Minister Wiersma wil bij natuurbeheer aandacht voor predatie
Bij het Agrarisch Natuurbeheer moet ook aandacht komen voor predatie in weidevogelgebieden. Predatie vormt een risico voor succesvol weidevogelbeheer. Uitbreiding van agrarisch natuurbeheer, en in het bijzonder het weidevogelbeheer, moet daarom samengaan met aandacht voor het verlagen van het risico op predatie.

Dat stelt demissionair minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur in een brief aan de Tweede Kamer. In overleg met onder andere provincies, agrarische collectieven, boeren, natuur- en wildbeheerders wil ze bespreken welke maatregelen hiervoor in beeld zijn.
In het bijzonder voor de kerngebieden voor de grutto, waar langjarig weidevogelbeheer wordt beoogd, zijn maatregelen ter preventie van predatie van belang, stelt ze.
Het demissionaire kabinet zet vol in op het versterken en uitbreiden van het Agrarisch Natuurbeheer (ANB), met een structurele reservering van 500 miljoen euro. Een substantieel deel hiervan, 200 miljoen euro per jaar, wordt via het Startpakket Ministeriële Commissie voor Economie en Natuurherstel (MCEN) toegekend, waarvan het merendeel bestemd is voor de regeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).
Prioritaire gebieden
De uitbreiding van het ANB zal specifiek gericht zijn op gebieden waar aanvullende inspanningen vanuit de landbouw noodzakelijk zijn om wettelijke doelen te behalen. Dit betreft onder andere Nederlandse veenweidegebieden, gebieden in en rondom Natura 2000-locaties, grondwaterbeschermingsgebieden en brede beekdalen.
Daarbij is er speciale aandacht voor de kerngebieden voor de grutto. De Europese Commissie vindt dat Nederland vooralsnog onvoldoende doet om de grutto te beschermen. Daarom moeten er maatregelen worden genomen om voldoende leefgebied voor deze vogel te creëren. Dat kan onder meer door het verhogen van het grondwaterpeil, het creëren van plas-drassituaties en het inrichten van kruidenrijk grasland.
Daarnaast wordt ingezet op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden: hier is een ruime zone rondom de Natura 2000-gebieden gewenst, inclusief bovenstrooms en aangrenzend gelegen beekdalen en grondwaterbeschermingsgebieden. De inzet van ANB-instrumenten draagt hier bij aan natuurherstel, verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit in beekdalen, grondwaterkwaliteit en klimaatmitigatie.
Groei naar bijna 200.000 hectare
Wiersma verwacht dat het ANLb in 2026 met ongeveer 30.000 hectare kan worden uitgebreid. Met de 200 miljoen euro aan structurele middelen per jaar kan het ANLb stapsgewijs groeien van de huidige 105.000 naar indicatief 195.000 hectare in 2030.
Om dit te realiseren, worden vanaf 2026 de vergoedingen voor zowel bestaande als nieuwe beheerpakketten in het ANLb geactualiseerd, waardoor deze meer concurrerend worden. Het startpakket voorziet ook in middelen voor een investeringsregeling en een start met het grondinstrumentarium, zoals hulp bij ruilverkaveling.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (WOL) #335633
Gebruikt, € 4.999
-
Gandy P45 Forage Granulaatdoseerapparaat
2015, € 950
-
Snapper Zitmaaier / tuintrekker SPX 300 (KOU) #696814
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6155R #697375
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Zondag19° / 14°95 %
-
Maandag19° / 13°85 %
-
Dinsdag19° / 12°60 %