Rotterdamse bedrijven over op lokaal eten: sleutelrol voor werknemers

Bij honderd bedrijven in Rotterdam moet lokaal, eerlijk en natuurinclusief geproduceerd voedsel de norm worden. Rotterdam de boer op! gaat vijftien voedselambassadeurs trainen die deze ambitie moeten aanjagen onder de noemer 'Eet natuurlijk lokaal op je werk'.

Rotterdamse+bedrijven+over+op+lokaal+eten%3A+sleutelrol+voor+werknemers
© Pixabay

Rondom Rotterdam staat een volwaardig aanbod aan voedsel klaar, stelt Rotterdam de boer op!. Door lokaal en natuurinclusief in te kopen, kunnen bedrijven bijdragen aan een verandering van het voedselsysteem om op die manier de druk op klimaat, biodiversiteit en gezondheid te beperken.

'Werkgevers die kiezen voor een lunch met producten van lokale en veelal biologische boeren zetten een belangrijke stap in de voedseltransitie. Bedrijfslunches vormen vanwege het herhalende karakter een stabiele inkomstenbron voor de boer. Een mooie kans voor onze boeren voor een stabiele afzet. Zo kunnen zij verder investeren in een toekomstbestendige en natuurinclusieve bedrijfsvoering', zegt Robert-Jan Piek, projectleider Rotterdam de boer op!.


Vorig jaar peilde Rotterdam de boer op! – een initiatief van Natuurmonumenten en mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij – bij veertig Rotterdamse bedrijven of zij openstaan om meer lokaal en natuurinclusief voedsel in te kopen. Ruim de helft is hiertoe bereid. Werknemers kunnen volgens het initiatief een sleutelrol spelen wanneer zij hun werkgevers om actie vragen.


Meer invloed

De op te leiden ambassadeurs krijgen een training waarmee ze werknemers kunnen helpen intern draagvlak te creëren en hen de weg te wijzen naar slimme inkoop van lokaal voedsel. 'Als werknemer heb je meer invloed dan je denkt. Niet door meteen naar je werkgever te stappen, maar door eerst je collega's in beweging te brengen. Zo kun je samen boeren steunen die natuur een plek geven op hun bedrijf, en zorg je voor een gezonde en lekkere lokale lunch', stelt Sarah Lisa van Buren, projectleider Eet natuurlijk lokaal op je werk.

Piek: 'We werken samen met producenten, cateraars en logistieke partijen uit het Rotterdamse platteland, zodat elk bedrijf mee kan doen. Denk aan partijen als Bio aan Huis, Ben & Pieters, Coöperatie Heerlijk van Dichtbij, Hoeve Biesland, Landzicht, of Rechtstreex. Voor logistiek maatwerk schakelen we onder meer De Lokalist in. Daarmee wordt lokaal en natuurinclusief inkopen praktisch en betaalbaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    5 %
  • Donderdag
    22° / 14°
    75 %
  • Vrijdag
    21° / 13°
    70 %
Meer weer