Cichoreiwortels+na+regen+goed+de+grond+uit
Nieuws
© Johan Wissink

Cichoreiwortels na regen goed de grond uit

Loonbedrijf Bartels uit Moerstraten is begonnen met de cichoreioogst. Peter Pellis rooit met een nieuwe machine een perceel in Ossendrecht. 'Twee dagen terug was het veel te droog. Toen braken alle punten af, maar nu heeft het geregend en komen de pennen er veel beter uit.'

Uit de wortels van cichorei wordt de zoetstof inuline gewonnen. Het rooien gaat bijna hetzelfde als met een suikerbiet. 'Bij cichorei komt het iets nauwkeuriger. De cichorei is iets fijner en die gaat er sneller tussendoor. Je moet iets meer moeite te doen om hem netter binnen te krijgen.'

Dit perceel heeft weinig van de droogte geleden, maar op andere percelen is het slechter. 'Ik heb dit jaar nog geen gehaltes gehoord', geeft Pellis aan. 'Meestal zit het rond de 15 of 16. Als het droog is, stijgt het inuline gehalte en als het regent zakt het iets. Ik denk dat die nu iets aan het zakken is.'

De teelt van cichorei is wel iets lastiger dan de teelt van suikerbieten, weet Pellis. 'Je hebt er makkelijk veel onkruid in en dat is moeilijk te bestrijden. Als je vaak wil spuiten, groeit het gewas niet. De telers die het miste onkruid hebben, hebben de beste opbrengst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  31° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer