Bruingemarmerde schildwants in opmars

De bruingemarmerde schildwants, ook wel stinkwants genoemd, kan flinke schade veroorzaken in een groot aantal groente- en fruitgewassen. Deze insect is vorig jaar voor het eerst in ons land in Limburg aangetroffen.

De uit Azië afkomstige bruingemarmerde schildwants is sinds 1995 actief in de Verenigde Staten en heeft zich inmiddels ook in Canada gevestigd. De eerste wants werd in Liechtenstein in 2004 gevonden en vanaf 2007 volgden Zwitserland, Frankrijk, Italië en Duitsland. Wageningen University & Research wil de in ons land nog onbekende insect nu in kaart brengen.

De bruingemarmerde schildwants zuigt de sappen uit bladeren en vruchten. Niet alleen in fruitgewassen, maar ook in groentegewassen als tomaten en aubergines. In het buitenland zijn schades bekend aan onder meer appel, peer, kers en ook kleinfruit, zoals braam, framboos en vruchtgroenten.

Grauwe schildwants

Een bijkomend probleem is dat in Nederland ook de inheemse onschadelijke Grauwe schildwants leeft, die heel veel op de bruingemarmerde schildwants lijkt. De grootste verschillen zijn dat de Grauwe schildwants een driehoekige kop en een gestippelde buik heeft en de bruingemarmerde schildwants een rechthoekige kop heeft en geen stippen. Heeft u een bruingemarmerde schildwants gevonden, meldt dat dan aan de WUR.

Weer

 • Zondag
  20° / 2°
  10 %
 • Maandag
  18° / 7°
  30 %
 • Dinsdag
  17° / 6°
  10 %
Meer weer