Haijo Dodde
Haijo Dodde is coördinerend redacteur Akker- en Tuinbouw. Hij volgt met name de akkerbouw en vollegrondstuinbouw.
ContactArtikelen door Haijo Dodde

Uienexport start met verkoop naar zo'n vijftig landen
Het exportseizoen voor Nederlandse uien is begin juli bescheiden van start gegaan met een weekvolume van net iets meer dan 7.000 ton.

Code rood voor bladschimmels bij suikerbieten in het hele land
Bieteninstituut IRS heeft voor heel Nederland waarschuwingen afgegeven aan telers van suikerbieten om alert te zijn op aantastingen van bladschimmels.

Belgische autoriteit vindt exotische fruitvlieg op lokale markt
Het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft vorige week op een lokale markt in de Brusselse wijk Molenbeek een oosterse fruitvlieg aangetroffen.
EFSA werkt aan actuele lijst met prioritaire plaagorganismen
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft de beoordeling van 47 quarantaineorganismen afgerond. Deze wetenschappelijke analyse is uitgevoerd als voorbereiding op het samenstellen van een nieuwe actuele lijst met prioritaire...

Bij warmte en droogte groeien plantenwortels tot 30 procent sneller
Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben ontdekt hoe warmte en droogte de wortelgroei stimuleren. Daarmee wordt meer duidelijk over het mechanisme dat planten leert omgaan met klimaatstress.

Belgische proefrooiing wijst op bescheiden aardappeloogst
Uit proefrooiingen van de Belgische onderzoeksinstelling Viaverda blijkt dat de opbrengsten van het middenvroege aardappelras Sinora bijna 8 procent lager zijn dan het meerjarig gemiddelde.

Veel interesse voor spotsprayer tijdens roadshow
Bij loonbedrijf Cerfontaine in het Limburgse Berg en Terblijt was er deze week veel belangstelling voor de spotsprayer van de Oostenrijkse fabrikant Farm-ING.

Tijdelijk verbod op lelieteelt in de buurt van Limburgse woonwijk
Een Limburgse agrariër mag tot en met 2028 geen lelies telen vlak naast een woonwijk in Sevenum als hij in het gewas ook gewasbeschermingsmiddelen gaat gebruiken. Dat besliste het gerechtshof in Den Bosch vandaag in hoger beroep.

Nieuwe fritesrassen gebruiken minder stikstof
Lugano, Travolta en Edison zijn voorbeelden van interessante nieuwe aardappelrassen die Aviko al gebruikt voor de fritesverwerking. Ten opzichte van de huidige standaard heeft deze generatie veelal een lagere stikstofgift nodig en beschikt ze over...

België en Duitsland kopen minder Nederlandse aardappelen
In vergelijking met vorig jaar hebben vooral België en Duitsland minder consumptieaardappelen aangekocht vanuit Nederland. Dat blijkt uit de exportcijfers die de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) vorige week publiceerde.

Fries Landbouwmuseum toont kop van Sunny Boy en andere pronkstukken
Een rondleiding in het Fries Landbouwmuseum geeft een beeld van de rijke historie van het Friese platteland. Naast de pronkstukken biedt het museum meer ruimte voor educatie en worden activiteiten ontplooid rond het thema voedsel. Dit jaar kwam een...

Iets minder omzet voor Duitse sierteeltveiling
Veiling Rhein-Maas in het Duitse Straelen-Herongen noteert voor het eerste halfjaar van 2025 een productomzet van 245 miljoen euro. Dat is een fractie lager dan de voorgaande twee jaren.

Geen record, wel prima jaar voor pootgoedexport
Nederlandse handelsbedrijven hebben afgelopen jaar 823.129 ton pootgoed naar het buitenland verkocht. Dat is bijna 100.000 ton meer dan vorig jaar.

Lidl start pilot voor drastische vermindering middelengebruik
Supermarktketen Lidl wil in aardappelen, appels en aardbeien het gebruik van chemische middelen met minimaal een derde terugdringen. Daarom is afgelopen jaar een praktijkpilot gestart met drie deelnemende telers en hun adviseurs, in samenwerking met...

Dode Japanse kevers gevonden in België
In een magazijn van een bedrijf in België zijn twee dode Japanse kevers aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat de insecten zijn meegekomen met een levering metalen onderdelen vanuit Noord-Italië.

EU extra alert vanwege bacterie op bonenzaad
In de Europese Unie (EU) komen strengere controles en importeisen voor bonenzaad uit derde landen. Aanleiding is de introductie en verspreiding van de bacterie Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens (Cff).

Half juli al veel tarwe aangevoerd bij FarmPlus
In Zeeuws-Vlaanderen en op Tholen was eind vorige week al meer dan een kwart van de wintertarwe gedorst. Landbouwcoöperatie FarmPlus verwacht dat de aanvoer van tarwe de komende dagen weer op gang komt.

Minder bacterie en iets grotere virusdruk in pootgoed
Keuringsdienst NAK meldt een voorspoedige veldkeuring. Tot dusver is 5,2 procent van het pootgoedareaal in klasse verlaagd en 0,4 procent is afgekeurd om te worden verhandeld als pootgoed.

Vroege fritesaardappelen rijpen nu snel af
Vooral op niet-beregende percelen rijpen de aardappelen van het vroege fritesras Amora nu snel af. De afrijping in België wordt ingeschat op 70 procent. Het verschil in opbrengsten tussen waar wel of niet is beregend is dit jaar ongekend hoog.

Opbrengsten graszaad zijn sterk wisselend
Op percelen waar het graszaad last heeft gehad van de droogte, vallen de opbrengsten tegen met 600 tot 1.000 kilo per hectare. Bij een betere vochtvoorziening worden normale producties gehaald tot zo'n 2 ton.

Eerste pruimen smaken goed na de vele zonuren
Medewerkers van B&B Fruit in het Gelderse Herveld zijn vorige week begonnen met de oogst van de Opal-pruimen voor afzet richting de retail. De opbrengst van dit ras is wisselend, maar de smaak is goed, vertelt Marinus Bunt.

NFO benoemt John Kusters definitief als nieuwe voorzitter
Afgevaardigden van de NFO-kringen hebben op de algemene ledenvergadering van de organisatie in Geldermalsen unaniem ingestemd met de benoeming van John Kusters tot voorzitter.

Japanse kever trekt verder naar het Noorden
Franse autoriteiten melden dat in het oosten van Frankrijk voor het eerst levende exemplaren van de Japanse kever zijn gevonden.

Südzucker meldt omzetdaling van 16 procent in eerste drie maanden
De geconsolideerde groepsomzet van het Duitse voedingsconcern Südzucker Group daalde in de eerste drie maanden van boekjaar 2025-2026 tot 2,153 miljard euro. Dat is 16 procent minder dan vorig jaar.

Flevolandse akkerbouwer graaft greppels na een muur van regen
Na 30 millimeter in de nacht van zaterdag op zondag, volgde zondagnacht nog eens een bui van 80 millimeter op het akkerbouwbedrijf van de maatschap Bos in het Flevolandse Espel. 'Het was een muur van regen', schetst Koen Bos.

Bayer verwacht volgend jaar nieuwe zaadcoating voor suikerbieten
Een zaadcoating met de werkzame stof flupyradifuron van toelatingshouder Bayer staat op de nominatie om volgend jaar te worden toegelaten in suikerbieten.

Bij Zoetwaterboeren gaat geen druppel regenwater verloren
Het project Zoetwaterboeren resulteert na vier jaar in een praktisch systeem voor duurzaam waterbeheer. De initiatiefnemers doen nu een aanvraag voor een vervolg dat zich richt op het circulair maken van de nutriëntenkringloop.

Vooraanstaand zadenman en weldoener Simon Groot overleden
In zijn woonplaats in het Noord-Hollandse Enkhuizen is zondag 6 juli op 90-jarige leeftijd Simon Nanne Groot overleden. Hij is de oprichter van groentezaadbedrijf East-West Seed en was in 2019 winnaar van de prestigieuze World Food Prize.

ICM slaat aan in akkerbouw, wel veel zorg over ziektebeheersing
Ruim de helft van de akkerbouwers is bekend met de systematiek van Integrated Crop Management (ICM) en een kwart past deze inmiddels toe, meldt Brancheorganisatie Akkerbouw. Tegelijk nemen de zorgen in de sector toe over ziekten en plagen, zeker nu...

'Streven naar klimaatneutraal is ook welbegrepen eigenbelang'
Op het gebied van energie toont de glastuinbouwsector zich ambitieus, proactief en ook flexibel als dat nodig is, vindt Piet Broekharst. 'Glastuinders zijn slimme ondernemers. Het is goed dat ze zich met welbegrepen eigenbelang inzetten voor een...

10 procent in overtreding bij gerichte mestcontroles
Ongeveer 10 procent van de gecontroleerde ondernemers voldeed vorig jaar bij het uitrijden van mest niet aan de gestelde voorwaarden. Dat blijkt uit de ongeveer vijfhonderd mestcontroles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2024....

Robuuste teelt ui en peen blijft zoektocht, project biedt wel handvatten
Voor de robuuste teelt van uien en peen op basis van de principes van Integrated Crop Management (ICM) is nog geen kant-en-klaarblauwdruk. Wel kunnen telers handvatten krijgen om ziekten en plagen in deze gewassen beter te beheersen. Dat blijkt uit...

HLB waarschuwt voor tripsexplosie in uien
Door de zomerse weersomstandigheden van de afgelopen periode is de druk van trips in uien in diverse teeltgebieden behoorlijk opgelopen. Dit constateert onderzoek- en adviesorganisatie HLB.

Agrico verhoogt uitbetaling pootgoed naar bijna 60 euro
Voor pootgoed van oogst 2024 betaalt Agrico de leden een gemiddelde prijs van 59,84 euro per 100 kilo. Dit is de uitbetalingsprijs voor pootaardappelen vanaf 28 millimeter opwaarts en inclusief bovenmaat. Eind april werd de indicatieprijs nog...

Test met geconcentreerd biofungicide voor bodemtoepassing
Bayer test in proeven met verschillende aardappelrassen een geconcentreerde variant van het biologische fungicide Serenade voor een bodemtoepassing. 'In plaats van 5 liter per hectare is van dit product maar 1 liter nodig', vertelt...

Avebe betaalt 110 euro voor aardappelen van oogst 2025
Royal Avebe heeft de basisprijs voor het A-volume van zetmeelaardappelen voor teeltjaar 2025 vastgesteld op 110 euro per ton. Dit is bijna 5 procent hoger dan de basisprijs van vorig jaar.
Opbrengst vroege aardappelen in België lager dan gemiddeld
Na een eerste proefrooiing van het vroege aardappelras Amora, melden de Belgische onderzoeksinstituten Viaverda en Inagro dat de opbrengsten lager zijn dan het vijfjarig gemiddelde. Vooral percelen die niet zijn beregend blijven achter in opbrengst.

Akkerbouwbedrijf Scholtens pakt kansen wanneer dat kan
Driekwart eeuw Akkerbouwbedrijf Scholtens in de Noordoostpolder geeft een mooi beeld van het wel en wee van een familiebedrijf. De uitbreiding, het uitproberen van nieuwe teelten en technieken en altijd doorgaan met ondernemen. Vanaf dit jaar staat...

Glastuinbouw steunt Nationaal Industrie Alarm
Ondernemers in de glastuinbouw steunen het Nationaal Industrie Alarm omdat zij zich zorgen maken over het remmend effect van het nationale beleid op de verduurzaming van hun sector.

Siertelers maken zich zorgen over toenemende regeldruk
Bijna 70 procent van de kwekers van bloemen en planten maakt zich zorgen over de toenemende regeldruk. Ook de energievoorziening en prijsontwikkelingen worden genoemd als uitdagingen voor het voorbestaan van sierteeltbedrijven.

Oogst zwarte bessen voor cassis van Hero start vroeg
Een week eerder dan normaal worden op het bedrijf van de familie Vermue in het Zeeuwse Heinkenszand de eerste zwarte bessen machinaal geplukt.

Planten in mulch als basis voor duurzame groenteteelt
De BioVelddag in Lelystad besteedt volgende week aandacht aan groentegewassen telen in een mulchlaag. Voordelen van mulchteelt zijn een betere bodemstructuur, onderdrukking van onkruid en vocht vasthouden in de wortelzone.
Aviko gaat meer aardappelen verwerken in China
Door uitbreidingen op twee productielocaties neemt de verwerkingscapaciteit van aardappelfabrikant Aviko in China behoorlijk toe.

Overheid betaalt mee aan verduurzaming fabrieken Cosun
Om de investeringen in reductie op de CO2-emissie van fabrieken van Cosun mogelijk te maken, stelt de Nederlandse overheid maximaal 105 miljoen euro beschikbaar.

Fertigatie in ui rendabel bij meeropbrengst vanaf 4,5 ton
Om de hogere kosten van fertigatie in uien – ten opzichte van beregenen – te compenseren, is een meeropbrengst van 4,5 ton per hectare nodig. Dit blijkt uit een berekening van toeleverancier Van Iperen.

CAV Agrotheek krijgt forse boete voor verkeerd advies in zilveruien
Gewasbeschermingstoeleverancier CAV Agrotheek in Wieringerwerf moet ruim 900.000 euro schadevergoeding betalen aan een teeltbedrijf. Dit vanwege een verkeerd advies voor het toepassen van bodemherbiciden in zilveruien.

Vooral bollentelers hebben last van juridische onduidelijkheid
Bollentelers weten vaak niet meer aan welke regels zij moeten voldoen bij hun gewasbescherming. Vanwege maatschappelijke druk komen provincies en gemeenten vaker met beperkingen en aanvullende eisen. Daarbovenop bepaalde de Raad van State onlangs...

HZPC betaalt 17 procent meer voor pootgoed
De uitbetalingsprijs van HZPC voor pootgoed van oogst 2024 bedraagt voor Nederlandse telers 62,32 euro per 100 kilo. Dat is ruim 17 procent hoger dan de uitbetalingsprijs voor oogst 2023.

Vlotte oogst bloembollen: 'Slechts af en toe een bokkig tuintje'
De oogst van bloembollen verloopt voortvarend in de Bollenstreek. Loonwerker Ruben de Groot meldt dat de alliumbollen bijna gerooid zijn en ook de helft van het areaal tulpen is al van het land.

Directeur Vavi vertrekt naar Greenports Nederland
Andries Middag is met ingang van 1 oktober de nieuwe directeur van Greenports Nederland. Op dit moment is hij nog directeur van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi).

Baanbrekende innovaties winnen prestigieuze prijzen op GreenTech
Skytree met een nieuwe machine om CO2 uit de lucht te vangen en het Israëlische bedrijf ViewNetic met een door kunstmatige intelligentie (AI) gestuurd platform voor de monitoring van planten hebben respectievelijk de Innovation Award en de Concept...

Handelsoorlog inspireert Clarebout en J.R. Simplot tot samenwerking
Om weerstand te bieden tegen de dreigende handelsoorlog, hebben de fritesfabrikanten Clarebout in België en J.R. Simplot in de Verenigde Staten het besluit genomen om nauw te gaan samenwerken.

HAK twijfelt over haalbaarheid biologische ambities
Bij groenteverwerker HAK in het Brabantse Giessen zijn twijfels of de ambities om vanaf 2027 alleen nog biologische producten aan te bieden, kunnen worden waargemaakt.

Chemiearme lelieteelt lijkt realistisch, maar zorg burgers blijft
In driejarig onderzoek in het kader van het programma Duurzame Bollenteelt Drenthe is een reductie van 75 procent op het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen gerealiseerd. Vanuit het programma is ook de dialoog tussen de bloembollensector...

Gaas is effectief wapen tegen plaaginsecten in kassen
Insectengaas aanbrengen in luchtramen van kassen blijkt zeer efficiënt voor de beheersing van plaaginsecten in de glastuinbouw. Vooral grovere insecten zoals motten en wantsen zijn goed buiten de kas te houden. Op kleinere insecten heeft het gaas...

Kweekbedrijf berekent ecologische voetafdruk van alle potplanten
Kweekbedrijf VDE Plant in het Zuid-Hollandse Woubrugge berekent van alle geteelde potplanten de ecologische voetafdruk volgens de Europese rekenstandaard FloriPEFCR. Daarnaast kiest het ervoor om transparant te zijn over de eigen footprint.

Plantion boekt positief resultaat dankzij omzetstijging van 8,5 procent
Met een stijging van 8,5 procent realiseerde Plantion, de afzetcoöperatie voor sierteeltgewassen in Ede, in 2024 een productenomzet van 109,5 miljoen euro.

Campagne voor zachtfruit geeft consument 'Een handje zomer'
De Europese campagne om jonge consumenten in de leeftijd van 18 tot 35 jaar te verleiden om vaker kiezen voor aardbeien, bessen, bramen en frambozen is deze week begonnen onder de naam 'Een handje zomer'.

IRS heeft een nieuwe directeur
Hans van den Heuvel is deze week begonnen als directeur van het IRS, het onderzoeks- en kenniscentrum voor de suikerbietenteelt in Nederland.

Drenthe ziet 2025 als overgangsjaar voor handhaving op lelieteelt
In een beleidsnota over de lelieteelt stelt provincie Drenthe het teeltseizoen 2025 als een overgangsjaar te beschouwen als het gaat om handhaving. De provincie zet vooral in op onderzoek en ondersteuning van telers bij de verduurzaming van hun...

Britten schuiven fytosanitaire controles op de lange baan
Het Verenigd Koninkrijk stelt de invoering van fytosanitaire controles op 'medium-risk' groenten en fruit afkomstig van EU-lidstaten uit tot januari 2027.

Val kabinet funest voor investeringsplannen glastuinders
Glastuinbouw Nederland vreest opnieuw voor een lange periode van onzekerheid nu het kabinet-Schoof is gevallen. Volgens voorzitter Adri Bom-Lemstra dreigt flinke vertraging in de besluitvorming. Dat is volgens haar funest voor de investeringsplannen...

Vooral aardbeientelers getroffen door zware hagelbui
Bij verzekeraars zijn bij elkaar ruim veertig meldingen binnengekomen van schade door dikke hagelstenen en extreme neerslag. Dit was het gevolg van een zware onweersbui die afgelopen zaterdagavond vanuit Oost-Vlaanderen over Noord-Limburg trok.

Na een jaar al forse middelenreductie in pilot chemievrije tomatenteelt
Glastuinbouwbedrijf AgroCare doet op de teeltlocatie Rilland mee aan de praktijkpilot 100% Groen Geteeld. Doel is het telen van tomaten zonder chemie. De eerste ervaringen in een late belichte teelt zijn hoopgevend.

Waarschuwing voor criminele infiltratie in sierteeltsector
De sierteeltsector is van vanwege het uitgebreide logistieke netwerk aantrekkelijk voor criminelen als dekmantel voor transport van illegale goederen. In een rapport waarschuwt adviesbureau Signpost Six voor zogeheten insider risk ofwel eigen mensen...

WUR breidt uit met hightech onderzoekscentrum in Bleiswijk
Wageningen University & Research (WUR) laat bij de businessunit voor glastuinbouw in Bleiswijk een compleet nieuw onderzoekscentrum bouwen. Deze komt naast het bestaande kassencomplex.

Gedenkwaardig afzetseizoen uien komt vroeg ten einde
Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) noteerde eerder vandaag voor het laatst richtprijzen voor gele zaaiuien van oogst 2024. Daarmee komt relatief vroeg een eind aan een afzetseizoen met prijzen die zeker in de laatste twee maanden...

Nederlanders en Italianen werken samen aan nieuwe hibiscus
Plantenkweker HilverdaFlorist in het Noord-Hollandse De Kwakel en de Italiaanse veredelaar Diem Breeding kondigen een strategische samenwerking aan voor de wereldwijde verkoop van een nieuwe lijn van de plantensoort hibiscus.

Waterkwaliteit glastuinbouwgebieden verbetert, maar nog niet genoeg
Er is sprake van een dalende trend in de concentraties van gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater in glastuinbouwgebieden. Toch zijn de verbeteringen van de waterkwaliteit nog onvoldoende om de doelen voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) te...
WUR-onderzoekers testen zomergerst als winterteelt
Kan zomergerst beter tegen droogte en meer opleveren als deze voor de winter is gezaaid? In een onderzoek naar brouwgerst wordt getest of zomerrassen niet alleen in de zomer, maar ook als winterteelt succesvol zijn.

'We willen mooie verhalen vertellen van de bollentelers in het veld'
KAVB-voorzitter Hester Maij presenteerde vorige week het duurzaamheidsprogramma 'Ambitie Toekomst Bollenvak'. Dit deed zij samen met vertegenwoordigers van de handelsorganisaties Royal Anthos en CNB, ondersteund door Keukenhof. Daarbij was ook...

'Als akkerbouwbestuurder kun je met de poten in de klei je inbreng doen'
Dirk Jan Beuling is na tien jaar gestopt als bestuurder van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente. Hij heeft zijn sector in het afgelopen decennium grootschaliger zien worden en de maatschappelijke druk zien toenemen. 'Het zijn spannende...

Arbeidsinspectie uit zorg over gebruik middelen met PFAS
De Nederlandse Arbeidsinspectie is bezorgd over het naleven van de gebruiksvoorschriften van gewasbeschermingsmiddelen die PFAS bevatten. 'Er is in de praktijk niet genoeg kennis over het risico van PFAS in gewasbeschermingsmiddelen voor gebruikers...

Hempflax pakt draad op na grote brand eerder deze week
Twee opslagloodsen van vezelhennepverwerker Hempflax in het Groningse Oude Pekela zijn op maandagavond en de nacht van maandag op dinsdag volledig afgebrand. Directeur Mark Reinders vertelt over de brand en ook over hoe het bedrijf zo snel mogelijk...

Rabobank: sentiment tuinbouw blijft goed op peil
De Nederlandse tuinbouwsector toont volgens Rabobank ook in 2025 een positief financieel beeld, met een stabiele afzet en een goede prijsvorming in diverse tuinbouwgewassen.

App ondersteunt aardappeltelers in strijd tegen phytophthora
PhytoAlert is een nieuwe digitale applicatie die telers en adviseurs ondersteunt bij de bestrijding van phytophthora in aardappelen. PhytoAlert is te benaderen via de website en ook te installeren als app.

50.000 inspecties van watersilo's maken tuinbouw veiliger
Sinds 2003 zijn al 50.000 inspecties uitgevoerd aan watersilo's, vooral in de tuinbouwsectoren. Dit werd onlangs gevierd bij Delphy in het Zuid-Hollandse Bleiswijk. De inspecties kunnen voorkomen dat de silo's openbarsten, waarbij grote hoeveelheden...

Voor 9 miljoen euro aan akkerbouwonderzoek start dit jaar
Binnen het onderzoeksprogramma van Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw zijn dit jaar negentien nieuwe onderzoeken gestart. Deze hebben een totale waarde van bijna 9 miljoen euro.

Minister Wiersma moedigt ambitie bollensector aan
De samenwerkende ketenpartners KAVB, Royal Anthos en Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) ondertekenden gisteren de 'Ambitie Toekomst Bollenvak'. Hiermee willen ze de bollensector verder verduurzamen en zichtbaarder en transparanter...

Brand legt Gronings hennepbedrijf plat
In een opslagloods van vezelhennepverwerker Hempflax in het Groningse Oude Pekela heeft gisteravond een zware uitslaande brand gewoed.

HZPC verwacht een recordomzet van meer dan 500 miljoen euro
Royal HZPC Group gaat de wereldwijde omzetgrens van 500 miljoen euro waarschijnlijk doorbreken. Dat meldt het pootgoedhandelshuis in een prognose vooruitlopend op de definitieve jaarcijfers later dit jaar.

Areaal plantaardige productie voor PlanetProof stijgt met 1,3 procent
Het Nederlandse areaal voor plantaardige productie dat is gecertificeerd voor On the way to PlanetProof steeg afgelopen jaar met 1,3 procent. De Stichting Milieukeur (SMK) meldt een aandeel van het keurmerk voor groenten en kruiden van zo'n 70...

Melkveehouders realiseren rantsoen met minder ruw eiwit
De 150 deelnemers aan het project Koe en Eiwit hebben vorig jaar gemiddeld 156 gram ruw eiwit per kilo droge stof in het rantsoen gerealiseerd. Dat is 5 gram minder dan het landelijk gemiddelde zoals bekend in de prognose van het Centraal Bureau...

Farm Frites wil productie Belgische fabriek opvoeren
Fritesfabrikant Farm Frites wil investeren in twee productielijnen voor de fabriek in het Belgische Sint-Truiden. Het uiteindelijke doel is om de productie op te voeren tot 32 ton aardappelproducten per uur.

Ook historisch droog in België
Vooral in het westen van Vlaanderen, vanaf de hele Belgische kust tot aan de lijn tussen Antwerpen en Brussel, heeft de landbouw te maken met extreme droogte.
Duitsers eten meer kaas, consumptie melk blijft stabiel
De consumptie van kaas is in Duitsland vorig jaar met 4,1 procent toegenomen tot 25,4 kilo per hoofd van de bevolking. De melkconsumptie bleef met 46,2 kilo vrijwel stabiel in vergelijking tot een jaar eerder.

Nederland ambieert hoofdrol in Europese champignonindustrie
In de Nederlandse champignonsector ligt de focus niet langer op massaproductie, maar meer op de teelt van paddenstoelen voor geavanceerde toepassingen en met hoge toegevoegde waarde. Dit melden twee vooraanstaande ondernemers.

Gemiddelde zaaidatum suikerbieten valt al in maart
Voor het eerst in tien jaar tijd valt de gemiddelde zaaidatum voor suikerbieten al in maart. Op 26 maart, om specifiek te zijn. Dat heeft de agrarische dienst van Cosun Beet Company berekend.

Naleving middelengebruik niet verbeterd
Telers leven de regels voor het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen nog steeds niet beter na. Dat blijkt uit 78 controles die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uitvoerde in 2024.

FloraHolland wijst op daling chemiegebruik in siergewassen
Het gebruik van de meest milieubelastende gewasbeschermingsmiddelen in snijbloemen is de laatste tien jaar met 78 procent gedaald. Dat meldt afzetcoöperatie Royal FloraHolland samen met MPS, de stichting die verantwoordelijk is voor de certificering...

Opnieuw veel wintersterfte onder bijenvolken
In de winter van 2024-2025 is 22 procent van de Nederlandse honingbijenvolken gestorven. Voor het derde opeenvolgende jaar komt daarmee het sterftepercentage uit boven de 20. Dat blijkt uit een enquête onder ruim drieduizend imkers in Nederland.

'Smart Fruit Hub zet Nederlandse fruitsector op polepositie'
Investeren in een fullservicecenter voor de afzet van hard- en zachtfruit heeft voor Royal FruitMasters als doel de fruitteelt verder aanjagen. 'Met onze Gezonde Groei 2030-strategie en de nieuwbouw in Geldermalsen laten we zien dat we samen met...

Rabobank sluit aan bij duurzaamheidsprogramma Nestlé en Vreugdenhil
Rabobank, voedingsmiddelenconcern Nestlé en zuivelfabrikant Vreugdenhil Dairy Foods gaan met het Tomorrow's Dairy-programma samen verder bouwen aan een toekomstbestendige zuivelsector. De overeenkomst heeft een looptijd van vijf jaar.

Jan de Jong rooide nog nooit zo vroeg zijn eerste aardappelen
Ongeveer een maand eerder dan vorig jaar begint aardappelteler Jan de Jong in het Zuid-Hollandse Ouddorp met het rooien van de eerste vroege aardappelen uit de vollegrond. 'Het is pas 8 mei, we waren nooit eerder zo vroeg.'
Stap voor stap naar hernieuwbare teeltmedia
Versneld overstappen op hernieuwbare grondstoffen voor substraten betekent dat telers na 75 jaar ervaring met veengrond nu moeten wennen aan andere groeiomstandigheden. Dat vergt veel onderzoek en aanpassingsvermogen.

Blauwebessentelers houden zich onvoldoende aan regels voor driftreductie
Bijna de helft van de Nederlandse telers van blauwe bessen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2024 controleerde, hield zich niet aan alle regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Van de twintig gecontroleerde...

Kosten lopen op door suzuki-fruitvlieg
Kersenteler Danny Halm in het Gelderse Lienden heeft vorig jaar geïnvesteerd in een nieuwe spuitmachine voor onder meer bestrijding van de suzuki-fruitvlieg. Nu lijkt het er echter op dat hij daar dit jaar geen middelen voor beschikbaar heeft.

Oostenrijkse fruitgebieden nu al zwaar getroffen door hagel
Fruittelers in de Oostenrijkse teeltgebieden Neder-Oostenrijk, Stiermarken en Burgenland hebben afgelopen weekend al zware hagelschade opgelopen.

Maatwerk in onkruidbestrijding met minder chemie
Een medewerker van Loonbedrijf Feunekes bekijkt de onkruiden die hij los schoffelt op een perceel suikerbieten bij akkerbouwer Pieter Dinkla in het Groningse Bellingwolde.

Kwekers werken aan bladrammenas met drievoudige resistentie
Medewerkers van zaaizaadbedrijf Vandinter Semo planten op een zogeheten isolatieveld bladrammenasplanten uit. Dit veld wordt gebruikt voor de productie van kwekerszaad dat de basis vormt voor een nieuw ras met drievoudige resistentie tegen...

Oranje hangplant is een hit op nationale feestdagen
De Uno Bakari is een oranjerode hangplant van het soort calibrachoa. Bij plantenkwekerij Van den Berg Est merken ze dat deze nieuwe variëteit rond Koningsdag en de bevrijdingsfeesten populair is bij consumenten.

Stopt Bayer werkelijk met de verkoop van Roundup?
Volgens Chief Executive Officer (CEO) Bill Anderson overweegt Bayer om te stoppen met de productie en verkoop van Roundup. Waarom zou het concern hiertoe besluiten en wat betekent dit voor de beschikbaarheid van middelen op basis van glyfosaat?

Ondanks rode cijfers wel beter rendement voor FruitMasters
Afzetcoöperatie FruitMasters heeft in 2024 een groepsomzet gerealiseerd van bijna 304 miljoen euro. Dat is vrijwel gelijk aan de omzet van een jaar eerder. Het uiteindelijk negatieve netto-resultaat is een gevolg van een eenmalige afschrijving door...

Betere prijsvorming zorgt voor kleine plus sierteeltexport
De Nederlandse bloemen- en plantenexport heeft het eerste kwartaal van 2025 afgesloten met een bescheiden groei van 1,1 procent. De totale exportwaarde komt daarmee uit op 2,07 miljard euro.

Uitdagend voorjaar voor het koppen van tulpen
Loonbedrijf De Groot is vlak voor het paasweekend begonnen met het mechanisch koppen van de tulpen. De kou en droogte zorgen voor een onregelmatige groei en dat maakt het kopwerk uitdagender.

NVWA doet advertenties illegale middelen in de ban
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen jaar ruim driehonderd advertenties voor illegale bestrijdingsmiddelen laten verwijderen van onlineplatforms.

Teelt van biologisch fruit is topsport, net als de afzet
De verkoop van biologische appels in Nederlandse supermarkten steeg afgelopen jaar met 22 procent. Dat lijkt veel, toch is het aandeel biologisch voor hardfruit nog steeds slechts 5 procent. Wil deze sector doorgroeien naar 15 procent marktaandeel,...

Hongarije krijgt mond-en-klauwzeer niet onder controle
Hongarije heeft afgelopen een vijfde uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) bevestigd op een rundveebedrijf in de buurt de Slowaakse grens.

Wereldwijde productie van wijn daalt naar dieptepunt
Wereldwijd werd afgelopen jaar 225,8 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Dit is het laagste volume sinds 1961. Ook de consumptie daalt met 214,2 miljoen hectoliter wereldwijd naar het laagste niveau in zestig jaar tijd.

Positieve reacties voor Omtzigt na aankondiging vertrek
Pieter Omtzigt heeft gisteren aangekondigd dat hij per direct stopt als fractievoorzitter van de NSC. De reacties op zijn besluit van zijn collega-politici zijn overwegend begripvol en positief.

Tarieven Trump funest voor Nederlandse kassenbouwers
Voor Nederlandse kassenbouwers dreigt een strop van enkele tientallen miljoenen euro's. Dit is het gevolg van de nieuwe importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ingesteld voor producten uit de Europese Unie.

Bayer overweegt te stoppen met productie van Roundup
Vanwege de kostbare juridische geschillen zou gewasbeschermingsconcern Bayer overwegen om te stoppen met de productie en verkoop van middelen op basis van de werkzame stof glyfosaat. Een voorbeeld is het omstreden herbicide Roundup.
Smalle genetische basis biedt kans voor aardappelveredeling
Twee Duitse onderzoeksinstituten en Wageningen University & Research (WUR) bekeken de genetische samenstelling van aardappelen. De genetische basis voor de bronnen is weliswaar smal, maar de verschillen op chromosoomniveau blijken juist heel...

Forse variatie in saldo's bij bietentelers
Akkerbouwers in Flevoland hebben het afgelopen jaar bijna twee keer zoveel verdiend aan de teelt van suikerbieten als hun collega's van het zuidoostelijk zandgebied in Limburg en Oost-Brabant. Cosun Beet Company meldt dat in het verslag van het...

BO Akkerbouw wijst op afdekplicht afvalhopen uien
Vanwege het grote risico op de verspreiding van valse meeldauw roept Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw alle uientelers op afvalhopen af te dekken.

Werkgevers vragen om realistische cao voor open teelten
Ondernemers in onder meer akkerbouw, fruitteelt, bloembollensector en boomkwekerijen vragen voorafgaand aan de onderhandelingen over een nieuwe cao om afspraken die passen bij de realiteit van hun bedrijven.

Vrijwel alle suikerbieten zijn gezaaid
Met uitzondering van enkele percelen in Limburg, Oost-Brabant en bovenin Groningen, zijn nu vrijwel alle suikerbieten in Nederland gezaaid.

Delfland handhaaft strenger op lozingen
Om de waterkwaliteit in sloten en kanalen beter te beschermen, blijft het Hoogheemraadschap van Delfland maatregelen ontwikkelen om lozingen van gewasbeschermingsmiddelen in onder meer glastuinbouwgebieden vaker en sneller op te sporen.

Veel bijen geteld dankzij mooi lenteweer
Tijdens de Nationale Bijentelling afgelopen weekend hebben meer dan 3.500 deelnemers bijna 80.000 bijen geteld. Met een aantal van ruim 14.000 is de honingbij veruit de meestvoorkomende bijensoort in ons land.

Luuk Tijssen praat staatssecretaris bij over fruitteelt
De jonge fruitteler Luuk Tijssen uit het Gelderse Altforst gaf deze week staatssecretaris Jean Rummenie van LVVN tijdens een werkbezoek uitleg over de meerwaarde van fruitteelt voor de voedselzekerheid.

Miniknollen gaan als laatste de grond in bij Bakker Bierum
Pootgoedbedrijf Bakker Bierum in het Groningse Bierum is bijna klaar met de pootwerkzaamheden. Dat is drie weken eerder dan vorig jaar. Als laatste worden deze week de miniknollen nog geplant.
Nog 600.000 ton vrije aardappelen in Belgische bewaarloodsen
De aardappelvoorraad in België, bepaald op peildatum 1 april, is vergelijkbaar met vorig jaar. Wel is het aandeel aardappelen dat nog vrij beschikbaar is, hoger dan voorgaande jaren.

UIKC test Frans beddensysteem voor uienteelt
Op proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat is deze week een proef van het Uien Innovatie- en Kenniscentrum (UIKC) aangelegd met drie alternatieve teeltsystemen voor uien. Een van de objecten is een beddensysteem waarvoor een Franse...

Bewijslast middelengebruik ligt nu bij de teler
Een Drentse lelieteler moet voor enkele percelen kunnen aantonen dat zijn bespuitingen geen negatieve gevolgen hebben voor het nabijgelegen Natura 2000-gebied Holtingerveld. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State in een zaak die is...

'Is strokenteelt klaar voor de grote doorbraak?'
De leerstoelgroep Agrarische Bedrijfseconomie van Wageningen University & Research bekijkt via een enquête of strokenteelt een haalbare optie is voor akkerbouwers die willen verduurzamen. Universitair hoofddocent Jaap Sok legt uit wat het doel...

Gips maakt grond beter bewerkbaar en uien harder
Voorafgaand aan de zaaibedbereiding laat akkerbouwer Marcel van Hal uit het Zuid-Hollandse Zuid-Beijerland op uienland per hectare 3.500 kilo gips strooien om de structuur van de grond te verbeteren.

LTO en NFO pleiten voor eerlijke vergoeding PlanetProof-producten
Belangenorganisaties LTO Nederland en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) blijven zich inzetten voor een eerlijke vergoeding voor boeren en tuinders die extra bovenwettelijke maatregelen nemen voor verduurzaming van hun productieproces. Zij...

Stikstofbeleid zet ook rem op aardwarmteprojecten
De voortgang en uitbreiding van aardwarmteprojecten in de bebouwde omgeving en in de glastuinbouwsector lopen ernstige vertraging op door het stikstofbeleid. Dat blijkt uit een enquête onder leden van Geothermie Nederland.

Driejarige promotiecampagne voor zachtfruit gaat van start
Een groot Nederlands consortium is dinsdag gestart met een Europese promotiecampagne om de consumptie van vers zachtfruit te stimuleren. De focus ligt vooral op jongeren.

Politie vindt verboden middelen bij Noord-Hollandse bollenkweker
Bij een bollenkweker in het Noord-Hollandse Obdam is 250 liter aan verboden gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. De politie trof de middelen aan tijdens een grootschalige controle.

KeyGene kweekt roodschillig Bintje met nieuwe veredelingstechniek
Onderzoeksbedrijf KeyGene heeft een veredelingstechniek ontwikkeld waarmee het mogelijk is om huidtransplantatie toe te passen bij aardappelen.

Aviko gaat capaciteit Belgische fabriek verdubbelen
Aardappelverwerker Aviko gaat de verwerkingscapaciteit van de fabriek in het Belgische Poperinge verdubbelen tot een productievolume van ongeveer 400.000 ton per jaar.

LTO Nederland waarschuwt voor risico op bruinrot bij beregenen
LTO Nederland waarschuwt voor de risico's bij het beregenen van percelen naast aardappelen. Dit omdat in meer Nederlandse wateren bruinrot is aangetroffen.

'Wij zijn een veiling zonder fratsen en houden ons bij onze kerntaak'
Met drie veildagen per week, een breed assortiment aan groenten en fruit, 240 aanvoerders en zo'n veertig medewerkers heeft Veiling Zaltbommel in 2024 een omzet van 82 miljoen euro behaald. Directeur Gerard van den Anker verwacht dat de omzetgrens...

'Brussel beseft beter wat de meerwaarde is van sierteelt'
Naast EU-lobbyist van Glastuinbouw Nederland is Jesse Schevel voorzitter van de werkgroep Bloemen en Planten van Copa-Cogeca. Hij legt het belang uit om in Brussel te pleiten voor een beleidskader dat passend is voor de Europese sierteeltsector.

Meer appels vanaf het zuidelijk halfrond op de wereldmarkt
De export van appels vanaf het zuidelijk halfrond is in 2024 met 9,1 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee wordt het aandeel van appels uit zuidelijke productielanden op de wereldmarkt groter.

Meer dan de helft van de uien is inmiddels gezaaid
De inzaai van uien verloopt voortvarend in Nederland. Zaadbedrijf De Groot en Slot schat in dat nu al 50 tot 60 procent van het areaal is ingezaaid.
Areaal bloembollen stijgt in tien jaar met 16 procent
In Nederland is het afgelopen jaar op ruim 27.000 hectare bloembollen geteeld. Dat is 16 procent – ofwel 3.800 hectare – meer dan in 2014, blijkt uit de landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onkruid heeft effect op fusarium in uien
Een goede onkruidbestrijding in uien kan de ziektedruk van fusarium verminderen. Dat blijkt uit onderzoek dat Uireka in de afgelopen jaren heeft laten uitvoeren.
Wereldwijde omzet van Syngenta daalt met 10 procent
De geconsolideerde omzet van Syngenta Group is in 2024 met 10 procent gedaald tot 28,8 miljard dollar. Omgerekend is dat 26,7 miljard euro. De brutowinst is berekend op 3,9 miljard dollar (3,6 miljard euro). Dat is 15 procent lager dan in het...
Ctgb gaat middelen versneld strenger beoordelen
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gaat waar mogelijk vanaf nu het nieuwste en veelal ook strengere toetsingskader gebruiken voor nieuwe en lopende aanvragen van gewasbeschermingsmiddelen.

McCain verdubbelt fritesproductie van Lutosa-fabriek in België
Het Canadese voedingsconcern McCain investeert 225 miljoen euro in uitbreiding van de capaciteit van de fritesfabriek van Lutosa in het Belgische Waregem.

Kreling Chrysanten blinkt uit in innovatie en is voorbeeld voor sector
De Tuinbouw Ondernemersprijs 2025 is vorige week uitgereikt aan Kreling Chrysanten in het Gelderse Bruchem. De jury roemt de innovatiekracht, de transparantie in de sector, de lokale samenwerking en de bedrijfsstructuur van de familiecoöperatie met...

Sligro gaat verse producten afnemen van Greenyard
Voedingsconcern Greenyard en horecagroothandel Sligro Food Group gaan in België nauwer samenwerken en het te leveren productenpakket uitbreiden met verse aardappelen, verse groenten en fruit.

Drijfmest beschermt pas gezaaide uien tegen stuiven
Om stuifschade te voorkomen, worden in de Veenkoloniën veel pas ingezaaide percelen bespoten met drijfmest of papiercellulose. Zo rijdt Jan Willem Wollerich drijfmest uit op een perceel van akkerbouwer Wieger Bosker in het Groningse Westerlee. Op...

Vakbond CNV teleurgesteld over uitblijven cao Glastuinbouw
Werkgeversorganisaties melden dat zij nog niet toe zijn aan het onderhandelen over een loonbod voor de nieuwe cao Glastuinbouw. Vakbond CNV reageert teleurgesteld.
Project legt focus op betere waterkwaliteit in glastuinbouw
In het project Transparante Tuinder gaan onderzoekers aan de slag met de ontwikkeling van een onderhoudsvrije methode waarmee tuinders de oppervlaktewaterkwaliteit rondom hun kassen continu kunnen monitoren en lekkages vroegtijdig detecteren.
GroenWijzer helpt gewastelers bij samenstelling akkerrand
Boeren en tuinders kunnen met de GroenWijzer bepalen welke plantensoorten zij moeten zaaien of planten om zoveel mogelijk toegevoegde waarde uit hun akkerranden of bloeiende hagen te halen. De onlinetool is maandag geïntroduceerd in een webinar over...

'Hoe overtuigen we de NRC-lezers dat tuinbouw al goed bezig is?'
Panelleden bij het Nationaal Horti Symposium zijn het erover eens: de urgentie om ziekten en plagen te kunnen beheersen is groot en nergens wordt zo schoon geteeld als in Nederland. Dagvoorzitter Dick Veerman van nieuwsplatform Foodlog stelt dat de...

Kreling Chrysanten wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2025
Het grote familiebedrijf Kreling Chrysanten in het Gelderse Bruchem is woensdagmiddag uitgeroepen tot winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2025.
Nederland steunt EU-voorstellen over gewasbescherming
In aanloop naar het Brusselse overleg van het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) meldt het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur dat Nederland alle standpunten van de Europese Commissie over de...

Belgische groenteverwerkers schroeven contractvolumes terug
Belgische verwerkers van vooral diepvriesgroenten contracteren voor dit teeltseizoen minder productvolume dan voorgaande jaren.

Dalende trend aardappelmarkt zet door
PotatoNL noteert deze week voor fritesgeschikte aardappelen bestemd voor grootschalige verwerking 18 tot 28,50 euro per 100 kilo. Dat is gemiddeld 2,75 euro per 100 kilo minder dan vorige week.

NVWA ontraadt aanplant enkele uitheemse boomsoorten
Vanwege de kans op ongewenst invasief gedragen adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om de hartbladige els, zeeden en oosterse beuk helemaal niet of slechts in beperkte mate aan te planten in Nederland.

Eerbetoon voor De Inheemse Vrouw met eigen tulp in Mexico
De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum Pardo heeft vrijdag een nieuwe tulp ontvangen van Wilfred Mohr, de Nederlandse ambassadeur in Mexico en Belize. De betreffende tulp is vernoemd naar de La Mujer Indígena ofwel De Inheemse Vrouw.

SMK maakt duurzaamheidsdoelen van PlanetProof concreet
In een eerste impactrapportage heeft keurmerkbeheerder SMK de uitgangspunten voor de duurzaamheidsprestaties en de daaraan gekoppelde doelen voor de deelnemers aan On the way to PlanetProof vastgesteld.

Ook Berlijn krijgt een eigen Tulpendag
In navolging van het jaarlijkse succes van de Nationale Tulpendag in Amsterdam wordt op zaterdag 15 maart in Berlijn voor het eerst de Duitse Tulpendag gehouden.

Koud weer drukt aanvoer bij FloraHolland in februari
De omzet van bloemen en planten bij Royal FloraHolland is in februari in volume gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Bij snijbloemen werd de kleinere aanvoer ruimschoots gecompenseerd door hogere gemiddelde prijzen.

Raptol opnieuw beschikbaar voor appeltelers
De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) heeft deze week het bericht ontvangen van de ministeries van LVVN en I&W dat voor de middelen Raptol en Curatio vrijstellingen worden afgegeven.

Aankoop bloemen en planten voor 60 procent vooraf gepland
Van de bloemen- en plantenkopers in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk plant 60 procent vooraf de aankoop. Vaak is de reden een speciale gelegenheid, zoals een verjaardag.

Tot 24 jaar celstraf voor moord op Maas van den Heuvel
De rechtbank in Overijssel veroordeelt zes mannen tot gevangenisstraffen van 6, 16, 18, 18, 23 en 24 jaar voor het om het leven brengen van Maas van den Heuvel in Kampen en voor een gewelddadige roofoverval in Epe in december 2023.

Paul Mesters vertrekt bij Cosun Beet Company
Paul Mesters vertrekt per 1 juli 2025 als CEO van Cosun Beet Company. Op telersvergaderingen werd deze week al gespeculeerd over het aanstaande vertrek van de CEO. Cosun heeft de geruchten inmiddels bevestigd en spreekt over een besluit na goed...

Convenant milieu-impact substraten krijgt nieuwe voorzitter
Gerard Schouw is vanaf 1 maart de nieuwe voorzitter van het Convenant milieu-impact potgrond en substraten. Hij volgt Arne Weverling op, die vorig jaar werd aangesteld als gedeputeerde van provincie Zuid-Holland.

'We moeten relevant blijven als exportland van peen'
'Als we in Nederland peen willen blijven telen, dan moeten we relevant zijn op de exportmarkt', stelt peenhandelaar Caroline Louwerse. Het betekent volgens haar dat de handel moet kunnen inspringen op internationale vraag als daarvoor de...

Onderzoekers vragen mening van akkerbouwers over strokenteelt
In een enquête over de innovatierichtingen naar een meer duurzame landbouw willen onderzoekers van de leerstoelgroep Agrarische Bedrijfseconomie van Wageningen University & Research (WUR) akkerbouwers vragen stellen over hun voorkeuren voor...

Ruim 7.500 vakprofessionals bezoeken HortiContact 2025
De vakbeurs HortiContact, die vorige week van 18 tot en met 20 februari werd gehouden in de Evenementenhal in Gorinchem, bracht driehonderd exposanten en 7.542 vakprofessionals samen. Dit meldt de organisatie van de vakbeurs naar tevredenheid.

Royal Berry zet flinke stappen richting residuvrije aardbeienteelt
Een agrarisch ondernemer moet zich kunnen aanpassen aan de veranderende eisen van de samenleving, vindt Jan van Genderen van Royal Berry. 'Als de kritische burger wil dat wij energieneutraal en residuvrij aardbeien telen, dan moeten wij daarvoor ons...

Zaadbedrijf waarschuwt voor bremia in vroege teelt ijsbergsla
De vroege teelt van ijsbergsla onder vliesdoek is extra gevoelig voor de ontwikkeling van bremia ofwel meeldauw. Zaadbedrijf Enza Zaden in Enkhuizen adviseert telers van ijsbergsla hier rekening mee te houden.

'Als alles meezit, kunnen we hier eind mei vroege aardappelen rooien'
Met een ouderwetse halfautomatische pootmachine heeft Jan Goedegebuure in Sint-Annaland op het Zeeuwse eiland Tholen vorige week de eerste vroege aardappelen gepoot. Zijn zoon Ewoud bestuurt de trekker en achterop de pootmachine zorgen andere...

Tuinders liggen vooral wakker van gewasbescherming en arbeid
De versmalling van de mogelijkheden om ziekten en plagen te bestrijden is een toenemende zorg bij glastuinders. Verder verwachten ze dat de discussies over de ongewenstheid van laagbetaalde arbeid aanhouden.

Innovatieprijs HortiContact voor arbeidsregistratie via smartwatch
Het bedrijf OpusWatch heeft voor de applicatie om arbeids- en productiegegevens te registreren met een smartwatch de HortiContact Innovatie Award 2025 gewonnen. De prijs is woensdag uitgereikt na afloop van de tweede dag van HortiContact in...

Loonwerker Vis plant eerste plantuitjes in bekwame grond
Op drie percelen heeft loonwerker Pim Vis op Schouwen-Duiveland inmiddels zo'n 15 hectare plantuitjes geplant. Ondanks de kou is hij tevreden over de omstandigheden.

Aardappelverwerkers gebruiken meer binnenlandse grondstof
De Nederlandse aardappelindustrie heeft in januari 333.300 ton aardappelen verwerkt. Daarvan was 31,9 procent afkomstig van invoer.

Glastuinbouw hoopt op vervolg van inzet watercoaches
Glastuinbouw Nederland gaat bij provincie Zuid-Holland subsidie aanvragen om de watercoaches, die sinds vorig jaar actief zijn in de glastuinbouwgebieden in het Westland en het Oostland, ook in 2025 en 2026 te kunnen blijven inzetten.

Voedingsconcern Greenyard meldt omzetgroei van 5,6 procent
Het grote Belgische voedingsconcern Greenyard meldt over de eerste negen maanden van het lopende boekjaar 2024-2025 een stijging van de netto-omzet met 5,6 procent.

