Slachtgegevens+Pali+Group+ook+openbaar+gemaakt
Nieuws
© Twan Wiermans

Slachtgegevens Pali Group ook openbaar gemaakt

In navolging van andere rundvee- en kalverslachterijen zijn ook de slachtgegevens van Pali Group openbaar gemaakt.

In eerste instantie had Pali Group geen toestemming gegeven aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om de cijfers bekend te maken. 'Niet vanwege de resultaten, maar puur om de manier hoe de cijfers berekend en gepresenteerd worden', laat directielid Willem Jorissen weten. 'Wij zijn voor transparantie, maar tegen de wijze van openbaarmaking van de NVWA.'

Een klein aantal inspecties geeft volgens Pali Group in sommige gevallen een onevenredig beeld. Jorissen: 'Wanneer algemene conclusies worden getrokken uit een beperkt aantal inspecties, gaat dat ten koste van de zorgvuldigheid.'

Bovendien worden eventuele geconstateerde tekortkomingen, door het permanent dagelijks toezicht van de NVWA, ter plekke direct gecorrigeerd, waardoor een tekortkoming geen invloed heeft op de kwaliteit van het eindproduct.

Kort geding

Het kort geding dat was aangespannen tegen de openbaarmaking, heeft het bedrijf verloren. De cijfers zijn alsnog door de NVWA gepubliceerd. Ook op de eigen website van Vitelco zijn de cijfers te raadplegen. Op alle dierenwelzijnseisen behaalt Vitelco een score van 100 procent. Ook wat betreft hygiënisch werken wordt op de meeste onderdelen 100 procent gescoord. Alleen bij de aanvoer van schone dieren behaalde het bedrijf een nalevingspercentage van 65 procent.

De NVWA publiceerde op 29 augustus 2018 de naleefmonitor voor grote slachthuizen. Hierin zijn voor het eerst de namen van slachterijen bekendgemaakt, zodat duidelijk wordt hoe individuele bedrijven presteren op hygiëne en welzijn van dieren vóór de slacht in de periode 1 juli 2017 tot en met 31 december 2017. Niet alle slachterijen gaven direct toestemming voor de publicatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer