Melkveehouders realiseren rantsoen met minder ruw eiwit
De 150 deelnemers aan het project Koe en Eiwit hebben vorig jaar gemiddeld 156 gram ruw eiwit per kilo droge stof in het rantsoen gerealiseerd. Dat is 5 gram minder dan het landelijk gemiddelde zoals bekend in de prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van alle melkveehouders had 43 procent 155 gram ruw eiwit of minder in het rantsoen. Nog eens 30 procent had 160 gram of minder. Er is op alle grondsoorten vooruitgang geboekt. Vooral de bedrijven met veel gras in het rantsoen hebben grote stappen gezet, constateren de onderzoekers. De bedrijven met veel mais, vooral op zandgrond, zitten vaak laag.
Koe en Eiwit is in 2022 opgestart met het streven van de deelnemende melkveehouders om een totaalrantsoen van 155 gram ruw eiwit te realiseren. Het project heeft een looptijd tot medio 2026 en is een initiatief van de werkgroep Stikstof en Veevoer, met vertegenwoordigers van verschillende organisaties, zoals LTO Nederland, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en Biohuis. Wageningen Livestock is verantwoordelijk voor de uitvoering.
De 150 melkveehouders worden bij het samenstellen van hun voerrantsoen bijgestaan door 47 begeleiders. Projectleider Paul Galama is goed te spreken over de tussentijdse resultaten. 'We streven er echter naar dat 100 procent van de bedrijven 155 gram ruw eiwit of minder in het rantsoen heeft. Lukt dat niet, dan krijgen we door deze pilot ook in beeld wat deze bedrijven belemmert.'
Geen effect op melkproductie
Een analyse laat zien dat de groep bedrijven met het laagste ruw eiwit in het rantsoen meer mais, minder grasproducten en minder krachtvoer voeren en een laag ruw eiwitgehalte in de graskuil hebben. Naast het verlagen van het ruw eiwitgehalte van het krachtvoer helpen de genoemde maatregelen om naar minder eiwit in het rantsoen te bewegen. Overigens blijkt uit dat de gehaltes geen significant effect hebben op de melkproductie per koe.
Binnen het project is met twintig deelnemers ook twee jaar lang specifiek gekeken naar diergezondheid in relatie tot rantsoenverlaging naar 155 gram ruw eiwit. Deelnemers en dierenartsen concluderen dat een lager ruw eiwitgehalte niet ten koste gaat van diergezondheid, biestkwaliteit en geboortegewicht van kalveren. Andere managementfactoren zijn volgens hen belangrijker.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Steyr 6185 CVT
2014, P.O.A.
-
Fendt 313 Vario S4 Profi Marge !!!
2017, P.O.A.
-
New Holland T4.85
2016, P.O.A.
-
International 1486
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL
Weer
-
Zaterdag22° / 5°0 %
-
Zondag23° / 7°0 %
-
Maandag23° / 9°10 %