Aaltjes zijn lastig te beheersen in peen
'Peen telen zonder schade van plantparasitaire aaltjes is lastig', constateert Johnny Visser van de businessunit Open Teelten van Wageningen University & Research. 'De plaagdruk is wel te beperken en dan vooral door in de rotatie slimme keuzes...
Onderkant aardappelmarkt stijgt mee naar 30 euro
PotatoNL noteert voor fritesgeschikte aardappelen nu prijzen die variëren van 30 tot 40 euro per 100 kilo.

Batouwe leert werken met nieuwe steekrobot
Batouwe Boomkwekerijen in het Gelderse Dodewaard gebruikt de komende weken om de werking van de nieuwe steekrobot voor het plaatsen van stekjes van heesters in plantentrays te finetunen.

'Doelgericht uitspoeling beperken op perceelsniveau'
Cosun laat op praktijkpercelen nitraatmetingen uitvoeren. Doel is volgens Gert Sikken, directeur agro development bij Cosun, om meer inzicht te krijgen in de risico's op stikstofuitspoeling op perceelsniveau.
Groter aandeel vrije aardappelen in België
De totale Belgische aardappelvoorraad van oogst 2024 is begin februari geraamd op ruim 2,5 miljoen ton. Dit is vergelijkbaar met het meerjarig gemiddelde. Wel is het aandeel vrije aardappelen groter dan voorgaande jaren.

Nederlandse consument koopt 2 procent minder verse groenten
Nederlandse consumenten hebben in 2024 2 procent minder verse groenten gekocht. Dat meldt GroentenFruit Huis.

Exportwaarde bloemen en planten stijgt in januari met 7 procent
Nederland heeft in januari voor 540 miljoen euro aan bloemen en planten geëxporteerd. Dat is een stijging van 7 procent van dezelfde maand in 2024.

Peenmarkt kan impuls goed gebruiken
De vraag en het aanbod op de peenmarkt zijn al wekenlang redelijk in evenwicht. Dat leidt tot stabiele noteringen. Voor biopeen geldt dat er vooral aanbod is van product dat op contract is geteeld. Daardoor zijn er nauwelijks transacties op de vrije...

Jumbo verkoopt plantaardige yoghurt gemaakt van Nederlandse soja
Supermarktketen Jumbo biedt vanaf volgende week in driehonderd winkels en online drie variaties plantaardige yoghurt aan die zijn gemaakt op basis van in Nederland geteelde sojabonen.

Glastuinbouw heeft komende jaren geen extra ruimte nodig
In de schets naar de ruimtelijke koers van de glastuinbouw richting 2040 voorziet Glastuinbouw Nederland geen uitbreiding van het areaal voor glasgroenten en siergewassen onder glas ten opzichte van de 9.000 hectare die daar nu voor wordt gebruikt.

Peenras Coreo verkozen tot lekkerste peen van 2025
Bezoekers van de themadag Peen van Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN) hebben donderdag het ras Coreo van zaadbedrijf Hazera verkozen tot lekkerste peen.

HZPC verwacht 1 miljoen ton pootgoed te verkopen
Pootgoedbedrijf Royal HZPC Group gaat ervan uit dat over het boekjaar 2024-2025 de barrière van 1 miljoen ton aan verkocht pootgoed wordt doorbroken. Dit betreft de wereldwijde verkoop.

PBL: akker- en tuinbouw loopt tegen grenzen aan
Nederlandse akkerbouwers en tuinders moeten samenwerken met overheden, hun afnemers en toeleveranciers om zich te wapenen tegen de grote uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd. Dit stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Appelvoorraad EU laagste van afgelopen zeven jaar
De appelvoorraden in de Europese Unie (EU) zijn op peildatum 1 januari 2025 vastgesteld op 3.687 miljoen kilo. Dat is 4,3 procent minder dan een jaar eerder. De perenvoorraden komen overeen met het meerjarig gemiddelde.

Bietenprijs 30 euro lager dan een jaar geleden
Suikerfabrikant Cosun Beet Company heeft de bietenprijs voor de campagne van 2024 vastgesteld op 47,25 euro per ton suikerbieten bij 17 procent suiker en een winbaarheid van 91. Daarmee is de uitbetaling fors lager dan de voorgaande twee jaren.

NEPG waarschuwt telers voor risico's groter aardappelareaal
Vanwege de dynamiek op de aardappelmarkt houdt North-Western European Potato Growers (NEPG) voor komend jaar rekening met een uitbreiding van het consumptieareaal. De telersorganisatie waarschuwt aardappeltelers voor de extra risico's van een groter...

Südzucker verwacht daling omzet en fors lagere winst
In een prognose voor het boekjaar 2024-2025 gaat het Duitse voedingsconcern Südzucker Group voorlopig uit van een omzetdaling van 400 tot 800 miljoen euro.

Ook boer ontkomt niet aan CSRD
Grote bedrijven als FrieslandCampina, Vion, Avebe en Cosun moeten vanaf dit jaar vanwege de nieuwe CSRD-richtlijn in hun jaarverslag uitgebreid rapporteren over duurzaamheidsprestaties. Dit heeft niet alleen effect op de bedrijven zelf, maar op de...

Groentetelers ondervinden weinig tolerantie bij afnemers
De urgentie van de mogelijkheden om gewassen goed te beschermen en de impact daarvan op het aanbod van vollegrondsgroenten leeft nauwelijks in de keten. Dat constateren Noord-Hollandse kool- en broccolitelers tijdens een LTO-sectoravond in...

Rabobank blijft positief over resultaten tuinbouw
Goede prijsniveaus zorgen er in de meeste tuinbouwsectoren voor dat de stijgende kosten goed worden terugverdiend. Dit constateert Rabobank in de meest recente sectorupdate voor de tuinbouw.

Meer organische stof heeft ook keerzijde
Voor verbetering van de stikstofbenutting heeft het geen meerwaarde om het organischestofgehalte van de bodem te verhogen. Deze conclusie volgt op langjarige proeven en literatuuronderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in het kader...

Werkgevers doen nog geen loonbod voor cao Glastuinbouw
De werkgevers in de glastuinbouw zijn nog onzeker over de gevolgen van rechterlijke uitspraken en zien nog geen ruimte voor een loonbod. Vakbond CNV stelt een loonstijging voor van 6 procent.

LTO zet zich in voor ontwikkeling agroforestry
LTO Nederland ziet agroforestry als een van de mogelijke routes voor een systeemverandering van de agrarische sector. De organisatie wil zich inzetten om deze landbouwmethode verder te ontwikkelen.

Bietentelers kunnen ritnaalden bestrijden met granulaat
Als telers van suikerbieten schade verwachten door ritnaalden, dan kunnen zij tijdens het zaaien het granulaat Belem mee strooien in de zaaivoor.

Kleine opleving op de suikermarkt
De notering van witte suiker op levering in maart nadert op de grondstoffenbeurs in Londen opnieuw het niveau van 500 dollar per ton. Omgerekend is dat 475 euro. De notering ligt daarmee 8 procent hoger dan een week geleden.
Meest bekeken
Meest gelezen
Kennispartners
Vacatures
Administratief medewerker akker-, land- of tuinbouw
Wageningen University & Research - Wageningen
"Wij zoeken jou, natuurlijk!" Een gedreven veldmedewerker met oog voor gezonde landbouw.
Coöperatie Natuurrijk Limburg - Roermond
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen