5 vragen over de verlaagde beschermingsstatus van de wolf
Het Europees Parlement stemde vorige week in met de verlaagde beschermingsstatus van de wolf. Om de wolvenstand actiever te beheren, moeten EU-lidstaten hun wetgeving aanpassen. In het geval van Nederland duurt dat nog wel even.

Bekijk hieronder vijf vragen en antwoorden over het besluit om de verlaagde beschermingsstatus van de wolf in Europa te verlagen en wat dit betekent voor Nederland.
Wat heeft het Europees Parlement precies besloten?
Het parlement heeft de beschermingsstatus van de wolf verlaagd van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'. De Europese Commissie was al akkoord met het voorstel. Alleen de lidstaten moeten nog hun finale fiat geven, maar gaven eerder al aan ermee in te stemmen.
Is de wolf daarmee vogelvrij verklaard?
Nee, integendeel. Lidstaten moeten het dier nog steeds beschermen, maar krijgen wel meer mogelijkheden om wolvenpopulaties te beheren. Bij dat beheer moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Zomaar afschieten van een dier mag niet. Daar is ook bij de status 'beschermd' nog altijd een vergunning voor nodig.
Aan welke voorwaarden moet daarvoor worden voldaan?
Een belangrijke voorwaarde is dat een wolvenkenner de situatie rond de betreffende probleemwolf beoordeelt. Naast het bejagen van de wolf, kan ook worden gekozen voor het vangen en verplaatsen van de dieren of het opzettelijk vernielen van hun vaste rust- en nestplaatsen om ze naar een andere locatie te verjagen.
Wanneer kan Nederland daartoe overgaan?
Staatssecretaris Jean Rummenie (LVVN) is belast met het wolvendossier. Hij heeft nieuwe regelgeving in voorbereiding. Het voorstel zou aanvankelijk voor de zomer klaar zijn, maar dat wordt nu waarschijnlijk dit najaar.
Het plan van aanpak bestaat niet alleen uit beheersmaatregelen. Er komt ook een Landelijk Team Veebescherming dat boeren gaat ondersteunen bij het nemen van preventieve maatregelen tegen wolvenaanvallen op vee. Ook komt er een Landelijk Informatiepunt Wolf, dat is bedoeld als een centrale plek voor publieksvragen, educatie en voorlichting over de wolf.
Waardoor is het voorstel vertraagd?
Nederland moet onder meer nog bepalen wat hier de minimale wolvenpopulatie moet zijn om aan de beschermde status te voldoen. Daarnaast moet er een definitie komen voor wat precies een probleemwolf is. Rummenie startte daarvoor nieuwe onderzoeken en overleggen met belangengroepen die nog niet zijn afgerond.
Ook wordt gewerkt aan een Landelijk Deskundigenteam Wolf, dat de provincies snel van onafhankelijk advies en inzet kan voorzien bij acute situaties. Afgelopen week is bovendien een onlineconsultatie geopend op de website internetconsultatie.nl/wolven. Op deze manier kunnen alle belanghebbenden hun mening geven over de voorstellen van de staatssecretaris.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (LH) #60816
Gebruikt, € 4.999
-
Deutz-Fahr DX 4.30 trekker 2WD
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X584 (BV) #692433
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350 (BV) #692142
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL