Zomerhitte: alle hens aan dek bij veehouders

De extreem warme junidagen zorgen bij veel veehouders voor extra inspanningen om gewas en vee gezond te houden en hittestress tegen te gaan. Bij het biologische geiten- en groentebedrijf Vreebroek in het Gelderse Laren wordt deze week volop beregend. Dinsdag was het gras aan de beurt.

Zomerhitte%3A+alle+hens+aan+dek+bij+veehouders
© Ruben Meijerink

Volgens mede-eigenaar Daam van Biert ligt bij de irrigatie de focus vooral op de groententeelt. Het bedrijf in Laren verbouwt onder meer kool, bieten en wortelen. Toch is Van Biert blij dat de beregeningshaspel nu bij het gras staat. 'Het is nog mooi op tijd; zo houd je de groei erin. Als het gras door stress in de aar schiet, is het gedaan met de groei en de voederwaarde.'

Op dit moment beregent de ondernemer voor de derde grassnede. 'Het gras groeit nu mooi egaal, maar met de warmte van vandaag kan het snel achteruitgaan,' zei Van Biert dinsdagmiddag.

De gebruikte beregeningshaspel van het zogenoemde Deense model is direct gekoppeld aan het beregeningskanon en rolt zichzelf op tijdens het sproeien, terwijl hij over het land beweegt. 'Je ziet ze hier steeds vaker. Een groot voordeel is dat je ook bochten kunt leggen. Omdat dit systeem minder energie verbruikt dan traditionele haspels, heb je ook minder druk en vermogen nodig', legt Van Biert uit.


• In een groot deel van Nederland mag tijdelijk niet worden beregend. Bekijk wat we daarover schreven op onze overzichtspagina met artikelen over de beregeningsverboden

De zeshonderd melkgeiten lopen normaal gesproken buiten, maar met de extreem hoge temperaturen van dinsdag bleven ze liever op stal. De combinatie van geiten en groenten bevalt Van Biert goed. 'Met 50 hectare gras en 6 hectare groenten hebben we voldoende ruimte voor vruchtwisseling. En er is geen betere mest voor groenten dan vaste geitenmest.'

De droogte en hoge temperaturen maken de weersomstandigheden benauwd. Veel veehouders zoeken verkoeling voor hun dieren. Vee&Logistiek Nederland heeft van zondag 29 juni tot en met woensdag 2 juli een hitteprotocol ingesteld. Dit betekent dat transport overdag wordt gemeden.

Voor varkenshouder Sabine Grobbink in de buurt van Emmen betekent dit extra vroeg uit de veren, zodat de geleverde biggen tijdig op de plaats van bestemming zijn, zo post ze op X.



Andere ondernemers kiezen ervoor de koeien overdag op stal te houden met ventilatoren en ze in de avonduren naar buiten te doen. Zo ook 'boer Frans oet Twente', die zijn hitteprotocol uitlegt op Facebook.




Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    23° / 14°
    10 %
  • Vrijdag
    24° / 11°
    5 %
  • Zaterdag
    23° / 15°
    20 %
Meer weer