'In het land zouden vijftig van zulke multifunctionele bedrijven moeten bestaan'

Multifunctionele landbouw zit in de lift. De omzetten van alle onderdelen groeien de laatste jaren flink. Harm's Hoeve in Malden, met zorg, een boerderijwinkel en horeca, dankt zijn succes aan een goede sfeer en de juiste mensen op de juiste plek.

%27In+het+land+zouden+vijftig+van+zulke+multifunctionele+bedrijven+moeten+bestaan%27
© Vidiphoto

Alsof er een touringcar is leeggelopen. Als vrijdagochtend om 10.00 uur de deuren van Harm's Hoeve in het Gelderse Malden openen voor publiek stroomt het erf in no time vol met ouders, opa's, oma's en kleine kinderen. De dieren in de roundhouse-stal hebben aan aandacht geen gebrek, de flesjes melk (een kleine 2 euro, een grote 5 euro) en bakjes brokken (klein 1 euro, groot 5 euro) vinden gretig aftrek in de speciaal daarvoor ingerichte kiosk.

Ook in de winkel en op het terras is het gezellig druk. Ondernemer Pierre Hopman ziet het tevreden aan. De zoon van een varkenshouder opende in 2018 samen met zijn echtgenote Jessica en compagnon Fenna Bruijsten Harm's Hoeve op de plek van een voormalig melkveebedrijf waar al dertig jaar niet meer was gemolken.

Het oorspronkelijke idee bij de aankoop in 2016 was een mooie ronde stal, voor de hobby, naast het handelsbedrijf van Hopman waar Bruijsten werkte. 'Maar al snel kregen we allerlei ideeën voor een belevenisboerderij. Alle credits naar Fenna voor de marketing. Toen we in oktober 2018 openden, trokken we 3.500 bezoekers in het openingsweekend', blikt Hopman terug.

Doordat we melk en brokken verkopen, hebben we geen voerkosten maar voerverdiensten

Pierre Hopman

De roundhouse-stal is in trek bij bezoekers.
De roundhouse-stal is in trek bij bezoekers. © Vidiphoto

Het businessplan van de ondernemers bleek al snel achterhaald. 'We trekken vier keer meer bezoekers dan gepland. Er werken 32 medewerkers bij ons, in het businessplan gingen we uit van vijf. Inclusief wij drie', licht Hopman toe. Ook de afzet van eigen vlees en eieren bleek al snel volledig via de eigen winkel en horeca te kunnen lopen. 'Er gaat niets de markt op.'


Dagbesteding

Op Harm's Hoeve is het zeven dagen per week druk. Van maandag tot en met donderdag is er dagbesteding voor jongvolwassenen, variërend van mensen met het downsyndroom tot jongeren met gedragsproblemen. Ze helpen op de boerderij of in de keuken. 'De dagbesteding is afgestemd op de beschikbaarheid van mensen in plaats van op het werk dat moet worden gedaan', legt Hopman uit. 'Ik ga ervan uit dat ik die dagen niets gedaan krijg. Vaak word je dan positief verrast.'

De ondernemer werkt zelf zo'n 80 uur per week, al noemt hij het liever anders. 'Ik besteed 80 uur per week aan mijn hobby. Vooral in de winter proberen we maximaal zes dagen per week te werken, maar in het voorjaar lukt dat niet. We zijn aan het kijken hoe we dat beter kunnen inrichten.'

Op de dagen dat er geen dagbesteding is, zijn de winkel en de horeca open. Met een hoop jonge gezinnen in nieuwbouwwijken van Nijmegen, Malden en Heumen op fietsafstand is de boerderij een populair uitje om met kinderen naartoe te gaan. 'Jong en oud vindt het leuk', constateert Hopman. 'Doordat we melk en brokken verkopen aan de bezoekers, hebben we geen voerkosten, maar voerverdiensten.'


De boerderijwinkel is in het weekend open.
De boerderijwinkel is in het weekend open. © Vidiphoto

De ondernemer zou het mooi vinden als er verspreid over het land vijftig van dit soort boerderijen zouden bestaan. 'Om een positief geluid te laten horen tegenover alle negatieve geluiden over de sector', zegt Hopman. Daarbij geeft hij duidelijk aan dat elke boer het op zijn eigen manier moet doen. 'Zo'n 80 procent van Nijmegen kan ons voedsel niet betalen. We hebben de gangbare sector nodig, anders is voedsel onbetaalbaar. Primair zijn we als boeren natuurlijk voedselproducenten.'

Ondertussen is Harm's Hoeve zo succesvol dat Hopman zijn handelsbedrijf flink aan het afbouwen is. Hij voelt de waardering, zowel van bezoekers als van de lokale overheid. 'Samen krijgen we alles opgelost. Dat is met de landelijke overheid wel anders. De stikstofcrisis zet alles op slot. Ik heb een vergunning voor een nieuwe stal, maar kan er geen dieren in zetten. Het zal toch niet de bedoeling zijn om bedrijven als het onze stil te leggen?', vraagt de ondernemer zich hardop af.


Verbreding

Kijkend naar de toekomst ziet Hopman vooral ontwikkelruimte richting verbreding, met bijvoorbeeld logeerweekenden voor dagbesteding en meer familie- en bedrijfsfeesten. Het geheim achter het succes is volgens de agrariër tweeledig. Enerzijds is het erkennen dat je zelf niet overal verstand van hebt. 'Dus moet je overal de juiste mensen bij zoeken. Met horeca hadden we geen ervaring, dus namen we meteen een kok in dienst', noemt hij als voorbeeld. 'Jessica en Fenna kijken met burgerogen, terwijl ik meer vanuit agrarisch vakmanschap kijk.'

De andere helft van het succes is het resultaat van een goede sfeer. 'Behandel mensen zoals je zelf ook behandeld wilt worden', zegt Hopman. 'We hebben een grote pool met mensen die allemaal met enthousiasme hier werken. Naborrelen is vaste prik en zes keer per jaar gaan we met het team op pad.'


Fenna Bruijsten en Pierre Hopman
Fenna Bruijsten en Pierre Hopman © Vidiphoto

Bedrijfsgegevens

Fenna Bruijsten (30) en Pierre Hopman (45) van Harm's Hoeve in het Gelderse Malden. Het bedrijf heeft 40 Blonde d'Aquitaine-runderen en 25 stuks jongvee, 4 fokzeugen, 249 kippen, 20 schapen, 15 geiten en 23 hectare natuurgrond. Vier dagen per week is er dagbesteding, de andere dagen is de boerderij open voor bezoekers. Ook Pierre's echtgenote Jessica Hopman zit in het bedrijf. In totaal zijn er 32 medewerkers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Zondag
    21° / 5°
    0 %
  • Maandag
    21° / 5°
    10 %
  • Dinsdag
    21° / 5°
    10 %
Meer weer