ICM slaat aan in akkerbouw, wel veel zorg over ziektebeheersing

Ruim de helft van de akkerbouwers is bekend met de systematiek van Integrated Crop Management (ICM) en een kwart past deze inmiddels toe, meldt Brancheorganisatie Akkerbouw. Tegelijk nemen de zorgen in de sector toe over ziekten en plagen, zeker nu het middelenpakket snel krimpt.

ICM+slaat+aan+in+akkerbouw%2C+wel+veel+zorg+over+ziektebeheersing
© Mark Pasveer

Akkerbouwers boeken vooruitgang in de verduurzaming. Een aanwijzing daarvoor is de opname van ICM-systematiek, waarbij nadrukkelijk wordt gekeken naar alternatieve bestrijdingsmethode naast chemische gewasbescherming. Toch slaagt de sector er nog onvoldoende in om emissie naar het oppervlaktewater te beperken. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van het Actieplan Plantgezondheid, die Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw vandaag publiceert.

Met het actieplan zetten BO Akkerbouw en haar veertien leden in op een duurzamere manier van telen, met minder milieu-impact. In 2022 koos de akkerbouwsector voor ICM als eenduidige systematiek. Sindsdien wordt deze actief uitgedragen en toegepast. Maar de praktijk blijft weerbarstig, stelt de brancheorganisatie in reactie op de rapportage. Voor telers blijven de ontwikkelingen van ziekten en plagen uitdagend, onder meer door klimaatverandering.

De beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen blijft, net als eerdere jaren, volgens telers het grootste knelpunt als het gaat om plantgezondheid. Dit blijkt uit een enquête van AgriDirect die BO Akkerbouw vanwege de rapportage heeft laten uitvoeren onder akkerbouwers. Er is zorg over de opbrengstcapaciteit en kwaliteit van de gewassen die moeten worden geoogst.


Gezamenlijke aanpak in Taskforce

Steeds meer ziekten en plagen spelen op door het gebrek aan effectieve maatregelen en middelen. Een duidelijk voorbeeld is volgens BO Akkerbouw de bestrijding van phytophthora in aardappelen. Met de Taskforce Phytophthora werkt de sector aan een gezamenlijke aanpak. Deze werkwijze geldt als voorbeeld in eigen land voor andere gewassen, en ook voor andere landen die problemen hebben met ziekten en plagen.

Ondanks de inzet van biologische roofvijanden, het stimuleren van biodiversiteit en diverse andere maatregelen lukt het nog niet om emissies naar oppervlaktewateren voldoende terug te dringen. Er blijven te veel normoverschrijdingen. Het wordt daardoor lastig om de normen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen. BO Akkerbouw waarschuwt dat er steeds meer beperkingen op het middelenpakket zullen komen als dit structureel blijft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    23° / 12°
    0 %
  • Vrijdag
    24° / 12°
    0 %
  • Zaterdag
    26° / 13°
    0 %
Meer weer