Peter Smit

Peter Smit

Peter Smit is coördinerend redacteur Politiek & Economie. Hij volgt de politiek, economie en afzetketen van agrarische producten.

Contact

Artikelen door Peter Smit

Tweede Kamer nog niet klaar met invulling stikstofbeleid

Politiek

Het kabinet kan verder met het uitwerken van het stikstofbeleid. Wel vraagt de Tweede Kamer in twintig moties om bijsturing. Over de geringe aandacht voor het economische perspectief voor boeren, bestaat grote onvrede.

LTO schuift Elbert Dijkgraaf naar voren als bemiddelaar

Politiek

LTO Nederland ziet in voormalig SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf een geschikte kandidaat om te bemiddelen in de impasse die is ontstaan tussen de landbouwsector en de politiek.

EU en Nieuw-Zeeland sluiten 'groen' handelsakkoord

Politiek

De Europese Unie en Nieuw-Zeeland hebben een 'historisch' handelsakkoord gesloten. De deal is de eerste die voldoet aan de Europese ambitie om handel te drijven volgens 'groene' normen.

Deel Kamer steunt voorstel Veerman voor bemiddelaar

Politiek

Een deel van de Tweede Kamer steunt het voorstel van oud-landbouwminister Cees Veerman voor een bemiddelaar om de impasse tussen kabinet en boeren te doorbreken. Dat is een van de uitkomsten van het Kamerdebat over de boerenprotesten met premier...

Haagse Oogst-podcast: Boerenprotest gevoed door ontbreken van perspectief

Politiek

De Tweede Kamer heeft deze week een groot aantal moties aangenomen gericht op bijsturing van de stikstofaanpak. Zo vragen partijen onder meer om een sociaaleconomische afweging van het beleid.

Staghouwer: sommige acties gaan 'duidelijke grens' over

Politiek

Landbouwminister Henk Staghouwer ziet dat bepaalde boerenacties 'een duidelijke grens' over gaan. Dat laat hij weten na weer een protestdag vol wilde acties van boeren.

Tweede Kamer wil bijsturing stikstofaanpak

Politiek

De Tweede Kamer wil op bepaalde punten aanpassingen in de stikstofaanpak van het kabinet. Er is vooral onvrede over het tot nu toe geboden economische perspectief voor boeren en de geringe inzet op stikstofreducerende innovaties.

Rutte: gevaarlijke acties en intimidatie onacceptabel

Politiek

Boerenacties die leiden tot gevaarlijke situaties en intimidatie van politici en politie zijn 'onacceptabel', zegt premier Mark Rutte. Samen met minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid reageert hij op de boerenprotesten van...

Tweede Kamer wil van Staghouwer duidelijkheid over derogatie

Politiek

De Tweede Kamer wil dat landbouwminister Henk Staghouwer deze week duidelijkheid geeft over de derogatieverlening aan Nederland.

Oplaat sluit zich aan bij snelgroeiend BBB

Politiek

Oud-VVD-Kamerlid en Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat heeft zich aangesloten bij BoerBurgerBeweging (BBB). Dat hebben hijzelf en Caroline van der Plas afgelopen weekeinde bekendgemaakt via sociale media.

Droogte enigszins toegenomen, verlichting verwacht

Algemeen

Het neerslagtekort stijgt. Dat komt mede door de wat hogere temperaturen van de afgelopen dagen. Sinds 10 juni viel in Nederland weinig neerslag. De regen van donderdag en die voor vrijdag wordt verwacht, geeft enige verlichting.

Afsluiten bedrijven pas bij gastekort

Economie

De regering gaat pas over tot het afsluiten van bedrijven van het gas als er tekorten zijn. Daarvan is nu nog geen sprake, zegt minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie.

Boze Kamer geeft Staghouwer huiswerk mee

Politiek

De Tweede Kamer is zeer ontevreden over het perspectief dat landbouwminister Henk Staghouwer boeren biedt. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver gaf hem daarom 'een gele kaart'. Deze zomer moet de bewindsman nieuwe voorstellen uitwerken.

Van der Wal: geen alternatief voor KDW

Politiek

De tijdens het boerenprotest zwaar bekritiseerde kritische depositiewaarde (KDW) blijft nodig in de stikstofaanpak. Juridisch is er geen alternatief, zegt minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) tijdens het stikstofdebat in de Tweede...

Volg hier Kamerdebat over stikstofaanpak

Politiek

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de stikstofaanpak van het kabinet. De door stikstofminister Christianne van der Wal gepresenteerde reductiedoelen zorgen voor grote verdeeldheid in de politiek. Volg het debat hier.

Kamer steunt hogere toeslag voor vlas en hennep

Politiek

De Tweede Kamer steunt een voorstel van de SGP om de teelt van vlas en hennep een hogere hectaretoeslag toe te kennen. De verhoging kan echter niet bij de start van het nieuwe GLB worden doorgevoerd, zegt landbouwminister Henk Staghouwer.

Kamer wil natuurwet niet aanpassen voor stikstofcrisis

Politiek

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen aanpassing of reparatie van de Wet natuurbescherming om zo de stikstofdoelen haalbaarder te maken. Dat is de uitkomst van een stemming in de Tweede Kamer over moties die waren ingediend door JA21 en...

Van der Tak: 'Een dergelijke extreme sanering had ik niet verwacht'

Politiek

De kaart van Nederland met 'richtinggevende' stikstofreductiedoelen van het kabinet heeft ook voorzitter Sjaak van der tak van LTO Nederland overvallen. Hij kende als ieder ander de uitgelekte cijfers van 70 tot 80 procent minder emissie, 'maar dat...

Consultatie nieuwe regels stalalarm opengesteld

Veehouderij

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een publieke consultatie geopend voor in te voeren nieuwe regels voor nood- en alarmsystemen in stallen.

Veel vragen Tweede Kamer over reductiekaartje stikstof

Politiek

De landkaart met stikstofreductiedoelen uit de Startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied roept veel vragen op. Dat bleek donderdagavond tijdens een technische briefing van het RIVM in de Tweede Kamer.

Haagse Oogst-podcast: Stikstofdoelen vallen boeren rauw op het dak

Politiek

De stikstofdoelen die minister Christianne van der Wal voor Stikstof en Natuur vrijdag heeft gepresenteerd, veroorzaken veel ophef. Daarnaast zijn er nog veel vragen over het toekomstperspectief dat landbouwminister Henk Staghouwer de sector...

Minister wil werkloze Franse en Spaanse jongeren aantrekken

Politiek

Om de arbeidstekorten in de horeca of glastuinbouw op te lossen, zou Nederland werkloze Franse en Spaanse jongeren moeten interesseren voor die banen.

Milieu- en natuurorganisaties positief over stikstofaanpak kabinet

Politiek

Milieu- en natuurorganisaties reageren positief op de stikstofaanpak van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Ze roepen de bewindsvrouw op er snel werk van te maken.

Staghouwer houdt ook supermarkten en keten aan deadline

Politiek

De verwerkende industrie, toeleveranciers en supermarkten moeten binnen een half jaar met voorstellen komen voor betere verdienmodellen voor boeren. Lukt het niet om binnen die deadline een eerlijke prijs te realiseren, dan komt er wetgeving.

Links positief, rechts negatief over stikstofplannen van kabinet

Politiek

De agrarische sector staat een ‘grote verandering’ te wachten met de stikstofplannen van het kabinet. In veel delen van het land moet de stikstofuitstoot omlaag om de natuur te verbeteren. Het linkerdeel van de Kamer reageert positief, partijen aan...

LTO: stikstofbeleid steeds meer onrealistische kaalslag

Politiek

De stikstofplannen van het kabinet komen hard binnen bij boeren en tuinders. LTO Nederland verzet zich tegen de aangekondigde kaalslag van het platteland. Ze benadrukt dat er breed gedragen, realistische voorstellen vanuit sector en samenleving zijn...

Van der Wal pakt 'hard door' met reductiedoelen tot 95 procent

Algemeen

Met reductiedoelen tot 95 procent minder emissie legt natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal de lat hoog in haar startnotitie over de stikstofaanpak. Ook zet ze de provincies onder druk om haast te maken met gebiedsplannen. Die moeten...

Agractie kondigt massaal protest in Den Haag aan

Politiek

Update - Boeren gaan woensdag 22 juni weer actievoeren in Den Haag. Agractie roept deze keer de hele agrarische keten en burgers op om te protesteren tegen de stikstofaanpak van het kabinet.

Collectieve claim moet afwikkeling schade waterwinning versnellen

Politiek

Namens duizenden boeren wil Stichting Droogteschade Waterwinning (SDW) een collectieve claim indienen voor gewasschade veroorzaakt door waterwinning. De totale schade zou jaarlijks 15 miljoen euro bedragen, waarvan nu slechts 3 miljoen euro wordt...

Meer bescherming tegen opdringerige drugsproducenten

Politiek

Minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid (JenV) versterkt met ondernemers de aanpak van georganiseerde misdaad om te voorkomen dat criminelen de 'bovenwereld' ondermijnen. De aanpak is onder meer gericht op het beschermen van...

Staghouwer kan derogatiezorgen nog niet wegnemen

Politiek

Het is nog onduidelijk of er een overgangsperiode komt, mocht Brussel de derogatie voor Nederland niet verlengen. Dat blijkt uit antwoorden van landbouwminister Henk Staghouwer op vragen van de VVD.

Van der Wal: 'Impact stikstofaanpak zal ingrijpend zijn'

Politiek

De gebiedsgerichte stikstofaanpak zal in sommige regio's ingrijpend zijn, maar is desondanks onontkoombaar. 'Ik heb geen keuze, we moeten hier samen met de boeren doorheen', zegt stikstofminister Christianne van der Wal.

Uit de bubbel stappen levert stadsboerderij en ronde stal op

Multifunctionele landbouw

Christian en Sanne Klein Koerkamp wilden op een andere manier boeren om niet alleen afhankelijk te zijn van de melkprijs. De eerste stap was omschakelen naar biologisch en op Hemelvaartsdag openden ze een tweede locatie, Stadsboerderij Heerlijkheid...

Wereldwijde samenwerking nodig om voedselcrisis te voorkomen

Politiek

Om wereldwijde voedselcrises te voorkomen, moeten overheden en ngo's samen optrekken om de landbouw wereldwijd te profesionaliseren én klimaatbestendig te maken. 'We weten waar de hotspots zijn, maar we falen in het voorkomen van hongersnoden.'

Kamer enthousiast over recycling menselijke uitwerpselen

Politiek

De Tweede Kamer wil dat landbouwminister Henk Staghouwer onderzoek laat doen naar het terugwinnen van nutriënten uit menselijke uitwerpselen en de toepasbaarheid daarvan in de landbouw.

Kabinet zet mogelijk rem op stikstoffonds

Politiek

Om het begrotingstekort op te vangen, gaat het kabinet mogelijk minder geld stoppen in het klimaat-, stikstof- en het Nationaal Groeifonds. Volgens diverse media gaat het in de komende periode om een bedrag van in totaal 2 miljard euro.

Rekenkamer: LNV moet beleid beter voorbereiden

Politiek

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) moet meer aandacht besteden aan een goede voorbereiding van nieuw beleid voordat het wordt ingevoerd. Dit is het meest opvallende punt in de analyse die de Algemene Rekenkamer maakte in...

Staghouwer: 'Blijf binnen nitraatnorm van 170 kilo stikstof'

Politiek

Boeren doen er verstandig aan om dit jaar bij het bemesten binnen de standaardnorm te blijven van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. Dat antwoordt minister Henk Staghouwer (LNV) op Kamervragen over de voortgang van de...

Nultarief btw op groente en fruit niet snel geregeld

Politiek

De invoering van een nultarief voor de btw op groenten en fruit kan niet voor komende zomer worden geregeld. Dat laat staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten aan de Tweede Kamer.

Brussel brengt realisme terug in plan voor biologische landbouw

Politiek

Het door boeren bekritiseerde doel van 25 procent biologisch areaal is door het Europees Parlement geschrapt. Overeind blijft het ambitieuze groeiplan dat Brussel voor de biologische landbouw heeft uitgestippeld.

VVD en CDA: Brussel moet Nederland nieuwe derogatie gunnen

Politiek

VVD en CDA vinden dat de Europese Commissie Nederland een nieuwe derogatie moet gunnen, op basis van de ingezette landbouwtransitie. Aanvullende eisen, zoals Ierland die kreeg opgelegd, zijn hier volgens de coalitiepartijen onwerkbaar.

Diesel nog duurder door Europese olieboycot

Economie

Een Europese boycot van Russische olie zal de dieselprijs verder doen stijgen. In een reactie op de aangekondigde boycot steeg de literprijs de afgelopen dagen al een paar centen.

Britse trekkerveiling levert recordprijzen op

Mechanisatie

Bij een veiling van klassieke trekkers in Groot-Brittannië hebben bijzondere modellen recordprijzen opgeleverd. In totaal werd er voor 2 miljoen pond (2,4 miljoen euro) aan agrarische machines en andere verzamelobjecten afgehamerd.

Biden wil half miljard voor verhoging landbouwproductie

Politiek

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het Congres om groot financieel steunpakket gevraagd vanwege de oorlog met Oekraïne. Onderdeel daarvan is een budget van 500 miljoen dollar om de Amerikaanse landbouwproductie te verhogen.

Claas investeert fors in voederwinningsdivisie

Mechanisatie

Claas investeert in de komende jaren circa 40 miljoen euro in de modernisering van de fabriek in het Duitse Bad Saulgau. De uitbreiding van de productiecapaciteit is nodig om de groeiende vraag naar machines voor voederwinning op te vangen.

Afroming fosfaatrechten bij overdracht verlaagt naar 10 procent

Politiek

Het aantal fosfaatrechten in de markt is onder het melkveefosfaatplafond van 84,9 miljoen kg gedaald. Om die reden verlaagt landbouwminister Henk Staghouwer het afromingspercentage bij de overdracht van fosfaatrechten van 20 procent naar 10 procent.

RIVM geeft Kamer uitleg over top 100 ammoniakuitstoters

Politiek

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat de Tweede Kamer op korte termijn uitleg geven over de totstandkoming van de top 100 met ammoniakuitstoters. Een herziene lijst zorgde vorige week opnieuw voor ophef.

Maastricht toont koninklijke familie kweekvleesburger

Economie

Naast het onvermijdelijke zuurvlees en vlaai kregen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters op Koningsdag ook een culinaire Limburgse innovatie te zien: kweekvlees.

Geen gebiedsgerichte aanpak voor Vlaamse stikstofminister

Politiek

In Vlaanderen is gekozen voor een centrale aanpak van de stikstofcrisis. Bij de provincies ontbreekt het aan de benodigde kennis voor een gebiedsgerichte aanpak, zegt stikstofminister Zuhal Demir woensdag in een interview met NRC.

Brussel wil meer legale migratie vanwege personeelstekorten

Politiek

De Europese Commissie wil vanaf eind dit jaar de deur wijder openzetten voor arbeidsmigranten uit Egypte, Marokko en Tunesië. Meer legale arbeidsmigratie is nodig om de tekorten op de Europese arbeidsmarkt te verminderen en illegale migratie tegen...

ING: 'Onderbezetting leidt tot rendementsverlies zuivelketen'

Veehouderij

Zuivelproducenten hebben door het lagere melkaanbod moeite om de capaciteit van hun fabriek optimaal te benutten. Volgens Jan Willem van den Berg, sectorspecialist Agri bij ING Sector Banking, leidt dit tot rendementsverlies aan het einde van de...

Staghouwer: 'Voortzetting derogatie steeds lastiger'

Politiek

Landbouwminister Henk Staghouwer sluit niet uit dat de Europese Commissie strengere voorwaarden gaat verbinden aan een verlenging van de derogatie voor Nederland. Mogelijk wil de commissie gedurende de looptijd van de derogatie kunnen bijsturen.

Opnieuw tegenvaller voor stikstofaanpak

Politiek

De verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur is onvoldoende om stikstofruimte te creëren voor de woningbouw. Dat oordeel van de rechtbank Noord-Holland betekent een nieuwe tegenvaller voor de stikstofaanpak van het kabinet.

5 vragen over het Nationaal Groeifonds

Economie

Het Nationaal Groeifonds is opgericht door het vorige kabinet. Het heeft als doel de Nederlandse economie een duurzame en langjarige impuls te geven.

Forse impuls voor hightech in de landbouw

Economie

Het kabinet investeert ruim 1,2 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds in projecten en start-ups gericht op innovatieve land- en tuinbouwoplossingen. Het gaat hierbij onder meer om de ontwikkeling van kweekvlees, weerbare gewassen,...

Rabobank toont CO2-uitstoot van aankopen

Economie

Rabobank gaat klanten tonen hoeveel CO2-uitstoot hun aankopen veroorzaken. Vanaf vandaag krijgen duizend rekeninghouders de nieuwe service Carbon Insights in de app van de bank.

ACM: handelswet verdient meer bekendheid

Economie

Slechts twee klachten kreeg de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in behandeling sinds de invoering van de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen. Nu de regelgeving ook geldt voor bestaande contracten, wil de...

Oud-landbouwbestuurder David Luteijn overleden

Politiek

Voormalig voorzitter David Luteijn van de Zeeuwse Landbouw Maatschappij (ZLM) en het Koninklijk Nederlands Landbouw Comité is vorige week woensdag op 78-jarige leeftijd overleden. De Zeeuwse akkerbouwer bracht het in zijn carrière van...

Overheid onteigent minder vaak grond via rechter

Economie

Nederlandse overheidsinstanties zijn in de loop der jaren minder dwang gaan gebruiken bij het verwerven van grond. Het aantal onteigeningsprocedures waarbij een rechter vonnis moest wijzen, is sinds de eeuwwisseling flink afgenomen, blijkt uit...

Rabo Carbon Bank verkoopt eerste Nederlandse carbon credits

Economie

De eerste credits van de Rabo Carbon Bank op Nederlandse bodem zijn verkocht aan verzekeringsdochter Interpolis, de energiebedrijven Vattenfall en Greenchoice en de zuivelbedrijven Hoogwegt en Interfood.

Haagse Oogst-podcast: Spanning in stikstofaanpak loopt op door nadruk op opkopen

Politiek

De onvrede onder boeren over de stikstofaanpak van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof loopt op. De nadruk ligt te veel op stoppen en opkopen, maar waar blijft het perspectief voor de 'blijvers'?

Roy Meijer: 'Boeren moeten sterker uit gebiedsproces komen'

Politiek

Onder jonge boeren heerste grote bezorgdheid over de stikstofaanpak die minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof schetst in haar Kamerbrief van vorige week. De nadruk op stoppers en het geringe perspectief voor blijvers versterkt bij...

Aanscherping Europees emissiebeleid

Politiek

De Europese Commissie wil de richtlijn voor industriële emissies aanscherpen. In de voorstellen komen ook intensieve veehouderijen onder de strengere normen te vallen.

RIVM blundert met top 100 ammoniakuitstoters

Veehouderij

Het RIVM heeft een grote fout gemaakt bij de samenstelling van de lijst met honderd grootste ammoniakuitstoters. Die fout is woensdag door minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof naar buiten gebracht.

Versnelling stikstofaanpak, dwang niet langer uitgesloten

Politiek

Update - Het kabinet gaat de stikstofaanpak versnellen en intensiveren. Boeren die eerder stoppen, krijgen een hogere vergoeding. Bij gebieden waar de natuur veel herstel vraagt, worden dwingendere maatregelen waaronder onteigening niet uitgesloten.

Agrifirm-ceo Dick Hordijk: doorrekenen kostenstijging moet transparanter

Economie

Agrifirm is met goede resultaten uit het turbulente jaar 2021 gekomen. De oorlog in Oekraïne plaatst het bedrijf voor nieuwe uitdagingen. Van tekorten is nog geen sprake. Wel ziet ceo Dick Hordijk dat het nog steeds moeilijk is om kostenstijgingen...

Accijns terugvragen kan nog een week

Algemeen

Het kabinet heeft besloten om de accijns voor ongelode benzine en diesel van 1 april tot en met 31 december 2022 te verlagen. Teruggave voor brandstof die bedrijven op voorraad hadden, is ook mogelijk. De aanvraag daarvoor moet wel voor 8 april zijn...

Agrifirm houdt resultaten in uitdagend 2021 op peil

Economie

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden heeft Agrifirm in 2021 goede resultaten behaald. De omzet groeide en de winstuitkering aan de circa tienduizend leden van de coöperatie bleef met in totaal 25 miljoen euro op niveau.

Ondanks herstel grote inkomensverschillen in land- en tuinbouw

Economie

Boeren en tuinders zagen in 2021 hun inkomen herstellen na de sterke daling in het coronajaar 2020. Het gemiddelde inkomen uit bedrijf per onbetaalde arbeidsjaareenheid wordt door Wageningen Economic Research geraamd op 67.000 euro, 17.000 euro meer...

Haagse Oogst-podcast: Door oorlog zwelt discussie over landbouwtransitie weer aan

Politiek

De oorlog in Oekraïne zet de discussie over de landbouwtransitie in beweging. Opeens staan kunstmestvervangers weer in het middelpunt van de belangstelling.

Donateurs geven 55.150 euro voor actie boerenpakketten

Economie

De inzamelingsactie van ZLTO, LTO Noord en LLTB voor Oekraïense vluchtelingen heeft 55.150 euro opgeleverd, goed voor 4.125 boerenpakketten.

Solidaridad steunt agroforestry in Latijns-Amerika en Afrika

Economie

Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad gaat samen met Rabobank boeren in Latijns-Amerika en Afrika helpen bij het weerbaarder maken van hun teelten. De aanplant van bomen moeten hun plantages beschermen tegen extremer weer.

Janusz Wojciechowski: 'Rusland zet honger in als agressiemiddel'

Politiek

Tijdens de gevechtshandelingen in Oekraïne richt Rusland zijn wapentuig bewust op de voedselinfrastructuur van het land. Het doel is om honger te veroorzaken, zegt EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski die een vergelijking maakt met de...

Ministerie publiceert eindrapport LNV Community 2021

Politiek

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft vrijdag het eindrapport gepubliceerd van de LNV Community 2021. In deze klankbordgroep geven tweehonderd akkerbouwers, tuinders en veehouders hun mening over het beleid van het...

Nederland wil rechtbank voor overtreding kwekersrecht

Politiek

Nederland gaat zich in Europa hard maken voor een betere handhaving van het kwekersrecht. Op Europees en internationaal niveau moet daarom de samenwerking tussen kwekersrechthouders en politie, douane en gerechtelijke autoriteiten verbeteren, meldt...

EP eist onderzoek naar effect Green Deal voor voedselproductie

Politiek

Er komt geen uitstel van de boer-tot-bordstrategie, onderdeel van de Green Deal. Wel komt er op aandringen van het Europees Parlement een grondig onderzoek naar de gevolgen van de voorgenomen landbouwtransitie voor de voedselzekerheid in Europa.

LTO: EU-pakket biedt ondersteuning aan boeren en tuinders

Politiek

De economische impact van de oorlog in Oekraïne is stevig voelbaar bij boeren en tuinders. LTO Nederland en Europese koepelorganisatie Copa Cogeca hebben de gestegen kosten voor grondstoffen en energie meerdere malen onder de aandacht gebracht in...

Vooral toegang tot voedsel een probleem door stijgende prijzen

Economie

Voor Nederland dreigt er voorlopig geen voedseltekort. Wel zijn er door de sterk oplopende prijzen zorgen over de toegang tot betaalbaar voedsel voor mensen in armere landen.

Oekraïne vraagt internationale hulp bij inzaaien

Politiek

De Oekraïense minister van Landbouw Roman Leshchenko heeft de hulp van de G7 ingeroepen om de boeren in het land te helpen bij de start van het inzaaiseizoen.

Brussel bereid tot versoepelingen

Politiek

Update - De Europese Commissie lijkt bereid tot versoepelingen in het landbouwbeleid om boeren en tuinders te beschermen tegen de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Daarnaast wordt er in Brussel gewerkt aan een pakket directe steunmaatregelen.

Roep om steun glastuinders groeit

Politiek

De glastuinbouw worstelt met de hoge energieprijzen en staat tegelijkertijd voor een kostbare verduurzamingsslag. De Tweede Kamer wil dat het kabinet de sector steunt in de energietransitie die door de sterk gestegen kosten ernstig wordt bemoeilijkt.

Piet Bukman, oud-landbouwminister en CDA-prominent, overleden

Politiek

Piet Bukman, de tuinderszoon die het bracht tot landbouwminister en Tweede Kamervoorzitter, is woensdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn partij het CDA bekendgemaakt.

Voedselmakers zoeken met spoed alternatief voor zonnebloemolie

Economie

Levensmiddelenproducenten hebben nog voor zo'n vier tot zes weken zonnebloemolie op voorraad. Door de oorlog in Oekraïne, een grote producent van deze kookolie, blijven nieuwe leveringen uit.

CBS: Urgenda-doel om uitstoot te verminderen niet gehaald

Economie

Het Urgenda-doel om vanaf 2020 elk jaar minstens 25 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990 is afgelopen jaar niet gehaald. Statistiekbureau CBS en de Emissieregistratie van het RIVM melden op basis van een eerste berekening dat de...

Finaal besluit derogatie pas in september

Politiek

De Europese Commissie geeft naar verwachting pas in september definitief uitsluitsel over verlenging van de Nederlandse derogatie. Mogelijk komt in juni wel meer duidelijkheid over of dat een 'ja' of een 'nee' wordt.

Oekraïnedebat draait uit op discussie over veevoer en gasverbruik

Politiek

De oorlog in Oekraïne wakkert ook in Den Haag de zorgen aan over de mondiale voedselzekerheid. In de Tweede Kamer wordt gesuggereerd het areaal voor veevoergewassen drastisch in te perken, evenals het gasverbruik in de glastuinbouw.

Vraagtekens bij groene ambitie in tijden van oorlog

Economie

De oorlog in Oekraïne heeft grote impact op de agrarische markten. Oplopende kosten voor energie en grondstoffen wakkeren de zorgen om de voedselzekerheid aan. Moet de groene ambitie in het landbouwbeleid de koelkast in of is er nog een andere optie?

Staghouwer: geen reden voor herziening landbouwbeleid

Politiek

Landbouwminister Henk Staghouwer ziet op dit moment geen reden om af te wijken van de ingezette verduurzaming van de land- en tuinbouw. Wel deelt hij de zorgen van ondernemers en consumenten over de gestegen grondstof-, energie- en voedselprijzen.

Gascrisis maakt noodzaak energietransitie duidelijk

Politiek

Nederland moet minder afhankelijk worden van gas als energiebron. De energiecrisis die is ontstaan door de oorlog in Oekraïne moet die transitie doen versnellen.

Oekraïne voert exportvergunning in voor granen en eieren

Economie

De Oekraïense regering heeft exportvergunningen ingevoerd voor belangrijke landbouwgrondstoffen als tarwe, mais en zonnebloemolie. Ook voor de uitvoer van pluimvee en eieren zal voortaan toestemming nodig zijn. Dat meldt persbureau persbureau...

Nederlandse handel met Oekraïne in twintig jaar sterk gegroeid

Economie

Het handelsverkeer tussen Nederland en Oekraïne is in de afgelopen twintig jaar sterk toegenomen. De import vanuit het nu belegerde land nam in die jaren met een factor 12 toe, de export vanuit Nederland verdrievoudigde, meldt het CBS op basis van...

Arla Foods trekt zich terug uit Rusland

Economie

Zuivelconcern Arla Foods trekt zich net als veel andere buitenlandse bedrijven terug van de Russische markt. Reden is de oorlog die het land voert in Oekraïne.

Gas en diesel weer duurder door oorlog in Oekraïne

Economie

De Europese gasprijs steeg dinsdagochtend meer dan 30 procent door de vrees dat de oorlog in Oekraïne leidt tot verstoringen van de Russische gasleveringen aan Europa. De prijsstijging volgde op het dreigement van de Russische vicepremier Aleksandr...

Tien dodelijke ongevallen in agrarische en groene sector in 2021

Algemeen

De agrarische en groene sector betreurde vorig jaar tien dodelijke ongevallen. Dat zijn er twee meer dan in 2020, meldt Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren (Stigas).

Nederland mag in Brussel op voor derogatie

Politiek

De Europese Commissie heeft voldoende vertrouwen in de Nederlandse gebiedsgerichte aanpak die de landbouw in balans moet brengen met milieudoelen. Daarmee is verlening van de derogatie een stapje dichterbij gekomen. Wel zullen de noodzakelijke...

EU sluit zeven Russische banken af van betaalsysteem Swift

Economie

De Europese Unie (EU) ontzegt zeven Russische banken de toegang tot het internationale betaalsysteem Swift. De beslissing raakt naast Rusland ook bedrijven die producten naar het land exporteren die niet op de sanctielijst staan.

Haagse Oogst-podcast: Coronapandemie maakt politiek alerter op dierziekten

Politiek

In deze aflevering van de podcast Haagse Oogst bespreken Peter Smit, Martijn van Rossum en John Lamers van de redactie van Nieuwe Oogst de politieke discussie over dierziekten en zoönosen.

Bayer weer winstgevend in 2021, zorgen om Oekraïne

Economie

Chemieconcern Bayer heeft over 2021 klinkende cijfers gerapporteerd. De omzet groeide met 6,5 procent naar 44 miljard euro. De nettowinst kwam vorig jaar uit op 1 miljard euro. Een stevig herstel van het verlies van 10,5 miljard euro dat in 2020...

Agrifirm sluit productielocaties in Oekraïne

Economie

Als gevolg van de inval door Rusland ziet coöperatie Agrifirm zich genoodzaakt haar productielocaties in Oekraïne te sluiten. 'De eerste prioriteit ligt bij de veiligheid van onze mensen.'

Extra maatregelen brengen derogatie stapje dichterbij

Politiek

Een verlening van de derogatie is een stapje dichterbij gekomen. Minister Henk staghouwer (LNV) heeft vrijdag van Brussel groen licht gekregen voor het vervolgtraject. Wel zal Nederland ingrijpende maatregelen bovenop het 7e actieprogramma...

Russische inval zet grondstofmarkten op zijn kop

Economie

De Russische inval in Oekraïne heeft gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Gas, veevoer, meststoffen en grondstoffen waren de afgelopen maanden al fors in prijs gestegen, maar worden door de oorlog nog duurder.

Kritische depositiewaarde zwakke basis voor solide stikstofaanpak

Politiek

Met de kritische depositiewaarde (KDW) als belangrijkste uitgangswaarde komt de overheid niet tot een volhoudbaar en solide stikstofaanpak. 'We moeten teleurstellingen voorkomen.'

Forse stijging gasprijs door oorlog in Oekraïne

Economie

De aanval van Rusland op Oekraïne zorgt op de handelsmarkten voor gas tot flinke prijsstijgingen. Maar de piek in de gasprijs die eind december werd gehaald is nog ver weg.

Kamer wil af van afhankelijkheid van Russisch gas

Politiek

Nederland moet af van de afhankelijkheid van Russisch aardgas, vindt de Tweede Kamer. In een motie die steun heeft van een ruime Kamermeerderheid wordt het kabinet opgeroepen een plan op te stellen 'om de komende jaren de afhankelijkheid van Rusland...

FDF en staat schikken over terrorismerapport

Algemeen

Farmers Defence Force (FDF) heeft een schikking getroffen met de Staat der Nederlanden over de vermelding van de actiegroep in een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Staghouwer onderzoekt maximum aan melkproductie

Politiek

Landbouwminister Henk Staghouwer laat onderzoeken of er in de normstelling voor grondgebondenheid een maximum moet worden gesteld aan de melkproductie per hectare. Dit staat in een nota die de bewindsman aan de Eerste Kamer heeft gestuurd.

Aanhoudend hoge gas- en voedselprijzen door Oekraïneconflict

Economie

Een daling van de gasprijzen lijkt er voorlopig niet in te zitten. Reden is dat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz de ingebruikname van de pijpleiding Nord Stream 2 heeft opgeschort. Hij nam dit besluit vanwege de oplopende spanningen rond...

Nieuwe cijfers brengen opmars van de wolf in beeld

Algemeen

Nederland huisvest momenteel één wolvenroedel. In Duitsland en de Benelux huizen opgeteld 159 wolvenroedels. Daarnaast leven er in deze landen 29 wolvenpaartjes en 21 individuele wolven.

Van der Tak: 'Of je wilt of niet, de politiek komt nog dichter bij het boerenerf te staan'

Politiek

Voor de aanpak van klimaat en stikstof is volgens premier Mark Rutte de 'derde grootste verbouwing van Nederland' nodig. Het kabinet kiest hierbij voor een integrale en gebiedsgerichte aanpak. Volgens LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak is...

Acceptatie bij biotechnologie cruciaal

Economie

Communicatie naar de consument over de toepassing en veiligheid van technologie is belangrijk voor de acceptatie van voeding die daarmee is geproduceerd. Dat is de uitkomst van een debat daarover in de Tweede Kamer.

Kabinet acht aanscherping stikstofbeleid juridisch noodzakelijk

Politiek

Het kabinet onderzoekt aanscherping van het stikstofbeleid. Mogelijk komen er beperkingen op latente stikstofruimte in vergunningen. Daarnaast wordt overwogen intern salderen vergunningsplichtig te maken.

Zorgen in Tweede Kamer over verduurzaming glastuinbouw

Akker- & Tuinbouw

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de uitvoering van de duurzaamheidsagenda voor de glastuinbouw. Aanleiding daarvoor zijn de hoge gasprijs en de opgaven die voor de sector zijn opgenomen in het coalitieakkoord.

Gaat de dieselprijs de hoge gasprijs achterna?

Economie

De prijs voor de in de land- en tuinbouw veelgebruikte brandstof diesel is sinds de start van het nieuwe jaar fors gestegen. De prijsontwikkeling volgt de actuele onzekerheid op de gasmarkt. Maar op de lange termijn zijn er ook prijsopdrijvende...

Personeelstekort brengt oogsten in gevaar

Economie

LTO Nederland wil dat werkgevers in de land- en tuinbouw de mogelijkheid krijgen om seizoenarbeiders van buiten de Europese Unie (EU) aan te trekken. Uit onderzoek van de belangenorganisatie blijkt dat veel werkgevers in de land- en tuinbouw dit...

Haagse Oogst-podcast: Rutte introduceert nieuwe bestuurscultuur in het stikstofdebat

Politiek

In deze aflevering van de Haagse Oogst-podcast bespreekt de politieke redactie van Nieuwe Oogst de regeringsverklaring van premier Mark Rutte.

Invoering Omgevingswet opnieuw vertraagd

Politiek

De invoering van de Omgevingswet loopt opnieuw vertraging op. Minister Hugo de Jonge (CDA) van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening schrijft aan de Tweede Kamer dat er meer tijd nodig is voor het testen van digitale systemen waarmee straks onder...

Advies: sta extern salderen met boerenruimte overal toe

Politiek

Om een gelijk speelveld tussen provincies te realiseren, moet extern salderen met stikstofruimte van veehouderijen overal worden toegestaan. Dit advies staat in een evaluatie van de provinciale beleidsregels. Nu is extern salderen tussen sectoren...

Waarde laatste betalingsrechten daalt dit jaar met 20 euro

Economie

De waarde van betalingsrechten is in 2022 ongeveer 20 euro lager dan in 2021. Dit is het gevolg van een verschuiving binnen het GLB-budget van inkomenssteun naar plattelandsontwikkeling.

Van der Tak ontkent inhoudelijke bemoeienis met FresQ-subsidie

Politiek

LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak had geen inhoudelijke bemoeienis met de zaak rond een Europese subsidie voor telersorganisatie FresQ. Wel bracht hij een uitnodiging over aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor een...

Docent Wiggele Oosterhoff: 'Het gaat om het goede gesprek'

Algemeen

De discussie over de toekomst van de landbouw is sterk gepolariseerd. Aeres Hogeschool Dronten bereidt studenten daarop voor. Wiggele Oosterhoff: 'We leren jongeren debatteren, maar dan zet je mensen tegenover elkaar. Het is beter om de dialoog aan...

Grootverbruikers als eerste zonder gas bij conflict met Rusland

Politiek

Het kabinet heeft een 'afschakelplan' in voorbereiding voor het geval de gasaanvoer naar Nederland wordt verstoord door een conflict met Rusland. Bij een dergelijk scenario worden grootverbruikers en industrie als eerste afgesloten.

Ingrid van Huizen nieuwe voorzitter Stichting Biodiversiteitsmonitor

Politiek

Ingrid van Huizen is de nieuwe voorzitter van de Stichting Biodiversiteitsmonitor. Zij volgt ad-interimvoorzitter Carin van Huët op die wel bestuurslid blijft.

LTO waarschuwt voor 'oogkleppen' bij besluit over Green Deal

Politiek

De impact van de Green Deal op de landbouw zal leiden tot een lagere productie, een instabieler boereninkomen, meer voedselimporten en hogere prijzen voor consumenten. Deze conclusie trekt LTO Nederland uit twee recente rapporten van Wageningen...

Staghouwer: inzet fosfaatbank op grondgebondenheid

Politiek

Landbouwminister Henk Staghouwer heeft bij de inzet van de fosfaatbank een voorkeur voor het bevorderen van een grondgebonden melkveehouderij. Jonge boeren moeten bij de uitgifte van de 'tijdelijke' rechten een voorkeurspositie krijgen.

Hoge kosten in land- en tuinbouw nu ook te zien op kassabon

Economie

De kostenstijgingen in de land- en tuinbouw worden nu ook gevoeld door de consumenten. Voeding werd in december 2,6 procent duurder. De hoge prijsniveaus houden naar verwachting tot ver in 2022 aan.

LTO: geen paniekvoetbal rond derogatie

Politiek

LTO is onaangenaam verrast dat de Europese Commissie nog geen grotere stappen heeft gezet richting een nieuwe derogatie voor de periode 2022–2025. Dat terwijl er in het coalitieakkoord miljarden euro's zijn gereserveerd voor de transitie van de...

Behoud derogatie nog lang niet zeker

Politiek

Wil Nederland de derogatie behouden, dan zijn naast het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn en aanvullende 'vergaande en ingrijpende' maatregelen noodzakelijk. Landbouwminister Henk Staghouwer heeft in Brussel te horen gekregen dat de Europese...

Vervoer hoogdrachtige of pas afgekalfde koe vanaf 1 februari strafbaar

Veehouderij

Update - Veehouders die vanaf 1 februari een hoogdrachtige koe op transport zetten voor de slacht, riskeren een gang naar de strafrechter. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Ook laatste veehouder krijgt ongelijk over MKZ-ruiming

Veehouderij

Het vee van een veehouder in het Gelderse Kootwijkerbroek mocht tijdens de mond-en-klauwzeercrisis (MKZ) in 2001 preventief worden geruimd. Dat blijkt dinsdag uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Kamervragen BBB over WOB-verzoek Greenpeace

Politiek

De openbaring van duizenden pagina’s overheidscorrespondentie over de stikstofaanpak roept vragen op in de Tweede Kamer. De stukken zouden suggereren dat wetenschappelijke kritiek op de effectiviteit van opkoopregelingen en het Aerius-stikstofmodel...

Inflatie stijgt hard in december, ook voedselprijzen in de lift

Economie

De consumentenprijzen lagen in december weer aanzienlijk hoger. De inflatie komt in de laatste maand van 2021 uit op 5,7 procent. Ook de voedselprijzen kregen aan het einde van het jaar een duw omhoog.

Trendonderzoek: boeren zetten tandje bij in energietransitie

Algemeen

Boeren en tuinders leveren een grote bijdrage aan de energietransitie. Maar liefst 50,2 procent van de deelnemers aan het Nieuwe Oogst Trendonderzoek 2022 heeft op het eigen bedrijf zonnepanelen, windmolens, een mestvergister of...

Portefeuilleverdeling op ministeries van LNV en Stikstof bekend

Politiek

Formateur en demissionair premier Mark Rutte heeft zaterdag het eindverslag van de formatie overhandigd aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Hierin staat de verdeling van de portefeuilles tussen de aanstaande bewindspersonen zoals die eerder op...

Veiling Rhein-Maas sluit mooi boekjaar af

Akker- & Tuinbouw

Veiling Rhein-Maas kijkt tevreden terug op het boekjaar 2021. De Duits bloemen- en plantenveiling zag de productomzet uitkomen op 457 miljoen euro. In het coronajaar deden vooral de online verkoopkanalen het erg goed.

EP behandelt voorstel beheer wolvenpopulatie

Politiek

De landbouwcommissie in het Europees Parlement behandelt maandag een resolutie die EU-lidstaten meer mogelijkheden biedt om de wolvenpopulatie te beheren.

Tientallen vacatures bij ministerie van Landbouw

Politiek

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft tientallen vacatures voor beleidsadviseurs, projectmanagers en juristen. De nieuwe medewerkers moeten gaan bijdragen aan de uitvoering van de landbouwtransitie.

RVO: onrust bemoeilijkt zakendoen in Kazachstan

Economie

Bedrijven die zaken willen doen in Kazachstan treffen momenteel een zeer instabiel land aan. Sinds begin januari verkeert het land in onrust wegens een stijging van energieprijzen. Nederlands bedrijven investeren onder meer in de land- en...

Britten melden zeldzame menselijke vogelgriepbesmetting

Veehouderij

De Britse regering heeft melding gemaakt van een zeldzame menselijke besmetting met het vogelgriepvirus. Het gaat om een persoon die in nauw contact is geweest met besmette dieren.

Haagse Oogst-podcast: Vraagtekens bij coalitieakkoord en grote uitdaging 'boerenministers'

Politiek

In deze aflevering van de Haagse Oogst-podcast buigt de politieke redactie van Nieuwe Oogst zich over het coalitieakkoord. Ook gaat ze in op de aanstaande benoeming van de nieuwe landbouw- en stikstofministers.

Beoogd stikstofminister wacht 'uitdagende klus'

Politiek

De beoogd stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer toonden zich woensdagmiddag na afloop van hun gesprek met formateur Mark Rutte zeer gemotiveerd om hun nieuwe functie op te pakken.

Carola Schouten: vergroener en beschermvrouw

Politiek

Bij de vergroeningsdrift die landbouwminister Carola Schouten aan de dag legde, hield ze altijd oog voor het langetermijnbelang van boer en tuinder. Hoe er later wordt teruggeblikt op haar ambtsperiode zal er vooral van afhangen of de ingezette...

Investeringsplannen? Herstelfonds voor boer en tuinder nu geopend

Economie

Boeren en tuinders die willen investeren in duurzamere landbouwtechnieken of stalsystemen kunnen daarvoor een subsidie aanvragen bij het Economisch Herstelfonds (EHF). Haast is geboden, want de inschrijving sluit 14 februari 2022.

Europese Commissie zet meer in op promotie plantaardig voedsel

Politiek

De Europese Commissie gaat de tientallen miljoenen euro's die het jaarlijks besteedt aan de promotie van landbouwproducten meer inzetten op de promotie van plantaardige producten.

ABN Amro: Agrarisch productievolume daalt 1,5 procent in 2022

Economie

Hogere energieprijzen en voerkosten, gestegen kunstmestprijzen, toegenomen duurzaamheidseisen en de stikstofdiscussie zet het productievolume in de agrarische sector onder druk. ABN Amro verwacht voor 2022 een krimp van 1,5 procent.

Europese Commissie ontsluit agro-data online

Economie

De Europese Commissie heeft een nieuwe dataportaal gelanceerd die inzicht geeft in hoeverre de lidstaten voldoen aan doelstellingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

Kabinet breidt coronasteun uit na nieuwe lockdown

Politiek

Het kabinet verruimt het economisch steunpakket voor bedrijven die door de nieuwe lockdown worden getroffen. Vanwege de aanhoudende pandemie onderzoekt de regering ook in welke vorm de ondersteuning voor de langere termijn vorm moet krijgen.

NVWA steeds drukker, gevaar voor nieuwe incidenten

Politiek

Door de groeiende aandacht voor biodiversiteit en verduurzaming van de landbouw wordt het werk van NVWA-inspecteurs steeds complexer. De slagkracht van de toch al overbelaste dienst komt hierdoor verder onder druk te staan wat kan leiden tot een...

Cees Veerman: 'Kabinet moet het vertrouwen van boeren herstellen'

Politiek

Om de coalitieplannen te realiseren heeft dit kabinet het vertrouwen van boeren nodig. Dat is volgens oud-landbouwminister Cees Veerman essentieel bij de uitvoering van de plannen.

Met miljardenfonds zet Rutte IV in op transitie landbouw

Politiek

Onder aanvoering van het nieuwe kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie staat de land- en tuinbouw voor een transitie van ongekende omvang. Tot 2035 worden stikstof-, klimaat- en natuurdoelen opgehoogd en naar voren gehaald. Daarvoor stelt Rutte...

Coalitie zet hoog in op landbouw

Politiek

Het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zet nog hoger in op de aanpak van de stikstofcrisis en het klimaat dan verwacht. De plannen van het nieuwe kabinet zijn ambitieus, maar de uitvoering vraagt om een grote krachtsinspanning van de...

Hervormingen arbeidsmarkt raken agrarisch ondernemers

Politiek

Het nieuwe kabinet is voornemens een aantal grote hervormingen in de arbeidsmarkt door te voeren. Met een verhoging van het minimumloon in het coalitieakkoord komen de coalitiepartijen tegemoet aan een wens van de oppositie.

Rutte IV trekt 25 miljard euro uit voor transitie landbouw

Politiek

Update - Het nieuwe kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zet met een miljardenfonds in op een transitie van de land- en tuinbouw. Rutte IV gaat daarmee voor een integrale aanpak van stikstof, waterkwaliteit, bodem, klimaat en biodiversiteit. De...

Voorstel voor stop op datacenters verworpen

Politiek

Een voorstel van de ChristenUnie om een stop te zetten op de verkoop van landbouwgrond voor de bouw van grote datacenters is door de Tweede Kamer verworpen.

Eerste tranche opkoopregeling mikt op 130 tot 180 boeren

Politiek

Met de eerste tranche van de Regeling provinciale aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden (Rpav) kunnen naar verwachting zo'n 130 tot 180 boerenbedrijven worden uitgekocht. Voor deze eerste opkoopregeling is een budget van 228 miljoen euro...

Land van Ons biedt alternatief voor megadatacenter Zeewolde

Regio Noord

Land van Ons biedt gemeente Zeewolde een alternatief voor de grond waarop een megadatacenter voor Meta - voorheen Facebook – gepland staat. De grondcoöperatie wil de 166 hectare opkopen voor natuurinclusieve landbouw.

Brussel: Nitraatrichtlijn onvoldoende voor verlenging derogatie

Politiek

Update - Het is nog zeer onzeker of de Europese Commissie de derogatie voor Nederland gaat verlengen. Het ingediende 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn is daarvoor niet voldoende.

Delfzijl krijgt fabriek voor plastic uit suiker en hout

Economie

Het technologische bedrijf Avantium gaat in het Groningse Delfzijl een eerste commerciële fabriek bouwen voor de productie van recyclebare kunststof polyethyleen furanoaat uit plantaardig materiaal.

Lichte daling Europese vleesconsumptie richting 2031

Veehouderij

De Europese vleesconsumptie zal in de jaren licht dalen. Daarnaast zet de verschuiving naar meer pluimveevlees door. Dit is een van de trends die staat in de EU Agricultural Outlook 2021-2031 die de Europese Commissie heeft gepresenteerd.

RDW, LTO en Cumela houden inslagdagen VIN-nummers

Algemeen

Boeren en tuinders die voor de registratie van een landbouwvoertuig een VIN-nummer willen laten inslaan, kunnen daarvoor binnenkort terecht op speciale inslagdagen.

ChristenUnie vraagt kabinet om stop grondverkoop datacenters

Politiek

Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie wil dat het kabinet een stop zet op de bouw van grote datacenters. In een motie vraagt hij het kabinet af te zien van de verkoop van 80 hectare landbouwgrond bij het Flevolandse Zeewolde aan Meta, het...

Wie dicht het gat in het boereninkomen?

Politiek

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) slaat een gat in de inkomenssteun die boeren gewend waren daaruit te ontvangen. Daarbovenop komt een verschuiving van gelden naar de ecoregelingen in het Nationaal Strategisch Plan (NSP) en het...

Nieuwe landbouwminister: 'Duitsland voortaan in kamp hervormers'

Politiek

De nieuwe Duitse landbouwminister Cem Özdemir gaat zich inzetten voor het beschermen van de biodiversiteit en de boeren. Dat zei de kersverse bewindsman in zijn eerste interview met de Duitse publieke omroep.

Permanent drinkwater voor dieren en houdverbod voor dierenbeulen

Politiek

Update - De Tweede Kamer wil dat dieren in de veehouderij permanent toegang hebben tot drinkwater. Een motie van PvdD en CDA met die strekking is dinsdag aangenomen.

Eerste aflevering Boer Ayoub 21 december op televisie

Veehouderij

KRO-NCRV start 21 december met de televisieserie Boer Ayoub. Hierin is te zien hoe de jonge Ayoub Louihrani als Amsterdamse boer met Marokkaanse wortels probeert zijn droom van een eigen melkveehouderij waar te maken.

Toezeggingen en cadeautjes tijdens Schoutens laatste begrotingsdebat

Politiek

Dat ze nog een landbouwbegroting door de Tweede Kamer moest loodsen, had landbouwminister Carola Schouten zelf ook niet verwacht. Door het lange formatieproces kwam het er echter nog een keer van, dit keer als demissionair bewindsvrouw. Op het...

Schouten: 'Transitie vraagt om substantiële inspanning'

Politiek

De transitie waar de landbouw voor staat vraagt een substantiële financiële inspanning. Dat gevoel wordt breed gedeeld aan de formatietafel, zegt landbouwminister Carola Schouten. Tijdens het LNV-begrotingsdebat drong de oppositie aan op meer...

Oproep LTO om werk te maken van landbouwbegroting

Politiek

LTO Nederland vraagt de politiek om van 2022 geen verloren jaar te maken. De Tweede Kamer behandelt woensdag en donderdag de landbouwbegroting voor volgend jaar. Daarbij zijn volgens de belangenorganisatie nu stappen nodig om het verdienvermogen van...

Kamer wil onderzoek naar Chinese belangen in Nederland

Politiek

De Tweede Kamer wil dat de regering onderzoek doet naar de invloed van Chinese (staats)bedrijven in Nederlandse ondernemingen. Een motie van CDA en VVD met dit verzoek werd dinsdag met een grote meerderheid aangenomen.

'Rechtstreex van de boer' behaalt mijlpaal met crowdfunding

Economie

Het platform 'Rechtstreex van de boer' heeft met de inzameling van 250.000 euro een mijlpaal bereikt met crowdfunding. Het binnengehaalde bedrag wordt gebruikt om de groeiplannen voor 2022 te realiseren.

Rabobank rekent ook voor 2022 op hoge voedselprijzen

Economie

Rabobank verwacht dat de voedselprijzen in 2022 hoog blijven. Dat komt door weersinvloeden, kostenstijgingen in de toeleveringsketens en de hoge prijzen en capaciteitstekorten in de transportsector. Dit staat in het jaarlijkse Agri Commodity Markets...

Leidende positie agrosector voldoende geborgd

Politiek

De internationaal leidende positie van de Nederlandse agrosector is ook na 2030 voldoende geborgd. Het belang van duurzame voedselzekerheid maakt volgens demissionair landbouwminister Carola Schouten dat de innovatieve kracht van Nederland...

ASR haakt met pachtkorting aan bij bestaande certificering

Economie

ASR gaat boeren die werken aan een duurzame bedrijfsvoering korting geven op de pachtsom. De verzekeraar introduceert geen eigen certificering, maar haakt aan bij bestaande programma's.

Eerste opkooptranche bij Natura 2000 gericht op stoppers

Politiek

De eerste tranche voor de Regeling provinciale aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden (Rpav) is gericht op stoppers. Deelnemers kunnen niet elders een ander bedrijf beginnen of overnemen.

Schouten onderzoekt verbod doden eendagshaantjes

Veehouderij

Landbouwminister Carola Schouten laat onderzoeken of een verbod mogelijk is op het doden van eendagshaantjes. Dat laat de bewindsvrouw weten in een reactie op een in juni aangenomen motie van SP en PvdD.

Schouten wijzigt opkoopregeling veehouders bij natuurgebieden

Politiek

De opkoopregeling voor veehouderijen nabij natuurgebieden wordt aangepast. Reden daarvoor is de verhoging van het subsidieplafond. Landbouwminister Carola Schouten hoopt met dit voorstel de regeling effectiever te maken.

Webinar: Brede coalitie werkt aan alternatief voor nitraatrichtlijn

Politiek

De generieke aanpak in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn stuit veel boeren en tuinders tegen de borst. Een brede coalitie van LTO Nederland, NAJK, NAV, BO Akkerbouw, POV, Rabobank, NZO en Cumela werkt daarom aan een alternatief spoor dat...

CZAV en CAV investeren in doorontwikkeling Farm21

Akker- & Tuinbouw

CZAV en CAV Agrotheek steken 1 miljoen euro in de doorontwikkeling van de agritechstart-up Farm21. Dit moet resulteren in een dataplatform voor teeltadviezen.

Agrifood goed vertegenwoordigd in KVK Innovatie Top 100

Economie

De zestiende KVK Innovatie Top 100 bevat dertien bedrijven uit de agri- en foodsector. Daarmee is deze bedrijfstak na de creatieve sector de tweede leverancier van deze ranglijst.

ASR geeft duurzame boeren korting op pachtsom

Algemeen

Verzekeraar ASR gaat boeren die zich inzetten voor een duurzame bedrijfsvoering korting geven op de pachtsom. Met deze nieuwe stap wil het beursgenoteerde bedrijf de transitie in de landbouw helpen versnellen.

Bert-Jan Ruissen: ‘Overheveling GLB-steun is onverstandig en oneerlijk’

Politiek

Het aangenomen voorstel van de Tweede Kamer om 30 procent van de gelden voor de GLB-inkomenssteun stapsgewijs over te hevelen naar het vergroeningsbudget stuit bij Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) op onbegrip. ‘De eisen voor inkomenssteun...

CZAV investeert na uitstekend 2021 in databedrijf Farm21

Economie

De Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging (CZAV) wil samen met CAV Agrotheek investeren in databedrijf Farm21. Het gaat om een minderheidsbelang. Het voornemen is gemeld bij de Autoriteit Consument en markt.

Kamer wil onderzoek naar fiscale knelpunten bedrijfsbeëindiging

Politiek

Het kabinet moet voor 1 april 2022 de fiscale knelpunten bij bedrijfsbeëindiging in kaart brengen en de Tweede Kamer daarover informeren. Een motie van de SGP en CDA die hierom vraagt, is deze week met brede steun aangenomen.

Kamermeerderheid voor kringloop zonder nieuwe mestvergisters

Politiek

Opnieuw heeft de Partij voor de Dieren (PvdD) een slag geslagen in haar strijd tegen mestvergisters. De Tweede Kamer stemde woensdag in met een motie van de partij die de rol van mestvergisting in kringlooplandbouw moet beperken.

Schouten past nitraatrichtlijn op punten aan

Politiek

Landbouwminister Carola Schouten is voornemens het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn op punten aan te passen. Hiermee komt zij tegemoet aan de moties die vorige week door de Tweede Kamer zijn aangenomen.

Kabinet heropent TVL-regeling met budget van 1,3 miljard euro

Politiek

Het kabinet trekt in het vierde kwartaal 1,3 miljard euro uit om bedrijven te ondersteunen die worden geraakt door de nieuwe coronamaatregelen. De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt daarvoor weer van de plank gehaald.

Nog geen uitsluitsel over vergoeding buitendijkse overstromingsschade

Politiek

Update - Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kan nog geen uitsluitsel geven over de vergoeding van de buitendijkse schade die boeren afgelopen zomer opliepen tijdens de overstromingen van de Maas. In antwoorden op...

RDW: 7 grote misverstanden bij registratie landbouwvoertuigen

Mechanisatie

De klantenservice van de RDW merkt dat bij sommige eigenaren misverstanden bestaan over de registratie van (land)bouwvoertuigen. Die kunnen vergaande gevolgen hebben, omdat de voertuigen maar tot 1 januari 2022 online zijn te registreren. Daarna kan...

Geen QR-controle bij boerengolf, wel bij ontbijt

Multifunctionele landbouw

Voor de zorgboerderij, boerengolf en boerderijeducatie is geen coronatoegangsbewijs nodig. Ook doolhoven en klimparcoursen op een erf zijn uitgezonderd van zo'n toegangsbewijs, omdat het buitenactiviteiten zijn.

VVD en CDA willen 'stapsgewijze' overheveling GLB-gelden

Politiek

De overheveling van steungelden naar het vergroeningsbudget in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet 'stapsgewijs' worden uitgevoerd. Onder die voorwaarde gaan VVD en CDA akkoord met het voorstel.

Tweede Kamer wil af van vaste inzaaidatum vanggewas

Politiek

De maatregelen in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn moeten van de Tweede Kamer meer in lijn worden gebracht met lokale en teeltomstandigheden. Verschillende voorstellen om regelgeving aan de landbouwpraktijk aan te passen kregen donderdag...

Kamer neemt grote greep uit GLB voor vergroening

Politiek

Boeren gaan een groot deel van hun GLB-inkomenssteun inleveren. De vier formerende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen 30 procent uit dat budget overhevelen naar regionale en gebiedsgerichte vergroeningsprojecten. 'Het grote graaien is...

Mondiale groei Beyond Meat compenseert afname Verenigde Staten

Economie

De Amerikaanse maker van vleesvervangers Beyond Meat heeft een teleurstellend kwartaal achter de rug. De onderneming merkte dat met name Amerikaanse consumenten minder happig zijn op de vegaburgers en andere plantaardige producten van het bedrijf....

Podcast: Vooruitblik op cruciaal debat over mestbeleid

Algemeen

De Tweede Kamer gaat donderdag in debat met landbouwminister Carola Schouten over de voorstellen die zij heeft gedaan voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. In deze eerste aflevering van de podcast Haagse Oogst blikken we met reacties uit...

PostNL neemt belang in online foodmarktplaats VersTrade

Economie

De online foodmarktplaats VersTrade verbindt foodprofessionals aan grote en kleine producenten van levensmiddelen en dranken. PostNL stapt in als minderheidsaandeelhouder om verdere groei te realiseren. Door deze samenwerking kan VersTrade nog meer...

45 landen pleiten op COP26 voor verduurzaming landbouw

Politiek

45 landen pleiten tijdens de klimaattop COP26 in het Schotse Glasgow voor meer actie om de natuur te beschermen en de landbouw te verduurzamen. Ze willen hiervoor meer dan 4 miljard dollar (3,46 miljard euro) beschikbaar stellen. Op die manier...

Agriver: 'Klimaat maakt inschatten van risico's complexer'

Algemeen

De toename van extremer weer maakt het verzekeren van gewassen complexer. 'Het maakt nogal uit of wateroverlast een zekerheid wordt of eens in vijftig of honderd jaar kan voorkomen', zegt directeur Gerard van Noordenburg van de onderlinge...

Mogelijk schikking tussen staat en FDF over terrorismerapport

Politiek

Er komt mogelijk een schikking in de zaak die Farmers Defence Force (FDF) heeft aangespannen tegen de Staat der Nederlanden. Die gaat over de vermelding van de actiegroep in een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en...

Farmers Defence Force gaat actievoeren in Brussel

Politiek

Farmers Defence Force (FDF) gaat op 13 en 14 december 'optoeren' naar Brussel. Het boerenprotest is gericht op een vergadering van de Europese landbouwministers die dan plaatsvindt.

Tweede Kamer zet spoed achter mestdebat

Politiek

Update -De Tweede Kamer wil snel met demissionair landbouwminister Carola Schouten in debat over het mestbeleid en het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Op verzoek van de SGP is voor volgende week een plenair debat ingepland.

Nog twee maanden voor registratie 187.000 landbouwvoertuigen

Algemeen

De RDW ziet de afgelopen maand een flinke stijging in het aantal registraties van (land)bouwvoertuigen. Twee van de drie zijn inmiddels geregistreerd, maar er resten nog maar twee maanden om voor de andere 187.000 voertuigen een registratie aan te...

Meest bekeken

Meest gelezen

Kennispartners

Vacatures