Haijo Dodde
Haijo Dodde is coördinerend redacteur Akker- & Tuinbouw. Hij volgt met name de akkerbouw en vollegrondstuinbouw.
ContactArtikelen door Haijo Dodde

Nederland blijft populair bij arbeidsmigrant
Een goed loon, verzorgde huisvesting en fijne werkomgeving maken de Nederlandse tuinbouw aantrekkelijk voor arbeidsmigranten. Naast Poolse medewerkers geldt dit ook voor vooral jonge werkzoekenden uit andere Europese landen.

Onderzoekers vinden gen in rijst dat mate van bloei reguleert
Een internationaal onderzoeksteam dat wordt geleid door de Universiteit van Milaan heeft in rijst een gen geïdentificeerd dat, als het wordt uitgeschakeld, het aantal bloemen verhoogt.

Lector: hoogwaardig eiwit dreigt te eindigen in veevoer
Te veel regionaal geteelde hoogwaardige eiwitten dreigen te worden verwerkt tot krachtvoer voor de veehouderij, stelt lector Health & Food Feike van der Leij van Hogeschool Inholland.

Vooruitzichten lijken gunstig voor wintergraan
De wintergranen in Europa zijn in redelijk tot goede conditie na een relatief zachte winter. Dat constateert meteorologisch instituut Joint Research Centre (JRC) in het Mars-bulletin van maart.

Gewasbescherming is nog vooral blussen van brandjes
Voor de ontwikkeling van een gezond teeltsysteem moet er meer aandacht zijn voor de oorzaak van de aanwezigheid van ziekteverwekkers en niet alleen voor de bestrijding ervan. Dat stelt projectmanager Daan Verbeek van Koppert.

Slimme boomzaden maken snelle herbebossing mogelijk
Zaadverbeteringsbedrijf Incotec en natuurhersteller Land Life werken samen in een project om innovatieve zaadtechnologie te gebruiken voor boomzaden. Hierdoor is het mogelijk om grotere stukken land in te zaaien voor herbebossing.

Dure uien blijven meer in Europa
De export van Nederlandse uien concentreert zich de laatste weken meer op de Europese afnemers. Met name West-Afrikaanse bestemmingen lijken minder actief op de markt dan voorgaande jaren.

Kwart minder bespuitingen in lelies met adviessysteem
Lelietelers die gebruikmaken van beslissingsondersteunende systemen (BOS) kunnen met een kwart minder bespuitingen hun gewas beschermen tegen vuur, zonder opbrengstderving.

CDA gunt glastuinbouw ruimte voor ontwikkeling
Voor de glastuinbouwsector wil het CDA zich niet blindstaren op het voldoen aan strengere maatschappelijke eisen. De partij pleit ervoor de sector de kans te geven voor experimenten en de ontwikkeling van oplossingen.

Sierteeltsector weert zich tegen criminelen
Staatssecretaris Aukje de Vries van Financiën heeft zich woensdag laten informeren over de aanpak tegen ondermijnende criminaliteit door de sierteeltsector.

Syngenta boekt recordomzet in 2022
De grote vraag naar producten en diensten voor de wereldwijde landbouw zorgt ervoor dat de omzet van zaadfirma Syngenta in 2022 met 19 procent is gestegen tot in totaal 33,4 miljard dollar (31 miljard euro).

Mineralenverlies beperken door onderwerken gewasresten
Om de uitspoeling en vervluchtiging van stikstof te minimaliseren, adviseert bieteninstituut IRS het bietenloof van suikerbieten direct na de oogst in te werken. Ook in andere gewassen is er aandacht voor het beperken van het verlies van mineralen...

Impact regeneratieve landbouw meetbaar maken
Onderzoeker Loekie Schreefel van Wageningen University & Research wil regeneratieve landbouw concreter en beter meetbaar maken. Dat maakt het volgens hem aantrekkelijker voor beleidsmakers om regeneratieve praktijken van boeren financieel te...

Meer pootgoed naar overzeese bestemmingen
Exportbestemmingen in Azië en Afrika hebben dit afzetseizoen meer Nederlands pootgoed aangekocht dan voorgaande jaren. De export in Europa komt schoorvoetend op gang. Tot en met eind februari staat de exportteller voor Nederlands pootgoed op 537.000...

Twijfels over uitbreiding aardappelareaal
De North-western European Potato Growers (NEPG) verwachten dat er komend teeltseizoen in de EU4-landen maar beperkte ruimte is om op een groter areaal aardappelen te telen. Dit ondanks de toenemende vraag naar met name fritesaardappelen.

Biosensor meet stress bij hortensia's
In project 'Het Nieuwe Telen, gas erop' worden in hortensia's biosensoren getest voor het waarnemen van stress. Het doel daarvan is dat telers na het signaleren van stress actie kunnen ondernemen om de gevolgen te beperken.

Compost maakt perceel minder droogtegevoelig
Medewerkers van loonbedrijf Hartlief-Lammers in het Drentse Donderen strooiden de voorgaande twee weken compost op hun eigen akkerbouwpercelen voor bodemverbetering. Met een shovel laden zij de meststrooier met de compost die op het perceel geleverd...

Graandeal verlengd met zestig dagen
Rusland is bereid om het akkoord over een corridor op de Zwarte Zee voor de export van met name granen met zestig dagen te verlengen. Russische autoriteiten laten dat volgens verschillende internationale persbureaus weten na overleg met de Verenigde...

NAO-directeur: 'Met Nederlandse aardappel hebben we goud in handen'
Het feit dat wereldvoedselorganisatie FAO verwacht dat de aardappelconsumptie wereldwijd de komende tien jaar kan verdubbelen, ziet NAO-directeur Dick Hylkema als grote kans voor de Nederlandse sector. 'Om deze te benutten, hebben we in eigen land...

Tool berekent impact van gewasbescherming op milieu
De Milieu Indicator Gewasbescherming (MIG) berekent de impact van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, maar ook van laagrisicostoffen en biologische middelen. Telers, ketenpartijen, experts en overheden kunnen de tool gebruiken om...

Tool POC berekent beste prijs voor fritesteler
Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) adviseert leden om voordat zij afspraken maken met verwerkers eerst via de Contracttool te checken wie de hoogste prijs betaalt. 'Onze rekentool vergelijkt de voorwaarden van verwerkers en geeft...

Huidige AM-resistentie is onvoldoende voor zetmeeltelers
Voor de continuïteit van de teelt van zetmeelaardappelen heeft de praktijk behoefte aan hoogresistente aardappelrassen. Dat is onder meer nodig vanwege de toenemende virulentie van de aaltjes die aardappelmoeheid (AM) veroorzaken. De...

Aantal jongere kopers van asperges neemt toe
Van de Nederlandse consumenten van 30 jaar en jonger kocht 23 procent in 2022 weleens asperges, dat is 8 procent meer dan het jaar daarvoor.

Corteva neemt producenten van biologische middelen over
Gewasbeschermingsfabrikant Corteva Agriscience uit de Verenigde Staten meldt dat de overname van twee grote internationale producenten van biologische gewasbeschermingsmiddelen is afgerond.

Bietentelers kunnen weer Betacal bestellen
Bietentelers kunnen zich deze maand bij Cosun Beet Company melden voor deelname aan de Betacal Telerregeling 2023. De uitlevering van de klakmeststof start vanaf de campagne van komend najaar.

Steun voor minister bij versnelling geïntegreerde gewasbescherming
Agrodis, Artemis en BO Akkerbouw kunnen zich vinden in de aanzet van minister Piet Adema van LNV om de kennisinfrastructuur over geïntegreerde gewasbescherming te versterken.

Importstop voor waardplanten xylella uit dertien landen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat met ingang van donderdag 2 maart de import weigeren van planten die vatbaar zijn voor Xylella fastidiosa. Het gaat om planten die afkomstig zijn uit dertien landen buiten de Europese Unie.
Oekraïne wil herstel solidariteitsroute via Polen
De Oekraïense landbouwraad Ukrainian Agrarian Council (UAC) pleit ervoor dat de vlotte export van vooral granen over het land via Polen en ook Roemenië voorlopig mogelijk blijft.

Tarweprijs naar het laagste niveau sinds een jaar
De noteringen voor tarwe op de internationale graanbeurzen zijn deze week gedaald naar het niveau van voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Ron Mulders: 'Als sector leren omgaan met ongemakkelijke waarheid'
Ron Mulders ziet het als zijn taak om boeren en tuinders te begeleiden in de overgang naar teeltsystemen die gebaseerd zijn op een grotere weerbaarheid. 'We gaan naar een nieuw normaal met minder gewasbeschermingsmiddelen. Maar we moeten daarvoor...

HZPC bepaalt prognoseprijs pootgoed op 36,20 euro
De verwachte prijs voor pootgoed van oogst 2022 heeft handelsbedrijf HZPC vastgesteld op 36,20 euro per 100 kilo. Deze prijs is ongeveer 10 procent hoger dan de prognoseprijs van vorig jaar.

Impact van bufferstroken verschilt sterk per regio en bedrijf
Het verlies aan teeltareaal door de aanleg van bufferstroken lijkt naar verhouding mee te vallen in waterrijke gebieden. Gewastelers ervaren wel veel onduidelijkheid en administratieve rompslomp vanwege de nieuwe regelgeving kort voor het naderende...

Duurste uien gaan weg voor 77 euro per 100 kilo
Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) heeft donderdag de noteringen voor gele zaaiuien verhoogd met 11 tot 12,50 euro per 100 kilo. Voor de duurste uien wordt nu 77 euro per 100 kilo betaald.

Turkije exporteert granen en peulvruchten naar 216 landen
Aan granen, peulvruchten, suiker en producten waarin deze grondstoffen zijn verwerkt, verkocht Turkije in 2022 voor omgerekend 11,07 miljard euro naar buitenlandse bestemmingen.

Termijnmarkt aardappelen moet 30 eurogrens loslaten
Afwachtende kopers en speculanten die hun winst nemen, zorgen voor druk op de termijnnoteringen van aardappelen. Het lijkt erop dat de termijnmarkt de grens van 30 euro per 100 kilo voorlopig los moet laten.

Consument betaalt meer voor Spaanse groenten
De groenteproductie in Spanje en Portugal en voor een deel ook in Noord-Afrika valt deze winter tot dusver tegen vanwege relatief koud en nat weer. Het kleinere aanbod zorgt voor oplopende consumentenprijzen.

Minder fruit op voorraad in België
Zowel voor appels als voor peren zijn in België de voorraden kleiner dan vorig jaar. Dit blijkt uit een inventarisatie van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT).

Dirk Jan Beuling: 'We moeten nog meer ons best doen voor betere waterkwaliteit'
LTO-bestuurder Dirk Jan Beuling noemt het teleurstellend dat het aantal normoverschrijdingen voor gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater niet verder afneemt. 'De waterkwaliteit is een belangrijk criterium bij de herregistratie van middelen....

Europees Octrooibureau handhaaft patent op paprikaresistentie
Het patent van landbouwconcern Syngenta op de resistentie tegen wittevlieg in paprika blijft gehandhaafd. Dit heeft het Europees Octrooibureau (EOB) donderdag besloten. Bionext reageert teleurgesteld.

Meer Europese interesse voor Nederlandse uien
Ondanks de beperkte beschikbaarheid en de huidige hoge marktprijzen blijft vooral ook in Europa de export van Nederlandse uien goed doorlopen.

Extra maatregelen tegen opzettelijk infecteren met ToBRFV
De NVWA kondigt extra maatregelen aan voor de bestrijding van het ToBRFV-virus. Die zijn met name gericht op het illegaal infecteren van planten met een milde variant van het virus voor de zogeheten cross-protectie.

Aanbod vrije aardappelen beperkt in België
De Belgische aardappelvoorraad van oogst 2022 was begin februari vergelijkbaar met voorgaande jaren. Wel is het aandeel vrije aardappelen veel lager. De aardappelvoorraad in Vlaanderen en Wallonië wordt per 1 februari geraamd op 2,44 miljoen ton.

Adema: boer weer meer baas op eigen erf
Landbouwminister Piet Adema ziet volop perspectief voor een akkerbouwsector die in balans is met zijn omgeving. Deze week sprak de bewindsman voor een zaal met 250 akkerbouwers in het Flevolandse Emmeloord over het toekomstig landbouwbeleid.

Aardappel op aardappel mogelijk met ontheffing
De verruiming van de ontheffing voor 2-op-10 aardappelteelt maakt het mogelijk om onder voorwaarden twee jaar achter elkaar op hetzelfde perceel aardappelen te telen. Dat verzoek was door BO Akkerbouw ingediend en de Nederlandse Voedsel- en...

Meer appels en meer peren op zuidelijk halfrond
Argentinië, Australië, Brazilië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika oogsten gezamenlijk dit jaar 5,6 procent meer appels en ongeveer 1 procent meer peren dan in 2022. Dat blijkt uit de oogstprognose voor het zuidelijk halfrond die de World Apple and Pear...

Tarweprijs gaat weer richting 300 euro per ton
Een aanhoudend krappe tarwebalans, twijfel over de beschikbaarheid voor de iets langere termijn en droogte in enkele belangrijke productielanden zorgen voor een licht herstel van de tarweprijs.
Meer marge nodig voor rendabele pootgoedteelt
De beschikbaarheid van grond, toenemende maatschappelijke eisen en regeldruk en een sterk stijgende kostprijs zijn ook voor pootgoedtelers grote uitdagingen. Maar over het algemeen is de sector optimistisch over het perspectief. Voor een rendabele...

Bietenteler profiteert van nieuwe rekenmethode bietenprijs
Bietenverwerker Cosun Beet Company bepaalt de bietenprijs vanaf dit jaar op basis van de suikerverkoop in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar en de verkoopcontracten en verwachtingen voor de eerste drie kwartalen in het nieuwe jaar. Daarmee...
Hoge consumentenprijs frustreert telers biologische conserven
Het huidige prijsbeleid van de retail voor conserven- en diepvriesgroenten frustreert volgens het Biologische Conserven Comité in Nederland de ontwikkeling van de biologische groenteteelt voor de verwerkende industrie.

Bietenprijs maakt een forse sprong
Landbouwcoöperatie Cosun heeft de bietenprijs voor 2022 vastgesteld op 68,75 euro per ton. Deze prijs is een ruime verbetering ten opzichte van de 40 euro per ton suikerbieten van vorig jaar.

Zeeuwse akkerbouwers zaaien mengsels voor groenbemesting
Speciaal voor akkerbouwers geeft Urgenda samen met ZLTO, DSV zaden en Provincie Zeeland een aanzet tot het gebruik van soortenrijke mengsels voor de groenbemesting. Veertig Zeeuwse akkerbouwers met elk 5 hectare doen mee aan de pilot 1001 hectare...

Positie aardappelteler sterk verbeterd in vragende markt
Fritesfabrikanten verhogen hun contractprijzen voor de teelt van aardappelen met 30 tot 40 procent ten opzichte van vorig jaar. Sensus betaalt komend seizoen 20 euro per ton meer voor cichorei en verbetert de leveringsvoorwaarden aanzienlijk, maar...

Met juiste strategie is chitwoodi beheersbaar
Voor de beheersing van Meloidogyne chitwoodi (M. chitwoodi) in aardappelen is het van belang dat de beginbesmetting zo laag mogelijk is. 'Als telers in hun rotatie verstandige dingen doen, dan is ook met chitwoodi de teelt van pootgoed goed...

Bioplant behartigt landelijke belangen biologische akkerbouw
Met de oprichting van vereniging Bioplant zet de Nederlandse biologische akkerbouwsector een nieuwe stap naar nationale belangenbehartiging. De nieuwe vereniging vertegenwoordigt 250 biologische akkerbouwers.

Vlotte start exportseizoen pootgoed
Naar overzeese bestemmingen is tot en met de jaarwisseling al relatief veel Nederlands pootgoed verscheept. In volume loopt de export van oogst 2022 bijna 10 procent voor op het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappelorganisatie.

IRS: zorgvuldig omgaan met afgeraapte bieten
Onafgedekte hoopjes met suikerbieten, die voor aflevering zijn afgeraapt, vormen in het voorjaar een potentiële besmettingsbron voor ziekten en plagen, zoals bijvoorbeeld vergelingsziekte.
Herkomst onverwachte middelen in water blijft onduidelijk
Het blijft onduidelijk waarom sommige actieve stoffen van verboden gewasbeschermingsmiddelen in glastuinbouwgebieden in oppervlaktewater worden aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van CLM in opdracht van de glastuinbouwsector.

NAK verhoogt tarieven met 5 procent
Om de oplopende kosten onder controle te houden, heeft het bestuur van keuringsdienst NAK besloten om de keuringstarieven in 2023 met gemiddeld 5 procent te laten stijgen.
McCain helpt aardappeltelers verduurzamen
Aardappelverwerker McCain Foods lanceert donderdag in Nederland een programma voor het stimuleren van regeneratieve landbouw. Het doel is ondersteunen van Nederlandse aardappeltelers in hun transitie naar duurzame landbouwpraktijken.

Herbicide Stomp komend seizoen beperkt leverbaar
BASF meldt dat het problemen heeft met de levering van producten met de actieve stof pendimethalin. Dat betreft onder meer de herbiciden Stomp 400 SC en Wing P.

Fabrikant van papier uit suikerbietenpulp bijna failliet
Papierfabriek Crown Van Gelder in het Noord-Hollandse Velsen-Noord heeft faillissement aangevraagd. De fabrikant ontwikkelde twee jaar geleden een papiersoort waarin 20 procent vezels uit suikerbietpulp is verwerkt.

Export Nederlandse uien 50.000 ton lager
Vanwege de beperkte beschikbaarheid en de hogere prijsvorming zijn in de eerste helft van afzetseizoen 2022-2023 bijna 8 procent minder uien aan het buitenland verkocht. Dat blijkt uit de exportcijfers van handelskoepel Holland Onion Association...

HOA: wereldwijd kansen voor betaalbare uien
Als lokale producties niet toereikend zijn, liggen er voor Nederland kansen om waar dan ook in de wereld uien te leveren, stelt voorzitter Gijsbrecht Gunter van Holland Onion Association (HOA). 'Voorwaarde is wel dat onze uien betaalbaar zijn....

Canada meldt iets kleinere aardappelvoorraden
De aardappelvoorraden in Canada zijn ten opzichte van vorig jaar 0,4 procent lager. Wel is de voorraad geïnventariseerd rond begin januari 5,8 procent hoger dan het meerjarig gemiddelde.

Uireka vindt handvatten voor beheersing fusarium
Beheersing van de bodemschimmel fusarium zit vooral in een geïntegreerde aanpak, stelt gewasbeschermingsspecialist Mark Ermers van Cebeco Agro. 'Het is veelal een samenhang van factoren die telers kunnen helpen om fusarium de baas te kunnen, één...

Champignonsector ziet weer perspectief na slechte jaren
Van de ruim vijfhonderd champignonbedrijven in het jaar 2000 zijn er minder dan honderd over in Nederland. Poolse concurrentie en slechte prijzen hebben de sector lange tijd pijn gedaan. Nu geeft een betere positie op de binnenlandse markt de...
Fritesindustrie gebruikt in 2022 bijna 4 miljoen ton aardappelen
Nederlandse aardappelverwerkers hebben over het hele jaar 2022 net geen 4 miljoen ton aardappelen gebruikt.

WUR: uienteelt kan zonder Vydate
De kans is groot dat het middel Vydate vanaf 2024 niet meer beschikbaar is. Wageningen University & Research (WUR) verwacht dat uientelers uiteindelijk voldoende mogelijkheden hebben om dit verlies op te vangen.

Delphy nu ook aandeelhouder van Proeftuin Randwijk
Naast de adviesorganisaties Fruitconsult en de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) en onderzoeksinstituut Wageningen University & Research is sinds deze week Delphy aandeelhouder van Proeftuin Randwijk.

HAK wordt biologisch merk
Fabrikant HAK wil in 2027 alleen nog biologisch geteelde groenten en peulvruchten uit Nederland verwerken en in de markt zetten. Tijdens de Biobeurs presenteert HAK-directeur Timo Hoogeboom later vandaag het actieplan 'Groene Akkerplan' om deze...

Oekraïne haalt 94 procent van graanoogst binnen
Graantelers in Oekraïne hebben ongeveer 94 procent van het ingezaaide areaal voor groeiseizoen 2022 kunnen oogsten. De totale graanoogst wordt geraamd op bijna 51 miljoen ton.

Zware tijden voor biologische afzet, maar het perspectief lonkt
Landbouwminister Piet Adema wil dat het Nederlandse biologisch areaal groeit van 4 naar 15 procent van het landbouwareaal in 2030. Maar consumenten laten de vaak dure biologische producten liggen in het schap. Hoe haalbaar is die gewenste groei van...

CZAV draait financieel goed in extreem jaar
De geconsolideerde omzet van CZAV en haar deelnemingen is in het boekjaar 2021-2022 van 474 miljoen euro gestegen naar 648 miljoen euro. De grotere omzet resulteerde in een resultaat na belastingen van 15,3 miljoen euro. Dat was vorig jaar nog 6,4...

Iets meer aanbod op tarwemarkt
Amerikaanse prognosecijfers wijzen op een lichte stijging van de tarwevoorraden wereldwijd voor het seizoen 2022-2023. Het zorgt ervoor dat de tarweprijzen onder druk blijven staan.

Keten werkt aan bewustwording pootgoedkwaliteit
Problemen met de opkomst van consumptieaardappelen in het voorjaar worden enerzijds veroorzaakt door de vitaliteit van het pootgoed en anderzijds door alle handelingen die het pootgoed heeft ondergaan. Dat zijn de belangrijke conclusies uit het...

Bewaarverliezen in suikerbieten lopen op
Cosun Beet Company meldt dat de gemiddelde bewaarverliezen van de laatgeleverde suikerbieten deze campagne hoger zijn dan de voorgaande jaren.

FNV gaat niet akkoord met cao-eindbod glastuinbouw
Een ruime meerderheid van de FNV-leden die werken in de glastuinbouw gaat niet akkoord met het eindbod van de werkgevers.

Südzucker produceert 20 procent minder suiker
De suikerfabrieken die horen tot de Südzucker Group produceren dit jaar bijna 20 procent minder suiker. Dit komt door tegenvallende opbrengsten van suikerbieten.

Dataproject moet illegaal gebruik pootgoed tegengaan
Breeders Trust, de organisatie voor bescherming van kwekersrecht, start dit jaar met een internationaal datapilotproject. In eerste instantie wil ze hiermee de handelsstromen van aardappelpootgoed beter in beeld brengen.

Belgische minister pleit voor afschaffing btw op groenten en fruit
De Belgische minister van Ambtenarenzaken en vicepremier Petra de Sutter pleit deze week voor afschaffing van de btw op groenten en fruit in België.
Zweefvlieglarven zijn belangrijke bestrijders van trips in uien
Uit tellingen ten behoeve van het project FAB+ in Noord-Holland blijkt dat zweefvlieglarven in uien een belangrijke bijdrage leveren aan de beheersing van trips.

Biologisch fruithandelsbedrijf krijgt nieuwe directeur
René Laan is de nieuwe directeur en medeaandeelhouder van Stoker Organica. Dat Flevolandse bedrijf uit Biddinghuizen richt zich op het sorteren, verpakken en verkopen van biologisch fruit.

Bijna helft van Nederlandse huishoudens koopt blauwe bessen
De consumptie van blauwe bessen in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. Bijna de helft van de huishoudens koopt weleens of geregeld blauwe bessen.

Voedselbanken zijn op zoek naar meer buitenbeentjes
In deze moeilijke economische periode zien voedselbanken hun klantenbestand snel groeien en zijn daarom naarstig op zoek naar agrarische producten die ergens in de keten overblijven.

Tarwenotering daalt weer naar 300 euro
Vooral door concurrentie van tarwe voor de exportmarkt uit Rusland en Oekraïne zijn de termijnnoteringen na de kerst opnieuw gedaald tot een niveau van rond de 300 euro per ton.

Prijs diepvriesfrites stijgt naar ruim 1 euro per kilo
Ondanks de forse stijging van de prijzen voor diepvriesfrites uit vooral Nederland en België blijft de vraag op de exportmarkt alleen maar toenemen.

Limburgse boeren meten zelf nitraat in bodem
Het bodemteam van de LLTB heeft samen met regiobestuurders het initiatief genomen om in Limburg op vijfhonderd percelen zelf de nitraatgehaltes in de bodem te meten. Het doel is aantonen dat beperken van uitspoeling mogelijk is met perceelsgerichte...

NVWA: te veel residu in 3 procent levensmiddelen
Van de levensmiddelen op de Nederlandse markt die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een steekproef analyseerde, bleek in 2021 3 procent meer dan de toegestane maximum residulimiet (mrl) aan bestrijdingsmiddelen te bevatten.

Aardappelmarkt sluit jaar af met hoogste termijnnotering
De aardappeltermijnmarkt van EEX noteerde gisteren een slotkoers van bijna 29 euro per 100 kilo. Dat is voor het aprilcontract 2023 de hoogste notering in 2022.

RIVM waarschuwde voor publicatie stikstofkaart
Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof negeerde de waarschuwing van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) over publicatie van het inmiddels beruchte stikstofkaartje.

KNMI: 2022 was extreem warm, zonnig en droog
Het bijna afgelopen jaar was het op twee na warmste jaar sinds 1901 en kende een aantal stormen die voor een half miljard euro schade veroorzaakten, meldt meteorologisch instituut KNMI in een overzicht over het weer in Nederland in 2022.

Friese oudejaarsvereniging stunt met letters Top 2000
Oudejaarsvereniging ‘De Geitefok’ in het Friese Oudeberkoop heeft als stunt de grote lichtgevende letters bij het Top 2000-Café in Hilversum weggenomen.

Syngenta lanceert informatiecentrum voor ToBRFV
Een nieuw online informatiecentrum moet tomatentelers inzicht geven in de mogelijkheden om de impact van het besmettelijke Tomato Brown Rugose Virus (ToBRFV) te beperken.

Jaap Haanstra: 'Signalen voor voedselcrisis zijn aanwezig'
De groei van de wereldbevolking, het verlies van goede landbouwgrond, de beperkte beschikbaarheid van zoetwater en de gevolgen van klimaatverandering zijn allemaal factoren die een wereldwijde voedselcrisis kunnen veroorzaken, waarschuwt akkerbouwer...

Fungicide Pergado V mag nu ook in radijs
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biocide (Ctgb) heeft onlangs ingestemd met een etiketuitbreiding van het middel Pergado V voor de bedekte teelt van radijs.

Nederlandse prei goed betaald in Duitsland
Door een beperkte aanvoer zijn de groothandelsprijzen voor Nederlandse prei in Duitsland met ruim 20 procent gestegen in aanloop naar de feestdagen.

Zoektocht van UIKC naar klimaatbestendige uienteelt
Het Uien Innovatie- en Kenniscentrum (UIKC) gaat in onderzoek op Proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat nadrukkelijk op zoek naar klimaatbestendige teeltmethoden voor uien. De uitdaging is om ook in droogtegevoelige teeltgebieden,...

Kou in VS en versoepelingen China steunen tarwemarkt
De tarwenoteringen op de wereldmarkt zijn weer gestegen naar een niveau van boven de grens van 300 euro per ton. Op de Matif in Parijs steeg de notering voor maaltarwe op levering in maart van 296 euro vorige week naar woensdag 315 euro per ton.

