongediertebestrijders zien exponentiële toename ratten en muizen

Economie

Het verbod op regulier gebruik van pesticiden in en rondom bedrijven en woningen heeft geleid tot een exponentiële toename van muizen en ratten. Dat meldt BeestjesKwijt, een commercieel landelijk platform voor ongediertebestrijders.

Europese Commissie staat uitzondering toe voor braak laten boerenland

Politiek

Boeren worden niet verplicht om 4 procent van hun landbouwgrond braak te laten liggen. Voorwaarde is dat ze op deze grond gewassen planten die goed stikstof vasthouden, zoals klaver of bonen, en dat ze er geen gewasbeschermingsmiddelen op gebruiken.

Ziekteverzuim agrarische sector daalt licht

Economie

Het gemiddelde ziekteverzuim in de agrarische en groene sector was vorig jaar 5,25 procent. Hiermee daalt het verzuim iets ten opzichte van 2022, toen het op 5,29 procent lag. Dat meldt dienstverlener en kenniscentrum Stigas.

Honderden Belgische boeren blokkeren wegen in Antwerpse haven

Politiek

Honderden Belgische boeren bezetten de haven van Antwerpen en blokkeren de toegangswegen. Volgens de organisatie gaat het om ongeveer vijfhonderd boeren die ontevreden zijn met het Belgische landbouwbeleid en erkenning vragen voor hun werk.

Rapport informateur: grootste financiële risico's 'landbouw' bij rechtszaken over stikstofaanpak

Politiek

De begroting van het ministerie van LNV kent financiële tegenvallers en risico's. De grootste risico's, met een omvang van miljarden euro's, zijn al eerder gemeld aan de Tweede Kamer en hebben te maken met de mogelijke gevolgen van rechtszaken over...

Man opgepakt voor lozen mest bij boerenprotest in Utrecht

Politiek

Een 43-jarige man uit Renswoude is maandag aangehouden omdat hij eerder deze maand voor de ingang van het provinciehuis in Utrecht mest heeft geloosd. Het incident vond plaats bij een actie op 2 februari waarbij een groep boeren met ongeveer veertig...

Kamer bezorgd om kwekersrecht na toestaan nieuwe veredelingstechnieken

Politiek

De Tweede Kamer is bezorgd over kwekersrecht en de positie van kleine veredelingsbedrijven nu het Europees Parlement heeft ingestemd met het toestaan van nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-Cas.

Van der Plas verlaat debat na harde botsing met De Groot

Politiek

BBB-leider Caroline van der Plas is donderdagavond weggelopen bij een commissiedebat na opmerkingen van Tjeerd de Groot (D66). 'Ik verlaat de vergadering, want de heer De Groot zit me allerlei dingen toe te bijten, en ik vind het geen veilige...

Meerderheid Tweede Kamer wil beperking op import van kalveren

Politiek

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er minder kalveren worden geïmporteerd. Een motie van deze strekking is dinsdagmiddag aangenomen. De Tweede Kamer ziet beperking van de import als een route waarmee relatief goedkoop en snel stikstofwinst...

Tweede Kamer vraagt om beschermde status veredelingsbedrijven

Politiek

De Nederlandse groente- en zaadveredeling is van essentieel belang voor de voedselproductie. Deze bedrijven moeten daarom als vitale en strategische bedrijven beschermd worden tegen ongewenste overnames.

Analyse: op landbouwgebied boterde het al niet tussen de formerende partijen

Politiek

Het NSC van Pieter Omtzigt heeft de gesprekken met PVV, BBB en VVD over de formatie voorlopig gestaakt. Wie de afgelopen weken naar het debat over de landbouwbegroting keek, moet hebben geconcludeerd dat het tussen PVV, NSC, BBB en VVD op het gebied...

Profiel: Jeanet Nijhof-Leeuw wil boeren ruimte geven om te ondernemen

Politiek

Jeanet Nijhof-Leeuw is de nieuwe landbouwspecialist van de PVV. Buiten de Overijsselse politiek is ze vrijwel onbekend. Wie is de landbouwwoordvoerder van de grootste partij in de Tweede Kamer?

LTO kondigt Nationaal Boerencongres met Kamerleden aan

Politiek

LTO Nederland houdt op donderdag 7 maart het Nationaal Boerencongres. Tijdens deze boerenmanifestatie gaan duizend LTO-leden in gesprek met landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer.

Adema houdt het liefst de hand op de knip

Politiek

Demissionair landbouwminister Piet Adema kan geen steun geven voor verruiming van de regeling voor financiële steun aan jonge boeren. Ook langjarige financiële steun voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer ziet hij niet zitten. Dat heeft de...

Van der Wal: 3 miljard euro nodig om PAS-melders te helpen

Politiek

De 3 miljard euro die het kabinet op korte termijn wil vrijmaken voor de stikstofaanpak is nodig om te voorkomen dat PAS-melders verder in de problemen komen. Dat zegt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

Voorstel bij landbouwbegroting: extra miljoenen voor startende jonge boeren

Politiek

CDA, ChristenUnie en de SGP stellen voor om dit jaar bijna 20 miljoen extra euro te reserveren voor startende jonge boeren. Kamerleden Eline Vedder (CDA, foto), Pieter Grinwis (ChristenUnie, foto) en André Flach (SGP) dienen daarvoor een amendement...

Prijs agrarische grond gemiddeld 7,4 procent hoger

Economie

De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland bedraagt 78.800 euro per hectare. Dit is 7,4 procent hoger dan in 2022. Dat melden het Kadaster en Wageningen Economic Research op basis van de gemiddelde prijzen over de vier kwartalen in 2023.

Franse regering vraagt Brussel regels voor braakland aan te passen

Politiek

De Franse landbouwminister Marc Fesneau wil dat de Europese Commissie de regels ten aanzien van braakland aanpast om de boeren in zijn eigen land te helpen. Hij verlangt nog deze week een besluit van Brussel over de regelwijziging.

'Vruchtbare delta van groot belang voor Europese voedselstrategie'

Politiek

In Brusselse regelgeving moet veel meer rekening worden gehouden met de specifieke teeltomstandigheden in de vruchtbare delta in de lage landen. De hoogwaardige voedselproductie daar verdient, in het licht van de Europese voedselstrategie, een...

Boeren voeren actie in Europa nu inkomen onder druk staat

Politiek

Na Nederland, België, Roemenië en Duitsland protesteren nu ook boeren in Frankrijk en Litouwen. De overeenkomst tussen deze boeren is dat hun verdienvermogen onder druk staat door gestegen kosten en aangescherpte milieuregels.

Adema schrapt certificeringskosten kleine biobedrijven

Biologische landbouw

Landbouwbedrijven en bereidingsbedrijven met een jaarlijkse omzet kleiner dan 50.000 euro hoeven de jaarbijdragen aan certificeringsinstantie Skal niet te betalen. Dat heeft demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit...

Biohuis vraagt kabinet voorlopers te beschermen in stikstofbeleid en NPLG

Politiek

Het kabinet moet provincies stimuleren om biologische landbouw op te nemen in de gebiedsplannen. Ook moet het kabinet afspraken maken met banken, financiers en grondeigenaren over het verstrekken van financiering en het verpachten van grond aan...

Adviescollege vindt eisen biologische producten te streng

Biologische landbouw

De eisen waaraan biologische groente en fruit in het kader van Europese regelgeving moeten voldoen, zijn veel te streng. Sommige winkeliers overwegen daarom zelfs te stoppen met het aanbieden van deze producten. Daarvoor waarschuwt het Adviescollege...

Vruchtgroentetelers nemen regie op eigen data

Economie

De Federatie Vruchtgroenteorganisaties (FVO), een koepel van glasgroentetelersverenigingen, gaat participeren in GreenlinQdata. Dit is een dienstverlener bij verwerking van ketendata en teeltregistratie.

Voor de zomer 3 miljard euro in stikstofaanpak

Politiek

Het kabinet wil voor de zomer nog bijna 3 miljard euro vrijmaken voor de aanpak van de stikstofdepositie. Dat schrijft minister Christianne van der Wal van Natuur en Stiktof aan de Tweede Kamer.

Nieuwe Oogst zoekt redacteur voor print en web

Economie

De redactie van Nieuwe Oogst zoekt een redacteur op hbo werk- en denkniveau die affiniteit heeft met (een van) de plantaardige sectoren en/of agrarische markten. De standplaats is Zwolle.

Boeren tellen recordaantal vlinders op en rond bedrijf

Politiek

Vorig jaar telden 125 boeren gezamenlijk bijna 26.000 vlinders op en rondom hun bedrijf. Een record. Ze telden de dieren voor het monitoringsprogramma Boeren Insecten Monitoring Agrarisch Gebied (BIMAG).

Bas Eickhout beoogd Europees lijsttrekker GroenLinks-PvdA

Politiek

Europarlementariër Bas Eickhout is voorgedragen om namens GroenLinks-PvdA lijsttrekker te zijn bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Voorman Agractie na dood schapen: 'Wolfwerend raster maakt geen moer uit'

Politiek

Dertien dode schapen en twee gewonde dieren. Dat trof schapenhouder Bart Kemp dit weekeinde aan na een aanval op zijn schapen in het Gelderse Otterlo. Hij is er vrijwel zeker van dat een wolf een gat groef onder een hek en tekeerging in de kudde.

Ruissen opnieuw SGP-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Politiek

Europarlementariër en Nieuwe Oogst-columnist Bert-Jan Ruissen is lijsttrekker van de SGP voor de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni.

Adema maant Europa tot versnelde toelating van renure

Politiek

Demissionair landbouwminister Piet Adema wil dat Europa de toepassing van renure als kunstmestvervanger versneld toestaat. Op de volgende bijeenkomst van Europese landbouwministers – maandag en dinsdag – staat dit op de agenda.

Compensatie ecoregelingen gevonden, wachten op groen licht Brussel

Politiek

Demissionair landbouwminister Piet Adema is van plan de tekorten die zijn ontstaan bij de uitbetaling van de ecoregeling aan te vullen met gelden uit het Transitiefonds stikstof en landelijk gebied.

BBB wil onderzoek naar stikstofuitstoot van wilde dieren

Politiek

Wat is de impact van poep en pies van wilde dieren op de stikstofdepositie in Natura 2000 in de Kaderrichtlijn Water (KRW)-gebieden? Die vraag hield velen afgelopen week bezig. BBB-Kamerlid Cor Pierik wil de feiten boven tafel en heeft er...

'Nederland moet geen lagelonenland willen zijn'

Politiek

Nederland moet keuzes maken over welke kant het op wil als het gaat om economie en migratie en geen lagelonenland willen zijn. Dat meldt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (foto) in een reactie op het rapport 'Gematigde...

Teeltzones verschuiven door klimaatverandering

Economie

Klimaatverandering, veranderende consumentenvraag en grote marktschommelingen drukken de komende tien jaar een stempel op de land- en tuinbouw. Ondanks kostenstijgingen neemt het landbouwinkomen wel toe.

Tweede Kamer begint met bijschaven stikstofplan maar met mate

Politiek

De nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer heeft nog niet geleid tot een radicaal andere stikstofaanpak. PVV, NSC en BBB willen het beleid bijschaven, maar dat vindt niet iedereen verstandig.

Meer Natura 2000-gebieden onder kritische depositiewaarde

Politiek

In 2022 had 29 procent van de stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden een stikstofdepositie die lager was dan de Kritische Depositiewaarde (KDW). In 2005 was dat nog 20 procent. De gemiddelde overschrijding van de kritische depositiewaarde...

Belastingregeling voor milieu-investeringen aangepast

Economie

Ondernemers in de land- en tuinbouw krijgen komend jaar net als voorgaande jaren belastingvoordeel bij investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De voordeelregelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving...

Van der Tak: 'Investeer in blijvers en jonge boeren die verduurzamen'

Politiek

Sjaak van der Tak (67) stopt na drie jaar als voorzitter van LTO Nederland. Hij kan terugkijken op een bewogen periode. Toen hij drie jaar geleden aantrad, domineerde de stikstofaanpak het nieuws. Boerenprotesten volgden elkaar op en de agrarische...

Adema kan nieuwere gegevens over waterkwaliteit nog niet gebruiken

Politiek

Demissionair landbouwminister Piet Adema zal geen recentere gegevens over de waterkwaliteit gebruiken bij de aanwijzing van met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden) als de waterschappen die gegevens beschikbaar hebben. Hij wil geen...

Grote verschillen in verdiensten in agrarische sector

Economie

Het gemiddelde inkomen uit bedrijf per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje) voor land- en tuinbouwbedrijven is geraamd op 112.000 euro. Dat is 2.000 euro lager dan in 2022. Niet elke ondernemer zit op dit niveau, want de onderlinge verschillen zijn...

Tweede Kamer: verhoog ondergrens Aerius om PAS-melders te helpen

Politiek

De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd om de rekenkundige ondergrens in het Aerius-model te verhogen naar 1 mol per hectare. Hierdoor zou de vergunningverlening voor kleine uitstoters en de legalisatie van de PAS-melders op gang kunnen komen....

Tweede Kamer wil dat kabinet ecoregeling aanvult

Politiek

De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd de aangekondigde tariefsverlaging voor de ecoregeling ongedaan te maken. Een motie van deze strekking, ingediend door ChristenUnie, SGP, CDA en GroenLinks-PvdA is donderdagavond met ruime steun aangenomen.

Nog veel vragen over NV-gebieden onbeantwoord

Politiek

De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over de gebieden die zijn aangewezen voor strengere bemestingsnormen, de NV-gebieden. Dat bleek woensdag tijdens een technische briefing, waarbij de Kamerleden vragen konden stellen aan ambtenaren van het...

Inkomen boer in 2023 hoger dan gemiddelde, maar grote verschillen

Economie

Het gemiddelde inkomen voor boeren en tuinders over 2023 wordt geraamd op 112.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Dat is 37.000 euro hoger dan het gemiddelde over de periode 2018-2022, maar 2.000 euro lager dan het gemiddelde over 2022. De...

LTO op klimaattop: 'Als je invloed wil hebben, moet je hier zijn'

Politiek

De land- en tuinbouw had een prominente plek op de agenda van de klimaattop COP28 die de Verenigde Naties in Dubai hielden. Edwin Michiels, portefeuillehouder Natuur, Klimaat & Energie bij LTO Nederland, was erbij. 'Als je invloed wil hebben op...

Brussel welwillend tegenover ophogen budget ecoregeling uit Nederlandse schatkist

Politiek

De Europese Commissie staat welwillend tegenover het plan om het budget voor de ecoregeling uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) aan te vullen uit de Nederlandse schatkist. Dat meldt een woordvoerder van de commissie.

Tweede Kamer vraagt Adema om aanvullen GLB-budget

Politiek

De Tweede Kamer heeft demissionair landbouwminister Piet Adema donderdag gevraagd de verlaging van de Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)-premies via de landbouwbegroting op te vangen. Kamerleden zijn kritisch op de handelswijze van de minister.

BBB en NSC verdelen landbouwportefeuille; De Groot eventjes terug

Politiek

De zetelwinst van onder meer PVV, GroenLinks-PvdA, NSC en BBB betekent dat er veel nieuwe politici in de Tweede Kamer plaatsnemen. Zij werden woensdag 6 december geïnstalleerd. BBB en NSC hebben de landbouwonderwerpen verdeeld over twee Kamerleden....

LTO verlengt afspraak over cafetariaregeling tot 2025

Politiek

LTO Nederland heeft met de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën een nieuwe afspraak gemaakt over verlenging van de ET-kostenregeling, ofwel de cafetariaregeling. De nieuwe afspraak geldt tot en met eind 2025.

Kabinet voelt niets voor verplichte etikettering voor voedsel met gentechnologie

Politiek

Producten die tot stand komen met gentechnologie zoals als Crispr-Cas hoeven niet verplicht te worden vermeld op het etiket. Dat meldt demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namens het kabinet.

Teller uitkoopregelingen staat op 1.219 aanmeldingen

Politiek

1.219 veehouders hebben zich aangemeld voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De Lbv-regeling is inmiddels gesloten.

Zweed nieuwe voorzitter Europese koepel voor landbouwcoöperaties

Politiek

De Zweed Lennart Nilsson is gekozen tot nieuwe voorzitter van Cogeca. Dit is de koepelorganisatie die meer dan 22.000 landbouwcoöperaties in de Europese Unie vertegenwoordigt. Zijn termijn loopt van 2024 tot en met 2026.

Consultatie verlaging maximumtemperatuur diertransport geopend

Politiek

De regels die het mogelijk maken om de maximumtemperatuur voor diertransport te verlagen van 35 graden Celsius naar 30 graden Celsius, liggen ter inzage bij de overheid. Belanghebbenden kunnen hun visie op dit voorstel indienen via de...

Vogelgriep uitgebroken op Belgisch vermeerderingsbedrijf

Veehouderij

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld in een vermeerderingsbedrijf in de Belgsiche plaats Esen bij Diksmuide (West-Vlaanderen). Het is de eerste besmetting in België dit seizoen. Het gaat om heen hoogpathogene variant van het virus. Dat meldt...

Ruim 130 landen willen voedselproductie meenemen in klimaatbeleid

Politiek

Meer dan 130 landen verklaarden vrijdag op de klimaattop (COP28) in Dubai dat ze voedselproductie en de broeikasgassen die daarbij vrijkomen mee gaan nemen in het klimaatbeleid. Ook Nederland wil zich hieraan binden en heeft de verklaring...

Vogelgriep vastgesteld op leghennenbedrijf in Putten

Veehouderij

Op een leghennenbedrijf in Putten (Gelderland) is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 110.000 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat meldt het...

Minister Adema reageert op ophef GLB-tarieven: gegarandeerd bedrag en nabetaling

Politiek

Landbouwminster Piet Adema betreurt dat de voorlopige GLB-subsidies lager uitvallen dan aanvankelijk verwacht. Voor de basissteun garandeert hij een tarief van ten minste 207 euro per hectare. En bij de eerste 40 hectare komt daar 54 euro bij. Hij...

LTO en NAJK: verlaging GLB-premie voelt als steek in de rug

Politiek

LTO Nederland noemt het onacceptabel dat het ministerie van LNV achteraf de toegezegde tarieven voor de basisinkomenssteun en ecoregelingen naar beneden bijstelt. NAJK, de organisatie van jonge boeren, zegt dat het voelt als een steek in de rug....

Tjeerd De Groot (D66) grijpt nét naast zetel in Tweede Kamer

Politiek

De Kiesraad heeft vrijdag de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat Tjeerd de Groot, de landbouwwoordvoerder van D66, 160 stemmen tekort komt om de laatste zetel op te eisen. De partij blijft op 9 zetels...

Wat brengt PVV-kabinet de boer?

Politiek

Boerenorganisaties hopen op een snelle formatie van een nieuw kabinet dat met landbouwbeleid komt dat boeren een duidelijk perspectief biedt voor de toekomst. De valse start van de verkenningsronde doet het tegenovergestelde vrezen.

Duitsland presenteert plan voor 30 procent biologisch areaal in 2030

Politiek

De Duitse minister Cem Özdemir van Voedsel en Landbouw heeft plannen gepresenteerd om het areaal biologische landbouw in 2030 naar 30 procent te brengen. De 'Biologische Strategie 2030' beschrijft hoe de juiste randvoorwaarden moeten worden...

Lagere melkprijs drukt vertrouwen melkveehouders

Politiek

Het vertrouwen dat boeren en tuinders in hun onderneming hebben is in het derde kwartaal van 2023 iets toegenomen. De verschillen tussen de sectoren zijn groot. Het vertrouwen bij glastuinders, varkenshouders, melkveehouders en akkerbouwers nam af....

Eindspurt bij uitkoopregeling: bijna duizend aanmeldingen

Politiek

Bijna duizend veehouders hebben zich aangemeld voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een week geleden waren dat nog zo'n 850 aanmeldingen. De...

Kabinet staat toe dat asielzoekers langer werken

Politiek

Asielzoekers mogen meer dan 24 weken per jaar werken als hun asielaanvraag minstens zes maanden in behandeling is. Het kabinet heeft de regels aangepast nadat de Raad van State woensdag 29 november oordeelde dat de 24-weken-eis in strijd is met de...

LTO vraagt formerende partijen om 'realistisch' landbouwbeleid

Politiek

LTO Nederland roept partijen bij de formatie voor het nieuwe kabinet op om werk te maken van landbouwbeleid dat 'haalbaar en realistisch' is. 'Beleidsvoornemens moeten robuust zijn, consequent en consistent. Wetgeving gebaseerd en getoetst op...

PVV is voor de landbouwsector een wispelturige partij

Politiek

Nederland werd donderdag wakker met de PVV als grootste partij. Uit de peiling van Nieuwe Oogst bleek dat weinig boeren en tuinders op de partij stemden. De landbouwagenda van partijleider Geert Wilders is soms proboer en soms ook niet.

LTO en Agractie hopen op snelle formatie van stabiel kabinet

Politiek

LTO Nederland hoopt dat er snel een stabiel kabinet wordt geformeerd. Dat meldt de organisatie in een eerste reactie op de exitpoll. LTO Nederland feliciteert de winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen: de PVV, GroenLinks-PvdA, NSC en BBB.

BBB wil coalitieonderhandelingen met winnaar PVV aangaan

Politiek

De PVV is volgens een exitpoll van Ipsos in opdracht van NOS en RTL met 35 zetels de grootste partij geworden bij de Tweede Kamerverkiezingen. De partij van Geert Wilders zal de coalitieonderhandelingen aangaan en noemt BBB als mogelijke partner....

Adema betaalt meer voor schoolfruit na foutje met berekening

Politiek

Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft de prijs van schoolfruit en -groente verhoogd van 18 naar 20 cent per portie. De eerste prijs was door een fout te laag. Dat meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Bart Pijnenburg nieuwe voorzitter LTO Multifunctionele Landbouw

Multifunctionele landbouw

Bart Pijnenburg is de nieuwe voorzitter van LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw. Hij volgt op 1 januari Arjan Monteny op.

BBB en GroenLinks-PvdA botsen over milieuregels

Politiek

Zijn de milieuregels voor de land- en tuinbouw in beton gegoten of zit er rek in? Daarover zijn BBB, BVNL en GroenLinks-PvdA het niet eens, zo bleek maandagmiddag bij het Jonge Boeren Verkiezingsdebat 2023 in Dronten. 'Schandalig dat we voor...

'Bedrijfsopvolgers hebben voordeelregelingen nodig'

Politiek

Hoe blijft de agrarische sector aantrekkelijk voor jonge boeren? Wat doen politieke partijen om de vergrijzing van de sector tegen te gaan? Die vraag vormde de aftrap van het Jonge Boeren Verkiezingsdebat. Dit debat is georganiseerd door NAJK, Aeres...

WUR: ministerie moet boeren helpen met afdekken risico's bij omschakeling

Economie

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zou boeren meer kunnen helpen met het afdekken van risico's van omschakeling naar kringlooplandbouw. Verder is het belangrijk dat pioniers een duwtje in de rug krijgen, want de transitie in de...

Grinwis (CU): 'Consument eist mooi product, maar zonder middelen is dat niet te doen'

Politiek

Veel Kamerleden gaan er prat op dat ze 'met hun poten in de klei' staan, om aan te geven dat ze de verbinding met de praktijk niet zijn verloren. Als Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie dit zegt, zijn dit geen loze woorden. Hij is opgegroeid...

Kabinet met VVD, NSC en BBB favoriet in agrarische sector

Politiek

In de agrarische sector is er een duidelijke voorkeur voor een nieuw kabinet met VVD, NSC en BBB. Mocht er een vierde partij nodig zijn om deze coalitie aan een meerderheid te helpen, dan is CDA favoriet om daarbij aan te schuiven.

LTO overvallen door kortingen op GLB-uitbetalingen

Politiek

LTO Nederland is onaangenaam verrast door de bekendmaking door demissionair landbouwminister Piet Adema dat er op de GLB-betalingen wordt gekort. LTO vindt dat de GLB-betalingen zoals die het afgelopen voorjaar steeds door de overheid zijn genoemd,...

Aanvraag basisinkomenssteun zo groot dat hectarepremie omlaaggaat

Politiek

De aanvraag voor de basisinkomenssteun rond het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is zo groot dat de tarieven per hectare omlaaggaan. Ook de deelname aan de ecoregeling is groter dan verwacht, terwijl het budget hiervoor beperkt is. Dat...

Profiel: Sjaak van der Tak warm mens en sterke verbinder

Politiek

Een staande ovatie viel Sjaak van der Tak ten deel nadat hij op 31 oktober op het LTO Najaarsevent in Den Haag bekendmaakte te stoppen als voorzitter van LTO Nederland. Het tekent de waardering voor de man die opgroeide in Rotterdam en uitgroeide...

Geopolitiek en klimaat vragen om visie op voedselproductie

Politiek

De voedselzekerheid voor een groot deel van de wereldbevolking staat onder druk. Geopolitieke conflicten zorgen voor schokken in de lange voedselketens. Het wispelturige klimaat bedreigt oogsten. En dan zorgt de snelgroeiende wereldbevolking ook nog...

Kabinet trekt portemonnee voor biobased bouwen

Politiek

De ministeries van Binnenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Economische Zaken en Klimaat trekken 200 miljoen euro uit om het grootschalig gebruik van biobased bouwmaterialen te stimuleren.

Adema: Nederland kan mestoverschot wel plaatsen

Politiek

Nederland heeft in de basis geen mestoverschot, want de beschikbare mest zou binnen de plaatsingsruimte kunnen worden afgezet. In de praktijk vindt die verdeling van mest niet plaats. Dat zegt demissionair landbouwminister Piet Adema. Hij zoekt...

Pierik (BBB): 'Niets is vervelender dan met onrealistische doelen werken'

Politiek

Cor Pierik staat zesde op de kandidatenlijst van BBB. Hij ergert zich aan selectief gebruik van feiten in de politiek en pleit voor meer realisme en praktische oplossingen. 'Je moet doelen formuleren waarvan een boer denkt 'best moeilijk, maar als...

Vijfduizend aanmeldingen voor urinetest die glyfosaat meet

Biologische landbouw

Vijfduizend mensen hebben zich in een dag tijd aangemeld om een urinetest te ontvangen van de nieuwe voedingscoalitie Robin Food. Zo'n thuistest meet hoeveel glyfosaat iemand in zijn of haar urine heeft.

57 procent van boeren overweegt investering in duurzame energie

Economie

Meer dan de helft van de agrarisch ondernemers wil investeren in duurzame energie. Ruim 70 procent overweegt de komende vijf jaar te investeren in energiebesparing. Ze zien onbetrouwbaar overheidsbeleid als grootste belemmering op dit gebied. Dit...

Klijnsma wil minister vragen om verbod gewasbeschermingsmiddelen bollenteelt

Regio Noord

De Drentse Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma adviseert Gedeputeerde Staten om landbouwminister Piet Adema te vragen om een verbod op de meest schadelijke gewasbeschermingsmiddelen die in de bollenteelt worden gebruikt. Dit is een van de...

Vermeende fraude met grond vroeg actieve houding van ministerie

Politiek

Het ministerie van LNV had zich in 2017 en 2018 actiever moeten opstellen om oneigenlijk grondgebruik door boeren op te sporen. Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema in een reactie op publicaties waarin werd gesuggereerd dat boeren...

Uitwerking overgangsgebieden kan kansen bieden

Politiek

BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de provincies, heeft een stappenplan gepubliceerd over de wijze waarop agrarisch ondernemers en overheid kunnen omgaan met overgangsgebieden bij Natura 2000-gebieden. LTO ziet kansen in dit plan, mits aan...

Vedder (CDA): 'Bij herwaarderen voedsel hoort dat voor kwaliteit wordt betaald'

Politiek

Het CDA heeft het roer voor deze verkiezingen omgegooid. De politici die de afgelopen jaren het gezicht van de partij waren en deelnamen aan het kabinet, hebben plaatsgemaakt voor nieuwe mensen. Eline Vedder is een van de nieuwe mensen. Ze kwam in...

Voedselindustrie wil herstart landbouwakkoord

Politiek

De voedselindustrie wil het landbouwakkoord nieuw leven inblazen. In die gesprekken met de andere ketenpartijen willen ze afspraken maken over een duurzaamheidsstandaard, een eerlijke prijs voor boeren en de verantwoordelijkheid van markt en keten.

Eendenhouderij mag niet groeien van Tweede Kamer

Politiek

De eendenhouderij in Nederland mag niet toenemen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Dinsdag stemde de Tweede Kamer over een motie van deze strekking waarin zij groei 'onwenselijk' noemt.

Eline Vedder (CDA): 'Toekomstperspectief hoog op prioriteitenlijst'

Politiek

Fatsoenlijk toekomstperspectief creëren voor boeren en tuinders. Dat is het doel van CDA-Kamerlid Eline Vedder voor de land- en tuinbouw. 'Het staat op plek 1, 2 en 3 in ons verkiezingsprogramma en mijn prioriteitenlijst.'

Onzekerheid maakt boeren terughoudend met investeren in duurzaamheid

Economie

LTO Nederland en Rabobank zien een stagnering in de omschakeling naar een meer duurzame landbouw. Dit staat haaks op het overheidsbeleid.

Holman maakt contouren landbouwbeleid partij Omtzigt zichtbaar

Politiek

Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft nog geen verkiezingsprogramma gepresenteerd. Het optreden van kandidaat-Kamerlid Harm Holman tijdens Het Grote Landbouwdebat op woensdagavond geeft wel een inkijk in de richting die...

Discussie over verdienvermogen in de landbouw zet politici op scherp

Politiek

Het verbeteren van het verdienvermogen liep als een rode draad door Het Grote Landbouwdebat van LTO Nederland en Nieuwe Oogst dat woensdagavond plaatsvond.

'Eigen stikstofminister is een grote misser gebleken'

Politiek

'De hele stikstofaanpak is een voorbeeld van slecht bestuur, gebrek aan visie en loze beloftes. Het instellen van een eigen minister voor Stikstof en Natuur is een grote misser gebleken en legt een te eenzijdige focus op een klein deel van het...

Verkiezingsstrijd gaat tussen drie partijen

Politiek

De Tweede Kamerverkiezingen op 22 november beloven ongekend spannend te worden. Alle opiniepeilingen wijzen op een driestrijd tussen VVD, GroenLinks-PvdA en Nieuw Sociaal Contract (NSC).

Tweede Kamer vraagt Adema nogmaals om tegen glyfosaat te stemmen

Politiek

De Tweede Kamer vraagt demissionair landbouwminister Piet Adema nogmaals om tegen de verlenging van de toelating van glyfosaat in Europa te stemmen. Vrijdag stemmen Europese lidstaten hierover. Ook vraagt de Tweede Kamer om een sneller verbod voor...

Kamer smeekt Adema alsnog tegen glyfosaat te stemmen

Politiek

Update - D66, GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren doen een uiterste poging om demissionair landbouwminister Piet Adema zo ver te krijgen alsnog tegen verlenging van het gebruik van glyfosaat te stemmen. Ook daaraan zal de bewindsman geen gehoor...

Kamer boos om glyfosaatstandpunt Adema: 'Minister heeft geen lef'

Politiek

De Tweede Kamer is geïrriteerd over het besluit van demissionair landbouwminister Piet Adema om zich namens Nederland te onthouden van stemming over de hernieuwde goedkeuring van glyfosaat door de Europese Commissie. Dat besluit viel slecht, zo...

Adema stemt niet voor of tegen glyfosaat

Politiek

Nederland onthoudt zich van stemming bij de hernieuwde goedkeuring van glyfosaat door de Europese Commissie. Dat heeft demissionair landbouwminister Piet Adema bekendgemaakt. De landbouwministers van de Europese lidstaten stemmen vrijdag 13 oktober...

FrieslandCampina gaat jaarlijks 400 tot 500 miljoen euro bezuinigen

Veehouderij

Zuivelbedrijf FrieslandCampina gaat fors reorganiseren. Jaarlijks wil het concern 400 miljoen tot 500 miljoen euro bezuinigen. Het doel is de winstgevendheid te verbeteren en te zorgen voor een betere melkprijs voor de leden.

Jongvolwassenen staan het meest open voor plantaardiger eten

Politiek

Jongvolwassenen van 18 tot 35 jaar waarderen een plantaardiger eetpatroon met minder dierlijke producten als vlees en melk meer dan de gemiddelde consument. Als geheel blijven dierlijke producten als vlees en zuivelproducten bij jongvolwassenen en...

Deskundigen stellen toetsingskader glyfosaat ter discussie

Politiek

De manier waarop pesticiden zoals glyfosaat worden beoordeeld bij toelating, schiet volgens diverse deskundigen tekort. De milieu-effecten zouden verder gaan dan nu gemeten. Maar het uit voorzorg intrekken van de toelating van glyfosaat brengt...

Raad van State: effect emissiearme varkens- en pluimveestallen onzeker

Veehouderij

Het is onzeker of de emissiearme stal voor varkens of pluimvee wel echt leidt tot minder stikstofuitstoot. Dat heeft de Raad van State woensdagmorgen bepaald. Met deze uitspraak wordt het verlenen van een natuurvergunning voor deze veehouderijen...

Biosector vraagt verplichte etikettering voor voedsel met gentechnologie

Biologische landbouw

Biologische boeren en voedingswinkels willen dat op de etiketten in de supermarkt komt te staan of nieuwe genetische technieken zijn toegepast bij de productie. De organisaties vragen hier vandaag aandacht voor in de Tweede Kamer.

Van der Tak in Brussel: 'Europese voedselvisie vraagt prioriteit'

Politiek

Het landbouwbeleid wordt grotendeels in Brussel gemaakt. Wie de zorgen en zegeningen van de Nederlandse land- en tuinbouw wil uitdragen, kan zich het beste begeven naar de Europese hoofdstad.

NVWA treft illegale slachterij aan, veehouder aangehouden

Veehouderij

Rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben zaterdag een illegale slachterij aangetroffen op een boerderij in de provincie Utrecht. De veehouder is aangehouden.

Waterschappen vragen Rijk om meer inzet voor waterdoelen

Politiek

De vier Brabantse waterschappen roepen het Rijk en andere overheden op meer maatregelen te nemen om aan de Europese doelen voor waterkwaliteit te voldoen. Ze vrezen dat deze niet worden gehaald, onder meer door vertraging in de stikstofaanpak en de...

SGP wil goede landbouwgrond beschermen

Politiek

Goede landbouwgrond heeft ruimtelijke bescherming nodig. Dat schrijft SGP in het verkiezingsprogramma. De partij wil desnoods via een nieuwe wet opkoop van landbouwgronden door kapitaalkrachtige partijen buiten de landbouw tegengaan.

Adema wil vaart houden in aanpassing pachtwetgeving

Politiek

Landbouwminister Piet Adema wil de aanpassingen van de pachtwetgeving doorzetten. Het uitgangspunt is het stimuleren van duurzame, langjarige pachtovereenkomsten, waarbij verpachters een redelijk rendement kunnen halen op hun investering.

Britse boeren dreigen duurzaamheidspremies mis te lopen

Economie

Britse boeren maken zich grote zorgen over de betalingen voor duurzamere landbouwactiviteiten. Door problemen met de invoering van een nieuw systeem vreest de National Farmers Union dat boeren dit jaar kunnen fluiten naar de toegezegde financiële...

D66 wil af van handel in fosfaat- en dierrechten

Politiek

De mogelijkheden voor verhandelbare fosfaat-, dieren- en stikstofrechten worden afgebouwd. Jonge boeren en boeren die willen overstappen naar biologische landbouw krijgen hulp. De land- en tuinbouw moet klimaatneutraal zijn in 2040. Die punten staan...

Volgend kabinet beslist over afschaffen btw op groente en fruit

Politiek

Het kabinet schuift het besluit over het al dan niet invoeren van een btw-nultarief op groente en fruit en de eventuele invoeringsdatum daarvan door naar het volgende kabinet.

Europese Commissie wil toelating glyfosaat tien jaar verlengen

Politiek

De Europese Commissie wil de toelating van glyfosaat met tien jaar verlengen. Dat staat in het voorstel dat woensdag is gepubliceerd. De landbouwministers van de 27 lidstaten van de Europese Unie moeten nu over dit voorstel stemmen.

Begroting LNV: geld voor jonge boeren, landschapselementen en doelsturing

Politiek

Het kabinet trekt de portemonnee voor bedrijfsovername door jonge boeren, het versterken van de markt voor biologische producten en voor boeren die investeren in landschapselementen. In totaal is hiervoor 175 miljoen euro extra gereserveerd uit het...

LTO teleurgesteld over budget landschapselementen

Politiek

LTO Nederland is teleurgesteld dat het kabinet niet meer dan 15 miljoen euro vrijmaakt om een start te maken met het aanvalsplan landschapselementen, zoals bomen, heggen en plassen. Dat meldt de organisatie in een eerste reactie op de begroting van...

'Voorkom dat voedselarmoede maatschappelijk probleem wordt'

Politiek

Als we Nederlands voedsel betaalbaar willen houden en voorkomen dat voedselarmoede een maatschappelijk probleem wordt, moet de overheid actie ondernemen. Dat kan volgens LTO Nederland onder meer door bij te dragen aan de vergoeding voor...

PVV wil af van KDW en stikstofregels

Politiek

De stikstofregels moeten worden geschrapt of versoepeld, meldt de PVV in haar verkiezingsprogramma. Verder moet de kritische depositiewaarde (KDW) uit de wet. De partij wil daarnaast uitbreiding van de dierenpolitie en plezierjacht moet keihard...

RIVM wil deel Aerius afstoten

Politiek

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wil dat Aerius deels wordt ondergebracht bij een andere partij. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door NRC. Met dit programma berekent het RIVM de stikstofbelasting van natuurgebieden.

Minister worstelt met 'afgekeurde' stalvloeren

Politiek

Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof zoekt een oplossing voor veehouders met een emissiearme stalvloer waarvan de emissiebeperkende werking lager blijkt dan verwacht. Daardoor zou het kunnen dat deze boeren alsnog...

'Omslag landbouw nodig om doelen voor water en natuur te halen'

Economie

Om de doelen met betrekking tot een duurzame leefomgeving te halen, is een transitie van het landbouw- en voedselsysteem noodzakelijk. En duurzamere landbouw is alleen mogelijk als consumenten en ketenpartijen een bijdrage leveren.

ChristenUnie pleit voor ketenheffing om verduurzaming landbouw te betalen

Politiek

Duurzame en natuurinclusieve landbouw moet worden beloond door een heffing in de keten en een nieuwe duurzaamheidsstandaard. De meerkosten die worden gemaakt voor duurzaam geproduceerd voedsel moeten worden verdisconteerd in de prijs van producten....

Adema schuift besluit over glyfosaat nog even voor zich uit

Politiek

Demissionair landbouwminister Piet Adema neemt voorlopig nog geen standpunt in over verlenging van de toelating van glyfosaat. Deze toelating staat binnenkort op de Europese agenda. De Tweede Kamer heeft Adema verzocht in Brussel tegen de hernieuwde...

LTO-voorzitter Van der Tak blijft gewoon CDA-lid

Politiek

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak blijft trouw aan het CDA. Dat heeft hij in een korte verklaring laten weten. Deze week wekte de voorman van LTO Nederland de indruk mogelijk over te stappen naar Nieuw Sociaal Contract, de partij van oud-CDA'er...

Kabinet steunt Brussels plan voor versoepeling gentechregels

Politiek

Het kabinet staat overwegend positief tegenover de Europese plannen om de regels voor gentechgewassen te versoepelen. Dat meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Profiel: Koers van waakhond Pieter Omtzigt voor boeren nog vraagteken

Politiek

Het onafhankelijke Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt gaat deelnemen aan de komende verkiezingen. Met zijn partij Nieuw Sociaal Contract mikt hij op een plek in het politieke midden. Het is nog niet bekend of hij in alle kiesdistricten mee gaat doen....

'Als jongeren de sector uit worden gejaagd hebben we echt een probleem'

Politiek

De Europese Commissie heeft in het landbouwbeleid te weinig oog gehad voor het grotere belang van voedselproductie. Dat blijkt volgens Peter Meedendorp onder meer uit de boer-tot-bordstrategie. Als voorzitter van Ceja, de Europese koepel van...

Boerencamping vaker zonder boerenbedrijf

Multifunctionele landbouw

Steeds meer plattelandscampings en -accommodaties opereren met een hobbymatig boerenbedrijf of zonder agrarisch bedrijf. De verwachting is dat dit toeneemt nu boeren van koers veranderen door stoppers- en omschakelregelingen.

Winst Rabobank stijgt door hogere rente-inkomsten

Economie

Rabobank kijkt terug op een goede eerste helft van 2023. De stijgende rentes en beperkte kredietvoorzieningen hadden een positieve invloed op de resultaten, waarbij een nettowinst werd behaald van 2.528 miljoen euro over het eerste halfjaar van...

LTO vraagt in Europa aandacht voor verdienvermogen

Politiek

Zet agrarisch ondernemers en hun verdienvermogen centraal bij het transitiebeleid. Zorg voor een goed functionerende Europese interne markt met een gelijk speelveld en laat importproducten voldoen aan de Europese productiestandaarden. Dat zijn een...

Van der Tak wil alternatief Landbouwakkoord schrijven

Politiek

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak wil zelf aan de slag om een alternatief concept-Landbouwakkoord te schrijven. Daarin zouden de grootste uitdagingen en mogelijke oplossingen moeten staan. Dat zei hij dinsdag in het radioprogramma Sven op 1.

Advocaat weerlegt beschuldigingen van gerommel met subsidies

Algemeen

De zaak waarbij boeren 'massaal' Europese subsidies aanvragen voor grond die niet van hen is, is sterk overdreven. Er is geen bewijs voor massale fraude.

Tweede Kamer bekijkt 6 september welke onderwerpen in de ijskast gaan

Politiek

De landbouwcommissie van de Tweede Kamer bepaalt op 6 september welke landbouwonderwerpen controversieel worden verklaard. Dat betekent praktisch dat zij vaststelt welke onderwerpen voorlopig in de ijskast worden gezet.

Analyse: Vernietigen havens brengt Poetin voordeel op meerdere fronten

Politiek

De deal die de veilige export van Oekraïens graan, maar ook andere agrarische producten, over de Zwarte Zee mogelijk maakte is onlangs verlopen. Dit gebeurde na het uitblijven van Russische steun voor een nieuwe verlenging.

'Appelbloesemkever drukt ons met neus op de feiten'

Politiek

'Landbouw lijkt gemakkelijk als je ploeg een potlood is en je duizenden kilometers verwijderd bent van het maisveld.' Dat zei de toenmalig Amerikaanse president Dwight Eisenhower in 1956 tegen een groep boeren. Hij refereerde daarmee aan de afstand...

Provincies kochten 29 bedrijven om stikstofruimte

Politiek

De provincies hebben tussen maart 2020 en juni 2023 29 agrarische bedrijven aangekocht met als doel het verwerven van stikstofruimte. Dat blijkt uit een overzicht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Eerder werd al...

Gemiddelde grondprijs in tweede kwartaal gedaald

Economie

De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland is in het tweede kwartaal uitgekomen op 73.600 euro per hectare. Dat is 7,3 procent lager dan in het eerste kwartaal, toen deze 79.400 euro per hectare bedroeg. En de grondprijs is vrijwel gelijk aan...

Boeren kopen meeste landbouwgrond, maar hun aandeel daalt

Economie

Beleggers, natuurorganisaties, overheden en andere investeerders zijn zich meer gaan roeren in de handel in landbouwgrond. Het grootste deel van het verhandelde areaal komt nog voor rekening van agrarisch ondernemers, al neemt hun aandeel af. Dat...

Ministerie van I&W heeft sinds 2021 23 bedrijven opgekocht om stikstofruimte

Politiek

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft nog geen bestemming toegekend aan alle stikstofruimte die is verkregen met 23 aangekochte bedrijven. Dat blijkt uit een overzicht dat het ministerie heeft gepubliceerd.

Haven Rotterdam verwerkt fors meer agrarische producten

Economie

De overslag van agrarische producten, ofwel agribulk, in de haven van Rotterdam is in de eerste helft van het jaar met ruim de helft toegenomen ten opzichte van verleden jaar. Dat blijkt uit cijfers van Havenbedrijf Rotterdam.

'Herstel van vertrouwen begint aan de top'

Politiek

Nieuwe Oogst interviewde Marion Jansen van Oeso, een internationale organisatie voor economische samenwerking. Deze organisatie heeft onlangs een rapport gemaakt waarin de uitdagingen voor de Nederlandse land- en tuinbouw op het gebied van stikstof,...

'Als er een land is dat de milieudoelen kan halen, dan is het Nederland'

Politiek

Nederland moet onmiddellijk actie ondernemen om de stikstofdepositie te verminderen en zo natuurgebieden te beschermen. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in een beleidsrapport voor het kabinet. Marion...

Stoppers ontvangen 121 euro per fosfaatrecht en 45 euro slooppremie

Politiek

Melkveehouders die gebruikmaken van de Landelijke bedrijfsbeëindigingsregelingen veehouderijlocaties Lbv en Lbv-plus, krijgen 121 euro per fosfaatrecht betaald. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

'We waren aan hoofdtafel van Landbouwakkoord gegarandeerd uitgekomen op de inhoud'

Politiek

Het Landbouwakkoord biedt wel degelijk perspectief aan de blijvers in de land- en tuinbouw. Dat stelt Chris Kalden, voorzitter van de hoofdtafel van het Landbouwakkoord. Zijn aanbevelingen en analyses bracht hij vorige week naar buiten. 'Het...

Zo gaat de politiek verder na de val van het kabinet

Politiek

Het huidige kabinet gaat demissionair verder. Dat levert onzekerheid op over het landbouwbeleid. Tegelijkertijd gaat een aantal zaken ook gewoon door op de ingeslagen weg.

Kabinet valt; LTO vreest meer onzekerheid voor boeren

Politiek

Het vierde kabinet van premier Mark Rutte is gevallen over onenigheid over het asielbeleid. LTO vreest dat de val van het kabinet voor nog meer onzekerheid voor boeren gaat zorgen.

'Gebiedsprocessen kosten meer tijd; natuurdoelen zo niet haalbaar'

Politiek

De aankoop en inrichting van nieuwe natuurgebieden kost veel meer tijd en geld dan eerder voorzien. De natuurdoelen voor 2027 zijn zo niet haalbaar. En natuurmaatregelen op landbouwgrond vergen duidelijkheid over de natuuropgaven en verregaande...

Voorzitter Landbouwakkoord: 'Behoud het goede voor vervolgvisie'

Politiek

Het concept-Landbouwakkoord bevat een aantal waardevolle afspraken die het waard zijn om in ieder geval als bouwsteen te dienen voor het vervolg. Er is breed draagvlak voor. Dat concludeert Chris Kalden, de voorzitter van het overleg om te komen tot...

Minister maakt geen uitzondering voor hoge WW-premie op seizoensarbeid

Politiek

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt definitief een uitzondering op de hoge WW-premie voor seizoensarbeid. Dat heeft ze onlangs tijdens een commissiedebat over de Wet arbeidsmarkt in balans gezegd.

'Landbouwakkoord mislukt, maar behoudt overlegstructuur'

Politiek

De onderhandelingen over het Landbouwakkoord zijn weliswaar geklapt, maar de overlegstructuur die is ontstaan tussen de verschillende organisaties in de agrarische sector moeten worden voortgezet. Dat willen de coalitiepartijen ChristenUnie, VVD,...

Adema komt eind september met 'plan B'

Politiek

Landbouwminister Piet Adema wil de 'waardevolle bouwstenen' uit het concept-Landbouwakkoord gebruiken in zijn eigen pakket maatregelen om de gestelde kabinetsdoelen voor stikstok, klimaat, natuur en water te behalen. Tot frustratie van de linkse...

Deel Kamer wil punten uit Landbouwakkoord doorzetten

Politiek

Partijen in Tweede Kamer willen dat het kabinet een aantal onderdelen uit het concept-Landbouwakkoord gaat overnemen bij het opstellen van de eigen voorstellen. Het gaat onder meer over de langjarige financiering van natuurbeheer en de afspraken met...

Kamer neemt de tijd voor debat over vastlopen Landbouwakkoord

Politiek

De Tweede Kamer praat donderdag vanaf 10 uur over het beëindigen van de onderhandelingen over het Landbouwakkoord. Daarbij kan elk onderdeel van het akkoord worden aangeroerd, van de plannen voor PAS-melders tot het commentaar van Wageningen...

Kabinet bereid ver te gaan in Landbouwakkoord, maar kwam ook met nieuwe eisen

Politiek

Het kabinet debatteert donderdag over het Landbouwakkoord. Het was bereid ver mee te gaan in de wensen van LTO Nederland. Toezeggingen over de stoffenbalans waren niet concreet, terwijl een graslandnorm voor melkveehouders onvermijdbaar bleek. Dat...

NAJK-bestuurder wordt voorzitter internationale jongeboerenorganisatie

Politiek

NAJK-bestuurslid Peter Meedendorp uit het Groningse Onstwedde is dinsdag verkozen tot voorzitter van de European Council of Young Farmers (Ceja), de Europese organisatie van jonge boeren. Hij is benoemd voor de periode 2023-2025.

'Nederlandse overheid moet heldere doelen stellen voor duurzaamheid'

Politiek

De Nederlandse overheid moet heldere doelen stellen voor de agrarische sector om de milieudruk te verlagen. Boeren hebben beleidszekerheid nodig en daarvoor zijn duidelijke grenzen noodzakelijk. Dat staat in het rapport 'Policies for the Future of...

Fruitteler René Simons: 'Belasting op arbeid is te hoog'

Politiek

Hogere afdracht van WW-premie voor flexwerkers zet telers met seizoensarbeid op achterstand, zegt zachtfruitteler René Simons uit het Brabantse Haaren. 'Ik wil een goede werkgever zijn, maar dat kan niet tegen elke prijs.'

NAJK: Landbouwakkoord onhoudbaar zonder LTO

Politiek

Het opstappen van LTO maakt dat het proces om tot een landbouwakkoord te komen 'onhoudbaar is geworden'. Dat laat Roy Meijer, voorzitter van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), weten in reactie op het weglopen van de LTO uit de...

LTO en kabinet hervatten gesprekken

Politiek

De gesprekken tussen LTO Nederland en het kabinet zijn dinsdagavond hervat. Op de agenda staan de nadere uitwerkingen van de toezeggingen die het kabinet eerder heeft gedaan aan LTO. Namens het kabinet was onder meer minister Hugo de Jonge...

Europees Parlement wil jongeboerentoets bij nieuwe wetgeving

Politiek

Het Europees Parlement heeft onlangs een initiatiefrapport aangenomen waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om een jongeboerentoets in alle toekomstige landbouw-, klimaat- en milieuwetgeving op te nemen. Het is nu aan de Europese Commissie...

LTO praat verder met kabinet over Landbouwakkoord

Politiek

Boerenbelangenorganisatie LTO Nederland praat dinsdagavond en woensdag verder met landbouwminister Piet Adema over het Landbouwakkoord. Woensdag moet tijdens het hoofdtafeloverleg duidelijk worden of LTO voldoende vertrouwen heeft in het akkoord om...

Wetsaanpassing nodig om speculatie met landbouwgrond te voorkomen

Politiek

Snelle aanpassing van de Wet financieel toezicht is nodig om speculatie met landbouwgrond tegen te gaan. Dat is een van de adviezen die juridische specialisten geven om deze transacties tegen te gaan.

Adema: gegevens van boeren openbaar maken kan niet worden tegengegaan

Politiek

Gegevens over dieraantallen en adressen openbaar maken veroorzaakt onrust onder boeren. Landbouwminister Piet Adema begrijpt dit, maar de Wet open overheid biedt volgens hem geen ruimte om dit tegen te gaan. Dit meldt hij in antwoord op...

Kabinet doet LTO 'toezeggingen die alle verwachtingen overtreffen'

Politiek

Het kabinet heeft LTO in de onderhandelingen over het Landbouwakkoord toezeggingen gedaan die 'alle verwachtingen overtreffen en eerder onbespreekbaar waren'. Dat meldde LTO-voorzitter Sjaak van der Tak rond 1 uur in de nacht van woensdag op...

Zware kabinetsdelegatie in gesprek met LTO

Politiek

Premier Mark Rutte en vijf ministers uit het kabinet zijn woensdagavond om 20.00 uur op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in gesprek met een delegatie van LTO.

Van der Tak: 'Ik wil boeren en tuinders meenemen in de transitie'

Politiek

LTO Nederland-voorman Sjaak van der Tak is duidelijk over het nut van het Landbouwakkoord waar hij nu al zes maanden over onderhandelt. 'Zonder akkoord komt er een hardere kabinetslijn.' Toch lijkt een uitkomst nog ver weg.

