EFSA werkt aan actuele lijst met prioritaire plaagorganismen

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft de beoordeling van 47 quarantaineorganismen afgerond. Deze wetenschappelijke analyse is uitgevoerd als voorbereiding op het samenstellen van een nieuwe actuele lijst met prioritaire plaagorganismen in de Europese Unie (EU).

EFSA+werkt+aan+actuele+lijst+met+prioritaire+plaagorganismen
© NVWA

Het samenstellen van de lijst met de belangrijkste plaagorganismen in de EU gebeurt in opdracht van de Europese Commissie. Sinds 2022 zijn bij EFSA 130 deskundigen hierbij betrokken. De lijst betreft quarantaineplagen die de ernstigste bedreigingen vormen voor het milieu en de landbouw in de EU-lidstaten.

De beoordeling van EFSA is gericht op de analyse van biologische en ecologische gegevens om in te schatten hoe de plaagorganismen zich kunnen verspreiden en welke impact ze hebben, als ze op het grondgebied van de EU worden gevonden. Na een shortlist van de meest relevante plaagorganismen zijn 47 plaagorganismen onderzocht. Daaronder behoren ook de huidige 20 prioritaire plaagorganismen in de EU.

Sybren Vos van EFSA meldt dat het actueel maken van de lijst met meest gevreesde plaagorganismen bijdraagt aan het verbeteren van de paraatheid van de EU. Vos is leider van het Plant Health Monitoring Team. Hij wijst erop dat vroegtijdig opsporen van de plagen een efficiënter beheer van uitbraken mogelijk maakt. 'Het is een belangrijke stap in de richting van de bescherming van de biodiversiteit en de land- en bosbouw in Europa.'


Modellen ontwerpen

Enkele honderden rapporten en datasets met schattingen over uitbreidingssnelheid, opbrengstverliezen en milieu-impact zijn verstrekt aan het Joint Research Centre van de Europese Commissie. Daar zijn met deze input modellen ontworpen voor het rangschikken van de plagen. De resultaten daarvan helpen bij het herzien van de huidige lijst met prioritaire plaagorganismen in de EU. Die lijst werd in 2019 aangenomen.

Prioritaire plaagorganismen zijn plantenplagen die gereguleerd zijn in het kader van de EU-wetgeving vanwege de plantgezondheid. Ze kunnen ernstigste economische, ecologische en eventueel sociale schade veroorzaken. Zodra de lijst van prioritaire plaagorganismen in werking treedt, worden strengere toezichts- en paraatheidsmaatregelen op EU-niveau in werking gesteld, meldt EFSA. Het gaat volgens de autoriteit onder meer om verplichte jaarlijkse enquêtes, nood- en uitroeiingsplannen, simulatieoefeningen en bewustmakingscampagnes.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    24° / 13°
    20 %
  • Zondag
    22° / 13°
    30 %
  • Maandag
    21° / 13°
    55 %
Meer weer