Vooral België koopt meer Nederlandse aardappelen
Belgische afnemers hebben tot dusver meer Nederlandse consumptieaardappelen aangekocht dan voorgaande jaren. Van oogst 2022 is tot en met november al meer dan 150.000 ton naar België geëxporteerd. Dat is ruim 55.000 ton meer dan vorig jaar.

Landbouwinkomen stijgt gemiddeld, maar variatie is groot
Akkerbouwers, melkveehouders en veel glastuinders hebben een goed jaar achter de rug met gemiddeld voldoende compensatie voor de hogere kosten. Ondernemers in enkele andere tuinbouwsectoren en de intensievere veehouderijsectoren moeten het doen met...

Uientelers profiteren van ongekende marktsituatie
De uienprijzen op de landbouwbeurzen stijgen deze week tot maximaal 50 euro per 100 kilo voor de grofste sortering. Voor levering later in het seizoen worden nog hogere prijzen geboden. Marktpartijen spreken van een ongekende marktsituatie met volop...

Middelencombinatie geeft geen risico bij blootstelling
Een combinatie van gewasbeschermingsmiddelen uit twee specifieke groepen die inwerken op het zenuwstelsel geeft geen risico's voor de volksgezondheid bij blootstelling via voedsel.

Anthos presenteert nieuwe directeur
Mark-Jan Terwindt wordt de nieuwe algemeen directeur van Anthos, de Nederlandse koepelorganisatie voor handelsbedrijven in bloembollen en boomkwekerijproducten.

Nieuwe voorwaarden voor PlanetProof in 2023
Stichting Milieukeurmerk (SMK) heeft de nieuwe eisen van het keurmerk On the way to PlanetProof voor plantaardige producten vastgesteld. Deze gelden vanaf 1 januari 2023 voor heel Europa.
Inundatie bestrijdt wortelknobbelaaltjes maximaal
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) erkent inundatie als bestrijdingsmaatregel voor percelen waar maatregelen van toepassing zijn vanwege besmetting met M. chitwoodi of M.fallax.

Inkomen stijgt voor akkerbouw, grote verschillen in tuinbouw
Akkerbouwers en glasgroentetelers kunnen in 2022 hun hogere kosten compenseren dankzij betere opbrengstprijzen. Voor sierteelt en de tuinbouwsectoren in de open grond geldt dit minder en is sprake van gemiddeld dalende bedrijfsinkomens.
Zorgen over toekomst suikersector in België
Telersorganisaties, industrie en een gespecialiseerd onderzoeksinstituut buigen zich in België over de vraag of de teelt en verwerking van suikerbieten in dat land nog wel toekomst heeft.

Südzucker verwacht komend jaar opnieuw forse winststijging
In de eerste prognose voor het boekjaar 2023-2024 gaat het grote Duitse levensmiddelenconcern Südzucker uit van een gemiddelde winststijging van zo'n 30 procent.

ABN Amro: akkerbouw lijkt bestand tegen stijgende kosten
Dankzij relatief gunstige productprijzen lijkt het erop dat Nederlandse akkerbouwers dit jaar ondanks de sterk stijgende kosten een redelijk rendement halen. Dat concludeert ABN Amro in een analyse over de akkerbouwsector.

UIKC gaat op zoek naar de beste uienteler
Het Uien Innovatie- en Kenniscentrum (UIKC) organiseert komend jaar een wedstrijd voor uientelers. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de kwaliteit en de opbrengsten van de uien, maar ook naar de inzet op duurzaamheid en teeltefficiëntie.

Beperkte verkoopbelangstelling zorgt voor hogere aardappelnotering
De aardappeltermijnmarkt van EEX in het Duitse Leipzig noteert deze week voor fritesaardappelen op levering in april 2023 de hoogste indicatieprijzen sinds begin oktober.

Groot aanbod voor export drukt tarweprijs
Een ruime aanvoer op de wereldmarkt zorgt ervoor dat de tarweprijzen wereldwijd onder druk blijven staan. Bij de Matif in Parijs schommelen de noteringen de laatste twee weken tussen 300 en 310 euro per ton voor maaltarwe geleverd in maart 2023.

Focus op voeding maakt plant weerbaarder
Bij het telen op plantweerbaarheid ligt de focus op uitgebalanceerde voeding en niet op de bestrijding van ziekten en plagen. ‘Het vergt het een andere manier van denken. Maar als ik zie wat we bereiken met weerbaar telen dan maakt me dat razend...

Met sensoren vroegtijdig signalen opvangen van bedreigde planten
Om ziekten en plagen te kunnen detecteren en bestrijden voordat ze een gewas beschadigen, onderzoekt Wageningen University & Research (WUR) in het Zuid-Hollandse Bleiswijk een aantal nieuwe sensortechnieken vooral voor de glastuinbouw.

Keten aan de slag met turfvrije potgrond
'We zetten in op optimaal gebruik van reststromen en het sparen van kwetsbare natuurgebieden. De keten bewijst dat turfvrije potgrond tot de mogelijkheden behoort. Het gaat nu vooral nog om bewustwording', zegt Esther Veldhuis, directeur...
Brussel verlengt toelating glyfosaat tot eind 2023
De Europese Commissie heeft vandaag de toelating voor het gebruik van glyfosaat in de Europese Unie verlengd tot 15 december 2023.

Keten wijst politiek op belang aardappelsector
Bij een bijeenkomst in Nieuwspoort in Den Haag hebben Vavi en NAO namens de aardappelverwerkers en -handelaren de landbouwwoordvoerders van politieke partijen bijgepraat over het belang van de Nederlandse aardappelsector.

Glastuinbouw en overheid tekenen voor voortgang energietransitie
Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 is woensdag ondertekend. Dat gebeurde samen met de glastuinbouwsector door de ministers Piet Adema (LNV) en Rob Jetten van Klimaat en Financiën.
Belgische aardappelverwerkers verhogen contractprijzen met 40 procent
De Belgische verwerkers Agristo en Clarebout nemen het voortouw met een behoorlijke verhoging van de contractprijzen voor fritesaardappelen geteeld in het groeiseizoen 2023.

Bayer ontdekt positieve nevenwerkingen van groen middel Serenade
Het biofungicide Serenade is niet alleen goed voor de bestrijding van schurft, zilverschurft en rhizoctonia. Bayer heeft ontdekt dat het ook een positief effect heeft op de vitaliteit van pootgoed en zorgt voor een reductie van de vorming van...

Belgische aardappeloogst blijft onder 4 miljoen ton
Aardappeltelers in België oogstten het afgelopen seizoen 3,97 miljoen ton aardappelen van 92.500 hectare. Dat blijkt uit een gezamenlijke enquête van de onderzoeksinstellingen PCA, Inagro, Fiwap en Carah.

NVWA vindt wratziekte op acht percelen in zetmeelgebied
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2022 acht keer wratziekte, veroorzaakt door de schimmel Synchytrium endobioticum, in de aardappelteelt vastgesteld.

