Plannen voor krachtenbundeling van 30.000 Franse boeren

De Franse coöperaties Agrial en Terrena onderzoeken de mogelijkheid tot een strategische fusie. Gaat de samensmelting door, dan ontstaat een coöperatieve speler met ongeveer 30.000 veehouders, akkerbouwers en tuinders, tientallen voedselmerken en een gezamenlijke omzet van zo'n 12 miljard euro.

Plannen+voor+krachtenbundeling+van+30%2E000+Franse+boeren
© Twan Wiermans

Volgens de directies van Agrial en Terrena is het onderzoek erop gericht om te bepalen of een fusie de verstandige keuze is voor een duurzame toekomst voor hun boerenleden, werknemers en consumenten.

Agrial is een landbouw- en agrovoedingscoöperatie met 12.000 leden en 17.500 medewerkers. Gezamenlijk brengen zij de in Frankrijk bekende merken als Florette, Soignon, Grand Fermage, Danao, Loïc Raison, Breizh Cola en Tallec op de markt. De coöperatie heeft meer dan honderd productielocaties in elf landen en ontwikkelt daar producten in de zuivel-, groente-, dranken- en vleessector. De omzet bedroeg in 2024 7,1 miljard euro.

Terrena heeft 18.000 leden en 13.000 medewerkers en is actief in de teelt van granen, meelverwerking, plantaardige eiwitten, wijnbouw, boomkwekerij en tuinbouw. Deze producten worden op de markt gebracht via merken als La Nouvelle Agriculture, Tipiak, Père Dodu en Ackerman. De coöperatie heeft tachtig fabrieken waar onder meer pluimvee, konijnen, varkens, runderen, schapen, geiten, melk en eieren worden verwerkt. De omzet bedroeg vorig jaar 5,6 miljard dollar.


Toenemende concurrentie

De directies van beide coöperaties verwachten met een fusie synergievoordelen te realiseren. Momenteel zorgt de hoge inflatie voor toenemende concurrentie op de markt voor consumentenproducten. Ook noemen de coöperaties klimaatverandering, de energietransitie, gezonde en duurzame voeding en de Franse voedselsoevereiniteit als uitdagingen waar ze beter gezamenlijk antwoord op kunnen vinden.

'In Europa is voedsel een thema geworden waar consumenten zich op richten. Terwijl spelers in de retail en horeca zich blijven consolideren, moeten boeren verschillende uitdagingen aangaan om duurzame partners te blijven: de productie en het concurrentievermogen ontwikkelen, generaties vernieuwen en zich aanpassen aan transities', schrijven de coöperaties in een toelichting op de fusieplannen.

Het fusieproject bevindt zich in de studiefase en wordt in 2026 voorgelegd en besproken met de leden de twee coöperaties. Uiteindelijk moeten zij instemmen met de plannen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    16° / 9°
    5 %
  • Vrijdag
    17° / 10°
    5 %
  • Zaterdag
    17° / 9°
    5 %
Meer weer