Haijo Dodde
Haijo Dodde is coördinerend redacteur Akker- & Tuinbouw. Hij volgt met name de akkerbouw en vollegrondstuinbouw.
ContactArtikelen door Haijo Dodde
Belgen mogen keuze voor equivalente maatregel uitstellen
De aanvraag van Belgische landbouwers om gebruik te maken van de equivalente maatregel om wintergraan of wintervlas te zaaien na nitraatgevoelige gewassen is verlengd tot 31 oktober. De reden voor dit uitstel is de gemiddelde late start van het...

Bayer: ruim 70 procent boeren ondervindt gevolgen klimaatverandering
Wereldwijd merkt al meer dan 70 procent van de boeren grote gevolgen van de klimaatverandering op hun bedrijf. Dat zou blijken uit een enquête die is uitgevoerd in opdracht van agroconcern Bayer.

Zomerdip aardappelverwerking lijkt alweer achter de rug
Nederlandse aardappelverwerkers hebben in augustus 296.000 ton aardappelen verwerkt. Dat is 20.000 ton meer dan de maand ervoor en 10.000 ton meer dan augustus vorig jaar.

Plus gaat verse aardappelen standaard biologisch aanbieden
Het Nederlandse assortiment verse aardappelen van Plus wordt volledig biologisch. De supermarktketen begint vanaf deze week met het aanbod van bio-aardappelen in zakken van 1 kilo.

Suikerfabrieken starten hun campagne
Alle suikerfabrieken van Cosun Beet Company zijn vanaf woensdag weer actief met de verwerking van suikerbieten. De verwachte campagneduur is ongeveer 124 dagen. De suikerfabrieken in Dinteloord en Vierverlaten ontvangen vanaf deze ochtend de eerste...

Kabinet ondergraaft bestaanszekerheid tuinders vindt Glastuinbouw Nederland
Glastuinbouw Nederland maakt zich grote zorgen over de toenemende lastendruk voor glastuinders door het nieuwe energiebelastingstelsel dat de overheid voorstelt. De organisatie stelt dat het demissionaire kabinet de bestaanszekerheid van de sector...

Sensus waarschuwt voor wortelrot in cichorei
Bij cichoreiverwerker Sensus zijn de afgelopen weken meldingen binnengekomen van wortelrot veroorzaakt door erwinia-bacteriën in cichoreipercelen. Het advies aan cichoreitelers is om hun percelen te controleren op de aanwezigheid van rotte wortels.

Sector start manifest voor behoud fruitteelt in Nederland
De teelt van appels en peren in Nederland wordt bedreigd vanwege plaaginsecten die niet meer beheersbaar zijn. Daarom is de Nederlandse fruitteeltsector onder het motto 'Zonder appels, geen taart' een manifest gestart. Die moet deze problematiek...

NAJK blij met 100 miljoen voor jonge boeren
Op Prinsjesdag heeft het demissionaire kabinet bekendgemaakt dat zij 100 miljoen euro reserveert voor jonge boeren. NAJK meldt zeer tevreden te zijn met dit budget, waarover eerder al afspraken zijn gemaakt in het niet gesloten Landbouwakkoord.

Planbureau: klimaatdoel 2030 komt voor het eerst in zicht
Met de plannen in de Voorjaarsnota Klimaat zet het inmiddels demissionaire kabinet een belangrijke stap vooruit op weg naar realisatie van het wettelijke doel van 55 procent minder broeikasgasuitstoot in 2030. Dat blijkt uit de Klimaat- en...

Eerste aandelen telersvereniging Prominent verkocht
Voor het eerst heeft een stoppende tomatenteler zijn aandelen in coöperatie Prominent doorverkocht aan een andere teler. Sinds 2018 zijn de leden mede-eigenaar van telersvereniging Prominent door de omvorming van een traditionele naar een coöperatie...

Tarweprijs stijgt nauwelijks na verlaging wereldvoorraad
Het Amerikaanse landbouwministerie USDA berekent in het meest recente World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport de theoretische eindvoorraad voor tarwe op 1 juli 2024 op 258,6 miljoen ton. Dit is het laagste niveau sinds het...

LTO roept op tot flexibiliteit 1 oktoberregel
Voorzitter Tineke de Vries van LTO Akkerbouw en Vollegrondsgroente stelt dat groeijaar 2023 het voorbeeld is dat de landbouw zich niet door de kalender laat sturen. De vakgroep pleit bij de overheid voor flexibiliteit en voor een omslag in het...

HZPC ernstig getroffen door cybercriminaliteit
Aardappelveredelaar HZPC is donderdag 14 september doelwit geworden van een ernstige vorm van cybercriminaliteit. In een persbericht meldt het pootgoedbedrijf dat er een groot geldbedrag is overgeboekt naar een bankrekening van criminelen.

Tuinders krijgen korting op berekening footprint
Telers in de regio van Greenport West-Holland kunnen tot eind dit jaar subsidie krijgen voor het berekenen van de milieufootprint van hun producten.

'Tegen phytophthora is nauwelijks te veredelen'
Aardappelveredelaar Jan-Eric Geersing en onderzoeker Geert Kessel van Wageningen University & Research zijn niet erg optimistisch over de mogelijkheden om phytophthora in aardappelen duurzaam te kunnen beheersen met robuuste rassen en een...

NEPG waarschuwt voor kwaliteitsproblemen in aardappelen
Aantastingen van met name phytophthora hebben dit jaar een grote impact op de aardappeloogst in de EU4-landen Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, stelt telersorganisatie North-western European Potato Growers (NEPG).

Meer aanbod dan vraag funest voor vrije aardappelmarkt
De notering voor fritesaardappelen kelderde bij PotatoNL de afgelopen vijf weken van een maximum van 55 naar 17 euro deze week. Dat lijkt vooral het gevolg van het achterwege blijven van vraag naar vrije aardappelen bij de verwerkende industrie.

Beschikbaarheid pootgoed onzeker door areaaldaling
Met minder areaal en tegenvallende opbrengsten is het de vraag of voor teeltseizoen 2024 genoeg aardappelpootgoed beschikbaar zal zijn. Dit stellen LTO-bestuurder Peter Berghuis en HZPC-directeur Gerard Backx in een reactie op de CBS-areaalcijfers...
LTO: chemie schiet tekort tegen phytophthora
Volgens LTO Akkerbouw en Vollegrondsgroente lukt het nauwelijks nog om de schimmelziekte phytophthora in aardappelen op de traditionele manier de baas te blijven. De vakgroep roept beleidsinstanties daarom op om de ontwikkeling van resistente rassen...

Ledfabrikant en WUR verlengen samenwerking
Fabrikant Signify en Wageningen University & Research (WUR) zetten hun samenwerking voort in het Innovatie & Demonstratiecentrum (IDC-LED) in Bleiswijk. Die is gericht op toepassing van ledbelichting in de tuinbouw.

Goede ervaringen met groene middelen op Flevolands praktijkbedrijf
Op een Flevolands praktijkbedrijf test Koppert zowel gangbaar als biologisch diverse groene middelen in buitenteelten. Met name in uien, sojabonen en veldbonen zijn positieve effecten te melden van toepassingen zonder chemie.

Canadezen testen mengsel soedangras en luzerne
Steeds meer veehouders in Ontario en Quebec zaaien een mengsel van soedangras met luzerne voor een betere voederwaarde van hun voedergewas.

'Het verdienvermogen van de boer is onze verantwoordelijkheid'
Royal Cosun zet in op versnelde ontwikkeling van een solide vierde poot onder de coöperatie naast verwerken van suikerbieten en aardappelen en verwaarden van coproducten. In 2030 moet het aandeel nieuwe activiteiten 30 procent van de omzet bedragen,...

Marokko neemt voortouw op tomatenmarkt
Na Italië is Marokko uitgegroeid tot de op een na grootste leverancier van tomaten aan de Europese Unie. Het Noord-Afrikaanse land heeft op de exportmarkt onder meer Nederland en Spanje ingehaald.

Minder kersen dit jaar, maar wel een stuk duurder
Naar schatting zijn er dit jaar 30 procent minder kersen in Nederland geplukt. Daar staat tegenover dat de prijzen voor de kersen gemiddeld 30 tot 40 procent hoger lagen.

Aardappeltelers mogen voor keurmerk meer middel gebruiken
De actieve stofnorm voor consumptieaardappelen die worden geteeld volgens de richtlijnen van het keurmerk On the way to PlanetProof is voor dit groeiseizoen verhoogd vanwege de hoge druk van phytophthora.
Greenport Boskoop onderzoekt perspectief ondergrondse waterberging
De Technische Universiteit Delft start met 'kolomproeven' met zand en actiefkool voor voorzuivering van opgevangen water uit de pot- en containerteelt. Dit onderzoek is onderdeel van het project van Greenport Boskoop voor de beschikbaarheid van...

Middelen gebruikt op 98 procent van beteelde areaal
Op 98 procent van het beteelde areaal van 42 van de meest voorkomende landbouwgewassen in Nederland is in 2020 een gewasbeschermingsmiddel gebruikt. Dit is een kleine toename ten opzichte van 2016, blijkt uit cijfers van het CBS.

Bietentelers zijn alert op bladschimmels
Ondanks de toenemende druk van bladschimmels staan de suikerbieten in Nederland er over het algemeen gezond bij, constateert de agrarische dienst van Cosun Beet Company.

ACM: Cosun mag sapproducent SVZ afstoten
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft landbouwcoöperatie Cosun toestemming om het bedrijfsonderdeel SVZ, producent van fruit- en groentesappen, te verkopen aan de Döhler Group.

Schot bemoeilijkt tarweoogst, zorgen over kwaliteit
Graantelers pakken de komende dagen elke gelegenheid aan om hun gewas van het land te krijgen. Er zijn problemen met schot in de tarwe en in de afzet zijn er zorgen over de lagere hectolitergewichten.

Oogstseizoen rode bessen bezorgt telers veel uitdagingen
Het natte weer van de afgelopen periode maakt het voor telers niet eenvoudig de rode bessen voor de lange bewaring vlot te oogsten, meldt de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO).

Tegenreactie Oekraïne maakt graanmarkt nerveus
Op de internationale tarwemarkt stijgen deze week de noteringen, nu Oekraïne ook aanvallen gaat uitvoeren op Russisch grondgebied.

Voorzichtige start exportseizoen uien
5.800 ton Nederlandse uien zijn in de eerste week van het exportseizoen naar het buitenland verkocht. Daarmee komt de uienexport van oogst 2023 trager uit de startblokken dan vorig jaar.

Verzekeraars ontvangen tientallen meldingen van wateroverlast
Verspreid over Nederland zijn bij verzekeringsmaatschappijen na de vele neerslag van afgelopen weekend enkele tientallen meldingen binnengekomen van wateroverlast. Deze gaan met name over akkerbouwgewassen.

Fertigatie in prei geeft meer rust in groeiseizoen
Minder gesleep met het beregeningskanon en minder zorgen over de beschikbaarheid van voldoende water zijn voor preiteler Theo Rooijakkers belangrijke argumenten om mee te werken aan een pilot met een mobiele fertigatie-unit.

Transportonderneming AB Texel breidt uit in het Verenigd Koninkrijk
Logistiek dienstverlener AB Texel neemt in het Verenigd Koninkrijk de transport- en opslagactiviteiten over van transportbedrijf Aitken & Merry Contractors, dat is gespecialiseerd in agrarische producten.
Samenwerking tafelaardappelen wordt verenigd in PotatoNext
PotatoNext is de nieuwe naam voor de coöperatie waarin de aardappelbedrijven Agrico en Nedato en verpakkingsbedrijf Leo de Kock hun activiteiten op het gebied van gangbare consumptieaardappelen samenbrengen.

'Aanbod zachtfruit bij veiling Zaltbommel stijgt opnieuw'
Voor de teelt en afzet van zachtfruit ziet directeur Gerard van den Anker van Veiling Zaltbommel volop kansen. 'We hebben hiervoor in Nederland een prima klimaat en ook zien we een duidelijke toename van de consumptie.'

Tuinbouw benoemt eigen meerwaarde in politiek manifest
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen heeft Glastuinbouw Nederland samen met een aantal brancheorganisaties en Greenports Nederland een manifest opgesteld om politieke partijen te overtuigen van de meerwaarde van de tuinbouwsector.

FAO: EU mag voedselproductie niet opofferen voor verduurzaming
Het op spel zetten van de Europese voedselproductie voor duurzame landbouwdoelen kan wereldwijd spanningen veroorzaken, waarschuwt directeur David Laborde van de agrovoedingsdivisie van de wereldvoedselorganisatie FAO.

AARDige Buren start crowdfunding voor rechtszaak tegen lelieteler
Het burgerinitiatief AARDige Buren roept burgers op om geld te doneren voor juridische ondersteuning van de omwonenden van een Drents lelieperceel. Deze omwonenden spanden onlangs een rechtszaak aan tegen de betreffende lelieteler om het gebruik van...

CDA probeert te lijmen met Pieter Omtzigt
Het CDA is in het diepste geheim bezig een ultieme lijmpoging te doen met Pieter Omtzigt. Zaterdag meldt onder meer het AD dat partijvoorzitter Hans Huibers Omtzigt een rol aanbiedt in het CDA. In een eerste reactie laat Omtzigt weten niet op dit...

Preiteler wil minder stress en test daarom fertigatie
Minder gesleep met het beregeningskanon en minder zorgen over de beschikbaarheid van voldoende water in het groeiseizoen zijn voor preiteler Theo Rooijakkers in het Limburgse Helden belangrijke argumenten om mee te werken aan een pilot met een...

SMK wil met CBL werken aan standaard voor versproduct
Stichting Milieukeur (SMK) wil graag samenwerken aan het plan van Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) om te komen tot een breedgedragen duurzaamheidsstandaard voor versproducten van Nederlandse bodem.

Tarwemarkt wacht gebeurtenissen in Zwarte Zeegebied af
De tarweprijzen zijn na de forse stijging door het afketsen van de graandeal en de oorlogshandelingen van Rusland nu weer enigszins in balans. Ondertussen wacht de tarwemarkt vooral af wat er gaat gebeuren in het Zwarte Zeegebied.

Vrees voor El Niño houdt suikerprijs voorlopig op hoog niveau
Zorgen over de gevolgen van El Niño in 2023 en 2024 op de wereldwijde suikerproductie hebben tot gevolg dat de hoge suikerprijzen op de wereldmarkt voorlopig aanhouden.

Poetin belooft Afrikaanse landen gratis graan
De Russische president Vladimir Poetin zegt toe dat hij naar zes Afrikaanse landen 25.000 tot 50.000 ton gratis graan laat verschepen. Hij doet dit vanwege de sterke banden van deze landen met de regering in Moskou.

Rol glastuinbouw kan essentieel zijn in elektriciteitssysteem
De Nederlandse glastuinbouwsector kan een essentiële rol blijven spelen in het Noordwest-Europese elektriciteitssysteem, mits de sector goed blijft innoveren. Dit stelt adviesbureau BlueTerra in de factsheet 'Glastuinbouw en het...

Aanbod robuuste aardappelen steeds completer
Naast het tafelsegment komen er ook steeds meer robuuste aardappelrassen beschikbaar die kunnen worden gebruikt voor verwerking tot frites of chips. Dat bleek gisteren tijdens een bezoek aan een demoveld met robuuste aardappelen op het biologische...

Glastuinbouw Nederland staat niet achter nieuwe SDE-regeling
Glastuinders kunnen volgens Glastuinbouw Nederland onvoldoende profiteren van de SDE++-regeling zoals die voor komend jaar is opengesteld. De bezwaren hebben vooral betrekking op de indeling van de warmtepompcategorieën.

JRC voorspelt bescheiden oogst voor aardappelen en suikerbieten
JRC heeft de verwachtingen voor de opbrengsten van aardappelen en suikerbieten in Europa naar beneden bijgesteld. Voor aardappelen gaat het meteorologisch instituut nu uit van een gemiddelde oogst van 34,4 ton per hectare, berekend voor heel Europa.

Exportrecord voor Nederlands pootgoed
Nooit eerder werden zoveel pootaardappelen vanuit Nederland naar het buitenland verkocht als afgelopen jaar. Van oogst 2022 is uiteindelijk bijna 860.000 ton geëxporteerd, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO).

Europese Unie wijst in campagne op belang plantgezondheid
De campagne #PlantHealth4Life moet het bewustzijn van Europeanen van het belang van de gezondheid van planten op hun dagelijks leven bevorderen.

Bayer meldt tegenvallende verkoop van glyfosaat
Chemieconcern Bayer heeft de omzetprognose en winstverwachting voor 2023 naar beneden bijgesteld. Deze aanpassing wordt voor een deel veroorzaakt door tegenvallende verkoopcijfers van herbiciden op basis van glyfosaat.

Zonder oponthoud 30 hectare erwten dorsen
Onder prima omstandigheden zijn vorige week de conservenerwten op het bedrijf van Jan Buseman in het Groningse Scheemda geoogst. 'Dat ging behoorlijk vlot, de omstandigheden waren toen nog droog en het gewas ook. In een paar dagen tijd waren alle...

ABN Amro ziet perspectief in vezelgewassen
Vlas en hennep toepassen als middel voor verduurzaming van de economie noemt ABN Amro veelbelovend. Wel waarschuwt de bank voor de uitdagingen in de markt en de worsteling van telers met hun verdienmodel.

Eerste fritesnotering op maximaal 55 euro per 100 kilo
PotatoNL noteerde gisteren de eerste fritesaardappelen van oogst 2023 op 42,50 tot 55 euro per 100 kilo. Dit zijn aardappelen bestemd voor grootschalige verwerking.

PAN Nederland vindt residu van niet-toegelaten middelen in tuinplanten
Milieuorganisatie PAN Nederland heeft in een steekproef bij drie Nederlandse tuincentra restanten van niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen gevonden in bloeiende tuinplanten. De steekproef is eind juni uitgevoerd bij tuincentra van Tuinland,...

Vezelhennep ook optie voor teelt in Flevoland
Het Friese bedrijf GreenInclusive probeert ook akkerbouwers en veehouders in Flevoland te interesseren voor de teelt van vezelhennep.

LNV houdt vast aan 1 oktoberregeling voor aardappeloogst
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) concludeert op basis van onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) dat het vroeger zaaien van vanggewassen positief werkt op het beperken van de nitraatuitspoeling. Om...

WUR-rapport: latere aardappeloogst geeft niet meer uitspoeling
Aardappelen twee of drie weken later rooien en direct daarna een vanggewas zaaien heeft nauwelijks invloed op de mate van nitraatuitspoeling op zandgronden. Dit blijkt uit driejarig onderzoek dat Wageningen University & Research (WUR) in...

Markt reageert rustig op einde graandeal
Het wel of niet verlengen van de graandeal tussen Oekraïne en Rusland voor veilige transport van vooral granen via de Zwarte Zee heeft voorlopig nog geen grote invloed op de internationale graanmarkten.

Exact water toedienen met druppelslangen
'Het exact kunnen geven van oppervlaktewater op uienpercelen die grenzen aan pootgoed is voor ons de belangrijkste reden om over te stappen op druppelirrigatie', zegt akkerbouwer Reinder Hogenhout in het Friese Kimswerd.

Wat kan nog met middelenpakket van 2028?
De fruitteeltsector bekijkt wat de impact is van een sterke krimp van het middelenpakket. In onderzoek is er aandacht voor alternatieve bestrijdingsmethoden en het stimuleren van de bladvitaliteit en plantweerbaarheid.

Specialisten noemen 'dode landbouwgrond' onterecht frame
Zolang het in Nederland lukt om ruim 100 ton suikerbieten, 60 ton aardappelen en soms meer dan 70 ton uien van een hectare te oogsten, kun je niet spreken van dode landbouwgrond, stellen bodemspecialisten. Wel waarschuwen zij ervoor dat er voldoende...

Cosun verwacht 13,3 ton suiker per hectare
Bietenverwerker Cosun Beet Company heeft de groeipuntsdatum voor suikerbieten landelijk gemiddeld bepaald op 23 juni. Dit is ongeveer een week later dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

IRS meldt eerste vondsten van bladschimmels in suikerbieten
Via de bladschimmelwaarschuwingsdienst zijn deze week uit enkele zuidelijke teeltgebieden de eerste meldingen van bladschimmels in suikerbieten binnengekomen bij bieteninstituut IRS.

Eerste perceel vlas plukken en direct dorsen
Loonbedrijf Timmers Agro Service heeft deze week een perceel vlas van 8 hectare geoogst voor de productie van zaaizaad en voor de vezelproductie in de buurt van Retranchement op het westelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen.
Exportwaarde sierteelt daalt met 4 procent
De Nederlandse export van bloemen en planten sluit het eerste halfjaar van 2023 af met een exportwaarde van 4 miljard euro. Het betekent een krimp van 4 procent ten opzichte van vorig jaar.

McCain Foods opent nieuwe fabriek voor diepvriessnacks
De Canadese aardappelverwerker McCain Foods investeert in het Zeeuwse Rilland bijna 40 miljoen euro in een nieuwe productielocatie voor diepvriessnacks. Binnen nu en vier jaar moet deze fabriek goed zijn voor de productie van ongeveer 100.000 ton...

Vraag naar bio daalt voor het eerst in dertig jaar
Consumenten in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië kochten in 2022 minder biologische voedingsproducten dan het jaar ervoor. Een ongewenste ontwikkeling, stelt de Duitse marktanalist Hans-Christoph Behr, gezien de Europese ambitie om het...

USDA verlaagt oogstprognose voor tarwe
Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft de wereldwijde oogstverwachting voor tarwe met 3,5 miljoen ton naar beneden bijgesteld, in vergelijking met vorige maand. Dit komt vooral door de droge groeiomstandigheden in Europa en Canada.

Ctgb is positief over aanpassingen bijenrichtsnoer
Het Ctgb oordeelt positief over het nieuwe bijenrichtsnoer, ofwel de Bee Guidance, voor beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen. Het richtsnoer is door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid Efsa opgesteld voor toepassing in de Europese...

Uireka krijgt vervolg voor periode van drie jaar
Uireka, het gezamenlijke onderzoeksprogramma van en voor de Nederlandse uiensector, krijgt met steun van de provincies Zeeland en Flevoland een vervolg voor de periode 2023 tot en met 2025.

Experiment met doek rond uienperceel mislukt
Producent Veco in het Flevolandse Creil heeft een experiment met insectendoek uitgevoerd voor de beheersing van uienvlieg rondom een perceel zilveruien. Dit heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Glastuinbouw waarschuwt voor vertraging in energiedossier
Glastuinbouw Nederland wijst erop dat de val van het kabinet Rutte IV grote gevolgen kan hebben voor de energietransitie in de glastuinbouwsector.

Hoogste exportwaarde ooit voor Nederlandse uien
Het exportseizoen 2022-2023 voor Nederlandse uien levert qua volume geen record op, maar voor de exportwaarde zal de magische grens van een half miljard euro vrijwel zeker worden doorbroken.

Kiemonkruid wegblazen tussen jonge eiken
Een medewerker van boomkwekerij Kloosterhuis in Winschoten schoffelt in een perceel zaailingen van jonge eiken. De machine die hij gebruikt is uitgerust met een compressor die kiemonkruiden tussen de plantjes op de rij wegblaast via...

Tarwemarkt in greep van onderhandelingen over graanakkoord
Het lijkt er sterk op dat Rusland niet bereid is het graanakkoord voor veilig transport van voedingsmiddelen via de Zwarte Zee nogmaals te verlengen. Het houdt de tarwemarkt nog enigszins stabiel, ondanks het eerste aanbod van oogst 2023.

Heffing voor Bloemenbureau Holland voorlopig veiliggesteld
De ledenraad van Royal FloraHolland zet de inning voor Bloemenbureau Holland tijdelijk voort, tot 1 januari 2025. Dit heeft de raad toegezegd, vooruitlopend op de verdere invulling van de collectieve communicatie voor de sierteeltsector.

Aardappeltelers anticiperen op lagere gebruiksnormen
Ondanks de droogte toch een mooie knolzetting, constateren Bert Merx en Guido Schriever terwijl ze wat stammen opgraven op een praktijkperceel met Fontane en Innovator. De aardappelen zijn begin mei geplant in een niet-kerend systeem en hebben nog...
Bollenteler mag vier middelen toch gebruiken
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in een 'turbospoedappel' besloten dat bollenteeltbedrijf Joling op zijn lelieperceel in de buurt van het Drentse Dwingeloo alsnog vier gewasbeschermingsmiddelen mag gebruiken.

CLM: suikermais is prima rustgewas
Suikermais past heel goed als rustgewas in de ecoregeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, stelt CLM Onderzoek en Advies. Volgens de onderzoeksinstelling draagt suikermais bij aan de adaptatie van klimaatverandering en het beschermen van...

NEPG: groter areaal geen garantie voor grotere aardappeloogst
De Europese telersorganisatie North-western European Potato Growers (NEPG) schat dat dit jaar het areaal consumptieaardappelen toeneemt met 2 tot 3 procent in de EU4-landen.

Marktconcept Onze Markt stopt per direct
Supermarktketen Plus ziet onvoldoende perspectief om verder te gaan met de verkoop van aardappelen via Onze Markt. Daarmee vervallen de afzetmogelijkheden voor dit marktconcept.

'Biobased moet voor elke schakel in de keten interessant zijn'
Acht sectoren in de regio Stedendriehoek – Zutphen, Deventer en Apeldoorn – committeren zich aan de ketensamenwerking 'Boeren voor Biobased Bouwen'. Ketenregisseur Carmen Oude Wesselink vertelt over het initiatief dat wordt begeleid vanuit het...

Zelfplukkers zoeken naar de dikste kersen
Uit Amsterdam, Zeeland, Limburg en zelfs uit het buitenland komen mensen kersen plukken bij Streeckerij De Betuwe in het Gelderse Wadenoijen.

Gebiedsaanpak biedt kansen voor boomteelt
Topambtenaar Johan Osinga van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dat het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) voor de boomteeltsector grote kansen biedt. Hij adviseert kwekers dan ook om actief deel te nemen aan de...

Fruitteelt bereidt zich voor op gewasbescherming in 2028
De gewasbescherming van de toekomst stond donderdag centraal in verschillende rondgangen op de Appeldag op Proeftuin Randwijk. Er was aandacht voor alternatieve bestrijdingsmethoden bij de sterke krimp van het middelenpakket, het stimuleren van...

Onderzoek naar fysio's wratziekte levert niets op
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft nog niet precies kunnen vaststellen welke fysio's afgelopen jaar de besmettingen met wratziekte op acht aardappelpercelen in Noord-Nederland hebben veroorzaakt.

Rassen reageren verschillend op verlaagd bemestingsregime
Een demoveld met veertig aardappelrassen in het Zuid-Hollandse Westmaas laat duidelijke verschillen zien in gewasontwikkeling na verlaagde bemestingsgiften en zonder beregening.

Uienvlieg bedreigt belangrijk teeltgebied
Uienvliegen en bonenvliegen veroorzaken dit teeltseizoen veel schade in uienpercelen in het noordwestelijk deel van de Noordoostpolder. Uientelers en teeltspecialisten luiden daar de noodklok. Een goede beheersing van de plagen is nauwelijks...

Bietenclub moet rode biet weer op de kaart zetten
Twee groenteveredelingsbedrijven, vijftien Nederlandse telers en twee verwerkers, samen verantwoordelijk voor ruim driekwart van het marktaandeel van de rode bieten in de supermarkt, lanceren vandaag de Bietenclub.

Plantuien hebben eigen positie in de afzet
Plantuien dienen vooral voor de overbrugging in de zomer van het gat tussen de oude en nieuwe zaaiuien. Voor de afzet lijkt het perspectief gunstig dit jaar, maar bij een groter areaal ligt het risico op een overaanbod altijd op de loer.

Aad Vollebregt: denk als sector strategisch na over verzilveren kansen
Kwekers van bomen, planten en zomerbloemen moeten samen met ketenpartners nadenken over de verantwoorde teelt van gewassen, maar ook een verantwoord economisch perspectief. LTO-vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen wil hiervoor het voortouw...

Markt kan eerste winteruien van 2023 goed gebruiken
JJK Uienhandel startte een week geleden met de oogst van winteruien. De opbrengsten lijken tot dusver gemiddeld. Het handelsbedrijf is tevreden over de kwaliteit van het product, dat vooral wordt gesorteerd en verpakt voor de export.

België en Duitsland kopen op het laatst nog veel pootgoed
Nog relatief veel Nederlands pootgoed is aan het eind van het exportseizoen verkocht aan België en Duitsland. Dit blijkt uit de exportcijfers tot en met 31 mei die de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) vorige week publiceerde.

Uienexport loopt 10 procent achter op recordjaar
Nederlandse uienexporteurs hebben tot en met week 20 ruim 1,08 miljoen ton uien naar het buitenland verkocht. Daarmee is de achterstand in volume ten opzichte van het exportrecord van vorig jaar iets meer dan 10 procent.

Eerste veiling vroege aardappelen drie weken later
Vanwege vooral het koude en natte voorjaar start het veilseizoen voor vroege aardappelen bij aardappelveiling Alvantho drie weken later dan vorig jaar.

Handelsbedrijf Greenyard profiteert van hogere productprijzen
Greenyard, het grote Belgische handelsbedrijf in groenten en fruit, sluit het boekjaar 2022-2023 af met een omzet van 4,6 miljard euro. Dat betekent een plus van 7,9 procent ten opzichte van het voorgaande boekjaar.

Droogte en frustraties Poetin duwen tarwemarkt in opwaartse richting
Droogte in belangrijke teeltgebieden voor tarwe in zowel Europa als in Noord-Amerika en onzekerheid over het graanakkoord tussen Oekraïne en Rusland zorgen voor een opwaartse trend op de tarwemarkt.

Duitse ngo's willen boycot Spaanse aardbeien vanwege illegaal watergebruik
Enkele Duitse consumentenorganisaties roepen supermarkten op geen aardbeien uit Andalusië meer te verkopen. Telers uit deze Spaanse regio zouden hun gewassen illegaal irrigeren.

VVD en CDA stellen Kamervragen over spuitverbod in lelies
Kamerleden Eline Vedder (CDA) en Thom van Campen (VVD) willen van LNV-minister Adema weten wat het spuitverbod voor een Drents lelieperceel betekent voor de status en het functioneren van het Ctgb.

Start landelijke campagne 1001ha Soortenrijke Groenbemesters
Dankzij financiële steun van de provincies Flevoland en Limburg en crowdfunding kunnen klimaatgroep Urgenda en LTO de campagne 1001ha Soortenrijke Groenbemesters vanaf deze week landelijk opschalen.

Aangemeld areaal pootgoed daalt met 6,5 procent
Het areaal pootaardappelen dat voor dit groeiseizoen bij NAK is aangemeld voor keuring is met 38.776 hectare ongeveer 6,5 procent lager dan vorig jaar. Dit blijkt uit de aangiftecijfers 2023 die de keuringsdienst deze week heeft gepubliceerd.

Plantion opent nieuwe hal voor productaanvoer
Afzetorganisatie Plantion heeft deze week een nieuwe multifunctionele hal officieel geopend. De hal is gebouwd als uitbreiding van het bedrijvencomplex in het Gelderse Ede.

Uitstoot broeikasgassen daalt verder, ook in de landbouw
De Nederlandse uitstoot van broeikasgassen was in het eerste kwartaal van 2023 4 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022. De uitstoot door de landbouwsector daalde met ongeveer 3 procent.

Nieuwe leidraad moet einde maken aan vage duurzaamheidsclaims
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de Leidraad Duurzaamheidsclaims geactualiseerd. Het doel daarvan is consumenten duidelijke informatie geven over duurzaamheid van producten en diensten.

Bijdrage tuinbouw aan Nederlandse economie stijgt naar bijna 3 procent
Bedrijven in het tuinbouwcomplex dragen direct en indirect bijna 24 miljard euro bij aan de Nederlandse economie. Dat blijkt uit de Tuinbouwcijfers 2022 die statistiekbureau CBS en Wageningen Economic Research (WER) deze week bekendmaakten tijdens...

Nieuwe algemeen directeur voor keuringsdienst NAK
Het bestuur van keuringsdienst NAK in het Flevolandse Emmeloord heeft deze week Jan Duijsens benoemd tot algemeen directeur.

Verbijstering over verbod middelengebruik lelieperceel
LTO Nederland vreest een grote impact van het verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in een Drents lelieperceel. De organisatie zegt verbijsterd te zijn over de uitspraak van rechtbank Noord-Nederland.

Horticoop investeert in CO2-afvangtechnologie Skytree
Coöperatie Horticoop investeert in Skytree, een onderneming die zich richt op een innovatieve technologie om CO2 uit buitenlucht af te vangen, de 'direct air capture' (DAC)-technologie.

Rechtbank verbiedt gebruik gewasbeschermingsmiddelen voor Drents lelieperceel
De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland in Assen heeft gisteren een door omwonenden aangevraagd verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in een perceel lelies toegewezen.

Regelmatig beregenen om peen op gang te helpen
Op twee percelen in de buurt van het Limburgse Berg en Terblijt beregenen medewerkers van akker- en loonbedrijf Cerfontaine om de twee of drie dagen de pasgezaaide peen.

IRS vindt meerkoppigheid in suikerbieten
Medewerkers van bieteninstituut IRS vinden op diverse percelen waar suikerbieten zijn gezaaid planten met meerkoppigheid.

Aardappelnoteringen weer fors in de plus
Voor fritesaardappelen van oogst 2023 op levering in april 2024 wordt op de aardappeltermijnmarkt inmiddels bijna 30 euro per 100 kilo betaald en op de actuele markt stijgen de prijzen voor vrije aardappelen van de vorige oogst naar 60 euro per 100...

Neerslagtekort loopt op tot 116 millimeter
Door de aanhoudende droogte loopt het neerslagtekort in Nederland op tot 116 millimeter. Dit berekent het KNMI in de droogtemonitor op basis van de gemiddelde waarnemingen van dertien weerstations.

Jaap van Wenum is praktische verbinder met oog voor de hele keten
Met Jaap van Wenum als voorzitter kiest Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw voor een oude bekende. De voormalig akkerbouwvoorman van LTO staat bekend als verbinder die zoekt naar kansen om meer samen te werken in de keten.

Ctgb: geen causaal verband middelengebruik en Parkinson
Vooralsnog is geen causaal verband aangetoond tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het voorkomen van de ziekte van Parkinson. Dit meldt Jessica Broeders, toxicoloog bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en...

Vakgroep oogst begrip voor weerstand tegen kalenderlandbouw
Een delegatie van LTO Akkerbouw en Vollegrondsgroente deelde onder leiding van vakgroepvoorzitter Tineke de Vries in Den Haag een petitie uit aan leden van de Tweede Kamer. Daarin ageert de vakgroep tegen kalenderlandbouw.

Redelijk exportseizoen voor pootgoed
De Nederlandse pootgoedsector realiseert met bijna 807.000 ton het beste exportseizoen van de laatste vijf jaar. Algemeen directeur Gerard Backx van pootgoedbedrijf HZPC is redelijk tevreden over het verloop van de afzet, maar wijst ook op de...

FruitMasters zet met masterplan in op efficiëntie en capaciteit
Bij fruitcoöperatie FruitMasters in het Gelderse Geldermalsen is deze winter het startsein gegeven voor een masterplan dat een investering vergt van enkele tientallen miljoenen euro's. Het plan omvat onder meer de nieuwbouw van een 23 meter hoog...

CBS: meeste zaaiuien staan in de Noordoostpolder
De Noordoostpolder is in Nederland de gemeente met het grootste areaal zaaiuien in 2022. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daling tarweprijs lijkt nog niet te stoppen
Veel optimisme over het aanbod zorgt voor aanhoudende druk op de noteringen van tarwe bij de internationale grondstofbeurzen. Zowel de Matif in Parijs als CBOT in Chicago noteren opnieuw lager dan twee weken geleden.

Prijs voor verwaarden reststromen uit tomatenteelt
Met het initiatief van een marktklare raffinagetechnologie won het bedrijf Grassa uit Afferden de challenge 'Upcycling tuinbouw zijstromen'. Uitgangspunt van deze challenge was om reststromen uit de tuinbouw te gebruiken voor de productie van...

FNV stapt uit convenant met supermarkten
Vakbond FNV stapt per direct uit het Imvo-convenant Voedingsmiddelen. Directe aanleiding is het gebrek aan beweging van de brancheorganisaties FNLI en CBL en het niet nemen van hun verantwoordelijkheid als ondertekenaars, meldt FNV op zijn website.

Brutowinst Südzucker meer dan 1 miljard euro
De winst van het Duitse levensmiddelenconcern Südzucker voor betaling van rentekosten, belastingen en afschrijvingen steeg afgelopen boekjaar naar meer dan 1 miljard euro. Dat is ruim 30 procent meer dan vorig jaar.

Toekomstvisie geeft telers inzicht in meerwaarde data-uitwisseling
Brancheorganisatie Akkerbouw, LNV, Wageningen University & Research en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland presenteren vandaag de toekomstvisie voor data-uitwisseling in open teelten.

Suikerbieten ruim drie weken later gezaaid
Cosun Beet Company meldt dat zo'n 99 procent van de suikerbieten is gezaaid. Dat is gemiddeld drie weken later dan vorig jaar. Verder is tot op heden 400 hectare overgezaaid.

Copa-Cogeca verwacht hoge opbrengsten landbouwgewassen
Ondanks de droogte in delen van Zuid-Europa voorspelt Copa-Cogeca voor granen, oliezaden en eiwitgewassen in de Europese Unie dit jaar hogere opbrengsten dan in 2022.

Tweede stuifdek beschermt uien tegen schrale wind
Akkerbouwer Helmer Panman in het Groningse Veendam heeft deze week op een deel van zijn uienperceel voor de tweede keer een stuifdek laten aanbrengen.
Nieuwe coöperatie handelshuizen focust zich volledig op tafelaardappelen
Aardappelhandelshuizen Agrico, Leo de Kock en Nedato brengen hun activiteiten op het gebied van tafelaardappelen onder in een nieuwe coöperatie.
België meldt problemen met pootgoed
Rottende pootaardappelen in de grond die zorgen voor een matige opkomst van het aardappelgewas. Bij de Belgische onderzoeksinstelling PCA komen diverse meldingen binnen van problemen met pootgoed bij Belgische aardappeltelers.

Twintig kistjes vroege aardappelen rooien voor de huisverkoop
Jan Goedegebuure in het Zeeuwse Sint-Annaland rooit deze week de eerste vroege aardappelen van het ras Doré uit de vollegrond.

Kapitaalinjectie voor automatiseerder in glastuinbouw Blue Radix
De investeerders Horticoop en Navus Ventures ondersteunen het bedrijf Blue Radix financieel om het AI-gedreven en autonoom telen in de glastuinbouw verder te ontwikkelen.

Vroege prognoses gaan uit van redelijke gewasopbrengsten in Europa
Met uitzondering van de droogte op het Iberische schiereiland en enkele gebieden met extreme neerslag, is in Europa tot dusver sprake van redelijke groeiomstandigheden voor landbouwgewassen. Dit blijkt uit het Mars-bulletin van meteorologisch...

Bayer opent quarantainekas voor onderzoek ToBRFV
In een bestaand kassencomplex in het Gelderse Wageningen heeft Bayer Vegetable Seeds een speciale quarantaineafdeling gecreëerd. Daarmee wil het bedrijf oplossingen zoeken voor de problemen in de tomatenteelt met het Tomato brown rugose fruit virus...

Aardappelprijs gaat naar 50 euro per 100 kilo
Zowel op de fysieke aardappelmarkt als op de aardappeltermijnmarkt stijgen de noteringen flink door. Dit komt door het late voorjaar.

Campagne moet consumptie champignons met 10 procent doen stijgen
Via een grote driejarige promotiecampagne in negen landen wil de Europese paddenstoelensector de veelzijdigheid van champignons onder de aandacht brengen bij millennials. Hiervoor is een budget beschikbaar van 5 miljoen euro, waarvan de Europese...

Greenpeace verwijt EU export bijendodende middelen
Europese landen exporteerden tot voor kort voor meer dan 10.000 ton aan bijendodende gewasbeschermingsmiddelen die in de Europese Unie (EU) verboden zijn, meldt milieuorganisatie Greenpeace.

Uienexport doorbreekt grens van 1 miljoen ton
Met een volume van bijna 13.000 ton in week 15 doorbreekt de export van Nederlandse uien in het seizoen 2022-2023 de grens van 1 miljoen ton uien. Ten opzichte van vorig jaar loopt de export in omvang nu ruim vijf weken achter, blijkt uit cijfers...

Vakbeurs Champignondagen ontvangt bezoekers uit meer dan tachtig landen
Ruim 4.500 belangstellenden uit meer dan tachtig landen hebben afgelopen week de Champignondagen in het Noord-Brabantse Den Bosch bezocht. Het evenement bevestigt daarmee zijn status als de grootste vakbeurs voor de paddenstoelensector wereldwijd.

Sensus verbetert voor 2024 opnieuw de contractvoorwaarden
Om in 2024 voldoende areaal te contracteren, gaat verwerker Sensus de contractvoorwaarden voor de teelt van cichorei verder verbeteren. Naast een hoger uitbetalingsniveau overweegt Sensus om vanaf volgend jaar meerdere contractvormen te introduceren.
Sierteeltexport krimpt behoorlijk in april
De Nederlandse exportwaarde van bloemen en planten sluit de maand april af met een krimp van maar liefst 16 procent. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata.

Rusland meldt verlenging graandeal met zestig dagen
De overeenkomst tussen Oekraïne en Rusland voor een veilig transport van granen en andere voedingsmiddelen via de Zwarte Zee wordt volgens berichten in Russische media met zestig dagen verlengd.

Maximaal 10 procent sterfte bijenvolk na middelengebruik
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) stelt voor dat bij blootstelling van honingbijen aan gewasbeschermingsmiddelen maximaal 10 procent van een bijenvolk mag sterven.

Ruim 90 procent van suikerbieten zit in de grond
Bietenverwerker Cosun Beet Company meldt dat vorige week een flinke stap is gezet met de inzaai van de suikerbieten. De schatting is dat van het verwachte areaal in Nederland 94 procent in de grond zit.

HZPC verwacht omzetstijging van 11 procent
Aardappelveredelaar Royal HZPC Group gaat voor het lopende boekjaar uit van een geconsolideerde omzet van 390 miljoen euro. Dit is 11 procent meer dan vorig jaar. De brutomarge stijgt waarschijnlijk van 63,9 miljoen euro naar 66,5 miljoen euro.

Tracer krijgt vrijstelling in druiven en kersen
Voor de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg krijgt het biologische insecticide Tracer voor het lopende teeltseizoen een vrijstelling in de onbedekte teelt van kersen en druiven.

Graanstroom vanuit Zwarte Zeegebied droogt langzaam op
De export van granen vanuit Oekraïense havensteden aan de Zwarte Zee dreigt langzaam tot stilstand te komen, blijkt uit gegevens van Verenigde Naties (VN).

Arbeid en energie hete hangijzers voor kleinfruittelers
De beschikbaarheid en huisvesting van arbeidskrachten en betaalbare energie worden door kleinfruittelers onder glas gezien als grote knelpunten in hun bedrijfsvoering.

Glastuinders kunnen reageren op aanscherping energiebesparingsplicht
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) biedt glastuinders de mogelijkheid om via internetconsultatie te reageren op de plannen voor aanscherping van de energiebesparingsplicht.

Rabobank verwacht snelle acceptatie van gene-editing
De Rabobank gaat ervan uit dat de acceptatiegraad voor gewassen die zijn veredeld op basis van gene-editing de komende vijf tot tien jaar meer dan 50 procent zal bedragen.

Laat voorjaar stuwt aardappelprijs tot 50 euro
Het koude en natte voorjaar zorgt voor verlenging van het afzetseizoen van de aardappelen van oogst 2022 en daarmee voor opnieuw hogere prijzen op de actuele markt.

Campagne moet bloemenverkoop in Duitsland en Frankrijk stimuleren
De consumentencampagne 'We Hebben Meer Bloemen Nodig' van Bloemenbureau Holland krijgt dit jaar een vervolg in Duitsland en Frankrijk.

Fout met zetmeelrassen op lijst winterteelten rechtgezet
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft op de definitieve lijst met winterteelten de vroege aardappelrassen voor de zetmeelteelt vervangen door late rassen.

Uienzaad spoelt weg na twee forse regenbuien
Rondom het Groningse dorp Meeden is het afgelopen weekend in twee zware buien 50 tot soms meer dan 100 millimeter neerslag gevallen. Het gevolg was dat veel percelen blank kwamen te staan. Akkerbouwers frezen greppels om het overtollige water weg te...

Pioentelers moeten snel aan de slag met vergroening
De teelt van pioenrozen staat op een splitsing, stelt teeltadviseur Henk van den Berg. 'Het gebruik van chemie is een doodlopende weg. De sector moet nu op zoek naar alternatieven. Vooral jonge telers wil ik oproepen om aan de slag te gaan met...

Nieuwe biostimulant krijgt CE-markering
Biimore, in Nederland op de markt gebracht door het bedrijf Tradecorp, is een van de eerste biostimulanten in Europa met een CE-markering.

Hoogste suikerprijs op termijnmarkt sinds 2011
Een toenemend verbruik en verlaging van de prognoses voor het aanbod zorgen voor sterk stijgende suikerprijzen de laatste anderhalve maand. De grondstoffenbeurs in Londen noteerde vorige week rond de 655 euro per ton voor witte suiker.

Perspectiefnota schetst zeven richtingen voor Nederlandse akkerbouw
In de perspectiefnota 'Ruimte voor de Nieuwe Akker' beschrijft BO Akkerbouw zeven richtingen voor het perspectief van de Nederlandse akkerbouw. De nota maakt duidelijk hoe de sector kan bijdragen aan de maatschappelijke opgaven. Voor alle richtingen...

Eerste versnelde uitbreiding van toelating laagrisicomiddel
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in april voor het eerst een uitbreiding met kleine toepassingen toegelaten op basis van de nieuwe administratieve route voor laagrisicomiddelen.

Akkerbouw blij met steun overheid voor biobased bouw
BO Akkerbouw is positief over de initiatieven die het kabinet neemt om het gebruik van biobased bouwmaterialen te stimuleren. Hiervoor wordt een budget 200 miljoen euro beschikbaar gesteld.

NAK gaat weer toetsen op bladrol
De vaste commissie pootaardappelen van keuringsdienst NAK heeft onlangs besloten om bij de nacontrole behalve op het Y-virus ook weer integraal te gaan toetsen op het bladrolvirus.

Optimisme over aanbod domineert tarwemarkt
Berichten over verbeterde groeiomstandigheden in belangrijke teeltgebieden voor tarwe en de eerste optimistische prognose voor de komende Russische tarweoogst zorgen ervoor dat wereldwijd de tarwenoteringen onder druk staan.

Eline Vedder volgt Jaco Geurts op in Tweede Kamer
Het CDA meldt dat Eline Vedder op woensdag 10 mei geïnstalleerd wordt als lid van de Tweede Kamer. Zij neemt in de Kamerfractie de plaats in van Jaco Geurts, die vorige week zijn vertrek aankondigde.
Aandeel overschrijding residu in levensmiddelen stijgt
In 13.845 voedselmonsters die in de Europese Unie zijn geanalyseerd, bevat 2,1 procent te veel residu van gewasbeschermingsmiddelen. Dit betreft cijfers van 2021. Drie jaar geleden was het aandeel overschrijdingen van het toegestane residuniveau nog...
Noord-Iers geitenpaadje voor export pootgoed
Het Windsor Framework maakt het mogelijk om Nederlandse pootaardappelen in Noord-Ierland te vermeerderen en daarna te verkopen als uitgangsmateriaal voor Britse aardappeltelers.

Akkerbouw komt met eigen visie op de toekomst
In de perspectiefnota 'Ruimte voor de Nieuwe Akker' beschrijft BO Akkerbouw namens de sector zeven richtingen voor het perspectief van de Nederlandse akkerbouw.
Amerikaanse aardappelexport bereikt recordomzet in 2022
De Amerikaanse aardappelsector heeft in 2022 voor 2,1 miljard dollar (1,9 miljard euro) aan aardappelen en aardappelproducten naar het buitenland verkocht. Nooit eerder was de exportwaarde zo hoog.

Aardappelverwerking blijft goed op stoom
De Nederlandse aardappelverwerkers gebruikten in maart 2023 ruim 350.000 ton aardappelen voor de productie van 190.000 ton verkoopbaar eindproduct.

Landbouwkundige Hoogendijk: maak sector beter toegankelijk voor outsiders
De Nederlandse landbouw moet naast biodiversiteit meer werk maken van boerdiversiteit, vindt historicus en landbouwkundige André Hoogendijk. Hij pleit ervoor dat de sector zich meer openstelt voor mensen van buitenaf en ook dat de talenten van...

Aanzet tot 'goed nabuurschap' tussen telers en omwonenden
In opdracht van het ministerie van LNV is een rapport opgesteld dat handvatten biedt voor ‘goed nabuurschap’ bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het gaat dan met name om de contacten tussen telers en omwonenden van landbouwpercelen en de...

Directeur Cosun geeft visie op perspectief Nederlandse akkerbouwsector
CEO Hans Meeuwis van Royal Cosun komt donderdagavond 20 april als vertegenwoordiger van het bedrijfsleven aan het woord in een webinar over het perspectief van de Nederlandse akkerbouw.

Groot deel Belgische aardappelvoorraad ligt onder contract
De Belgische aardappelvoorraad is per begin april groter dan voorgaande jaren. Wel is het aandeel vrije aardappelen bijzonder laag.

Lente tot dusver nat, somber en te koud
De eerste helft van de meteorologische lente was volgens weerplatform Weeronline somber, nat en te koud voor de tijd van het jaar.

Rusland blijft graandeal frustreren
Russische autoriteiten hebben aanhoudend kritiek op de werking van de graandeal met Oekraïne en blijven twijfel zaaien over de voorzetting van de gemaakte afspraken na half mei.

PCA voorziet lichte daling aardappelareaal in Vlaanderen
Het areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen zou volgens een inventarisatie van de Belgische onderzoeksinstelling PCA met 4 procent dalen tot net geen 50.000 hectare.

LNV komt met subsidie op alternatieven voor glyfosaat
Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een subsidieregeling in voorbereiding om het gebruik van alternatieven voor glyfosaat te stimuleren.

Sierteeltexport krimpt eerste kwartaal met 4 procent
De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit het eerste kwartaal van 2023 af met een exportwaarde van bijna 2 miljard euro. Dat is 4 procent minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar, blijkt uit de exportstatistieken van Floridata.

CDA-enquête: gecombineerde opgave te complex
De gecombineerde opgave voor boeren is te complex en onduidelijk, blijkt uit een rondvraag onder boeren door CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Van de ondervraagden heeft 85 procent niet in beeld welke weten en regels gelden voor de perceels- en...

Stijging exportwaarde kunstmest is prijseffect
De Nederlandse exportwaarde van kunstmest is met 57 procent toegenomen, van 2,4 miljard euro in 2021 tot 3,7 miljard euro in 2022. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de nieuwste handelscijfers.

Glastuinders oogsten minder groente door energieprijzen
De bruto-opbrengst van glasgroente is in 2022 met 7,9 procent gedaald naar 1,8 miljoen ton. Er zijn in Nederland vooral veel minder tomaten (-12,5 procent) en komkommers (-9,1 procent) geoogst dan het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van CBS.

Nederlander wil duidelijke regels voor gentechnologie
Nederlanders zijn niet per definitie tegen het genetisch aanpassen van voedselgewassen. Wel pleiten ze ervoor dat nieuwe veredelingstechnieken vallen onder duidelijke Europese regelgeving. Dit blijkt uit onderzoek van het Rathenau Instituut.

Greenport Aalsmeer laat tuinders aan het woord in podcastserie
In de nieuwe podcastserie PodKas van tuinbouwplatform Greenport Aalsmeer spreken regionale tuinbouwondernemers over hun bedrijf, over de thema's in de sector en over de uitdagingen die zij zien.

Inzaai suikerbieten komt laat op gang
Van het areaal suikerbieten in Nederland was tot en met het begin van deze week 7,7 procent ingezaaid. Zoals het nu lijkt, zal de gemiddelde inzaaidatum behoorlijk later zijn dan voorgaande jaren.

Zaadfirma's zien lichte uitbreiding van uienareaal
De leveranciers van zaaizaad voor de teelt van zaaiuien in Nederland verwachten voor komend teeltseizoen een uitbreiding van het areaal met 3 tot 7 procent. De trend dat het uienareaal krimpt in het zuidwesten van Nederland en juist uitbreidt op de...

Wereldwijde tarwevoorraad daalt opnieuw
De berekende wereldwijde tarwevoorraad op 1 juli 2023 is met ruim 2 miljoen ton naar beneden bijgesteld tot 265 miljoen ton. Dit is de kleinste voorraad sinds het seizoen 2015-2016.

Tuinbouw stopt met wereldtentoonstelling Floriade
Er komt in 2032 niet nog een keer een Floriade. De tuinbouwsector stopt met de wereldtuinbouwtentoonstelling. Dit besluit heeft de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) woensdag bekendgemaakt.

Onderzoek moet probleem zachtrotbacterie in pootgoed ontrafelen
Wageningen Plant Research start deze maand met een nieuw onderzoeksproject om vast te stellen wat het relatieve belang is van infectiebronnen en transmissieroutes van zachtrotbacteriën in aardappelpootgoed.

LTO: 'Waar blijft die lijst met winterteelten?'
Er is nog steeds geen duidelijkheid over welke gewassen nu wel of niet op de lijst komen als winterteelten. Dit is echt ongelofelijk, vindt voorzitter Tineke de Vries van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente.

André Hoogendijk: 'Voor perspectief moet sector zelf voortouw nemen'
BO Akkerbouw presenteerde vorige week de perspectiefnota 'Ruimte voor de Nieuwe Akker!' Directeur André Hoogendijk vertelt over de aanleiding en vraagt aandacht voor het webinar op donderdag 20 april waarin de nota wordt toegelicht.

FloraHolland ontwikkelt bedrijventerrein voor sierteelt
Bloemenveiling Royal FloraHolland is in het Noord-Hollandse Aalsmeer-Oost op zoek naar sierteeltbedrijven die zich willen inschrijven voor een nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein.

Loonwerker zaait uien in onbekend teeltgebied
Loonwerker Bert Wall zaaide afgelopen weekend onder mooie omstandigheden een perceel uien in de buurt van het Brabantse Lith.

Uienexport daalt naar weekvolumes van 12.000 ton
Zowel in week 10 als in week 11 is ongeveer 12.000 ton uien naar het buitenland verkocht. Ongeveer 90 procent van de geëxporteerde uien blijft binnen de Europese Unie.

Kwekersgroep koopt teeltrechten dubbele, stuifmeelloze lelies
Een groep van zes Noord-Hollandse lelietelers heeft de exclusieve teeltrechten van de dubbele Oriëntals uit de Lucky-serie gekocht van veredelingsbedrijf Royal Van Zanten Flowerbulbs.

Nauwelijks resistentie beschikbaar tegen nieuwe fysio wratziekte
Slechts drie aardappelrassen voor de zetmeelteelt in Nederland zijn voldoende resistent tegen het nieuwe fysio 38 van wratziekte. Maar van deze rassen is vooralsnog nauwelijks uitgangsmateriaal beschikbaar.

LTO Noord: potentiële werknemer heeft behoefte aan duidelijkheid
Voor het aantrekken van werknemers van buiten de agrarische sector is het van belang dat werkgevers duidelijk zijn over de arbeidsvoorwaarden en ook over de functie die een potentiële arbeidskracht kan invullen. Dit stelt Robert Veenstra,...
Meest bekeken
Meest gelezen
Kennispartners



Vacatures
Product Marketing Specialist
KWS BENELUX BV - Etten-Leur
Adviseur landelijk gebied
Gemeente Bronckhorst - Hengelo, Bronckhorst
(Aankomend) Specialist/Adviseur agrarische wet- en regelgeving (min. 32 uur)
ComponentAgro B.V. - NL
Medewerker Grondzaken
Vermilion Energy - Harlingen
Medewerker of herdsmanager melkveebedrijf
A.J.M.Buijs BV Slagkampweg 6 Rosmalen - Rosmalen, 's-Hertogenbosch