Kabinet wil regionaal maatwerk voor water en bodem
De kwaliteit van het water en de bodem moet sturend zijn bij beslissingen over de inrichting van ons land. Vanwege het intensief gebruik van water en klimaatverandering loopt Nederland steeds meer tegen grenzen aan, stelt minister Mark Harbers van...

Forse uitbreiding groen middel met kleine toepassingen
In de Ctgb-vergadering van november stemde het college in met een omvangrijke uitbreiding met kleine toepassingen voor de toelating van een fungicide op basis van de schimmel Aureobasidium pullulans.

Veel ruimtelijke claims verwacht met nieuw waterbeleid
In het coalitieakkoord heeft het kabinet al aangekondigd dat water en bodem sturend worden bij de ruimtelijke planvorming. Wat dit concreet betekent, moet vrijdag blijken uit de Kamerbrief Bodem en Water van het ministerie van Infrastructuur en...

Canadese wetgeving tegen verspreiding wratziekte
De Canadese provincie Prince Edward Island (PEI) wil in gebieden waar wratziekte in aardappelen is vastgesteld de teelt van rooivruchten kunnen beperken.

Mooie lelies gaan voor een goede prijs naar het buitenland
Medewerkers van Van Zanten Flowerbulbs in het Zuid-Hollandse Hillegom zijn deze periode druk met het verwerken van leliebollen voor de export naar vooral verre bestemmingen.

Fusarium is het destructiefst in Flevoland
Van de bodemgebonden ziekten in zaaiuien hebben uientelers in Flevoland het afgelopen teeltseizoen de meeste schade ondervonden van fusarium. De bodemschimmel is in heel Nederland in de uienteelt een probleem, maar lijkt toch het destructiefst in...

Mammoetgras, de overtreffende trap van olifantsgras
Het bedrijf Dutch Plant Force introduceert mammoetgras als steriele variëteit van het gewas miscanthus. De voordelen ten opzichte van de gangbare Miscanthus giganteus is verdubbeling van de opbrengst in biomassa tot wel 40 ton per hectare.
Hogere pootgoedopbrengst na snellere vertering tarwestoppel
Stimulering van het bodemleven en daarmee de versnelde afbraak van organisch materiaal door bemesting met thiosulfaat zorgt in pootgoed voor een hogere opbrengst en een betere maatsortering.

FloraHolland investeert in snelle verwerking internationale aanvoer
Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft deze week een contract getekend met de Beumer Group voor de realisatie van een geavanceerd sorteersysteem bij Dockservices Aalsmeer.

HAK komt nu ook met verse groenten voor consumentenmarkt
Conservenfabrikant HAK brengt deze maand voor het eerst verse groenten op de consumentenmarkt onder het label HAK Fresh. Onlinesupermarktketen Picnic heeft de primeur met verse ovengroenten.

Minder spuiten tegen cercospora
Met mogelijk twee nieuwe rassen met hoogwaardige resistentie tegen cercospora kunnen bietentelers in gevoelige gebieden besparen op twee tot drie fungicidenbespuitingen, verwacht IRS-onderzoeker Bram Hanse.

Schorskever in Nederland met succes uitgeroeid
Op twee Nederlandse plantenbedrijven, waar eerder een besmetting met de schorskever Euwallacea fornicatus was, is het quarantaineorganisme inmiddels met succes uitgeroeid. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Sector zet in op reductie milieu-impact teeltmedia
Een brede coalitie van partijen heeft vrijdag een convenant getekend met vergaande doelstellingen gericht op de reductie van de milieu-impact van potgrond en substraten.

Aardappelteelt kost al meer dan 10.000 euro per hectare
Voor komend teeltseizoen berekent Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) de kosten voor de teelt van een hectare aardappelen op meer dan 10.000 euro.

Kennisteam presenteert alternatieven glyfosaat
Voor boeren en tuinders is nu een integrated pest management (IPM)-strategie beschikbaar waarmee zij gestimuleerd worden om alternatieven voor glyfosaat te gebruiken.

Stresstest elimineert slechtste partijen pootgoed
Voor de belangrijkste fritesrassen is een stresstest ontwikkeld om de kwaliteit van het pootgoed vast te stellen. Deze test is nu zover dat de slechtste partijen pootgoed kunnen worden uitgefilterd.

Den Hartigh: aardappelproefveld niet beregenen en schraal bemesten
Aardappelhandelshuis Den Hartigh uit het Flevolandse Emmeloord selecteert bewust op rassen die weinig stressgevoelig zijn en ook goed presteren als de groeiomstandigheden niet optimaal zijn. Verder worden zaailingen die gevoelig zijn voor schurft en...

Semagri heeft antwoord op nieuwe fysio wratziekte
Kweekbedrijf Semagri heeft waarschijnlijk vanaf volgend jaar een nieuw aardappelras voor de zetmeelteelt beschikbaar met resistentie tegen fysio 38 van wratziekte.

Aardappelproductie in EU4-landen daalt 6 procent
De North-western European Potato Growers (NEPG) verwachten in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland een totale aardappelproductie van 21,2 miljoen ton. Dat is 6 procent minder dan vorig jaar en ook ruim 6 procent minder dan het meerjarig...

Zoektocht naar rassen die vroeg grove knollen geven
Aardappelen op tijd kunnen oogsten, geeft voordelen bij de afzet en beperkt bovendien de teeltrisico's. Dat stelt Jan-Eric Geersing van Geersing Potato Specialist in het Flevolandse Emmeloord.

Akkerbouwer en tuinder hebben bedrijfsrisico's onvoldoende in beeld
Meer dan de helft van de akkerbouwers en tuinders heeft de bedrijfsrisico's onvoldoende in beeld. Ook maakt slechts een derde van de ondernemers jaarlijks een risicoanalyse van de bedrijfssituatie.

Geleidelijk hoger resistentieniveau in rassenpakket
Aardappelbedrijf Schaap Holland zet bij de ontwikkeling van het eigen rassenpakket voor de aardappelteelt in op een hogere weerstand tegen stress in de teelt en hogere resistentieniveaus tegen phytophthora, diverse bodemziekten en virussen.

LTO benoemt nieuwe portefeuillehouder Gezonde Planten
Ron Mulders is door het bestuur van LTO Nederland aangesteld als portefeuillehouder Gezonde Planten. Naast deze nieuwe functie is Mulders ook voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Supermarkten tekenen voor 100 procent robuuste aardappelen
Samen met andere ketenpartijen tekenen zes supermarktketens volgende week het nieuwe convenant voor een volledige transitie naar robuuste aardappelen.

Kleine Europese uienoogst biedt marktkansen
De verwachte Europese uienoogst is met 6,3 miljoen ton ruim 13 procent kleiner dan vorig jaar. Een beperkt aanbod zorgt al vroeg in het seizoen voor een vaste uienmarkt met noteringen die voor gele uien deze week oplopen tot 30 euro per 100 kilo.

Veel zorgen bij gewastelers over toekomstig beleid
De impact van maatregelen die betrekking hebben op het nitraatbeleid, het nieuwe GLB en de boer-tot-bordstrategie zorgt voor veel onrust en onduidelijkheid bij akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers. Dat bleek dinsdagavond tijdens een...

Producenten vruchtensap starten petitie tegen suikertaks
Enkele Nederlandse producenten van puur vruchtensap nemen het initiatief voor de campagne 'Geen suikertaks in de boomgaard'. Zij vinden het niet terecht dat hun producten extra worden belast als de overheid de suikertaks gaat verhogen.
90 procent van middelen gebruikt in slechts elf gewassen
Van het totale gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2020 is in Nederland 90 procent toegepast in elf gewassen. Vooral aardappeltelers zijn naar verhouding grootverbruikers.

Graanmarkt jojoot mee op nukken Poetin
De internationale graanmarkt laat zich deze week opnieuw dirigeren door de wispelturigheid van de Russische president Vladimir Poetin.

Südzucker verwacht nog grotere winst in lopend boekjaar
Het Duitse levensmiddelenconcern Südzucker verhoogt de verwachte geconsolideerde omzet voor het boekjaar 2022-2023 naar gemiddeld 9,9 miljard euro. De omzet zou zelfs kunnen oplopen tot 10,1 miljard euro.
Weinig nieuwe rassen voor teelt zomergranen
Op de aanbevelende rassenlijst voor landbouwgewassen wordt voor komend jaar slechts één nieuw ras voor de teelt van zomergerst opgenomen. Voor zomertarwe moeten telers het doen met het bestaande rassensortiment.

Papierfabrikant investeert in miscanthus als vezelbron
Door over te stappen van op houtgebaseerde vezels naar miscanthus als verse vezelbron verkleint de Duitse papierfabrikant Wepa zijn ecologische voetafdruk met 65 procent. Dat zei procestechnoloog Erik van Hoof van Wepa onlangs bij de presentatie van...

Tarwemarkt start week met fors hogere noteringen
De tarwemarkt reageert scherp op de aankondiging van Rusland dat een streep wordt gezet door het akkoord om graantransporten toe te laten in de Zwarte Zee.
Agrico Research breidt uit in de Noordoostpolder
Agrico Research, het kweek- en onderzoeksbedrijf van aardappelcoöperatie Agrico, heeft in de Noordoostpolder 31 hectare grond aangekocht voor uitbreiding van haar activiteiten.

NVWA vindt illegale middelen bij hennepkweker
In een woonhuis in Rotterdam heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) samen met de politie illegale gewasbeschermingsmiddelen en een illegale hennepkwekerij aangetroffen.

Prijs onder druk op rustige aardappelmarkt
Tegenvallende koopbelangstelling zorgt ervoor dat de noteringen voor fritesaardappelen deze week dalen. De termijnmarkt komt daarmee op het laagste niveau sinds eind juli.

Afwachtende kopers drukken tarweprijzen
Vanwege onzekerheid over de aanvoer van tarwe uit het Zwarte Zeegebied nemen veel kopers van tarwe vooral voor de korte termijn nu een afwachtende houding aan.

Rusland zorgt voor wachtrij graanschepen in Zwarte Zee
De regering van Oekraïne beschuldigt Rusland van het veroorzaken van een verkeersopstopping aan graanschepen in de Zwarte Zee om de diplomatieke druk op het graanakkoord op te voeren.

Veel vragen en onrust na publicatie gewaslijsten
De gewaslijsten voor vanggewassen en winterteelten uit het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn door het ministerie van LNV zorgen voor onrust en veel onduidelijkheid bij akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers.

Bayer is het niet eens met Green Deal-aanpak
Bayer zet vraagtekens bij de route die de Europese Commissie wil doorlopen om de doelen van de Green Deal te bereiken. Volgens het landbouwconcern richt Brussel zich te veel op het terugdringen van volumes en te weinig op de werkelijke impact van...

Aviko opent nieuwe fritesfabriek in België
De nieuwe fabriek van Aviko in het West-Vlaamse Poperinge is goed voor een wekelijkse productie van 3,5 miljoen kilo diepvriesfrites en 220.000 kilo aardappelvlokken.

Avebe meldt wisselende opbrengsten en hoog zetmeelgehalte
De zetmeelcampagne van Avebe loopt geheel volgens planning. Opvallend tot dusver is het hoge zetmeelgehalte van de verwerkte aardappelen.
Aandeel groene middelen stijgt naar 30 procent in 2025
Brancheorganisaties Artemis en CropLife NL verwachten dat in 2025 ongeveer 30 procent van de gewasbeschermingsmiddelen in de Nederlandse land- en tuinbouw groen zal zijn. Dit blijkt uit de berekeningen van de Graadmeter Groene Gewasbescherming.

Miscanthus is serieus alternatief voor papierindustrie
De Duitse papierfabrikant Wepa gaat de komende jaren op grote schaal miscanthus gebruiken als grondstof voor de productie van hygiënepapier.

Tuinbouw vraagt aandacht voor impact NVWA-tarieven
Netwerkorganisatie PlantNet International vraagt in een petitie aandacht voor de verhoging van de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ze stelt dat dit een negatieve impact heeft op de concurrentiepositie van de...

Uienexport blijft hoog tempo vasthouden
Zo'n 110 landen hebben in de eerste twaalf weken van dit exportseizoen voor ongeveer 319.000 ton uien aangekocht vanuit Nederland.

Aardappelverwerkers maken pas op de plaats
In totaal is in september in Nederland bijna 326.000 ton aardappelen verwerkt. Dat is ruim 5 procent minder dan vorig jaar in dezelfde maand.

Nederlandse akkerbouw omarmt eiwittransitie
De Nederlandse akkerbouwsector ziet volop kansen voor de teelt van nieuwe gewassen om te voorzien in de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten van eigen bodem.

NVWA gaat meer inspecteren op tabakswittevlieg
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de inspectie op tabakswittevlieg op Solanum pseudocapsicum (oranjeboompje) en Euphorbia pulcherrima (kerstster) intensiveren.

Tarwemarkt in de greep van geopolitiek
De tarwenoteringen op internationale graanbeurzen stegen de afgelopen maand met 10 tot 15 procent door de oplopende spanningen in Oekraïne.

Tineke de Vries: 'Straks komen we nutriënten tekort voor onze gewassen'
'Landbouwsectoren moeten zich niet uit elkaar laten spelen', waarschuwt voorzitter Tineke de Vries van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente. 'Voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de nieuwe bemestingsregels hebben we elkaar...

NFO vraagt steun Nederlandse consument
Het sentiment in de fruitteelt is momenteel niet erg positief, constateert voorzitter Ron Mulders van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO). 'Met een moeizame marktsituatie en sterk stijgende prijzen kunnen we de afzet van meer Nederlands...

Mijnbouwwet wordt aangepast voor aardwarmte
De Eerste Kamer heeft deze week een wijziging van de Mijnbouwwet aangenomen. Dit biedt een betere mogelijkheid voor passende regelgeving voor geothermie.

