Kennis- en innovatiebeleid voor agrarische sector is 'doeltreffend'
Het Nederlandse kennis- en innovatiebeleid voor de agrarische sector is in hoofdlijnen 'doeltreffend', blijkt uit een evaluatie van onderzoeksbureau Berenschot over de periode 2019-2023. Wel zijn er enkele verbeterpunten. Zo zou de stap van onderzoek naar de toepassing van innovaties in de praktijk beter kunnen.

Landbouwminister Femke Wiersma meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer. Ze is blij met de positieve bevindingen en de aanbevelingen van Berenschot. 'Dit stelt mij in staat om nog beter te sturen op kennis en innovatie als randvoorwaarden voor de verwezenlijking van de doelen van dit kabinet.'
Het K&I-beleid richt zich op het stimuleren van hoogwaardige kennis en innovatie en het toepassen daarvan in de praktijk. Nederland staat internationaal bekend om zijn sterke kennispositie in de landbouw-, visserij- en natuursector. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bevestigde onlangs opnieuw dat het Nederlandse Agrarisch Kennis- en Innovatiesysteem wereldwijd tot de top behoort.
Toch zijn er grote uitdagingen, zoals de mestcrisis, stikstofproblematiek, droogte en het verlies van natuurlijke veerkracht. Daarom blijft het kabinet inzetten op kennis en innovatie om deze uitdagingen aan te pakken en de sterke positie van de sectoren te behouden.
Overwegend positief
De evaluatie van Berenschot is overwegend positief. Veel beleidsinstrumenten dragen effectief bij aan de gestelde doelen en zorgen voor succes in de praktijk. Het Nederlandse kennis- en innovatiesysteem wordt als kwalitatief hoogstaand beoordeeld, met sterke kennisinstellingen.
Wel constateert Berenschot dat de samenhang tussen verschillende beleidsinstrumenten beter kan, vooral tussen onderzoek en de toepassing van innovaties in de praktijk. Ook is het volgens het rapport lastig om de doelmatigheid van het beleid – de verhouding tussen kosten en effecten – goed te meten. In sommige gevallen was het niet mogelijk hierover conclusies te trekken.
Aanbevelingen
Berenschot doet elf aanbevelingen om het beleid verder te verbeteren. Een aantal daarvan is al opgepakt, zoals het ontwikkelen van beleidsinstrumenten die kennis en innovaties sneller naar de praktijk brengen. Voorbeelden hiervan zijn de subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE), de regeling Samenwerken aan innovatie (EIP) en de onderwijsimpuls in het visserijontwikkelplan.
Verder wordt aanbevolen de verantwoordelijkheden van het ministerie van LVVN duidelijker te maken en de financiering van de basisinfrastructuur voor kennis en innovatie transparanter te maken. Ook moet het beleid meer ruimte bieden voor leren en bijsturen, zodat innovaties beter aansluiten bij de praktijk. Tot slot wordt gewerkt aan het 'SMART' formuleren van beleidsdoelen, zodat de effecten van het beleid beter meetbaar en te evalueren worden.
Het kabinet geeft aan de aanbevelingen serieus te nemen en waar mogelijk door te voeren in het toekomstige beleid. Zo moet worden gezorgd dat Nederland zijn koppositie op het gebied van kennis en innovatie in de landbouw, visserij, voedsel en natuur behoudt en versterkt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6R 175 (WD) #164810
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (MG) #692321
Gebruikt, € 4.999
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (HA) #24505
Gebruikt, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Vrijdag24° / 11°0 %
-
Zaterdag21° / 14°30 %
-
Zondag21° / 14°95 %