Schoof sluit 'drang' niet uit: 'duwtje in de rug'
Er is meer tijd nodig om Nederland van het stikstofslot te halen. Met vrijdag gepresenteerde startpakket met de financiële dekking kan een begin gemaakt worden. Wel zet het kabinet daar grote spoed achter, zegt minister-president Dick Schoof die ‘drang’ rond de Veluwe en de Peel niet uitsluit.

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad gaf Schoof vrijdag een toelichting op de kabinetsplannen. Ondanks het gepresenteerde pakket is er volgens hem vandaag nog geen ‘Eureka Nederland is van het slot’.
‘Daarvoor is echt meer nodig, maar we hebben wel aangegeven welke maatregelen we nu kunnen nemen, welke systeemwijzigingen wij van plan zijn door te voeren, daar ook met spoed, als dat nodig is, wetgeving of regelgeving voor te bereiden, ook budget beschikbaar hebben en ook keihard doorwerken om de plannen verder uit te werken', somt Schoof op.
Wel hoopt hij dat het maatregelenpakket ervoor zorgt dat Nederland ‘geleidelijk in dit jaar’ van het 'stikstofslot' gaat. Een belofte is dat echter niet. ‘Uiteindelijk is dat altijd moeilijk te zeggen. Want we zijn ook afhankelijk van wat uiteindelijk rechters besluiten als er geprocedeerd wordt.’
'We hebben nu een pakket waarmee we vooruit kunnen en perspectief bieden'
Meer aandacht borging
De premier zegt dat het nieuwe stikstofplan meer aandacht besteedt aan borging van maatregelen en resultaten zodat deze ook juridisch standhouden. Dit was een van de kritiekpunten in het beleidsadvies van de landsadvocaat.
Het kabinet heeft in totaal 2,2 miljard euro beschikbaar gesteld voor 2025 en 2026. Daarvan is 600 miljoen euro geoormerkt voor een gebiedsaanpak rond de Veluwe en de Peel. Boeren in een zone van 250 meter rond die gebieden krijgen te maken met hogere reductiedoelen die middels extensivering, innovatie, verplaatsen of stoppen moeten worden gehaald.
Schoof zegt dat met de beschikbare 600 miljoen euro de ‘eerste stappen’ daarin kunnen worden gezet. Over extra miljarden die nodig zijn voor het uitkopen van meer boeren indien nodig is nog geen besluit genomen. Daarover wordt richting de miljoenennota die op Prinsjesdag verschijnt verder onderhandeld.
‘We hebben nu een pakket waarvan we in het kabinet echt hebben geconstateerd: hier kunnen we mee vooruit, hier kunnen we perspectief mee bieden. In de wetenschap dat we nogal een aantal stappen zullen moeten verzetten, maar we zetten wel die eerste stap’, zegt Schoof.
Resultaten opkoop positief
De premier steunt landbouwminister Femke Wiersma in haar standpunt dat deelname aan opkoopregelingen vrijwillig moet zijn. Hij weerspreekt dat de resultaten van die regelingen tegenvalt. ‘Die zijn erg positief. Dat wil zeggen dat er altijd redelijk massaal op wordt ingetekend. Dus ik denk dat dat in die zin een heel nuttig instrument is.’
Hoe de regelingen gaan uitpakken voor de emissiereductiedoelen in de zones rond de Veluwe en de Peel wordt gaandeweg geëvalueerd. Ook daar is vrijwilligheid het uitgangspunt, maar volgens de premier zal er toch een vorm van ‘drang’ zijn op boeren om zich aan te passen. ‘Er zal daar extra druk zijn om de uitstoot te verlagen, omdat het direct impact heeft op die natuurgebieden.’
Hoe die drang er precies uit gaat zien, wilde de minister-president niet zeggen. Het gaat dan om ‘mensen een duwtje in de goede richting geven’, zei hij.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 412 Vario COM1
2003, P.O.A.
-
Gandy P45 Forage Granulaatdoseerapparaat
2015, € 950
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (HA) #692699
Gebruikt, P.O.A.
-
RS330 VRF
Gebruikt, € 750
Weer
-
Zondag19° / 7°0 %
-
Maandag20° / 6°10 %
-
Dinsdag22° / 7°10 %