Haijo Dodde

Haijo Dodde

Haijo Dodde is coördinerend redacteur Akker- & Tuinbouw. Hij volgt met name de akkerbouw en vollegrondstuinbouw.

Contact

Artikelen door Haijo Dodde

Nederlanders eten steeds meer aardbeien

Akker- & Tuinbouw

De consumptie van aardbeien is in Nederland in de afgelopen drie jaar met ongeveer 30 procent gestegen tot 45 miljoen ton.

Vijf miljard aaltjes bestrijden larven van uienvliegen

Akker- & Tuinbouw

Gewasbeschermingsfabrikant BASF en toeleverancier Ten Brinke voeren dit jaar in de Noordoostpolder een demo uit op zeven praktijkpercelen om uienvliegen te bestrijden met insectenparasitaire aaltjes. In een dosering van 5 miljard stuks per hectare...

BO Akkerbouw zet in op sterke ketenaanpak

Akker- & Tuinbouw

BO Akkerbouw heeft in coronajaar 2020 samen met andere partijen de handschoen opgepakt om oplossingen te zoeken voor de uitdagingen waar de akkerbouwsector mee is geconfronteerd.

BO Akkerbouw zoekt percelen met stengelaaltjes

Akker- & Tuinbouw

LTO-bestuurder Hendrik Jan ten Cate, namens BO Akkerbouw voorzitter van de stuurgroep Ditylenchus dipsaci (stengelalen), roept gewastelers op om actieve besmettingshaarden aan te melden voor veldonderzoek.

Efficiënter spuiten met weermodule

Akker- & Tuinbouw

Op jaarbasis spuiten Han Schukkert en vooral zijn vader Herman zo'n 2.000 hectare aan akkerbouwgewassen, mais en bloembollen. Door het gebruik van twee GeoBas-weerstations en de weermodule CropVision Gewis verwachten ze door een betere efficiëntie...

CZAV bepaalt poolprijs tarwe op 191 euro

Akker- & Tuinbouw

Voor maal- en zomertarwe 2020 presenteert CZAV een netto-eindprijs van 191 euro per ton. Voor brouwgerst ontvangen de telers een nettoprijs van 190 euro.

USDA positief over tarweproductie

Akker- & Tuinbouw

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft met name de prognose voor de tarweoogst in de Europese Unie, Rusland en Oekraïne naar boven bijgesteld.

Graanziektebarometer meldt aantastingen gele roest en septoria

Akker- & Tuinbouw

In de Graanziektebarometer van onderzoeksinstelling SPNA worden in wintertarwe zonder ziektebestrijding de laatste weken meer aantastingen gevonden van gele roest en septoria.

Samenwerking richt zich op groenten langer vers

Akker- & Tuinbouw

Groenteverwerker Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo gaan samenwerken. Dat doen ze aan innovatieve oplossingen om verse groente langer houdbaar te maken, voedselverspilling tegen te gaan en nieuwe duurzame verpakkingsmaterialen...

Vroege aardappelen direct goed aan de prijs

Akker- & Tuinbouw

Een beperkt aanbod van geoogst product en volop vraag van Nederlandse supermarkten zorgen ervoor dat telers van vroege aardappelen voorlopig een mooie prijsvorming tegemoet kunnen zien. Zolang de prijzen goed blijven, zullen ze proberen vlot door te...

Floriade vraagt geen 15 miljoen maar 12,3 miljoen extra budget

Algemeen

De Floriade Almere 2022 BV vraagt een extra budget van 12,3 miljoen euro van de gemeente. Eerder dacht de organisatie15 miljoen euro nodig te hebben.

Hogere driftreductie met boomgaardspuit van Hol

Akker- & Tuinbouw

De Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) heeft de lijst met driftreducerende spuittechnieken (DRT-lijst) uitgebreid met de HSS CF boomgaardspuit van fabrikant Hol. Verder meldt TCT aanpassingen aan de DRT-lijst voor spuittechnieken in de...

NVWA vindt 2.000 liter illegale middelen bij boomkweker

Akker- & Tuinbouw

Bij een boomkweker in Oost-Nederland heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in totaal 2.000 liter illegale middelen aangetroffen. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Chinese kool planten in Flevoland voor Koreaanse kimchi

Akker- & Tuinbouw

Biologisch akkerbouwer Huib Rijk uit Biddinghuizen plant Chinese kool bij collega Henk Knoop in Dronten in Flevoland. Rijk teelt verschillende koolsoorten in deelbouw met collega's in de regio. 'Op dit perceel staan de soorten naast elkaar', legt...

Optimeel van Avebe krijgt hoogste erkenning duurzaamheid

Akker- & Tuinbouw

Zetmeeltelers die meedoen aan het teeltprogramma Optimeel van Avebe ontvangen de status Goud als waardering voor de hoogste norm van duurzame landbouw.

PotatoEurope biedt ruimte aan Talent Scout-dag

Akker- & Tuinbouw

Een Talent Scout-dag vormt dit jaar een programmaonderdeel van PotatoEurope 2021 in het Flevolandse Lelystad. Doel daarvan is studenten en bedrijfsleven met elkaar in contact brengen.

Lamb Weston verdubbelt capaciteit Russische fritesfabriek

Akker- & Tuinbouw

LWM Rus, een joint venture van Lamb Weston/Meijer en de Russische Belaya Dacha Group, gaat de productiecapaciteit bij de bestaande fritesfabriek in de Russische regio Lipetsk meer dan verdubbelen.

Veel zorgen over hoge druk bonenvlieg

Akker- & Tuinbouw

Verspreid over Nederland wordt nu al melding gemaakt van een hoge druk van bonenvliegen. De eerste bonenpercelen zijn vanwege plantwegval alweer overgezaaid.

LTO: plantgezondheid vraagt realistisch beleid

Akker- & Tuinbouw

De realiteit moet terugkomen in het gewasbeschermingsbeleid, vindt LTO Nederland. Deelname aan het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming moet daaraan bijdragen.

Aardappelmarkt profiteert van laat voorjaar en versoepelingen

Akker- & Tuinbouw

De opwaartse stemming op de aardappelmarkt is volgens beursmakelaar De Vries & Westermann te danken aan het relatief koude en natte voorjaar en de aangekondigde versoepelingen van coronamaatregelen.

Britse vraag geeft uienexport impuls

Akker- & Tuinbouw

De vraag naar Nederlandse uien vanuit Groot-Brittannië lijkt de laatste weken toe te nemen. Dat blijkt uit de exportcijfers van GroentenFruit Huis.

McCain bouwt grote fritesfabriek in Rusland

Akker- & Tuinbouw

Fritesfabrikant McCain is afgelopen maand gestart met de bouw van een nieuwe fabriek voor de verwerking van aardappelen in Rusland. Deze wordt gebouwd in de buurt van de industriestad Toela, zo'n 200 kilometer ten zuiden van Moskou.

Sector betreurt verlies van Chloor IPC als herbicide

Akker- & Tuinbouw

Toelatingshouders hebben bij de Europese herbeoordeling te lang vastgehouden aan de toepassing van Chloor IPC als kiemremmer. Daardoor is uiteindelijk ook de toepassing van het middel als herbicide verloren gegaan.

Poolprijs granen bij Agrifirm 20 procent hoger

Akker- & Tuinbouw

Voor baktarwe en brouwgerst van oogst 2020 betaalt landbouwcoöperatie Agrifirm in de basispool respectievelijk 193 euro en 187 euro per ton. Deze prijzen zijn ongeveer 20 procent hoger dan vorig seizoen.

Koud en nat voorjaar zet gewas op achterstand

Akker- & Tuinbouw

Na het koude en natte voorjaar staan de akkerbouwgewassen er niet overal florissant bij. Incidenteel is er sprake van behoorlijke plantwegval vooral door stuifschade.

Veiling en handel voeren 'constructief overleg'

Akker- & Tuinbouw

Royal FloraHolland en koepelorganisatie voor de sierteelthandel VGB melden dat er constructief overleg is geweest over de toekomstige samenwerking tussen beide organisaties.

Bayer komt met vijfpuntenplan over Roundup

Akker- & Tuinbouw

Chemieconcern Bayer presenteert deze week een vijfpuntenplan met acties om zich te wapenen tegen toekomstige claims van Roundup-gebruikers. Die kunnen stellen dat ze ziek zijn geworden na het gebruik van het omstreden herbicide.

Duurzaamheid in voedselketen lastig te vermarkten

Akker- & Tuinbouw

De waardering van consumenten voor duurzaam geteelde producten is niet vanzelfsprekend. 'Duurzaamheid is nu eenmaal een weinig aantrekkelijk begrip in de marketing', stelt directeur Cees-Jan Adema van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie...

Sector zet in op verlenging toelating Bonalan

Akker- & Tuinbouw

LTO zet zich samen met onder meer verwerker Sensus in om het herbicide Bonalan beschikbaar te houden voor de teelt van cichorei.

Consument online prikkelen om gezonder te eten

Akker- & Tuinbouw

Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) onderzoekt welke nudges ofwel prikkels mogelijk zijn op de website van supermarktketen Hoogvliet om consumenten meer groenten en fruit te laten eten.

Bewaarproef peen toont duidelijke verschillen

Akker- & Tuinbouw

Een fungicideproef in peen van middelenfabrikant BASF laat na lange bewaring zien dat peentelers wat te kiezen hebben om hun bewaaruitval te beperken. De proef werd vorig jaar in Flevoland uitgevoerd.

Graanmarkt komt in rustiger vaarwater

Akker- & Tuinbouw

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA voorspelt in de eerste prognose voor het seizoen 2021-2022 dat na twee jaar van dalingen de wereldwijde voorraden van mais en soja weer gaan stijgen. De verwachte tarwevoorraad is stabiel. Voorwaarde is wel...

Meer dan 1 miljoen hectare soja in EU

Akker- & Tuinbouw

Het areaal sojabonen in de 27 lidstaten van de Europese Unie stijgt dit jaar met 9,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bietentelers moeten overzaaien vanwege emelten

Akker- & Tuinbouw

Emeltenschade in Nederlandse suikerbieten heeft ervoor gezorgd dat afgelopen week nog eens ruim 100 hectare moest worden overgezaaid, meldt Cosun Beet Company. De suikerfabrikant schrijft dat de schade vooral is te vinden op de noordelijke...

Bejo kan Crispr-Cas testen in groenten

Akker- & Tuinbouw

Een ondertekende overeenkomst met landbouwconcern Corteva Agriscience en een Amerikaans onderzoekscentrum geeft zaadfirma Bejo toegang tot het intellectuele eigendom van Crispr-Cas9 voor de veredeling van groenten.

Cosun Beet Company verwerkt 480.000 ton diksap

Akker- & Tuinbouw

Op de locaties in Vierverlaten en Dinteloord is Cosun Beet Company deze week gestart met de jaarlijkse raffinage van diksap tot suiker. In zes weken wordt zo'n 480.000 ton diksap verwerkt.

Onderzoek naar schending mensenrechten Italiaanse tomatenketen

Akker- & Tuinbouw

Vakbond FNV en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gaan onderzoek doen naar de mogelijke schending van mensenrechten in de productieketen van de ingeblikte tomatenhandel.

Britten willen ban op export levende dieren

Veehouderij

Het Britse landbouwministerie Defra overweegt een verbod op de export van levende dieren die worden verkocht voor de slacht of om verder af te mesten.

Nederland levert bijdrage aan ontwikkeling Vietnamese tuinbouw

Akker- & Tuinbouw

Nederland en Vietnam werken al jaren nauw samen op het gebied van land- en tuinbouw en hebben dit vastgelegd in een strategische samenwerkingsoverkomst.

Droogte door wisselvallig weer zo goed als voorbij

Algemeen

Het grondwaterpeil is weer op een normaal niveau en ook het neerslagtekort is op dit moment kleiner dan voorgaande jaren, meldt weerbureau Weeronline.

USDA voorspelt recordoogst en recordverbruik tarwe

Akker- & Tuinbouw

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA voorspelt in de eerste prognose voor het seizoen 2021-2022 dat zowel de tarweproductie als het tarweverbruik wereldwijd een recordniveau bereiken.

Canada verwacht ruim 2 procent uitbreiding aardappelareaal

Akker- & Tuinbouw

Het Canadese aardappelareaal zal naar verwachting dit seizoen toenemen met 2,3 procent tot een totaal van bijna 149.000 hectare.

Onderzoekers vergelijken negen bodemsensoren

Akker- & Tuinbouw

Wageningen University & Research en Aeres Hogeschool Dronten testen in een vergelijkingsproef in totaal negen verschillende sensoren voor het meten van bodemvocht.

Asperges 20 procent duurder dan vorig jaar

Akker- & Tuinbouw

Het afzetseizoen voor asperges wordt gekenmerkt door een gelijkmatige aanvoer met overwegend meer vraag dan aanbod. Afzetcoöperatie ZON Holding meldt dat de aanvoer in kilo’s tot dusver 7 procent lager ligt dan in 2020. De financiële omzet van de...

Iets meer dan 200 hectare suikerbieten overgezaaid

Akker- & Tuinbouw

Tot het begin van deze week is in Nederland 203 hectare suikerbieten overgezaaid. Verder is de druk van bladluizen in de pasgezaaide bieten nog steeds laag.

NEPG: aardappelareaal daalt 3 tot 5 procent

Akker- & Tuinbouw

De Europese organisatie voor aardappeltelers NEPG verwacht dat dit seizoen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België het totale aardappelareaal 3 tot 5 procent lager is dan vorig jaar.

Adri Bom-Lemstra blijft ook actief voor Greenports Nederland

Akker- & Tuinbouw

Adri Bom-Lemstra blijft als prille voorzitter van Glastuinbouw Nederland ook voorzitter van Greenports Nederland.

Vrije aardappelen opnieuw iets duurder

Akker- & Tuinbouw

PotatoNL verhoogt deze week de noteringen voor fritesaardappelen die bestemd zijn voor grootschalige verwerking met 1,25 euro. Daarmee komt de prijs uit op gemiddeld 10 euro per 100 kilo.

Waarde HZPC-certificaat daalt opnieuw 10 procent

Akker- & Tuinbouw

De koers van het certificaat op een aandeel van pootgoedbedrijf HZPC is vrijdag vastgesteld op 106,35 euro. Daarmee daalt de koerswaarde opnieuw met de maximale 10 procent.

Illegale arbeid bij Brabantse aspergekweker

Akker- & Tuinbouw

Inspectie SZW heeft tijdens een controle bij een aspergekweker in Noord-Brabant vier Oekraïense aspergestekers aangetroffen die niet in Nederland mogen werken.

