Job Hiddink

Job Hiddink

Job Hiddink is redacteur akker- en tuinbouw bij Nieuwe Oogst. Hij richt zich met name op de akkerbouw.

Contact

Artikelen door Job Hiddink

Teeltadviseur: 'Zwavelfungicide tackelt cercospora beter'

Akker- & Tuinbouw

De meeste bietenpercelen in Nederland hebben inmiddels het gewas gesloten. Het blad lijkt frisgroen en gezond en telers willen dat het liefst zo houden tot de oogst. Door de gewassluiting breekt voor akkerbouwers nu de periode aan om bladschimmels...

Interpera: 'Perenoogst in Europa wordt dit jaar gemiddeld'

Akker- & Tuinbouw

De belangrijkste landen voor peren in Europa voorspellen voor 2022 een gemiddelde opbrengst. Ook de kwaliteit van de vruchten in Nederland, België, Italië, Frankrijk en Spanje lijkt tot nu toe goed.

Cosun koppelt bietenprijs aan lopend campagnejaar

Akker- & Tuinbouw

De raad van beheer van Cosun Beet Company past de systematiek voor het vaststellen van de suikerbietenprijs aan. De prijs wordt nu gekoppeld aan de suikerresultaten van het lopende campagnejaar.

CBS: areaal akkerbouw neemt in 2022 met 2 procent toe

Akker- & Tuinbouw

Het areaal akkerbouw is in 2022 met 10.480 hectare gegroeid tot 536.230 hectare. Dat is een toename van 2 procent, blijkt uit de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2022 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ondanks regen prima omstandigheden bij het rooien van winteruien

Akker- & Tuinbouw

De loonwerker startte maandagmorgen met het rooien van de eerste hectare winteruien bij akkerbouwer Jan Wijnen in het Noord-Brabantse Hoeven. 'Dat ging goed, totdat het hard begon te regenen', zegt Wijnen.

Royal Brinkman en Agro4all komen met app voor tuinders

Akker- & Tuinbouw

Softwareontwikkelaar Agro4all in het Zeeuwse Kapelle heeft samen met toeleverancier en adviseur Royal Brinkman een applicatie ontwikkeld waarmee tuinders in één oogopslag zien wat de beste keuze is bij inzet van gewasbescherming.

IRS: eerste cercospora en stemphylium gevonden in Limburg

Akker- & Tuinbouw

Bieteninstituut IRS meldt dat op bietenpercelen in IRS-gebied Limburg aantastingen van cercospora en stemphylium zijn gevonden. Daarom adviseert de bladschimmelwaarschuwingsdienst telers in dit gebied alert te zijn.

Uitbetalingsprijs HZPC komt uit op 33,70 euro

Akker- & Tuinbouw

HZPC stelt voor pootgoedtelers de uitbetalingsprijs voor de oogst van 2021 vast op 33,70 euro per 100 kilo. Daarmee komt de prijs net iets uit boven de prognoseprijs van 33,10 euro die het handelshuis afgelopen voorjaar publiceerde.

Winsect-systeem biedt insectenkweek potentie door transportband

Regio Oost

Het kweken van insecten voor dierlijk eiwit is rendabel met het Winsect-systeem. Met die methode worden meelwormen gekweekt op een lopende band, waardoor eenvoudig automatisering mogelijk is. Ook is het concept een stuk minder arbeidsintensief dan...

Vier nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toegelaten

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft deze week besloten vier nieuwe middelen toe te laten. Het betreft de herbiciden Brixton, Retinar en Xerton en het fungicide Bromuconazole.

Rabobank: 'Vezelgewassen kunnen bouw helpen verduurzamen'

Akker- & Tuinbouw

Door vezels uit bijvoorbeeld hennep, vlas en lisdodde te gebruiken, kunnen bouwbedrijven een flinke bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot in Nederland. Dat denkt Rabobank.

Eerste prognose Cosun: 14,9 ton suiker per hectare

Akker- & Tuinbouw

De eerste prognose van de suikeropbrengst van Cosun Beet Company komt uit op 14,9 ton suiker per hectare. Dat is hoger dan het meerjarig gemiddelde van 13,9 ton.

Middelenfabrikant FMC: 'Wees alert en start op tijd de tripsbestrijding'

Akker- & Tuinbouw

'Start op tijd met de bestrijding van trips en ga lang genoeg door om de opbrengst veilig te stellen', dat adviseert teeltspecialist Ronald Deken van gewasbeschermingsmiddelenfabrikant FMC aan uientelers. 'Wees alert, de eerste tripslarven zijn al...

Afzet vroege aardappelen bij Alvantho loopt nog stroef

Akker- & Tuinbouw

'Het aanbod is er wel, maar de afzet strubbelt', stelt directeur David Hage van aardappelveiling Alvantho in het Zeeuwse Sint-Annaland. Hij vertelt over het verloop van de eerste weken van het seizoen van de vroege aardappelen. De klok draait sinds...

Fors meer aardappelen verwerkt dan vorig jaar mei

Akker- & Tuinbouw

Nederlandse aardappelverwerkers hebben ook mei dit jaar veel meer aardappelen als grondstof gebruikt dan mei 2021. Tot nu toe is er dit seizoen 3,96 miljoen ton aardappelen verwerkt, circa 370.000 ton meer dan in de twaalf maanden daarvoor.

Glastuinbouw Nederland: 'Samen optrekken bij aanpak maatschappelijke vraagstukken'

Akker- & Tuinbouw

Tuinders en overheden moeten samen optrekken bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken, vindt Glastuinbouw Nederland. De brancheorganisatie overhandigde dinsdag een boek in de Tweede Kamer met daarin een toekomstvisie voor de Nederlandse...

Opnieuw tijdelijke vrijstelling Verimark voor tomaten

Akker- & Tuinbouw

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft opnieuw een vrijstelling toegekend voor Verimark. Het insecticide mag vanaf 15 juli tot en met 11 november 2022 worden gebruikt ter bescherming van de bedekte substraatteelt van tomaat...

NAK start controle op phytophthora-haarden en aardappelopslag

Akker- & Tuinbouw

Keuringsdienst NAK start met de controle van phytophthora-haarden. Dit omdat de haarden gevaarlijke verspreidingsbronnen van de schimmelziekte kunnen zijn.

BO Akkerbouw noemt stikstofplannen onhaalbaar

Akker- & Tuinbouw

BO Akkerbouw maakt zich grote zorgen over het effect van het Nationaal Programma Landelijk Gebied op de Nederlandse akkerbouw. Met de omvang van de doelen en het korte tijdsbestek is de aanpak niet realistisch en verkeren boeren in onzekerheid,...

Europa vraagt om meer Nederlandse aardappelen

Akker- & Tuinbouw

De vraag naar Nederlandse consumptie- en industrieaardappelen in Europa is groter dan vorig jaar. In landen buiten Europa neemt de kooplust juist af. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Michiel F. van Ginkel nieuwe directeur Dutch Greenhouse Delta

Akker- & Tuinbouw

Michiel F. van Ginkel is de nieuwe directeur van Dutch Greenhouse Delta. Hij volgt Eric Egberts op, die sinds 2018 aan het roer stond van het netwerk voor een ecosysteem in de tuinbouw.

Dewulf gaat voor full Isobus in pootseizoen 2023

Mechanisatie

Machinefabrikant Dewulf introduceert vanaf het najaar van 2022 full Isobus op bijna alle CP- en Structural-aardappelpootmachines. De bediening van Isobus is fabrikantonafhankelijk en daardoor beschikbaar via de trekker en een extra display in de...

NAO: druk op aardappelteelt- en areaal neemt toe

Akker- & Tuinbouw

Het Nederlands aandeel in de internationale pootgoedhandel is 60 procent. Het areaal van 40.000 hectare is goed voor 2 procent van de wereldproductie. Jaarlijks gaat 800.000 ton aan pootaardappelen de grens over.

Fors minder importuien op Europese markt

Akker- & Tuinbouw

Er zijn op dit moment een stuk minder importuien op de Europese markt. De wereldwijde kostenstijgingen zitten het seizoen dwars, laat handelsbedrijf Denimpex aan uiennieuws.nl weten.

Van Oers ondergebracht bij nieuw label Primeale United

Akker- & Tuinbouw

Van Oers United functioneert van nu af aan onder het label Primeale United. Het label past volgens de internationale teler en leverancier van groente en fruit beter bij Agrial. Dat is de internationale coöperatie waarvan het bedrijf sinds 2015 een...

NAK: voor 1 of 15 juli wilde haver verwijderen

Akker- & Tuinbouw

Keuringsdienst NAK voert in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controles uit op de aanwezigheid van wilde haver. Dat gebeurt om verspreiding en vermeerdering hiervan te voorkomen.

Cosun en IRS vragen aandacht voor beheersing bladschimmels

Akker- & Tuinbouw

Nu ruim 60 procent van de suikerbietenpercelen in Nederland het gewas heeft gesloten, neemt de kans op infectie van bladschimmels toe. Vooral de huidige hoge temperaturen vergroten de infectiekans.

Aandacht voor duurzaamheid en transparante keten bij jubileum CLM

Akker- & Tuinbouw

'Fruittelers maken extra kosten voor duurzame productie. Deze meerkosten moeten we dan ook vergoed krijgen', vindt de Betuwse fruitteler Bert den Haan. Dat meldde hij donderdag bij de viering van het veertigjarig jubileum van CLM Onderzoek en Advies...

Aardappelareaal Vlaanderen stijgt 4,2 procent

Akker- & Tuinbouw

Het areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen stijgt. De teller staat op 51.708 hectare. Dat betekent een stijging van 4,2 procent, meldt het Belgische Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA).

Jaarverslag BO Akkerbouw: sector zet stappen vooruit

Akker- & Tuinbouw

BO Akkerbouw zette in 2021 samen met haar leden en andere partijen in de sector flinke stappen vooruit. Hiermee doelt de brancheorganisatie op verlenging van het onderzoeksprogramma, wijziging van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn en een...

HZPC verwacht in 2025 eerste hybride-aardappelras

Akker- & Tuinbouw

Aardappelveredelaar HZPC in het Friese Joure verwacht in 2025 te komen met zijn eerste hybride-ras. Deze aardappelen worden gezaaid in plaats van gepoot, laat veredelaar Peter Vos weten.

NVWA neemt 400 liter illegale middelen met glyfosaat in beslag

Akker- & Tuinbouw

Een grote hoeveelheid illegale gewasbeschermingsmiddelen is dinsdag in beslag genomen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trof de middelen, met de werkzame stof glyfosaat, aan in een schuur bij een woning in het Brabantse Breda.

ISO Group neemt R2 Systems over

Akker- & Tuinbouw

Toeleverancier van automatiseringsoplossingen ISO Group in het Gelderse Gameren heeft per 1 juni de activiteiten en het personeel van industrieel automatiseringsbedrijf R2 Systems in het Noord-Hollandse Opmeer overgenomen.

Nieuwe schijveneg Väderstad tot 6,25 meter breed

Mechanisatie

De Zweedse machinefabrikant Väderstad komt met een nieuwe schijveneg: de Carrier XT 425-625. De machine is verkrijgbaar in drie verschillende werkbreedtes: 4,25, 5,25 en 6,25 meter.

CZAV: graanmarkt belandt in 'perfect storm'

Akker- & Tuinbouw

Door de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en extreem weer in belangrijke teeltgebieden is de graanmarkt in een 'perfect storm' beland met prijzen tot 400 euro per ton. Dat constateert CZAV bij de publicatie van de poolprijzen over de graanoogst...

Albert Dun: 'Vorm eigen puntensysteem voor hennep en vlas in GLB'

Akker- & Tuinbouw

Er is mogelijk geen ruimte voor een volwaardige plek voor vlas en vezelhennep in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De gewassen leveren niet voldoende punten op en komen dan niet in aanmerking voor een ecopremie. Daardoor worden de...

NVWA: 41 bedrijven besmet met tomatenvirus

Akker- & Tuinbouw

Op peildatum 1 juni waren er in Nederland 41 bedrijven besmet met het Tomato Brown Rugose Virus (ToBRFV). Deze bedrijven staan onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

WUR: phytophthora-aanvallers slijpen wapens als zelfslijpend mes

Akker- & Tuinbouw

Een onderzoeksteam van Wageningen University & Research (WUR) is erachter gekomen hoe de cellen van Phytophthora infestans hun wapens slijpen: als een zelfslijpend mes. Vorig jaar ontdekten de onderzoekers al dat de cellen de aardappelplant...

IRS: extra stikstofgift in bieten na hevige regen niet rendabel

Akker- & Tuinbouw

Door de plaatselijk vele regen afgelopen tijd leeft onder suikerbietentelers de vraag of er geen stikstof is uitgespoeld en of een aanvullende gift gerechtvaardigd is. Dat blijkt niet nodig te zijn, stelt kennis- en onderzoeksinstituut IRS.

Bietenteelt vraagt om scherpere keuzes

Akker- & Tuinbouw

Het in de hand houden van schade door onvoorspelbare bodeminsecten, lastige bladschimmels en probleemonkruiden dwingt suikerbietentelers ertoe steeds scherpere keuzes te maken in hun bedrijfsvoering.

NAJK uit grote zorgen over doelenbrief Tweede Kamer

Politiek

Het NAJK heeft in een open brief zijn grote zorgen geuit richting stikstofminister Christianne van der Wal en de landbouwwoordvoerders van de coalitie over de doelenbrief. Die wordt vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Vooral het mogelijk...

Ruim 30 procent bietenpercelen gesloten

Akker- & Tuinbouw

De suikerbieten hebben in Nederland op ongeveer een derde van de percelen de rijen gesloten. Dat blijkt uit een inventarisatie van de agrarische dienst van Cosun Beet Company. Wel zijn er enkele regionale verschillen.

HAK wil met nieuw concept groenteconsumptie stimuleren

Akker- & Tuinbouw

Groenteconservenfabrikant HAK uit het Brabantse Giessen komt met het concept Uit de Oven. Hierbij worden groenten en peulvruchten uit een stazak gecombineerd met verse ingrediënten. Doel is om de Nederlander te stimuleren meer groenten en...

Hoe een goed rendement is te behalen met een extensief bouwplan

Akker- & Tuinbouw

Het bouwplan van Novifarm is helemaal niet zo spectaculair. 'Maar door onze efficiënte manier van werken, kunnen we met extensieve gewassen wel een goed rendement halen', stelt Leon Noordam, een van de zes vennoten van het akkerbouwbedrijf in het...

Schadeomvang natste eerste pinksterdag nog onduidelijk

Akker- & Tuinbouw

Het afgelopen pinksterweekend viel er lokaal veel regen in korte tijd. In het Utrechtse De Bilt werd de natste eerste pinksterdag ooit gemeten. Daar viel uiteindelijk ruim 26 millimeter regen, meldt Weeronline. Plaatselijk hebben gewassen het zwaar...

Dalend areaal pootgoed komt uit op 41.282 hectare

Akker- & Tuinbouw

Het areaal pootaardappelen dat is aangegeven voor keuring in seizoen 2022 is met 41.282 hectare opnieuw lager dan het jaar ervoor. Dat meldt de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK).

Rassenbeoordeling Uireka: goede kwaliteit, wel meer watervellen

Akker- & Tuinbouw

Voor de onafhankelijke rassenlijst van ketenproject Uireka zijn onlangs de zaaiuienrassen van de kleiproeflocaties in het Flevolandse Dronten en het Zeeuwse Colijnsplaat beoordeeld. Gezien het tijdstip was de kwaliteit van de uien goed, oordeelden...

Verkleving in suikerbieten door herbicidenbespuiting

Akker- & Tuinbouw

Kennis- en onderzoeksinstituut IRS meldt dat op diverse suikerbietenpercelen planten te zien zijn waarvan de bladeren zijn verkleefd. Dat komt door een herbicidebespuiting met daarin de werkzame stof ethofumesaat.

CLM pleit voor erkenning vlas en hennep in nieuw GLB

Akker- & Tuinbouw

CLM Onderzoek en Advies maakt zich hard voor erkenning van vlas en vezelhennep in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat terwijl deze gewassen volgens de organisatie juist eenvoudig in het GLB zijn op te nemen.

REO Veiling ontslaat directeur middenin voorbereiding fusie

Akker- & Tuinbouw

REO Veiling in België heeft algemeen directeur Paul Demyttenaere ontslagen. Hij zou volgens het bestuur van de coöperatieve telersvereniging niet meer passen bij de functie. REO Veiling is volop bezig met de voorbereidingen van de mogelijke fusie...

D66 en VVD: VN-resolutie om Russische voedselblokkade te breken

Akker- & Tuinbouw

D66 en de VVD willen de druk op Rusland verhogen om de voedselblokkade op te heffen en Oekraïens graan vrij te geven. De partijen stellen voor dat Nederland in de Verenigde Naties (VN) een resolutie indient die zorgt dat Rusland voedseltransporten...

Minder productie moet zorgen voor betere witlofprijs

Akker- & Tuinbouw

De prijsvorming in de vrije witlofmarkt was het afgelopen kwartaal bar slecht. Vooral de laatste vier weken waren de prijzen niet om over naar huis te schrijven. Afgelopen maand schommelden de prijzen gemiddeld over de afzetorganisaties tussen 0,30...

Corteva: 'Herregistratie Vydate staat op losse schroeven'

Akker- & Tuinbouw

Het vooruitzicht voor herregistratie van oxamyl in Europa ziet er niet goed uit. De werkzame stof van het nematicide Vydate zou door een extra ingebouwde veiligheidsmarge niet voldoen aan de criteria omtrent de humane tox. Voor telers zou 2023...

Ctgb laat vier nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) heeft woensdag besloten vier nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe te laten. Het betreft de herbiciden RIM 25 WG en Roundup Dynamic, het fungicide Kenja en het zaadbehandelingsmiddel...

Zes NPPL-bedrijven testen sensor voor bodeminsecten

Akker- & Tuinbouw

Zes deelnemers aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) testen dit seizoen een sensor voor bodeminsecten. De sensor werkt autonoom en geeft op eenvoudige wijze een beeld van de bodemkwaliteit.

Al vroeg veel bladluis in suikerbiet

Akker- & Tuinbouw

Keuringsdienst NAK meldt dat sinds begin mei de bladluismonitoring startte al direct veel virusoverbrengende bladluizen zijn gevonden. Op een aantal bietenpercelen in Midden-Limburg en de Noordoostpolder is de schadedrempel van groene bladluizen...

Mezen zorgen voor ruim 1 miljoen euro perenschade

Akker- & Tuinbouw

Mezen hebben in 2021 voor ruim 1 miljoen euro schade aangericht op perenpercelen, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie. In totaal keerde uitvoeringsorganisatie BIJ12 namens de provincies voor 36,7 miljoen euro aan tegemoetkoming in...

India beperkt na tarwe ook uitvoer van suiker

Akker- & Tuinbouw

India gaat de uitvoer van suiker beperken tot maximaal 10 miljoen ton voor de campagne die loopt tot september. Dat maakte het Indiase ministerie van Voeding bekend. Eerder had het land al de export van tarwe verboden.

Gewascamera scant breed en stuurt realtime spuit of strooier aan

Akker- & Tuinbouw

Importeur Vantage Agrometius introduceerde dinsdag op het akkerbouwbedrijf van Gilbert van Campen in het Flevolandse Kraggenburg de gewascamera van het Grieks-Amerikaanse bedrijf Augmenta. Het apparaat kan tot 40 meter breed het gewas scannen en...

Poolprijs graan bij Agrifirm 35 tot 60 procent hoger

Akker- & Tuinbouw

De graanpoolprijs bij Agrifirm is in seizoen 2021 35 tot 60 procent hoger dan vorig seizoen. Volgens de landbouwcoöperatie heeft dat te maken met de gunstige marktomstandigheden.

Tool geeft beeld bij koolstofbalans op lange termijn

Akker- & Tuinbouw

Kosteloos en met weinig inspanning kunnen telers inzicht krijgen in de organischestofbalans op hun bedrijf met de BodemCoolstof-tool. Ook krijgen ze hiermee meer zicht op de aanvoerstromen en afbraak ofwel de mineralisatie op zowel perceels- als...

Cosun zoekt opvolger Dirk de Lugt

Akker- & Tuinbouw

Cosun Beet Company is op zoek naar een nieuwe voorzitter van de raad van beheer. Huidige voorzitter Dirk de Lugt bereikt in juni 2023 zijn maximaal toegestane statutaire zittingstermijn en is daarom niet meer herkiesbaar.

Kennis bijspijkeren over phytophthora en alternaria

Akker- & Tuinbouw

Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw en LTO Nederland verspreiden factsheets in de akkerbouw over ontwikkelingen op het gebied van Phytophthora infestans, Alternaria solani en Alternaria alternata.

HWodka experimenteert in POP3-project met grondwaterstand

Akker- & Tuinbouw

Het meten van de grondwaterstand is nuttig om meer inzicht te krijgen in de bodemvochthuishouding van een perceel. Dat constateert de Zuid-Hollandse stichting De Hoeksche Waard op de Kaart (HWodka) die bezig is met de HW2O-pilot Klimaatadaptief...

Boeren afwachtend in ongrijpbare kunstmestmarkt

Akker- & Tuinbouw

De afzet van kunstmest ligt door de extreem hoge prijzen op zijn gat. 'Veel boeren wachten tot het laatste moment in de hoop dat de prijzen zakken', stelt Robin Wolf, countrymanager Benelux bij Triferto Meststoffen. 'Ze dalen nu al licht door de...

Neerslagtekort zorgt voor wisselende stand in suikerbieten

Akker- & Tuinbouw

Het neerslagtekort dat inmiddels richting recordhoogte gaat, zorgt voor een landelijk erg wisselende stand in suikerbieten. Het areaal overzaai is opgelopen tot 2.600 hectare, blijkt uit uitzaaigegevens van Cosun Beet Company.

Nauwkeurig schoffelen met stuurframe van Steketee

Mechanisatie

Machinefabrikant Steketee uit het Zuid-Hollandse Stad aan 't Haringvliet introduceert een stuurframe voor schoffelmachines. Dit kan met de camerabesturing IC-Light met verschillende groentinten of het RGB-kleurprofiel planten van onkruid...

Gejo Grading wint eerste Smart Farming Award

Akker- & Tuinbouw

Machinefabrikant Gejo Grading heeft met zijn optische sorteerder Smart Grader de eerste Smart Farming Award gewonnen. Het bedrijf uit het Flevolandse Luttelgeest kreeg de onderscheiding dinsdag uitgereikt door gemeente Noordoostpolder.

Emissieprotocollen geven akkerbouwer houvast

Akker- & Tuinbouw

Twee protocollen bieden akkerbouwers houvast voor het verminderen van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf het erf of het perceel. Dat melden Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw en LTO Nederland.

Kritisch blijven kijken naar inzet hulpstoffen

Algemeen

De toepassing van hulpstoffen in de gewasbescherming groeit. Er komen er steeds meer van op de markt en het belang neemt toe. Telers zijn op termijn meer afhankelijk van groene middelen en hulpstoffen kunnen positief bijdragen aan de werking van...

Kleijwegt: 'Voedselzekerheid in gevaar zonder chemie'

Akker- & Tuinbouw

Groentetelers overhandigden een petitie aan de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de krimp van het middelenpakket. Ze verwachten dat door wetgeving binnen vijf jaar zo'n 70 procent van de chemische middelen verdwijnt. 'Maar dezelfde wetgeving...

Duitsers eten opvallend minder fruit

Akker- & Tuinbouw

De Duitse consumptie van fruit daalde in maart na een stijgende lijn van twee jaar opvallend hard. Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) op basis van cijfers van het Duitse agrarische marktbureau AMI.

Aangepaste dosering onkruidbestrijding bieten noodzakelijk

Akker- & Tuinbouw

Door de weersomstandigheden dit voorjaar is de opkomst van suikerbieten onregelmatig. Zeker op kleigronden zijn de plantaantallen lager, meldt gewasbeschermingsspecialist UPL.

Sensus: beoordeel nu veldopkomst en plantaantal cichorei

Akker- & Tuinbouw

Het is voor cichoreitelers belangrijk om nu het plantaantal van cichorei te bepalen. Dat laat cichoreiverwerker Sensus weten. Voor een maximale inulineopbrengst zijn minimaal 120.000 planten nodig. Dat blijkt uit plantdichtheidsproeven die de...

RaboResearch: Europese markt avocado's enorm gegroeid

Akker- & Tuinbouw

Avocado's worden steeds populairder in Europa. Wereldwijd gezien voeren de Verenigde Staten de meeste avocado's in, maar ook de Europese markt voor de vruchtgroente is enorm gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van RaboResearch.

Bosje bloemen met Moederdag niet alleen populair voor eigen moeder

Akker- & Tuinbouw

Een bosje bloemen met Moederdag is niet alleen populair voor eigen moeders. Dat blijkt uit een onderzoek van Topbloemen.nl. De online bloemenverkoper hield een enquete onder 7.956 respondenten.

Stabiele export van uien houdt stand

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse uienexport verkeert sinds maart in rustiger vaarwater en die trend houdt in april stand. Dat stelt GroentenFruit Huis op basis van cijfers van kwaliteitscontrolebureau KCB. In week 14 (eerste week april) is bijna 17.000 ton uien...

HZPC houdt ondanks oorlog winstverwachting overeind

Akker- & Tuinbouw

Pootgoedhandelaar HZPC houdt zijn winstverwachting na drie kwartalen in het boekjaar 2021-2022 overeind. Dat doet HZPC ondanks het feit dat de oorlog in Oekraïne invloed heeft op de omzet van het bedrijf uit het Friese Joure.

Bloemen- en plantenexport blijft op peil in aanloop naar Moederdag

Akker- & Tuinbouw

De exportvraag naar bloemen en planten blijft op peil ondanks de hoge productprijzen door de energiecrisis. 'De hoge inflatie lijkt de consument in aanloop naar Moederdag voorlopig voor lief te nemen', constateert directeur Matthijs Mesken van de...

Wapa: Europese appelvoorraden 13 procent hoger dan vorig jaar

Akker- & Tuinbouw

De Europese appelvoorraden waren op 1 april 13 procent groter dan een jaar geleden. Dat meldt de World Apple and Pear Association (Wapa).

Al ruim 2.400 hectare suikerbieten overgezaaid door korstvorming

Akker- & Tuinbouw

De veldopkomst van suikerbieten valt door het droge weer vooral in de noordelijke kleigebieden niet mee. Dat weerbeeld lijkt de komende tijd aan te houden en daarom verwacht Cosun Beet Company dat er nog meer bieten worden overgezaaid.

Proeftuin Randwijk beoordeelt perenteelt onder zonnepanelen

Akker- & Tuinbouw

Onderzoekers van Proeftuin Randwijk in Gelderland werken aan een proef met perenteelt onder zonnepanelen. De komende jaren bestuderen ze welk effect de verschillende soorten semi-transparante zonnepanelen hebben op de groei van de peren en de...

Afnemers en borgstelling moeten glastuinders redden

Akker- & Tuinbouw

De druk op de beschikbaarheid en betaalbaarheid van energie dwingt de glastuinbouwsector versneld naar rendabele alternatieven te zoeken voor de productie van gewassen. Oplossingen kunnen telers vinden in besparingen, maar ook goede afspraken met...

Hazenschade bieten beperken met schrikdraad en alternatief voer

Akker- & Tuinbouw

IRS ziet op diverse plekken vreterij door hazen in suikerbieten. Het kennis- en onderzoeksinstituut adviseert telers daarom maatregelen te nemen om de schade te beperken.

Keuringsdiensten controleren afvalhopen van aardappelen en uien

Akker- & Tuinbouw

De eerste aardappelen en uien staan al boven. Daarom controleren de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) en de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) bij akkerbouwers op het afdekken van afvalhopen. De hopen moeten sinds 15 april zijn afgedekt.

VVAK-documenten voor seizoen 2022-2023 beschikbaar

Akker- & Tuinbouw

Het Akkerbouw Certificeringsoverleg heeft de documenten voor het schema van de Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) van teelt- en bewaarseizoen 2022-2023 vastgesteld. Dat meldt Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw.

Ideale omstandigheden voor ziekzoeken tulpen

Akker- & Tuinbouw

Medewerkers van Alliance Bloembollen uit het Noord-Hollandse 't Zand zoeken op een perceel in het Friese Pingjum naar zieke (virus) tulpen. Het koele en donkere weer maken de omstandigheden ideaal.

Breeders Trust wint rechtszaak tegen illegale graszaadhandelaar

Akker- & Tuinbouw

Breeders Trust heeft een rechtszaak tegen de topman van het Italiaanse handelsbedrijf Mediterranea Sementi gewonnen. De Italiaanse rechtbank stelt in zijn uitspraak dat het bedrijf fraudeerde met niet rasecht graszaad.

Gemiddelde zaaidatum suikerbieten 1 april

Akker- & Tuinbouw

De gemiddelde zaaidatum van suikerbieten voor seizoen 2022 ligt op 1 april. Dat is ruim een week eerder dan het vijfjarig gemiddelde, meldt Cosun Beet Company. Wel zorgt vooral korstvorming in noordelijke kleigebieden voor opkomstproblemen.

Aspergeprijs bij veiling ZON trekt aan na dip

Akker- & Tuinbouw

De aspergeprijs bij ZON fruit & vegetables noteerde donderdag 3,82 euro per kilo. Daarmee lijkt de prijs geleidelijk aan in de lift te zitten na een flinke dip na Pasen. De markt kende vorige week naweeën van hoge producties en lage vraag van...

Batouwe Boomkwekerijen doet waar de markt om vraagt

Akker- & Tuinbouw

'De vraag naar bomen en heesters neemt toe en dat is voorlopig nog niet voorbij', stelt Willem Huibers van Batouwe Boomkwekerijen. Hij runt samen met broer Henk een vermeerderingsbedrijf in het Gelderse Dodewaard. Het bedrijf produceert jaarlijks...

Glastuinders passen teeltstrategie aan door hoge energieprijzen

Akker- & Tuinbouw

Glastuinders passen door de hoge energieprijzen hun teeltstrategie aan. Omdat hun ambitie blijft om klimaatneutraal te telen, steunen ze de brief die Glastuinbouw Nederland vorige week naar het kabinet stuurde met het aanbod om binnen vijf jaar 900...

Stijgende lijn in ontwikkeling van groene middelen

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) laat weten dat van de 29 nieuwe stoffen die nu worden beoordeeld er twintig 'groen' zijn. Het gaat daarbij om zeventien bacteriën en drie plantenextracten.

Eerste bladluizen en bonenluizen gesignaleerd in suikerbieten

Akker- & Tuinbouw

De eerste groene bladluizen en zwarte bonenluizen zijn eind vorige week gesignaleerd op jonge suikerbietenplanten. Dat is net als in 2020 erg vroeg, meldt kennis- en onderzoeksinstituut IRS.

Tuinbranche zet nuttige insecten in de kijker voor consumenten

Akker- & Tuinbouw

De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) en Tuinbranche Nederland willen klanten van tuincentra bewust maken dat een plant die vrij is van insecten, niet normaal is. De organisaties zetten daarom de campagne 'Vrolijke tuinhulpjes' op.

Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf in Terschuur

Veehouderij

In het Gelderse Terschuur is op een vermeerderingsbedrijf met kippen vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 28.600 dieren op het besmette bedrijf...

Afvoermogelijkheden in deel beperkingsgebieden Voorthuizen en Lunteren IV en V

Veehouderij

De afvoer van eieren en vleeskuikens uit delen van deze beperkingsgebieden is vanaf nu mogelijk. Let op: de beperkingsgebieden Voorthuizen en Lunteren IV en V overlappen deels het beperkingsgebied Lunteren VI. Dit betekent dat de onderstaande...

Ctgb laat vier nieuwe middelen toe

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft woensdag besloten vier nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe te laten. Het gaat om de fungiciden Praktis en Micro Special Liquid en de herbiciden Arnold en Clyde FX.

Closer in bedekte teelten blijft komende jaren ongewijzigd toegelaten

Akker- & Tuinbouw

De toepassing van het insecticide Closer in de glastuinbouw blijft de komende jaren ongewijzigd toegelaten. Dat meldt toelatingshouder Corteva Agriscience. Voor teeltseizoen 2022 verwachten de toelatingshouder dat de Europese Commissie geen...

Vogelgriep op legbedrijf in Lunteren

Veehouderij

Op een pluimveebedrijf met legkippen in Lunteren is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 88.000 kippen op het besmette bedrijf geruimd door de...

Buitenlands eigendom Nederlandse landbouwgrond neemt 8 procent af

Algemeen

Het buitenlands eigendom van landbouwgrond in Nederland is tussen 2016 en 2021 afgenomen met 2.100 hectare tot 24.600 hectare. Dat is een afname van 8 procent, blijkt uit een Kamerbrief van landbouwminister Henk Staghouwer.

Wijnen Square Crops wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2022

Akker- & Tuinbouw

Wijnen Square Crops is donderdag onderscheiden met de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022. Het bedrijf teelt op twee locaties in de Limburgse plaatsen Egchel en Grubbenvorst op 50 hectare paprika's, komkommers en mini-komkommers.

Corteva brengt nieuwe graanherbicide op de markt

Akker- & Tuinbouw

Gewasbeschermingsfabrikant Corteva Agriscience komt met een nieuwe herbicide voor onkruidbestrijding in granen. De naam van het middel is Pixxaro.

Aardappeltelers geven gas met poten

Akker- & Tuinbouw

Antoine Eising van akkerbouw- en koelbedrijf Eising poot Fontane pootaardappelen in het Flevolandse Lelystad. Hij begon net voor het paasweekend met de pootwerkzaamheden die nu ook in de rest van Nederland op stoom komen. Dat blijkt uit een rondgang...

Wisselende stand in suikerbieten door korstvorming

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwers zijn de afgelopen tijd opgeschoten met de inzaai van suikerbieten. Landelijk zit bijna 90 procent van het gewas in de grond. Deze week zal het resterende areaal worden ingezaaid, meldt Cosun Beet Company.

NVWA past aanpak uitroeiing schorskever aan

Akker- & Tuinbouw

De aanpak om de schorskever op bedrijven uit te roeien, wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aangepast. De Euwallacea fornicatus vormt een groot risico voor de EU vanwege schade aan de teelt en het openbaar groen.

Wortelknobbelaaltje bestempeld met EU-quarantainestatus

Akker- & Tuinbouw

Het wortelknobbelaaltje Meloidogyne enterolobii heeft vanaf 11 april 2022 de EU-quarantaine (Q)-status gekregen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

6 trends bij consumptie groenten en fruit

Akker- & Tuinbouw

Corona, inflatie en de oorlog in Oekraïne beïnvloeden trends in consumptie van groenten en fruit. De sluiting van horeca in coronatijd liet een opmars zien in thuisgebruik van verse producten en leidde tot toenemende vraag naar gezond voedsel....

Vernieuwing Farmmaps biedt mogelijkheden voor aardappelteler

Mechanisatie

Met de vernieuwing van het platform Farmmaps komen steeds meer applicaties beschikbaar voor aardappeltelers. Dat laten onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) weten op de website van de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw.

Opgebruiktermijn voor stapelmiddelen eindigt op 6 oktober

Akker- & Tuinbouw

De opgebruiktermijn van gewasbeschermingsmiddelen met voorschriften voor gestapeld gebruik eindigt op 6 oktober. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Zuigvallen NAK vanaf 1 mei operationeel

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) heeft vanaf 1 mei weer drie zuigvallen operationeel. De keuringsdienst verzorgt de bladluismonitoring de laatste jaren met drie zuigvallen en 41 vangbakken.

Energiecrisis versnelt ontwikkeling groene waterstof voor glastuinbouw

Akker- & Tuinbouw

De energiecrisis zet de glastuinbouw aan het denken over hoe de sector versneld van het aardgas af kan gaan. 'Waterstof leek een alternatief voor de langere termijn, maar die termijn kan door de huidige situatie wellicht worden verkort', stelt...

Südzucker verwacht forse stijging bedrijfsresultaat

Akker- & Tuinbouw

Het Duitse suikerconcern Südzucker voorspelt een flinke stijging van de ebitda – de winst van een onderneming uit operationele activiteiten – en het bedrijfsresultaat voor het eerste kwartaal van boekjaar 2022-2023.

NVWA wil naleving middelengebruik in gerbera's verbeteren

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trekt samen met Glastuinbouw Nederland op om de naleving bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de gerberateelt te verbeteren.

Koppeling Varb en MPS geeft overzicht gecertificeerde bedrijven

Akker- & Tuinbouw

Door de koppeling van Stichting Varb en MPS zetten de organisaties een stap in het tonen van betrouwbare certificeringsdata bij deelnemers en haar aanbodregels in Varb.

80 procent suikerbieten zit in de grond

Akker- & Tuinbouw

Gemiddeld over Nederland zit 80 procent van de suikerbieten inmiddels in de grond. Dat blijkt uit de zaaigegevens voor 2022 van Cosun Beet Company.

Hoger uitkomstpercentage met nieuwe verpakking sluipwesp

Akker- & Tuinbouw

Royal Brinkman komt samen met AgroBio met een nieuwe verpakkingsvorm van sluipwespen voor de biologische bestrijding van wittevlieg. Dat betekent de eerste nieuwe verpakking sinds de introductie van de kaartjes ruim 35 jaar geleden.

Delphy treedt toe als aandeelhouder Proeftuin Randwijk

Akker- & Tuinbouw

Delphy wordt per 1 januari 2023 aandeelhouder van Proeftuin Randwijk. De kennis- en adviesorganisatie zette vandaag samen met de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) en FruitConsult een handtekening onder de intentieverklaring.

Twee nieuwe appelrassen met allergiekeurmerk

Akker- & Tuinbouw

Duitse onderzoekers van de universiteiten uit Osnabrück en München hebben twee nieuwe appelrassen veredeld. Deze soorten roepen bij consumenten met een appelallergie geen allergische reacties op. Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie...

IRS komt met maatregelen om korst te breken bij opkomst suikerbieten

Akker- & Tuinbouw

Pleksgewijs is de afgelopen tijd flinke neerslag gevallen. Daardoor kan op slempgevoelige percelen een korst ontstaan bij het opdrogen van de grond. Bietenplantjes die nog niet boven staan, kunnen moeite hebben om deze korst te breken. Daarvoor...

HAK zet in op bewustwording bij consument over herkomst groenten

Akker- & Tuinbouw

Groenteconservenfabrikant HAK wil consumenten bewust maken van de herkomst van hun groenten en laten zien dat in Nederland een grote variatie aan gewassen groeit. Ook wil het bedrijf consumenten inspireren om zoveel mogelijk lokale ingrediënten te...

Nieuwe biologische bestrijder op basis van sinaasappelolie

Akker- & Tuinbouw

Limocide is een nieuwe biologische insecticide en fungicide op basis van sinaasappelolie. Dat meldt Royal Brinkman. De bestrijder is volgens de toeleverancier effectief in de bestrijding van onder meer trips, wittevlieg en meeldauw.

WER: investeringen in akkerbouw nemen af, solvabiliteit relatief hoog

Akker- & Tuinbouw

Het investeringsniveau in de akkerbouw was met gemiddeld 50.000 euro in 2020 een stuk lager dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research (WER).

WER: lichte investeringsstijging glastuinbouw, balanswaarde vrij stabiel

Akker- & Tuinbouw

De investeringen in de glastuinbouw bedroegen in 2020 gemiddeld 230.000 euro per bedrijf. Dat is een kleine toename ten opzichte van 2019, blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research (WER).

Fruit Logistica: inflatie raakt de hele keten hard

Akker- & Tuinbouw

De oorlog in Oekraïne, inflatie en corona hebben veel invloed op de consumptie van groenten en fruit. Daarnaast creëert vooral de oorlog een onzekere situatie bij zowel telers als toeleveranciers. Dat blijkt uit een rondgang deze week langs...

Gebiedsaanpak staat centraal in proefbedrijf

Akker- & Tuinbouw

'We willen de uitdagingen in het zuidoostelijk zandgebied onderzoeken en het opzetten van teeltrotaties met daarin akkerbouw en veehouderij handvatten geven', zegt regionaal onderzoeker Ad van Haperen van de Wageningen University & Research. Hij...

Nieuwe fase voor Nationale Proeftuin Precisie Landbouw

Akker- & Tuinbouw

Het project Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) gaat een nieuwe fase in. De deelnemers gaan vanaf dit jaar meer gebiedsgericht werken met eigen thema's en oplossingen met de inzet van precisietechnieken en agro-ecologische kennis. Dat meldt...

IRS wijst bietentelers op vergelingsziekte en slakkenschade

Akker- & Tuinbouw

IRS verwacht door de milde winter al vroeg bladluizen in suikerbieten. Het kennis- en onderzoeksinstituut adviseert telers daarom achtergebleven bieten en bietenkoppen die weer uitlopen te bestrijden. Daarmee kunnen ze verspreiding van...

Geoffroy d'Evry volgt Jaap Botma als NEPG-voorzitter op

Akker- & Tuinbouw

De Fransman Geoffroy d'Evry is de nieuwe voorzitter van de North-western European Potato Growers (NEPG). Hij neemt het stokje over van Jaap Botma.

Vegan-boerderij Zonnegoed Agrarisch Ondernemer van het Jaar

Akker- & Tuinbouw

Boerderij Zonnegoed van Joost van Strien en Christiaan Feickens uit het Flevolandse Ens is uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2022. Het biologisch-dynamisch bedrijf in de Noordoostpolder is het eerste vegan-akkerbouwbedrijf in...

Rusland beperkt export zonnebloemolie en zaden

Akker- & Tuinbouw

Rusland legt een quotum op aan de export van zonnebloemolie en verbiedt de uitvoer van zonnebloempitten en koolzaad. Dat liet het Russische landbouwministerie donderdag weten.

Teelt bloemkool en broccoli blijft groeien

Akker- & Tuinbouw

Het aandeel van bloemkool en broccoli in Nederland blijft stijgen. Vooral de bijdrage van broccoli nam de afgelopen twintig jaar fors toe. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksinstituut GfK en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bodemuitvloeier brengt vocht dichter bij knol

Akker- & Tuinbouw

Het verminderen van afspoeling door residuen van gewasbeschermingsmiddelen naar oppervlaktewater wordt steeds belangrijker. Akkerbouwers kunnen daartegen verschillende maatregelen nemen. Een daarvan is de inzet van een bodemuitvloeier, die de...

Graanhandel vraagt om tijdelijke uitzonderingsregel residuen

Akker- & Tuinbouw

De Koninklijke Vereniging Het Comité van Graanhandelaren wil dat er gebruik wordt gemaakt van de uitzonderingsregel die de Europese Verordening voor gewasbeschermingsmiddelen aan lidstaten biedt voor noodsituaties. Dat verzoek heeft de vereniging...

Colzaco-voorzitter: 'Teler heeft niets aan hoge koolzaadprijs'

Akker- & Tuinbouw

Naast de graannoteringen rijzen intussen ook de prijzen voor koolzaad de pan uit. 'Daar hebben Nederlandse telers op dit moment niets aan', constateert voorzitter Erik Schieven van de Coöperatieve Koolzaadvereniging Oost Nederland Colzaco U.A....

Deel van Kamer wil snel naar lager btw-tarief op groenten en fruit

Akker- & Tuinbouw

Een deel van de Tweede Kamer vindt dat de btw op groente en fruit zo snel mogelijk moet worden geschrapt. Dat maakten een aantal coalitiepartijen donderdag bekend in een debat met staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en...

De Groot en Slot: 30 procent uien gezaaid

Akker- & Tuinbouw

Accountmanagers van De Groot en Slot schatten in dat ongeveer 30 procent van het uienareaal in Nederland en België is ingezaaid. Dat liet de zaadfirma eind vorige week weten in haar nieuwsbrief.

CZAV-leden ontvangen voor tweede keer extra uitkering

Akker- & Tuinbouw

Leden van de zuidelijke landbouwcoöperatie CZAV ontvangen voor de tweede keer een uitkering. Over de boekjaren 2019/2020 tot en met 2021/2022 wordt in totaal 5 miljoen euro uitgekeerd.

Ctgb laat vier nieuwe middelen toe

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft woensdag besloten vier nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe te laten. Het gaat om de middelen Novitron Dam Tec, Protendo 300 EC, Botiga en Harmonix Turf Defense.

Landbouwminister speelt met veldrobot bij boerderij van de toekomst

Akker- & Tuinbouw

Landbouwminister Henk Staghouwer mocht donderdag tijdens zijn werkbezoek aan de Boerderij van de Toekomst in het Flevolandse Lelystad even 'spelen' met een veldrobot.

Staghouwer wijst conclusies PAN Nederland over residuen af

Akker- & Tuinbouw

Er is geen aanleiding om zorgen te hebben over de veiligheid van residuen van gewasbeschermingsmiddelen, stelt landbouwminister Henk Staghouwer. Hij wijst daarmee de conclusies van PAN Nederland over residuen af.

Certis en Belchim fuseren tot Certis Belchim

Akker- & Tuinbouw

Gewasbeschermingsspecialisten Certis Europe en Belchim Crop Protection gaan fuseren. Dat kondigt grootaandeelhouder Mitsui AgriScience International aan.

SMK en FM Group gaan duurzame sierteelt verder stimuleren

Akker- & Tuinbouw

Stichting Milieukeur (SMK) en handelsbedrijf FM Group gaan samenwerken om duurzaamheid in de sierteeltketen verder te bevorderen. Zij hopen de sector meer inzicht te kunnen geven in de beschikbare informatie over duurzaamheid.

Ctgb geeft toch toelating af voor Fandango in uien

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft een toelating afgegeven voor een mineure wijziging in de formulering van het fungicide Fandango tegen valse meeldauw in de uienteelt. Dat meldt toelatingshouder...

VTA: 'Ondanks crisis ook in toekomst aardappelproducten nodig'

Akker- & Tuinbouw

'Telers moeten zich realiseren dat ondanks de Oekraïnecrisis wereldwijd ook in de toekomst aardappelen en aardappelproducten nodig zijn.' Dat stelt de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) in een update over de oorlog in Oekraïne en de hoge...

Niet bezuinigen in penibele kunstmestmarkt

Akker- & Tuinbouw

Door de extreem hoge gasprijzen rijst de marktprijs van kunstmest al maanden de pan uit. Nog steeds blijven de noteringen stijgen en voorlopig is er nog geen zicht op een daling, verwachten experts van Agrifirm en het Duitse grondstoffenbedrijf K+S...

Glastuinbouw Nederland somt knelpunten bij gewasbescherming op

Akker- & Tuinbouw

Het team Plantgezondheid van Glastuinbouw Nederland werkt binnen de brancheorganisatie aan oplossingen voor een groot aantal knelpunten bij de gewasbescherming. De Coördinatoren Effectief Middelen- en Maatregelenpakket (Cemp) stelde daarvoor een...

Aviko vangt tekort zonnebloemolie op met duurzame palmolie

Akker- & Tuinbouw

Fritesfabrikant Aviko kan blijven doorgaan met de verwerking van fritesaardappelen dankzij de inzet van palmolie. Wel zorgt dat voor een forse stijging van de kostprijs. Dat laat Aviko-directielid Dick Zelhorst weten.

Biologisch fungicide nu ook toegelaten in peen

Akker- & Tuinbouw

Het biologisch fungicide Kumar van gewasbeschermingsspecialist Certis is nu ook toegelaten in de onbedekte teelt van peen tegen echte meeldauw en alternaria.

NVWA ziet dalende naleving in toepassing van gewasbescherming

Akker- & Tuinbouw

De naleving van wet- en regelgeving bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in open teelten is tussen 2015 en 2019 met 15 procent gedaald. Het nalevingspercentage lag in 2019 op slechts 67 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse...

NAK past norm ritnaaldschade aan

Akker- & Tuinbouw

De vaste commissie pootaardappelen van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) heeft onlangs besloten de norm bij lichte beschadigingen door ritnaalden los te laten.

Uireka focust in bewaarproeven op CO2 en temperatuur

Akker- & Tuinbouw

De effecten van uienbewaring bij een laag zuurstofgehalte (ULO) komen in de richting van een maleïnehydrazide (MH)-behandeling, blijkt uit een bewaarproef van Uireka. Toch focust het ketenproject zich in het nieuwe onderzoek op variatie in condities...

Goed gevoel bij akkerbouwers over project precisielandbouw

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwers die hebben deelgenomen aan het project 'Basispakket precisielandbouw', kijken met een goed gevoel terug. Doel was om precisielandbouw toegankelijk te maken voor telers en de meerwaarde ervan te vergroten.

Agrifirm en CZAV zijn door voorraad zomertarwe heen

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwers die bij Agrifirm en CZAV aankloppen voor zaaizaad van zomertarwe vissen achter het net. De voorraad van het graanproduct is sinds begin deze week op, laten twee managers van de landbouwcoöperaties weten.

Uienmarkt reageert nauwelijks op eerste inzaai

Akker- & Tuinbouw

De eerste zaaiuien worden de grond ingebracht. Tot dusver lijkt de inzaai nog nauwelijks invloed te hebben op de uienmarkt, zo blijkt uit cijfers van de landbouwbeurs in Goes en Middenmeer. Ook de oorlog in Oekraïne en de zorgen over de...

Plantion weert vakbonden bij cao-onderhandelingen

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Plantion wil niet met de vakbonden Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) en Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) praten over de cao. Daarmee komt de belangenbehartiging van vakbondsleden van Plantion in gevaar.

Belgische aardappelverwerkers zetten noodgedwongen in op palmolie

Akker- & Tuinbouw

De oorlog in Oekräine zorgt voor een tekort aan zonnebloemolie bij Belgische aardappelverwerkers. Zij moeten daarom halsoverkop overschakelen op palmolie. Dat meldt persbureau Belga.

Koning Willem-Alexander gaat openingslint Floriade doorknippen

Akker- & Tuinbouw

Koning Willem-Alexander opent woensdagmiddag 13 april de Floriade in het Flevolandse Almere. De wereldtuinbouwtentoonstelling richt zich met het thema Growing Green Cities op het leefbaarder, leuker en duurzamer maken van steden.

Staghouwer onder de indruk bij bezoek aan Nederlandse tuinbouw

Akker- & Tuinbouw

Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft maandag diverse bedrijven bezocht die actief zijn in de Nederlandse tuinbouw. Hij startte de rondgang bij het World Horti Center om vervolgens een bezoek te brengen aan...

Lichte stijging in productie aardwarmte

Akker- & Tuinbouw

De productie van aardwarmte was in 2021 iets hoger dan een jaar eerder. In 2021 werd 6,4 petajoule geproduceerd. De productie in 2020 was 6,2 petajoule. Dat blijkt uit cijfers van Geothermie Nederland. De brancheorganisatie ziet nog volop potentie...

Samenwerking pakt ondermijnende criminaliteit in sierteelt aan

Akker- & Tuinbouw

Met de Uitvoeringsagenda 2022 van de Weerbare Sierteeltsector wordt invulling gegeven aan de blijvende aanpak van ondermijnende criminaliteit in de sierteeltsector. Dat meldt bloemenveiling Royal FloraHolland.

Mineralenplanner brengt gebruiksruimte in beeld

Akker- & Tuinbouw

'Met de mineralenplanner kunnen akkerbouwers hun gebruiksruimte van mest monitoren', stelt teeltspecialist Kees Vogelaar van AgroVision. 'Dat voorkomt dat ze achteraf voor verrassingen komen te staan door overschrijding van de gebruiksnormen.'

Meststoffenproducent in financiële problemen door oorlog

Akker- & Tuinbouw

Meststoffenproducent Rosier heeft te maken met acute financiële problemen. Het Belgische bedrijf, dat ook een vestiging heeft in het Zeeuwse Sas van Gent, is sterk afhankelijk van Rusland en Oekraïne.

Consumptie bloemkool zit in de lift

Akker- & Tuinbouw

Zo'n 70 procent van de Nederlandse huishoudens heeft in 2021 weleens of regelmatig bloemkool gekocht. Na een dip in het aantal kopers in 2016 (62 procent) zit de verkoop de afgelopen jaren in de lift. Dat blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis.

Tijdelijke vrijstelling voor middelen tegen bladluizen in bieten

Akker- & Tuinbouw

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verleent dit jaar een tijdelijke vrijstelling voor toepassing van Batavia en Closer tegen bladluizen in de teelt van suikerbieten. De vrijstellingen gelden van 1 april tot 15 juli 2022.

Cosun: eerste suikerbieten gezaaid op lichte gronden

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwers in Zuid-Nederland hebben vorige week de eerste suikerbieten gezaaid. Het gaat om ongeveer 50 hectare op voorjaarsgeploegde percelen op lichte gronden waar het zaaibed beter viel dan verwacht, meldt Cosun Beet Company.

McCain bouwt geen nieuwe fabriek in Rusland

Akker- & Tuinbouw

Aardappelverwerker McCain ziet af van de bouw van een nieuwe fritesfabriek in Rusland. Dat meldt het Canadese bedrijf op zijn website.

Biotelers pleiten voor betere contractprijs

Biologische landbouw

Biologische akkerbouwers roepen in een open brief de conservenindustrie op om in de contractprijzen voor het nieuwe seizoen rekening te houden met de stijgende kostprijs van telers.

Nieuwe brochure BO Akkerbouw telt 77 projecten

Akker- & Tuinbouw

In de brochure 'Projecten 2022: Onderzoek voor de akkerbouw van morgen' heeft BO Akkerbouw 77 onderzoeken gebundeld. Het eerste exemplaar reikte directeur André Hoogendijk woensdag uit aan akkerbouwer Gerard van Dis in het Zuid-Hollandse Achthuizen.

Cosun stelt Betacal Telerregeling open

Akker- & Tuinbouw

Suikerbietentelers kunnen tot 1 april opgeven of ze willen deelnemen aan de Betacal Telerregeling. De levering van deze kalkmeststof geldt vanaf de bietencampagne van 2022, meldt Cosun Beet Company.

Extra inzaai zomertarwe door internationale onrust

Akker- & Tuinbouw

Er was dit jaar al meer animo voor inzaai van zomergranen. Deze trend wordt versterkt door de internationale onrust door de oorlog in Oekraïne. Dat zorgt voor een hectische tarwemarkt, bevestigen twee managers van landbouwcoöperaties CZAV en...

Hongarije beperkt graanexport door oorlog in Oekraïne

Akker- & Tuinbouw

De Hongaarse regering wil door de oorlog in Oekraïne de export van alle granen en sommige industriële gewassen beperken. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

NAK: ontheffing mogelijk bij vroeg rooien consumptieaardappelen

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwers die consumptieaardappelen telen, kunnen deelnemen aan een vroegrooiregeling, meldt keuringsdienst NAK. Wanneer telers de aardappelen op tijd rooien, mogen ze het telen volgens een vruchtwisselingsschema van 1:2 en in bijzondere gevallen...

Biologische akkerbouwers vragen aandacht voor stijgende kostprijs

Akker- & Tuinbouw

Biologische akkerbouwers roepen in een open brief de conservenindustrie op om in de contractprijzen voor het nieuwe seizoen rekening te houden met stijgende kosten van telers.

Aantal toegekende reclamaties op de klok stijgt bij FloraHolland

Akker- & Tuinbouw

Het aantal toegekende reclamaties op de klok ingekochte partijen bij FloraHolland steeg in januari met ruim 5.400 fors ten opzichte van dezelfde maand in 2021. Dat meldt de bloemenveiling op haar website.

NVWA komt met aangepaste etiketeisen behandeld zaaizaad

Akker- & Tuinbouw

Zaaizaden die zijn behandeld met een gewasbeschermingsmiddel moeten vanaf 1 april 2022 een etiket hebben met informatie over dat middel. Daarvoor is een nationale werkwijze opgesteld, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tineke de Vries: 'Hele agrosector moet meer in Brussel aan tafel zitten'

Akker- & Tuinbouw

Kunnen telers ook een goede boterham verdienen met de boer-tot-bordstrategie? Dat is volgens de nieuwe LTO-vakgroepvoorzitter Tineke de Vries een punt van zorg. 'Dat de vergroening doorgaat met minder chemie en kunstmest staat vast, maar de manier...

Zeeuwse loonwerker brengt met sleepslang digestaat in graszaadperceel

Akker- & Tuinbouw

Loonbedrijf Timmers Agro Service uit het Zeeuwse Kerkwerve bemest met digestaat een perceel graszaad van 7,5 hectare bij akkerbouwbedrijf De Noordhoek in Zonnemaire. Tontrans uit het Brabantse Best zorgt voor het mesttransport.

HLB De Groene Vlieg steekt monsters voor aaltjesonderzoek

Akker- & Tuinbouw

Henk Zandbergen van HLB De Groene Vlieg neemt grondmonsters voor een aaltjesonderzoek op een perceel wintertarwe op het akkerbouwbedrijf van Harry Schreuder in het Flevolandse Swifterbant. Daar stonden vorig jaar aardappelen.

Teeltareaal PlanetProof met 24 procent gestegen

Akker- & Tuinbouw

De teeltoppervlakte van de gewassen die in 2021 werden geteeld volgens de eisen van On the way to PlanetProof is in 2021 met 24 procent gestegen naar 54.190 hectare. Dat blijkt uit groeicijfers van Stichting Milieukeur (SMK).

Van Oers United sluit aan bij stichting Samen Tegen Voedselverspilling

Akker- & Tuinbouw

Van Oers United sluit zich aan als partner van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. De internationale teler en leverancier van groente en fruit wil voor 2030 voedselverspilling met 50 procent reduceren.

Inzet biostimulant effectief op stressmoment

Akker- & Tuinbouw

Aardappeltelers die in 2021 deelnamen aan een proef met een nieuwe biostimulant van Syngenta, zijn positief gestemd over de resultaten. Vooral een bespuiting met het product rond de knolzetting lijkt wel degelijk effect te hebben tegen stress.

Nieuwe methode is kans voor berekening milieuafdruk sierteelt

Akker- & Tuinbouw

De komst van de Flori Product Environmental Footprint Category Rules (FloriPEFCR) moet verandering brengen in het ontbreken van een Europees erkende en gestandaardiseerde methode voor een milieufootprint in de sierteeltsector.

Fruithandelaar Roveg vreest tijdelijke stop handel met Rusland

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse fruitgroothandel Roveg vreest dat Rusland van het wereldwijde betaalnetwerk Swift wordt afgekoppeld. Dat zou als gevolg hebben dat afnemers dan geen internationale betalingen meer kunnen doen en de handel dus een tijd stil komt te...

Interpolis waarschuwt telers voor brandrisico nieuwe kiemremmers

Akker- & Tuinbouw

Verzekeraar Interpolis waarschuwt aardappeltelers voor de brandrisico's van vervangende middelen die zij gebruiken voor de kiemremmer Chloor IPC. Volgens de verzekeraar is het risico nog groter wanneer de middelen niet goed worden ingezet.

Tarwenoteringen rijzen de pan uit door Oekraïnecrisis

Akker- & Tuinbouw

De tarweprijs knalt omhoog op de Matif in Parijs. Daar steeg de termijnnotering maart 2022 voor maaltarwe met 48,50 euro naar 314,25 euro per ton. Voor de notering mei 2022 steeg de prijs met 43,50 euro naar 312,50 euro per ton.

Aardappeltermijnmarkt keldert met 2,20 euro in een week

Akker- & Tuinbouw

De notering voor het aprilcontract 2022 voor fritesaardappelen op de termijnmarkt van EEX in het Duitse Leipzig kelderde donderdag naar een niveau van 20,30 euro per 100 kilo.

Tineke de Vries nieuwe voorzitter LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente

Akker- & Tuinbouw

Tineke de Vries wordt de nieuwe voorzitter van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente. Zij volgt per 1 april Jaap van Wenum op.

BelOrta en Belgische Fruitveiling slaan handen ineen

Akker- & Tuinbouw

Groente- en fruitveiling BelOrta en de Belgische Fruitveiling (BFV) gaan intensiever samenwerken en integreren. Dat hebben de raden van bestuur van de Belgische coöperaties deze week besloten.

Cosun gestart met afleveren bietenzaad bij akkerbouwers

Akker- & Tuinbouw

Cosun Beet Company is deze week gestart met het leveren van het bestelde bietenzaad. De levering wordt uiterlijk 10 maart afgerond. Akkerbouwers die na januari zaad bestelden, ontvangen het uitgangsmateriaal na 10 maart.

FloraHolland: Oekraïnecrisis raakt sierteelthandel nog nauwelijks

Akker- & Tuinbouw

De dramatische situatie in Oekraïne heeft op dit moment nog geen grote impact op de handel in bloemen en planten, merkt bloemenveiling Royal FloraHolland.

Ctgb laat herbicide toe in aardappelteelt

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft deze week besloten het herbicide Rimuron in de aardappelteelt toe te laten.

Triferto en Agrifirm willen samen CO2-uitstoot verlagen

Akker- & Tuinbouw

Meststoffenhandelaar Triferto gaat vanaf seizoen 2022-2023 de inkoop en levering van meststoffen voor Agrifirm verzorgen. Doel van de samenwerking is verlaging van de CO2-uitstoot op beide bedrijven.

Pootgoed voorkiemen om groeivoorsprong op te bouwen

Akker- & Tuinbouw

Medewerkers van Ekoboerderij de Lingehof in het Gelderse Randwijk vullen licht- en luchtdoorlatende zakken met pootgoed om de knollen voor te kiemen. Hierdoor kunnen de aardappelen alvast een voorsprong opbouwen voor de groei.

Noodtoelating voor Fox 480 SC in zaadteelt Engels raaigras

Akker- & Tuinbouw

Een tijdelijke toelating voor het herbicide Fox 480 SC in de zaadteelt van Engels raaigras geldt vanaf 1 maart 2022. Dat meldt middelenfabrikant Adama.

Cosun Beet Company ontvangt hoogste onderscheiding voor duurzaamheid

Akker- & Tuinbouw

Cosun Beet Company heeft voor de tweede keer op rij de platinabeoordeling ontvangen van EcoVadis. Hiermee behoort de bietenverwerker tot de top 1 procent van de deelnemende bedrijven in de categorie 'Manufacture of other food products'...

FruitSecurity introduceert zwart hagelnet met lange levensduur

Akker- & Tuinbouw

Het bedrijf FruitSecurity Holland komt met een zwart hagelnet dat een levensduur van 25 jaar zou moeten hebben. Bijkomend voordeel is dat het beschermmateriaal zonnebrand voorkomt en kan worden ingezet om de rijping van fruit enkele dagen te...

Fritestekort treft nu ook Zuidoost-Aziatische fastfoodketens

Akker- & Tuinbouw

Opnieuw zorgen bevoorradingsproblemen voor een fritestekort. Ditmaal worden de Zuidoost-Aziatische fastfoodketens getroffen. De voorraad van het diepvriesproduct uit de Verenigde Staten en Europa is niet toereikend, meldt Bloomberg news.

Lemken investeert 18 miljoen euro in Nederlandse fabriek voor schoffeltechniek

Mechanisatie

De Duitse machinefabrikant Lemken gaat een nieuwe fabriek bouwen in het Brabantse Dinteloord. De wereldwijde vraag naar onkruidbestrijdingsmachines zoals cameragestuurde schoffelapparatuur is zo groot, dat uitbreiding noodzakelijk is.

Stichting Varb en Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij gaan fuseren

Akker- & Tuinbouw

Stichting Varb en de Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij (SVB) hebben vergevorderde plannen om samen te werken en daarmee één sectororganisatie te vormen. De fusie moet leiden tot een dienstverlener ter promotie van de handel in...

Meest bekeken

Meest gelezen

Kennispartners

Vacatures