Webinar: Peilgestuurde drainage goed voor bodem en boer

Mark Wenneger, melkveehouder in Groenlo in de Achterhoek, boert op zandgrond van ongeveer anderhalve meter dik met daaronder een leemlaag. Hierdoor loopt er nagenoeg geen water weg. Wenneger heeft daarom op al zijn percelen peilgestuurde drainage toegepast. Om zijn erfwater afvalstoffenvrij te maken, heeft hij een zinkvijver aangelegd. Op dinsdag 19 december organiseren Rabobank en Nieuwe Oogst een webinar waar Wenneger aanschuift om meer te vertellen over peilgestuurde drainage.

In 2021 trok een subsidie Wenneger over de streep om een grote hoofddrain aan te leggen en daarop de andere nieuwe en reeds eerder aangelegde drainage aan te sluiten. De hoofddrain loopt uit in de beek, waar Wenneger de mogelijkheid heeft om het water in de zomer vast te houden en in de winter weg te laten lopen.

Het kostte ongeveer 6.000 euro om op 30 hectare grond peilgestuurde drainage toe te passen. Maar de prijs kan flink variëren, afhankelijk van hoeveel aansluitingen je in totaal hebt. Wenneger: 'Je kan altijd klein beginnen door een paar buizen of knietjes op te zetten in de sloot om te kijken wat het voor je doet. Als dit een wenselijk resultaat geeft, is opschalen naar een hoofddrain mogelijk om het jezelf makkelijk te maken.'

Je kan altijd klein beginnen door een paar buizen of knietjes op te zetten in de sloot om te kijken wat het voor je doet

Mark Wenneger, melkveehouder in Groenlo

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer