Landsadvocaat zet vraagtekens bij stikstofplannen kabinet

Nog voordat de plannen van de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel officieel bekend zijn gemaakt, is al kritiek op de uitgelekte onderdelen daarvan. Ook de landsadvocaat, de belangrijkste juridisch adviseur van het kabinet, zet vraagtekens bij de plannen om het stikstofprobleem op te lossen.

Landsadvocaat+zet+vraagtekens+bij+stikstofplannen+kabinet
© Dirk Hol

Dat meldt RTL Nieuws, dat het advies van de landsadvocaat online heeft gezet. Uit dit advies valt op te maken dat het kabinet met maatregelen komt die gericht zijn op een emissiereductie van 42 tot 46 procent in de landbouw en circa 50 procent in de industrie en mobiliteit en bouw.

Verder wordt in het advies melding gemaakt van een 'vrijwillige beëindiging veehouderijlocaties gericht op emissiereductie nabij Natura 2000-gebieden waar dat dringend nodig is'. Daarnaast reageert de landsadvocaat op de plannen om de emissiereductie met doelsturing te realiseren.


'Stap in de goede richting'

De landsadvocaat noemt het pakket aan maatregelen 'mits tijdig uitgevoerd en goed geborgd, een stap in de goede richting'. Daarbij wordt wel de vraag gesteld in hoeverre het maatregelenpakket concreet zorgt voor het weer op gang brengen van de vergunningverlening. Dat laatste is het voornaamste doel van de ministeriële commissie.

Reden voor de twijfel is dat vooralsnog alleen de generieke effecten van het pakket in beeld zijn en deze (nog) niet zijn doorvertaald naar positieve gevolgen voor de individuele Natura 2000-gebieden. De landsadvocaat adviseert daarom een gebiedsgerichte doorrekening te maken die per Natura 2000-gebied inzichtelijk maakt hoe het verslechteren van de natuur er kan worden gestopt.

'Voor de rechter zal bij de toetsing van een verleende vergunning uiteindelijk zwaar wegen dat duidelijk is welke daling noodzakelijk is en dat de noodzakelijke maatregelen ook daadwerkelijk worden genomen, zodat op voorhand aannemelijk is dat de beoogde effecten zullen plaatsvinden', staat in het advies.


Borging doelsturing

Op termijn wil landbouwminister Femke Wiersma naar een doelsturingssysteem waarbij boeren binnen een toegekende emissieruimte per bedrijf gaan werken. De landsadvocaat noemt dat 'in de kern genomen een goede vorm van borging'.

Wel ontbreekt hier volgens het advies een tussentijdse monitoring van de emissiereductie en moet de overheid bereid zijn om tot handhaving van de doelsturingsnorm over te gaan. Ook zal het maatregelenpakket een afdoende financiële dekking moeten bevatten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Vrijdag
    16° / 7°
    5 %
  • Zaterdag
    18° / 5°
    5 %
  • Zondag
    19° / 7°
    0 %
Meer weer