FrieslandCampina stopt met precisiefermentatie maar haalt meer uit melk

Zuivelconcern FrieslandCampina gaat zijn inspanningen richten op de productie van waardevolle hoogwaardige eiwitten en andere voedingsstoffen uit melk. De coöperatie investeert niet meer in precisiefermentatie waarmee specifieke eiwitten en voedingsstoffen zonder melkkoeien zijn te maken.

FrieslandCampina+stopt+met+precisiefermentatie+maar+haalt+meer+uit+melk
© Twan Wiermans

Enkele jaren geleden omarmde FrieslandCampina precisiefermentatie als een innovatieve technologie om specifieke eiwitten en voedingsstoffen te produceren zonder melkkoeien. Dit sloot aan op de groeiende vraag naar alternatieven voor dierlijke eiwitten en verbreedde het productportfolio.

Door veranderende marktomstandigheden en concurrentiedruk van kostenefficiëntere spelers heeft FrieslandCampina besloten om te stoppen met investeringen in precisiefermentatie. Deze beslissing maakt volgens woordvoerder Jan-Willem ter Avest deel uit van een bredere strategische herziening onder Expedition 2030. 'Hierbij ligt de nadruk op kostenbesparingen, efficiëntieverbeteringen en een grotere focus op zuivel. De productie van hoogwaardige eiwitten en galacto-oligosacchariden, een waardevol ingrediënt uit melk, krijgt binnen deze koersverlegging meer aandacht. Dit versterkt de valorisatie van melk, wat cruciaal is voor de toekomst van FrieslandCampina.'

'We zijn goed in het tot waarde brengen van het eiwit in de melk', stelde CEO Jan Derck van Karnebeek woensdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers. 'Daardoor kunnen we onze leden een goede melkprijs uitbetalen. En het kan nog beter, want we gaan door met onze kostenbesparingen.'


CO2-voetafdruk verlagen

Van Karnebeek vervolgt: 'We stoppen ook met precisiefermentatie omdat we wat betreft duurzaamheid veel meer kunnen bereiken met het verder verbeteren van de CO2-voetafdruk van zuivel. Samen met de melkveehouders zijn we daarmee flink meters aan het maken.'

Dat FrieslandCampina stopt met precisiefermentatie, betekent niet dat het zuivelconcern ook stopt met hybride producten, waarin zuivel wordt gecombineerd met plantaardige ingrediënten. 'Zuivel blijft de basis. Het is een natuurlijk, voedzaam product met een rijke samenstelling en brede toepasbaarheid', zegt Ter Avest. 'Tegelijkertijd verandert het voedingslandschap: consumenten zoeken naar producten die gezond, duurzaam en innovatief zijn. Daarin kunnen hybride producten een interessante rol spelen. We hebben al ervaring met hybride producten, zoals botermelanges en 'milky pap' in Nigeria. Deze combineren het beste van beide werelden, mits ze echt meerwaarde bieden in smaak, voedingswaarde, duurzaamheid of gemak. Hybride is voor ons geen doel op zich, maar een mogelijke aanvulling op het voedingsaanbod, mits ontwikkeld vanuit onze zuivelexpertise en met behoud van kwaliteit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 15°
    20 %
  • Vrijdag
    23° / 18°
    20 %
  • Zaterdag
    23° / 14°
    50 %
Meer weer