FrieslandCampina speelt in op onstilbare zuivelhonger Indonesië

Het nieuwe schoolmelkprogramma van Indonesië maakt de vraag naar zuivel zo groot dat het land één miljoen meer koeien nodig heeft. Volgens Rabobank-specialisten wordt zelfs koeien naar koeien uit Zuid-Amerika en Europa gekeken. FrieslandCampina is een van de westerse bedrijven die op de zuivelhonger inspringt.

FrieslandCampina+speelt+in+op+onstilbare+zuivelhonger+Indonesi%C3%AB
© RFC

Volgens Rabobank is de Indonesische melkveehouderij een attractieve markt voor internationale spelers. De zuivelmarkt daar groeit snel door de enorme populatie en stijgende inkomens. Door de bijna 280 miljoen inwoners wordt per hoofd van de bevolking omgerekend jaarlijks 15 kilo standaardmelk genuttigd. In 2024 was dit in totaal 1,1 biljoen liter zuiveldrank, inclusief de vaak wat zoete yoghurtdrinks.

Om aan de vraag te voldoen, importeert Indonesië veel zuivel in de vorm van melkpoeder. De groeiende vraag trekt ook buitenlandse ondernemingen naar het land. De afgelopen jaren deden Fonterra en Nestlé forse investeringen. FrieslandCampina, bijna een eeuw actief in het land, opende vorig jaar juli een zuivelfabriek op West-Java. Met een investering van 257 miljoen euro de grootste investering van de coöperatie in een fabriek ooit.

Volgens woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina is er met de bouw ook nog ruimte voor uitbreiding gehouden. 'De wil om te groeien is er, maar dat kan niet ineens. Het gaat stapsgewijs. Dat geldt ook voor de fabriek, die uiteindelijk een miljard kilo eindproduct moet kunnen maken. Wat dit oplevert, komt weer ten goede aan de Nederlandse melkveehouder.'

Vers gras en voldoende water zijn essentieel voor een betere productie

Jan-Willem ter Avest, woordvoerder bij FrieslandCampina

De melkveestapel in Indonesië heeft veel potentie voor het verhogen van de productie, ziet Ter Avest. 'Veel veehouders hebben maar vijf tot zes koeien en geen eigen land. Voor hooi en olifantsgras zijn ze vaak aangewezen op handelaren. Met 3.000 leden speelt de coöperatie een cruciale rol. We ondersteunen de boeren met beter management. Vers gras en voldoende drinkwater zijn essentieel.' Op dit moment geeft een gemiddelde Indonesische koe 4.200 kilo melk per jaar.


Voedselprogramma

De onlangs gekozen regering heeft maatregelen aangekondigd om de zuivelketen te vernieuwen. Belangrijk is daarbij het 'voedzame maaltijd-programma' om te zorgen voor goede en voldoende voeding voor schoolkinderen en zwangere vrouwen.

In verschillende regio's zijn pilots gestart. Naar verwachting gaat het schoolmaaltijdproject in totaal 60 miljoen leerlingen op 400.000 scholen voeden. In 2029 moet het programma volop draaien. RaboResearch berekende dat het hierbij in totaal om meer dan 2 biljoen kilo melk gaat.

Volgens de bank was voor zuivel de zelfvoorzieningsgraad in 2024 ongeveer 40 procent. Volgens Rabobank-analist Michael Harvey moet het aantal koeien in Indonesië verviervoudigen om aan de toegenomen vraag te voldoen. Hiervoor moeten meer dan één miljoen runderen worden geïmporteerd. Australië heeft een beperkt aanbod, vanuit Nieuw-Zeeland mag er geen transport over zee plaatsvinden.

Volgens Harvey wordt bij de zoektocht ook naar Europa en Brazilië gekeken. Wel klinken er in Europa al geluiden om het transport over zee, net als in Nieuw-Zeeland, te verbieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    22° / 5°
    0 %
  • Zondag
    23° / 7°
    0 %
  • Maandag
    23° / 8°
    0 %
Meer weer