Schoof: ‘Budget voldoende om start te maken met stikstofaanpak’

De 600 miljoen euro extra voor de landbouw in de voorjaarsbegroting is volgens premier Dick Schoof voldoende om tot en met 2026 de stikstofaanpak te financieren. Dat zei de minister-president tijdens de persconferentie na de ministerraad.

Schoof%3A+%E2%80%98Budget+voldoende+om+start+te+maken+met+stikstofaanpak%E2%80%99
© Dirk Hol

Het kabinet is donderdag in de ministerraad akkoord gegaan met de voorjaarsnota. De precieze invulling van de begroting wordt vrijdag bekendgemaakt.

Schoof verwijst naar de plannen die in de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel worden gemaakt voor het oplossen van de stikstofcrisis. Die worden binnen enkele weken verwacht. Als daar extra geld voor nodig is, zal daar opnieuw over onderhandeld moeten worden.

‘Plannen die nog niet klaar zijn, kun je niet budgetteren’, zegt Schoof. Met de 600 miljoen euro extra voor 2025 en 2026 kan er volgens hem al wel een ‘reële start’ worden gemaakt met de stikstofaanpak. ‘In 2025 en 2026 kunnen we vooruit.’

Ondertussen is er vanuit de provincies bezorgd gereageerd op de omvang van het stikstofbudget in de voorjaarsnota.


Provincies willen tempo

‘We maken ons grote zorgen over de zeer beperkte middelen die zijn vrijgemaakt om de stikstofcrisis daadwerkelijk voortvarend op te lossen, wij willen tempo. Want voor provincies is het van grootste belang dat de vergunningverlening voor de zomer weer op gang komt en dat er stevige stappen worden gezet in stikstofreductie en natuurherstel’, aldus het Interprovinciaal Overleg (IPO) in een reactie.

De provincies hebben hun inzet in het stikstofdossier al eerder overgebracht aan de Ministeriële Commissie Economie & Natuurherstel (MCEN). Volgende week is er een nieuw gesprek tussen de partijen.


IPO-voorzitter Ina Adema benadrukt dat het Rijk graag met de provincies samenwerkt aan grote maatschappelijke vraagstukken, waaronder het stikstofvraagstuk. ‘Maar het wordt nagenoeg onmogelijk als het kabinet de noodzakelijk benodigde middelen doorschuift naar 2026. Dat raakt direct de pas-melders, industrie, evenementen, dijkversterkingen, energietransitie, natuur en elke dag wachten zorgt voor grote maatschappelijke kosten.’

De Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) steunen de provincies in de oproep om voor de zomer de vergunningverlening weer op gang te brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Zaterdag
    18° / 5°
    5 %
  • Zondag
    19° / 7°
    0 %
  • Maandag
    20° / 7°
    10 %
Meer weer