Wetsvoorstel NSC voor grondgebonden melkveehouderij
Tweede Kamerlid Harm Holman (NSC) komt na de zomer met een initiatiefwet om grondgebonden landbouw te verankeren in de wet. Hij stelt daarbij een agrarische hoofdstructuur voor die circa twee derde van het huidige landbouwareaal beslaat.

In de agrarische hoofdstructuur, waarin de focus ligt op voedselproductie, krijgen melkveehouders een graslandnorm opgelegd van 0,35 hectare per grootvee-eenheid (GVE). Dit moet worden behaald in 2034, twee jaar later dan in eerdere voorstellen. Het uitgangspunt is dat 80 procent van de boeren al aan deze norm voldoet. Het ingroeipad start in 2028 met 0,2 hectare per GVE. Dit moet volgens Holman boeren de tijd geven om hun bedrijfsvoering aan te passen.
Naast de hoofdstructuur komen er zogenoemde maatschappelijke landbouwgebieden. Dit zijn gebieden waarin opgaven liggen op het gebied van stikstof, water, biodiversiteit en klimaat. Daar waar in de hoofdstructuur de norm uitkomt op 2,8 GVE per hectare, krijgen boeren binnen de maatschappelijke landbouw een keuze voor een strengere norm van 1,5 GVE per hectare.
Om dat te compenseren, kunnen boeren tegen aantrekkelijke vergoedingen werken aan de maatschappelijke doelen. De vaste vergoeding die boeren voor deze maatschappelijke diensten krijgen, wil het NSC-Kamerlid vastleggen in de wet om boeren langjarig perspectief te bieden. Provincies bepalen in samenspraak met boeren via gebiedsprocessen welke gronden worden bestemd als maatschappelijke grond.
Einde aan discussie maken
Met zijn wetsvoorstel wil Holman een einde maken aan de politieke discussies over de landbouw en boeren weer perspectief geven. 'Het is tijd voor beleid dat werkt voor boer én omgeving. We zetten hiermee een fundamentele stap richting structuur en zekerheid, waar de sector al jaren op wacht', zegt hij.
Het voorstel maakt volgens de indiener een einde aan de grilligheid van het huidige beleid en voorkomt willekeur. 'Hiermee zorgen we voor een structurele oplossing. We voorkomen dat duizenden familiebedrijven verdwijnen en we zetten serieuze stappen richting onze natuur- en klimaatdoelen. We bieden boeren handelingsperspectief en duidelijkheid over wat zij kunnen verwachten. Boeren moeten weer kunnen boeren en worden betaald wanneer zij maatschappelijke uitdagingen oppakken.'
De financiering van zijn voorstel kan volgens Holman komen uit stapeling van het GLB-budget, de 500 miljoen euro die dit kabinet vrijmaakte voor agrarisch natuurbeheer en provinciale subsidies. Een vergoeding van 1.000 tot 2.500 euro per hectare per jaar voor een boer met een aantal maatschappelijke taken moet dan tot de mogelijkheden behoren.
Het wetsvoorstel biedt ook ruimte voor samenwerking tussen akkerbouwers en melkveehouders voor wat betreft de mestafzet. Het NSC-Kamerlid verwacht dat het een reductie van de stikstofemissie van 15 tot 25 procent oplevert, ongeveer de helft van de opgave voor de sector.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
F15D
Gebruikt, € 2.500
-
Iseki Tractor, compact TU1700 (LH) #694498
Gebruikt, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Opal (LH) #692629
Gebruikt, € 7.000
-
New Holland Tractor T7.210 (SO) #179478
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Woensdag31° / 18°65 %
-
Donderdag23° / 15°20 %
-
Vrijdag24° / 11°15 %