Pieter Stokkermans

Pieter Stokkermans

Pieter Stokkermans redacteur Veehouderij. Hij volgt de melkveehouderij en specifiek de fokkerij en maisteelt.

Contact

Artikelen door Pieter Stokkermans

Eurofins Agro komt met kengetal broeigevoeligheid mais

Veehouderij

Laboratoriumorganisatie Eurofins Agro introduceert het kengetal broeigevoeligheid snijmais. Dit nieuwe kengetal geeft aan of de omstandigheden in de snijmaiskuil wel of niet gunstig zijn voor broei.

Schothorst vergelijkt methaanmeetsystemen voor onderzoek

Veehouderij

Onderzoeksinstituut Schothorst Feed Research (SFR) in Lelystad is november 2020 gestart met een onderzoek naar de relatie tussen voeding en de methaanuitstoot bij melkvee. In de eerste fase wordt gekeken welk systeem het best in de praktijksituatie...

Albert Heijn gaat voor voornamelijk Nederlands rundvlees

Veehouderij

Supermarktketen Albert Heijn gaat voor het hele AH-rundvleesassortiment voornamelijk vlees van Nederlandse koeien aanbieden, bij voorkeur van koeien met weidegang. Zo gaan ook de Nederlandse melkkoeien uit het Beter voor Koe, Natuur &...

GD: betere gezondheid op bedrijven met hoge levensduur

Veehouderij

Gezonde dieren gaan langer mee. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar het komt ook naar voren uit een analyse van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Negen runderen dood door botulisme

Veehouderij

Op een melkveebedrijf in ons land zijn in juni negen runderen gestorven door botulisme. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) werd gewaarschuwd nadat vier dieren milde verlammingsverschijnselen vertoonden en binnen twee dagen overleden....

NZO-directeur Meuffels naar A-ware

Veehouderij

Oscar Meuffels stopt per 1 december als algemeen directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Hij start 1 februari 2022 bij de koninklijke A-ware Food Group als de directeur Public Affairs & Corporate Social Responsibility.

Europese maisbond: productie op schema, toekomst baart zorgen

Veehouderij

Terwijl in Europa de productie van mais en maiszaden op schema ligt, zijn er onder maistelers en -handelaren zorgen over de toekomstige productie en de impact van de boer tot bordstrategie.

16 miljoen euro voor Vlaamse varkenssector

Veehouderij

De Vlaamse overheid maakt 16 miljoen euro vrij om de 3.800 varkenshouders in de Belgische deelstaat te steunen. De ondernemers hebben het zwaar vanwege lage opbrengsten en hoge kosten. Zo verliezen ze bij ieder varken dat het bedrijf verlaat zo'n 30...

Levensproductie koe bij afvoer boven de 35.000 kilo melk

Veehouderij

Mede door een langere levensduur is de levensproductie van de Nederlandse koeien bij afvoer verder gestegen. Dat blijkt uit de CRV-jaarstatistieken. Was deze vorig jaar nog exact 34.000 kilo, dit jaar is dit 35.624 kilo. Dit is een record.

Vee-exporten naar buiten de EU weer toegestaan

Veehouderij

Het is weer mogelijk om per 1 november fokvee naar buiten de EU te exporteren. Vee & Logistiek Nederland heeft een plan gemaakt met buiten Europa ook EU-waardige rustplaatsen.

Vee verspreidt resistentiegenen via de lucht

Veehouderij

Dieren als varkens en pluimvee scheiden via de mest bacteriën en resistentiegenen uit. Die worden vervolgens via de lucht verspreid. Dat blijkt uit promotieonderzoek van onderzoeker Roosmarijn Luiken van de Universiteit Utrecht.

LNV komt met wetsvoorstel afromingsvrije lease fosfaatrechten

Veehouderij

Het ministerie van LNV wil het mogelijk maken om binnen een kalenderjaar 100 kilo fosfaatrechten heen en weer afromingsvrij te verleasen. Een wetsvoorstel die dit omvat wordt naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.

Schouten: bokjes van 7 dagen oud mogen gewoon naar slachthuis

Veehouderij

Het is niet illegaal dat bokjes op een leeftijd van 7 dagen naar het slachthuis worden vervoerd. Ze zijn transporteerbaar op het moment dat de navel is geheeld. Dit is in 90 procent van de gevallen binnen vier dagen.

ForFarmers ontwikkelt indicator korrelkneuzing mais

Veehouderij

Veevoerbedrijf ForFarmers heeft de Korrel Proces Score (KPS) ontwikkeld. Hiermee wordt het effect van de korrelkneuzing op de verteringssnelheid van zetmeel in snijmais bepaald.

Animo voor automatisch voeren in melkveesector blijft beperkt

Veehouderij

Terwijl technische ontwikkelingen doorgaan, groeit de animo voor automatisch voeren in de melkveehouderij in Nederland niet mee. De marges in de sector zijn beperkt en veel ondernemers voeren liever met een voermengwagen.

Vee onvoldoende in beeld tijdens crises

Veehouderij

Bij een crisis als een overstroming is vaak weinig bekend over hoe om te gaan met vee en andere dieren. Hier is buiten crisistijd meer aandacht voor nodig, bijvoorbeeld met een Veehouderij Evacuatie Beoordeling en het inrichten van een crisisteam....

Ronald ter Woord van DSM wint Gouden Kaasboor

Veehouderij

Bij de 61ste editie van het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours was de overwinning voor DSM-accountmanager Ronald ter Woord. Hij was de beste in het onderscheiden van soort, rijpingsstadium, smaak en kwaliteit en kreeg daarmee de Gouden Kaasboor.

Prijs Protix voor meest impactvolle groeier

Algemeen

Insectenproducent Protix is deze week door NLgroeit uitgeroepen tot meest impactvolle groeier van 2021. Het bedrijf heeft een volledig geautomatiseerd productieproces ontwikkeld, waarbij duurzame ingrediënten uit eiwit worden gewonnen.

Overname Leerdammer door Lactalis is rond

Veehouderij

Bel Leerdammer is definitief in handen van Lactalis. Dat kondigden beide zuivelverwerkers vorige week aan. Leerdammer gaat zich meer richten op zuivel, fruit en plantaardig.

Assurantiebedrijf Voergroep Zuid fuseert met Rivez

Algemeen

Zuiderhuis, het assurantiebedrijf van Voergroep Zuid, gaat per 1 januari 2022 fuseren met branchegenoot Rivez. Het moet bijdragen aan een verdere uitbouw van de activiteiten van de Voergroep in Nederland en België.

Bas Fokkert: 'Fris en schoon voer is smakelijk voor de koe'

Veehouderij

Melkveehouder Bas Fokkert uit het Overijsselse Holthone heeft een deel van de mais gehakseld. Bewust op 40 centimeter hoogte. Hierdoor wordt zand vermeden en blijft de mais fris en schoon. 'Smakelijk, fris en schoon voer blijft de basis voor een...

Onderzoek naar emotie bij koeien en varkens

Veehouderij

Is het mogelijk om emoties af te lezen van de gezichten van koeien en varkens? Daar wordt binnenkort onderzoek naar gedaan door Wageningen University & Research (WUR). Onderzoeker Suresh Neethirajan maakt daarbij gebruik van videobeelden van de...

Familie Van Lieshout ziet enorme vleesconcurrentie uit het buitenland

Veehouderij

Het maakt veel consumenten niet uit waar rundvlees vandaan komt. Het moet goedkoop zijn, weet familie Van Lieshout uit Brabantse Westelbeers. Nederlands rundvlees heeft mede door regels juist een hogere kostprijs.

Veel animo voor begeleider Netwerk Praktijkbedrijven

Veehouderij

De vacatures voor begeleider van ambassadeurbedrijven in het Netwerk Praktijkbedrijven in de melkveesector kunnen op veel animo rekenen. Van de ruim honderd sollicitanten zijn er negentien geselecteerd.

Eko Holland houdt melkprijzen weer gelijk

Veehouderij

Melkveehouderscoöperatie Eko Holland houdt de te verwachten melkprijs voor oktober gelijk aan die voor augustus en september.

Mais op veel plaatsen al bijna klaar voor de oogst

Veehouderij

Bij veel deelnemers aan het Maismeetnet is de mais bezig met de laatste afrijping. De ondernemers die in juni zaaiden, moeten nog even wachten met de oogst.

Groeiend Arla Foods zoekt leden-melkveehouders

Veehouderij

Met het oog op de aanhoudende groei is Arla Foods Nederland op zoek naar leden-melkveehouders die weidemelk aan de zuivelcoöperatie kunnen leveren.

Vierde mini-zuivelfabriek Lely Orbiter in gebruik genomen

Veehouderij

Op het vierde melkveebedrijf in Nederland is vrijdag de Lely Orbiter in gebruik genomen. Daarmee is Reijer Rotgans in het Noord-Hollandse Hippolytushoef de vierde boer die op zijn eigen erf melk verwerkt met het automatisch zuivelverwerkingssysteem...

Eerste online veiling met fokvee van meerdere bedrijven

Veehouderij

Veilingplatform Farmersbid.com houdt woensdag 6 en donderdag 7 oktober 2021 een online melkveeveiling in Nederland. Het is de eerste keer dat hier dieren van meerdere bedrijven onder de hamer komen.

mmmEggies verstoppen roze eieren in heel Nederland

Veehouderij

Geen Pasen, toch verstopte eieren. Dit jaar verbergen de mmmEggies, kippenboerinnen die het Nederlandse ei promoten, net als de twee voorgaande jaren grote roze eieren in heel Nederland. De vinder van een ei wint een mooie prijs. De actie is in het...

HHH-show dit jaar in november

Veehouderij

De HHH-show wordt dit jaar gehouden op vrijdag 26 en zaterdag 27 november 2021 in de IJsselhallen in Zwolle. Leden kunnen nog tot 5 oktober hun koeien opgeven. Ook de juryleden zijn bekend.

Lely Sphere met ruim 70 procent ammoniakreductie op RAV-lijst

Veehouderij

Het Lely Sphere-stalsysteem is sinds 1 oktober officieel erkend en opgenomen op de Regeling Ammoniak Veehouderij (RAV)-lijst. De voorlopige emissiefactor voor de Lely Sphere bedraagt 3,6 kilo ammoniak per dierplaats, de laagste tot nu toe. Dat is...

Uitstel vanggewas geeft onrust

Veehouderij

Maistelers op zand- en lössgronden krijgen uitstel van de vanggewasverplichting tot 31 oktober. Jos Verstraten van LTO Melkveehouderij is hier blij mee, maar zet tegelijkertijd vraagtekens bij het verhogen van de daarbij behorende korting op de...

Uitstel vanggewasverplichting tot 31 oktober

Veehouderij

Maistelers op zand- en lössgronden krijgen uitstel tot 31 oktober van de vanggewasverplichting. Hier zitten wel consequenties aan. Zo moet het vanggewas binnen drie etmalen na de oogst worden gezaaid.

Focus NVI-index meer op gezondheid en minder op melk

Veehouderij

In de nieuwe totaalfokkerijindex NVI voor de melkveehouderij worden gezondheidskenmerken zwaarder gewogen. Er is minder aandacht voor het verhogen van de melkproductie en het beenwerk. De leden van coöperatie CRV willen zo meer aandacht voor...

Meeste zuivelnoteringen plussen door

Veehouderij

De verschillende ZuivelNL-zuivelnoteringen stijgen ook deze week. Boter noteert 7 euro hoger en komt uit op 428 euro. De notering van vollemelkpoeder is met 334 euro zelfs 8 euro hoger dan vorige week.

Fokus Tierwohl moet dierenwelzijn in Duitsland verbeteren

Veehouderij

In Duitsland is het landelijke netwerk Fokus Tierwohl opgericht. Dit netwerk richt zich op het dierenwelzijn op de lange termijn door de veehouders te voorzien van praktisch kennis.

Garantieprijs FrieslandCampina nadert 40 euro

Veehouderij

De garantieprijs van FrieslandCampina komt voor oktober uit op 39,50 euro per 100 kilo melk. Dat is 1,50 euro meer dan de garantieprijs van september. De biologische garantieprijs steeg met 25 cent naar 50,50 euro.

Schouten: zweep is hulpmiddel, geen dwangmiddel

Veehouderij

De zweep en sporen mogen in de paardensport worden gebruikt als hulpmiddel en niet als dwangmiddel, meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten. Misbruik van een paard met deze middelen wordt niet getolereerd.

Wunnekink roept met ontslag op tot eenheid bij FrieslandCampina

Veehouderij

Oud-bestuursvoorzitter Erwin Wunnekink van FrieslandCampina roept de coöperatie en andere stakeholders op om zich te verenigen. 'We kunnen onze toekomst alleen voorspellen als we die samen creëren.'

Keurslager neemt afstand van Liegebeestverkiezing Wakker Dier

Veehouderij

De Vereniging van Keurslagers neemt afstand van de titel Liegebeest 2021 van Wakker Dier. De vereniging kreeg die titel, omdat ze onvoldoende oog zou hebben voor dierenwelzijn. De keurslagers bestrijden dat ze liegen.

Jumbo legt Nederlands Holsteinvlees in schap

Veehouderij

Jumbo introduceert een assortiment rundvleesproducten afkomstig van Holstein-weiderunderen uit eigen land. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak noemt deze beweging naar Nederlands vlees 'een belangrijke stap'.

Agrifirm en CRV willen beter inzicht in methaanuitstoot

Veehouderij

Agrifirm en CRV gaan samenwerken in een project, waarbij de methaanuitstoot van individuele koeien in de praktijk wordt gemeten. Hiermee willen ze meer inzicht krijgen in de verschillen tussen dieren en rantsoenen. Dat moet leiden tot een aangepast...

Robotmelken geeft lager resultaat dan melkstal

Veehouderij

Melken met de robot leidt tot minder arbeid en meer informatie. Toch ligt het saldo van het melkvee lager dan bij bedrijven met een melkstal. Ook het fiscaal resultaat ligt beduidend lager. Dit komt onder meer door een lagere melkopbrengst en hogere...

Vogelgriepmaatregelen Heeten worden ingetrokken

Veehouderij

Landbouwminister Carola Schouten trekt per 24 september de beschermings- en bewakingszone rond het pluimveebedrijf in het Overijsselse Heeten in. Vorige maand was daar een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep.

Zuivelnoteringen plussen door

Veehouderij

De noteringen van ZuivelNL laten voor deze week flinke plussen zien. Enkel de notering voor weipoeder bleef stabiel op 99 euro. De notering voor verse boter steeg zelfs met 9 euro ten opzichte van vorige week. Hiermee wordt de stijgende trend van de...

Bestuursvoorzitter FrieslandCampina legt per direct hamer neer

Veehouderij

Erwin Wunnekink is vandaag per direct afgetreden als voorzitter en lid van het bestuur van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina en van de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina. Hij vindt dat er te veel onrust is in de coöperatie en...

Rabobank: sterke vraag naar pluimveevlees stuwt prijzen

Veehouderij

De marktomstandigheden voor pluimveevlees zijn aanzienlijk verbeterd, met een aanhoudend sterke vraag naar pluimveevlees en een beperkt aanbod. Daarbij stijgen de handelsvolumes doordat de foodservice zich verder herstelt. Wel speelt in sommige...

WUR-onderzoeker: 'Smart farming is flinke stap voor veehouders'

Veehouderij

Het gaat snel met smart farming. Veel bedrijven komen met nieuwe technieken op de markt om veehouders met data te ondersteunen. Toch doet de praktijk hier relatief nog weinig mee. 'Het is een flinke stap om van een bruikbare techniek naar een...

Megaprotest redt Britse tbc-alpaca niet

Veehouderij

Wet is wet. De Britse alpaca Geronimo, die drager is van rundertuberculose (rundertbc), is deze week ingeslapen na een lange juridische strijd. De laatste weken werd dit ondersteund met fel protest vanuit de bevolking. Zo tekenden 150.000 mensen een...

Eerste ervaringen met Fieldscout-app zijn positief

Veehouderij

De percelen van het Maismeetnet draaien dit jaar voor het eerst mee met Fieldscout. Bij deze app worden percelen door satellietbeelden gevolgd. Hoewel het weer niet altijd ideaal was voor goede foto's, zijn de eerste ervaringen positief.

AgruniekRijnvallei zet 5,4 procent meer mengvoer af

Veehouderij

Coöperatie AgruniekRijnvallei heeft in het eerste halfjaar van 2021 5,4 procent meer mengvoer afgezet dan in de eerste zes maanden van 2020. De coöperatie geeft afnemers extra korting op het mengvoer en de gewasbeschermingsmiddelen.

Agrifirm: prijsontwikkeling soja lijkt gunstig

Veehouderij

Er lijkt een dalende trend te komen in de sojaprijzen. Dit komt mede door gunstige vooruitzichten voor de oogst in Brazilië en de Verenigde Staten. In dat laatste land wordt ook een goede maisoogst verwacht.

Garantieprijs FrieslandCampina stijgt licht naar 38 cent per kilo

Veehouderij

De FrieslandCampina-garantieprijs van september stijgt met 25 cent ten opzichte van die van augustus en komt uit op 38 euro per 100 kilo melk. De biologische melkprijs daalt met hetzelfde bedrag en komt uit op 50,25 euro per 100 kilo melk.

Maisplanten gezond en vooral nog altijd groen

Veehouderij

Terwijl normaal gesproken de onderste bladeren van de maisplanten rond deze tijd beginnen te vergelen, zijn ze nu bij veel deelnemers aan het Maismeetnet nog donkergroen.

Vocht veroorzaakt schimmels in mais

Veehouderij

Terwijl de eerste builenbrand al is gesignaleerd, komen de meeste andere schimmelziekten in de mais pas in september aan het licht. Gezien de vochtige weersomstandigheden wordt de bladschimmel Helminthosporium mogelijk verwacht.

Netwerk Praktijkbedrijven breidt fors uit

Veehouderij

Het Netwerk Praktijkbedrijven in de melkveesector vergroot de slagkracht. De 76 ambassadeurs krijgen extra begeleiding. Hiervoor worden negentien bedrijfsbegeleiders geworven.

Milieuclubs starten stikstofprocedures in Noord-Brabant

Veehouderij

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) en vereniging Leefmilieu starten vijftig nieuwe natuurvergunningsprocedures in Noord-Brabant. Zij vechten de stikstofrekenregels aan waarmee het Brabantse provinciebestuur natuurvergunningen...

Agractie wint kort geding tegen Dier&Recht

Veehouderij

Agractie heeft vanmiddag een kort geding gewonnen tegen Dier&Recht. De dierenactivisten moeten een deel van hun campagne tegen de zuivel per direct stoppen. Agractie reageert verheugd. Overigens mogen twee van de drie posters blijven hangen.

Groen licht voor overname Van Dam door VanDrie

Veehouderij

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft goedkeuring gegeven voor de overname van de Nederlandse activiteiten van Van Dam door de VanDrie Group.

Jacuzzi imponeert met dochters en zonen

Veehouderij

Bij de roodbonte stieren krijgt Jacuzzi zijn eerste fokwaarde met dochterinformatie. Het betekent inleveren in totaalindex NVI, maar plussen in exterieur. Bij zwartbont blijft VH Bube Bernell de lijst van stieren met dochters in de fokwaarde...

Veel variatie BES-voordeel stikstof in pilot Koeien & Kansen

Veehouderij

Binnen de bedrijfseigen stikstofnorm (BES)-pilot van Koeien & Kansen is een enorme variatie in het BES-voordeel voor stikstof te zien. Gemiddeld hebben de 24 onderzochte bedrijven een duidelijke BES-ruimte. Acht bedrijven zaten onder de...

Lichte groei omzet en winst Ausnutria, ondanks geboortedip

Veehouderij

De omzet van de Ausnutria Dairy Corporation groeit over het eerste halfjaar van 2021 met 10,7 procent naar 557,9 miljoen euro. De nettowinst stijgt met 3,4 procent naar 77,6 miljoen euro.

Dier&Recht bindt strijd aan met melkconsumptie

Veehouderij

Dierenbeschermingsorganisatie Dier&Recht start een campagne om mensen te laten stoppen met de zuivelconsumptie. De organisatie vindt dat de zuivelproductie gepaard gaat met kalverleed. LTO overweegt een stap naar de Reclame Code Commissie.

FAVV: gebruik ondergelopen percelen zes maanden niet

Algemeen

Het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) adviseert overstroomde percelen gedurende zes maanden niet meer te beweiden of hier ruwvoer te oogsten. Mocht het oogstbare deel van een gewas in contact zijn gekomen...

Minister Schouten wil met big data landbouw verduurzamen

Politiek

De data die op boerenbedrijven worden verzameld, kunnen bijdragen aan een verduurzaming van de landbouw, verwacht demissionair landbouwminister Carola Schouten. Ze komt hiervoor binnenkort met een digitaliseringsvisie. Belangrijk is wel hoe wordt...

Plan van aanpak weer onvoldoende, NVWA houdt Gosschalk dicht

Veehouderij

Het vierde plan van aanpak van slachterij Gosschalk in het Gelderse is de afgelopen week door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van tafel geveegd. Hoewel de NVWA in dit plan wel verbeteringen van het dierenwelzijn ziet, is het...

Merkwaarde Arla streeft die van FrieslandCampina voorbij

Veehouderij

Arla is in de strijd om de meest waardevolle zuivelproducent Royal FrieslandCampina voorbijgestreefd. Het Franse Lactalis staat genoteerd als meest waardevol, met merken als Président, Galbani en Lactel, en verdringt dit jaar Nestlé naar plek 2.

Jeroen van Maanen stapt op uit bestuur Nederlandse Melkveehouders Vakbond

Veehouderij

Melkveehouder Jeroen van Maanen uit Zeewolde treedt terug uit het dagelijks bestuur van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Hij vindt dat het boerenbelang hier onvoldoende voorop staat.

Halfjaarcijfers ForFarmers 'teleurstellend' door dure grondstoffen

Veehouderij

De resultaten van veevoerproducent ForFarmers over het eerste halfjaar van 2021 zijn volgens CEO Yoram Knoop teleurstellend. Dit komt door de hoge grondstofprijzen en de slechte liquiditeitsposities van de klanten in verband met corona.

Geen overschatting stikstofdepositie natuurgebied door Aerius

Veehouderij

Doordat een berekening met het programma Aerius Calculator geen risico heeft op een toename van de stikstofdepositie op een bepaald Natura 2000-gebied, is de kans op een onverhoopte toename van die positie beperkt. Tot die conclusie komt de Raad van...

Britten op bres tegen euthanasie alpaca vanwege rundertbc

Veehouderij

Tientallen dierenactivisten hebben maandag in de Britse hoofdstad Londen gedemonstreerd, omdat een uit Nieuw-Zeeland geïmporteerde alpaca moet worden geëuthanaseerd. Het dier blijkt na twee tests positief op de ziekte rundertuberculose (rundertbc),...

Zwitsers Fenaco naar minder methaan met plantenextract in voer

Veehouderij

De Zwitserse landbouwcoöperatie Fenaco lanceert naar eigen zeggen een klimaatvriendelijk diervoeder in het kader van het programma 'UFA Swiss Climate Feed'. Het voer bevat een mengsel van natuurlijke plantenextracten, waardoor de koeien minder...

Bij controles België 15 procent paardenpaspoorten vervalst

Veehouderij

België heeft in de strijd tegen illegaal paardenvlees 230 paardenpaspoorten onderzocht. Daarvan bleken er 35 vals. Zeven ervan hoorden niet bij het paard. Met de vervalsingen zou het vlees van paarden die niet geschikt zijn voor consumptie, toch...

Belgen houden koeien binnen om wolf

Veehouderij

De meeste melkveehouders in het Belgisch-Limburgse Oudsbergen houden hun koeien binnen, nadat een wolf in mei een koe heeft doodgebeten. Zij vinden dat er onvoldoende maatregelen worden genomen tegen de wolvenoverlast.

Wim Vedder: 'Met de maisteelt zitten we nu in de wachtkamer'

Veehouderij

Met de mais kan het nog alle kanten op, weet Maismeetnetdeelnemer Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond. 'We zitten nu in de wachtkamer. Een mooie wachtkamer, want de mais staat er geweldig bij en de omstandigheden zijn goed. Maar als...

Verschillen binnen de mais blijken vooral regionaal

Veehouderij

Bij de deelnemers aan het Maismeetnet staat de mais er donkergroen bij. De combinatie van regelmatig regen en warmte is gunstig voor de kolfzetting. Alleen de mais van Bert Wissels en Bas Fokkert komt boven de gemiddelde lengte van vorig jaar uit.

Stichting Weidegang: 'Melkrobot en weiden gaan prima samen'

Veehouderij

Bij een goede dagindeling, een logische route van stal naar wei en goed weidemanagement is de combinatie melkrobot en weidegang prima uit te voeren, stelt secretaris Kees-Jaap Hin van stichting Weidegang. Toch ziet hij sommige ondernemers worstelen...

Punt hoger celgetal kost 2 gram melk

Veehouderij

Een verhoogd celgetal bij een melkkoe leidt tot een lagere melkproductie. Ieder punt hoger komt daarmee naar schatting op 2 gram melk. Dit is minder dan veel adviseurs verwachten.

Met vanggewas extra oogst en betere bodem

Veehouderij

Ron Cox van Agrotechnics zaaide na mais een vanggewas van triticale, haver, wikke, klaver en erwten in het Limburgse Melderslo. De eerste snede werd eind mei geoogst, waarna mais is ingezaaid. Als proef is een kleiner deel van het perceel blijven...

Stikstofclaim eist meer rechtszekerheid rond intern salderen

Algemeen

Stichting Stikstofclaim wil via een beroepsprocedure bij de rechtbank meer zekerheid afdwingen voor ondernemers bij het intern salderen. De stichting voert deze rechtszaak namens een aantal aangesloten ondernemers.

Rik Hoogenberg: 'Melkveehouders zijn hun grip op de keten kwijt'

Veehouderij

Een kleinschalige en korte zuivelketen met een eerlijke melkprijs en thuisbezorgde producten. De website ikwileerlijkezuivel.nl wil dat doel in de komende jaren realiseren voor melkveehouders.

Project 'Grip op gras' wil naar verdubbeling opname vers gras

Veehouderij

Binnen het project 'Grip op gras' van stichting Weidegang gaan vijfhonderd melkveehouders aan de slag om de opname van vers gras te optimaliseren. Dit is volgens de initiatiefnemers interessant, want het drukt de rantsoenkosten. Met een weidecoach...

Eko Holland verhoogt biologische melkprijs iets

Veehouderij

Zuivelcoöperatie Eko Holland heeft de te verwachten melkprijs voor augustus iets verhoogd ten opzichte van juli. Deze komt nu uit op 52 euro per 100 kilo melk. De biologisch-dynamische melkprijs blijft al sinds maart stabiel op 57,60 euro.

Onderzoek naar verlagen methaan- en ammoniakemissie melkvee

Veehouderij

Het Netwerk Praktijkbedrijven wil de methaan- en ammoniakemissie in de melkveehouderij in vier jaar met 15 tot 30 procent verlagen. 'Een forse opgave. In sommige gevallen kun je het een verlagen, waarbij je het ander verhoogt', stelt onderzoeker...

GD test paarden gratis op westnijlvirus

Veehouderij

Dierenartsen kunnen bij een verdenking van het westnijlvirus bij een paard een serumbloedmonster opsturen naar GD. Die test vervolgens dit monster gratis op het virus. Dit wordt gesubsidieerd.

Zuivelnoteringen opnieuw in de min

Veehouderij

De noteringen van ZuivelNL laten deze week lagere cijfers zien dan vorige week. Daarmee wordt de daling voor een groot aantal producten doorgezet. Vorige week noteerde enkel weipoeder stabiel, de rest was ook lager dan de week ervoor.

Norm voor gifstof Jakobskruiskruid in de maak

Veehouderij

NEN Agrofood werkt aan een norm voor pyrrolizidine alkaloïden in veevoer. Deze gifstof zit onder meer in jakobskruiskruid en slangenkruid en kan vooral via hooi of kuilvoer dieren vergiftigen. Tijdens het beweiden laten veel dieren deze kruiden...

Alfa: grote verschillen in omzet en aanwas rundveebedrijven

Veehouderij

Tussen rundveebedrijven zitten grote verschillen in omzet en aanwas, meldt Alfa Accountants en Adviseurs op basis van het Bedrijfs Analyse Systeem (BAS). Dit komt niet alleen door het vervangingspercentage, maar ook door hoe dieren worden vervangen....

Schouten komt met plan van aanpak hittestress

Algemeen

Demissionair minister Carola Schouten van LNV werkt de komende maanden aan een 'Plan van aanpak hittestress bij bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren' dat dit najaar wordt verwacht. De basis voor dit plan is inmiddels gelegd middels een...

NVWA kijkt scherper naar weidegang bij hitte

Algemeen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt paarden, runderen en schapen de komende zomer op warme dagen extra scherp in de gaten. Op basis van de ervaringen van de NVWA kijkt demissionair minister Carola Schouten van LNV of er...

Netwerk Praktijkbedrijven van start

Veehouderij

Samen aan de bak voor minder methaan en ammoniak. Dat is het motto van de tien onderzoeksbedrijven, dertig demonstratiebedrijven en 76 ambassadeurs in Netwerk Praktijkbedrijven. Gedreven melkveehouders door heel Nederland, die samen leren,...

Schouten wil actie rond dierenartsentekort

Veehouderij

Demissionair landbouwminister Carola Schouten wil werk maken van het dierenartsentekort. Zo komt er een verdiepend onderzoek naar vraag en aanbod op de arbeidsmarkt van dierenartsen en de relevante trends die van invloed zijn op de gewenste...

Garantieprijs FrieslandCampina stijgt licht naar 37,75 euro

Veehouderij

De FrieslandCampina-garantieprijs van augustus stijgt met 25 cent ten opzichte van die van juli en komt daarmee op 37,75 euro per 100 kilo melk. De garantieprijs voor biologische melk stijgt met 1,50 euro per 100 kilo melk en komt daarmee op 50,50...

Rendac: 'Pak watersnoodkadavers snel en netjes aan'

Veehouderij

Kadavers die als gevolg van de watersnoodramp door de stroom zijn meegevoerd, moeten snel en netjes worden verwijderd. Dat gebeurt door Rijkswaterstaat in samenwerking met Rendac. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de registratie van de dieren....

Raad van State: geurnormen combiluchtwasser terecht bijgesteld

Veehouderij

De geurnormen van combiluchtwassers zijn door voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in 2018 terecht bijgesteld. Dat stelt de Raad van State nadat een varkenshouder naar de rechter was gestapt.

Vraag naar gras fors geslonken

Veehouderij

Na een royale eerste snede hebben veel veehouders de kuilplaten een heel eind vol. Afgelopen week werd veel gras aangeboden, vaak op stam. Vraag is er nog nauwelijks. Veel veehouders wachten met de handel tot het najaar. Anders is het in het...

Pieter Peters: 'Vroege zaai mais uit zich in betere ontwikkeling'

Veehouderij

Het vroeg zaaien van de mais heeft Pieter Peters in het Brabantse Oirschot dit jaar geen windeieren gelegd.

Opnieuw vogelgriep hobbydieren België

Veehouderij

Bij onze zuiderburen is de vogelgriepdreiging nog niet helemaal uit de lucht. Hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 werd eind vorige week aangetroffen bij het pluimvee van een hobbyhouder in Moerzeke. Die plaats ligt 20 kilometer ten zuidwesten...

AgruniekRijnvallei: kort gras zorgt voor betere voeropname

Veehouderij

Gras kort hakselen is gunstiger, vooral bij gemengd voeren. Het zorgt voor een betere conservering, doordat het gewas gemakkelijker is aan te rijden en er minder lucht in de kuil zit. Ook zorgt het voor een betere opname door de koe.

Nieuwe onlinewinkel gaat voor zuivel uit regio

Veehouderij

Een eerlijkere en groenere zuivelketen. Dat is het doel van de ondernemers achter ikwileerlijkezuivel.nl. Ze willen via het online verkopen van regionale melkproducten zorgen voor een faire melkprijs voor de veehouder. Ze zoeken nog investeerders...

Bronmaatregelen geven 10 procent minder ammoniak

Veehouderij

Met het doorvoeren van drie bronmaatregelen kan de melkveehouderij 10 procent ammoniakreductie behalen. Daarbij worden geen onwenselijke neveneffecten verwacht. Dat meldt de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM).

Illegale Gelderse schapenslachterij opgerold

Veehouderij

Inspecteurs van de NVWA, politie en opsporingsambtenaren van de Omgevingsdienst Rivierenland hebben op dinsdag 20 juli een illegale slachterij opgerold in de provincie Gelderland. Hier werden schapen geslacht voor het offerfeest. Op legale...

WUR: vleesheffing kan verduurzaming veehouderij helpen

Veehouderij

De opbrengst van een heffing op vleesproducten die door de overheid wordt teruggesluisd naar veehouders kan helpen de veehouderij te verduurzamen. Wel moeten hiervoor ketenarrangementen als het Beter Leven-keurmerk worden ingezet, net als duurzame...

Invoering fosfaatrechten zorgt voor hoger sterftecijfer melkvee

Veehouderij

De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse melkveestapel is toegenomen door de invoering van fosfaatrechten. Dit leidt tot een hoger sterftecijfer dan enkele jaren geleden. Dat meldt Royal GD in de rapportage Diergezondheid Melkvee over het eerste...

Bureau Erkenningen ontkoppelt licentie knaagdieren van spuitlicentie

Algemeen

Bureau Erkenningen gaat de licentie voor knaagdierbestrijding per 31 juli los koppelen van die voor gewasbescherming. Hierdoor kan een ondernemer doorgaan met de spuitlicentie als de licentie voor knaagdieren vervalt.

Medewerkers zuivel beuren bij nieuwe cao 5 procent meer

Veehouderij

Werknemers in de zuivel die onder de cao's vallen, krijgen een structurele loonsverhoging van 2,5 procent per 1 juli 2021 en 2,5 procent per 1 januari 2022. Dat is de uitkomst van de cao-onderhandelingen tussen werkgevers in de zuivelsector en...

Groei mais gaat lokaal hard, eerste pluimen in zicht

Veehouderij

Met mais die plaatselijk 280 centimeter is, gaat de groei van het gewas bij de melkveehouders die deelnemen aan het Maismeetnet hard. De eerste pluimen komen erin.

Duits kalvertransport op vijf weken

Veehouderij

Duitsland legt binnenkort bij wet vast dat kalveren jonger dan 29 dagen niet meer mogen worden vervoerd. Dit heeft grote gevolgen voor de melkveehouders. Mogelijk wordt dit ook uitgebreid naar Nederland en de rest van Europa.

Kees Peeters wint Dutch Dairy Challenge 2021

Veehouderij

De Dutch Dairy Challenge 2021 is dinsdag 13 juli gewonnen door Kees Peeters uit Kessel. Hij wil door zijn koeien hooi te geven zorgen voor een langere levensduur en gezondere koeien. De publieksprijs was voor Mark van Lipzig & Ineke Haast uit...

VanDrie helpt medewerkers aan Janssen-vaccin

Veehouderij

Bij de VanDrie Group lopen verschillende pilots om het Janssen-vaccin toegankelijk te maken voor medewerkers. Deze medewerkers, veelal buitenlandse inleenkrachten, zijn moeilijk te bereiken via reguliere oproepen. Terwijl ze wel recht hebben op een...

Onderzoeker UU: 'Melksysteem niet bepalend voor antibioticagebruik'

Veehouderij

Het gebruik van een automatisch melksysteem leidt niet tot een verminderde gezondheid of meer gebruik van antibiotica ten opzichte van de conventionele melkmachine. Het hangt vooral samen met de houding van de veehouder, stelt onderzoeker Zhaoju...

Emissies rundveestallen zijn lastig meetbaar

Veehouderij

Het meten van emissies in melkveestallen is een uitdaging. Volgens protocollen is er toch een methode, waarbij 95 procent binnen een bandbreedte ligt. Sensoren, die op ieder bedrijf realtime meten, lijken ook hier de toekomst. Maar dat is nu nog een...

FrieslandCampina heeft eerste truck op waterstof

Veehouderij

Naast 'melk, de witte motor' heeft FrieslandCampina sinds vandaag ook 'waterstof, de kleurloze motor'. De zuivelcoöperatie heeft de eerste melkwagen op waterstof in gebruik genomen. Deze wordt in de regio Groningen ingezet, omdat hier kan worden...

Kraamstallen Schothorst Feed Research krijgen update

Veehouderij

De kraamstallen van Schothorst Feed Research (SFR) worden verder verbeterd. Daarmee wil het onderzoeksbedrijf meedraaien in de top van de Nederlandse varkenshouderij.

Melkveehouder Sloots kiest opnieuw voor portaalsysteem

Veehouderij

Melkveehouder Henk Sloots in het Drentse Annen heeft onlangs een tweede portaalsysteem op het bedrijf geïnstalleerd om in te kuilen. Dit is een permanent afdeksysteem. Het bleek de honderdste van leverancier Agridek. Op 3 juli werd hier gras...

Vee&Logistiek wil campagne tegen 'meebrengen' varkenspest

Veehouderij

Vee&Logistiek Nederland vraagt de Nederlandse overheid de publieksvoorlichting over de risico's van het 'meenemen' van Afrikaanse varkenspest uit vakantielanden weer op te starten. Reizende mensen moeten worden opgeroepen om geen voedsel en...

Stikstofdepositie melkveebedrijf meten met gras en mos

Veehouderij

Het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de Universiteit van Amsterdam meet, met financiering van het Mesdag Zuivelfonds, sinds begin 2020 de stikstofdepositie rond twee boerderijen en in natuurgebieden. Een van de methoden die...

Enkel toename melkrobots en swingovermelkstallen

Veehouderij

Het aantal melkrobots in ons land nam in het eerste half jaar van 2021 met zeventig systemen fors toe. Er zijn er nu 4.583. Ook het aantal swingovermelkstallen steeg licht met drie stuks naar 470.

CBS: inkrimping veestapel kost miljarden en tienduizenden banen

Politiek

Het fors inkrimpen van de veestapel in bepaalde gebieden kan de Nederlandse economie miljarden euro's en tienduizenden banen kosten, stelt Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vier winnaars Deltaplan Veehouderij Awards bekend

Veehouderij

De Vrijlevenstal van constructiebedrijf Hanskamp in Doetinchem is dinsdagmiddag beloond met de Deltaplan Veehouderij Award van de Dierenbescherming. In andere categorieën was de prijs voor veevoerproducent Nijssen, melkveebedrijf De Nieuwenburgt in...

ForFarmers nieuwe ketenpartner Varken op z'n Best

Veehouderij

Veevoerbedrijf ForFarmers is vanaf nu partner van het ketenconcept Varken op z'n Best. Dit concept heeft als doel de kwaliteit van varkensvlees te verhogen en de keten transparant, duurzaam en stuurbaar te maken.

CFO John Morssink vertrekt bij Vion

Veehouderij

Financieel topman John Morssink verlaat per 1 september vleesverwerker Vion. Hij komt bij textielsuper Zeeman als CFO aan het financiële roer.

VanDrie haalt 90 procent kalveren uit Nederland en Duitsland

Veehouderij

Van alle kalveren uit de eigen Nederlandse VanDrie Group-integratie kwam in 2020 60 procent als nuchter kalf uit Nederland en 30 procent uit Duitsland. De overige 10 procent was vorig jaar afkomstig uit andere EU-landen.

Floppy kid syndroom treft bokkenlammeren

Veehouderij

Plots slappe dieren met een dronkemansgang, versnelde ademhaling en een dikke buik, waarbij een groot deel van de dieren binnen één tot twee dagen sterft. Naar de oorzaak van dit zogenaamde Floppy kid syndroom is het nog gissen. GD Diergezondheid...

Dutch Dairy Challenge nadert ontknoping

Veehouderij

De finale van de eerste editie van de Dutch Dairy Challenge (DDC) staat voor de deur. Bij deze challenge werken melkveehouders uit Oost-Brabant en Noord-Limburg aan een vernieuwend idee passend bij het thema 'Houden van koeien in 2050'. Op dinsdag...

Camera heeft scherpe blik op conditie koeien

Veehouderij

Een camera houdt de 230 hoogproductieve koeien bij Schothorst Feed Research in Lelystad scherp in de gaten. Die meet de bodyconditiescore (BCS).

Zuivel profiteert niet van versoepeling coronamaatregelen

Veehouderij

De versoepeling van de coronamaatregelen heeft vooralsnog niet geleid tot hogere zuivelnoteringen. De deze week gepresenteerde garantieprijs van FrieslandCampina voor juli laat zelfs een een daling zien ten opzichte van juni. De zuivelmarkt is...

Slachterij Gosschalk dicht na schorsen erkenning door NVWA

Veehouderij

Exportslachterij Gossschalk in Epe stopt met slachten, nu de NVWA per direct de erkenning van het slachthuis schorst. Op 2 juli mogen de slachterijwerkzaamheden worden afgerond, de dag erna wordt er niet meer geslacht. De slachterij moet met een...

Melkvee Innovatie Centrum Klaver 4 bijna uit de steigers

Veehouderij

Terwijl de laatste voerhekken nog werden vastgezet, was er donderdag voor de pers al een 'sneak preview' bij het nieuwe Melkvee Innovatie Centrum Klaver 4 in het Gelderse Laren.

Verse boter wederom in de min

Veehouderij

Bij de officiële Nederlandse zuivelnoteringen is die van verse boter opnieuw gedaald. Vollemelkpoeder noteert stabiel, mageremelkpoeder kende eveneens een min.

Farm Dairy wil Veco Zuivel overnemen

Veehouderij

Farm Dairy uit Lelystad is van plan Veco Zuivel in Zeewolde over te nemen. Beide productielocaties blijven daarbij behouden. Het wachten is op groen licht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Ophokplicht Drenthe opgeheven

Veehouderij

De afscherm- en ophokplicht in twee aanvullende regio's rondom Drenthe wordt in de nacht van dinsdag op woensdag ingetrokken. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten dinsdag aan de pluimveesector meegedeeld. Voor de overige regio's blijft de...

Klanten Gosschalk lopen weg na undercoverbeelden

Veehouderij

Het rundvlees van de Big Mac van fastfoodketen McDonald's is niet meer afkomstig van slachterij Gosschalk in het Gelderse Epe. De keten is namelijk gestopt met de afname van rundvlees bij de slachterij, nadat undercoverbeelden werden vertoond.

Nijsen wil reststromen horeca in veevoer

Veehouderij

Diervoederproducent Nijsen Company in het Limburgse Veulen wil reststromen uit de horeca en retail veilig en verantwoord inzetten als diervoer. De organisatie weet dat de politiek en de keten hier huiverig voor zijn. In landen als de Verenigde...

Hogere levensduur veestapel leidt tot meer mastitis

Veehouderij

Het aantal koeien dat vorig jaar mastitis kreeg, wordt door de GD ingeschat op 28,6 koeien per 100 stuks per jaar. Dat is meer dan het jaar ervoor. Tot 2019 was er sprake van een dalende trend, daarna steeg deze dus. Dit komt ook doordat koeien...

Melkveehouder Wissels: 'Trage groei kan gevolgen hebben voor vanggewas'

Veehouderij

Melkveehouder Bert Wissels in het Gelderse Hengelo had wat last van kraaienschade. Omdat hierdoor plekgewijs opgeveer 10 procent van de mais is gesneuveld, heeft hij het twee weken geleden handmatig laten doorzaaien. Al ligt de groei overal nog...

Koeien ziek door geweekte bakbananen

Veehouderij

De koeien op een melkveebedrijf in Nederland werden ziek nadat de boer ze in sodagrain geweekte bakbananen voerde. Dat leidde tot ernstige persverzuring, koliek en oplopingen door gasvorming.

Garantieprijs FrieslandCampina daalt 50 cent

Veehouderij

De garantieprijs van FrieslandCampina voor juli daalt 50 cent per 100 kilo melk ten opzichte van juni en komt daarmee uit op 37,50 euro.

Vee&Logistiek wil ruimte van nieuwe kabinet

Veehouderij

In een brief aan Mark Rutte (VVD) en Siegrid Kaag (D66) vraagt Vee&Logistiek-voorzitter Helma Lodders om een duurzaam perspectief voor de sector mee te nemen in het regeerakkoord. Daarbij gaat het onder meer om een gelijk en eerlijk speelveld...

Frankrijk reduceert veestapel voor klimaatdoelstelling

Veehouderij

De Franse regering wil de rundveestapel met 25 en de varkensstapel met 30 procent reduceren om zo de CO2-uitstoot met 46 procent te verminderen. Het is één van de scenario's die ervoor moeten zorgen dat het land in 2050 klimaatneutraal is, net als...

Zeshonderd bedrijven hadden dierenwelzijn in 2020 niet op orde

Veehouderij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besteedde vorig jaar 8 procent van de totale werktijd aan dierenwelzijn. Daarbij werden tweeduizend bedrijven bezocht. Bij zeshonderd daarvan was het niet op orde, stelt de NVWA in haar jaarbeeld...

ZuivelNL snijdt flink in de kosten

Veehouderij

ZuivelNL voert dit jaar een kostenbesparing door van 3 miljoen euro. Dat gebeurt omdat het spaarpotje van 30 miljoen euro bijna op is. Dat werd bij de oprichting van ZuivelNL overgenomen van Productschap Zuivel.

Studenten werken aan methaanemissiesensor melkvee

Veehouderij

Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein zijn bezig met de ontwikkeling van een methaanemissiesensor voor veehouders. Deze is gemakkelijk in stallen te plaatsen en meet continu de uitstootwaarden van de veestapel.

Dairy Campus doet voerproef met sorghum

Veehouderij

Op Dairy Campus loopt een onderzoek naar het voeren van sorghum naast gras en mais. Gedurende twaalf weken worden in drie periodes evenzoveel verschillende rantsoenen verstrekt, met 16,7 procent, 33,3 procent en 50 procent droge stof aan sorghum.

Webinar over arbo-inspecties op rund- en melkveebedrijven

Veehouderij

Rund- en melkveehouders worden sinds eind april bezocht door inspecteurs van de Inspectie SZW om te zien of ze voldoen aan de Arbowet en -regelgeving. Zo moet een ondernemer beschikken over een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)...

Vion-notering zakt met 7 cent

Veehouderij

De Vion-vleesvarkensnotering voor week 25 komt uit op 1,64 euro. Dit is 7 cent lager dan de week ervoor.

Rabobank: broeikasgasemissie rundvlees kan 30 procent omlaag

Veehouderij

De broeikasgasemissie bij de productie van rundvlees kan op belangrijke markten tegen 2030 met 30 procent worden verlaagd. Er is nogal wat variatie in uitstoot en de ketens die het minder goed doen, moeten op dezelfde manier produceren als de...

Zuco komt met kwark van geitenmelk

Veehouderij

De zuivelcoöperatie Zuco in Dokkum brengt sinds vrijdag onder de naam 'Mekker' kwark van geitenmelk op de markt.

Geen boetes sleepvoet op warme dagen

Veehouderij

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft vooralsnog geen boetes uitgedeeld aan derogatiebedrijven vanwege het gebruik van de sleepvoetbemester op klei of veen boven de 20 graden Celsius. Ook zijn er geen derogaties ingetrokken.

KI Samen komt met witblauw-mengsperma voor gebruikskruising

Veehouderij

Fokkerijorganisatie KI Samen brengt onder de naam Trimix mengsperma van Belgisch witblauw-stieren op de markt. Dit sperma, voor de gebruikskruising op melkkoeien, geeft een hogere bevruchtingskans van 3 tot 4 procent ten opzichte van sperma van een...

Kwark en meer kaas FrieslandCampina On the way to PlanetProof

Veehouderij

FrieslandCampina breidt het On the way to PlanetProof-assortiment uit met kwark en nieuwe soorten kaas. De zuivelcoöperatie zoekt hiervoor deze zomer ruim 100 melkveehouders die onder dit keurmerk kunnen leveren.

Dierenbescherming wil hitteprotocolwet veetransport

Veehouderij

De Dierenbescherming en Eyes on Animals willen dat het veetransport naar slachthuizen tijdens warm weer wettelijk wordt geregeld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan op basis daarvan handhaven. Dat is bij het hitteprotocol van...

Boternotering flink in de min

Veehouderij

Boter noteert deze week 10 euro lager en komt uit op 400 euro. Dat blijkt uit de zuivelnoteringen van ZuivelNL.

Wakker Dier: hitteplan LNV komt te laat voor dit jaar

Algemeen

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt te laat met een hitteplan, vindt Wakker Dier. Demissionair minister Carola Schouten beloofde vorig jaar met een plan te komen, nadat Wakker Dier bijna 80.000 handtekeningen overhandigde.

Stabiele cijfers DMK Group in 2020

Veehouderij

De Duitse melkverwerker DMK Group realiseerde in 2020 stabiele cijfers. Voor dit jaar worden optimistische cijfers geboekt. De omzet lag met 5,6 miljard euro vrijwel op het niveau van het jaar ervoor, toen 5,8 miljard euro omzet werd geboekt. De...

Oudste voercoöperatie Voergroep Zuid bestaat 125 jaar

Algemeen

Voergroep Zuid, de oudste voercoöperatie van Nederland, bestaat vandaag precies 125 jaar. Boerenbond Deurne, een van de rechtsvoorgangers van deze coöperatie, werd op 15 juni 1896 opgericht.

On the way to PlanetProof gaat op de schop

Algemeen

Het huidige certificatieschema Milieukeur Bewerkte en Verwerkte Producten, oftewel On the way to PlanetProof, gaat dit jaar flink op de schop. Sectorexperts hebben meegedacht over het wijzigen van de eisen voor zuivel- en groenteverwerkers en de...

Graaschoreografieën: de kunst van het grazen

Veehouderij

Over het graasgedrag van koeien is een boek te schrijven. Het kunstenaarsduo PolakVanBekkum keek urenlang naar grazende koeien met het potlood in de hand en maakte hiervan 48 tekeningen en notities. Die zijn gebundeld in het boek...

Meulenbroeks: 'Veel melkveehouders willen duidelijkheid'

Veehouderij

Wil Meulenbroeks, LTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij, merkt dat het stikstofplan van de Coalitie Toekomstgerichte Melkveehouderij in goede aarde valt. Niet alleen bij de achterban, maar ook bij LNV-minister Carola Schouten. Veel boeren vinden...

Belgische zuivelaars draaien meer omzet

Veehouderij

De omzet van de Belgische zuivelindustrie is in 2020 gestegen. Dat komt niet alleen doordat melkveehouders meer melk hebben geleverd, ook steeg het thuisverbruik. Op kleinverpakkingen zit meer marge dan op ingrediënten.

Vee&Logistiek haalt hitteprotocol uit de kast

Veehouderij

Er zijn warme dagen op komst. En dat betekent code oranje voor veetransporteurs. Niet vanwege het EK voetbal, de transporteurs staan op scherp om met extra maatregelen het dierenwelzijn tijdens veetransport te waarborgen. Vee&Logistiek Nederland...

Maatlat paardenstallen in de maak

Veehouderij

Stichting Milieukeur werkt aan een maatlat voor duurzame paardenstallen. Inmiddels zijn hiervoor conceptcriteria opgesteld. Die worden 14 juli tijdens een inspraakronde aan belangstellenden voorgelegd.

Schouten ziet geen ruimte voor knelgevallen fosfaatrechten

Veehouderij

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ziet geen ruimte om boeren te compenseren die in de knel gekomen zijn door de invoering van fosfaatrechten. Hoe schrijnend een aantal van die knelgevallen ook is. Ze vreest dat de...

Zuivelnoteringen in de min

Veehouderij

Bij de officiële Nederlandse zuivelnoteringen laten verschillende producten deze week een min zien. Zo noteert verse boter 5 euro lager op 410 euro. Enkel de notering voor weipoeder bleef stabiel.

Dekstieren KI-Kampen in 'vijfsterrenhotel'

Veehouderij

Liggend in het stro, voldoende ruimte en een goed klimaat. Er is nergens op bezuinigd, meer heeft een stier niet te wensen. 'Een vijfsterrenhotel', stelt Gerard Vosman van KI Kampen over de nieuwe stierenstal die eind mei in gebruik is genomen.

Rabobank verwacht melkprijspiek in derde kwartaal

Veehouderij

De Rabobank verwacht dat de Nederlandse melkprijzen verder stijgen, met een piekprijs in het derde kwartaal van dit jaar. Na een sterke opleving van de zuivelprijzen in maart en april, lijkt de zuivelmarkt momenteel aardig in balans. Dat komt vooral...

Schouten: 'Keten en sector vinden elkaar in stikstofplan'

Veehouderij

De keten en de sector vinden elkaar in het stikstofplan van de Coalitie Toekomstige Melkveehouderij, stelt minister Carola Schouten van LNV. Het kabinet denkt ook na over de innovatieve ideeën in dit plan. Rond Natura 2000-gebieden is er in de ogen...

HHH-show en NRM samen naar één jaarlijkse rundveeshow

Veehouderij

De besturen van de Holland Holstein Show (HHH-show) en de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM) bundelen hun krachten. De vereniging Holland Holstein Herds (HHH), Coöperatie CRV en Agrifirm organiseren op vrijdag 25 en zaterdag 26 maart 2022 samen de...

Stikstofplan melkveesector zorgt voor 28 procent reductie in 2030

Veehouderij

Een stikstofreductie van 28 procent op melkveebedrijven is mogelijk met een doorgerekend pakket aan technische maatregelen. Dat plan presenteert maandag een coalitie van LTO Nederland, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), de Nederlandse...

Rabobank praat over zorgen voerkosten op online melkveewebinar

Veehouderij

De zorgen van melkveehouders over de hoge voerkosten in die sector is één van de items die aan bod komt op een webinar voor melkveehouders op woensdag 9 juni. Ook komen de visie van de Rabobank op de melkveehouderij in 2030 en de innovaties in deze...

PFAS gevaarlijker dan werd aangenomen

Algemeen

Uit nieuwe wetenschappelijke studies blijkt datde chemische stoffen met de verzamelnaam PFAS schadelijker zijn voor de gezondheid dan eerder werd gedacht. Uit die studies komt naar voren dat mensen in Nederland te veel PFAS binnenkrijgen via...

NAJK ziet meerwaarde in landbouwakkoord

Politiek

NAJK is voor het grootste deel positief over het deze week gepresenteerde verkennend onderzoek naar een landbouwakkoord door de Sociaal-Economische Raad (SER). Jonge boeren worden specifiek in het plan benoemd en het landbouwakkoord moet een...

WUR: Risico vogelgriep Friesland en Groningen blijft hoog

Veehouderij

Het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) in de provincies Friesland en Groningen wordt ingeschat als 'hoog'. Elders in Nederland is dit risico afgeschaald naar...

Eenden aan de antibioticaregistratie

Veehouderij

Dierenartsen registreren vanaf 1 juli de antibioticalevering aan eendenbedrijven in de antibioticadatabase van de pluimveesector. Het laatste deel van 2021 wordt gezien als pilot.

De Samenwerking boekt winst en ledengroei

Veehouderij

Een goed financieel resultaat en een groei in ledenaantal. Coöperatie De Samenwerking uit het Zuid-Hollandse Haastrecht kijkt tevreden terug op het jaar 2020. Leden kunnen rekenen op een nabetaling van 2,50 euro per ton mengvoer.

Met stokslabonen meer eiwit in de mais

Veehouderij

Jolan en Roan van Noije uit Escharen zaaiden dit jaar op één perceel een mengsel van mais en stokslabonen. Om te proberen. De bonen zijn echter geliefd door kraaien en roeken. Zeker nu de planten traag en ongelijkmatig zijn opgekomen, stelt Jolan...

Mais loopt achter maar begint groeispurt

Veehouderij

Terwijl in de voorgaande jaren begin juni de maisgroei bij de deelnemers aan het Maismeetnet al ruim 20 centimeter was, staan de plantjes nu op veel bedrijven nog maar net boven. Regen stond het zaaien in de weg en vervolgens was het te koud voor...

Grote brand legt varkensstal Nederweert in de as

Veehouderij

Bij een varkensbedrijf in het Limburgse Nederweert is dinsdagmiddag een stal met 4.600 varkens afgebrand. De brandweer rukte groots uit om te blussen en te voorkomen dat het vuur overslaat naar een andere stal.

FrieslandCampina steunt paralympisch team Tokio

Veehouderij

Royal FrieslandCampina steunt dit jaar niet alleen het olympisch team in Tokio, maar ook de paralympische sporters. Het zuivelconcern verbindt zich als leverancier aan beide teams. Het lopende contract met het olympisch team wordt daarbij verlengd.

Nieuw-Zeeland houdt de boot af voor veetransport

Veehouderij

Transport van levend vee over zee is straks verboden in Nieuw-Zeeland. Het verbod gaat over twee jaar in, zodat er een overgangsperiode is om de handel stop te zetten. Transport per vliegtuig is wel een optie, maar dit is relatief duur.

Melkprijs FrieslandCampina stijgt naar 38 euro

Veehouderij

De FrieslandCampina-garantieprijs van juni stijgt met 50 cent per 100 kilo melk ten opzichte van mei en komt daarmee op 38 euro. De biologische melkprijs blijft stabiel op 48,75 euro per 100 kilo melk.

Eerste mais komt boven, laatste wordt nog gezaaid

Veehouderij

De eerste mais van het Maismeetnet komt tegen dit weekend boven, de laatste mais is nog niet gezaaid. Mede door het koude voorjaar is zeker drie dagen later gezaaid dan vorig jaar.

Steeds meer melkveehouders zoeken heil elders

Veehouderij

Steeds meer melkveehouders kijken naar mogelijkheden om hun bedrijf te verplaatsen, omdat uitbreiding op de huidige locatie lastig is vanwege onder andere de natuur. Aanbod van moderne bedrijven is er voldoende.

Gelderse geitenstapel onder het vergrootglas

Veehouderij

In Gelderland is ophef ontstaan, nu in die provincie de geitenstapel na de zomer 2017 ingevoerde geitenstop verder gegroeid lijkt te zijn. Dat zou blijken na een telling van het aantal geiten door Omroep Gelderland. Voorzitter Jos Tolboom van...

Membranen halveren melkvolume bij boer

Veehouderij

Minder melk in de tank betekent minder koelkosten en minder transport, dus voordelen op boerderijniveau. Op de Dairy Campus in Leeuwarden staat sinds woensdag een demonstratieopstelling waarbij membranen het melkvolume tot de helft indikken.

Prijzen eerste onlineveiling VOST iets hoger

Veehouderij

Gemiddeld iets hogere prijzen ten opzichte van de veiling in maart die 'live' werd gehouden. Dat was dinsdag het resultaat van de eerste online-fokveeveiling van het Duitse stamboek VOST. De twee topvaarzen kwamen in Belgische handen, terwijl ook...

Belgen willen schade hittestress bij mais beperken

Veehouderij

Opgekrulde bladeren, slecht gevulde of zelfs geen kolven, kleine planten en een te snelle afrijping. Door langdurige droogte en hoge temperaturen werd de ontwikkeling en afrijping van veel mais de laatste jaren verstoord. Vlaamse onderzoekers kijken...

5 vragen over melkwaarden energiebalans bij koeien

Veehouderij

Via de melk bepalen hoe het met de negatieve energiebalans van een verse koe gaat. Eind 2017 is dit vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar VVB Veluwe-IJsselstreek in ons land. Sinds kort biedt ook Melkcontrole Nijland dit aan. CRV mist...

MSD Animal Health neemt Allflex over

Veehouderij

Diergeneesmiddelenfabrikant MSD Animal Health breidt uit door de overname van het technologiebedrijf Allflex Livestock Intelligence. Dit bedrijf vormt nu een integraal onderdeel van MSD Animal Health onder de divisie MSD Animal Health Intelligence.

Maatschap Boesenkool-Hol wint Agroscoopbokaal Melkvee

Veehouderij

Maatschap Boesenkool-Hol uit het Overijsselse Rouveen heeft de Agroscoopbokaal Melkvee van ForFarmers en Reudink gewonnen, omdat zij met ruim honderd melkkoeien over het jaar 2020 de hoogste stijging in kilo's vet en eiwit heeft gerealiseerd. De...

Onderzoeker Ton Baars: 'Gezondere melk uit vers gras kansrijk'

Veehouderij

Grasboter, graskaas: weidegang heeft invloed op melk. Het verse gras zorgt niet alleen voor een andere smaak, ook voor een gezondere melkvetsamenstelling. Dr. Ton Baars, senior onderzoeker aan de Universiteit Utrecht ziet kansen om die meerwaarde te...

Wintermengsel brengt extra eiwit voor koe

Veehouderij

Een mengsel van 58 procent triticale, 12 procent haver, 15 procent wintererwten en 15 procent winterwikke moet melkveehouders Wim, Mieke en hun zoon Wim van de Heijning uit het Zeeuwse Hulst extra eiwit van eigen land geven.

Dierenraad onderzoekt dodingsmethoden dieren

Veehouderij

De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) is een grootschalig onderzoek gestart naar de dodingsmethoden van dieren. Dit onderzoek wordt breed opgezet met een aantal subgroepen die naar de verschillende dodingsdoelen kijken.

Bezorgde FrieslandCampina-boeren komen met alternatief plan

Veehouderij

Een groep FrieslandCampina-melkveehouders komt met een alternatief plan voor het invoeren van leveringscertificaten door de coöperatie. Daarmee moet het weerstandsvermogen van de multinational worden verhoogd.

Fokveeveiling Leer gaat online

Veehouderij

De fokveeveiling in het Duitse Leer wordt 11 mei 2021 online gehouden. Volgens de initiatiefnemers is deze VOST Zuchtviehauktion de eerste reguliere melkvaarzenveiling in Europa die enkel online wordt gehouden. Ook komen er stieren onder de hamer.

Kwartaalafzet voer ForFarmers hoger

Algemeen

Mengvoercoöperatie ForFarmers realiseerde in het eerste kwartaal van 2021 een 1,8 procent hogere voerafzet ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Dat komt door volumegroei in de clusters Duitsland/Polen en het Verenigd Koninkrijk en de...

Geiten Van Rooij naar gemiddeld meer dan 1.400 kilo melk

Veehouderij

De geiten van Geitenbedrijf Van Rooij uit het Brabantse Drunen hebben gemiddeld binnen Voergroep Zuid met 1.405 kilo de hoogste melkproductie. VOF De Verbinding uit het Limburgse rozendorp Lottum zit met gemiddeld 1.402 kilo dicht in de buurt.

Inspectie SZW onderzoekt veiligheid rundveebedrijven

Veehouderij

De Inspectie SZW is eind vorige maand gestart met de controle van vleesvee- en melkveebedrijven. Dit omdat er volgens de inspectie de afgelopen jaren te veel ongelukken plaatsvonden op dergelijke bedrijven. Tot en met november wordt een aantal...

Fullwood Packo combineert robot en melkstal in batchsysteem

Veehouderij

Melkapparatuurfabrikant Fullwood Packo lanceert de M²erlin Meridian. Met dit batchsysteem kunnen koeien automatisch worden gemolken in groepen. Zo kunnen grotere melkveebedrijven gemakkelijker kiezen voor de melkrobot.