Foodsector draait vast op tekort aan technisch personeel

Het gebrek aan technisch personeel remt de ontwikkeling van de Nederlandse voedingsmiddelensector. Ook tekorten op de arbeidsmarkt, gestegen kosten en een vergrijzend personeelsbestand drukken een stempel op het groeipotentieel van de branche.

Foodsector+draait+vast+op+tekort+aan+technisch+personeel
© Europese Unie

Dat concludeert ABN Amro in het rapport ‘De Stand van Food: Personeel blijft belangrijke sleutel tot groei’ dat de bank woensdag heeft gepubliceerd. Automatisering en robotisering bieden uitkomst, maar het belang van voldoende én gelukkig personeel blijft ongekend groot.?

Een tekort aan arbeidskrachten vormt volgens 34 procent van de bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie de grootste belemmering voor verdere groei. De krapte is weliswaar iets afgenomen ten opzichte van de piek in 2022–2023, maar de werkloosheid blijft met 4,0 procent in september 2025 laag.


Technisch personeel

ABN Amro vindt het opvallend dat de helft van alle vacatures in de foodsector gericht is op technisch personeel. Het vinden én vasthouden van gekwalificeerde mensen blijven echter uitdagend, waardoor de kosten voor werving en scholing oplopen.?

De arbeidsproductiviteit – ofwel de productie per werknemer – is het afgelopen decennium nauwelijks toegenomen. Hogere arbeidskosten worden hierdoor niet opgevangen met meer output, wat de druk op winstmarges vergroot. In het recente verleden kwam de groei grotendeels voort uit inzet van meer goedkope arbeidsuren. Sinds arbeid duurder en schaarser is geworden, neemt deze rek af.?


Het personeelsbestand vergrijst. . Door natuurlijk verloop zullen de komende jaren veel ervaren krachten uitstromen, terwijl de instroom van jonge medewerkers achterblijft.?

Het welzijn van medewerkers verbetert geleidelijk – vooral door minder veiligheidsincidenten en initiatieven voor gelijke kansen – maar blijft achter bij andere sectoren, concludeert ABN Amro. Fysieke belasting, hoge werkdruk en stijgend ziekteverzuim spelen vooral bij uitvoerend personeel op de werkvloer.


Werving van jongeren lastig

De foodsector heeft juist praktisch opgeleide jongeren hard nodig, constateert de bank in het rapport. Waar vaak wordt gedacht dat jongeren vooral betekenisvol werk zoeken en veel flexibiliteit eisen, blijkt uit recent onderzoek dat praktisch geschoolde jongeren vooral waarde hechten aan werkzekerheid, inhoud van het werk, een goede werksfeer en duidelijke kaders.

Tastbare resultaten, concrete doorgroeimogelijkheden, professionele begeleiding en een goede balans tussen structuur en autonomie zijn belangrijk bij het werven en behouden van deze doelgroep.?


Structurele oplossingen

Het kabinet en verschillende politieke partijen overwegen strenger arbeidsmigratiebeleid te voeren. Dat kan uitzendkrachten uit het buitenland voor de sector duurder of zelfs moeilijk bereikbaar maken. Structurele oplossingen, zoals versnelde automatisering, investeren in welzijn, scholing en verjonging van het personeelsbestand, worden daarmee nog belangrijker.

ABN Amro verwacht dat - ondanks technologische vooruitgang- de vraag naar goed personeel in de voedingsmiddelenindustrie structureel hoog blijft vanwege de aard van het werk en de moeilijkheid om alle processen te automatiseren.?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    13° / 10°
    100 %
  • Vrijdag
    11° / 8°
    95 %
  • Zaterdag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer