Arbeidsinspectie uit zorg over gebruik middelen met PFAS

De Nederlandse Arbeidsinspectie is bezorgd over het naleven van de gebruiksvoorschriften van gewasbeschermingsmiddelen die PFAS bevatten. 'Er is in de praktijk niet genoeg kennis over het risico van PFAS in gewasbeschermingsmiddelen voor gebruikers of anderen die ermee in aanraking komen', stelt projectleider Hans Jongeneel van de Arbeidsinspectie.

Arbeidsinspectie+uit+zorg+over+gebruik+middelen+met+PFAS
© Job Hiddink

De zorg is gebaseerd op verkennend onderzoek dat de Arbeidsinspectie uitvoerde op 44 bedrijven – voornamelijk tuinbouwbedrijven en enkele akkerbouwbedrijven – waar met middelen wordt gewerkt die PFAS bevatten. Bij de bezoeken zijn vragen gesteld aan zowel de werkgevers als de werknemers.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat slechts 23 procent van de werkgevers en 13 procent van de werknemers zich ervan bewust is dat op hun bedrijf middelen worden gebruikt met PFAS. Bij doorvragen schat 39 procent van de werkgevers dat er enigszins sprake is van gezondheidsrisico's bij het gebruik van dergelijke middelen. 18 procent gaat uit van een grote mate van risico. Bij de werknemers denkt 57 procent dat er enigszins een risico is en 7 procent schat de risicokans als hoog in.


Gebrek aan bewustzijn

De Arbeidsinspectie is ongerust over het gebrek aan bewustzijn van het gebruik van middelen met PFAS. Jongeneel wijst erop dat er 25 werkzame stoffen zijn die vallen onder de definitie van PFAS. Deze stoffen zitten in 105 gewasbeschermingsmiddelen die zijn toegelaten.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) verbindt aan de toelating strenge gebruiksvoorschriften. Daarbij geldt dat PFAS als groep vanaf eind vorig jaar op de lijst is geplaatst met 'zeer zorgwekkende stoffen'.

Jongeneel zegt dat over het onderzoek met het Ctgb geen contact is geweest. 'Onze rollen verschillen. Het Ctgb is verantwoordelijk voor de toelating en voorwaarden voor de toepassingen, wij beoordelen als toezichthouder of er gezond en veilig kan worden gewerkt.'


Het probleem is volgens Jongeneel dat gebruikers die niet weten dat ze werken met PFAS-middelen ook niet de juiste gebruiksvoorschriften kennen. 'Op de etiketten staat niet duidelijk of PFAS tot een van de werkzame stoffen behoort. Wij vinden dat de werkgevers hiervan op de hoogte moeten zijn en hun medewerkers daarover moeten inlichten. Of liever dat ze zoeken naar alternatieve middelen die veiliger zijn toe te passen.'

Als aanbeveling pleit de Arbeidsinspectie voor vervolgonderzoek om meer kennis te krijgen over de gevolgen van blootstelling aan PFAS via gewasbeschermingsmiddelen. Volgens Jongeneel is wel bekend dat PFAS behoorlijk persistent is en zich ophoopt in het menselijk lichaam. 'Maar in het onderzoek naar de schade door PFAS zijn de gevolgen voor de werknemers nog onderbelicht.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    19° / 8°
    0 %
  • Zondag
    20° / 9°
    20 %
  • Maandag
    20° / 7°
    20 %
Meer weer