Met zonnebrand, een strohoed en boerenzin de Farm & Country Fair op

De 28ste Farm & Country Fair gaat de boeken in als een van de heetste edities. Dat mocht de pret niet drukken. De organisatie was goed voorbereid door de aanwezigheid van extra water en schaduw voor zowel mens als dier. Duizenden bezoekers gingen ingesmeerd met zonnebrandcrème en een hoed op de wei in. Nieuwe Oogst bezocht de fair in het Gelderse Aalten twee middagen.

Met+zonnebrand%2C+een+strohoed+en+boerenzin+de+Farm+%26amp%3B+Country+Fair+op
© Job Hiddink

'Pfff ja, met dit weer is het wel warm in een overall', puft een deelnemer van de dorsvlegelgroep op de vrijdagmiddag van de Farm & Country Fair. Ook al is de temperatuur tot 30 graden gestegen, de mannen laten zich niet door de hitte uit het veld slaan. Vlegelen is een van de traditionele demonstraties op het Achterhoekse plattelandsfestival.

Dorsen werd vroeger in de wintermaanden met de hand gedaan met een dorsvlegel. Vervolgens werd het gedorste graan geschoond met een wan en later met een wanmolen, die ook op het terrein in Aalten stond.

Drie mannen laten op de fair zien hoe een dorsvlegel wordt gebruikt om graankorrels van de halmen los te maken (foto bovenaan dit artikel). Het werkt door met de klopper in een bepaalde cadans op de schoven te slaan, waardoor de korrels vrijkomen. De nostalgische en nogal lawaaiige klus lokt veel bezoekers naar het agripark. ‘Nooit geweten dat het dorsen vroeger zo ging’, zegt een kijker.


Tekst gaat verder onder kader.

Boerencultuur in de zomer

Hoe brengen boeren en tuinders de zomer door? En wat is de ultieme zomerbeleving op het platteland? Nieuwe Oogst trekt erop uit om de tradities en evenementen te ervaren. Van een festival tot een markt en van een bloemencorso tot een boerencamping. Het zijn momenten waarop agrariërs echte cultuurdragers zijn en toeristen en stedelingen genieten van de landbouw. In de zomerserie Boerencultuur in de zomer leggen we die momenten vast. Bekijk ook de videoreportages op nieuweoogst.tv.

Het agripark is een deel aan de buitenzijde van de Farm & Country Fair. Het terrein is ieder jaar ingedeeld in meerdere themapleinen met elk een eigen sfeer. In de themadorpen vind je onder meer tientallen verschillende rassen paarden, schapen, geiten, honden, koeien en pluimvee.


Een rondrit met paard en wagen door de showring, midden op het terrein van de Farm & Country Fair.
Een rondrit met paard en wagen door de showring, midden op het terrein van de Farm & Country Fair. © Job Hiddink

In het follybos, waar bouwwerken staan die geen functie hebben, zijn voldoende zitplekken en waterstraaltjes om af te koelen. Daarnaast zijn er verspreid over het terrein antieke voertuigen en machines te zien, maar ook is er een treffende tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar was er extra aandacht voor 80 jaar vrijheid.


In het follybos zijn waterstraaltjes om af te koelen.
In het follybos zijn waterstraaltjes om af te koelen. © Job Hiddink

De showringen met dierenshows- en keuringen maken de Farm & Country Fair vergelijkbaar met grote Britse plattelandsshows. Het festival telde op de 28ste editie ruim vijfhonderd deelnemers en standhouders.


Honden doen verschillende oefeningen in de showring.
Honden doen verschillende oefeningen in de showring. © Job Hiddink

Wanneer je de Farm & Country Fair op komt lopen, zie je midden op het terrein al snel de grote showring liggen. Aandachtig kijken de bezoekers naar de ponyshow van De Bonte Shetlander Hoeve, een zorgboerderij in het Zuid-Hollandse Arkel dat ook shetlanders fokt.

'Die beesten loopt zich de bene uut 't gat', zegt een Achterhoekse toeschouwer. Ofwel, de pony’s hebben het tempo er goed in zitten. De dieren lijken zich ogenschijnlijk weinig aan te trekken van de hitte, waar de organisatie van het festival overigens wel goed op was voorbereid.


Het Lakenvelder-koeienras, herkenbaar aan het witte 'laken'.
Het Lakenvelder-koeienras, herkenbaar aan het witte 'laken'. © Job Hiddink

Dat blijkt ook uit een bezoek aan het koeiendorp, waar dieren staan van boeren uit de hele Achterhoek. De koeien worden extra in de gaten gehouden, er zijn schaduwplekken gecreëerd en de watervoorziening is dik in orde. Tussen de rassen zitten enorme verschillen. Je ziet grote vleesrassen, maar ook kleine koeien. Vooral het Lakenvelder-ras, herkenbaar aan het witte 'laken', trekt de aandacht van de kijkers.

Ook zijn ze onder de indruk van de stier van het grote Franse vleesras Blonde d'Aquitaine. De stieren zijn zeer gespierd, hebben een indrukwekkende 'bilpartij' en wegen wel 1.200 tot 1.500 kilo. De neusring maakt het mogelijk het dier beter te controleren en te leiden, wat de veiligheid waarborgt op een tentoonstelling zoals bij de Farm & Country Fair.


Bezoekers krijgen uitleg bij de stier van het grote Franse vleesras Blonde d'Aquitaine.
Bezoekers krijgen uitleg bij de stier van het grote Franse vleesras Blonde d'Aquitaine. © Job Hiddink

Vanuit het koeiendorp kun je verder het terrein op, waar je langs stands komt met een breed scala aan mooie kleding, decoratieve accessoires en handige gebruiksartikelen. Deze zijn vaak bestemd voor typische plattelandsactiviteiten.

Zo is er een standhouder die verticale bloementorens van cortenstaal verkoopt. En bezoekers worden enthousiast gemaakt voor de aanschaf van handige houten moestuinbakken op hoogte, waarin mensen hun eigen groenten kunnen verbouwen.


Een standhouder maakt een bezoeker enthousiast voor de aanschaf van handige houten moestuinbakken op hoogte.
Een standhouder maakt een bezoeker enthousiast voor de aanschaf van handige houten moestuinbakken op hoogte. © Job Hiddink

Naast deze stand demonstreert een specialist van Pape Hooiberg hoe hij een authentieke hooiberg bouwt. Dit bedrijf in het Gelderse Vorden maakt hooibergen in streekgebonden bouwstijlen. Niet zozeer voor de opslag van hooi of stro, maar meestal met de functie als terrasoverkapping, buitenkeuken, tuinhuis of kantoorruimte. De specialist heeft diverse gereedschappen bij de hand om een zogeheten eenroedige hooiberg te maken.

Hij gebruikt een naald en goot om het binddraad door het riet en onder de ronde stammen en daklatten te halen, zodat het riet stevig kan worden vastgemaakt. De naald is een lang, gebogen stuk metaal met een oog. De goot is een holle buis. Het is duidelijk te zien dat de specialist er een slag van heeft. 'Als je het vaker hebt gedaan, hoef je er nauwelijks meer bij na te denken', zegt hij droog.


Een specialist van Pape Hooiberg heeft diverse gereedschappen bij de hand om een eenroedige hooiberg te maken.
Een specialist van Pape Hooiberg heeft diverse gereedschappen bij de hand om een eenroedige hooiberg te maken. © Aalten

Zaterdag, de tweede en vaak drukstbezochte dag van de Farm & Country Fair, was het met 32 graden en volop zon nog een stuk heter dan vrijdag. Veel bezoekers hebben een strohoed of pet op, smeren zich ter plekke in met zonnebrandcrème en vullen regelmatig hun flesjes water bij de watertappunten.

In de middag waren de rondrit en tentoonstelling van de Lanz Bulldog-oldtimers op het festival een publiekstrekker door hun geluid, flinke rook uit de knalpijp en uitstraling. Het herkenbare 'poef-poef-poef' van de eencilinder gloeikopmotoren was over het hele terrein te horen.


Oldtimers van het Duitse merk Lanz Bulldog. De rode trekker links in beeld en de blauwe het meest rechts hebben een gloeikopmotor.
Oldtimers van het Duitse merk Lanz Bulldog. De rode trekker links in beeld en de blauwe het meest rechts hebben een gloeikopmotor. © Job Hiddink

Na de rondrit stonden de trekkers opgesteld in het agripark. Daar konden bezoekers bij een aantal trekkers zien hoe de gloeikop met een gasbrander werd voorverwarmd, wat nodig is om deze motoren aan de praat te krijgen.

Vervolgens wordt het vliegwiel tot het juiste punt gedraaid voor de compressieslag, waarna een paar keer handmatig brandstof wordt ingespoten. Daarna komt het zware werk. Met een krachtige zwiep aan het vliegwiel wordt geprobeerd de motor te laten ontbranden. Alles gaat goed. Het typische 'poef-poef-poef'-geluid is opnieuw duidelijk te horen.

In een terugblik op sociale media spreekt de organisatie van de Farm & Country Fair van een 'fantastische editie'. 'We zagen leuke standhouders vol positiviteit en bezoekers die echt genieten en waarderen wat er is neergezet.' In 2026 vindt het Achterhoekse plattelandsfestival plaats op 26, 27 en 28 juni.


De 28ste editie van een Brits festival op het Achterhoekse platteland

De Farm & Country Fair is een sfeervol plattelandsfestival dat jaarlijks eind juni wordt gehouden in het Gelderse Aalten. De eerste editie werd in 1996 georganiseerd met als doel de landbouw op een toegankelijke manier in de schijnwerpers te zetten. Initiatiefnemers waren de Aaltense melkveehouders Erik en Joke Ruesink. Toen het stel in Engeland plattelandsshows had bezocht, kwamen de ondernemers op het idee in Nederland een soortgelijk evenement te houden. Dit jaar was de 28ste editie van 20 tot en met 22 juni.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    26° / 11°
    10 %
  • Zaterdag
    29° / 15°
    20 %
  • Zondag
    24° / 17°
    70 %
Meer weer