Bodemgezondheid heeft prioriteit bij Reka

Koppert heeft dit voorjaar het beheer van de biostimulanten- en meststoffenportefeuille overgedragen aan Reka. Koppert wil zich zo volledig kunnen richten op biologische gewasbescherming en bestuiving, terwijl Reka de beschikbaarheid van biostimulanten en meststoffen blijft garanderen.

Bodemgezondheid+heeft+prioriteit+bij+Reka
© Job Hiddink

Directeur Aron Oosthoek van Reka vertelt waar het bedrijf zich in de komende jaren op gaat toeleggen: 'We willen boeren en telers helpen bodemgezondheid te stimuleren. Van oorsprong hebben we met bepaalde biostimulanten al veel ervaring opgedaan in de tuinbouw. Ons doel is om met die middelen de vertaalslag naar de akkerbouw te maken, om ook deze sector verder te helpen bij het verbeteren van de bodem.'

Volgens Oosthoek biedt de inzet van biostimulanten veel kansen. Niet alleen omdat het aanbod aan chemische middelen afneemt, maar vooral omdat planten door biostimulanten beter groeien en gezonder blijven. En is de plant gezond, dan is de bodem ook gezond. 'Dit klinkt alsof het alleen draait om de plant zelf, maar de nadruk ligt ook op een gezonde bodem als einddoel van het seizoen en als start voor het volgende jaar.'


Cruciale rol

Een belangrijke rol is weggelegd voor mycorrhizaschimmels, die in een aantal producten van Reka zijn verwerkt. Deze schimmels leven in symbiose met de wortels van planten. Ze breiden met hun schimmeldraden het wortelstelsel van de plant uit, waardoor de planten voedingsstoffen efficiënter kunnen opnemen. Tegelijkertijd verbeteren ze de bodemstructuur, wat vervolgens zorgt voor een betere beluchting en waterhuishouding.

Organische stof is grotendeels levend spul, dat helpt de bodem vooruit

Aron Oosthoek, directeur bij Reka

Maar om de nutriënten voor planten beschikbaar te maken, zijn meer micro-organismen nodig. 'Schimmels, bacteriën en aaltjes doen het belangrijkste ondergrondse werk', zegt Oosthoek. 'Voldoende organische stof is dus essentieel. Het grootste deel van organische stof is levend materiaal. En alles wat leeft, helpt de bodem vooruit.'

Het verhogen van het organischestofgehalte is niet eenvoudig, geeft hij toe. Uit onderzoek blijkt dat een stijging van slechts 0,1 procent al zorgt dat de bodem in staat is om 10.000 liter meer water op te slaan. 'Organische stof verandert zand in grond', stelt de directeur.


Voor boeren en telers die al met biostimulanten of meststoffen van Koppert werkten, verandert er overigens niets. De distributie van de producten blijft voorlopig in handen van dochterbedrijven van Koppert. Reka verzorgt het praktische advies in het veld.


Bodemonderzoek

Een van de bedrijven die al jaren samenwerkt met Koppert en nu dus Reka, is het akkerbouwbedrijf van de familie Bac in Moerkapelle. Volgens Daan Bac (77) hebben zijn kinderen, die het bedrijf inmiddels hebben overgenomen, ook veel aandacht voor een goede bodem. 'Ze laten regelmatig bodemonderzoek doen en experimenteren met biostimulanten, vooral om te kijken of daarmee de plant beter groeit en gezonder blijft.' Dit jaar voert het bedrijf samen met Reka een proef uit in aardappelen.


De familie Bac teelt op 40 hectare aardappelen.
De familie Bac teelt op 40 hectare aardappelen. © Job Hiddink

Het bedrijf teelt op 40 hectare aardappelen, uien en tarwe. Ook verhuren de ondernemers grond voor spruiten. Bac ziet net als zijn zoon dat een gezondere bodem richting de toekomst steeds belangrijker wordt. 'Weersextremen komen nu vaker terug dan in het begin van mijn carrière als boer. Een weerbare bodem is nodig om deze extreme klappen op te vangen. Vooral met veel regen in korte tijd heeft de bodem veel te verduren', merkt hij.

Anderzijds ziet Bac ook de veerkracht van de bodem. 'Onze gronden hebben afgelopen winter goed kunnen verweren. Vanwege het mooie voorjaar hebben we het werk onder goede omstandigheden kunnen uitvoeren. De gewassen staan er nu prachtig op.'


Proef met drie biostimulanten

Op het bedrijf van de familie Bac in Moerkapelle ligt in de aardappelen een proef met drie biostimulanten van Reka. De eerste toepassingen zijn gedaan in week 21. Tijdens het bezoek half juni waren nog geen duidelijke verschillen te zien. In vier objecten is een combinatie van Vidi Terrum en Vidi Parva toegepast. Volgens het etiket verbetert eerstgenoemde de vruchtzetting en de knolgrootte, terwijl Vidi Parva de wortellengte stimuleert. Bij vier objecten is enkel Amino ingezet. Deze biostimulant bevat aminozuren, is een stikstofbron en verbetert de groeikracht van de aardappelplant. De overige twee objecten zijn onbehandeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer