Haijo Dodde
Haijo Dodde is coördinerend redacteur Akker- en Tuinbouw. Hij volgt met name de akkerbouw en vollegrondstuinbouw.
ContactArtikelen door Haijo Dodde
Suikermais kent gemiddelde oogst met mooie, grove kolven
'De kolven van de suikermais zijn mooi aan de maat en de opbrengst is met zo'n 10 ton per hectare vergelijkbaar met voorgaande jaren.' Ondanks de late start van het groeiseizoen is directeur Linda de Regt van verwerkingsbedrijf Farm Pack niet...
Limgroup introduceert aardbeien uit zaad
'Over tien jaar is de teelt van hybride aardbeien de norm', verwacht Roland Sweijen van Limgroup. Het veredelingsbedrijf introduceerde onlangs Limore One, hun eerste aardbeienvariëteit ontstaan na hybride veredeling.
Groentegewassen weerbaarder maken tegen weersextremen
Extreme droogte en langere perioden met veel neerslag zorgen ervoor dat groentetelers behoefte hebben aan robuuste rassen. Zaadbedrijven doen hun best om de gewassen weerbaarder te maken tegen weersextremen. Dat bleek vorige week tijdens de open...
Nieuwe fysio's van bremia in sla houden veredelaars scherp
Zaadbedrijven zorgen er zo goed mogelijk voor dat alle fysio's van Bremia lactuae, ofwel valse meeldauw, in slagewassen kunnen worden afgedekt. Verder merken ze dat de druk van bremia in de teelt toeneemt door het veranderende klimaat. Dat blijkt...
Integrated Crop Management wijst telers weg naar minder chemie
Milieu-impact verminderen en oplossingen vinden voor het krimpende middelenpakket. Dat is het doel van Integrated Crop Management (ICM) Telers krijgen tijdens velddagen informatie over hoe dat werkt in de praktijk.
Zaadbedrijven zien meerwaarde van coating biostimulanten
In de veredeling ligt de focus van zaadbedrijven inmiddels meer op het robuuster maken van groentegewassen dan op de productiecapaciteit. Naast de genetische weerbaarheid proberen ze dat ook te bereiken door nieuwe vormen van zaadcoating toe te...
'Met juiste rassen kan stikstofgift aardappelen nog lager'
In het programma 'Weerbaarheid in de praktijk' worden in de aardappelpilot op vier locaties verspreid over Nederland acht aardappelrassen met een lage stikstofbehoefte getest. De planten zijn geteeld met minder dan 175 kilo zuivere stikstof per...
Zaaizaad spoelt in geultjes van het land bij Limburgse akkerbouwer
Ondanks de late inzaai en de grote neerslaghoeveelheden is de Limburgse akkerbouwer Jos Keijbets niet ontevreden over het groeiseizoen voor zijn suikerbieten.
Belgische proefrooiing Fontane nu op gemiddeld 43 ton
De vierde proefrooiing van de fritesaardappel Fontane door onderzoeksinstelling Viaverda in België laat een variatie zien in opbrengst van 20 tot 73 ton per hectare. Het gemiddelde ligt op 43 ton per hectare.
Hoge kwaliteit baktarwe ook na uitdagend groeiseizoen
Ondanks de extreme weersomstandigheden is de bakkwaliteit van Nederlandse tarwe dit jaar uitstekend. Dat meldt meelfabrikant Royal Koopmans.
Vroege start kiemremming geeft minste bewaarverlies
Al drie tot vier weken na het inschuren van de aardappelen beginnen met het toepassen van een kiemrustverlenger kan het bewaarverlies flink beperken. Dat blijkt uit een bewaarproef van BASF.
Chemie maakt plaats voor alternatieve producten in boomteelt
Toepassen van plantversterkers en biostimulanten in de boomteelt wordt steeds verder verfijnd. Daarmee lijken kwekers de weerbare teelt geleidelijk beter in de vingers te krijgen. Ze worden minder afhankelijk van de chemie.
Graanproductie in Oekraïne daalt fors
Kleinere arealen en tegenvallende opbrengsten van vooral de zomergranen door aanhoudende droogte zorgen ervoor dat de graanproductie in Oekraïne fors lager is dan voorgaande jaren.
Flinke uitbreiding van biologisch areaal in 2023
Het biologisch landbouwareaal in Nederland is vorig jaar met 7.562 hectare toegenomen, een stijging van 9,5 procent. Dat blijkt uit het trendrapport van brancheorganisatie Bionext.
2023-2024 is het natste groeiseizoen ooit gemeten
Nooit eerder viel in twaalf maanden zoveel neerslag als van augustus 2023 tot en met juli 2024. Toch is volgens klimaatexpert Peter Siegmund van het KNMI het natte groeiseizoen slechts beperkt toe te schrijven aan de klimaatverandering.
Waterschap vindt neonicotinoïde in sloot bij Bleiswijk
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft in een kassengebied bij het Zuid-Hollandse Bleiswijk de verboden stof imidacloprid in het water gevonden. Dat gebeurde tijdens controles op de waterkwaliteit.
Dümmen Orange ontvangt prijs voor veredeling bijvriendelijke planten
Voor een methode om planten te testen en te veredelen op insectvriendelijkheid mocht plantenveredelaar Dümmen Orange deze week de Duurzaamheidsprijs van brancheorganisatie Plantum in ontvangst nemen.
NFO positief over voorgenomen kabinetsbeleid
De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) ziet in het nieuwe hoofdlijnenakkoord van het kabinet op een groot aantal punten mogelijkheden voor de fruitteeltsector.
Grote consolidatie van afzetbedrijven in zachtfruit
Agroberries, een wereldwijde speler op het gebied van de teelt en productie van bessen, heeft de overname aangekondigd van de BerryWorld Group, ook een internationale specialist in de afzet van zachtfruit.
Teun de Jong nieuwe voorzitter van SPNA
Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) heeft Teun de Jong benoemd tot voorzitter van de raad van toezicht. Hij wordt de opvolger van Aaltje Rispens.
Afvalwater uit rioolzuivering bruikbaar voor glastuinbouw
De kwaliteit van gietwater geproduceerd uit effluent ofwel afvalwater uit rioolzuivering is prima te borgen voor gebruik op glastuinbouwbedrijven. Dit blijkt uit een speciaal daarvoor uitgevoerd project.
Rabobank: tuinders ervaren toekomst als onzeker
Het prijs- en productieniveau in de tuinbouw zijn in het derde kwartaal van 2024 ruim voldoende. Toch zorgen externe ontwikkelingen bij tuinders voor een lichte daling van het vertrouwen in de toekomst, constateert Rabobank op basis van de Rabo...
Rechtbank honoreert miljoenenclaim Limburgse tuinders
Grondontwikkelbedrijf Californië moet ruim 14,7 miljoen euro betalen aan glastuinders in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. De rechtbank Limburg heeft dat vorige week bepaald.
Glastuinbouw blij met innovatieprogramma robotisering
Volgens Glastuinbouw Nederland zet het kabinet voor komend jaar een goede stap met een budget van 40 miljoen euro voor uitdagingen op het gebied van arbeid in de land- en tuinbouw.
Groupe Florimond Desprez en DLF Seeds gaan samen in bietenveredeling
Het Franse Groupe Florimond Desprez en het Deense DLF Seeds voegen hun veredelingsactiviteiten op het gebied van veredeling in suikerbieten, voederbieten en cichorei samen in de joint venture United Beet Seeds (UBS).
Zorg blijft bij glastuinders over extra energiemaatregelen
De dreiging van extra energiebeprijzing blijft boven de glastuinbouwsector hangen, constateert Glastuinbouw Nederland na de presentatie van de rijksbegroting.
Gerichte bestrijding alternaria houdt aardappelgewas langer productief
Aardappeltelers die op tijd in het seizoen beginnen met het bestrijden van alternaria houden hun gewas langer groen en daarmee langer in productie.
In memoriam: Marc Kroonen bevlogen bedrijfsleider van proefbedrijf Vredepeel
Volkomen onverwacht is op zondag 1 september Marc Kroonen, bedrijfsleider en onderzoeker van het Limburgse proefbedrijf Vredepeel, op 59-jarige leeftijd overleden.
Ook spuiten op een chemievrij leliegewas
Zowel bollentelers als omwonenden van bollenpercelen vinden het interessant om te zien wat mogelijk is met een chemievrije lelieteelt. Wel zijn er van beide kanten bedenkingen over de stappen die nog nodig zijn voor een succesvolle teelt en voor...
WUR onderzoekt inzet natuurlijke roofvijand tegen suzuki-fruitvlieg
Fruitteeltonderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) gaan kijken of de Aziatische sluipwesp Ganaspis Kimorum kan worden ingezet tegen de suzuki-fruitvlieg. Als er perspectief is voor de natuurlijke roofvijand, willen ze deze breed...
Drie tuinbouwbedrijven openen gezamenlijk R&D-centrum
Veredelaar Harmoniz Seeds, innovatiespecialist HortiTech en ontwikkelaar van teeltsystemen Metazet hebben in het Zuid-Hollandse Honselersdijk afgelopen week het gezamenlijke R&D-centrum Proof geopend.
Vertrouwen boeren en tuinders stijgt, maar is nog steeds broos
Het vertrouwen dat boeren en tuinders in hun onderneming hebben, is in het tweede kwartaal van 2024 gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit blijkt uit de meest recente peiling van de Agro Vertrouwensindex.
Politie controleert op criminele inmenging in sierteeltsector
De politie en onder meer douanemedewerkers hielden vorige week op het terrein van Royal FloraHolland in Aalsmeer een controle om criminele inmenging in de sierteeltsector tegen te gaan. Dit heeft concrete signalen van criminele inmenging opgeleverd.
Hogere prijs zorgt voor omzetstijging bloemen bij FloraHolland
De omzet van snijbloemen bij FloraHolland stijgt in augustus met 5,8 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit is vooral te danken aan een betere prijsvorming.
'Ook met minder stikstof groeien aardappelen knetterhard'
Aardappeltelers kunnen op demopercelen verspreid over Nederland de prestaties bekijken van nieuwe aardappelrassen met een lage stikstofbehoefte. Deze demo's vallen onder de aardappelpilot in het praktijkprogramma 'Weerbaarheid in de praktijk'.
Matige opbrengsten van flageolets in Oldambt
Op een akkerbouwbedrijf in het Groningse Midwolda zijn deze week flageolets geoogst. Cees Geven van telersvereniging De Schakel zegt dat de opbrengsten tegenvallen. Maar hij is wel tevreden over de kwaliteit van de gedorste bonen.
Recensie: Befaamd kwekersdorp groeit uit tot centrum voor de sierteelt
Na eerder 'Het Land van Glas' schreef Koen van Wijk opnieuw een mooi en goed leesbaar boek over de geschiedenis van de Nederlandse tuinbouw. Dit keer vormde Boskoop het decor voor het verhaal over de ontwikkeling die de boomteeltsector in vijf...
Vier nieuwe rassen voor teelt van wintertarwe
Olaf, WPB Marlin, Shrek en WPB Lamant zijn op de aanbevelende rassenlijst voor 2025 opgenomen als nieuwe rassen voor de teelt van wintertarwe.
Nederlanders eten weer iets meer appels
De consumptie van appels in Nederland is in 2023 licht gestegen, constateert GroentenFruit Huis, de brancheorganisatie voor handelsbedrijven en telersverenigingen in groenten en fruit. Daarmee wordt de dalende trend van de afgelopen jaren voorlopig...
Voor elke toepassing de meest geschikte populier
Kwekerij Hendrickx in het Brabantse Moerstraten test op meerdere locaties cultivars van populieren om de prestaties voor aanplant in openbaar groen of voor houtproductie te kunnen beoordelen.
Onzekerheid over productie doet suikerprijs stijgen
De prijs voor witte suiker op de grondstoffenbeurs in Londen is de afgelopen twee weken met 10 procent gestegen tot een niveau van ruim 500 euro per ton. Dit lijkt een gevolg van onzekerheid over de wereldwijde suikerproductie voor dit jaar.
Enorme verschillen in Belgische proefrooiingen Fontane
Proefrooiingen van Belgische onderzoeksinstellingen op praktijkpercelen in Vlaanderen en Wallonië laten voor Fontane, het grootste ras voor fritesaardappelen, nu opbrengstverschillen zien van 7 tot 67 ton per hectare.
Start-up begint bestelplatform voor duurzame bloemen
Het bedrijf Wilderful lanceert deze week een besteldienst waarmee biologische bloementelers hun seizoensgebonden producten via lokale bloemisten kunnen aanbieden aan consumenten.
Syngenta meldt forse daling van omzet in 2024
Landbouwconcern Syngenta Group heeft in de eerste zes maanden van 2024 een gezamenlijke wereldwijde omzet gerealiseerd van 14,5 miljard dollar (13 miljard euro). Dat is 17 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Cosun verlaagt toewijzing met nog eens 5 procent
Voor het campagnejaar 2025 verlaagt Cosun Beet Company bij nader inzien het toewijzingspercentage voor de levering van suiker alsnog met 5 procent. De toewijzing is nu definitief vastgesteld op 100 procent.
Nederlandse telers willen aan de slag met Italiaanse peer
Enkele Nederlandse perentelers nemen het initiatief om via het concept AbateNL het van oudsher Italiaanse perenras Abate Fetel voor teelt in Nederland onder de aandacht te brengen.
Waarschuwing voor zonnebrand in uien
Zaadfirma De Groot en Slot attendeert uientelers op maatregelen om de kans op schade door zonnebrand in hun geoogst product te beperken.
Milieudoelen bollenteelt halen met regioaanpak
In de Duin- en Bollenstreek starten twaalf bollentelers met regiocertificering om de milieubelasting van hun bedrijf naar beneden te brengen. Het is de bedoeling dat dit initiatief verder wordt uitgerold, mogelijk ook naar andere sectoren.
Resistent suikerbietenras heeft ondersteuning nodig
Suikerbietrassen met verhoogde weerstand tegen bladschimmels, en dan met name cercospora, hebben ondersteuning nodig van fungiciden om ziektevrij te blijven en de resistentie te beschermen. Zeker bij de vondst van eerste aantastingen adviseert...
Vervuiling glyfosaat niet alleen afkomstig uit landbouw
Vervuiling door glyfosaat is niet zozeer afkomstig vanuit de landbouw, maar waarschijnlijk vooral van toevoegingen in wasmiddelen die op grote schaal worden gebruikt in vooral stedelijk gebied. Dat stellen onderzoekers van de Duitse Universiteit van...
Verlagingspercentage pootgoed hoger dan vorig jaar
Keuringsdienst NAK heeft bij de veldkeuring tot dusver dit jaar 11,7 procent van de percelen pootgoed in klasse verlaagd vanwege vooral bacterieaantastingen. Het verlagingspercentage is op dit moment in het seizoen hoger dan vorig jaar en het jaar...
Ook meerwaarde voor phytophthoraresistent aardappelras na doorbraak
De vele infecties en agressievere virulenties van phytophthora zorgen ervoor dat dit jaar, net als vorig jaar, ook diverse resistente aardappelrassen ziek blijken te worden. Toch stellen teeltspecialisten dat vooral de biologische aardappelsector...
Gebrek aan zonuren funest voor tarweopbrengsten
Landbouwcoöperaties CZAV en Agrifirm melden voor heel Nederland zeer matige tarweopbrengsten tot dusver. Door tegenvallende groeiomstandigheden komen de gemiddelden ook voor wintertarwe nauwelijks boven de 8 ton per hectare.
Vlasoogst lijkt veelbelovend op Zuid-Beveland
Met een gewaslengte van zo'n 1 meter en voldoende planten op een vierkante meter is loonwerker Tom Hoondert niet ontevreden over de vlasoogst tot dusver op Zuid-Beveland.
Stichting TBM beschermt al vijftig jaar zetmeelteelt
De redenen waarvoor stichting Teeltbeschermende Maatregelen Zetmeelaardappelen (TBM) ooit is opgericht, gelden nog steeds. De stichting zoekt oplossingen voor fytosanitaire uitdagingen en stimuleert het gebruik van vitaal pootgoed.
Kwekerscollectief Riza kiest voor bundeling van aanbod
Het nieuwe kwekerscollectief van Bromelia Specialist, Karma Plants, Van der Voort Potplanten, Concorde Plants, The Orchid Growers (Ter Laak Orchids en Orchios) en Maarel Orchids begint op 1 januari 2025 met de bundeling van het aanbod bloeiende...
Aandeel blinkers geeft indicatie van druk rhizomanie in suikerbieten
In een gewas suikerbieten zijn symptomen van rhizomanie, in de vorm van blinkers, nu goed te zien. Het geeft bietentelers een indicatie of ze voor de komende jaren moeten kiezen voor rassen met aanvullende resistentie.
POV vraagt om coulance netbeheerders na koperdiefstal
De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) vindt dat ondernemers die zijn getroffen door diefstal van koperdraden van zonnepanelen, niet ook nog eens een boete moeten krijgen van netbeheerders, omdat ze meer stroom van het net halen dan...
Mestexport stijgt in volume met 1,5 procent
In de eerste zes maanden van 2024 is 1,515 miljoen ton Nederlandse mest naar het buitenland uitgevoerd. In volume is dat 1,5 procent meer dan in dezelfde periode het jaar daarvoor.
Supermarkten verkopen meer groenten voor betere prijzen
De supermarktverkoop van zowel onbewerkte verse groenten als vers gesneden groenten en verspakketten was in het eerste halfjaar van 2024 groter dan in dezelfde periode in 2023.
Land van oorsprong moet beter zichtbaar zijn op verpakkingen
Nieuwe handelsnormen in de Europese Unie (EU) bepalen dat vanaf 1 januari 2025 op verpakkingen van groenten en fruit het land van oorsprong duidelijker zichtbaar moet zijn.
Winst daalt voor Lamb Weston bij hogere opbrengst
Aardappelverwerker Lamb Weston noteert over het boekjaar 2023-2024 een geconsolideerde netto-omzet van 6,47 miljard dollar (5,96 miljard euro). Dit is een stijging van 21 procent. De nettowinst van het internationale concern daalde met 28 procent...
Werkgevers en vakbonden definitief akkoord over cao Open Teelten
Het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao Open Teelten is door zowel werkgeversorganisaties als vakbonden geaccepteerd. Daarmee is er een definitief cao-akkoord bereikt.
Hogere opbrengsten in rassenproef koolzaad bij SPNA
De opbrengsten van de rassenproef voor winterkoolzaad op de locatie Ebelsheerd van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) in het Groningse Nieuw Beerta zijn dit jaar met 4,12 ton per hectare gemiddeld hoger dan vorig jaar.
Meerdere oorzaken voor slechte gewasstand suikerbieten
De vele neerslag van de afgelopen maanden vertaalt zich nu in een slechte gewasstand op veel percelen met suikerbieten. Volgens bieteninstituut IRS kunnen de problemen met de structuur en de slechte groei meerdere oorzaken hebben.
Ekoplaza gaat chips verkopen van robuuste aardappelrassen
Biologische supermarktketen Ekoplaza gaat een langjarige samenwerking aan met aardappelproducent FZ Organic Food voor de verkoop van chips die zijn gemaakt van robuuste aardappelrassen.
Stichting maakt duurzaamheidskosten inzichtelijk
Stichting Milieukeur (SMK), de beheerder van duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof, gaat in overleg met supermarkten consumenten inzicht geven in welke extra kosten boeren en tuinders moeten maken voor een duurzame teelt en voor hun...
Consument bereid om met seizoenen mee te eten
Ruim zes op de tien Nederlanders zijn bereid vooral nog seizoensproducten te consumeren om de belasting van de voedselproductie op het milieu te beperken.
Fruittelers verwachten minder peren, appeloogst vrijwel gelijk
De Nederlandse oogst van peren is dit jaar naar verwachting 9 procent kleiner dan vorig jaar. De appeloogst blijft vrijwel stabiel, melden GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) op basis van de oogstraming.
Zware aantasting van bonenvlieg op proefboerderij Rusthoeve
In een rassenproef op proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat zijn kort na opkomst meer dan de helft van de kiemplantjes van de uien weggevallen. Dit als gevolg van vreterij door larven van de bonenvlieg.
Hoge druk valse meeldauw, resistentie tegen middelen ligt op de loer
Uientelers zijn voor de bestrijding van valse meeldauw afhankelijk van slechts enkele fungiciden. Er is zorg over de effectiviteit van de bestrijding en het risico van resistentie van de middelen die nog beschikbaar zijn.
Robuuste rassen blijven deels overeind, ondanks zware druk van phytophthora
Op een demoveld met robuuste aardappelrassen in het West-Brabantse Langeweg is van vijf van de 23 robuuste aardappelrassen het loof verwijderd vanwege te veel phytophthora-aantasting. De overige rassen handhaven zich goed, ondanks de zware druk van...
Belgen gaan fors meer eigen pootgoed telen
Belgische aardappeltelers gaan dit jaar zelf meer pootgoed telen. Het verwachte areaal gecertificeerd pootgoed en pootgoed van eigen vermeerdering is bijna 3.200 hectare. Dat is ruim 41 procent meer dan vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van onder...
Rabobank laat glastuinders hun CO2-voetafdruk berekenen
Om de duurzaamheid in de Nederlandse tuinbouwsector te versnellen, wil Rabobank glastuinders ondersteunen bij het verkrijgen van meer inzicht in hun CO2-voetafdruk. De bank biedt hen de mogelijkheid hun CO2-voetafdruk te berekenen.
Wiedrobot bespaart 800 arbeidsuren op 11 hectare peen
Biologisch akkerbouwbedrijf We Grow Organic in het Flevolandse Zeewolde experimenteert dit jaar met de wiedrobot Odd.Bot. Dit gebeurt in een pilot op initiatief van supermarktketen Lidl. De eerste ervaringen lijken goed.
Uienexport daalt met ruim 7 procent
Met een volume van 1,04 miljoen ton is de export van Nederlandse uien ruim 7 procent lager dan in het exportseizoen 2022-2023. Toen werd uiteindelijk 1,13 miljoen ton uien verkocht naar buitenlandse bestemmingen.
Cosun meldt bladschimmels in diverse regio's
In verschillende teeltgebieden worden aantastingen van bladschimmels gevonden. Dat meldt suikerfabrikant Cosun Beet Company op basis van de bladschimmelwaarschuwingsdienst van het IRS.
Kwekers en kopers FloraHolland akkoord over spelregels platform Floriday
Royal FloraHolland heeft namens de aangesloten siertelers een convenant ondertekend met een groep kopers over heldere spelregels, principes en beleid voor het gebruik van het digitale platform Floriday. Daarmee wil de bloemenveiling Floriday verder...
Toekenning eerste koolstofcertificaten voor gebruik biobased isolatiemateriaal
De eerste renovatieprojecten waarbij in Nederland geteelde hennep wordt gebruikt voor isolatiemateriaal zijn gevalideerd door Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK). Bouwbedrijf Van Wijnen Gorredijk heeft in Nederland de primeur en start dit najaar...
Bijenhouders noemen bijensterfte zorgwekkend hoog
21,2 procent van de Nederlandse honingbijenvolken is gestorven in de winter van 2023 op 2024, blijkt uit een grootschalige jaarlijkse enquête van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) onder imkers.
Greenpeace springt in de bres voor aardappeltelers
Greenpeace publiceerde vorige week in België een rapport over de oneerlijke winstverdeling tussen aardappeltelers en de fritesindustrie. Nederlandse telersorganisaties herkennen de situatie en roepen op tot solidariteit en meer aandacht voor het...
Suikerprijs in de lift bij dalende wereldvoorraad
De prijzen voor suiker op de wereldmarkt stijgen de laatste weken met enkele procenten, omdat de verwachte wereldwijde suikerproductie voor het lopende seizoen lijkt tegen te vallen. De suikervoorraad daalt daardoor meer dan aanvankelijk was...
Kleiner aanbod zorgt voor flinke prijsstijging snijbloemen
Bij Royal FloraHolland steeg de omzet van snijbloemen in juni met 17,8 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat is vooral te danken aan een gemiddelde prijsstijging van 36,6 procent.
Parkinson wel of geen beroepsziekte? Advies volgt later dit jaar
Een onafhankelijke commissie gaat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in de tweede helft van 2024 adviseren of de ziekte van Parkinson kan worden toegevoegd aan de lijst met ziekten die vallen onder de regeling Tegemoetkoming...
Adema belooft plan van aanpak voor beperking areaal lelieteelt
Demissionair minister Piet Adema laat zijn departement onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om de uitbreiding van areaal voor de lelieteelt te beperken. Dit gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer. Het onderzoek maakt onderdeel uit van...
'De meeste robotwieders roeren niet in de grond'
De nieuwste robots voor onkruidbestrijding in diverse gewassen zijn op 4 juli te zien tijdens de Biovelddag in het Flevolandse Lelystad. Volgens teeltadviseur Christoffel den Herder is een belangrijk voordeel van robotwieders dat ze niet in de grond...
Focus pootgoedexport meer op Europese bestemmingen
Een beperkte beschikbaarheid en hogere prijzen gaan dit jaar vooral ten koste van het aandeel verre bestemmingen in de pootgoedexport. In Europa blijven de exportvolumes naar verhouding redelijk gehandhaafd.
Ctgb overweegt strenger beleid bij structurele overschrijding waternorm
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) wil kunnen ingrijpen in toelatingen van middelen als daar vanwege structurele normoverschrijdingen in oppervlaktewater aanleiding toe is.
Wageningse onderzoekers zoeken verdwenen groenterassen
Van verschillende voedingsgewassen probeert het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) van Wageningen University & Research zaden van 'verdwenen' erfgoedrassen weer boven water te krijgen.
Bayer gaat Solynta helpen bij verkoop aardappelzaden
Landbouwconcern Bayer en veredelingsbedrijf Solynta hebben een overeenkomst bereikt voor samenwerking bij het vermarkten en distribueren van echte aardappelzaden voor de Keniaanse en Indiase markt.
The Greenery onderzoekt samenwerking met Belgische veiling
De raad van bestuur van de Belgische groente- en fruitveiling BelOrta en het bestuur van afzetcoöperatie The Greenery hebben vorige week een intentieverklaring getekend om de samenwerking binnen een unie van producentenorganisaties (UPO) te...
Nederland valt buiten top 3 van tomatenproducenten in EU
Nederland was in 2023 met 726 miljoen kilo na Spanje, Italië en Polen het vierde productieland voor tomaten in de Europese Unie (EU).
Erik Stuurbrink: 'Zonder duidelijke visie kom je geen stap verder'
De kunst van belangenbehartiging is volgens Erik Stuurbrink om bij de thema's of uitdagingen die spelen in een sector de juiste mensen te zoeken die voor oplossingen kunnen zorgen. Hij brengt dat sinds januari in praktijk als voorzitter van de...
Tuinbouwbedrijf mag zich officieel hofleverancier noemen
Hofland Flowering Plants kreeg vrijdag het predicaat hofleverancier uitgereikt bij de viering van het 125-jarig bestaan van de plantenkweker in Naaldwijk.
HZPC betaalt 53,20 euro voor pootgoed van oogst 2023
De uitbetalingsprijs voor pootgoedtelers is volgens HZPC Holland historisch hoog. 53,20 euro per 100 kilo is 40 procent hoger dan de prijs die vorig jaar werd uitbetaald en ook 5 procent hoger dan de in maart gepubliceerde prognoseprijs voor oogst...
Groeikracht Cosun lanceert kennisbank voor gewastelers
Speciaal voor telers van suikerbieten, aardappelen en cichorei is vanuit het platform Groeikracht Cosun een kennisbank ontwikkeld voor ondersteuning bij het maken van duurzame teeltkeuzes.
Rekentool ZLTO berekent eerlijke marktprijs voor teler
Belangenbehartiger ZLTO ontwikkelt een rekentool waarmee akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers de eerlijke marktprijs voor hun producten kunnen bepalen. Het betreft de standaardkostprijs op basis van variabele en vaste kosten en daarbij opgeteld...
Kostprijsberekening POC voldoet aan normen Wageningen Economic Research
De KostprijsCalculator van de Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) geeft vergelijkbare resultaten als de kostprijsberekeningen voor aardappelen van Wageningen Economic Research. Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksinstelling.
Eurofins meet lage bodemvoorraden aan minerale stikstof
Agrarisch laboratorium Eurofins Agro waarschuwt akkerbouwers voor lage voorraden aan minerale stikstof, zowel op dekzand als op zeekleigrond. Dit is een gevolg van de vele neerslag van de afgelopen weken.
Belang van de klok neemt af bij aardappelveiling Alvantho
De eerste vroege aardappelen zijn deze week geveild bij Alvantho in het Zeeuwse Sint-Annaland. De prijzen variëren van 110 tot 194 euro per 100 kilo voor de rassen Doré, Frieslander en Eigenheimers. Prima prijzen, constateert veilingdirecteur David...
Hoog prijsniveau aardappelmarkt weerhoudt verwerkers niet
Ondanks de steeds hogere aardappelprijzen heeft de Nederlandse aardappelindustrie in mei 336.000 ton aardappelen gebruikt als grondstof. Dat is zelfs een fractie meer dan in dezelfde maand vorig jaar.
FloraHolland gebruikt nieuwe herfinanciering voor duurzaamheidsdoelen
Royal FloraHolland heeft deze week overeenstemming bereikt met een bankensyndicaat bestaande uit ABN Amro, ING en Rabobank over een herfinanciering van 210 miljoen euro.
NVWA neemt 1.000 kilo Vydate in beslag
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorige week 1.000 kilo van het verboden gewasbeschermingsmiddel Vydate 10G in beslag genomen.
Alle hens aan dek voor phytophthora
Vanuit de Taskforce Phytophthora is er veel zorg over de ziektedruk op aardappelpercelen. De oproep aan de sector is om phytophthora gezamenlijk gericht aan te pakken volgens de geldende adviezen.
Ecovlot trekt insecten naar glastuinbouwgebied
Studenten van Lentiz MBO Oostland hebben deze week ecologische vlotten met bloeiende planten te water gelaten in een vijver bij plantenkwekerij Ovata in het Zuid-Hollandse Bleiswijk. Ze gaan kijken of deze effect hebben op de biodiversiteit en de...
'Nieuw appelras Bloss kan de teelt een impuls geven'
Bloss is milieuvriendelijk te telen en heeft voor de consument aantrekkelijke eigenschappen, melden Evert Walraven en Peter Jan van Ingen van Fresh Forward. Zij zien de nieuwe appel als potentiële opvolger van Elstar en Jonagold.
15 procent minder conserven door nat voorjaar
Conservenfabrikanten verwachten dat de verwerking van industriegroenten in volume zo'n 15 procent achterblijft bij hun planning voor dit jaar. Dat komt doordat ondernemers niet kunnen zaaien en oogsten mislukken.
USDA tempert oogstprognose voor tarwe
Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft de prognose voor de wereldproductie van tarwe voor 2024/2025 met 7,5 miljoen ton naar beneden bijgesteld. Deze komt nu uit op bijna 791 miljoen ton.
KWS investeert in onderzoekscentrum voor groenteveredeling
Zaadfirma KWS breidt in het Noord-Hollandse Andijk zijn R&D-capaciteiten voor de veredeling van vollegrondsgroentegewassen uit. Op het terrein van voormalig veredelingsbedrijf Pop Vriend wordt een hypermoderne onderzoekskas gebouwd.
Juiste snackrassen zoeken voor plukrobot
Veredelaars van Syngenta Vegetable Seeds zijn met ontwikkelaars van een plukrobot bezig om geschikte rassen te selecteren voor automatische oogst van snacktomaten. De robot wordt in Canada al in de praktijk gebruikt en ook Nederlandse tomatentelers...
Boer staat bij HLB al zestig jaar centraal
Het voormalig Hilbrandslaboratorium en tegenwoordig HLB, bestaande uit een groep met vier advies- en onderzoeksbedrijven, bestaat zestig jaar. Dat werd vorige week in Wijster groots gevierd met een open dag en een symposium over de toekomst van de...
Cosun Beet Company verwacht kleinere suikeroogst
Vanwege de grote neerslaghoeveelheden, een hogere ziektedruk en niet ingezaaide percelen gaat Cosun Beet Company momenteel uit van een suikeroogst die kleiner is dan vorig jaar.
Overheid geeft voorrang aan voorlichting over risico's middelengebruik
Burgers en lokale overheden voorlichten over de potentiële risico's van blootstelling aan werkzame stoffen die worden gebruikt in gewasteelten, heeft prioriteit voor de Nederlandse overheid. Dit schrijft Maarten van Ooijen, staatssecretaris van...
Coroos verwerkt meer rode kidneybonen van Nederlandse bodem
Voor conservenfabrikant Coroos wordt dit jaar in samenwerking met CZAV en handelsbedrijf Casibeans in Nederland ruim 100 hectare rode kidneybonen geteeld.
Problemen met uienvlieg breiden zich uit
Vooral in de Noordoostpolder, maar ook in andere Nederlandse teeltgebieden, lijken de problemen met uienvlieg dit jaar verder toe te nemen.
Infinite Acres opent fieldlab voor verticale landbouw
Het Nederlands-Amerikaanse technologiebedrijf Infinite Acres heeft deze week een nieuw fieldlab voor onderzoek naar technieken voor verticale landbouw geopend op een bedrijventerrein bij de wijk Ypenburg in Den Haag.
Prijs voor digitale assistent op GreenTech
De digitale assistent van biologische gewasbeschermingsbedrijf Koppert heeft de Concept Award gewonnen op de internationale tuinbouwtechnologiebeurs GreenTech in Amsterdam.
Delphy test veenvrije potgronden uit lokale reststromen
In het kader van gesloten kringlopen test advies- en onderzoeksinstelling Delphy voor de boomteelt twaalf verschillende substraatmengsels die zijn gemaakt vanuit lokale reststromen.
Nu al zware druk van phytophthora in vroege aardappelen
Telers hebben al veel problemen met aantastingen van phytophthora in vroege aardappelen. Dat blijkt uit een rondgang langs aardappeltelers op het Zeeuwse eiland Tholen. De telers zijn daardoor vaak genoodzaakt om een strak spuitschema aan te houden.
Vroege aardappelen bijna klaar om te veilen
Aardappelveiling Alvantho in het Zeeuwse Sint-Annaland gaat dinsdag de eerste aardappelen van het groeiseizoen 2024 veilen. Dat maakte bestuursvoorzitter Gerard Brooijmans van de coöperatieve veiling gisteren bekend tijdens een speciaal...
Onderzoek geeft meer inzicht in kwaliteit baktarwe
Het aandeel Nederlandse tarwe voor het bakken van onder meer brood kan de komende jaren toenemen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).
Laatste rondjes met het oude schoffelwerktuig
Lex Sijtsma in het Noord-Hollandse Wieringerwerf schoffelt zijn ijsbergsla waarschijnlijk voor het laatst met zijn oude schoffelwerktuig. Het is gemonteerd op een David Brown-trekker van meer dan vijftig jaar oud.
Teller uienexport nadert de 1 miljoen ton
Nederlandse uienexporteurs hebben tot en met week 19 976.000 ton uien naar het buitenland verkocht. Dat is ongeveer 95.000 ton minder dan vorig jaar op hetzelfde moment in het exportseizoen.
