Rabobank: sentiment tuinbouw blijft goed op peil

De Nederlandse tuinbouwsector toont volgens Rabobank ook in 2025 een positief financieel beeld, met een stabiele afzet en een goede prijsvorming in diverse tuinbouwgewassen.

Rabobank%3A+sentiment+tuinbouw+blijft+goed+op+peil
© Scelta

Wel wijst de bank op uitdagingen vanwege een stagnerende arbeidsproductiviteit en de mogelijke gevolgen van Amerikaanse importheffingen. In een sectorupdate na het tweede kwartaal meldt Rabobank dat de Rabo-tuinbouwbarometer op een hoog niveau blijft met een score van 7,4. Dat is vrijwel gelijk aan het eerste kwartaal.

Bij glasgroenten is de afzet stabiel met goede prijzen, schrijft Rabobank. Aan de productiekant zijn er meer uitdagingen. Telers hebben meer moeite om het gemiddelde productieniveau van de afgelopen jaren te behalen. Nieuwe rassen met ziekteresistenties bereiken niet altijd topproducties. Daarnaast kunnen energiebesparing en verminderen van chemische gewasbeschermingsmiddelen leiden tot lagere opbrengsten. Dit geldt overigens voor meer tuinbouwsectoren.

In de eerste maanden van het jaar verliep de afzet van snijbloemen vrij vlot, met hoge prijzen voor chrysanten en tulpen. Na Valentijnsdag is er sprake van een stroevere afzet, constateren de sectorspecialisten van Rabobank. De prijzen voor bloeiende pot- en perkplanten blijven redelijk stabiel. Maar vooral de prijzen van groene kamerplanten zijn onvoldoende. In het massasegment is het aanbod vaak groter dan de vraag.


Redelijk seizoen voor fruitteelt

In de fruitteelt is de productie van 2024 vrijwel volledig verkocht en kijken telers terug op een redelijk seizoen, ook voor het latere bewaarfruit. Bij de voorjaarsgewassen in de bollenteelt leek de droogte in maart aanvankelijk voor productieproblemen te zorgen, maar de verwachtingen zijn nu beter dan vorig jaar.

Eind 2024 publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers waaruit blijkt dat de arbeidsproductiviteit in Nederland stagneert. Dit geldt ook voor de tuinbouw. Een recente analyse van RaboResearch bevestigt de stagnatie in de Nederlandse glastuinbouw. Met stijgende arbeidskosten en bijkomende uitdagingen zoals huisvesting wordt investeren in automatisering voor een hogere productiviteit steeds noodzakelijker, oordeelt Rabobank.

In april kondigde de Amerikaanse regering een omvangrijk pakket aan importheffingen aan, wat wereldwijd voor onrust zorgde in de handel. RaboResearch heeft diverse scenario's van de mogelijke impact op de Nederlandse economie geanalyseerd. Rabobank verwacht dat de importheffingen leiden tot prijsstijgingen van tuinbouwproducten in de Verenigde Staten (VS), zij het niet in dezelfde mate als de heffing zelf.


Impact importheffingen

De impact van de importheffingen op specifieke Nederlandse tuinbouwproducten naar de VS varieert per productgroep. Voor bepaalde producten kunnen volgens Rabobank binnenlandse alternatieven de geïmporteerde producten vervangen, mits deze al lokaal worden geproduceerd. Daarnaast kan substitutie optreden, zoals bij Amerikaanse champignontelers die hun productie van vers omschakelen naar verwerkte producten zoals diepvries of conserven. Maar dit proces vergt enige tijd.

Van de Nederlandse export van diepgevroren groenten gaat 12 procent naar de VS. Dat komt neer op een exportwaarde tussen 25 en 45 miljoen euro. Bij champignonconserven is ongeveer een kwart van de export bestemd voor de VS. De VS is voor bijna 50 procent van hun import van champignonconserven afhankelijk van Nederland. Met een exportwaarde van ruim 60 miljoen euro kan een hoge importheffing daarom directe gevolgen hebben voor Nederlandse telers en verwerkers van champignons.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    20° / 9°
    0 %
  • Vrijdag
    17° / 6°
    0 %
  • Zaterdag
    20° / 7°
    0 %
Meer weer