Grote Groningse orchideeënkweker stopt ermee
Vanwege de extreem hoge gasprijzen stopt kwekerij Aardse in het Groningse Zuidbroek vanaf volgend voorjaar met de teelt van orchideeën. In een reactie bij RTV Noord zegt commercieel-directeur Wouter Konijn dat de hogere gasprijzen het bedrijf enkele...

Katoenluis verspreidt nieuw virus in komkommer
Het nieuwe Cucurbit aphid-borne yellows (Cabyv)-virus in komkommers wordt vooral overgedragen van besmette naar onbesmette planten door katoenluizen. Dit blijkt uit onderzoek van Glastuinbouw Nederland in samenwerking met onderzoekslaboratorium...

Voortgang aardappeloogst zet termijnnotering onder druk
De vlotte aardappeloogst in Noordwest-Europa zorgt ervoor dat op de termijnmarkt de notering voor contracten op levering in april 2023 wat onder druk komt te staan.

Overheid mag specifieke middelentoepassingen beperken
De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft juridisch gezien de mogelijkheid een motie uit te voeren die oproept om specifieke toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen te beperken.

NFO wil TEK-regeling ook voor fruittelers
De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vindt dat ook fruittelers voor wie de gestegen energiekosten zwaar wegen, aanspraak moeten kunnen maken op de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)-regeling.

Colombia wil invoerheffing op Europese frites handhaven
Colombia gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over het opheffen van invoerheffingen op bevroren frites uit Nederland, België en Duitsland.

Bezoekers geven Floriade hoge waardering
Uiteindelijk heeft de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere 685.189 bezoekers getrokken. Deze bezoekers waardeerden het evenement gemiddeld met een 8.

HZPC meldt omzetstijging van 12 procent
Pootgoedbedrijf HZPC heeft over het boekjaar 2021-2022 een omzet gerealiseerd van 350 miljoen euro. Dat is 12 procent meer dan de 312 miljoen euro van het jaar daarvoor.

Ctgb stelt strengere regels aan ongediertebestrijding
Vanwege hoge risico's voor het milieu gaat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) ingrijpen in de toelating van middelen voor de bestrijding van ratten en muizen.

Bayer vindt nog geen opvolger voor glyfosaat
Het grote onderzoeksproject dat Bayer is gestart in zijn zoektocht naar een vervanger voor de werkzame stof glyfosaat levert voorlopig nog niet het gewenste resultaat op.

Verwachte uienopbrengst fors lager dan vorig jaar
Teeltspecialisten melden dat de oogstresultaten voor zaaiuien sterk wisselend zijn. In Noordoost-Nederland en Oost-Brabant zullen veel uientelers tevreden zijn over de tonnen die ze rooien. In het zuidwesten en Zuid-Limburg vallen de opbrengsten...

Groningse akkerbouwer realiseert halvering middelengebruik in vijf jaar tijd
Het is akkerbouwer Peter Harry Mulder in het Groningse Muntendam gelukt om de milieubelasting op zijn bedrijf behoorlijk terug te dringen. Hij gebruikte in 2021 voor 4,38 kilo werkzame stof per hectare aan gewasbeschermingsmiddelen. Ten opzichte van...

Floriade draait uit op financieel debacle
Met nog eens 6,6 miljoen euro extra loopt het totale verlies voor de organisatie van de Floriade in het Flevolandse Almere op tot bijna 100 miljoen euro.
Tuinbouwveiling Zaltbommel komt met digitale veilingklok
De coöperatieve tuinbouwveiling in Zaltbommel is bezig met de voorbereidingen voor het introduceren van een digitale veilingklok. Via dit systeem kan de veiling in de toekomst werken aan een ruimere verkoop van groenten en fruit via een digitaal...
Suikerfabriek in Vierverlaten kampt met stroomstoring
Door technische problemen met de stroomvoorziening is de fabriek Vierverlaten van Cosun Beet Company in Groningen afgelopen weekend stil komen te liggen.

Kamerleden roepen op tot meer duidelijkheid voor akkerbouw over GLB
De Kamerleden Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Derk Boswijk (CDA) vinden dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit akkerbouwers zo snel mogelijk duidelijkheid moet verschaffen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor...
Hak stopt productie tijdelijk om hoge energieprijzen
Groentefabrikant Hak last in januari en februari een korte productiepauze in met het oog op de sterk oplopende energieprijzen.

Suiker goedkoper door dalende brandstofprijzen
Op de grondstoffenbeurs in Londen is de termijnnotering voor witte suiker vanaf half september met 15 procent gedaald.

Acties Poetin vertalen zich in hogere tarweprijs
De noteringen voor tarwe zijn weer gestegen tot boven de 350 euro per ton. De markt reageert daarmee op de geopolitieke spanningen die opnieuw zijn ontstaan door de acties van de Russische president Vladimir Poetin.

Areaal eiwitgewassen stijgt 1 procent
Op 9.500 hectare worden in Nederland dit jaar eiwitgewassen geteeld. Dat is 1 procent meer dan in 2021, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onderzoek geeft handvatten voor risico-analyse erwinia in pootgoed
Met de resultaten van het onderzoeksproject naar de verspreiding van rotbacteriën in aardappelen kunnen aardappeltelers een risico-inschatting maken voor hun eigen erwinia situatie.

Avebe meldt hoog zetmeelgehalte bij start campagne
Het gemiddelde zetmeelgehalte van de aardappelen die Avebe in de eerste maand van de campagne verwerkte, ligt op 21,5 procent. Dat is ruim 1,5 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde.

Suikergehalte daalt in tweede week campagne
Het suikergehalte van de suikerbieten die Cosun Beet Company in de tweede week van deze campagne verwerkte, is gemiddeld 16,2 procent. Dat is 0,3 procent lager dan de week daarvoor.

5 miljoen euro voor promotie champignons in Europese Unie
De Europese Unie ondersteunt een driejarige promotiecampagne voor champignons. Het budget is 5 miljoen euro en daarvan moet de sector zelf 20 procent bijdragen.

Gewassen slijten vroeg na lange droogte
De aanhoudende droogte is opnieuw bepalend voor het groeiseizoen. Toch lijkt de impact op akkerbouwgewassen minder groot dan in 2018. In de periode na het poten en zaaien was voldoende vocht beschikbaar.
Meest bekeken
Meest gelezen
Kennispartners
Vacatures
Adviseur Land-, tuinbouw & visserij
Gemeente Noardeast-Fryslân - Dokkum, Noardeast-Fryslân
VAKANTIEBAAN Administratief medewerker
LTO Arbeidskracht - 's-Hertogenbosch, Nederland
Verkoopadviseur Zeugen- & Biggenvoeders
Rothkötter Mischfutterwerk GmbH - NL
Vacature businessmanager Poultry Expertise Centre/ Calf Expertise Centre (PEC/ CEC) 0,8 – 1 fte
Poultry Expertise Centre - Barneveld, Nederland