Glastuinbouw toch opgenomen in CO2-handelssysteem ETS-2
De glastuinbouw wordt alsnog opgenomen in het CO2-handelssysteem ETS-2 en krijgt een bijmengverplichting voor groen gas. Dat heeft het kabinet besloten. Glastuinbouw Nederland betreurt de gang van zaken.

ETS-2 is het Europese handelssysteem voor CO2-emissierechten, bedoeld om bedrijven in Europa via een marktmechanisme aan te zetten tot CO2-reductie. De land- en tuinbouw mag van Brussel worden uitgezonderd. Toch heeft het kabinet nu besloten de glastuinbouw op te nemen in het systeem, ondanks dat een kleine meerderheid in de Tweede Kamer vorig jaar had gevraagd dit niet te doen.
Het ETS-systeem moet vanaf 2027 worden ingevoerd voor de glastuinbouw. Glastuinbouw Nederland is niet gelukkig met dit besluit. De brancheorganisatie wijst erop dat de sector sinds tien jaar een eigen CO2-sectorsysteem heeft. Dat systeem borgt het klimaatdoel van de glastuinbouw voor 2030 en uiteindelijke klimaatneutraliteit in 2040, zoals in een convenant in 2012 met het Rijk afgesproken.
Glastuinbouw Nederland benadrukt dat de glastuinbouwsector daarmee als een van de eerste sectoren in Europa al jaren betaald voor de eigen uitstoot. Bovendien wordt zo gewerkt aan de energietransitie.
Het kabinet kiest met deze maatregelen opnieuw voor langjarige onzekerheid en overbeprijzing
Compenseren
De regering heeft aangegeven de sector voor extra lasten van het ETS-2-systeem te willen compenseren. Of dat gaat lukken en wordt toegestaan door Brussel, is nog maar zeer de vraag, denkt Glastuinbouw Nederland. Daarbij vindt de organisatie het beoogde compensatiesysteem te complex.
De belangenbehartiger is dan ook niet te spreken over het besluit om de sector bij ETS-2 te betrekken. 'Waar heel Europa inzet op lastenverlichting en betaalbare energie, kiest het kabinet met deze maatregelen opnieuw voor langjarige onzekerheid en overbeprijzing.'
Glastuinbouw Nederland vindt dat Nederlandse telers door deze nationale koppen verder uit de pas lopen ten opzichte van Europese concurrenten. 'De balans tussen beprijzen en stimuleren van de energietransitie raakt verder zoek. Dit ondergraaft de bestaanszekerheid en innovatiekracht van de glastuinbouwsector ernstig.'
Groen Gas
Klimaatminister Sophie Hermans heeft verder een bijmengverplichting van groen gas aangekondigd. Dit levert volgens haar een extra verdienmodel voor veehouders op. De glastuinbouw zal ook groen gas moeten bijmengen. Deze verplichting wordt vanaf 2027 ingevoerd. De details en randvoorwaarden van de regeling worden uitgewerkt en in september (op Prinsjesdag) gepresenteerd.
Glastuinbouw Nederland heeft het kabinet geïnformeerd over de bezwaren ten aanzien van het voorgenomen besluit. In lijn met de afspraken in het energieconvenant hoopt de sector de komende tijd met het Rijk tot een nieuw plan te komen dat overbeprijzing voorkomt en telers handelingsperspectief geeft.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X948 (HG) #31306
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350 (WD) #692271
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350 (LH) #692275
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5090R (HA) #64584
Gebruikt, € 55.000
Vacatures
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL
Weer
-
Woensdag24° / 9°10 %
-
Donderdag27° / 10°20 %
-
Vrijdag23° / 12°20 %