David Hilberink

David Hilberink

David Hilberink is redacteur Digitale media. Hij is visueel expert en verzorgt de montage van NieuweOogst.tv

Contact

Artikelen door David Hilberink

Levendig debat op Dutch Pork Expo in Den Bosch

Veehouderij

De toekomst van de varkenshouderij stond dinsdag centraal tijdens een debat op de Dutch Pork Expo in de Brabanthallen in Den Bosch. Het debat met prominente en inspirerende gasten was georganiseerd door Nieuwe Oogst, vakblad Varkens en...

Landbouworganisaties: 'Mestbeleid is onhaalbaar en ontwrichtend'

Politiek

Landbouworganisaties roepen politici op om het nieuwe mestbeleid niet te fiatteren. De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over het zevende actieprogramma voor de Nitraatrichtlijn.

Thom van Campen (VVD) wil rust op het boerenerf

Politiek

Een politiek dier is Thom van Campen (31). Hij is na tien jaar gemeenteraadslid in Zwolle en politiek assistent in Den Haag, nu landbouwwoordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer. Bijna een half jaar heeft hij erop zitten als Kamerlid. Naast de...

Joris Thijssen (PvdA) wil een veel ambitieuzer landbouwplan

Politiek

Een nieuw parlementair jaar gaat weer van start. In een serie interviews spreekt nieuweoogst.tv met een aantal landbouwwoordvoerders die na de verkiezingen van dit voorjaar nieuw de Tweede Kamer inkwamen. Hoe zijn de eerste maanden verlopen en wat...

Metselbij zorgt voor betere bestuivingsmix

Akker- & Tuinbouw

Door de klimaatverandering bloeien fruitgewassen steeds vroeger. De kans op koud weer is daarom veel groter. Voor het POP3-project Biodiversiteit en bestuivingsmix zijn metselbijen uitgezet. Ze zijn een welkome aanvulling op andere bestuivers, zoals...

Groenbemester inwerken zonder glyfosaat

Akker- & Tuinbouw

Op proefbedrijf De Marke zijn onlangs verschillende mogelijkheden gedemonstreerd voor het verkleinen en inwerken van grasgroenbemesters, zonder de inzet van glyfosaat. Dit gebeurde in het kader van het project Waterwijs Boeren.

LTO Academie start training 'Grip op je bedrijf'

Algemeen

Onder de noemer 'Grip op je bedrijf' start de LTO Academie binnenkort met een eerste opleidingsprogramma voor boeren en tuinders. 'Steeds meer partijen oefenen invloed uit op het bedrijf. Doel van dit ontwikkelingstraject is om agrarisch ondernemers...

Nieuwe Oogst TV Verkiezingen: Eline Vedder (CDA)

Politiek

De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 17 maart 2021. Er doen 37 partijen mee. In de aanloop naar de verkiezingen laat Nieuwe Oogst zoveel mogelijk (aspirant-)Kamerleden aan het woord over de land- en tuinbouw. Dit doen we aan de hand van drie...

Schouten: 'De landbouw kan geen speelbal blijven'

Politiek

De Tweede Kamerverkiezingen zijn over enkele weken. Dan loopt de regeertermijn van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit definitief af. Hoe zien de komende weken er voor haar uit nu ze demissionair is? De stikstofwet zal...

Senn (3) en Jill (5) de Wit winnen kleurplaatwedstrijd

Algemeen

De 3-jarige Senn en zijn 5-jarige zus Jill uit Gemert hebben de kleurplaatwedstrijd van Nieuwe Oogst gewonnen. Uit ruim 750 inzendingen heeft de jury de kleurplaat van Senn en Jill als beste gekozen.

Stevige plus voor fertigatie en irrigatie bij uien

Akker- & Tuinbouw

Als de meeropbrengst van fertigatie ten opzichte van beregening uitkomt op 20 ton per hectare, dan is een uienprijs nodig van minimaal 10 cent per kilo om de jaarkosten van 2.000 euro per hectare voor fertigatie te compenseren.

BoerBurger-partij van start

Algemeen

Met een boekpresentatie werd woensdag in Deventer het startschot voor de BoerBurgerBeweging gegeven.

VVD tegen krimp Nederlandse veestapel

Veehouderij

De VVD wil geen krimp van de veestapel in Nederland. Met dit standpunt staat de VVD lijnrecht tegenover coalitiegenoten D66 en ChristenUnie die daar wel krimp nastreven.

Driftreducerende spuittechniek kiezen tijdens demodag

Akker- & Tuinbouw

Afgelopen donderdag organiseerden BO Akkerbouw en Delphy een demodag driftreducerende spuittechnieken in Lelystad. De bezoekers waren getuige van de mogelijkheden die er zijn om te voldoen aan de wettelijke regels voor driftarm spuiten.

Joflor in Naaldwijk geeft orchidee een kleurtje

Akker- & Tuinbouw

De geverfde vlinderorchideeën van Joflor in Naaldwijk zijn niet aan te slepen. Eigenaar John Valstar geeft witte exemplaren van zo’n twintig phalaenopsiskwekerijen een kleurtje en heeft daarmee een gat in de markt aangeboord.

Oude liefde roest niet op New Holland Legendary Days

Mechanisatie

Voor de 3e keer werden deze week de New Holland Legendary Days gehouden in Biddinghuizen. Op woensdag konden bezitters van oude Ford, Fiat of New Holland trekkers zich aanmelden voor de Heritage avond. 280 trotse deelnemers reden met hun trekker...

Land- en Tuinbouwbeurs Oost-Nederland diverser

Algemeen

Na eerdere edities van de Land- en Tuinbouwbeurs Oost-Nederland in de Achterhoek en Rijssen, werd er dit keer voor Deventer gekozen. Mede omdat hier plaats was voor het houden van demonstraties.

Bruingemarmerde schildwants in opmars

Akker- & Tuinbouw

De bruingemarmerde schildwants, ook wel stinkwants genoemd, kan flinke schade veroorzaken in een groot aantal groente- en fruitgewassen. Deze insect is vorig jaar voor het eerst in ons land in Limburg aangetroffen.

Landelijke kleinfruitdag in Waverveen

Akker- & Tuinbouw

Bij Bloed Kleinfruit in Waverveen werd verleden week de landelijke kleinfruitdag gehouden.

Documentaire toont natuurinclusieve landbouw

Regio West

Documentaire 'Natuurinclusieve Landbouw uit de onverwachte hoek' brengt maatregelen en het verdienmodel van boeren uit Noord-Holland in beeld.

Slachtgegevens Pali Group ook openbaar gemaakt

Algemeen

In navolging van andere rundvee- en kalverslachterijen zijn ook de slachtgegevens van Pali Group openbaar gemaakt.

Opbrengst snijmais bijna een derde minder dan in 2017

Veehouderij

De verwachting is dat dit jaar 31 procent minder snijmais van het land komt dan in 2017. De raming van de graanopbrengsten ligt juist iets boven het niveau van 2017. Dit blijkt uit de voorlopige oogstramingen van CBS.

Cichoreiwortels na regen goed de grond uit

Akker- & Tuinbouw

Loonbedrijf Bartels uit Moerstraten is begonnen met de cichoreioogst. Peter Pellis rooit met een nieuwe machine een perceel in Ossendrecht. 'Twee dagen terug was het veel te droog. Toen braken alle punten af, maar nu heeft het geregend en komen de...

Rutte bezoekt Dairy Campus Leeuwarden

Veehouderij

Premier Mark Rutte deed tijdens zijn werkbezoek aan Friesland ook Dairy Campus Leeuwarden aan. Dat is een nationaal onderzoek-, onderwijs- en innovatiecentrum en onderdeel van Wageningen Universiteit.

Droogte toont historische akker

Akker- & Tuinbouw

De droge weken beginnen voor veel akkerbouwers hun tol te eisen. Akkerbouwer Twan van der Heijden uit het Brabantse Soerendonk maakt extra uren om zijn aardappel- en suikerbietenpercelen te beregenen.

Twee personen zwaargewond bij mestputongeval

Regio Noord

In het Groningse Oldehove zijn de hulpdiensten zaterdagochtend massaal uitgerukt naar een agrarisch bedrijf aan de Aalsumerweg. Twee personen werden daar in een mestput aangetroffen.

Jonge boeren hebben niks aan JOLA

Algemeen

De investeringslijst in de Jonge Landbouwersregeling (JOLA) moet uitgebreider als het aan het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) ligt. Dat meldt ze op haar website. Na de openstelling van de JOLA in 2017 heeft het NAJK zijn leden om een...

Limburg investeert in landbouwoplossingen

Algemeen

Landbouwers, kennisleveranciers en samenwerkingsverbanden in Limburg kunnen vanaf 14 mei subsidie aanvragenvoor innovaties en investeringen in de landbouw. Dat is mogelijk via het Plattelands Ontwikkelings Programma 2014-2020 Limburg.

Rood voor Rood in Overijssel werkt

Algemeen

De Rood voor Rood regeling in de provincie Overijssel heeft veel effect. Het draagt bij aan de sloop van een derde van de leegstaande agrarische.

Gekke groenten zo gek nog niet

Akker- & Tuinbouw

Kromme komkommers, een hartjesvormige aardappel of een wortel met twee benen. We zien gekke groente om verschillende redenen niet in onze supermarkt en deze worden veelal verspild.

Agrifirm Jongerendag in teken van voedsel

Algemeen

Kunnen we in de toekomst ons eigen voedsel printen of van voedselrestet soep maken? Deze en andere onderwerpen kwamen aan bod tijdens de Jongerendag van Agrifirm.

POV trapt regiovergaderingen af

Veehouderij

Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) trapt maandagavond de eerste van zeven regiobijeenkomsten af.