Vier boetes voor transporteren kreupele koe met klauwontsteking
Het vervoeren van een rund met klauwontsteking naar een verzamelcentrum en vervolgens naar een slachthuis heeft geleid tot vier boetes: voor de veehouder, twee transporteurs en het verzamelcentrum. Vanwege kreupelheid had de koe niet vervoerd mogen worden. Omdat de koe was behandeld met een blokje, stapten de vier beboete partijen naar de rechter. Ook in hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vingen ze bot.

Een dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zag het kreupele dier op het slachthuis en constateerde dat de koe ernstig kreupel liep en een achterpoot ontlastte. Bij de binnenklauw van die koe was een ernstige ontsteking zichtbaar. Die was volgens de dierenarts al meer dan twee dagen oud en dus al zichtbaar voordat het dier op 18 maart 2020 bij de veehouder werd opgehaald. In de ogen van de toezichthouder had dit dier niet vervoerd mogen worden en is er sprake van een beboetbaar feit.
Daarop zijn de veehouder en de transporteur die het vee vanuit daar transporteerde beboet met 1.500 euro. Het verzamelcentrum kreeg een boete van 3.000 euro en de tweede transporteur een boete van 4.500 euro. Die laatste twee gingen volgens de NVWA al eerder in de fout.
Blokje ter ontlasting
Daarop stapten de veehouder, de transporteurs en het verzamelcentrum naar de rechter, omdat de koe bij de veehouder zou zijn behandeld. Een deel van de klauw was weggesneden en er was een blokje onder de buitenklauw geplaatst. Daarmee werd de pijnlijke binnenklauw ontlast. Volgens de partijen was de koe daardoor niet meer kreupel en was ze in hun ogen transportwaardig. Volgens hen is het blokje bij aankomst op het slachthuis losgeraakt.
De vier beboete partijen vinden dat ze dit niet hebben kunnen bewijzen. Ook is niet naar camerabeelden op het slachthuis gekeken. Toen de boetes een half jaar later op de deurmat vielen, waren die beelden al gewist. De veehouder, de transporteurs en het verzamelcentrum vochten dit in 2023 aan bij de rechtbank. Maar die twijfelde niet aan de juistheid van de bevindingen van de toezichthouder. Die laatste zou overigens hebben gezien dat er klauwhoorn was weggesneden, maar dit was onvoldoende om de ontsteking weg te nemen.
Ook stelde de toezichthouder dat de buitenklauw niet geschikt was om zo een blokje onder te plakken. Zo was de onderkant niet vlak en zat er een laag aangekoekte mest op de plek die moest worden schoongemaakt om de lijm te bevestigen. Verder denkt de rechter dat dit blokje niet tot een transportwaardig rund had geleid.
Omdat een blokje in hun ogen wel degelijk ervoor kan zorgen dat een dier transportwaardig is en omdat de beboete partijen na het voorval niet zijn gehoord, stapten zij naar het CBb. Dat bleef bij de uitspraak van de eerdere rechtbank. Begin deze maand was de uitspraak van het CBb. Omdat de procedure te lang duurde, zijn de boetes vanwege de redelijke termijn verlaagd tot 1.350 euro voor de veehouder en het eerste transportbedrijf, 2.700 euro voor het verzamelcentrum en 4.050 euro voor de laatste transporteur.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #48482
Gebruikt, € 2.999
-
Lely Splendimo 320MC
2008, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (ZND) #65699
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z335E Zeroturn maaier (BV) #47126
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL
Weer
-
Donderdag20° / 9°0 %
-
Vrijdag17° / 6°0 %
-
Zaterdag20° / 7°0 %