Zachtfruitketen doet aanvraag voor Europese promotiecampagne
De Nederlandse keten van zachtfruittelers en -handelaren heeft in Brussel een aanvraag gedaan voor een driejarige promotiecampagne. Het doel is de consumptie van Nederlandse aardbeien, frambozen, bramen, rode en blauwe bessen te stimuleren.
Kleinere aanvoer FloraHolland zorgt voor daling omzet
Bij bloemenveiling Royal FloraHolland daalde de aanvoer van zowel bloemen als tuin- en kamerplanten in mei ten opzichte van een jaar geleden. Voor bloemen wordt de kleinere aanvoer gecompenseerd door hogere gemiddelde prijzen en is de omzet wel 4...
Topproductie voor sla met hightech teelt op water
Sla in watergoten, geteeld onder glas met klimaatbeheersing en extra belichting, kan op jaarbasis tot 120 kilo per vierkante meter produceren. Dit meldt gewascoördinator Peter Sonneveld van zaadfirma Rijk Zwaan.
Natte start groeiseizoen zorgt voor oplopende aardappelprijzen
De natte start van het groeiseizoen heeft op veel akkerbouwbedrijven vooral impact op de aardappelteelt. Hogere noteringen voor aardappelen van zowel oogst 2023 als voor de komende oogst zijn een aanwijzing dat de markt zich instelt op een krapper...
Bietentelers krijgen opnieuw vrijstelling voor gebruik Batavia
Het gewasbeschermingsmiddel Batavia heeft dit teeltseizoen weer een vrijstelling gekregen voor de bestrijding van bladluizen in suikerbieten. Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit donderdag bekendgemaakt.
De Groot en Slot: 95 procent uien is gezaaid
De inzaai van uien is op veel percelen in Nederland later op gang gekomen vanwege de vele neerslag. Zaadfirma De Groot en Slot schat dat nu meer dan 95 procent van de uien is gezaaid.
Sector betrekt politiek bij eerste Internationale Aardappeldag
Met een ludieke quiz heeft de aardappelsector donderdag politici in Den Haag gewezen op het belang van de aardappel wereldwijd en de positie van Nederland als aardappelland.
East-West Seed traint 160.000 kleine boeren in ontwikkelingslanden
Om kleinschalige gewastelers in Azië, Afrika en Zuid-Amerika optimaal te laten profiteren van beter uitgangsmateriaal, voert zaadfirma East-West Seed speciale trainingsprogramma's uit. Vorig jaar deden daaraan 160.000 kleine boeren mee. Het doel is...
Technologie voor versnellen van veredeling
Onderzoeksbedrijf KeyGene bestaat 35 jaar. De huidige aandeelhouders hebben nog steeds hetzelfde doel als destijds: bekijken hoe DNA-technieken kunnen bijdragen aan het versnellen van de veredeling. De laatste jaren gebruiken de specialisten van...
Wateroverlast bezorgt gewastelers veel stress
De wateroverlast van dit voorjaar geeft veel stress bij telers die zich zorgen maken over de gewassen die ze nog moeten zaaien of poten en over de gewassen die al op het verzadigde land staan. Voor individuele bedrijven in zwaar getroffen gebieden...
Akkerbouwers vrezen financiële gevolgen wateroverlast
De neerslaghoeveelheden in de maand mei lopen in sommige regio's op tot bijna 200 millimeter. Akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers lopen daardoor flinke achterstand op bij hun zaai- en pootwerkzaamheden.
Hangen en wurgen om de laatste suikerbieten te zaaien
De vele neerslag in de akkerbouwgebieden verspreid over Nederland zorgt ervoor dat de inzaai van de laatste suikerbieten behoorlijke vertraging oploopt.
Vroege aantasting phytophthora vraagt om actie telers
De schimmelziekte Phytophthora infestans slaat nu al toe in aardappelpercelen, vooral in Zuidoost-Nederland. Ook uit andere delen van het land, zoals Flevoland en Noord-Holland, komen verontrustende signalen. De Taskforce Phytophthora roept telers...
FruitMasters focust op betere verwaarding fruit
FruitMasters draaide in 2023 cijfermatig een goed jaar.Toch zijn er zorgen over de continuïteit in de fruitteeltsector. 'Voor telers is het lastig om een goed rendement te halen. Wij proberen ze te helpen door het aangevoerde fruit optimaal te...
Rabobank ziet gezonde financiële ontwikkeling voor Nederlandse tuinbouw
Ondanks enkele uitdagingen laat de Nederlandse tuinbouw een gezonde financiële ontwikkeling zien. Dat stelt Rabobank in een nieuwe sectoranalyse.
CLM geeft vervolg aan podcastserie over impact gewasbeschermingsmiddelen
In de podcastserie 'Red de Lente' praat CLM Onderzoek en Advies luisteraars verder bij over de impact van gewasbeschermingsmiddelen op mens en milieu.
Fritesindustrie houdt vast aan lagere productie
Nederlandse aardappelverwerkers hebben de afgelopen twaalf maanden 144.000 ton aardappelen minder verwerkt dan de twaalf maanden daarvoor.
Politici tonen begrip voor afzetproblemen champost
LTO-vakgroep Paddenstoelen heeft de problemen rond de afzet van champost aangekaart tijdens een bedrijfsbezoek van een delegatie met BBB-politici aan een paddenstoelenbedrijf in Drenthe.
McCain investeert 75 miljoen euro in Nederlandse fabriek
Fritesfabrikant McCain staat aan de vooravond van een grote investeringsoperatie met een waarde van 75 miljoen euro op de productielocatie in het Zeeuwse Lewedorp.
Laagste exportvolume pootgoed van afgelopen vijf jaar
Nederland heeft tot begin mei 691.000 ton pootgoed geëxporteerd. Dat is het laagste volume sinds het exportseizoen 2018-2019. Toen vielen de pootgoedopbrengsten tegen vanwege de droogte.
Helft van aardappelen België moet nog de grond in
Belgische akkerbouwers zijn vanwege de grote neerslaghoeveelheden vanaf begin mei flink achterop geraakt met het poten van hun aardappelen.
Eerste kikkererwten gezaaid in Nederland
Bij diverse telers verspreid over Nederland worden dit voorjaar voor het eerst op serieuze schaal kikkererwten ingezaaid. De totale oogst van naar verwachting zo'n 30 ton kikkererwten wordt verwerkt door het bedrijf Groentegoed.
Advies LNV: aardappelsector, zoek vrienden in Europa
De Nederlandse aardappelketen moet investeren in de juiste connecties in Europa. Dit stelde topambtenaar Freek Vossenaar van het ministerie van LNV vorige week tijdens de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) in het...
Cosun ontvangt prestigieuze Koning Willem I-prijs
Royal Cosun is onderscheiden met de Koning Willem I-prijs 2024. Dit is een prestigieuze ondernemingsprijs en wordt omschreven als de 'Oscar' voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Krappere tarwebalans geeft markt impuls
De afgelopen twee weken zijn de noteringen voor tarwe op de wereldmarkt met 40 tot 50 euro per ton gestegen.
Neuzen politici veelal in dezelfde richting op het gebied van tuinbouw
Potentiële Europarlementariërs vinden dat Europees beleid beter moet aansluiten op de belangen van de tuinbouw. Zij erkennen verder unaniem de impact van de sector op de Europese voedselstrategie. Dat bleek deze week tijdens een groot tuinbouwdebat.
Organisaties pleiten voor aanpassingen in Europees renure-voorstel
LTO, POV, NAJK en NMV hebben samen een zienswijze ingediend met enkele praktische aanpassingen op het voorstel van de Europese Commissie voor de toelating van renure.
'De behoefte aan biologische bloembollen neemt alleen maar toe'
Het idee dat op het bedrijf van John Huiberts en zijn vrouw Johanna 40 hectare staat van de in totaal 65 hectare in Nederland geteelde biologische bloembollen, vindt de kweker enigszins verontrustend. 'Voor de continuïteit is het beter dat meer...
'Geen gelukkige start van het aardappelseizoen'
De afgelopen weken zijn verspreid over Nederland veel aardappelen gepoot, toch moet er ook nog het een en ander gebeuren. Teeltspecialisten spreken over een moeizame start van het groeiseizoen.
Bioplant sluit zich aan bij BO Akkerbouw
Bioplant, de vereniging voor biologische akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers, is lid geworden van BO Akkerbouw. Bioplant behartigt de belangen van circa 250 telers.
Introductie nieuwe plukrobot voor cherrytomaten
Het Japanse bedrijf Denso en de Nederlandse innovatiespecialist Certhon in het Zuid-Hollandse Poeldijk introduceren Artemy, een volledig geautomatiseerde oogstrobot voor cherrytomaten.
USDA verwacht verdere daling van tarwevoorraden
Een grotere productie, maar een lagere beginvoorraad zorgen ervoor dat er wereldwijd komend jaar minder tarwe beschikbaar is. Daartegenover staat een stijgend verbruik, met name voor humane consumptie.
303 toelatingsaanvragen beoordeeld door Ctgb in 2023
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorig jaar 165 toelatingsaanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen beoordeeld. Het aantal aanvragen voor biociden is uitgekomen op 138.
LTO Nederland en KAVB: rechter schuift oordeel Ctgb aan de kant
LTO Nederland en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) melden ontdaan te zijn over de uitspraak van de rechtbank in Roermond in de zaak van de lelieteler in het Limburgse Sevenum.
Limburgse lelieteler krijgt verbod op middelengebruik
Een lelieteler in het Limburgse Sevenum heeft een verbod gekregen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op een perceel in de buurt van een woonwijk. Dat heeft de rechtbank in Limburg besloten.
Pootgoedteler moet nog zeker tien dagen poten
'Tot halverwege volgende week hebben we wel nodig om al onze pootaardappelen in de grond te krijgen. Hopelijk blijft het zo lang droog', zegt de Groningse pootgoedteler Elwin Klijn.
IRS: bestrijding insecten alleen zinvol bij bladluizen en bietenvliegen
In suikerbieten zijn op dit moment volop aantastingen van bladinsecten te vinden. Toch is het volgens het IRS voor bietentelers alleen zinvol om bij overschrijding van schadedrempels van bladluizen en bietenvliegen een bestrijding uit te voeren.
Ruim driekwart van suikerbieten inmiddels gezaaid
Tot en met het begin van deze week was 77,5 procent van het Nederlandse areaal suikerbieten gezaaid. In provincie Flevoland zit vrijwel al het geplande zaaizaad in de grond.
Akkerbouwer laat zien hoe hij zich voorbereidt op certificeringsaudit
Paul Versluijs krijgt een auditbezoek voor de certificeringen die hij heeft voor de afzet van zijn producten. De akkerbouwer laat zien hoe hij zich voorbereidt op de controle die Beny van Waterschoot van Vinçotte-Kiwa uitvoert.
Mooie opkomst zaaiuien na perfecte bui in het weekend
Twee buitjes regen in het weekend kwamen voor de Friese akkerbouwer Geert Andringa precies op het juiste moment. Hij ziet nu dat zijn half april gezaaide uien mooi opkomen.
Latent ziek pootgoed zorgt voor extra infectiedruk phytophthora
Specialisten waarschuwen voor het risico op infecties van phytophthora vanuit aangetast pootgoed. Het advies aan aardappeltelers die twijfelen of ze latent zieke poters hebben geplant, is om hun opkomende gewas in de loofgroeifase intensief te...
Laagste uienprijs in bijna twee jaar tijd
Vanwege meer aanbod dan vraag en tegenvallende exportvolumes zakken de prijzen voor gele uien weg tot het laagste niveau sinds de zomer van 2022. Rode uien zijn naar verhouding nog wel behoorlijk aan de prijs.
Biodiversiteit is meer dan 'linkse hobby' voor fruittelers
Maatregelen om meer natuurlijke roofvijanden naar boomgaarden te lokken, zijn voor fruittelers broodnodig om ook in de toekomst plaaginsecten de baas te kunnen zijn.
LTO-vakgroep: houd champost buiten mestwetgeving
De LTO-vakgroep Paddenstoelen roept de overheid op om champost buiten de mestwetgeving te houden. 'Wij pleiten ervoor om champost in de regelgeving aan te merken als bodemverbeteraar.'
Sector test zes systemen voor afvang CO2 uit buitenlucht
Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft maandag 22 april bij de glastuinbouwunit van Wageningen University & Research (WUR) in Bleiswijk het Innovatie en Demonstratie Centrum (IDC) voor CO2 uit buitenlucht...
Landbouwsectoren zoeken samen naar personeel
Alle agrarische sectoren lanceren samen het nieuwe arbeidsmarktplatform Beter Uitzicht om werkzoekenden enthousiast te maken voor een functie in de land- en tuinbouw.
Aardappelmarkt blijft prijshoudend
PotatoNL noteert deze week 35 tot 42 euro per 100 kilo voor fritesaardappelen die bestemd zijn voor grootschalige verwerking. Dat is 1 euro meer dan vorige week.
'Paddenstoel verdient een duidelijke plaats in de Schijf van Vijf'
Scelta Mushrooms verwerkt op vier locaties meer dan de helft van alle champignons die in Nederland machinaal geoogst worden. Oprichter Jan Klerken vertelt dat het bedrijf continu op zoek is naar nieuwe toepassingen met champignons en streeft naar...
Aanwijzingen voor illegaal gebruik dinoterb ontbreken
Volgens demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is het onduidelijk waardoor de gevonden normoverschrijdingen van dinoterb in oppervlaktewater in Noord-Holland in 2022 zijn veroorzaakt. Dit onkruidbestrijdingsmiddel...
Handhaving op beregeningsverbod pootgoed uitgebreid
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan nu ook handhavend optreden tegen niet-pootgoedtelers, als zij ondanks een verbod toch een buurperceel met pootgoed beregenen met oppervlaktewater.
Südzucker geeft winstwaarschuwing voor komend jaar
Het Duitse levensmiddelenconcern Südzucker meldt in een eerste prognose dat het een behoorlijke daling verwacht van het geconsolideerde bedrijfsresultaat in het boekjaar 2024-2025.
Aardappelvoorraad in België nog bovengemiddeld
Het totale volume aan aardappelen in Belgische bewaarloodsen wordt per begin april geraamd op 1,82 miljoen ton. Ongeveer een kwart van deze voorraad is nog vrij beschikbaar.