Duijvestijn levert nieuwe gezonde tomaat aan Deen

Akker- & Tuinbouw

In de winkels van supermarktketen Deen liggen vanaf deze week de 'Phytorich Krachtige Tomaten' van kwekerij Duijvestijn.

Europese Commissie evalueert nieuwe regels plantenhandel

Akker- & Tuinbouw

De nieuwe Plantgezondheidsverordening van de Europese Unie wordt binnenkort geëvalueerd. Om de meningen te peilen, kunnen zowel bedrijven als burgers vragenlijsten invullen via de NVWA.

Motor uienexport hapert na jaarwisseling

Akker- & Tuinbouw

Het exportseizoen voor Nederlandse uien kent twee gezichten. Voor de jaarwisseling verliep de afzet voortvarend. Exportvolumes van meer dan 40.000 ton per week waren geen uitzondering. De laatste maanden is de situatie anders. Nu moeten exporteurs...

FruitMasters: 'Nederlands fruit heeft marktkansen ver weg en dichtbij'

Akker- & Tuinbouw

Fruittelerscoöperatie FruitMasters schrijft in het jaarbericht 2020 dat er volop kansen zijn op de afzetmarkt voor hard- en zachtfruit. Operationeel directeur Adriaan Vis vindt dat het voor de marktpositie van de Nederlandse fruitteelt wel van...

Flevolandse akkerbouwer organiseert Pieperquiz

Akker- & Tuinbouw

In plaats van zijn traditionele Pieperprijsvraag organiseert Harry Schreuder van akkerbouwbedrijf Harrys Farm in het Flevolandse Swifterbant dit jaar een Pieperquiz.

Twee nieuwe klonen van phytophthora gedefinieerd in Europa

Akker- & Tuinbouw

Het Europese netwerk EuroBlight heeft bij de inventarisatie van phytophthora-aantastingen in 2020 twee nieuwe klonen van de aardappelschimmel een eigen naam gegeven.

Vrijstellingen Tracer en Exirel voor bestrijding suzuki-fruitvlieg

Akker- & Tuinbouw

Demissionair landbouwminister Carola Schouten heeft dinsdag vrijstellingen afgegeven voor de insecticiden Tracer en Exirel om de suzuki-fruitvlieg in fruitgewassen te bestrijden.

Aardappelvoorraad is hoger dan meerjarig gemiddelde

Akker- & Tuinbouw

Zowel relatief als absoluut is de aardappelvoorraad gemeten per half april kleiner dan vorig jaar, maar groter dan het vijfjarig gemiddelde.

Corona drukt pootgoedprijs bij Agrico

Akker- & Tuinbouw

Aardappelcoöperatie Agrico heeft vorige week aan haar leden een gemiddelde indicatieprijs van 25 euro per 100 kilo bekendgemaakt voor pootgoed van oogst 2020.

Suikervoorraad in EU fors lager

Akker- & Tuinbouw

De Europese Unie (EU) heeft in het seizoen 2020-2021 gemiddeld zo'n 2 miljoen ton suiker minder beschikbaar dan vorig jaar. Dit blijkt onder meer uit een inventarisatie van de Europese suikervoorraad begin maart.

Nog weinig ziektes in wintertarwe

Akker- & Tuinbouw

De ziektedruk in wintertarwe is nog laag. Dit blijkt uit het eerste bericht voor de Graanziektebarometer van onderzoeksinstelling SPNA voor dit seizoen.

Positief oordeel over nieuwe gmo-aardappel in VS

Akker- & Tuinbouw

Voor de toelating van het nieuwe genetische gemodificeerde (gmo) aardappelras Snowden Z6 van aardappelverwerker J.R. Simplot heeft het Amerikaanse landbouwministerie USDA een positief advies ontvangen.

Analyse: hoge tarweprijs vooral boost voor akkerbouwers

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwers kunnen dit jaar profiteren van de hoogste tarweprijzen in acht jaar tijd. Veehouders worden daarentegen geconfronteerd met snel stijgende voerkosten.

Hoogste tarwenotering sinds 2013

Akker- & Tuinbouw

Grondstoffenbeurs Matif in Parijs noteert deze week tot 256 euro voor een ton tarwe. Dat is de hoogste notering in acht jaar tijd.

Werkgevers tuinzaadsector willen maatwerk in cao

Akker- & Tuinbouw

Plantum wil namens de werkgevers in de tuinzaadsector geen keurslijf in de branche-cao. De koepelorganisatie streeft naar passende oplossingen voor alle medewerkers, die op ondernemingsniveau worden afgesproken.

Gefertigeerde uien van betere kwaliteit en langer te bewaren

Akker- & Tuinbouw

Fertigatie in zaaiuien zorgt niet alleen voor een flink hogere opbrengst en een egalere sortering, maar ook voor een zichtbare plus op de kwaliteit en een betere bewaarbaarheid. Dit blijkt uit een fertigatie- en irrigatieproef die toeleverancier Van...

Soiltech lanceert specifieke bladmeststof voor suikerbieten

Akker- & Tuinbouw

Met de nieuwe bladmeststof Optima Sugar+ is het mogelijk om de suikeropbrengst van een perceel suikerbieten met gemiddeld 8,5 procent te verhogen.

Ledenraad FloraHolland belegt extra vergadering vanwege noodrempetitie

Akker- & Tuinbouw

De ledenraad van FloraHolland heeft besloten dat er een extra informele ledenraadsvergadering komt. Daarin kunnen alle leden van de afzetcoöperatie voor bloemen en planten hun bezwaren over het directiebeleid toelichten.

Uienvoorraad groter dan meerjarig gemiddelde

Akker- & Tuinbouw

Uientelers hebben meer uien in hun bewaarplaatsen dan vorig seizoen. Ten opzichte van het meerjarig gemiddelde is de uienvoorraad in absolute tonnen ongeveer 28 procent groter.

Groeiregulatie verbetert rendement graszaadteelt

Akker- & Tuinbouw

Groeiregulatie toepassen in de teelt van Engels raaigras en rietzwenkgras is een verzekeringspremie voor een hogere zaadopbrengst. Voorwaarde is wel dat de behandeling wordt uitgevoerd op een goed groeiend gewas.

Rabobank: 'Voor Nederlandse boer is het lastig concurreren op wereldmarkt'

Akker- & Tuinbouw

Voor basisproducten als zuivel, aardappelen en hardfruit is het voor Nederland lastig concurreren op de wereldmarkt. Dit stelt Carin van Huët, directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank.

Wetenschappers pleiten voor gene-editing bij biogewassen

Biologische landbouw

Als de Europese Unie vasthoudt aan het verbod op het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken als gene-editing in de biologische landbouw, worden Europese duurzaamheidsdoelen niet gehaald.

Werknemers tuinzaadbranche komen met petitie voor betere cao

Akker- & Tuinbouw

Werknemers van tuinzaadbedrijven gaan niet akkoord met het laatste cao-aanbod van hun werkgevers. De vakbonden bieden daarom vrijdagmiddag een petitie aan met de oproep aan de zaadfirma's om een betere cao af te spreken.

