'Met verbreding konden we de melkveetak doorontwikkelen'
Multifunctionele landbouw zit in de lift. De omzet uit dag- en verblijfsrecreatie kreeg sinds corona, na een eerste knauw, juist een enorme boost. Bij De Boerenstee in Woudenberg won de melkveetak de 'omzetrace' in vijftien jaar tijd slechts één keer.

Borden en bestek liggen klaar, aan de salades wordt de laatste hand gelegd en de soep wordt opgewarmd. In een aanpalende ruimte zit een groep te vergaderen, over enkele ogenblikken is het voor hen tijd om te lunchen. Voor Clara van Ravenhorst en haar medewerkers van De Boerenstee in Woudenberg is dit een routineklusje, de drie vergader- en verblijfslocaties van het bedrijf zijn vrijwel voortdurend volgeboekt.
Net als de weekenden en vakanties, wanneer De Boerenstee groepen ontvangt voor bijvoorbeeld een familie- of vriendenweekend. Op drie locaties is plek voor 18, 25 en 36 gasten, die per groep de beschikking hebben over een keuken, leefruimte en buitenruimte. 'Qua inkomen zijn de koeien eigenlijk de neventak', zegt Van Ravenhorst.
Familiebedrijf
Dat was in het verleden anders. De basis van het Utrechtse familiebedrijf is de melkveetak. Toen het bij de vorige generatiewissel werd opgesplitst, ging de schoonbroer van Van Ravenhorst dementerende bejaarden huisvesten en kwam er een gebouw leeg te staan dat de woonbestemming verloor.
Nu zouden we de stappen die we toen hebben gezet niet meer aandurven
'Zo zijn we de recreatietak ingerold', geeft Van Ravenhorst aan, die al snel ontdekte hoe leuk ze dat vond. En wat ook meespeelt: 'Het is een leuk middel voor een stevige financiële basis onder je bedrijf.'
Destijds, in 2002, stond multifunctionele landbouw nog in de kinderschoenen. 'Er was geen regelgeving. Financiering kreeg je niet, want banken kenden het niet. We hebben veel gepionierd en flink wat hindernissen moeten overwinnen', zegt Van Ravenhorst. 'Nu zouden we die stappen niet meer durven zetten, het risico was groot. Maar we wilden ondernemen.'
Het was een stap die goed uitpakte, want Van Ravenhorst en haar echtgenoot Kees ontdekten al snel: met de recreatietak verdien je je euro's sneller terug. 'Het zorgde ervoor dat we twee stevige pijlers onder ons bedrijf hadden. De doorontwikkeling van de melkveetak konden we financieren met de verbreding.'
Extreem verschil
Kees van Ravenhorst, primair bezig met het melkvee, kijkt soms met een jaloerse blik naar zijn vrouw, die de recreatietak runt. 'Qua regelgeving en administratie is het verschil extreem. Eens per jaar komt de brandweer voor controle, uiteraard zit je met toeristenbelasting en dat is het wel zo'n beetje. Natuurlijk kijk je naar de prijzen in de markt en moet je prijs-kwaliteitverhouding op orde zijn, maar als Clara de prijzen met 5 of 10 procent wil verhogen, doet ze dat gewoon. Je bent heel vrij in ondernemen.'

En dat in een markt die nog steeds groeiende is. De Boerenstee heeft voor 2026 al boekingen staan, sommige families of vriendengroepen zijn al tien keer geweest. De combinatie met vergaderingen werkt goed voor de ondernemers. 'Doordeweeks is het druk, maar de weekenden voelen als vrij. Op vrijdag ontvang ik de gasten en als alles in orde is, zie je ze de rest van het weekend niet. Op zondagochtend kunnen we gewoon naar de kerk', vertelt Carla van Ravenhorst.
Onderling houden de ondernemers er, met een knipoog, een competitie op na: welke tak haalt per jaar de meeste omzet? 'Meestal wint Clara', zegt Kees van Ravenhorst lachend. 'In vijftien jaar tijd won ik maar één keer, het coronajaar 2020. Sinds we met twintig koeien zijn opgeschaald win ik het wel, maar mijn omzet blijft natuurlijk heel afhankelijk van de melkprijs.' In 2024 bedroeg de omzet van de recreatietak 528.000 euro, waarvan de helft uit vergaderingen en de andere helft uit weekendgasten.

De zestigers hebben de opvolging goed geregeld. Dochter Babet (31) en haar partner Jelle gaan in de toekomst aan de overkant wonen en een deel van de recreatietak voortzetten. Zoon Tim (26) doet dat met de rest van de recreatietak en het melkvee. 'De overname wordt een proces van een aantal jaren. Onze dochter heeft nu nog een adviesbureau waar ze met plezier werkt en wat helpt voldoende middelen op te bouwen voor de overname', zegt Clara van Ravenhorst.
De gesprekken lopen al wel. Met een compliment voor schoonzoon Jelle, voegt Kees van Ravenhorst toe. 'Die gaf aan het belangrijk te vinden dat onze twee andere zoons, die plannen hebben buiten de agrarische sector, niet met lege handen blijven. Daarom zijn we opnieuw om tafel gegaan om alles door te spreken. Zonder ruzie of wat dan ook.'
De ondernemers hebben het plan het aantal koeien uit te breiden en een nieuwe mestopslag te realiseren. De vergunning ligt er al. 'We zouden de stal moeten volgooien. Zonder neventak zou ik dat niet aandurven', besluit Van Ravenhorst.

Bedrijfsgegevens
Clara (61) en Kees (60) van Ravenhorst zijn eigenaren van melkvee- en recreatieboerderij De Boerenstee in het Utrechtse Woudenberg. Ze hebben 120 melkkoeien en 75 hectare grond, waarvan 25 hectare in eigendom, 25 hectare in pacht en 25 hectare met een voer-mestcontract. De omzet van de melkveetak bedroeg vorig jaar 604.000 euro, van de neventak was dat 528.000 euro. De Boerenstee heeft vier medewerkers in dienst. In de toekomst wordt het bedrijf verdeeld onder dochter Babet en zoon Tim van Ravenhorst.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners

Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2014, P.O.A.
-
Kuhn GF8501MH schudder
2008, P.O.A.
-
Rumptstad Stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra T 144 active met voorlader
Gebruikt, P.O.A.
Weer
-
Zaterdag18° / 5°5 %
-
Zondag19° / 7°0 %
-
Maandag20° / 7°10 %