Kabinet zet in op waterstof en werkt aan verplicht bijmengen groen gas

Het kabinet heeft maatregelen aangekondigd om de energievoorziening te verduurzamen en minder afhankelijk te maken van andere landen. Zo wordt ingezet op waterstof en een bijmengverplichting van groen gas.

Kabinet+zet+in+op+waterstof+en+werkt+aan+verplicht+bijmengen+groen+gas
© Dirk Hol

Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei trekt 2,1 miljard euro uit voor de productie van waterstof als alternatieve energiedrager. Ze zet meer dan 600 miljoen euro aan subsidies klaar om de vraag naar waterstof te stimuleren.

Het kabinet zet daarnaast in op het uitwerken van beleid dat nog niet is afgerond. Dit gaat onder meer om het invoeren van het verplichte aandeel groen gas, bijvoorbeeld uit koeienmest, en het versnellen van een CO2-vrije elektriciteitssector.

'Met dit pakket zetten we concrete stappen om ervoor te zorgen dat ons land sterk en onafhankelijker wordt', zegt Hermans. 'Nederland wordt sterk als we op eigen benen staan, met energie van dichtbij, een sterke economie en een sterke industrie. Om dit voor elkaar te krijgen, richt ik mij op het scheppen van de juiste randvoorwaarden en het wegnemen van de knelpunten.'


Stimuleringsregeling

Om bedrijven te stimuleren om te blijven verduurzamen, zal de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) in 2026 opnieuw opengesteld worden. Hiervoor wordt een een budget van 8 miljard euro beschikbaar gesteld.

Ook is er extra geld voor de opslag van CO2 onder de grond (CCS). In 2026 neemt het kabinet definitief een besluit over het CCS-project Aramis, waarbij CO2 in oude gasvelden onder de Noordzee wordt gestopt. Er is meer dan 600 miljoen euro klaargelegd voor staatsdeelneming EBN die zorg draagt voor de infrastructuur en opslag. Hermans hoopt dat de eerste CO2 in 2030 onder de grond kan.

De plastictaks wordt voorlopig opgeschort. De heffing is bedoeld om fabrikanten van plastic te stimuleren meer gerecycled plastic te gebruiken. Maar in de praktijk blijkt dat er niet genoeg aanbod is om aan de norm te voldoen. De norm wordt nu dus geschrapt, Hermans gaat met fabrikanten om tafel voor een nieuwe recycle-norm. Voor de verwachte inkomsten uit de plastictaks moet Hermans nog een alternatieve invulling vinden.


Industrie

De CO2-heffing voor industriële bedrijven blijft in de huidige vorm bestaan tot 2030. Klimaatminister Hermans noemt het een belangrijke stimulans voor bedrijven om minder CO2 uit te stoten. Bedrijven willen graag van de heffing af.

Wel krijgen bedrijven volgens de VVD-minister langer de tijd om te verduurzamen. De heffing wordt aangepast na 2030. Hoe die er dan uit komt te zien, gaat de minister bespreken met bedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Zaterdag
    19° / 6°
    5 %
  • Zondag
    19° / 7°
    0 %
  • Maandag
    20° / 6°
    10 %
Meer weer