Rabobank: 'Nederland te duur voor teelt goedkoop fruit'

Akker- & Tuinbouw

Het wordt volgens sectorspecialisten Arne Bac en Cindy van Rijswick van Rabobank hoog tijd dat Nederlandse fruittelers het mooie perspectief van hun sector kunnen verzilveren. Rabobank geeft de telers in een nieuwe publicatie handvatten om na te...

FruitMasters benut kansen in coronajaar

Akker- & Tuinbouw

Fruittelerscoöperatie FruitMasters realiseerde in 2020 een nettowinst van 293.000 euro. Dat is 14.000 euro meer dan in 2019. De omzet steeg 18 procent tot ruim 278 miljoen euro.

Aardappelen van oogst 2021 nu al flink aan de prijs

Akker- & Tuinbouw

Op de aardappeltermijnmarkt van EEX in Leipzig wordt voor leveringscontracten van fritesaardappelen in april 2022 nu al meer dan 18 euro per 100 kilo betaald.

NVWA vindt 2.000 kilo illegale gewasbeschermingsmiddelen

Akker- & Tuinbouw

Inspecteurs en rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben ruim 2.000 kilo illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen.

Bayer duikt opnieuw in veredeling hybridetarwe

Akker- & Tuinbouw

Samen met het Franse veredelingsbedrijf Ragt-semences gaat landbouwconcern Bayer zich de komende jaren bezighouden met de ontwikkeling van hybridetarwe voor de Europese markt. Beide ondernemingen maken dit vandaag bekend in een persverklaring.

Pleidooi voor haalbare invulling ecoregeling met voldoende keus

Akker- & Tuinbouw

In het pilotproject Akkerbelt zijn de afgelopen twee jaar mogelijkheden getest voor de invulling van de ecoregeling op bedrijfs- en gebiedsniveau. Het project is uitgevoerd door negen regionale akkerbouwcollectieven. Zij komen nu met een top 10 van...

Aardappelverwerking weer op precoronaniveau

Akker- & Tuinbouw

Nederlandse fabrikanten verwerkten in maart 322.000 ton aardappelen tot frites of andere voorgebakken of verse aardappelproducten. Met dit volume zitten de aardappelverwerkers weer ongeveer op het niveau van voor corona.

Japan stopt met invoerbelasting op frites

Akker- & Tuinbouw

De Japanse overheid heeft vanaf 1 april de invoertarieven van diepgevroren frites vanuit de Verenigde Staten en Europa op nul gesteld.

Nieuwe variëteit tuinhortensia wint houdbaarheidstest

Akker- & Tuinbouw

Magical Jewel valt als nieuwe variëteit tuinhortensia in het introductiejaar direct in de prijzen als langst bloeiende tuinplant.

Avebe en Solynta werken samen aan hybriden voor zetmeelteelt

Akker- & Tuinbouw

Kweekbedrijf Averis Seeds van Avebe gaat samen met veredelingsbedrijf Solynta werken aan de hybrideveredeling van zetmeelaardappelen.

LTO: 'Schouten kan meer doen voor groene middelen'

Akker- & Tuinbouw

Landbouwminister Carola Schouten kan meer doen aan de beperkte beschikbaarheid van groene gewasbeschermingsmiddelen. 'Zorgwekkend', noemt Joris Baecke als LTO-portefeuillehouder Plantgezondheid de ontstane toelatingswachttijden.

Syngenta wil biofungicide Taegro breder inzetten

Akker- & Tuinbouw

Naast aardbeien en glasgroenten heeft toelatingshouder Syngenta bij het Ctgb aanvraag gedaan voor etiketuitbreiding van het biofungicide Taegro naar akkerbouwgewassen, de fruitteelt en de sierteelt.

Onbegrip in Almere over miljoenentekort Floriade

Akker- & Tuinbouw

Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Almere zijn overvallen door de vraag om 15 miljoen extra budget voor de organisatie van de Floriade in 2022.

China kiest voor meer tarwe in veevoer

Akker- & Tuinbouw

De verwachting dat China 5 miljoen ton meer tarwe gaat verwerken in veevoer is een stimulans voor de tarwemarkt na de prijsdaling sinds begin maart.

Nieuwe VVAK-documenten beschikbaar voor akkerbouwers

Akker- & Tuinbouw

Het Akkerbouw Certificeringsoverleg (ACO) heeft de VVAK-documenten voor teelt- en bewaarseizoen 2021/2022 vastgesteld.

Directeur: 'Innovatiekracht lokt Dole naar Nederland'

Akker- & Tuinbouw

Dole Packaged Foods verplaatst het Europese hoofdkantoor van Parijs naar Rotterdam. Directeur Isabelle Spindler-Jacobs legt uit dat behalve uit logistieke overwegingen ook voor Nederland is gekozen vanwege de innovatiekracht en de samenwerking met...

Inzaai suikerbieten voor ruim 60 procent gevorderd

Akker- & Tuinbouw

Landelijk is ruim 60 procent van de suikerbieten ingezaaid, blijkt uit gegevens van Cosun Beet Company.

Keurcompost voldoet alsnog aan eisen akkerbouwsector

Akker- & Tuinbouw

De beoordelingsrichtlijnen voor Keurcompost zijn met ingang van 1 april weer in lijn met die voor Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK). De akkerbouwsector baalt van de onnodige commotie die daarover ontstond.

Gewassen op achterstand door kou

Akker- & Tuinbouw

De periode van kou tijdens en na het paasweekend zet veel gewassen stil in hun ontwikkeling. Volgens gewasspecialisten is het nu nog te vroeg om iets te zeggen over de mate van schade.

Schouten: Ctgb levert bovengemiddeld veel werk

Akker- & Tuinbouw

De lange wachttijd voor de toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen komt volgens minister Carola Schouten van LNV niet volledig voor rekening van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Ze stelt dat het...

Ctgb: 'Vertraagde toelating groene middelen komt niet door ons'

Akker- & Tuinbouw

Directeur Ingrid Becks vindt het frustrerend dat het Ctgb vaak wordt genoemd als oorzaak van de vertraagde toelating van groene middelen. 'De vertraging komt doordat afzonderlijke toelatingsdossiers steeds meer tijd vragen en verder is er vooral op...

Forse daling tarwenoteringen op wereldmarkt

Akker- & Tuinbouw

De noteringen voor tarwe op de wereldmarkt dalen deze week naar het laagste niveau sinds half december.

Glastuinbouw pleit voor meer en betere huisvesting arbeidsmigranten

Akker- & Tuinbouw

Glastuinbouw Nederland vraagt zich af waarom Nederland er niet beter in slaagt om voldoende kwalitatieve huisvesting te realiseren voor arbeidsmigranten. 'Voor onze economie en zeker ook voor de glastuinbouw zijn arbeidsmigranten een belangrijke...

HZPC stopt met technologiedochter Solentum

Akker- & Tuinbouw

Pootgoedbedrijf HZPC heeft besloten om de bedrijfsactiviteiten van dochteronderneming Solentum per 1 mei 2021 te beëindigen.

Vooral vraag naar aardappelen van oogst 2021

Akker- & Tuinbouw

Op de aardappeltermijnmarkt is momenteel meer belangstelling voor aardappelen van oogst 2021 dan voor de vrije aardappelen van de oogst van afgelopen jaar.

Verkoop gewasbeschermingsmiddelen daalt met 1,4 procent

Akker- & Tuinbouw

In Nederland is voor 9,3 miljoen kilo aan gewasbeschermingsmiddelen verkocht in 2019. Dit is 1,4 procent minder dan het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vakbonden accepteren eindbod cao Open Teelten

Akker- & Tuinbouw

De vakbonden FNV en CNV hebben ingestemd met het eindbod dat werkgevers twee weken geleden voorlegden voor de cao Open Teelten.

Uienexport daalt naar laagste niveau seizoen 2020-2021

Akker- & Tuinbouw

Het exportvolume voor Nederlandse uien is in week 9 gedaald naar 12.400 ton. De grootste afnemer was het Afrikaanse land Guinee met ruim 1.600 ton.

Agrico presenteert pakket duurzame aardappelrassen

Akker- & Tuinbouw

Pootgoedbedrijf Agrico heeft in het rassenpakket nu negen rassen beschikbaar die bijdragen aan een duurzame aardappelteelt.

Brussel onderzoekt gevolgen van einde suikerquotum

Akker- & Tuinbouw

Een onderzoeksbureau onderzoekt sinds oktober 2020 de gevolgen van het beëindigen van de quotumregeling voor suiker in de Europese Unie. Dat doet het bureau in opdracht van de Europese Commissie.

LTO mist economie in Green Deal

Akker- & Tuinbouw

Het tempo om de doelen van de Green Deal in Europa te bereiken, ligt te hoog, vindt voorzitter Jaap van Wenum van LTO Akkerbouw en Vollegrondsgroenten. 'Ook missen we in de plannen de aandacht voor het economisch perspectief van boeren.'

Oproep voor ideeën akkerbouwonderzoek

Akker- & Tuinbouw

BO Akkerbouw vraagt kennisinstellingen om projectideeën voor de ontwikkeling en verspreiding van kennis voor akkerbouwers. Dat gebeurt in het kader van het programma 'Onderzoek en Innovatie voor de akkerbouwsector'.

Lamb Weston bouwt tweede fritesfabriek in China

Akker- & Tuinbouw

De Amerikaanse fritesfabrikant Lamb Weston Holdings kondigt aan een tweede fabriek te bouwen in China met een productiecapaciteit van ruim 100.000 ton eindproduct op jaarbasis.

Eric Pelleboer levert de mooiste uien

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwer Eric Pelleboer uit het Flevolandse Tollebeek heeft dit jaar de Verkiezing van de Mooiste Bewaarui 2021 gewonnen.

Start aanleg demovelden voor PotatoEurope 2021

Akker- & Tuinbouw

Beursorganisator DLG Benelux meldt dat deze week in het Flevolandse Lelystad een begin is gemaakt met het uitzetten van de aardappeldemovelden voor PotatoEurope 2021.

Nederland stemt tegen tijdelijke verlenging tebuconazool

Akker- & Tuinbouw

Nederland zal zich deze week tijdens een vergadering van de Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) in Brussel verzetten tegen een tijdelijke verlenging van de werkzame stof tebuconazool.

Dacom en Sencrop gaan intensiever samenwerken in waarschuwingssystemen

Akker- & Tuinbouw

Dacom en Sencrop gaan officieel samenwerken aan de verdere ontwikkeling van geautomatiseerde waarschuwingssystemen tegen ziekten en plagen. Dit maakten beide automatiseringsbedrijven onlangs bekend.

Twee keer zoveel winst voor Südzucker

Akker- & Tuinbouw

Het Duitse landbouwconcern Südzucker sluit het boekjaar 2020-2021 af met een bedrijfswinst van 230 miljoen euro. Dat is bijna twee keer zoveel als vorig jaar.

Telers mogen Admire toch opgebruiken

Akker- & Tuinbouw

Het aflever- en opgebruiktermijn van het insecticide Admire, met de werkzame stof imidacloprid, blijft gehandhaafd. Het middel mag op grond van overgangsrecht nog tot 2022 worden gebruikt.

Rabobank verwacht groter tekort op suikermarkt

Akker- & Tuinbouw

Marktanalisten van RaboResearch Food & Agribusiness voorspellen op de suikermarkt voor het seizoen 2020-2021 een tekort van 2,8 miljoen ton ruwe suiker. In een eerdere prognose gingen de analisten nog uit van een tekort van 0,3 miljoen ton.

NFO waarschuwt fruittelers voor avondklok bij nachtvorst

Akker- & Tuinbouw

Fruittelers en hun werknemers die door dreigende nachtvorst de komende weken tussen 21.00 uur en 4.30 uur buiten moeten werken, hebben daarvoor een verklaring nodig in verband met de geldende avondklok.

Algerije zorgt voor gat in pootgoedexport

Akker- & Tuinbouw

De export van pootgoed naar Algerije blijft fors achter ten opzichte van voorgaande jaren. Halverwege het afzetseizoen heeft dat een behoorlijke impact op het totale exportvolume.

Aardappelindustrie gebruikt 13 procent minder grondstof

Akker- & Tuinbouw

Na een vol jaar corona is het verwerkingsvolume van de Nederlandse aardappelindustrie met ruim 13 procent gedaald.

Beperken afspoeling met verruigde aardappelruggen

Akker- & Tuinbouw

Het verruigen van aardappelruggen na het poten lijkt een interessante maatregel om afspoeling van mineralen en gewasbeschermingsmiddelen vanaf akkerbouwpercelen tegen te gaan.

Biofungicide krijgt toelating in diverse gewassen

Akker- & Tuinbouw

De biologische fungicide Kumar van Certis is toegelaten in een groot aantal vollegrondsgroenten en akkerbouwgewassen voor de bestrijding van onder andere echte en valse meeldauw.

Tarweprijs daalt 12 procent in korte tijd

Akker- & Tuinbouw

De tarwenoteringen bij de Matif in Parijs zijn vanaf begin maart 12 procent gedaald tot ongeveer 220 euro per ton. De Matif tikte op 1 maart nog 250 euro per ton aan als hoogste notering voor tarwe sinds 2013.

BVOR noemt bewering VVAK over Keurcompost onjuist

Akker- & Tuinbouw

Branchevereniging Organische Reststoffen (BVOR) wil zo snel mogelijk in overleg met Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) om te komen tot een praktisch werkbare oplossing voor de afname van Keurcompost door akkerbouwers.

Biotechbedrijf helpt veredelaars niet-coderende DNA te onderzoeken

Akker- & Tuinbouw

Het medische biotechbedrijf Annogen gaat samenwerken met KeyGene in Wageningen aan onderzoek naar de invloed van niet-coderend DNA op de genexpressie in planten.

Nederland verliest aandeel op Duitse versmarkt

Akker- & Tuinbouw

Nederland verkocht in 2020 voor bijna 1,43 miljoen ton aan verse groenten en fruit naar Duitsland. In volume is dat 3 procent minder dan het jaar daarvoor. Het marktaandeel van Nederland op de Duitse versmarkt daalde van 16,6 procent naar 15,8...

VVAK zet streep door gebruik van Keurcompost

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwers mogen binnen de certificering voor Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) vanaf 1 april geen Keurcompost meer kopen of laten leveren voor het uitrijden over hun land.

Werkgevers Open Teelten doen eindbod voor cao

Akker- & Tuinbouw

NFO, KAVB, LTO Nederland en Anthos hebben als werkgeversorganisaties na zeven onderhandelingsrondes de vakorganisaties op 15 maart 2021 een eindbod gedaan voor de cao Open Teelten.

Vrijstelling voor insecticide Closer in suikerbieten

Akker- & Tuinbouw

Net als het insecticide Batavia krijgt ook Closer voor het komende teeltseizoen een vrijstelling in suikerbieten voor de bestrijding van bladluizen en de beheersing van vergelingsvirussen.

Pilot 'FlevoVeldboon' krijgt vervolg

Akker- & Tuinbouw

Zes Flevolandse telers starten voor het tweede jaar op rij met het zaaien van zomerveldbonen. Dit als onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins van provincie Flevoland.

Twijfels over omvang peenareaal

Akker- & Tuinbouw

De problemen met de kwaliteit van peen na enkele lastige teeltseizoenen maakt peentelers terughoudend om hun areaal uit te breiden.

GroentenFruit Huis blij met uitstel Britse importeisen

Akker- & Tuinbouw

Het besluit van de Britse overheid om de strenge importeisen vanwege brexit met minimaal een half jaar uit te stellen, is volgens GroentenFruit Huis het gevolg van een succesvolle lobby.

Laat zaaien hoeft voor peen niet nadelig te zijn

Akker- & Tuinbouw

Peentelers kunnen goed wachten op de juiste zaaiomstandigheden, stelt teeltspecialist Chris van Laarhoven. 'Uitstel tot 15 juni heeft niet of nauwelijks gevolgen voor de uiteindelijke opbrengsten.'

De Groot pleit voor versnelde toelating groene middelen

Akker- & Tuinbouw

Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 heeft deze week Kamervragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten over de vertraagde toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen.

Batavia krijgt vrijstelling in suikerbieten

Akker- & Tuinbouw

Het ministerie van LNV verleent Batavia een vrijstelling voor 120 dagen voor de bestrijding van bladluizen in suikerbieten. Deze vrijstelling is aangevraagd door de bietensector als alternatief voor de coating van bietenzaad met neonicotinoïden.

Wereldmarkt kan steeds meer tarwe gebruiken

Akker- & Tuinbouw

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verhoogt het verwachte verbruik van tarwe op de wereldmarkt deze maand tot 775,9 miljoen ton. Dat is bijna 4 procent meer dan vorig jaar.

Bejo verwacht lichte stijging peenareaal

Akker- & Tuinbouw

In Drenthe, Overijssel en Zeeland zal de teelt van peen komend seizoen op beperkte schaal worden uitgebreid. De verwachting is dat in Flevoland dit voorjaar minder peen wordt ingezaaid.

Tweede Kamer is tegen middelenverbod buiten de landbouw

Akker- & Tuinbouw

Een motie om geen nieuw verbod in te stellen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw is aangenomen in de Tweede Kamer. De motie vraagt om de toelating van middelen ook buiten de landbouw over te laten aan het oordeel van het...

Spruitentelers werken aan uitdagingen in gewasbescherming

Akker- & Tuinbouw

Folio Gold voor de bestrijding van schimmelziekten is weggevallen en de druk van de koolwittevlieg neemt toe. Voor deze stevige uitdagingen probeert de spruitkoolsector oplossingen te vinden.

Stammenteler ontvangt miniknollen

Akker- & Tuinbouw

Voor de teelt van hoogwaardig pootgoed leverde buitendienstmedewerker Nick Teeuwen van Agrico deze week een partij miniknollen af bij pootgoedteler Leo Sturm in Wieringerwerf.

Bietentelers kunnen zich melden voor Betacal-regeling

Akker- & Tuinbouw

Telers van suikerbieten kunnen tot 1 april aangeven of ze volgend jaar willen deelnemen aan de nieuwe Betacal-telersregeling.

CEMP: 'Anticiperen op behoud van een breed middelenpakket'

Akker- & Tuinbouw

Als coördinator effectief middelenpakket (CEMP) houdt Peter van 't Westeinde zich namens LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen bezig met het beschikbaar houden van voldoende middelen om ziekten, plagen en onkruiden te kunnen bestrijden.

Loofdoding kan ook zonder Reglone en Finale

Akker- & Tuinbouw

Loofdoding zonder Reglone en Finale is niet gemakkelijker uitvoerbaar, maar wel goed mogelijk. Dat blijkt uit tweejarig onderzoek van Delphy in zowel consumptieaardappelen als in pootgoed.

ACM wil meer onderzoek naar overnames FloraHolland

Akker- & Tuinbouw

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat aanvullend onderzoek nodig is naar de overname van drie transportbedrijven door afzetorganisatie Royal FloraHolland.

BO Akkerbouw: 'Erfemissie onvoldoende in beeld'

Akker- & Tuinbouw

Bij veel akkerbouwers is de emissieroute van gewasbeschermingsmiddelen via het erf onvoldoende in beeld. Dat concludeert BO Akkerbouw op basis van een enquête die is uitgevoerd door AgriDirect.

HZPC zet prognoseprijs pootgoed op 30 euro

Akker- & Tuinbouw

De prognoseprijs voor het pootgoed van oogst 2020 dat handelsbedrijf HZPC Holland verwacht uit te betalen, is vastgesteld op 30 euro per 100 kilo.

Uitspraak rechter beschermt pootgoedtelers tegen lukraak beregenen

Akker- & Tuinbouw

Pootgoedtelers met percelen die hun pootgoedstatus verliezen vanwege het risico op bruinrot na overwaaien van beregeningswater, kunnen de schade verhalen op de eigenaar van de beregeningshaspel.

Meer winst voor keuringsdienst NAK

Akker- & Tuinbouw

In coronajaar 2020 heeft de NAK een bedrijfsresultaat gerealiseerd van ruim 1 miljoen euro. Daarmee is het financieel resultaat 15 procent hoger dan een jaar eerder.

Slechts één zuigval over voor monitoring luizen in pootgoed

Akker- & Tuinbouw

Voor het monitoren van de vluchten van virusoverbrengende luizen in pootgoed beschikt keuringsdienst NAK het komende teeltseizoen slechts over één zogeheten zuigval.

LTO: vrije handel van pootgoed met VK moet mogelijk blijven

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse pootgoedsector is er niet bij gebaat dat er vanwege de brexit restricties komen voor de handel van pootgoed van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Dit zei LTO-bestuurder Peter Berghuis vorige week tijdens een webinar van de...

Spruiten-collectief vertegenwoordigt 70 procent van spruitentelers

Akker- & Tuinbouw

Van de zestig teeltbedrijven met spruitkool in Nederland hebben inmiddels 42 zich verenigd in het Spruiten-collectief.

Daling Belgische aardappelverwerking blijft beperkt

Akker- & Tuinbouw

Ondanks de coronacrisis hebben Belgische aardappelverwerkers toch nog 5,08 miljoen ton aardappelen kunnen verwerken. Wel is het verwerkingsvolume 4 procent lager dan vorig jaar.

Onduidelijk of wratziekte Stadskanaal nieuwe fysio betreft

Akker- & Tuinbouw

Op twee aardappelpercelen in de omgeving van Stadskanaal is vorige maand wratziekte gevonden. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat het mogelijk gaat om een nieuwe fysio van de schimmelziekte. Maar dit is nog...

Septoria is genetisch zeer beweeglijk

Akker- & Tuinbouw

Veredelaars, onderzoekers en ook middelenfabrikanten blijven hun handen vol houden aan de bestrijding van de bladvlekkenziekte septoria in tarwe. Dat voorspelt hoogleraar phytopathologie Gert Kema van Wageningen University & Research. 'Dit...

Akkerbouwers om mening gevraagd over agrarisch natuurbeheer

Akker- & Tuinbouw

Vogelbescherming Nederland vraagt akkerbouwers deel te nemen aan een enquête om hun mening te geven over het functioneren van het stelsel voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).

Kwekers met hoge bomen wachten op mastspuit

Akker- & Tuinbouw

Voor het spuiten van hoge laanbomen volgens de laatste richtlijnen voor de driftreductie wachten boomkwekers op de introductie van de mastspuit.

LTO Akkerbouw blijft kritisch op invulling nieuw GLB

Akker- & Tuinbouw

In de discussie over de voorwaarden voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) pleit voorzitter Jaap van Wenum van LTO Akkerbouw voor een gelijk Europees speelveld en voor aandacht voor het verdienmodel van de Nederlandse akkerbouwer.

Onderzoeker vraagt telers naar opbrengstverschillen

Akker- & Tuinbouw

Voor promotieonderzoek vraagt Paul Ravensbergen van Wageningen University & Research aardappeltelers een enquête in te vullen om inzicht te krijgen in opbrengstniveaus en -verschillen.

Parapluwerking bietenloof houdt kamille kort

Akker- & Tuinbouw

Bij hogere plantdichtheden lukt het beter om onkruiden te onderdrukken in suikerbieten. Dit blijkt uit een proef met verschillende zaaiafstanden van onderzoeksinstelling Vertify. 'Het gaat om de parapluwerking van het bietenloof. Hoe dichter we...

McCain zoekt hectares voor grotere fabriek in Lelystad

Akker- & Tuinbouw

Bij de fabriek van McCain in Lelystad komt een nieuwe verwerkingshal voor de productie van vooral gecoate frites. Ook investeert de fabrikant in vernieuwing van bestaande productielijnen. Vanwege de uitbreiding wil McCain de komende twee jaar 1.500...

Noodkreet sectoren: zonder groene middelen, geen vergroening

Akker- & Tuinbouw

De land- en tuinbouwsectoren willen graag verder verduurzamen. Maar dat lukt niet zolang er niet voldoende groene gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar zijn.

NEPG: 'Risico aardappelmarkt ligt te veel bij telers'

Akker- & Tuinbouw

De Europese organisatie NEPG adviseert aardappeltelers een goede analyse te maken van hun productiekosten voordat ze een aardappelcontract ondertekenen. 'Als de contractprijs te laag is, kunnen telers beter telen voor de vrije markt of kiezen voor...

Eerste suikerbieten in 2021 alweer gezaaid

Akker- & Tuinbouw

In het Limburgse Montfort heeft voor zover bekend afgelopen dinsdag de eerste akkerbouwer zijn suikerbieten voor dit seizoen gezaaid.

Risico op bruinrotbesmetting via baggerspecie beperken

Akker- & Tuinbouw

Waterschap Hunze en Aa's probeert in overleg met regionale aardappeltelers het risico op verspreiding van bruinrot via baggerspecie te voorkomen.

VTA schat vrije voorraad uien stuk lager in

Akker- & Tuinbouw

De vrije voorraad aan zaaiuien was op 1 februari ruim 15 procent lager dan vorig seizoen op hetzelfde peilmoment en ongeveer 10 procent lager dan het langjarig gemiddelde.

Importverbod voor waardplanten xylella uit vijf landen

Akker- & Tuinbouw

De Europese Commissie maakt bekend dat er een tijdelijk invoerverbod gaat gelden voor waardplanten van de bacterie Xylella fastidiosa uit vijf landen. Dat vijftal geeft geen duidelijke verklaring af over de status van het quarantaineorganisme.

Cosun presteert naar behoren in coronajaar

Akker- & Tuinbouw

Binnen het concern Cosun wordt de forse daling van het bedrijfsresultaat van Aviko gecompenseerd door de overige bedrijfsonderdelen. De geconsolideerde omzet daalde in het coronajaar met slechts 0,85 procent tot 2,029 miljard euro. Het...

Uienexport start nieuwe jaar op bescheiden niveau

Akker- & Tuinbouw

In week 2 en week 3 van het nieuwe jaar zijn respectievelijk 16.400 en 16.200 ton Nederlandse uien aan het buitenland verkocht.

Distributie bietenzaad start volgende week

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwers krijgen vanaf volgende week hun zaaizaad voor de suikerbieten geleverd, meldt Cosun Beet Company.

Aardappelmarkt stemt iets positiever

Akker- & Tuinbouw

De aardappelmarkt is de laatste weken wat positiever gestemd. De termijnnoteringen voor fritesaardappelen op levering in april 2021 en april 2022 stegen vanaf de jaarwisseling respectievelijk met meer dan 50 procent en met ruim 10 procent.

Abares voorspelt recordoogst tarwe voor Australië

Akker- & Tuinbouw

Het Australische landbouwministerie Abares heeft de oogstverwachting voor tarwe voor het seizoen 2020-2021 naar boven bijgesteld tot een recordhoeveelheid van 33,3 miljoen ton.

Nieuw resistentiegen tegen phytophthora lijkt veelbelovend

Akker- & Tuinbouw

Een internationaal team van onderzoekers heeft een nieuw resistentiegen tegen phytophthora gevonden in de plant Solanum americanum. Deze plant is familie van de zwarte nachtschade.

Exportwaarde bloemen en planten daalt 10 procent in januari

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel start het nieuwe jaar met een krimp van 10 procent. Dat meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) op basis van de exportstatistieken van Floridata.

Iets hogere winst voor Cosun na uitzonderlijk jaar

Akker- & Tuinbouw

De vanwege corona fors lagere verkoopcijfers voor Aviko in 2020 zijn binnen het Cosun-concern voor een belangrijk deel gecompenseerd door de betere omzetresultaten van de overige bedrijfsonderdelen.

USDA schat tarwevoorraad 3 procent lager

Akker- & Tuinbouw

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA schat de wereldwijde eindvoorraden voor tarwe 9 miljoen ton lager in dan een maand geleden. Dat is een verlaging met bijna 3 procent. Reden voor de bijstelling is het grotere verbruik van tarwe in vooral China...

Cosun bepaalt bietenprijs op 39,50 euro per ton

Akker- & Tuinbouw

De basisprijs voor suikerbieten geleverd tijdens de campagne van 2020 blijft gehandhaafd op 32,50 euro. De ledentoeslag stelt Cosun voor dit jaar vast op 7 euro per ton bieten.

Verkiezing 'Mooiste bewaarui' voor een deel virtueel

Akker- & Tuinbouw

Uientelers die mee willen doen aan de jaarlijkse verkiezing van de 'Mooiste bewaarui van 2021' moeten daarvoor in eerste instantie foto's van hun partij uien aanleveren.

Hoogland rooit mooie waspeen onder dik strodek

Akker- & Tuinbouw

In een prachtig Noord-Hollands winterlandschap is loonbedrijf Hoogland deze week op een perceel in de buurt van Petten begonnen met de oogst van waspeen onder een strodek.

Akkerbouwers zien voordelen van fertigatie

Akker- & Tuinbouw

Zo'n tien akkerbouwklanten van toeleverancier Van Iperen gaan komend seizoen systemen met druppelslangen aanleggen in hun gewassen. De belangstelling beperkt zich volgens teeltadviseur Mikey Akkermans niet alleen tot het zuidwesten. 'Ook vanuit...

Lokaal tot 25 centimeter sneeuw voorspeld

Algemeen

Nederland krijgt vanaf vanavond te maken met een dik pak sneeuw, stevige wind en in het zuidoosten van het land ook ijzel, meldt Weeronline.

Nominaties voor ‘Boom van het jaar 2021’zijn bekend

Akker- & Tuinbouw

Een deskundige jury heeft deze week uit 47 voorgedragen soorten de drie nominaties voor de verkiezing tot ‘Boom van het jaar 2021’ bekend gemaakt.

Groningse subsidie voor groenere pootgoedteelt

Akker- & Tuinbouw

Stichting The Potato Valley krijgt voor de komende twee jaar 100.000 euro subsidie van provincie Groningen.

Lidl ontwikkelt internationale certificering voor agf

Akker- & Tuinbouw

In samenwerking met Global GAP wil supermarktketen Lidl op internationaal niveau een duurzaamheidsstandaard instellen voor biodiversiteit op alle aardappelen, groente en fruit.

Cruciale rol voor Werkgeverslijn tijdens coronacrisis

Algemeen

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw beantwoordde in 2020 4.233 vragen, dat is 13,8 procent meer dan het jaar daarvoor. Van de vragen hadden 1.240 betrekking op het coronavirus.

Interpolis waarschuwt voor schade door winterweer

Akker- & Tuinbouw

Veel sneeuw en strenge vorst kunnen zorgen voor storingen en schade op agrarische bedrijven. Interpolis komt met tips aan boeren en tuinders om de gevolgen van het winterse weer te beperken.

Onderstammen zagen voor naderende vorst

Akker- & Tuinbouw

Bastiaan Woolderink van boomkwekerij Kriellaars is deze week met twee collega's druk bezig om een laatste hoek onderstammen te zagen vlakbij Biddinghuizen in Flevoland.

Uitvloeier verbetert opname mineralen in frambozen

Akker- & Tuinbouw

Het meedruppelen van de uitvloeier Greenfain bij de fertigatie van frambozen in potten zorgt voor een efficiëntere opname van voedingsstoffen.

Nu ook ToBRFV in België

Akker- & Tuinbouw

Op een Belgisch tuinbouwbedrijf is nu ook een besmetting met het tomatenvirus ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus) vastgesteld.

Retail let scherper op micro-organismen

Akker- & Tuinbouw

Voor het uitsluiten van risico's voor de voedselveiligheid stellen supermarktketens voor verse groente en fruit steeds strengere eisen aan controles op micro-organismen, zoals listeria en salmonella.

Koppert verbetert biologische bestrijding van spint

Akker- & Tuinbouw

Koppert Biological Systems heeft het product Spidex aangepast en daarmee de bestrijding van spintmijten in kasteelten verder verbeterd.

PCR-toetsgarantie verplicht bij zaden vanwege ToBRFV

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wijst zaadbedrijven op de nieuwe regels die in verband met het voorkomen van besmettingen met ToBRFV gelden in de Europese Unie (EU) voor zaden van tomaat en paprika.

86.000 eenheden bietenzaad besteld via Cosun

Akker- & Tuinbouw

De agrarische dienst van Cosun Beet Company bereidt zich voor om de circa 86.000 bestelde eenheden bietenzaad op tijd bij de bietentelers te kunnen afleveren.

Tweede Revysol-bevattend middel toegelaten in granen

Akker- & Tuinbouw

Telers van tarwe en gerst kunnen vanaf dit groeiseizoen beschikken over het nieuwe graanfungicide Balaya van toelatingshouder BASF.

Bayer komt met nieuw middel tegen alternaria in aardappelen

Akker- & Tuinbouw

Propulse is een nieuw fungicide voor de bestrijding van onder meer alternaria en sclerotinia in aardappelen.

Wegval van middelen geeft veel uitdagingen

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwers gaan komend teeltseizoen veel gewasbeschermingsmiddelen missen, terwijl het aantal nieuwe middelen kleiner is. Andere technische oplossingen bieden kansen, maar zijn vaak ook uitdagingen. Een geïntegreerde aanpak vraagt om slim werken.

Syngenta gaat kunstmatige intelligentie toepassen bij innovaties

Akker- & Tuinbouw

Gewasbeschermingsfabrikant Syngenta Crop Protection gaat langjarig samenwerken met Insilico Medicine. Dit bedrijf houdt zich bezig met de toepassing van kunstmatige intelligentie.

Suikerproductie EU daalt naar niveau quotumtijdperk

Akker- & Tuinbouw

De productie van suiker in de Europese Unie (EU) is afgelopen seizoen weer gedaald naar het niveau van voor het afschaffen van de quotumregeling.

Fruitteler kan uit de voeten met organische mest

Akker- & Tuinbouw

Houtige stalmest en bokashi zijn voor de fruitteelt prima meststoffen om het gebruik van kunstmest terug te dringen. Dit blijkt uit een bemestingsproef in peren. Omdat fruitgewassen 60 tot 70 procent van hun stikstof opnemen rond de bloei en kort...

Aardappelteler Roubos: 'Kans op producentenorganisatie moeten we benutten'

Akker- & Tuinbouw

Het bestuur van de producentenorganisatie voor consumptieaardappelen (POC) stelt zich tot doel om binnen twee jaar zo'n 25 procent van het Nederlandse aardappelareaal te vertegenwoordigen. 'Dit is een unieke gelegenheid om als telers op de markt...

CBS meldt bescheiden oogst voor akkerbouwers

Akker- & Tuinbouw

Nederlandse akkerbouwers oogstten in 2020 4 procent minder zaaiuien en 1,6 procent meer suikerbieten. De aardappeloogst bleef vrijwel gelijk. Verder was de tarweproductie behoorlijk lager vanwege een areaalkrimp met bijna 10 procent.

PPA Group: 'Prima marktperspectief voor goede uien'

Akker- & Tuinbouw

Kwalitatief goede uien zijn schaars, stelt uienhandelaar Jelle van der Krift van de PPA Group. 'De laatste maanden van dit afzetseizoen bieden volop kansen voor mooie bewaarpartijen.'

Van Iperen gaat effectiviteit biostimulant verder onderzoeken

Akker- & Tuinbouw

Demoproeven met de biostimulant Stimusoil Amylis laten zien dat in verschillende gewassen gemiddeld 6 procent meeropbrengst haalbaar is. Toch zijn er ook tegenvallende resultaten waarvoor toeleverancier Van Iperen een verklaring zoekt.

Tiewraps met NAO-logo voor pootgoedtransport verplicht vanaf februari

Akker- & Tuinbouw

Transporteurs en wasplaatsen die zijn erkend door het PCC Hygiëneprotocol verzegelen hun gereinigde en ontsmette transportmiddelen voor het vervoer van pootgoed met tiewraps die zijn voorzien van het NAO-logo. Dit is verplicht vanaf 1 februari 2021,...

Akkerbouwer ontvangt minder, maar betaalt ook minder in 2020

Akker- & Tuinbouw

De liquiditeitspositie van akkerbouwbedrijven is in 2020 iets verbeterd ten opzichte van een jaar daarvoor. Dit is onder meer te danken aan de coronamaatregelen.