Job Hiddink

Job Hiddink

Job Hiddink is redacteur akker- en tuinbouw bij Nieuwe Oogst. Hij richt zich met name op de akkerbouw.

Contact

Artikelen door Job Hiddink

Biostimulant kan geleidelijk over seizoen stikstof leveren

Akker- & Tuinbouw

De bacterie Methylobacterium symbioticum in de biostimulant BlueN is in staat stikstof uit de lucht te binden. Dit is hetzelfde proces als hoe vlinderbloemigen dat doen. De biostimulant van fabrikant Corteva Agriscience kan gedurende het hele...

Plotselinge prijsfluctuaties witlof in Duitsland

Akker- & Tuinbouw

Op Duitse groothandelsmarkten vinden op het moment onverwachte prijsschommelingen van witlof plaats. Een opvallende ontwikkeling, stelt het Duitse marktbureau AMI vast.

Nederlandse wijnboeren oogsten recordopbrengst

Akker- & Tuinbouw

Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. Met een totale productie van 9.837 hectoliter wijn is de opbrengst ruim 20 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend...

Opnieuw hoge verwerkingscijfers fritesaardappelen

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse verwerkingsindustrie gebruikte ook in februari veel fritesaardappelen. Met ruim 334.000 ton iets meer dan vorig jaar in dezelfde maand, laten cijfers van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) zien.

Boomkwekerij komt tot rust na gekte van afgelopen jaren

Akker- & Tuinbouw

De boomkwekerijsector is na de gekte van de afgelopen jaren, waarin omzetrecords werden verbroken, in het najaar van 2022 weer tot rust gekomen. Dat beschrijft Van Oers Agro in het Sectorrapport Boomkwekerij najaar 2022.

Nieuw middel weert ritnaalden in aardappelen en mais

Akker- & Tuinbouw

Landbouwconcern Syngenta brengt met Karate 0.4% GR een nieuw middel voor de bestrijding van ritnaalden in aardappelen en mais op de markt. Het granulaat is onlangs toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en...

Volgende campagne ook bieten laden met muis in het Noorden

Akker- & Tuinbouw

Cosun Beet Company heeft besloten om vanaf de komende campagne ook in het noorden van Nederland bieten te laden met een muis. Het betreft de regio's Noord-Overijssel en Zuid-Drenthe.

Teler Van Marion: 'Nieuwe aardappelbewaring sluit aan bij jaarrond afzet'

Akker- & Tuinbouw

De volledige inrichting van landbouwbedrijf Van Marion is afgestemd op de afzet. 'Met de bouw van deze bewaarschuur hebben we bewust onze jaarrond afzet van tafelaardappelen langjarig vastgelegd', zegt ondernemer Leen van Marion.

Forse prijsstijgingen voor Bloembollenkeuringsdienst

Akker- & Tuinbouw

De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de hoge inflatiecijfers hebben flinke impact gehad op de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) en zijn klanten. Dat meldt de organisatie in het jaarverslag van 2022.

Gezondgewastool nu ook voor bodemplaaginsecten

Akker- & Tuinbouw

De Gezondgewastool is uitgebreid. Vanaf nu is ook informatie over bodemplaaginsecten terug te vinden in de onlinetool. Door de uitbreiding kunnen akkerbouwers en adviseurs eenvoudig zien welke bodemmaatregelen effectief zijn tegen bepaalde...

Telerscoöperatie zet in op nieuwe vorm van dataverzameling

Akker- & Tuinbouw

Diverse kwekerijen en organisaties slaan de handen ineen om onderzoek te doen naar een nieuwe manier van dataverzameling. Die moet tuinders helpen bij het optimaliseren en verduurzamen van de teelt.

Toekomst voor biologische fungiciden in peenteelt

Akker- & Tuinbouw

Doordat de peenteelt al een fors aantal fungiciden heeft verloren door strengere regelgeving, is de sector toegewezen op enkele overgebleven fungiciden die duur en minder effectief zijn. Proeven met een biologische fungicide bij Bejo Zaden bieden...

Boeren in zuidwesten aan de slag met biodiversiteitsmonitor

Akker- & Tuinbouw

De onlangs gelanceerde Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw wordt de komende jaren uitgerold in het zuidwestelijk kleigebied. Het is een initiatief vanuit het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland.

Productieconcept Nedertarwe groeit naar 15.000 ton

Akker- & Tuinbouw

Het productieconcept Nedertarwe stijgt komend seizoen naar circa 15.000 ton. Daarvoor heeft landbouwcoöperatie CZAV met ruim vijftig telers overeenkomsten afgesloten.

Vrachtwagens Wiskerke Onions voorzien van zonnepanelen

Akker- & Tuinbouw

Het Zeeuwse uienbedrijf Wiskerke Onions heeft twee trailers voorzien van zonnepanelen op het dak. Daarmee bespaart elke vrachtwagen tot 2.000 liter brandstof per jaar, wat gelijk staat aan 7 ton CO2, meldt Solar Magazine.

Nederland heeft grootste Europese perenvoorraad

Akker- & Tuinbouw

Nederland beschikt op dit moment over de grootste perenvoorraad van de Europese Unie (EU). Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de World Apple & Pear Association (Wapa).

Tarwevoorraad tandje naar beneden, ook prijs zakt weg

Akker- & Tuinbouw

In het nieuwste World Agricultural Supply and Demand (Wasde)-rapport heeft het Amerikaanse landbouwministerie USDA de theoretische eindvoorraad voor tarwe op 1 juli 2023 met 2,1 miljoen ton naar beneden bijgesteld.

Egaal zaaibed en opkomst bepalen succes mechanische onkruidbestrijding

Akker- & Tuinbouw

Om mechanische onkruidbestrijding in cichorei en suikerbieten een succes te laten zijn, moeten in de basis het zaaibed egaal en de opkomst van het gewas goed zijn. Dat zijn de belangrijkste praktijkervaringen uit het Cosun Onkruid Platform.

Meer aandacht nodig voor maatregelen tegen perceels- en erfemissie

Akker- & Tuinbouw

De dalende trend bij normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen stagneert. Om emissie via drift, perceel of erf tegen te gaan, is extra aandacht en inzet van akkerbouwers nodig. Dat kwam woensdagavond naar voren in webinar 'Middelenpakket...

Eerste 150 hectare bieten zit al in de grond

Akker- & Tuinbouw

Ruim 150 hectare suikerbieten is al gezaaid. Voornamelijk in het Zuidwesten, waar de mooie omstandigheden het vorige week toelieten. 'Erg vroeg', vindt Cosun Beet Company. Volgens de coöperatie is het afwachten of de vroege bietenzaai goed uitpakt.

Hilde Coolman: 'We willen veldbonenteelt naar hoger plan tillen'

Akker- & Tuinbouw

In navolging op de MaisChallenge organiseert het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) samen met veredelingsbedrijf Limagrain (LG) dit jaar de EiwitChallenge. Namens het NAJK is portefeuillehouder akkerbouw Hilde Coolman erbij betrokken. 'We...

Krap aanbod geeft peenprijs flinke zet

Akker- & Tuinbouw

'Het is mooi dat de prijsontwikkeling van peen zo goed is, maar laten we oppassen dat we het onszelf niet te moeilijk maken door alsmaar meer te willen. We moeten zorgen voor een goed evenwicht in de markt', vindt Hendrik Eerkens van Dutch Carrot...

Zeeuwse akkerbouwer wapent zich tegen verzilting

Akker- & Tuinbouw

'Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg', zei natuurkundige Albert Einstein ooit. Dit gezegde gaat niet op voor het akkerbouwbedrijf van Gillis Klompe in het Zeeuwse Dreischor. 'We moeten alles doen om ons weerbaar te maken...

NVWA stelt ToBRFV-virus vast op vijftig bedrijven

Akker- & Tuinbouw

Vijftig bedrijven in de tomatenteelt of zaadproductie voor tomaten blijken op peildatum 21 februari besmet met het ToBRFV-virus. Deze bedrijven staan onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Milieu-impact daalt door bewuste keuzes bij gewasbescherming

Akker- & Tuinbouw

Door bewustwording van de teler bij de keuze van gewasbeschermingsmiddelen wat betreft milieubelasting kan de milieu-impact van een bedrijf flink worden gereduceerd. Dat blijkt uit ervaringen van de pilot 'Geïntegreerd gewasbeheer'.

HZPC wordt Koninklijk tijdens 125-jarig bestaan

Akker- & Tuinbouw

HZPC in het Friese Joure ontving maandag het predicaat Koninklijk. Het aardappelveredelingsbedrijf bestaat op de dag af 125 jaar.

Fritesindustrie verwerkte in januari nog nooit zoveel aardappelen

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse fritesindustrie verwerkte in januari bijna 361.000 ton aardappelen. Nooit eerder hadden verwerkers in januari zoveel aardappelen nodig, blijkt uit cijfers van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi).

Ruim 20 procent van Duits fruitareaal is biologisch

Akker- & Tuinbouw

Ruim 20 procent van het Duitse fruitareaal is biologisch. In ons buurland werd in 2022 op 12.930 hectare biologisch fruit geteeld, blijkt uit cijfers van statistiekbureau Destatis.

Onno Dwars: 'Juridische kaders nodig voor samenwerking bouw en landbouw'

Akker- & Tuinbouw

Als we zo doorgaan, zijn we in 2027 door het CO2-budget heen en kunnen we geen woningen meer bouwen. Dat voorziet Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam Development. 'We hebben als bouwsector volgens het Klimaatakkoord 100 megaton CO2-budget. Met...

Biologisch fungicide mag nu ook in perenteelt

Akker- & Tuinbouw

Het biologisch fungicide Trianum-P heeft nu ook een toelating gekregen voor de beheersing van zwartvruchtrot in de perenteelt. Dat maakt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) bekend.

Masterplan: verdubbeling consumptie peulvruchten haalbaar in zes jaar

Akker- & Tuinbouw

Boeren die op grote schaal plantaardige eiwitten telen en consumenten die twee keer zoveel peulvruchten eten, lijkt iets voor de lange termijn. Toch is het haalbaar binnen zes jaar. Dat stellen vijf initiatiefnemers van het masterplan...

Avebe: zetmeelgehalte noteert ruim 20 procent

Akker- & Tuinbouw

De aardappelzetmeelcampagne bij Royal Avebe loopt volgens planning en naar eigen zeggen naar tevredenheid. Het zetmeelgehalte in de tot nu toe geleverde aardappelen ligt gemiddeld op 20,6 procent.

Carbon Farmers zoekt bamboetelers en beloont met carbon credits

Algemeen

Het initiatief Carbon Farmers zoekt eigenaren van landbouwgrond die willen bijdragen aan het reduceren van CO2 door de beplanting van bamboe. Met carbon credits kunnen boeren worden beloond. Deze certificaten tonen aan hoeveel koolstof langdurig...

Uitleveren kunstmest laat flink op zich wachten

Akker- & Tuinbouw

De dalende prijs van aardgas zorgt voor lagere productiekosten voor stikstofmeststoffen in Europa. Daardoor zakken ook de kunstmestprijzen voor boeren. Toch blijft de vraag nog fors achter. 'Op dit moment lopen de uitleveringen achter op vorig...

CLM: teler extra belonen voor duurzaamheid

Akker- & Tuinbouw

De roep om uitbetaling van een bonus aan telers voor bovenwettelijke milieuprestaties is breed hoorbaar. ‘Een boer die extra stappen zet in duurzamer telen, moet een plus bovenop de meerkosten krijgen’, stelt CLM-adviseur Peter Leendertse.

HZPC werkt aan tropische aardappelrassen voor Zuidoost-Azië

Akker- & Tuinbouw

Handelshuis HZPC werkt in Vietnam samen met het International Potato Center aan de ontwikkeling van vijf nieuwe aardappelrassen voor tropische omstandigheden. Het project wordt gefinancierd door Syngenta Foundation for Sustainable Agriculture.

Convenant bosplantsoen opgeschort

Akker- & Tuinbouw

Handelsgroep BoHeZa, LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen en Treeport Zundert schorten een voorgenomen convenant van de bosplantsoenketen op. Dat meldt LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen.

Nieuwe aanpak moet rust terugbrengen bij Franse bietentelers

Akker- & Tuinbouw

De Franse overheid had met de bietensector in het land afgesproken in drie jaar af te stappen van het gebruik van neonicotinoïden (neonics) voor zaaizaad. Daarvoor zette ze een plan in werking om tot alternatieven te komen. Dat plan leverde tot nu...

Laatste Friese poters gaan over de band

Akker- & Tuinbouw

Pootgoedbedrijf Andringa in het Friese Oosterbierum sorteert de laatste pootaardappelen van het seizoen. De dikkere knollen vertrekken naar De Kubbe in het Flevolandse Biddinghuizen. De middelmaat en de kleine poters gaan de koeling in.

Albert Heijn vliegt geen groenten en fruit meer in

Akker- & Tuinbouw

Supermarktketen Albert Heijn stopt met het invliegen van onbewerkte groenten en fruit. Vanaf 1 juni 2023 worden soorten als sugarsnaps (peulvrucht), haricot verts (sperzieboon) en passiefruit alleen via zeecontainers of over de weg vervoerd.

GreenInclusive komt met CO2-toeslag voor vezelhennep

Akker- & Tuinbouw

Boeren die zijn aangesloten bij vezelhennepproducent GreenInclusive krijgen dit jaar een CO2-toeslag voor de teelt van vezelhennep. Dat bedrijf in het Friese Drachten zou daarmee naar eigen zeggen het eerste ter wereld zijn. Het biedt een vergoeding...

Relatief veel pootgoed verscheept naar Azië

Akker- & Tuinbouw

Tot en met 31 januari is al 460.000 ton Nederlands pootgoed vertrokken naar het buitenland. Dat is op dit moment in het afzetseizoen meer dan in de vier jaar ervoor, blijkt uit de exportcijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Gros akkerbouwers ziet geen ruimte voor extensivering

Akker- & Tuinbouw

74 procent van de Nederlandse akkerbouwers ziet geen mogelijkheden om het bouwplan te verruimen. Dat blijkt uit het Nieuwe Oogst bouwplanonderzoek waaraan bijna vierhonderd akkerbouwers deelnamen. Het merendeel geeft aan bij een ruimer bouwplan te...

Belgen blijven maar trekken aan Nederlandse aardappelen

Akker- & Tuinbouw

Nederland heeft vorige maand ruim 72.000 ton consumptie- en industrieaardappelen geëxporteerd. Hiervan vond bijna 42.000 ton zijn weg naar België. Dat blijkt uit de exportcijfers van oogst 2022 voor de maand januari 2023 die gepubliceerd zijn door...

HZPC verwacht omzetgroei van 10 procent

Akker- & Tuinbouw

Aardappelveredelingsbedrijf HZPC voorziet dat de omzet in het boekjaar 2022-2023 met 10 procent groeit tegenover vorig boekjaar. Toen zette het bedrijf voor 352 miljoen euro om. De verwachting is dat de brutomarge uitkomt op 66 miljoen euro, iets...

Omzet Veiling Rhein-Maas rond Valentijnsdag vergelijkbaar met 2022

Akker- & Tuinbouw

Veiling Rhein-Maas kijkt met een goed gevoel terug op Valentijnsdag 2023. In de aanloop hiernaartoe lag de totale omzet op de veilingklok op het niveau van 2022. Het totaalvolume in de snijbloemen was groter, maar het prijsniveau was iets lager dan...

AgriDirect: teler en loonwerker minder bereid te investeren in machines

Akker- & Tuinbouw

In vergelijking met vorig jaar zijn er minder bedrijven geneigd te investeren in landbouwmachines. Waar vorig jaar 31,5 procent van de bedrijven aangaf plannen te hebben om te investeren, is dat in de huidige campagne gezakt naar 27,5 procent. Dat...

Maatregelen NVWA vanwege besmettingen wortelknobbelaaltje

Akker- & Tuinbouw

In drie Nederlandse kassen is begin dit jaar het wortelknobbelaaltje Meloidogyne enterolobii aangetroffen op Ficus microcarpa Ginseng. Deze nematode kan grote schade veroorzaken aan gewassen als tomaat, paprika, komkommer en aardappelen. Daarom...

IRS: vergelingsziekte beheersbaar door acties teler

Akker- & Tuinbouw

Vergelingsziekte is weer teruggekeerd in de teelt van suikerbieten. Dat komt omdat telers sinds vijf jaar geen zaadbehandelingen met imidacloprid, thiamethoxam of clothianidine meer mogen gebruiken. Akkerbouwers kunnen wel veel doen om het risico op...

Biodiversiteitsmonitor basis voor beloning akkerbouwer

Akker- & Tuinbouw

Bijna alle akkerbouwers nemen maatregelen voor het verbeteren van de biodiversiteit. Ze kunnen een grote bijdrage leveren aan het herstel, maar daarvoor verdienen telers wel waardering. De Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw (BMA) helpt de prestaties...

