Sallandse oogst van het witte goud in volle gang

Met grote nauwkeurigheid is Martin Zieleman de asperges aan het steken in het Overijsselse Raalte. Last van de droogte heeft de teler niet, daarvoor zitten de aspergewortels te diep in de grond.

Sallandse+oogst+van+het+witte+goud+in+volle+gang
© Ruben Meijerink

Meer dan zestig jaar geleden introduceerde Harm Ogink de asperge in Raalte. Sinds 2018 staat de derde generatie aan het roer bij Ogink Asperges: Marliek Ogink en haar echtgenoot Martin Zieleman.

Laatstgenoemde oogstte afgelopen week de middenrassen. Hoewel de droogte de diepgewortelde asperges dus niet deert, is 'het witte goud' wel bedekt met witte zeilen om de hitte wat af te remmen. Met hypermoderne machines kan Ogink Asperges de delicatesse binnen een dag verwerken, sorteren en in de winkel verkopen.


Bijzonder lekker

Zieleman hoort van klanten dat de asperges dit jaar bijzonder lekker zijn. 'We krijgen geen klachten', zegt hij lachend. 'Het is de afgelopen tijd natuurlijk zonnig geweest. Dat heeft invloed, want smaak is weersafhankelijk. Aardbeien zijn ook lekkerder als het zonnig is.'

De oogst is al een flink eind gevorderd. Het perceel met vroege rassen is klaar, de middenrassen ook al bijna, terwijl de late rassen nog een paar weken doorgroeien.

Behalve particuliere verkoop – de winkel aan huis is zeven dagen per week geopend – levert Ogink Asperges ook aan diverse exclusieve restaurants. Waaronder aan De Swarte Ruijter in Holten, De Witte Gans in Dalfsen en 's lands enige driesterrenrestaurant, De Librije in Zwolle.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 7°
    5 %
  • Woensdag
    18° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    14° / 8°
    30 %
Meer weer