Zembla: Adema wilde voor verbod op glyfosaat stemmen
Uit een reconstructie van tv-programma Zembla blijkt dat er binnen het kabinet onenigheid was over het besluit of Nederland in Brussel voor of tegen een verlenging van de toelating van glyfosaat zou moeten stemmen.
Continu controle op zaaidiepte uien
Voor een goede start van het groeiseizoen van zijn zaaiuien controleert akkerbouwer Jean van den Hove uit het Limburgse Margraten nauwkeurig of de zaaidiepte op orde is.
Brabantse telers van biobased gewassen starten coöperatie
Een groep Brabantse agrariërs die grondstoffen telen voor biobased bouwmaterialen, verenigt zich in de nieuwe Telers Coöperatie. Volgens de initiatiefnemers is de oprichting van deze coöperatie gericht op biobased gewassen een primeur in Nederland.
EU ziet concurrentie van tarwe uit Zwarte Zeegebied toenemen
De export van tarwe vanuit de Europese Unie voor het seizoen 2023-2024 wordt door het Amerikaanse landbouwministerie USDA 2 miljoen ton lager ingeschat. De oorzaak is opnieuw vooral het grote aanbod van goedkope tarwe vanuit Rusland en Oekraïne.
FloraHolland wil snel weer zwarte cijfers
Een tariefsverhoging met 6 tot 7 procent, een verbeterde prijsvorming en een begroting met gerichte kostenmaatregelen moeten ervoor zorgen dat Royal FloraHolland komend jaar een break-evenresultaat kan realiseren.
Uitzendbureau krijgt boete voor illegale inzet Oekraïners
De Nederlandse Arbeidsinspectie pakt een uitzendbureau aan dat 27 Oekraïense vrouwen illegaal heeft laten werken voor een bloemenbinder in Noord-Holland.
Biodiversiteit is meer dan 'linkse hobby' voor fruittelers
Maatregelen om meer natuurlijke roofvijanden naar de boomgaarden te lokken, zijn voor fruittelers broodnodig om ook in de toekomst plaaginsecten de baas te kunnen.
Europese sierteeltketen lanceert verkiezingsmanifest
De sierteeltketen in Europa presenteert zich in een verkiezingsmanifest als groene motor. De boodschap is dat bloemen en planten Europa gezonder, groener en gelukkiger maken.
Delphy: met driftreductie goede bestrijding van cercospora mogelijk
Met driftreducerende spuittechnieken is een goede bestrijding van de bladschimmel cercospora in suikerbieten mogelijk. Dit blijkt uit onderzoek dat Delphy heeft uitgevoerd in opdracht van BO Akkerbouw.
Lukt onderzaai klaver ook in gangbaar graan?
Een pilot op dertig praktijkbedrijven verspreid over Nederland en een demoproef bij proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat moeten aantonen of onderzaai van klaver ook lukt op gangbare graanpercelen. De meerwaarden zijn het verbeteren...
5 vragen over bestrijding van phytophthora
De Taskforce Phytophthora brengt deze week een kleurenschema uit met gewasbeschermingsmiddelen die aardappeltelers kunnen gebruiken voor de bestrijding van phytophthora. Het schema dient als hulpmiddel om op het juiste moment de juiste middelen te...
'Met teeltoptimalisatie is bij aardappelen veel winst te halen'
Onderzoeker Puck Mulders is verbonden aan de onderzoeksgroep Control Systems Technology van de Technische Universiteit Eindhoven. Ze deed promotieonderzoek naar aardappelopbrengsten optimaliseren via data-analyses en schreef daarover een...
Nieuwe toets voor bacterie op zaaizaad alliumsoorten
Naktuinbouw kan sinds kort zaaizaad van uien, bieslook, knoflook en prei toetsen op de aanwezigheid van de bacterie die xanthomonas-bladverwelkingsziekte veroorzaakt.
Achterstand uienexport loopt steeds verder op
Tot en met week 10 is in het exportseizoen 2023-2024 817.000 ton uien verkocht naar buitenlandse bestemmingen. Dat is 130.000 ton minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit de exportcijfers van GroentenFruit Huis.
Onderzoek naar kansen tuinbouwbedrijfsleven in Verenigde Staten
Adviesbureau Hillenraad doet marktonderzoek om in kaart te brengen waar kansen liggen voor Nederlandse ondernemingen in de tuinbouwketen in de Verenigde Staten (VS).
FloraHolland-CEO: sierteelt verdient betrouwbaar perspectief
De Nederlandse sierteeltsector en eigenlijk de tuinbouw in het algemeen verdienen meer waardering van de politiek in eigen land, vindt CEO Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland. Hij roept het nieuwe kabinet op tuinders en aanverwante...
FloraHolland draait fors verlies in 2023
Afzetcoöperatie Royal FloraHolland heeft in 2023 een verlies geleden van 17 miljoen euro. Dit is het gevolg van onvoldoende compensatie vanuit de markt voor het lagere verkoopvolume van bloemen en planten.
Overheid blijft overgang op ledbelichting ondersteunen
Binnenkort opent de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de inschrijving voor de Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG)-regeling 2024. Het budget is dit jaar voorlopig vastgesteld op 30 miljoen euro. Glastuinders kunnen onder meer van de subsidie...
VVAK stelt emissieprotocol verplicht
Voor hun VVAK-certificering moeten akkerbouwers vanaf dit jaar verplicht een emissieprotocol uitvoeren. Het doel daarvan is dat zij maatregelen nemen om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater verder te beperken.
Intratuin zet in op vergroening Nederlandse tuinen
Duurzaam geteelde of gefabriceerde producten verkopen, bijdragen aan een betere klimaatadaptatie en de biodiversiteit stimuleren zijn duurzaamheidsdoelen van Intratuin. Het betekent dat de keten milieuvriendelijk geteelde bloemen en planten verkoopt...
Pootgoedexport serieus op achterstand
Nederlandse exporteurs hebben tot en met eind februari 470.000 ton pootgoed verkocht naar het buitenland. Dat is 67.000 ton minder dan een jaar eerder op hetzelfde peilmoment.
Opnieuw productierecord voor Nederlandse wijnbouw
Nederlandse wijnboeren hebben vorig jaar een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat blijkt uit de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Russische aanvallen ondersteunen tarwemarkt
De tarwemarkt lijkt zich enigszins te herstellen. Na aanvallen met Russische drones op Oekraïense havens aan de Zwarte Zee zijn de tarweprijzen deze week met enkele procenten gestegen.
PCA: kieming in aardappelbewaring komt op gang
De kwaliteit van aardappelen in de lange bewaring is over het algemeen nog goed, constateert de Belgische onderzoeksinstelling PCA. Wel lijken de aardappelen duidelijk kiemlustiger dan een maand geleden.
EU stelt besluit over verbod op captan in fruitteelt uit
De Europese lidstaten hebben deze week nog geen besluit genomen over de toekomstige toepassing van de werkzame stof captan in de fruitteelt.
Meest bekeken
Meest gelezen
Kennispartners
Vacatures
Projectmedewerker waterkwaliteit, NIL, klimaat, bodem en agrarisch natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Regiobestuurder (voorzitter Flevoland) LTO Noord
LTO Noord - Flevoland