België produceert opnieuw meer kaas in 2024

Belgische zuivelbedrijven hebben vorig jaar in totaal 137.433 ton kaas geproduceerd. Dit is 11,8 procent meer dan een jaar eerder en 25 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel. De totale melkontvangst nam met 0,8 procent af.

Belgi%C3%AB+produceert+opnieuw+meer+kaas+in+2024
© dirk hol

In België is vorig jaar 87.234 ton mozzarella geproduceerd (+ 7,9 procent). Niet vreemd, want over de afgelopen jaren hebben meerdere zuivelproducenten fors geïnvesteerd in de mozzarellaproductie. Zo investeerde zuivelcoöperatie Milcobel in een fabriek in Langemark, waar van koemelk mozzarella wordt gemaakt. Laiterie des Ardennes startte in 2021 in Baudour met de productie van mozzarella.

De productie van verse kaas is in België in 2024 met 51,7 procent toegenomen tot 22.074 ton. Verse kaas en mozzarella zijn gezamenlijk goed voor bijna 80 procent van de totale kaasproductie in België.


Melk blijft het belangrijkst

De meeste melk wordt in België verwerkt tot consumptiemelk. Inclusief chocolademelk en gevitamineerde melk is vorig jaar 795 miljoen liter geproduceerd. Dit is wel 0,7 procent minder dan in 2023. Voor melk met vitamines is een plus van 20,9 procent genoteerd. Maar dit aandeel is met 21 miljoen liter beperkt.

Verder valt op dat er 3,8 procent meer volle melk is geproduceerd, tot 234.265 ton. De productie van halfvolle melk daalde met 8,7 procent naar 341.687 ton. De productie van verse zuivelproducten als yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserts nam met 5,1 procent toe naar 732.115 ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    20° / 14°
    5 %
  • Maandag
    19° / 10°
    30 %
  • Dinsdag
    22° / 9°
    20 %
Meer weer