Tys Hallema

Tys Hallema

Tys Hallema is redacteur Oost en schrijft tevens voor de redactie Veehouderij.

Contact

Artikelen door Tys Hallema

Brexitonrust drukt prijs slachtlammeren

Veehouderij

De perikelen rondom de brexit en de import van goedkoop buitenlands vlees zijn er de oorzaak van dat voor slachtlammeren dit jaar zo'n 5 procent minder wordt betaald dan vorig jaar. 'Net dat bovenlaagje van de prijs dat je nodig hebt om te...

Overijssel handhaaft voorlopig niet op vergunning

Regio Oost

De Overijsselse landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher zegt dat in ieder geval tot volgend voorjaar niet wordt gehandhaafd op de vergunning voor beweiden en bemesten.

Goed jaar voor proefproject met no-till-mais

Regio Oost

De proef met maisteelt zonder ploegen bij melkveehouder Jelle Jolink in Drempt laat dit jaar goede resultaten zien.

Rechtbank Gelderland vernietigt tachtig PAS-vergunningen

Algemeen

Update - De natuurvergunningen van een groot aantal veehouderijen in Gelderland zijn vernietigd door de rechtbank Gelderland. Het gaat in totaal om tachtig natuurvergunningen gebaseerd op het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Deze vergunningen lagen...

Betuwse boeren bundelen krachten

Regio Oost

22 boeren uit de Betuwe gaan hun producten collectief verkopen aan zakelijke klanten. De boeren mikken onder meer op supermarkten en de horeca.

CDA 'verbaasd' over schrappen vrijstelling

Regio Oost

De Overijsselse CDA-fractie is verbaasd over het schrappen van de vrijstelling voor beweiden en bemesten uit de omgevingsverordening.

Fracties: landbouw ontzien bij zonneparken

Regio Oost

Provincie Overijssel moet zo snel mogelijk de regie pakken bij het plaatsen van zonneparken. Die oproep doen de provinciale fracties van CDA, ChristenUnie en Forum voor Democratie.

Luisteren naar boeren op 'Doe mee-dag'

Regio Oost

Boeren en vertegenwoordigers van overheden en NGO's kwamen afgelopen vrijdag in Haaksbergen samen voor een 'Doe mee-dag' op de boerderij van melkveehouder Heleen Lansink-Marissen.

Onrust door aanpassen regels beweiden en bemesten

Regio Oost

LTO Noord is onaangenaam verrast door een aanpassing die provincie Overijssel heeft doorgevoerd in regels voor herstelmaatregelen in Natura 2000-gebieden.

Dassenschade maakt boeren wanhopig

Veehouderij

Boeren in Overijssel en Gelderland worden moedeloos van de aanhoudende overlast die ze ervaren van dassen. Bovendien staat de vergoeding die ze krijgen niet in verhouding met de daadwerkelijke schade, klinkt het. Gevolgschade als boterzuur of letsel...

Jeroen Haan nieuwe dijkgraaf De Stichtse Rijnlanden

Regio West

Jeroen Haan wordt maandagavond officieel benoemd tot dijkgraaf van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Leren over robuuster maken van grasland

Regio West

Op het huisperceel van de familie Wolleswinkel in Renswoude werden woensdag workshops gegeven met als thema 'werken aan robuuster grasland'.

Fruitbelevingscentrum in 2021 open

Regio Oost

Nog dit jaar start het vergunningentraject voor een fruitbelevingscentrum in Wadenoijen, Streeckerij de Betuwe. Het moet vanaf voorjaar 2021 de plek worden waar fruitboeren uit de hele Betuwe toeristen uit binnen- en buitenland ontvangen.

Melkveehouder kiest voor grasdrooginstallatie

Veehouderij

Gezondere koeien, stoppen met maisteelt en minder inkoop van krachtvoer. Het zelf drogen van gras heeft een hoop voordelen volgens melkveehouder Harold Dubbink uit Lemele. Hij is enthousiast pionier van de werkwijze.

16.000 kippen komen om bij brand Nijkerk

Regio Oost

Bij een brand in een kippenschuur in Nijkerk zijn in de nacht van woensdag op donderdag 16.000 kippen omgekomen.

Duizenden deelnemers Kijken bij de Boer

Regio Oost

Meer dan drieduizend mensen hebben deelgenomen aan Kijken bij de Boer, dat recent in de Gelderse Vallei werd georganiseerd.

Drenth: stop zonneweides op Gelderse boerengrond

Regio Oost

LTO schaart zich achter de uitspraak van de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth die stelt dat zonneweides op agrarische grond in Gelderland niet wenselijk zijn. Wel is het de vraag in hoeverre de provincie hier invloed op kan uitoefenen.

Einde aan hoge maisprijs nog niet in zicht

Veehouderij

De maisprijs is hoog en zal dat ook nog wel even blijven. De droogte speelt een rol, maar de oorzaak moet volgens kenners in een breder perspectief worden gezocht, met name in slechte omstandigheden in de Verenigde Staten. 'Prijzen stijgen en...

LTO eist meer wolfwerende maatregelen op Veluwe

Regio Oost

Subsidies voor wolfwerende maatregelen op de Veluwe zijn een mooi begin, maar om schapenhouders echt te beschermen tegen de wolf, is meer nodig.

Vleesvee in zonnetje gezet op keuring in Ede

Regio Oost

De tweede editie van de Veluwse vleesveekeuring in Ede was afgelopen weekend niet zomaar een familie-evenement, het moest ook bijdragen aan positieve beeldvorming van een sector die zich in het nauw gedreven voelt.

Koekoekspolder raakt steeds voller

Akker- & Tuinbouw

Tuinbouwgebied de Koekoekspolder raakt steeds voller. Diverse bedrijven in het gebied in de gemeente Kampen kochten recent hectares of staan op het punt om dit te doen.

Hitte fataal voor bramen van 't Duvelshofke

Regio Oost

Fruitboerderij 't Duvelshofke in Oldenzaal ondervindt voor het tweede jaar op rij keihard de gevolgen van de droogte en de hitte. Een aanzienlijk deel van de bramen- en rode vlierbessenoogst is verloren gegaan.

Definitief streep door stal Weerselo

Regio Oost

Een boer uit Weerselo mag definitief geen stal voor achtduizend varkens bouwen in het gebied tussen Weerselo en Saasveld. De Raad van State heeft bepaald dat gemeente Dinkelland het bestemmingsplan hiervoor terecht niet heeft herzien.

'Korte keten Gelderland is atypisch'

Regio Oost

10 procent van de boeren in Gelderland verkoopt rechtstreeks of via maximaal één tussenschakel aan consumenten. De meeste boeren die op deze manier verkopen, bevinden zich in de Bommelerwaard en de Betuwe. Daarmee is Gelderland 'atypisch'.

Boeren pompen massaal grondwater op

Algemeen

Boeren in het werkgebied van waterschap Vallei & Veluwe onttrekken steeds vaker grondwater om hun land te besproeien. Het waterschap kreeg dit jaar al 103 meldingen van boeren die een grondwaterpomp plaatsten.

Brandweer koelt dak pluimveestal Otterlo

Regio Oost

De brandweer heeft donderdagavond het dak van een pluimveestal in Otterlo gekoeld met water. Door de hitte kwamen de kippen in gevaar.

PAS-uitspraak bedreigt doorgaan Gelderse projecten

Regio Oost

De doorgang van 230 projecten in de Gelderse landbouw is onzeker geworden. De reden is de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Fruitteler beregent in volle zon

Akker- & Tuinbouw

Het is voor hem zelf ook een primeur, maar fruitteler Berend-Jan van Westreenen uit Echteld zag geen andere optie dan midden op de dag zijn peren te beregenen.

Boer helpt zieke koe met partytent

Regio Oost

Een boer uit het Overijsselse Losser heeft een creatieve oplossing bedacht voor een van zijn koeien die door een gewrichtsontsteking niet kan opstaan. Om de koe te beschermen tegen de zon, heeft hij een partytent geplaatst.

'Problemen voelen voor boer als falen'

Regio Oost

Vijf bedrijven uit de agrarische periferie gaan zich inzetten tegen stil leed bij boeren in het Vechtdal. Dat is hard nodig, want zelf trekken de agrariërs amper aan de bel als zij om wat voor reden dan ook in de problemen komen. Bij stichting...

Beperkingen boeren Staphorst weer voorbij

Regio Oost

Boeren in de omgeving van Staphorst kunnen hun vee weer naar buiten sturen en er kan er ook weer worden gemaaid en geoogst. Gemeente Staphorst laat weten dat er geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen na een brand bij een papierrecyclingbedrijf.

Advies aan boeren Staphorst: niet oogsten en vee binnen

Regio Oost

Boeren rond Staphorst worden geadviseerd de komende dagen hun vee binnen te houden en geen gras te maaien of andere gewassen te oogsten. Dat vanwege een brand bij een papierrecyclingbedrijf in het dorp.

Een op tien Gelderse boeren verkoopt direct

Regio Oost

De korte keten landbouw is populair in Gelderland. Een op de tien Gelderse boeren verkoopt een deel van het geproduceerde voedsel via maximaal één tussenschakel aan de consument.

Extra vergoeding voor waterschade in Boven-Dinkel

Regio Oost

Twintig boeren in het natuurgebied Boven-Dinkel krijgen een vergoeding voor schade door overstromingen. Het gaat om een bedrag van zo’n 210 euro per hectare per jaar over de periode 2010-2015.

Beregeningsverbod Twente en Achterhoek ingesteld

Regio Oost

Het halen van water uit beken, sloten en vijvers is vanaf donderdag 18 juli verboden in Twente en de Achterhoek. Het beregeningsverbod gaat om 12 uur in, melden de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen.

PAS-uitspraak maakt komst World Food Center onzeker

Regio Oost

De komst van het World Food Center in Ede staat op losse schroeven. De reden is de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof. De plannen voor het WFC moeten opnieuw worden bekeken.

Koeparasol Den Eelder maakt de tongen los

Veehouderij

Duizenden likes en commentaren met een totaalbereik van meer dan 300.000 mensen. Een foto van zuivelboerderij Den Eelder in het Gelderse Well maakt een hoop los op Facebook.

Nieuwe kansen voor landbouw Baakse Beek

Regio Oost

Waterschap Rijn en IJssel, gemeente Bronckhorst en provincie Gelderland gaan samenwerken om de Landgoederenzone Baakse Beek Bronckhorst te prepareren voor klimaatverandering. Voor landbouw betekent dit dat er nieuwe mogelijkheden komen in de...

LTO in gesprek over inpassingsplannen Overijssel

Regio Oost

Met de vaststelling van de provinciale inpassingsplannen Landgoederen Oldenzaal en Punthuizen/Stroothuizen is de kous nog niet af voor boeren in de natuurgebieden. Na het zomerreces gaat LTO Noord in gesprek met provincie Overijssel om verdere...

Plan voor insectencentrum Barneveld

Regio Oost

In Barneveld moet een regionaal expertisecentrum voor de kweek van insecten komen. Het plan komt uit de koker van Regio Foodvalley. Begin 2020 moet duidelijk worden of het centrum er daadwerkelijk komt.

Overijssel: meer tijd voor gebiedsprocessen

Regio Oost

Boeren in de gebieden Punthuizen/Stroothuizen en Landgoederen Oldenzaal krijgen meer tijd om hun bedrijfsvoering aan te passen, te verplaatsen of te beëindigen.

CDA 'verbaasd' over afsluiting Hoge Veluwe

Regio Oost

De Gelderse CDA-afdeling is 'zeer verbaasd' over het bericht dat Nationaal Park de Hoge Veluwe alle verbindende wildpassages en ecoducten heeft gesloten. Het park nam die maatregel om wolven buiten de deur te houden.

LTO wil duidelijkheid over PiP's

Regio Oost

LTO Noord wil snel duidelijkheid over de betekenis van de PAS-uitspraak van de Raad van State voor lopende gebiedsprocessen in de provincie Overijssel. De belangenbehartiger pleit voor een goede analyse voordat er onomkeerbare besluiten worden...

Convenant tegen stil leed

Regio Oost

Stichting Boer&Toekomst Vechtdal sluit een convenant met vijf bedrijven uit de agrarische periferie. Het convenant moet helpen om stil leed onder agrariërs te signaleren en bespreekbaar te maken.

Eerste certificaat IJsseldelta Boert Bewust onthuld

Regio Oost

De melkveehouderij van de familie Kattenberg in Mastenbroek is de eerste boerderij in de regio IJsseldelta met het Boert Bewust-certificaat. In de loop van dit jaar worden ook bij andere agrarische bedrijven in de IJsseldelta de bordjes geplaatst...

Bodemdaling in kaart gebracht bij boeren Rouveen

Regio Oost

Bij elf boerenbedrijven in de omgeving van Rouveen (Overijssel) is de eerste bodemdalingsmeetsite van Nederland ingericht. De komende vijf jaar wordt hier onderzoek gedaan naar de effectiviteit van maatregelen tegen bodemdaling en wordt inzicht...