Joris Thijssen (PvdA) wil een veel ambitieuzer landbouwplan

Een nieuw parlementair jaar gaat weer van start. In een serie interviews spreekt nieuweoogst.tv met een aantal landbouwwoordvoerders die na de verkiezingen van dit voorjaar nieuw de Tweede Kamer inkwamen. Hoe zijn de eerste maanden verlopen en wat hopen ze te bereiken? Wat zijn voor hen de meest urgente landbouwonderwerpen?

In dit interview praat hoofdredacteur Esther de Snoo met Joris Thijssen (47), sinds 31 maart de nieuwe landbouwwoordvoerder van de PvdA. Naast landbouw heeft hij klimaat en energie in zijn portefeuille.

Voordat Thijssen in de Tweede Kamer kwam, was hij algemeen directeur van Greenpeace. Hij knokt naar eigen zeggen al twintig jaar voor een klimaatvriendelijkere samenleving en economie. Hij wil nu zijn idealen verwezenlijken als politicus en niet meer als activist. Een andere rol waarbij hij weer alleen met de inhoud bezig kan zijn, stelt hij zelf.


Klimaatneutraal

Het PvdA-Kamerlid pleit dan ook voor een land- en tuinbouw die ten minste klimaatneutraal is en het liefst nog klimaatpositief. Dit kan bijvoorbeeld door koolstof vast te leggen in de bodem. 'Maar de transitie mag niet ten koste gaan van de boer. Ik wil als politicus naast de boer gaan staan', licht Thijssen toe. Hij pleit voor een transitiefonds en vindt dat alle ketenpartijen daaraan mee moeten betalen. Die transitie moet leiden tot een ander voedselsysteem.

Thijssen gaat als één front optrekken met Laura Bromet van GroenLinks. Hij beschouwt haar als zijn 'evenknie'. De PvdA en GroenLinks trekken vanaf deze week op als een partij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer