Wiersma lanceert drie nieuwe proeflocaties op weg naar landelijk netwerk
Op drie nieuwe locaties wordt vanaf donderdag geëxperimenteerd met innovatieve landbouwtechnieken. De proeflocaties worden financieel ondersteund door LVVN met een investering van 15 miljoen euro, meldt demissionair landbouwminister Femke Wiersma.

De nieuwe proefboerderijen zijn tot stand gekomen via de subsidieregeling Experimenteerlocaties (SREL). Het doel is innovatie te versnellen en ervoor te zorgen dat nieuwe oplossingen aansluiten bij de dagelijkse praktijk van boeren en tuinders.
Met de investering geeft Wiersma de nieuwe samenwerkingsverbanden tussen boeren en onderzoekers de komende vijf jaar de ruimte om ideeën direct op het erf te testen. 'De kracht van innovatie ligt bij de mensen die elke dag op het land staan. De combinatie van praktijkkennis en wetenschap is essentieel voor een toekomstbestendige landbouw. Zo komt innovatie echt van de grond, dicht bij de boer en met oog voor de lokale situatie.'
Lokale omstandigheden
Op de nieuwe experimenteerlocaties werken agrarisch ondernemers, onderzoekers en ketenpartners samen aan maatwerkoplossingen die passen bij de lokale omstandigheden. De drie proefboerderijen liggen verspreid over het land.
Het Fieldlab Groene Hart (Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht) is gericht op de melkveehouderij in het westelijke veenweidegebied. Boeren testen hier onder meer innovatieve maatregelen om stikstofuitstoot te verlagen via managementaanpassingen en technologie.
In het experimenteergebied Oost-Nederland (Twente en Achterhoek) wordt gewerkt aan een fundamentele verandering van het landbouwproductiesysteem. De focus ligt op kringlooplandbouw, biodiversiteit, klimaatbestendigheid en nieuwe verdienmodellen. Boeren experimenteren met wateropslag, verdienmodellen in beekdalen en het sluiten van nutriëntenkringlopen.
Drones en robots
Op de Boerderij van de Toekomst Zuidoostelijk Zandgebied (De Peel) worden vier innovatieve bedrijfssystemen getest die passen bij de zandgronden van Zuidoost-Nederland. Dat gebeurt in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR). Er is aandacht voor duurzaam grondgebruik, doelgericht werken met kritieke prestatie-indicatoren (KPI's) en de toepassing van nieuwe technologieën zoals drones en robots.
De drie nieuwe locaties zijn pas het begin, meldt het ministerie van LVVN. Het doel is om toe te werken naar meerdere experimenteerlocaties die straks een landelijk netwerk vormen waarin praktijkkennis, data en ervaringen breed worden gedeeld. De opgedane kennis wordt vanaf het najaar van 2025 gedeeld via een nieuw Nationaal Platform Experimenteerlocaties.
Deze week werd ook bekendgemaakt dat agro-innovatiecentrum De Marke wordt vernieuwd. Dat is de onderzoeksfaciliteit van WUR in het Gelderse Hengelo. In maart kwam het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met een initiatief om het gebruik van drones een 'boost' te geven.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
KUHN GF 13002 SCHUDDER
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350 (SOM) #692329
Gebruikt, € 5.313
-
Honda HF2417K4 HB
2018, P.O.A.
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X167R (MID) #692919
Gebruikt, € 5.644
Vacatures
"Wij zoeken jou, natuurlijk!" Een gedreven veldmedewerker met oog voor gezonde landbouw.
Coöperatie Natuurrijk Limburg - Roermond
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Weer
-
Vrijdag26° / 11°10 %
-
Zaterdag29° / 15°20 %
-
Zondag24° / 17°70 %