Verduurzamen van melkveebedrijven: Een vereiste voor toekomstige bedrijfsvoering

Je melkveebedrijf verduurzamen; het is een vereiste voor de bedrijfsvoering. Welke stappen neem je? En krijg je daar voldoende beloning voor? Deze vragen staan centraal in het webinar 'Sturen op een duurzaam verdienmodel in de melkveehouderij', dat Rabobank en Nieuwe Oogst op maandag 1 juli 2024 organiseren. Een van de gasten is melkveehouder John Koeleman uit het Gelderse Geesteren.

Koeleman werkt al meer dan tien jaar aan verduurzaming van zijn bedrijf. Met de Kringloopwijzer heeft hij de mineralenefficiëntie van zijn bodem verbeterd en het belang van een goede bodemkwaliteit ontdekt. Door aan de knoppen van de Kringloopwijzer te draaien, verbeterde hij de grondkwaliteit op gebieden als mineralen, stikstof en fosfaat.

Daarnaast liet hij tien jaar geleden een Maatlat Duurzame Veehouderij-stal (MDV-stal) bouwen, waarmee hij vooruitgang heeft geboekt op het gebied van duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid. Om de biodiversiteit te stimuleren, heeft hij onder andere twee kikkerpoelen gegraven en dertig walnootbomen geplant.


Beloning kan beter

Volgens Koeleman blijft de beloning voor verduurzaming een puzzel en kan deze beter. 'Het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) dekt slechts een klein deel van het landschapsonderhoud. PlanetProof biedt een mooie bonus, maar de eisen zijn hoog en het niet halen van je doelen leidt tot uitsluiting, wat veel stress en onvrede bij collega's veroorzaakt', zegt hij.

Koeleman heeft ideeën over een gestapelde beloning. 'Bijvoorbeeld door schoon oppervlaktewater te garanderen, kan het waterschap de doelen uit de Kaderrichtlijn Water halen en zou je een korting op je waterschapsnota moeten krijgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer