Toelating meest schadelijke gewasbeschermingsmiddelen wordt aangepast

Het Rijk, de waterschappen, de provincies, de gemeenten en het bedrijfsleven hebben afspraken gemaakt over maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Zo wordt onder meer de toelating van de meest schadelijke gewasbeschermingsmiddelen aangepast.

Toelating+meest+schadelijke+gewasbeschermingsmiddelen+wordt+aangepast
© Twan Wiermans

De maatregelen zijn volgens demissionair minister Robert Tieman van Infrastructuur en Waterstaat nodig om sneller te voldoen aan de Europese waterkwaliteitsdoelen, de Kaderrichtlijn Water (KRW). Eind 2024 bleek uit de tussenevaluatie dat er nog 'aanzienlijke opgaven resteren om in 2027 aan de KRW te voldoen'.

Om te zorgen dat er minder chemische stoffen in het water zullen zitten, heeft het ministerie vrijdag een aanpak van vijftien punten gepresenteerd waarvan een aantal voor de land- en tuinbouw van belang zijn. Daarbij zitten onder meer nieuwe analyses om vervuilingsbronnen op te sporen. Er zijn zowel nationale als regionale initiatieven om de bronnen van KRW-overschrijdingen beter in beeld te brengen, schrijft Tieman.


Nieuw voorlopig plan van aanpak

Verder wordt de toelating van de elf meest schadelijke gewasbeschermingsmiddelen uit de landbouw aangepast. Deze gewasbeschermingsmiddelen bevatten volgens het ministerie schadelijke stoffen die te veel in het water worden aangetroffen en waarvan is bewezen dat de land- en tuinbouw de grootste bron is. Hoe de aanpassing eruit ziet, is nog niet bekendgemaakt. Begin 2026 komt hiervoor een nieuw voorlopig plan van aanpak.

Ook gaan het ministerie en de waterschappen zorgen dat meetgegevens snel bij boeren en tuinders terechtkomen. Zo kunnen zij nog tijdens het groeiseizoen het gebruik van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen aanpassen.


Risico's

De grootste risico's voor de KRW liggen op het gebied van nutriënten (mest) en gewasbeschermingsmiddelen. Het achtste actieprogramma Nitraatrichtlijn moet eind dit jaar stappen zetten in de goede richting voor wat betreft nutriënten. De aangekondigde maatregelen focussen deels op de gewasbeschermingsmiddelen. Het ministerie noemt verder metalen en geneesmiddelen als belangrijkste verontreiniging.

Volgens het ministerie ligt geen enkel land in de Europese Unie op koers om in 2027 alle KRW-doelen te halen. Dat geldt ook voor Nederland, ondanks bovengenoemde extra maatregelen. Wel voldoet Nederland aan ruim 80 procent van de doelen. Dit percentage neemt de komende jaren toe, verwacht Tieman.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    29° / 15°
    30 %
  • Zondag
    24° / 17°
    70 %
  • Maandag
    21° / 14°
    95 %
Meer weer