Achterblijvende vraag grote belemmering voor groei van biologische landbouw

Biologische landbouw

Het creëren van een grotere vraag naar bioproducten is cruciaal voor groei van het areaal biologisch in Nederland. De lage vraag vormt nu een van de belangrijkste belemmeringen. Andere struikelblokken zijn onder meer het gebrek aan biologische mest...

Provincies willen verplichte maatregelen om waterdoelen te halen

Politiek

Provincies en waterschappen hebben grote zorgen over de haalbaarheid van de doelen die voor 2027 zijn vastgelegd in de Kaderrichtlijn Water (KRW). Zij willen meer verplichte maatregelen voor betrokken partijen, zoals agrarisch ondernemers.

Adema vertrouwt op ingrijpen in werkcultuur bij NVWA

Politiek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werkt aan een veilige werkcultuur zodat beter toezicht kan worden gehouden op slachthuizen en veetransporten. Dat stelt minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdag tijdens...

Oogstdatum consumptieaardappelen is voor Adema in beton gegoten

Politiek

Landbouwminister Piet Adema staat geen enkele uitzondering toe op de oogstdeadline van 1 oktober voor consumptieaardappelen. Ook voelt hij niets voor aanpassing van de stikstofgebruiksnorm als de omstandigheden tot late aardappeloogst leiden. Dat...

Verplichte keuringen brandveiligheid stallen uitgebreid

Politiek

De nieuwe verplichte keuringen voor de brandveiligheid van stallen gaat ook gelden voor de houders van eenden, kalkoenen en konijnen. Dat schrijft landbouwminister Piet Adema aan de Tweede Kamer. In een eerder bericht werden deze sectoren niet...

Kip aan poten vangen leidt na augustus 2024 tot dwangsom

Politiek

Pluimveebedrijven moeten uiterlijk 15 augustus 2024 hun bedrijfsvoering zo aanpassen dat kippen niet meer aan de poten gevangen worden. Na die datum wordt een dwangsom opgelegd. Dat schrijft landbouwminister Piet Adema aan de Tweede Kamer naar...

Loket opkoopregelingen mogelijk begin juni open

Politiek

De vrijwillige opkoopregelingen worden niet deze week, maar waarschijnlijk vrijdag 9 juni opengesteld. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Adema: 'Landbouw zal wereldwijd toonaangevend blijven'

Politiek

De Nederlandse landbouw zal ook in de toekomst een grote bijdrage leveren aan de voedselvoorziening in de wereld. Ook na de transitie waar de sector nu voor staat. Dat zei landbouwminister Piet Adema dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over...

'Laat sector zelf bepalen hoe ze de doelen willen behalen'

Politiek

De kritische depositiewaarde (KDW) is een van de indicatoren om de depositie van stikstof in een natuurgebied vast te stellen. Deze indicator wordt gebruikt bij reductiedoelstellingen en vergunningverlening. Er is veel kritiek op de KDW van boeren...

LTO wijst voorlopig concept-Landbouwakkoord af

Politiek

LTO Nederland stemt niet in met de huidige concepttekst van het Landbouwakkoord. De organisatie blijft wel in onderhandeling met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. Hij stelt dat een...

RVO maakt dieraantallen en adressen veehouderijen toch openbaar

Politiek

De adressen en dieraantallen van alle veehouderijen in Nederland worden openbaar gemaakt. Dat heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) besloten na drie verzoeken in het kader van de Wet open overheid (Woo) waarin om deze gegevens werd...

Uitkopen mag van Europa, wat betekent dit?

Politiek

De Europese Commissie heeft twee vrijwillige landelijke beëindigingsregelingen voor de veehouderij in Nederland goedgekeurd: de Lbv en Lbv-plus. Wat is bekend over deze regelingen?

LTO: regelingen moeten vrijwillige stoppers perspectief bieden

Politiek

De landelijke bedrijfsbeëindigingsregelingen voor de veehouderij moeten zo zijn uitgewerkt dat ze vrijwillige stoppers ook echt gelegenheid bieden het bedrijf op een goede manier af te ronden. Dat vindt LTO Nederland.

Europese Commissie akkoord met piekbelastersaanpak

Politiek

De Europese Commissie heeft de plannen van het kabinet om de piekbelasters uit te kopen goedgekeurd. Dat Brussel groen licht geeft, betekent dat het kabinet kan starten met de eerste grote stap in de aanpak van het stikstofprobleem.

Kabinet geeft voorrang aan legaliseren PAS-melders

Politiek

Het kabinet gaat stikstofruimte die vrijkomt als eerste toekennen aan PAS-melders zodat zij worden gelegaliseerd. Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft een nieuwe prioriteitenlijst gemaakt voor het toekennen van...

Kabinet kiest voor heffing op elke ton CO2 in glastuinbouw

Politiek

Het kabinet kiest voor een 'vlakke heffing' om CO2-emissie in de glastuinbouw te belasten. Dat betekent dat elke ton CO2 even zwaar wordt belast. De heffingshoogte is nog niet vastgelegd, meldt landbouwminister Piet Adema.

Yesilgöz: 'Overal reële kans op drugscriminaliteit op platteland'

Politiek

Het risico op drugscriminaliteit en ondermijnende activiteiten op het platteland is overal in het land reëel. Dat zegt minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid in antwoord op Kamervragen over de buitengebieden die het meest...

OM vervolgt agent die schoot op 16-jarige trekkerbestuurder

Politiek

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een agent vervolgen die op 5 juli 2022 heeft geschoten op de cabine van een rijdende trekker met een 16-jarige bestuurder. Het incident vond plaats op de A32 in Heerenveen na afloop van een boerenprotest.

Copa-Cogeca: Europa moet meer doen tegen honingfraude

Politiek

Het voorstel van de Europese Commissie om honingfraude aan te pakken is onvoldoende om oneerlijke concurrentie voor Europese imkers en misleiding van consumenten tegen te houden. Dat vindt de Copa-Cogeca Working party on Honey (WPOH) van het...

Glastuinbouw moet stap extra doen voor klimaat

Politiek

De glastuinbouwsector moet het gasverbruik verlagen door investeringen in energiebesparing en de uitstoot van CO2 verder terugdringen. Dat is een van de maatregelen uit het extra pakket van het kabinet om de klimaatdoelen van 2030 te halen.

RIVM start onderzoek naar relatie Parkinson en middelengebruik

Politiek

Landbouwminister Piet Adema heeft het RIVM opdracht gegeven om een studie te starten naar de mogelijke gezondheidseffecten van de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen van agrariërs en omwonenden. Dat heeft de minister laten weten in antwoord...

Pleidooi voor steunpunt boer en tuinder

Politiek

Er moeten steunpunten komen waar boeren en tuinders onafhankelijk advies kunnen krijgen over de transitie in de land- en tuinbouw. Daarvoor pleiten de organisaties Boerenperspectief, LTO Noord, LLTB en ZLTO.

EU gaat Russische marktmacht bij kunstmest inperken

Economie

De prijzen voor kunstmest zijn het afgelopen jaar sterk gestegen. Hoewel een daling is ingezet, liggen de prijzen nog altijd een stuk hoger dan in september 2021. Een analyse op basis van monitoring van de Europese Commissie.

BBB ziet ruimte voor andere stikstofaanpak na gesprek Timmermans

Politiek

Fractievoorzitter Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft een goed gevoel overgehouden aan het gesprek dat ze dinsdag met Eurocommissaris Frans Timmermans had over de Europese regels voor natuurbeheer.

Hoogleraar De Wijk: 'Zet voedsel in als ruilmiddel voor grondstoffen en computerchips'

Economie

De machtsstrijd om de toegang tot grondstoffen voor kunstmest en computerchips wordt mondiaal gevoerd en raakt tegelijkertijd het boerenerf. Grondstoffen worden ingezet als politiek pressiemiddel. Hoogleraar Internationale betrekkingen Rob de Wijk...