Brussel zet in op de-escalatie en wil handelsdeal met de VS
De Europese Commissie slaat niet direct terug met handelstarieven op Amerikaanse importen. Brussel geeft de voorkeur aan onderhandelingen, maar houdt een pakket met 'ferme' tegenmaatregelen achter de hand.

De ministers van buitenlandse handel van de 27 Europese lidstaten kwamen maandag bij elkaar in Luxemburg. De handelscommissie van het Europees Parlement hield een bijeenkomst over de verstoorde handelsrelatie met de Verenigde Staten (VS). Het standpunt dat onderhandelingen de eerste voorkeur hebben wordt door de lidstaten breed ondersteund, zo bleek na afloop.
De Poolse handelsminister Michal Baranowski (foto rechts), voorzitter van de handelscommissie, zegt dat de Europese Unie (EU) binnenkort wel komt met een reactie op de handelstarieven op aluminium en staal die Donald Trump kort na zijn aantreden bekendmaakte. Over het op 1 april aangekondigde importtarief van 20 procent op alle Europese producten, wil de EU met de Amerikanen gaan onderhandelen.
'We willen op verantwoorde wijze reageren om dit niet verder te laten escaleren', zegt Baranowski. Voorafgaande aan het overleg zei PVV-minister Reinette Klever voor Buitenlandse Handel dat er voor Nederland en de EU 'veel op het spel staat'. Ook Nederland geeft de voorkeur aan nieuwe gesprekken met de Amerikanen. 'Deze tarieven zijn slecht voor de EU en Nederland, maar ook voor de Amerikanen zelf.'
Druk ligt bij Amerikanen
Over de inhoud van eventuele tegenmaatregelen is nog niets bekend. Volgens de Duitse handelsminister Robert Habeck (Groenen) ligt de druk bij de Amerikanen. 'De eenheid tussen de lidstaten is groot, we worden niet uit elkaar gespeeld. Wij kunnen rustig analyseren welke maatregelen we moeten nemen. De VS gaat een recessie in met hoge inflatie. Dat houden ze niet lang vol.'
EU-handelscommissaris Maros Sefcovic (foto links) wil met de Amerikanen een trans-Atlantisch handelsakkoord sluiten. De Amerikanen hebben al het aanbod gekregen van een wederzijds nultarief op auto's en industriële producten, maar daar hebben zij nog niet op gereageerd.
De EU exporteert jaarlijks voor 380 miljard euro aan goederen naar de VS. Met het nieuwe handelstarief komt daar een heffing van 80 miljard euro bovenop, rekende Sefcovic de in Luxemburg aanwezige pers voor. 'Dat is elf keer meer dan de 7 miljard euro die ze er nu aan verdienen.'
Naast eventuele tegenmaatregelen hebben de Europese handelsministers ook besloten de banden met nieuwe exportmarkten aan te halen. Landen als Vietnam, Singapore, Korea en Indonesië worden daarbij genoemd. Sefcovic bezocht recent China. Hij sprak daar onder meer over het stroomlijnen van de onderlinge handel, waaronder een vrijere toegang van Europese bedrijven tot de Chinese markt.
In de EU bestaat de vrees dat China overgaat tot het dumpen van producten op de wereldmarkt, als de handel tussen de VS en dat land stilvalt. Dit zou de Europese economie hard kunnen raken. De Europese Commissie is daarom extra waakzaam, om dit neveneffect van het handelsconflict met de VS te voorkomen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF 17012 schudder
Gebruikt, € 34.000
-
Iseki SXG15H
2009, P.O.A.
-
Kubota M6060
2016, P.O.A.
-
Case IH PUMA 185 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
Weer
-
Zaterdag18° / 5°5 %
-
Zondag19° / 7°0 %
-
Maandag20° / 7°10 %