Glastuinbouw steunt Nationaal Industrie Alarm

Ondernemers in de glastuinbouw steunen het Nationaal Industrie Alarm omdat zij zich zorgen maken over het remmend effect van het nationale beleid op de verduurzaming van hun sector.

Glastuinbouw+steunt+Nationaal+Industrie+Alarm
© Dirk Hol

Het Nationaal Industrie Alarm is een luid protest van de grootste Nederlandse industriesectoren. Tijdens de actie dinsdag om 12.00 uur lieten bedrijven door heel Nederland via trommels, toeterende vrachtwagens, sirenes, scheepshoorns en industriële alarmbellen van zich horen. Het alarm is bedoeld als symbolische noodklok, met als boodschap dat 2 miljoen banen direct of indirect afhankelijk zijn van een sterke en duurzame industrie.

Het initiatief van het alarm is van de branchevereniging voor de technologische industrie FME en wordt ondersteund door werkgeversorganisaties en vakbonden. Het doel is de politiek te wijzen op de noodzaak van een gelijk speelveld in Europa met lagere energiekosten, sneller vergunningenbeleid en minder concurrentienadelen ten opzichte van buurlanden als België en Duitsland.

Ook tuinders hebben rond het middaguur van zich laten horen door luid te claxonneren met vrachtwagens op hun bedrijven. Als verklaring voor de deelname van de glastuinbouw meldt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland dat nieuwe regels en hogere kosten het steeds lastiger maken voor de sector om verder te verduurzamen. Maar de wens is nog steeds om klimaatneutraal te zijn in 2040.


Gigantisch pakket aan maatregelen

'Den Haag heeft de glastuinbouw, net als de industrie, een gigantisch pakket aan klimaatmaatregelen opgelegd. De balans tussen beprijzen en de mogelijkheden om te verduurzamen is volgens ons op dit moment volledig zoek', zegt Bom-Lemstra. 'De energiekosten rijzen de pan uit en ondernemers kunnen daardoor minder investeren in verduurzaming.'

Het klimaatbeleid in Nederland moet daarom anders, vindt Glastuinbouw Nederland. Regels moeten beter op elkaar aansluiten. Bom-Lemstra: 'We roepen de overheid daarom op samen met het bedrijfsleven aan oplossingen te werken. Laten we ons niet blindstaren op beprijzen. Laten we samen slimme stappen zetten. Los netcongestie op, zet in op extra aardwarmtebronnen, zorg voor voldoende externe CO2 en blijf inzetten op energiebesparing via het innovatieprogramma Kas als Energiebron.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    32° / 18°
    65 %
  • Donderdag
    23° / 15°
    20 %
  • Vrijdag
    24° / 11°
    15 %
Meer weer