Voorjaarswerk suikerbieten komt eraan

Akker- & Tuinbouw

In meerdere delen van Nederland was het de afgelopen dagen en nachten koud. Dat leidde lokaal tot flinke vorst aan de grond. Als de grond het toelaat, is het al voorzichtig mogelijk om het land op te gaan, meldt bieteninstituut IRS.

Interesse in Amerikaanse gentechvrije sojabonenteelt daalt

Akker- & Tuinbouw

De interesse voor gentechvrije sojabonenteelt in de Verenigde Staten daalt. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse organisatie voor export van soja US Soybean Export Council (Ussec).

Sierteeltbedrijf: meer aandacht voor cyberveiligheid

Akker- & Tuinbouw

Bedrijven die actief zijn in glastuinbouwsector, zouden meer aandacht moeten hebben voor cyberveiligheid. Dat stelt Patrick Hakvoort, manager infrastructuur bij sierteeltbedrijf Anthura.

Tagetes pest aaltjes weg

Akker- & Tuinbouw

Tagetes is van grote invloed op de reductie van de populatie Pratylenchus penetrans, ofwel wortellesieaaltjes. Dat is de belangrijkste conclusie uit het vierjarige onderzoek 'Bio Bodem Boost'.

WER: aanpassingen energieheffingen raken glastuinbouw fors

Akker- & Tuinbouw

Het verlaagd energietarief glastuinbouw wordt mogelijk per 1 januari 2025 afgeschaft. Misschien wordt dan ook voor WKK-installaties de vrijstelling in energiebelasting beperkt tot elektriciteit die op het net wordt gezet. Het betreft een voorgenomen...

BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw vormt basis voor beloning prestaties

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwers kunnen een grote bijdrage leveren aan het herstel van biodiversiteit en verdienen daarvoor waardering. De BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw helpt de prestaties op dit gebied meetbaar te maken en vormt de basis voor de beloning van die...

Nancy Rietbroek vanaf 1 maart operationeel directeur NAK

Akker- & Tuinbouw

Nancy Rietbroek is door het bestuur van keuringsdienst NAK benoemd tot operationeel directeur. De ondernemingsraad van de keuringsdienst heeft tegenover haar benoeming positief geadviseerd. Rietbroek start per 1 maart.

Maximumgehalte op residu neonicotinoïden in levensmiddelen en diervoeders

Akker- & Tuinbouw

De Europese Commissie heeft nieuwe standaarden aangenomen voor de aanwezigheid van residuen van twee neonicotinoïden in levensmiddelen. Dat meldt de Belgische nieuwssite Vilt.be.

Sturen met bouwplan voor betere benutting

Akker- & Tuinbouw

Met een goede vruchtwisseling en de teelt van vanggewassen valt te sturen op een betere stikstofbenutting. Meerdere factoren spelen een rol en daarom is maatwerk nodig. Dat gaf onderzoeker Wim van Dijk van Wageningen University & Research (WUR)...

Milieu Indicator Gewasbescherming in 2024 beschikbaar

Akker- & Tuinbouw

De Milieu Indicator Gewasbescherming (MIG) komt in 2024 beschikbaar voor gebruik. Daarmee kunnen boeren en tuinders de milieubelasting van gewasbeschermingsmiddelen in kaart brengen en verlagen. Dat maakt GroentenFruit Huis bekend, een van de zes...

Nieuw biologisch middel bindt stikstof uit de lucht

Akker- & Tuinbouw

Landbouwconcern Syngenta komt met een nieuw biologisch middel dat op basis van een bacterie stikstof uit de lucht kan binden. Hiermee kan het gewas van extra stikstof worden voorzien.

LTO: bufferstroken gelden ook voor pot- en containerteelt

Akker- & Tuinbouw

Bufferstroken gaan ook gelden voor de pot- en containerteelt, verwacht LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen. Dit ondanks dat deze teelten niet zijn genoemd in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Europese consumptie groenten en fruit staat onder druk

Akker- & Tuinbouw

De Europese organisatie voor bedrijven in de groenten- en fruitketen Freshfel Europe schat dat de gemiddelde consumptie van groenten en fruit in de Europese Unie (EU) vorig jaar ongeveer 10 procent minder was dan in 2021.

Gedeputeerde Fokkinga trapt kenniscluster verzilting af

Regio Noord

Het verziltingsprobleem speelt onder meer in de noordelijke kleischil in Friesland. 'Er moet iets gebeuren, want de beschikbaarheid van zoetwater wordt een dingetje', waarschuwde Friese landbouwgedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) donderdag bij de...

Bloemenattractie FloriWorld is failliet

Akker- & Tuinbouw

De directie van FloriWorld gaat faillissement aanvragen. Het experiencecenter voor de sierteelt in het Noord-Hollandse Aalsmeer was al sinds december 2022 gesloten voor publiek vanwege te lage bezoekersaantallen.

Lonen open teelten stijgen dit jaar met 8 procent

Akker- & Tuinbouw

Belangenbehartiger CNV Vakmensen en vakbond FNV hebben met de werkgevers in de open teelten een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). 'In de loop van dit jaar krijgen de werknemers er in totaal 8...

Bietencampagne: suikergehalte 16,5 procent, suikeropbrengst 14,5 ton

Akker- & Tuinbouw

Het suikergehalte van de bietencampagne 2022-2023 is uitgekomen op een landelijk gemiddelde van 16,5 procent. De suikeropbrengst van 14,5 ton per hectare komt in de top 3 hoogste opbrengsten. Verder meldt Cosun Beet Company een wortelopbrengst van...

Vorstschade Belgische suikerbieten loopt op naar 3 miljoen euro

Akker- & Tuinbouw

De schade aan de suikerbieten in België door de vorstperiode in december loopt op richting 3 miljoen euro. Circa 850 hectare bieten wordt niet geoogst, meldt secretaris Bruno De Wulf van de Confederatie van Belgische Bietentelers (CBB) aan Vilt.be.

CBS nuanceert opbrengststijging aardappelen bij definitieve oogstcijfers

Akker- & Tuinbouw

De bruto-opbrengsten voor consumptieaardappelen van oogst 2022 vallen fors lager uit dan werd ingeschat bij de voorlopige oogstcijfers in oktober. Dat blijkt uit de definitieve oogstraming voor akkerbouwgewassen van het Centraal Bureau voor de...

Huidige bietencampagne in top 3 hoogste suikeropbrengsten

Akker- & Tuinbouw

Deze bietencampagne komt in de top 3 wat betreft hoogste suikeropbrengsten ooit, meldt Cosun Beet Company. Vrijdag werden in de fabriek in het Groningse Vierverlaten de laatste bieten verwerkt van de campagne 2022-2023.

NEPG stelt oogstraming aardappelen naar boven bij

Akker- & Tuinbouw

De North-western European Potato Growers (NEPG) stelt de oogstraming van aardappelen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland naar boven bij. De NEPG rekent op een totale aardappelproductie van 21,7 miljoen ton in de EU4-landen. In november ging...

Ctgb laat nieuwe groeiregulator toe in graanteelt

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) laat een nieuwe groeiregulator in de graanteelt toe. Het betreft het suspensieconcentraat Stabilan 400.

Fusie auberginekwekerijen brengt areaal tot 40 hectare

Akker- & Tuinbouw

Auberginekwekerijen De Jong en Gebroeders Van Duijn gaan samen verder onder de naam Van Duijn De Jong Aubergines. De bedrijven zijn op 1 januari gefuseerd. Door de fusie beslaat het totale areaal aubergines van deze tuinders nu bijna 40 hectare.

Vijf neven nemen bloemkoolbedrijf over van drie broers

Akker- & Tuinbouw

De dagelijkse leiding van het bloemkoolbedrijf P.N. Slagter in Andijk is in handen van vijf neven. Zij nemen het bedrijf over van drie broers. 'We worden weleens voor gek verklaard, maar door een goede taakverdeling zitten we elkaar niet op de lip...

Flevolandse akkerbouwer: 'Vlasteelt meer risico dan tarwe, maar saldo is beter'

Akker- & Tuinbouw

De teelt van vlas is risicovoller dan tarwe, maar het saldo is beter. 'Iedere akkerbouwer die vlas wil telen, kan het, mits je de mechanisatie in orde hebt.' Dat gaf Flevolandse akkerbouwer Tejon de Regt dinsdagavond aan tijdens het webinar...

Teelt biobased grondstoffen biedt volop kansen naar CO2-neutrale bouw

Akker- & Tuinbouw

De teelt van biobased gewassen als grondstof voor de bouw biedt volop kansen voor boeren. Belangrijke voorwaarde is dat iedere schakel in de keten er een goede boterham aan kan verdienen. Verder is het van belang om voldoende verwerkingscapaciteit...

Aardappelexport passeert grens van 400.000 ton

Akker- & Tuinbouw

Nederland exporteerde in december bijna 80.000 ton consumptie- en industrieaardappelen. Daarmee komt de totale aardappelexport in de eerste zes maanden van dit afzetseizoen uit op circa 405.000 ton. Vorig jaar bedroeg op hetzelfde meetmoment de...

Teeltvoorschrift wratziekte uitgebreid voor kerngebieden

Akker- & Tuinbouw

Het ministerie van LNV heeft op verzoek van BO Akkerbouw het teeltvoorschrift wratziekte uitgebreid. De lijst met toegestane aardappelrassen in de kerngebieden geldt naast zetmeelaardappelen per 1 januari ook voor alle andere aardappelteelten.

Effecten extra koolstofvastlegging in bodem worden overschat

Akker- & Tuinbouw

Overheden en diverse organisaties zien het verhogen van het koolstofgehalte als gunstig voor zowel het tegengaan van klimaatverandering als het verbeteren van de voedselzekerheid. Maar deze effecten worden overschat, zeggen onderzoekers van...

Boeren en bouwers gaan in webinar aan tafel over biobased telen

Akker- & Tuinbouw

De overheid wil biobased bouwen aanjagen en dat biedt kansen voor akkerbouwers, maar wat is dat precies? Wat wil de politiek hiermee bereiken? En wat kunnen teelt, onderzoek en keten hiermee? Valt er wat te verdienen aan de teelt van vezelgewassen?...

Loonbedrijf Feunekes: makkelijker onderhoud aan schone bietenrooier

Akker- & Tuinbouw

Loonbedrijf Feunekes in het Groningse Blijham is deze periode druk met de schoonmaak en het onderhoud van zijn machines. Vorige week was het de beurt aan de bietenrooiers. Feunekes rooide de laatste suikerbieten halverwege december, maar van...

Jan Willem van de Groep: 'Voor complete biobased keten is enige schaal nodig'

Akker- & Tuinbouw

Om biobased bouwen een forse duw te geven, moet het kip-eiprobleem goed worden opgepakt, stelt Jan Willem van de Groep als kartrekker van 'Building Balance'. Ook is voor bestaansrecht van een complete keten volgens hem wel enige schaal nodig.

Van den Borne: 'Kijk eerst naar meerwaarde, dan naar precisietechniek'

Akker- & Tuinbouw

'Je moet goed weten wat je wilt verbeteren en in de gaten hebben waar op je bedrijf potentie zit. Als boeren beginnen met precisielandbouw, kiezen ze vaak eerst de techniek, maar kijken ze niet naar de meerwaarde. Dat zou andersom moeten zijn', zegt...

Gea Bakker: 'Goed verdienmodel is keiharde voorwaarde voor biobased teelt'

Akker- & Tuinbouw

Het behouden van een goed verdienmodel is een keiharde voorwaarde voor akkerbouwers om over te schakelen op meer biobased gewassen. Dat zegt Gea Bakker, sectormanager Akkerbouw bij Rabobank. 'Het saldo is flink lager dan dat van tarwe.'

Project 'Ferder met eiwitrijke gewassen van dichtbij' van start

Akker- & Tuinbouw

Het project 'Ferder met eiwitrijke gewassen van dichtbij' gaat van start en duikt in de potentie van fermentatie. Vandaar de F in verder. Doel van de kartrekkers is om lokaal geteelde bonen op een innovatieve wijze via fermentatie te verwerken en in...

Tineke de Vries: 'Voor overstap naar biobased moet vezelgewas meer renderen dan graan'

Akker- & Tuinbouw

Wil de teelt van biobased gewassen aantrekkelijk worden voor akkerbouwers, dan moet het niet alleen goed passen in het bouwplan met cashcrops als aardappelen, uien en bollen, maar moet het vooral substantieel meer opbrengen dan graangewassen. Dat...

EU scherpt eisen meststofcoatings aan

Akker- & Tuinbouw

De Europese Unie (EU) scherpt de eisen voor coatings van meststoffen aan. Minimaal 90 procent van een coating moet vanaf 2026 binnen vier jaar op een natuurlijke manier zijn afgebroken, meldt de LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen.

Nederlandse sierteeltexport krimpt licht

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse sierteeltexport sluit 2022 af met een krimp van 3 procent naar 7,1 miljard euro. Dat maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata.

NAV wil 'fatsoenlijk' markt- en prijsbeleid voor akkerbouwproducten

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) pleit voor een markt- en prijsbeleid voor akkerbouwproducten. Volgens de organisatie is dat noodzakelijk om boeren perspectief te bieden.

Belgisch onderzoek naar bruikbaarheid fruit voor bouw of textiel

Akker- & Tuinbouw

Het Belgische Proefcentrum Fruitteelt (Pcfruit) start samen met de universiteiten van Hasselt en Maastricht een onderzoek naar de bruikbaarheid van fruit in bouwmaterialen of textiel. Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Oud-portefeuillehouder NAJK: 'Er moet voldoende vrijheid blijven om eigen keuzes te maken'

Akker- & Tuinbouw

Het Klimaatakkoord, de introductie van kringlooplandbouw, boerenprotesten, het coronavirus, het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn en het nieuwe GLB. 'Het waren vier roerige jaren. Ondanks alles was het erg leerzaam en leuk', zegt Leendert Jan...

Webinar: boeren en bouwers samen aan tafel over biobased telen

Akker- & Tuinbouw

Biobased bouwen raakt in beweging. Het kabinet jaagt biobased aan door een proef te starten waarbij boeren gewassen telen die als grondstof dienen voor bouwmaterialen. Maar wat maakt het voor boeren aantrekkelijk? Kan het bijvoorbeeld een rustgewas...

Aardappelen kiemlustig door schommelingen in temperatuur

Akker- & Tuinbouw

Veel aardappelen in de bewaring zijn kiemlustig door het warme groeiseizoen en de flinke temperatuurschommelingen in de bewaarperiode tot nu toe. Ook het rooien onder warme omstandigheden heeft een negatief effect gehad op de kiemrust.

Belgische bietencampagne loopt vertraging op door vorstschade

Akker- & Tuinbouw

Suikerbietentelers in Vlaanderen worden geconfronteerd met gewasschade door de vorstperiode in december. Tijdens de vorst en de dooi daarna begonnen de bieten te rotten. Omdat de slechte bieten eerst moesten worden verwijderd, liep de Belgische...

Suikergehalte neemt richting einde bietencampagne licht af

Akker- & Tuinbouw

Het suikergehalte neemt in de laatste weken van de bietencampagne af. Het landelijke percentage noteerde in de campagneweek van 25 tot en met 31 december 16,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van Cosun Beet Company.

Recordomzet veiling BelOrta verbloemt onzekerheden telers

Akker- & Tuinbouw

De Belgische groente- en fruitcoöperatie BelOrta heeft het jaar 2022 afgesloten met een recordproductomzet van 507 miljoen euro. Dat is een stijging van 2 procent vergeleken met 2021. Opvallend is dat de globale aanvoer juist daalde met 4 procent....

BASF neemt meloenveredelaar ASL over

Akker- & Tuinbouw

BASF Vegetable Seeds heeft per 1 januari officieel meloenveredelaar ASL overgenomen. De transactie met het particuliere Franse bedrijf in de buurt van Avignon heeft betrekking op alle aspecten van de huidige activiteiten van ASL, inclusief...

Spruitenteler: 'Door optische sorteerder komt er geen personeel meer aan te pas'

Akker- & Tuinbouw

Dankzij de inzet van de nieuwe optische spruitensorteermachine komt er bij de sortering op het bedrijf van Eelco van Putten in het Zuid-Hollandse Dirksland geen personeel meer aan te pas. 'Een kistenrobot stapelt de kisten met gesorteerde spruiten...

Student Lisa Scholte: 'Ik laat me niet zomaar uit het veld slaan'

Akker- & Tuinbouw

De ondernemersgeest zat er al vroeg in bij Lisa Scholte. De drive om aan te pakken sleept de student en akkerbouwer in het Groningse Ter Apel door deze roerige tijden heen. 'Ik ga nog genoeg hobbels tegenkomen, maar ik laat me niet zomaar uit het...

Akkerbouwer Michael Schippers: 'Morgen is er weer een dag'

Akker- & Tuinbouw

Is het nog wel zo slim om door te boeren? Dat vraagt akkerbouwer Michael Schippers uit het Zeeuwse Kamperland zich steeds vaker af als hij voor de zoveelste keer een krant openslaat en de berichten over de landbouw leest. Maar hij blijft ook nuchter...

150.000 ton suikerbieten aangemeld voor vorstregeling

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwers konden tussen 15 en 22 december suikerbieten met vorstschade aanmelden om onder bijzondere voorwaarden-vorstschade te leveren. In totaal is circa 150.000 ton aangemeld, laat Cosun Beet Company weten.

Vlaams onderzoek wijst uit: champignonvoetjes zijn van waarde

Akker- & Tuinbouw

Champignonvoetjes kunnen tot waarde worden gebracht door er chitine en chitosan uit te winnen. Dat concluderen Belgische onderzoekers in het eindrapport van het project Champitine.

Ctgb laat twee nieuwe groeiregulatoren toe en wijzigt acht middelen

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in de decembervergadering besloten tot de toelating van twee nieuwe gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast wordt de toelating voor acht middelen uitgebreid en is de...

Chitwoodiresistente bietenrassen blijken ook resistent tegen fallax

Akker- & Tuinbouw

Het bietenras Redukto is het eerste ras met een resistentie tegen wortelknobbelaaltjes. Naast de aangetoonde resistentie tegen het aaltje Meloidogyne chitwoodi blijkt dit ras ook een hoog niveau van resistentie tegen Meloidogyne fallax te bezitten....

Aardappelverwerker Mydibel komt in handen van Clarebout

Akker- & Tuinbouw

De aandelen van de Belgische aardappelverwerker Mydibel komen voor 100 procent in handen van sectorgenoot Clarebout. Mydibel is een van de grootste verwerkers van Europa. De omzet voor dit jaar wordt geschat op 400 miljoen euro.

Fertigatie verdubbelt opbrengst van zaaiuien

Akker- & Tuinbouw

Van de vier traditionele akkerbouwgewassen neemt fertigatie in uien de grootste vlucht. Ook dit jaar zijn de resultaten van proeven met fertigatie in zaaiuien veelbelovend.

NAV: kostprijs consumptieaardappelen stijgt door

Akker- & Tuinbouw

De kostprijs voor de teelt van consumptieaardappelen zal het komend seizoen verder doorstijgen. Dat heeft de Werkgroep Consumptie Aardappelen (WCA) van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) uitgerekend.

Nibem publiceert waarderingslijst brouwgerstrassen 2023

Akker- & Tuinbouw

Het Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier (Nibem) heeft de waarderingslijst voor brouwgerstrassen voor 2023 uitgebracht. Met deze jaarlijkse lijst informeert het Nibem de Nederlandse gersttelers over de acceptatie van verschillende...

Hilde Coolman nieuwe portefeuillehouder akkerbouw bij NAJK

Akker- & Tuinbouw

De 26-jarige Hilde Coolman is de nieuwe portefeuillehouder akkerbouw bij het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Daarmee volgt ze Leendert Jan Onnes op, die deze rol vier jaar heeft vervuld.

Hogere bietenprijs biedt teler perspectief

Akker- & Tuinbouw

Het bietenareaal in Europa krimpt. Daarnaast neemt de grondhonger toe en hakt de impact van nieuw beleid erin bij akkerbouwers. Toch blijft Cosun Beet Company positief gestemd over het perspectief voor de suikerbietenteelt.

Toenemende problemen stengelaaltjes, onderzoek vraagt om actieve populaties

Akker- & Tuinbouw

De problemen met stengelaaltjes in akkerbouwgewassen nemen de laatste jaren toe. Vooral in aardappelen en uien kunnen schade en opbrengstderving flink oplopen. Dat meldde nematoloog Pella Brinkman van Wageningen University & Research (WUR) deze...

Kees Huizinga: 'Komend seizoen meer suikerbieten, minder mais'

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga maakt zich zorgen over de afzet van exportproducten als mais. Huizinga zaait daarom komend seizoen meer suikerbieten, die hij allemaal kwijt kan bij Oekraïense suikerfabrieken. Zijn bedrijf is hierdoor...

Avebe: 'Concurrentie van andere gewassen is nu groter dan ooit'

Akker- & Tuinbouw

De prestatieprijs van Avebe moet omhoog om het rendement voor de zetmeelaardappelteelt op te schroeven en de grondstofvoorziening op het gewenste niveau te houden. 'Continuïteit is belangrijk voor zowel de teler als Avebe. De concurrentie van andere...

Teelt zaaiuien verschuift van zuidwesten naar noordoosten

Akker- & Tuinbouw

De uienteelt verplaatst steeds meer van Zuidwest-Nederland naar het noordoosten vanwege de toenemende droogte en de beperkte waterbeschikbaarheid. Dat constateert Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions.

Agrico betaalt telers bijna 20 procent meer uit

Akker- & Tuinbouw

Agrico haalde over het afgelopen jaar een recordomzet van 343 miljoen euro. Hierdoor lukte het aardappelhandelshuis het om ondanks een directe kostenstijging van 35 procent, de uitbetaling aan telers toch met bijna 20 procent te verhogen.

Verkorte procedure voor uitbreiding laagrisicomiddelen per 1 januari

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) voert een verkorte procedure in voor het uitbreiden van laagrisicomiddelen. Hiermee kunnen toepassingen van laagrisicomiddelen sneller en tegen lagere kosten worden...

Aardappelexport plust licht in november

Akker- & Tuinbouw

De export van Nederlandse consumptie- en industrieaardappelen deed er in november nog een klein stapje bij. In totaal ging er in november 73.549 ton de deur uit. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Handelsplatform NLgroen gaat samenwerken met BambooLogic

Algemeen

NLgroen gaat de samenwerking aan met BambooLogic in Nijmegen. De samenwerking betekent een volgende stap in het verhandelen van certificaten in Nederland die ontstaan bij de bamboeteelt.

Stro houdt bijna alle bladluizen tegen in miniknollen

Akker- & Tuinbouw

Het afdekken van miniknollen met stro werkt goed als maatregel tegen bladluizen. De vectorendruk in een perceel met stro was tot wel 70 procent lager dan in een pootgoedperceel ernaast zonder stro, blijkt uit veldproeven van HZPC en Agrifirm.

Telers kunnen vorstbieten onder bijzondere voorwaarden leveren

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwers kunnen bieten met vorstschade niet onder de huidige leveringsvoorwaarden leveren. Daarom heeft Cosun Beet Company vanwege het collectieve belang besloten betreffende telers de mogelijkheid te bieden vorstbieten onder bijzondere...

Factsheet bundelt geïntegreerde aanpak rhizoctonia

Akker- & Tuinbouw

BO Akkerbouw en LTO Nederland verspreiden een factsheet die kennis over de geïntegreerde aanpak van de schimmel Rhizoctonia solani biedt.

Af-land uienpool Agrifirm brengt 24,86 euro op

Akker- & Tuinbouw

De gele uien in de af-landpool van Agrifirm hebben 24,86 euro per 100 kilo opgebracht. Agrifirm-leden ontvangen bovenop de poolprijs medio 2023 het ledenvoordeel van 1,50 euro per ton. Daarmee komt de poolprijs op 250,10 euro per ton.

Voertarwe lijkt ook bruikbaar in producten voor menselijke consumptie

Akker- & Tuinbouw

Flevolandse voertarwe is mogelijk ook te gebruiken voor hoge kwaliteit bakproducten. De eerste resultaten van drie innovatieve voedselproducten zijn veelbelovend. Deze werden vrijdag gepresenteerd in het Food Forum in Almere.

Cosun wijst telers op rotte bieten

Akker- & Tuinbouw

Cosun Beet Company maant telers alert te zijn op rotte suikerbieten. De bietenverwerker ziet incidenteel rotte bieten in hopen door een aantasting van phoma. Deze schimmelziekte komt dit jaar meer voor.

Markt stikstofkunstmest blijft wispelturig

Economie

Rabobank verwacht dat de prijzen van stikstofkunstmest voorlopig blijven schommelen. De kunstmestprijzen stegen dit voorjaar naar recordhoogtes. De markt lijkt inmiddels haar grootste piek voorbij, maar de boer betaalt nog steeds ongebruikelijk veel...

Avebe boekt resultaat van 12 miljoen euro

Akker- & Tuinbouw

Royal Avebe sluit boekjaar 2021-2022 af met een positief coöperatief resultaat van 12,1 miljoen euro. De zetmeelcoöperatie meldde onlangs al dat de prestatieprijs voor teeltjaar 2021 uitkomt op een recordhoogte van 98,56 euro. Daarmee keert Avebe...

Akkerbouwers ontvangen deze week factuur onderzoeksbijdrage

Akker- & Tuinbouw

BO Akkerbouw meldt dat akkerbouwers deze week een factuur voor hun bijdrage over 2022 aan het collectief onderzoek kunnen verwachten. Met de verplichte financiële bijdrage betalen de ondernemers samen programma Onderzoek en Innovatie van de...

BO Akkerbouw keurt negen nieuwe onderzoeken goed

Akker- & Tuinbouw

Negen nieuwe onderzoeken voor de akkerbouw gaan komend jaar van start. Het bestuur van Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw keurde ze goed. De onderzoeken gaan onder meer over groenbemesters, fusarium, wratziekte en bemesting.

Laatste witlofpennen de grond uit

Akker- & Tuinbouw

Landbouwbedrijf De Groot in het Flevolandse Creil rooide dinsdag de laatste 4 hectare witlofpennen van het jaar. 'De omstandigheden zijn nu weer goed', geeft bedrijfsleider Remy Metselaar aan.

Breeders Trust waarschuwt voor vervalst Pools graszaad

Akker- & Tuinbouw

Gecertificeerd graszaad van Bokser, een van de grootste rassen van Engels raaigras, blijkt in veel gevallen niet rasecht. Dat constateert Breeders Trust, een Brusselse organisatie die graszaadfirma's ondersteunt in opvolging en handhaving van...

WER: CO2-emissie glastuinbouw in 2021 met 0,35 megaton gestegen

Akker- & Tuinbouw

De totale emissie van koolstofdioxide (CO2) veroorzaakt door de glastuinbouw groeide in 2021 naar 6,5 megaton. Dat is een stijging van 0,35 megaton ten opzichte van 2020, wijst onderzoek van Wageningen Economic Research (WER) uit.

Oud-KAVB voorzitter Sjaak Langeslag overleden

Akker- & Tuinbouw

Sjaak Langeslag, oud-voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), is op 29 november overleden. Hij is 69 jaar oud geworden. Langeslag was 21 jaar algemeen voorzitter van de KAVB en in 2013 werd hij benoemd tot...

Nieuwe soorten cichorei bedienen teler en consument

Akker- & Tuinbouw

Cichorei is een gewas met veel potentie. Met Crispr-Cas, een nog niet toegelaten veredelingstechniek in de Europese Unie (EU), kunnen nieuwe cichoreirassen met verbeterde eigenschappen worden ontwikkeld.

Ctgb wil ingrijpen in toelating insecticiden op basis van fosfides

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) wil ingrijpen in de toelating van zes insecticiden op basis van aluminiumfosfide en magnesiumfosfide. Aanleiding hiervoor is dat er in de afgelopen jaren (bijna)...

We kunnen dit… toch?

Akker- & Tuinbouw

Vorige week schreef het kabinet brieven aan de Tweede Kamer die een groot aantal uitdagingen bevatten, ook voor onze sector Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen. Beleid is in de brieven aangekondigd op het gebied van water en bodem.

Lemken investeert in kunstmatige intelligentie

Mechanisatie

Lemken heeft een belang in het Gelderse softwarebedrijf Track32 uit Ede genomen. Daarmee grijpt de Duitse machinefabrikant de kans om samen met een partner toekomstige technologieën in eigen huis te ontwikkelen.

Jasper Roubos: 'POC-tour moet aardappelteler over de streep trekken'

Akker- & Tuinbouw

'Het is deze winter erop of eronder', stelt voorzitter Jasper Roubos van Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC). 'We willen en moeten door. Telers die twijfelen, moeten nu niet meer afwachten. Ledenwerving is voor ons topprioriteit.'

Cosun: 'Bietentelers hebben geen tijd meer te verliezen'

Akker- & Tuinbouw

Cosun Beet Company adviseert akkerbouwers niet te lang te wachten met het rooien van suikerbieten. Woensdag moest er landelijk nog 26.000 hectare bieten worden geoogst. 'Vanwege de toenemende kans op slechter weer is het belangrijk geen tijd meer te...

Maarten van Delst benoemd tot nieuwe directeur Aviko

Akker- & Tuinbouw

Maarten van Delst is met ingang van 1 januari 2023 de nieuwe directeur van Aviko. Van Delst is op dit moment financieel directeur van de aardappelverwerker. Sinds 1 juli is hij ad interim-directeur.

HAS en Bayer gaan samenwerken

Algemeen

HAS green academy en Bayer Crop Science sluiten een partnerovereenkomst. Bayer wil de band met onderwijs en onderzoek versterken en HAS gelooft in onderwijs dat wordt gedragen door intensief contact met het werkveld.

Meer desinfectiemiddelen blijven beschikbaar voor landbouw

Akker- & Tuinbouw

De Europese Commissie (EC) heeft het grensvlak tussen gewasbeschermingsmiddelen en biociden verduidelijkt. Dit is van belang voor het gebruik van biociden als desinfectiemiddel in de land- en tuinbouw. Het resultaat is dat meer desinfectiemiddelen...

Website bundelt resultaten praktijkgericht onderzoek akkerbouw

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwers kunnen vanaf nu op één plek de resultaten van praktijkgerichte onderzoeken vinden, op crkls.nl. De website is openbaar toegankelijk en geeft de informatie voor de praktijk helder en relevant weer, meldt Brancheorganisatie Akkerbouw.

Elf nieuwe suikerbietenrassen op Aanbevelende Rassenlijst 2023

Akker- & Tuinbouw

Op de Aanbevelende Rassenlijst voor 2023 staan elf nieuwe suikerbietenrassen. Dit meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), waarin Brancheorganisatie Akkerbouw, Plantum en LTO Nederland samenwerken.

Prestatieprijs Avebe 5 euro hoger dan vorig jaar

Akker- & Tuinbouw

De prestatieprijs van Royal Avebe over het boekjaar 2021-2022 komt uit op 98,56 euro per ton zetmeelaardappelen. Dat is ruim 5 euro meer dan het jaar ervoor. Toen kwam de prestatieprijs uit op 93,30 euro per ton.

Pilot Carbon Farmers afgerond met aankoop Van Happen Containers

Akker- & Tuinbouw

Met de koop van carbon credits door afvalverwerkingsbedrijf Van Happen Containers in Noord-Brabant is het pilotproject van Carbon Farmers succesvol afgerond. Hiermee is een start gemaakt met het aan elkaar koppelen van koolstofboeren en duurzame...

Ctgb laat zes nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft besloten tot de toelating van zes nieuwe gewasbeschermingsmiddelen. Voor de fungiciden Ohayo en Botector is de toelating uitgebreid. De toelating van de...

Cosun haalt bevroren suikerbieten met voorrang op

Akker- & Tuinbouw

Vooral in de Achterhoek en op de Veluwe vroor het in het weekend van 18-19 november behoorlijk hard tot wel -10 graden aan de grond. Dat had gevolgen voor diverse suikerbietenpercelen. Cosun geeft betreffende telers de mogelijkheid de bieten onder...

NVWA legt maatregelen op vanwege besmetting met tripssoort

Akker- & Tuinbouw

Op een Nederlands glastuinbouwbedrijf is begin oktober de tripssoort Scirtothrips dorsalis op Podocarpus macrophyllus (grootbladige podocarpus) aangetroffen. De Scirtothrips dorsalis heeft een quarantaine(Q)-status in de EU. De Nederlandse Voedsel-...

Zes nieuwe cichoreirassen op Aanbevelende Rassenlijst 2023

Akker- & Tuinbouw

Op de Aanbevelende Rassenlijst 2023 worden zes nieuwe cichoreirassen opgenomen. Dat meldt Commissie Samenstelling Aanbeveling Rassenlijst (CSAR).

Strube zet twee nieuwe bietenrassen op aanbevelende rassenlijst

Akker- & Tuinbouw

Veredelingsbedrijf Strube introduceert een tweetal nieuwe rassen op de Aanbevelende rassenlijst suikerbieten 2023. Het gaat om de variëteiten Sherlock en Xandor.

Cosun: wacht niet met bieten rooien

Akker- & Tuinbouw

Cosun Beet Company adviseert akkerbouwers niet te lang te wachten met het rooien van suikerbieten. Op peildatum 21 november moest er landelijk nog 31.000 hectare bieten worden geoogst.

Bodemscheurkalender helpt bij gesprekken over bodem

Akker- & Tuinbouw

'De Bodemscheurkalender komt bij ons op de keukentafel te liggen, want de bodem is iets waar je met elkaar over moet praten', zegt Tineke de Vries. De voorzitter van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente nam dinsdag het eerste exemplaar in...

Nieuwe rassen kunnen toe met minder middelen en mineralen

Akker- & Tuinbouw

Voor trends in de aardappelveredeling bezocht Nieuwe Oogst de rassenshows van pootgoedbedrijven die vooral eigen rassen in de markt zetten. Low input krijgt meer aandacht. Behalve naar gestapelde en meervoudige resistenties zoeken veredelaars ook...

Aardappelexport loopt flink voor op vorig jaar

Akker- & Tuinbouw

De export van Nederlandse consumptie- en industrieaardappelen loopt flink voor op 2021. In ieder continent is de vraag tot en met oktober groter dan vorig jaar. Dat blijkt uit de recentste cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Biologische groenteafzet gebundeld in BioQrops

Akker- & Tuinbouw

Continuïteit in afzet en het nastreven van een hoge productkwaliteit. Dat zijn twee belangrijke doelen van Poppe Landbouw en Waterman Onions. De bedrijven bundelen hun krachten in BioQrops voor de afzet van biologische groenten.

Vavi: nitraatrichtlijn kan sector 1,5 miljard euro kosten

Akker- & Tuinbouw

Wanneer consumptieaardappelen niet worden meegenomen op de lijst van winterteelten in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn, dan gaat dat de agrarische sector minstens 1,5 miljard euro kosten. Dat heeft de Vereniging voor de...

Robuust aardappelras biedt gangbare teler ook voordeel

Biologische landbouw

Robuuste aardappelrassen voor de biologische teelt bieden ook voordeel voor de gangbare teler, stelt projectleider Niels Heining van Bionext. Woensdag ondertekenden 31 ketenpartijen uit de aardappelsector een nieuw convenant waarmee zij de volledige...

IRS: beperk schade bij bietenrooien voor lange bewaring

Akker- & Tuinbouw

Bij suikerbieten die voor langere tijd in de hoop worden bewaard, is het nog belangrijker dat beschadigingen aan de bieten tijdens het rooien worden beperkt. Dat stelt kennis- en onderzoeksinstituut IRS.

Aardappelverwerkers schakelen naar hogere versnelling

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse fritesindustrie verwerkte in oktober ongeveer 15.000 meer aardappelen dan in september. Desondanks blijft de totale verwerking dit seizoen achter op vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende...

Veredelaar Dümmen Orange stoot Quick Plug af

Akker- & Tuinbouw

Het Amerikaanse bedrijf Profile Products neemt Quick Plug, fabrikant van groeimedia voor plantenvermeerdering, over van sierteeltveredelaar Dümmen Orange.

Wout en Corné Lugtenburg: 'Niet-kerende grondbewerking vraagt meer vakmanschap'

Akker- & Tuinbouw

Het akkerbouwbedrijf van familie Lugtenburg in het Zuid-Hollandse Geervliet past sinds vijf jaar niet-kerende grondbewerking toe en houdt vanaf die tijd vast aan een bouwplan van 1-op-5. Zowel de ondernemers als de bodem moesten wennen aan deze...

Akkerbouwer schikt zich in het nieuwe normaal

Akker- & Tuinbouw

Van de afgelopen vijf groeiseizoenen in Nederland waren er vier extreem droog. De kans dat er meer van zulke jaren komen, is aannemelijk. Gewastelers zullen zich moeten aanpassen aan het 'nieuwe normaal' en dat doen ze ook. Dat bleek dinsdag tijdens...

Appel- en perenareaal blijft nagenoeg stabiel in 2022

Akker- & Tuinbouw

De oppervlakte van de appel- en perenteelt in Nederland is in 2022 nagenoeg gelijk gebleven. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het appelareaal beslaat 5.911 hectare. Peren nemen 10.099 hectare in.

Waarde Europese landbouwproductie steeg met 8 procent in 2021

Economie

De landbouwproductie in de Europese Unie (EU) in 2021 wordt geschat op een waarde van 449,5 miljard euro. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van 2020, blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat.

Steketee voegt nieuwe camerafuncties toe aan schoffelmachines

Mechanisatie

Machinefabrikant Steketee introduceert nieuwe camerafuncties op haar schoffelmachines. De systemen maken nu naar eigen zeggen nog nauwkeurigere en efficiëntere mechanische onkruidbestrijding mogelijk.

Ruim driehonderd reacties inspraakronde PlanetProof plantaardige producten

Akker- & Tuinbouw

De inspraakronde voor de herziening van de eisen van keurmerk On the way to PlanetProof voor plantaardige producten heeft ruim driehonderd waardevolle reacties opgeleverd. Dat laat Stichting Milieukeurmerk (SMK) weten.

Glastuinbouw Nederland in afwachting van impactanalyse over fiscale maatregelen

Akker- & Tuinbouw

Glastuinbouw Nederland is nog in afwachting van de onafhankelijke impactanalyse over de afschaffing van het verlaagd tuinbouwtarief ketelgas en de inperking van de WKK-vrijstelling.

Nationale Methaanstrategie omschrijft Nederlandse invulling methaanplan

Politiek

In de Nationale Methaanstrategie wordt beschreven op welke wijze Nederland invulling geeft aan het methaanplan 'Global Methane Pledge'. Deze strategie is opgesteld omtrent de Nederlandse ondertekening van het methaanplan tijdens de klimaattop COP26...

Nieuwe NVWA-tarieven: kosten bedrijfsleven 30 miljoen omhoog

Politiek

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft aan de Tweede Kamer laten weten het nieuwe kostprijsmodel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit per 1 januari 2023 in te voeren. Dat houdt in dat de kosten voor het...

NVWA treft voor het eerst SPCSV-virus aan in zoete aardappel

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maatregelen genomen na drie vondsten van het EU-quarantaine(Q)-organisme Sweet Potato Chlorotic Stunt (SPCSV)-virus in de eindteelt van zoete aardappelen. Het virus is voor het eerst in...

België onderzoekt slimme detectie aantasting witlofmineervlieg

Akker- & Tuinbouw

Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, veilingorganisatie BelOrta en de Universiteit van Leuven werken in België binnen project WiMiscan aan een techniek om met X-stralen vroegtijdige aantastingen door de witlofmineervlieg vast te stellen in...

LTO: oorlog en extreem weer bevestigen noodzaak moderne veredeling

Akker- & Tuinbouw

'Als Europeanen in de toekomst Europees voedsel willen eten, moeten er moderne gewassen worden ontwikkeld die beter bestand zijn tegen droogte en extreme hitte', stelt Hendrik Jan ten Cate. Dat meldt hij als Zeeuwse akkerbouwer en lid van LTO...

Kraamkamer Agrico levert negen nieuwe rassen af

Akker- & Tuinbouw

Doel van Agrico is gemiddeld twee nieuwe rassen per jaar af te leveren. In 2022 lukte het aardappelhandelshuis om negen nieuwe variëteiten op de rassenlijst te brengen. Ook beschikt het bedrijf sinds dit jaar voor ieder marktsegment over een Next...

Tuinbouwsector: TEK-regeling is nog steeds druppel op gloeiende plaat

Akker- & Tuinbouw

In aanloop naar het Kameroverleg over de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) van 10 november roepen diverse tuinbouworganisaties nogmaals op om maximaal gebruik te maken van de steunmogelijkheden die Europa biedt. Maar de TEK-regeling is nog steeds...

In Nederland zijn kleinere spuitdrones het meest geschikt

Mechanisatie

Bij de introductie van spuitdrones in Nederland hebben kleinere varianten de beste kansen. Voor grootschalige akkerbouw lijken de drones voorlopig minder geschikt. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

Zetmeelaardappelen afdekken met stro voor levering januari

Akker- & Tuinbouw

De zetmeelaardappelen van Hendrik Glazenburg uit het Groningse Vriescheloo moeten tot en met januari in de kuil blijven, voordat ze naar Avebe gaan. De akkerbouwer dekte deze week de kuil af om de knollen te beschermen en bewaarverliezen te...

Arrestaties in België vanwege mogelijk illegaal gebruik tomatenvirusvaccin

Akker- & Tuinbouw

In de Antwerpse gemeenten Beerse, Kapellen en Rijksevorsel heeft de Belgische politie dinsdag drie huizen doorzocht. Ze onderzoekt de ontwikkeling en het gebruik van een verboden vaccin tegen het Tomato Brown Rugose Virus (ToBRFV), meldt het...

Omzet Bayer neemt 8,4 procent toe

Akker- & Tuinbouw

Bayer Crop Science behaalde in het derde kwartaal van 2022 een omzet van 4,69 miljard euro. Dat betekent een omzetstijging van 8,4 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

FloriWorld sluit deuren voor toeristen

Akker- & Tuinbouw

FloriWorld in Aalsmeer is sinds 8 november dicht voor toeristische bezoekers vanwege te lage bezoekersaantallen. De exploitatieovereenkomst tussen de bloemen- en plantenattractie en exploitant DEX Aalsmeer is beëindigd.

Nieuw NKG-mengsel Agrifirm laat goede resultaten zien

Akker- & Tuinbouw

Het dit jaar geïntroduceerde mengsel NKG (niet-kerende grondbewerking) Laat van Agrifirm doet het goed in de praktijk. Dat meldt de landbouwcoöperatie op haar website. Volgens Agrifirm ontwikkelt het mengsel zich evenwichtig in een pilot in...

Probleemonkruid knolcyperus vergaat niet

Akker- & Tuinbouw

Het gezegde 'onkruid vergaat niet' betekent 'de nuttelozen of onwaardigen blijven het langst leven'. De uitdrukking geldt letterlijk voor het probleemonkruid knolcyperus, blijkt uit ervaring van boeren en diverse onderzoeksresultaten.

Cosun: 35 procent bieten verwerkt bij suikergehalte van 16,5 procent

Akker- & Tuinbouw

Cosun Beet Company meldt dat begin deze week 35 procent van het totale bietenvolume van de onderweg zijnde campagne was verwerkt. Het gemiddelde suikergehalte van de bieten bedraagt tot nu toe 16,5 procent.

Koen van Didden: 'Kans dat baktarwe in Nederland slaagt, wordt groter'

Akker- & Tuinbouw

De kwaliteit van Nederlandse tarwe is vaak niet goed genoeg om brood van te bakken. Koen van Didden slaagde er dit seizoen in geschikte tarwe te telen, deels bestemd voor de bakkerij van zijn vriendin. 'Dat zegt niet dat ze volgend jaar baktarwe van...

IRS krijgt monsters binnen van kop- en wortelrot bij suikerbieten

Akker- & Tuinbouw

Bij de bietenkliniek zijn monsters van suikerbieten binnengekomen met kop- en wortelrot door pleospora. Deze schimmel tast de bovenkant van de biet aan. Bieteninstituut IRS adviseert telers een partij bieten met rot niet te bewaren vanwege kans op...

Senegal stevig aan kop in uienimport

Akker- & Tuinbouw

Uit de laatste exportcijfers van GroentenFruit Huis op de website van Holland Onion Association blijkt dat er ook in week 39 weer veel uien naar Senegal zijn gegaan. Zo'n 7.600 ton ging in die week naar het West-Afrikaanse land. Daarmee staat...

Fruittelers kunnen aanplant onvoldoende beschermen tegen hazen

Akker- & Tuinbouw

Voor fruittelers in Utrecht, Limburg en Groningen blijft het onmogelijk hun aanplant voldoende te beschermen tegen hazen. In een kort geding oordeelde de voorzieningenrechter dat het besluit om de jacht op de haas in die drie provincies te sluiten...

Ctgb trekt toelating van Roundup in granen in

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft het gebruiksvoorschrift van Roundup Max en Roundup + gewijzigd. De toepassing in granen is op verzoek van toelatingshouder Bayer Crop Science ingetrokken.

CBS: Nederland oogst 17 procent minder zaaiuien

Akker- & Tuinbouw

De bruto-opbrengst van zaaiuien is dit jaar naar verwachting 17,4 procent lager dan in 2021. De bruto-opbrengstprognose van consumptieaardappelen komt uit op een plus van 19,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook de bruto-opbrengst van...

Ministerie stelt subsidie beschikbaar voor aanpak vergelingsziekte

Akker- & Tuinbouw

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt subsidie beschikbaar voor het door Cosun opgestelde plan Aanpak Vergelingsziekte Bieten.

Limburgse teler oogst laatste sperziebonen voor industrie

Akker- & Tuinbouw

Groenteteler Paul Heemels van Heemels Agro in het Limburgse Herkenbosch oogstte afgelopen weekend onder mooie omstandigheden de laatste sperziebonen. De bonenoogst van het perceel net over de grens in Duitsland is bestemd voor de industrie.

Areaal wintergranen en bieten in België gedaald

Akker- & Tuinbouw

De totale oppervlakte van de wintergranen wintertarwe, spelt en triticale in België is dit jaar afgenomen. Ook het areaal suikerbieten is gezakt. Het aardappeloppervlak is na een krimp dit jaar weer toegenomen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van...

Cichorei, witlof en vlas slechte waardgewassen maiswortelknobbelaaltje

Akker- & Tuinbouw

Cichorei, witlofwortelen en vlas zijn zeer slechte waardgewassen voor het maiswortelknobbelaaltje (Meloidogyne chitwoodi). Daardoor zijn ze geschikt als voorvrucht voor aardappelen, blijkt uit het onderzoeksprogramma Plan van Aanpak Meloidogyne.

EU oogst iets minder aardappelen en suikerbieten dan in 2021

Akker- & Tuinbouw

De opbrengsten van aardappelen en suikerbieten in de meeste lidstaten van de Europese Unie zijn lager dan vorig jaar en het vijfjarig gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens in het Mars-bulletin van oktober van het meteorologisch instituut Joint...

Vlakke najaarsbewerking vormt basis hoge veldopkomst cichorei

Akker- & Tuinbouw

Een goed zaaibed vormt de basis voor een hoge veldopkomst van cichorei, stelt Sensus. De verwerker wijst telers op klei- en zavelgronden erop de hoofdgrondbewerking in het najaar uit te voeren. De toplaag krijgt hierdoor tijd om te verweren....

IRS treft bietenmot aan in Nederland

Akker- & Tuinbouw

Bij IRS-diagnostiek is een monster binnengekomen van suikerbieten die zijn aangetast door de rupsen van de bietenmot Scrobipalpa ocellatella. Het monster komt van een perceel op de grens tussen Noord-Brabant en Zeeland, meldt het kennis- en...

Landelijk suikergehalte trekt door naar 16,9 procent

Akker- & Tuinbouw

Het suikergehalte van bieten is in de week van 9 tot en met 15 oktober toegenomen naar een landelijk gemiddelde van 16,9 procent. Dat is 0,5 procent meer dan de week ervoor, blijkt uit cijfers van Cosun Beet Company.

Toekomst witlofteelt vooral afhankelijk van consumptie

Akker- & Tuinbouw

De witlofteelt staat al jaren onder druk. Is het niet een tegenvallende opbrengst, dan is het wel een overvolle markt met matige prijzen voor telers als gevolg. Daarbovenop komt de impact van diverse crisissen. Ook wordt witlof te weinig gegeten.

Sierteeltexport krimpt licht in derde kwartaal

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit de eerste drie kwartalen van 2022 af met een exportwaarde van 5,6 miljard euro. Dat betekent een min van 2 procent, maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten bekend op basis van...

Twee nieuwe cichoreirassen op lijst 2023

Akker- & Tuinbouw

Er staan twee nieuwe cichoreirassen op de rassenlijst voor 2023, meldt cichoreiverwerker Sensus. Beide kwekers bieden een nieuw sulfonyl-urea-tolerant ras aan. Sensus roept telers op om de contractaanvraag voor 1 november in te dienen, als ze zeker...

Spuiten tegen bladschimmel in bieten nu niet meer rendabel

Akker- & Tuinbouw

Na half oktober is een bespuiting tegen bladschimmels in suikerbieten vrijwel nooit meer rendabel, meldt het IRS. Het kennis- en onderzoeksinstituut adviseert telers daarom nu niet meer te spuiten tegen cercospora, stemphylium, roest of ramularia.

Meest bekeken

Meest gelezen

Kennispartners

Vacatures