Joflor in Naaldwijk geeft orchidee een kleurtje

De geverfde vlinderorchideeën van Joflor in Naaldwijk zijn niet aan te slepen. Eigenaar John Valstar geeft witte exemplaren van zo’n twintig phalaenopsiskwekerijen een kleurtje en heeft daarmee een gat in de markt aangeboord.


John Valstar heeft in het verleden het bolgewas eucharis of amazonelelie gekweekt, maar op den duur bleek die teelt niet meer rendabel te zijn. Daarom is hij zes jaar geleden overgestapt op het verven van de witte phalaenopsis of vlinderorchidee. ‘Dat is ontstaan vanuit de vraag van een koper’, vertelt de ondernemer. ‘Er was al iemand die phalaenopsis blauw verfde, maar deze klant wilde een andere kleur. We zijn met groen begonnen en hebben het eerst een jaar uitgeprobeerd. Dat bleek een succes te zijn en daarna zijn we verdergegaan met andere kleuren.’

Als basismateriaal gebruikt Valstar witte vlinderorchideeën die hij afneemt bij zo’n twintig kwekerijen. ‘Ik lever jaarrond en wil alleen kwaliteitsplanten. Dat valt in de zomer en de winter niet altijd mee, omdat orchideeën dan wat zwakker zijn.’

De aangeleverde planten hebben verschillende modellen, zoals een boog- of cascadevorm en één of twee korte of lange takken. Afhankelijk van het groeistadium staan ze drie weken tot vier maanden bij Joflor voor verdere opkweek. Voor het verfproces gebruikt de ondernemer milieuvriendelijke verf. Tijdens de opkweek gebruikt Joflor biologische gewasbescherming en voldoet de kwekerij aan andere duurzaamheidseisen, omdat klanten vragen om certificaten als MPS-GAP.

Allemaal handwerk

Het bedrijf verft de phalaenopsis niet alleen meer groen, maar ook paars, twee verschillende kleuren blauw, roze en geel. ‘We hebben zelf uitgedokterd hoe we de verf het beste aan konden brengen’, zegt Valstar. ‘Het is allemaal handwerk, dat nauwkeurig moet gebeuren. Langzamerhand zijn we daar steeds beter in geworden. Sinds drie jaar brengen we ook een tweekleurige bloem op de markt en daarmee scoren we goed.’

Na het verfproces gaan de orchideeën naar een van de drie verpakkingslijnen: voor planten met één tak, twee takken en speciale modellen. De lijnen zijn voor een deel geautomatiseerd met lopende banden.

De orchideeën hebben de naam Wonder of Magic, gevolgd door de kleur, bijvoorbeeld Wonder Green. De tweekleurige bloem heeft Valstar Wonder of Nature genoemd. ‘In het begin was het een zoektocht om onze producten op de markt te brengen en zijn we zelfs even gestopt. Maar nu groeien we elk jaar fors.’ De meeste geverfde vlinderorchideeën zijn bestemd voor de retail in heel Europa. Ongeveer een kwart gaat via de klok, de rest bestaat uit termijnorders en dagelijkse bestellingen.

De gekleurde bloemen zijn vooral geliefd op feestdagen, zoals Valentijnsdag, Internationale Vrouwendag, Moederdag, Kerstmis, Pasen en Halloween, waardoor vooral de daghandel en die voor de klok pieksgewijs verlopen. Vanwege de groeiende vraag is het bedrijf al een keer in oppervlakte uitgebreid. Valstar heeft plannen om nog verder uit te bouwen, zodat hij een grotere voorraad aan kan houden.

‘We hebben ook nog eens te maken met verschillen per land’, zegt de kweker. ‘In het Verenigd Koninkrijk willen ze graag korte takken, in Duitsland lange en in het Oostblok middellange, zodat we relatief veel exemplaren op voorraad moeten houden.’

Voor de orchideeën heeft de ondernemer kartonnen en stenen potten in bijpassende kleuren laten ontwerpen en themamateriaal ontwikkeld voor hoogtijdagen. ‘Met zo’n pot erbij wordt de verkoopprijs wel wat hoger, maar we hebben gemerkt dat voor consumenten die op zoek zijn naar iets speciaals, zoals onze orchideeën, de prijs vaak geen issue is.’

Vraag creëren

Om ook op andere momenten vraag te creëren, heeft Valstar ook potten in zomer- en herfstkleuren in zijn assortiment en voor de tweekleurige orchidee ook een bijpassende stenen pot in twee kleuren. Ook komt Joflor tegemoet aan de vraag van sommige klanten om eigen teksten op de potten.

Met de kwekers die de orchideeën aanleveren, heeft de ondernemer een goede verstandhouding. ‘We hebben vaste afspraken over de witte orchideeën die ze wekelijks aanleveren. Soms hebben ze te veel witte exemplaren, waardoor de prijs onder druk staat. Die kunnen ze dan voor een betere prijs bij mij kwijt. Het is van beide kanten geven en nemen.’
Joflor heeft sinds drie jaar een eigen showroom waarin handelaren vaak met eindklanten komen kijken en meedenken over nieuwe producten.

Valstar heeft tot nu toe ieder jaar nieuwe kleuren en modellen geïntroduceerd en wil daar in de toekomst mee doorgaan. ‘Het blijft lastig om voorspellingen te doen, maar het is hoe dan ook een voordeel dat we hier vlak bij de veiling zitten, zodat mijn klanten gemakkelijk langs kunnen komen, als ze toch in de buurt zijn.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer