Webinar: Aan de slag met bodem en water

Hoe ga je als melkveehouder om met alle opgaves rond bodem en water? Rabobank en Nieuwe Oogst stellen deze vraag centraal tijdens een webinar op dinsdag 19 december. Hoofdredacteur Esther de Snoo praat met onder meer Jan Arie Koorevaar, directeur van de Open bodemindex en melkveehouder in veenweidegebied Alblasserwaard.

In deze film legt Jan Arie Koorevaar, melkveehouder in waterrijk gebied, uit wat investeren in bodem- en waterkwaliteit oplevert voor je bedrijf en omgeving. Zo vindt hij het belangrijk om goed op de kwaliteit van het water te letten. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat er geen mest afspoelt van het perceel en in zijn sloten terechtkomt.

‘Als je bodem op orde is, dan is ook het gras dat je daarvan wint op orde, smullen de koeien ervan en maken ze er genoeg lekkere melk van. En dan is mijn portemonnee ook weer goed gevuld’, zegt Koorevaar.

‘Ik zorg er ook voor dat de sloten schoon zijn, dat er geen rommel in staat, zodat er genoeg waterberging mogelijk is. Waar ik me wel zorgen over maak is peilverhoging. Naast de generieke peilverhoging zou het logischer zijn dat ik het daarnaast ook zelf kan regelen als het land het aan kan.’

Met de Open bodemindex heb je altijd een antwoord op vragen over je bodemkwaliteit

Jan Arie Koorevaar, directeur Open bodemindex

Het contact met de buren is ook erg belangrijk, benadrukt Koorevaar. 'Zorg dat je elkaar kent en dat je van elkaar weet wat de kwaliteit van elk perceel in de buurt is. Zo kun je inhoudelijk met elkaar overleggen over het heden en de toekomst van het gebied waarin je je bedrijf hebt gevestigd.'

De Open bodem index geeft de bodemkwaliteit van alle percelen aan. Hiermee kunnen ondernemers volgens Koorevaar inspelen op hoe ze hun bodem op de middellange en lange termijn vruchtbaar kunnen houden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer