Opbrengst snijmais bijna een derde minder dan in 2017

De verwachting is dat dit jaar 31 procent minder snijmais van het land komt dan in 2017. De raming van de graanopbrengsten ligt juist iets boven het niveau van 2017. Dit blijkt uit de voorlopige oogstramingen van CBS.

Opbrengst+snijmais+bijna+een+derde+minder+dan+in+2017
© Johan Wissink

Volgens de laatste raming van het CBS wordt dit jaar 6,9 miljard kilo snijmais geoogst. Dat is 31 procent minder dan de ongeveer 10 miljard kilo die vorig jaar van het land werd gehaald. De opbrengst van mais per hectare is sterk gedaald (-32 procent). De zomer van 2018 is extreem droog geweest.

Dit jaar werd er op 206.800 hectare snijmais geteeld, tegen 205.300 hectare een jaar eerder. De totale opbrengst aan snijmais kan, wanneer de oogsten binnen zijn, nog lager uitvallen doordat een gedeelte van het beteelde areaal niet zal worden geoogst. In 2017 besloeg de geoogste oppervlakte snijmais 203.500 hectare.

Tarwe in de min, totaal granen in de plus

In 2018 wordt de graanoogst geraamd op 1,3 miljard kilo, 3 procent meer dan vorig jaar. Bij tarwe is het vooruitzicht voor dit jaar een oogst van ruim 1 miljard kilo, een daling van 1 procent ten opzichte van 2017. Die afname werd mede veroorzaakt door de daling van het areaal met 3 procent.

Er werd vooral minder wintertarwe verbouwd (-10 procent). De opbrengst van wintertarwe blijft volgens de laatste raming achter bij die van het jaar ervoor, net als die van wintergerst. Het gaat om een afname van beide soorten samen van 82 miljoen kilo.

De grootste stijgers waren zomergerst met een geraamde toename van 55 miljoen kilo en zomertarwe met een toename van 63 miljoen kilo. De oogst van zomertarwe verdubbelt daarmee en wordt geraamd op 120 miljoen kilo. Bij zomertarwe steeg het areaal met 7.400 hectare (+88 procent) en steeg de geschatte opbrengst per hectare met 10 procent tot 7.600 kilo per hectare.

Grote verschillen in opbrengsten per hectare

In 2018 zijn er grote verschillen in de geraamde opbrengsten per hectare te zien. Vrijwel alle granen deden het beter dan een jaar eerder. De grootste stijgers zijn rogge (+47 procent) en haver (+26 procent).

Van de mais, die later in het jaar wordt geoogst, deden alle soorten het slechter dan het voorgaande jaar. De opbrengst van korrelmais nam met een daling van 47 procent het meest af.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer