Boeren terughoudend bij indienen klacht oneerlijke handelspraktijken

Agrarisch ondernemers zijn terughoudend bij het melden van oneerlijke handelspraktijken bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Reden hiervoor is dat ze vrezen omzet of afnemers te verliezen. Dit blijkt uit een evaluatie van de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen die landbouwminister Femke Wiersma naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Boeren+terughoudend+bij+indienen+klacht+oneerlijke+handelspraktijken
© Dirk Hol

De wet scoort wel positief op doeltreffendheid, onder meer door het onderscheiden van een 'zwarte lijst' en een 'grijze lijst' met oneerlijke handelspraktijken. Op de zwarte lijst staan te late betaling voor bederfelijke producten of kort van tevoren annuleren van bestellingen. De grijze lijst omvat onder meer het retourneren van onverkochte producten zonder betaling, zonder dat dit was overeengekomen.

Tot nu toe heeft de ACM drie keer een formele klacht beoordeeld. De Geschillencommissie heeft dat één keer gedaan. Details over deze zaken worden niet vermeld. Hoewel de Wet oneerlijke handelspraktijken (OHP) de positie van de boer in de keten versterkt en zorgt voor transparante prijsvorming, kan deze geen hogere vergoedingen of prijzen afdwingen.


Ondanks de terughoudendheid bij ondernemers, stelt het rapport dat er een normerende en preventieve werking uitgaat van de Wet OHP. Het is voor partijen in de keten duidelijker geworden wat wel en niet is toegestaan. Dit is onder meer te zien aan contractuele wijzigingen die zijn waargenomen na invoering van de wet.

In het evaluatierapport staan ook enkele aanbevelingen. Zo moeten de twee mogelijkheden voor het indienen van klachten behouden blijven. Een klacht indienen kan nu zowel bij de ACM als bij de Geschillencommissie. Verder moet breder bekend worden dat klagen ook anoniem kan en dat ze ook besproken kunnen worden zonder dat er direct een formele klacht wordt geregistreerd.


Landbouwminister ziet meerwaarde

Wiersma verwelkomt de aanbevelingen. Zij beaamt het belang van een laagdrempelige toegankelijkheid van de klachteninstanties. Daarnaast ziet ze de meerwaarde in van het anoniem kunnen klagen of eventueel via brancheorganisaties.

'Het is waardevol dat voor deze evaluatie partijen in de hele keten zijn benaderd en dat zowel grote als kleine brancheorganisaties hun input hebben gegeven. Hiermee wordt bevestigd dat de wet bijdraagt aan transparantere en eerlijkere afspraken in de keten en daarmee bijdraagt aan het versterken van de positie van de boer in de keten', schrijft Wiersma aan de Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    24° / 11°
    5 %
  • Zaterdag
    23° / 15°
    20 %
  • Zondag
    21° / 15°
    70 %
Meer weer