Ilona Lesscher

Ilona Lesscher

Ilona Lesscher is redacteur Veehouderij. Zij volgt vooral de varkenshouderij.

Contact

Artikelen door Ilona Lesscher

POV: 'Een leven lang leren, ook in de varkenshouderij'

Veehouderij

Kennis delen is een van de speerpunten van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). 'Een leven lang leren is ook in de varkenshouderij actueel', zegt POV-bestuurslid José Houben die onderwijs en scholing in haar portefeuille heeft.

Zonvarken biedt meer ruimte voor eigenheid van het varken

Veehouderij

Loes Borkes startte begin mei bij coöperatie Zonvarken in het Gelderse De Heurne als dierverzorger. Half mei kregen de 23 zeugen biggen. Borkes geniet ervan. 'Het is totaal anders dan gangbaar of biologisch. Er is meer ruimte voor de eigenheid van...

Maran-rapport: antibioticaresistentie hier minder groot probleem

Veehouderij

De Europese Unie sprak deze week over extra maatregelen om antibioticaresistentie tegen te gaan. In Nederland is dat probleem minder groot dan in andere landen. Dat blijkt uit een rapport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport....

Stijgende varkensprijs, maar stabiele winkelprijzen

Veehouderij

De consumentenprijs voor varkensvlees staat in maart onveranderd op 113 punten. Net als in de eerste twee maanden van het jaar. De af boerderijprijs en industrieprijs zijn wel duidelijk gestegen sinds de jaarwisseling.

Edwin en Elly Michiels-Fleuren rouwen na afstoten vleesvarkens

Veehouderij

Edwin Michiels en Elly Michiels-Fleuren uit het Limburgse Melderslo hebben de vleesvarkens afgestoten. Met twee takken zaten zij financieel klem en konden niet doorontwikkelen zoals ze dat wilden. 'Onze toekomst zit in de akkerbouw en bollenteelt.'

Minder veebedrijven, maar wel groter in Duitsland

Veehouderij

Net als in Nederland is ook in Duitsland sprake van schaalvergroting in de veehouderij. In tien jaar tijd nam het totale aantal bedrijven met vee af met 22 procent. Met een krimp van 47 procent is die in de varkenshouderij het grootst. Het aantal...

Texaanse onderzoekers ontwikkelen anticonceptie voor keilers

Veehouderij

Onderzoekers in de Amerikaanse staat Texas hebben een anticonceptiemiddel ontwikkeld voor mannetjes wilde zwijnen, ook wel keilers genoemd. HogStop is een natuurlijk voedermiddel dat de activiteit van het sperma en daarmee de vruchtbaarheid remt.

Robot maakt vervelende klus aangenamer

Veehouderij

Wanneer er in het bedrijf iets kan worden geautomatiseerd, dan zal Mark Heijligers dat niet nalaten. Hij zet sinds anderhalf jaar een spuitrobot in bij de biggen en in de kraamstal voor het schoonspuiten van de afdelingen.

POV-voorzitter niet verbaasd over lage stikstofopbrengst sanering

Veehouderij

De verbazing over de lage stikstofopbrengst van Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) is onterecht, vindt POV-voorzitter Linda Janssen. 'Een goed verstaander had dat kunnen zien aankomen. Daar was de regeling ook niet voor bedoeld.'

Directeur De Groene Weg: 'Laatste tien jaar heeft eenieder verdiend'

Biologische landbouw

Biologisch vlees heeft de wind in de zeilen. Allard Bakker, algemeen directeur van De Groene Weg, verwacht dat de Europese markt voor biologisch vlees met 10 procent per jaar gaat groeien. In Nederland blijft de afzet van biologisch, met een...

Stikstofwinst varkenshouderijsanering maar derde van geraamd

Veehouderij

Van de 430 varkenshouders die in aanmerking kwamen voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv), maken er 278 gebruik van de regeling. De stikstofopbrengst daarvan is 2,8 mol. Dat is ongeveer een derde van de geraamde 8,5 mol.

Russische eierindustrie verkeert in crisis

Veehouderij

De Russische eierindustrie verkeert in een crisis. Door een scherpe daling van de groothandelsprijzen op de Russische eiermarkt staat de winstgevendheid onder druk. Dat meldt de Russische vakbond van pluimveeproducenten Rosptitsesoyuz.

Future Meat Technologies start kweekvleesproductie

Veehouderij

Het Israëlische bedrijf Future Meat Technologies heeft in dat land een eerste productiefaciliteit voor kweekvlees in gebruik genomen. Per dag kan in Rehovot 500 kilo aan gekweekt vlees worden geproduceerd. Het bedrijf hoopt in 2022 de eerste...

Rondkomen van 135 biologische zeugen

Veehouderij

Koen Lipman en Melissa Schuurman zijn bekende Nederlanders te noemen, onder andere door het tv-programma Binnenstebuiten. De focus op hun biologische varkenshouderij ligt niet op groei, maar op verduurzamen en arbeidsgemak.

HyCare: 'Een goede hygiëne is risico's minimaliseren'

Veehouderij

Gezonde dieren zijn de basis voor technisch goed presteren. Niet voor niets dat in ketens protocollair werken en de stal inrichten volgens de uitgangspunten van HyCare van MS Schippers opgang maakt. Want het succes van een keten staat of valt met...

Topigs Norsvin gaat op fokbedrijven minder tomen mengen

Veehouderij

Voor Topigs Norsvin staat diergezondheid hoog op het prioriteitenlijstje. Het is een voorwaarde om de genetische potentie van fokmateriaal tot zijn recht te laten komen, zegt Jos Kneepkens van de fokkerijorganisatie.

Roep om koersverandering Spaanse varkenshouderij

Veehouderij

In Spanje groeit de maatschappelijke kritiek op de varkenshouderij. Burgers stellen dat duurzaamheid er geen item is en pleiten voor een koerswijziging, meldt het Duitse vakblad TopAgrar.

Duitsland slacht minder varkens

Veehouderij

Duitse slachterijen slachtten in de eerste vier maanden van dit jaar 3,3 procent minder varkens. Volgens het Duitse statistiek bureau Destatis ligt de oorzaak daarvan in een lagere aanvoer vanuit het buitenland.

Aantal varkensvleesketens met meer dan 100.000 zeugen stijgt

Veehouderij

Mondiaal steeg het aantal varkensvleesketens vorig jaar met meer dan 100.000 zeugen van 34 naar veertig. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van fokbedrijf Genesus. De zeugenstapel in deze ketens groeide van 11,6 miljoen naar 16,5 miljoen dieren.

Duitse varkenshouder innoveert door te kijken

Veehouderij

De Duitse varkenshouder Christoph Becker is ervan overtuigd dat mensen niet voor varkens hoeven te beslissen wat ze willen. Dat kunnen ze prima zelf. Daarom neemt hij de tijd om naar ze te kijken. Het inspireert hem tot allerlei noviteiten.

POV: samenwerken in onderzoeksagenda leidt tot resultaat

Veehouderij

Door intensief met verschillende partners in de varkensketen samen te werken, is vooruitgang geboekt op antibioticareductie, houden van varkens met lange staarten, bigvitaliteit en niet of verdoofd castreren. Dat blijkt uit de resultaten van de...

Varkenssector verduurzaamt in rap tempo

Veehouderij

De vermogenspositie van varkenshouderijbedrijven is de laatste twee jaar fors verbeterd. Het totale vermogen groeide en de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen werd gunstiger. Geïnvesteerd is er vooral in duurzaamheid.

Saldo-adviseur Bekker: 'Vleesvarken lichter leveren niet aantrekkelijk'

Veehouderij

Lichter afleveren is voor vleesvarkenshouders economisch niet aantrekkelijk. Ook bij stijgende voerprijzen niet, concludeert Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij. Dat doet hij op basis van uitgevoerde berekeningen.

Stikstofplan kost ruim 1 euro per 100 kilo melk

Veehouderij

Het pakket aan maatregelen waarmee 28 procent stikstofreductie kan worden behaald, gaat melkveehouders 1,07 euro per 100 kilo melk kosten. Dat blijkt uit berekeningen die Wageningen University & Research (WUR) maakte in opdracht van de coalitie...

Europese varkenshouders verwachten toenemende vraag naar varkensvlees

Veehouderij

Europese varkenshouders verwachten dat de versoepeling van de coronamaatregelen een impuls geeft aan de vraag naar varkensvlees en gegrilde producten. De European Pig Producers (EPP) hopen op stijgende varkensprijzen in heel Europa. Die zijn volgens...

GD ziet meer leverdraaiing bij zeugen

Veehouderij

Draaiing van delen van de darm en organen als milt en lever wordt door GD vaker gevonden als doodsoorzaak van zeugen. Die diagnose is vorig jaar 21 keer gesteld. Dat was in 2019 nog negentien keer en twaalf keer in 2018.

Varkensdierenarts: 'Water belangrijker dan voer tijdens hitte'

Veehouderij

Door de warme zomers van 2018 en 2019 is er meer aandacht voor hittestress. Veel varkenshouders troffen afgelopen jaren maatregelen waarmee het stalklimaat onder extreme omstandigheden beter is te sturen. Andere belangrijke managementmaatregel is...

GD: kalversterfte daalt door aandacht en zorg tijdens opfok

Veehouderij

De kalversterfte daalt. Dat blijkt uit het jaarverslag Monitoring Diergezondheid over 2020 van Royal GD. De gezondheidsdienst voor dieren schrijft dat toe aan meer aandacht en zorg tijdens onder andere de opfok.

Stikstofopbrengst Srv komt in zicht

Veehouderij

Landbouwminister Carola Schouten informeert de Tweede Kamer deze maand over de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Vooral de stikstofopbrengst van de regeling houdt de gemoederen bezig.

EU-export varkensvlees stijgt naar recordniveau

Veehouderij

De export van varkensvlees en bijproducten beleefde in de eerste drie maanden van dit jaar hoogtijdagen. Met een groei van 30,1 procent lag die ruim boven het eerste kwartaal van 2020. De exportwaarde steeg door lagere prijzen met 16,6 procent.

Genomineerden Deltaplan Awards Dierenbescherming bekend

Veehouderij

De twaalf genomineerden voor de allereerste Deltaplan Veehouderij Awards zijn bekend. Voor elk van de vier transitiepaden van het Deltaplan Veehouderij van de Dierenbescherming heeft een vakjury drie genomineerden gekozen.

Vallei Varken in gesprek met akkerbouwers om kringlopen te sluiten

Veehouderij

Door varkensmest te ruilen voor lokaal geteelde akkerbouwproducten kunnen kringlopen beter worden gesloten. De drie varkenshouders van het samenwerkingsverband Vallei Varken willen zo een stap zetten in de transitie naar een duurzamere landbouw.

Varkenshouderij Exterkate proefbedrijf voor Reudink

Veehouderij

De biologische varkenshouderij van de familie Exterkate in het Overijsselse Bentelo wordt proefbedrijf voor het biologische mengvoederbedrijf Reudink. Het is het eerste biologische proefbedrijf van Reudink.

Voergroep Zuid eerste met duurzaamheidslabels

Veehouderij

Als eerste geeft Voergroep Zuid met het varkensvoer drie duurzaamheidskenmerken mee: de CO2-footprint, het percentage circulair voer en het percentage voer van Europese herkomst. Manager Fons van Katwijk van Voergroep Zuid licht toe.

Meer varkensbedrijven dan normaal stopten in 2020

Veehouderij

Nederland telde vorig jaar 3.557 varkensbedrijven, dat waren er in 2019 nog 4.087. Dat zijn meer stoppers dan normaal, stelt econoom Robert Hoste van Wageningen Economic Research. Hij wijt de daling vooral aan varkenshouders die gebruikmaakten van...

Mark Tijssen: 'Genetica Topigs Norsvin past bij eisen consument'

Veehouderij

De Nederlandse Coöperatie Topigs is met duizend leden-varkenshouders grootaandeelhouder van de holding Topigs Norsvin. Een miljoenenbedrijf dat mondiaal de een na belangrijkste leverancier is van varkensgenetica. Een gesprek met coöperatievoorzitter...

Direct bestellen bij De Groene Weg via webshop

Veehouderij

De biologische dochteronderneming De Groene Weg van Vion Food heeft een webshop. Klanten kunnen daar sinds 25 mei hun bestellingen doorgeven.

Vast contract slachters voor welzijn 'niet realistisch'

Veehouderij

De oproep van de Dierenbescherming om voor beter dierenwelzijn alle flexkrachten in slachterijen in vaste dienst te nemen, noemt de koepel van vleesverwerkende bedrijven COV 'niet realistisch'. Wel verkennen bedrijven of er op sleutelposities meer...

Voergroep Zuid labelt duurzaamheidskenmerken varkensvoer

Veehouderij

Voergroep Zuid berekent de CO2-footprint, het aandeel circulaire grondstoffen en het aandeel Europese grondstoffen voor al zijn varkensvoeders en vermeldt deze op de voerlabels. Voergroep Zuid is de eerste Nederlandse voerproducent die dit doet.

Gezondheidscijfers varkens vergelijken in monitor

Veehouderij

Maandelijks ontvangt Royal GD als uitvoerder van de diergezondheidsmonitoring data van 3.200 varkensbedrijven. Die zijn vastgelegd tijdens het bedrijfsbezoek van de dierenarts. Die data zijn nu nog niet interactief beschikbaar voor varkenshouders,...

Met verneveling groeien varkens 100 gram extra bij hitte

Veehouderij

Het bij hitte omlaag brengen van de temperatuur door verneveling levert extra groei op. Afhankelijk van het stadium van de vleesvarkens 20 tot 100 gram per dier per dag.

Dierenbescherming pleit voor vast slachthuispersoneel

Veehouderij

Komt personeel in vaste dienst bij de slachterij, dan is dat beter voor het dierenwelzijn. Dat stelt programmamaker Bert van den Berg van de Dierenbescherming (DB) in zijn blog.

Recordomzet Topigs Norsvin in 2020

Veehouderij

Voor Topigs Norsvin was 2020 net als 2019 een recordjaar. De omzet steeg 16 procent, van 165 miljoen euro naar 191 miljoen euro. Het operationeel bedrijfsresultaat steeg 42 procent van 11 miljoen euro naar 15,6 miljoen euro.

Mecklenburg-Vorpommern pleit voor beperking bedrijfsgrootte

Veehouderij

De Duitse deelstaatregering van Mecklenburg-Vorpommern dringt bij de Bondsregering aan op het beperken van bedrijfsgroottes. Aanleiding is een brand in Alt Tellin waarbij 50.000 varkens omkwamen.

VS test AVP-vaccin dat werkt via slijmvliezen

Veehouderij

Amerikaanse wetenschappers van het Plum Island Animal Disease Center hebben met succes een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) getest dat werkt via de mond- en neusslijmvliezen (oronasaal). De studie is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift...

Familie Beerten wint Agroscoopbokaal Varkens 2021

Veehouderij

Familie Beerten uit het Brabantse Budel wint dit jaar de Agroscoopbokaal voor de varkenssector. ForFarmers en dochteronderneming Reudink zetten Peter en Gerda Beerten daarmee in het zonnetje. Dat doen ze omdat de familie met hun biggen afgelopen...

Een op de vijf Poolse varkenshouders stopt

Veehouderij

In Polen stopten in het eerste kwartaal van dit jaar 23.000 bedrijven de varkenshouderij. Dat is een op de vijf varkenshouders, blijkt uit een onderzoek van Gobarto Group. Dat bedrijf is een van de grootste Poolse vleesverwerkers.

Streep door uitbreiding varkenshouderij Koningsbosch

Veehouderij

Varkenshouder Adriaan Straathof mag in Koningsbosch niet uitbreiden. Rechtbank Limburg vernietigde de omgevingsvergunning en sommeert gemeente Echt-Susteren om een nieuw besluit te nemen over de vergunningsaanvraag.

Antibioticagebruik speenbiggen gaat van rood naar groen

Veehouderij

Het antibioticagebruik bij de speenbiggen overschreed structureel de grenswaarde op de vestiging in het Limburgse Panningen van de Van Asten Group. Reden om mee te doen aan het begeleidingsproject van ZLTO. Met succes: rood werd groen.

Supermarkten vragen om vrijloopkraamhok voor varkens

Veehouderij

Wereldwijd is sprake van een toenemende belangstelling voor het vrijloopkraamhok voor varkens. In Nederland zijn er ook al supermarkten die ernaar vragen, zegt programmamaker Bert van den Berg van de Dierenbescherming (DB).

Dierenbescherming stelt Deltaplan Awards in

Veehouderij

Ondernemers die met hun bedrijf een innovatieve bijdrage leveren aan een diergerichte, duurzame veehouderij, kunnen zich kandidaat stellen voor de Deltaplan Veehouderij Awards 2021. Dit is een nieuwe prijs die de Dierenbescherming op 6 juli voor het...

China wordt opgedeeld in zones om AVP te bestrijden

Veehouderij

Om dierziekten preventiever en effectiever te kunnen bestrijden, gaat de Chinese overheid het land opdelen in vijf zones. De belangrijkste drijfveer voor de autoriteiten is de onbeheersbare situatie met Afrikaanse varkenspest (AVP) die telkens weer...

Ketenmanager: varkenshouder, verdiep je in de afzetmarkt

Veehouderij

De ondernemer van de toekomst weet wie hij is, kent de mogelijkheden van zijn bedrijf en heeft kennis van de afzetmarkt. 'Niemand brengt je een keten of concept. Of anders gezegd: een beter verdienmodel. Kijk naar wat bij jou past en excelleer...

Notering Vion duikelt 6 cent door moeizame afzet

Veehouderij

Na weken van een stabiele varkensprijs duikelde de DCA beursnotering 2.0 vrijdagavond met 7 cent naar 1,47 euro per kilo geslacht gewicht. In navolging daarvan daalde maandag de notering van Vion met 6 cent naar 1,61 euro per kilo geslacht gewicht.

Duitse landbouwminister: aanpak varkenspest moet effectiever

Veehouderij

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner eist van premier Dietmar Woidke van de deelstaat Brandenburg dat de aanpak om verspreiding van Afrikaanse varkenspest tegen te gaan, beter op poten wordt gezet. Ook moet er meer worden geïnvesteerd in de...

Verbinder Ten Have krijgt lintje voor werk agrofoodsector

Veehouderij

Annechien ten Have uit het Groningse Beerta is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1995 spant Ten Have zich in verschillende functies in voor de agrofoodsector. Het werken aan verbinding tussen de maatschappij en de veehouderij...

Rabobank: 'Varkenshouder worstelt met ketenkeuze'

Veehouderij

Vraaggestuurd produceren door de varkenshouderij is volgens Rabobank belangrijker dan ooit. Varkenshouders willen dat ook wel, geeft Rene Veldman sectormanager Varkens aan. 'Zij worstelen echter met de vraag: welk concept of keten kies ik?'

Opvolger start noodgewongen maar met enthousiasme

Veehouderij

Het schooljaar 2019/2020 is net veertien dagen los, wanneer Gideon Boerrigter (18) overstapt van dagonderwijs naar werken/leren. Hij zet zijn schouders onder het bedrijf waaraan zijn vader André in 2017 met zoveel enthousiasme begon.

Hygiënescan Afrikaanse Varkenspest voor zomer klaar

Veehouderij

Producenten Organisatie Varkenshouderij rond voor de zomer de hygiënescan Afrikaanse varkenspest af. De scan vloeit voort uit de Roadmap Afrikaanse varkenspest die eind mei 2020 werd gepresenteerd.

Welzijnscheck varkens telt per onderdeel

Veehouderij

De Welzijnscheck die per 1 juli 2020 is opgenomen in de IKB's, wordt geëvalueerd. Een vernieuwde versie met punten per onderdeel wordt voor 1 juli verwacht, geeft beleidsmedewerker Fleur Bartels van de POV aan.

Kooisystemen lijken langste tijd te hebben gehad

Veehouderij

In de Europese Unie zijn er voor kippen en varkens voldoende alternatieven voor kooien en individuele huisvesting. Tot die conclusie komen onderzoekers van Universiteit Utrecht. Als de Europese Unie veehouders wil stimuleren de kooien af te...

Plus lanceert vers vleesmerk 'Boerentrots'

Veehouderij

Supermarktketen Plus lanceert 12 april voor alle vers vlees het merk 'Boerentrots'. Alle bestaande producten en concepten worden onder dit merkt gebracht. Het gaat onder andere om varkens-, kippen-, kalfs-, lamsvlees en vlees van Blonde d'Aquitaines.

Af boerderijprijs aardappelen in jaar tijd 43 procent onderuit

Akker- & Tuinbouw

De consumenten-, producenten en afboerderijprijs van aardappelen staat door de coronacrisis onder druk. De af boerderijprijs daalde het meest. In januari van dit jaar lag die 43 procent onder het niveau van januari 2020.

CDA Friesland kritisch over gebruik mest in biomassacentrale

Regio Noord

De Energiecampus Leeuwarden heeft plannen voor de bouw van een installatie voor de productie van Bio-LNG. CDA Friesland is daar kritisch over. De biomassacentrale gebruikt onder andere mest als grondstof. Het mestoverschot in Friesland is klein en...

Keukenhof ontvangt eerste bezoekers 2021

Akker- & Tuinbouw

Keukenhof in Lisse heeft vrijdag de eerste bezoekers van het seizoen ontvangen. 'De test hadden we er graag voor over', aldus een van de bezoekers.

Denemarken bouwt innovatiecentrum voor biolandbouw

Biologische landbouw

Denemarken bouwt een innovatiecentrum voor biologische landbouw. De bouw start op 1 juli en komt op het Agro Food Park in Aarhus.

'Zon op Dak Drenthe' ondersteunt bij realisatie zonnepanelen

Regio Noord

Agrarisch ondernemers in de gemeenten Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze die overwegen zonnepanelen te plaatsen op hun staldaken, kunnen gebruikmaken van 'Zon op Dak Drenthe'. Door middel van een quickscan en een energiescan wordt op...

Aardwarmteproject 'Polanen' haalt subsidie binnen

Akker- & Tuinbouw

Het samenwerkingsverband Kansen voor West heeft subsidie toegekend aan aardwarmteproject Polanen. De realisatie van het aardwarmteproject betekent een CO2-besparing voor de Westlandse glastuinbouw, vergelijkbaar met het gasverbruik van 12.000 tot...

Derde coronagolf duwt kalverhouders opnieuw in het rood

Veehouderij

De derde coronagolf duwt het rendement op kalverbedrijven opnieuw in het rood. Er is voldoende aanbod, maar weinig vraag. Dat drukt de prijs van kalfsvlees, terwijl de inkoop van kalveren en voer duurder worden.

BMC Moerdijk test afvangen van CO2

Veehouderij

Pluimveemestverbrandingscentrale BMC Moerdijk is een samenwerking aangegaan met Shell om CO2 af te vangen. De samenwerking moet de innovatieve 'Solid Sorbent Technology' naar de praktijk brengen.

Rhein-Maas stelt start vroegveilen uit met een week

Akker- & Tuinbouw

Veiling Rhein-Maas stelt de start van het vroegveilen met een week uit van 12 april naar 19 april. Onder meer als gevolg van de weersomstandigheden is het aanbod van dien aard dat de veiling heeft besloten deze startdatum tet verplaatsen.

Koers: 'Je bent het aan sector verplicht om te communiceren'

Veehouderij

Er wordt wat afgetwitterd en gepost op Facebook. Ook door varkenshouders. Vaak roept dat een negatieve stroom reacties op, die de schrijver van het bericht lamslaat. 'Eigenlijk doe ik niets anders dan varkenshouders sociaal weerbaar maken', zegt...

5 vragen over marktclusters die POV gaat inrichten

Veehouderij

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil de positie van de varkenshouder in de keten versterken. De informatiepositie van haar leden verbeterde in 2020 al toen ze een productiemonitor en prijsindex inrichtte. En sinds kort zijn de eerste...

DLV: Sanering varkens voorbeeld Natura 2000?

Veehouderij

De veehouderij staat een nieuwe saneringsronde te wachten. Een sanering die Natura 2000-gebieden moet ontlasten. Er zijn signalen, zegt Marco Hol van DLV Advies, dat de insteek daarvoor dezelfde wordt als de Subsidieregeling sanering...

Janine Molenaar is actief op Facebook, Instagram en TikTok

Veehouderij

Janine Molenaar is actief op Facebook, Instagram en sinds twee weken op TikTok. Gewoon omdat het leuk is, maar ze vindt het ook belangrijk om het leven in de varkensstal te laten zien.

5 vragen over de prijzenmonitor voor varkensvlees

Veehouderij

Connecting Agri & Food heeft eind vorig jaar de prijzenmonitor voor varkensvlees gelanceerd. Per kwartaal brengt die de betaalde prijzen in de verschillende schakels van de keten in beeld. Directeur Gé Backus licht de praktische waarde van de...

Connecting Agri & Food: 'Wantrouwen kost varkenssector geld'

Veehouderij

Het ontbreken van vertrouwen tussen de schakels in de keten kost de varkenshouderij grof geld, zegt varkensvleesketenspecialist Peter van Balkom van Connecting Agri & Food. Met de prijzenmonitor wil zijn organisatie bijdragen aan transparantie in de...

De Wolf: 'Brongerichte maatregelen zijn niet genoeg'

Veehouderij

De veehouderij staat de komende decennia voor grote uitdagingen wat betreft beperking van de broeikasgasemissie. Bronaanpak lijkt het toverwoord. 'Voor de langere termijn ben je er daarmee alleen niet', zegt Ingeborg de Wolf. Zij is bij Wageningen...

Meer ruimte tot herinvesteren deelnemers saneringsregeling

Veehouderij

Voor varkenshouders die meedoen aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) is de toepassing van de herinvesteringsreserve verruimd. Dat zijn de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), LTO Nederland, Vereniging van Accountants-...

Leden POV akkoord met onderzoeksagenda

Veehouderij

Leden van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) stemden maandag in met de contouren van een nieuwe onderzoeksagenda en de aanvraag voor een nieuwe algemeenverbindendverklaring voor de jaren 2021-2027. De onderzoekagenda kent vijf thema's...

Varkenshouder 'zit in een tijd van digitale revolutie'

Veehouderij

'We zitten in een tijd van digitale revolutie', zegt varkenshouder Ruth van der Haar uit het Overijsselse Collendoorn. Met data en smartfarming zijn de faalkosten in de varkenshouderij omlaag te brengen. Maar er moet ook nog veel gebeuren, willen...

Vion ziet ruimte voor omzetgroei in en buiten Europa

Veehouderij

Bijzondere marktomstandigheden in 2020 zorgden bij Vion voor een omzetdaling van 3,1 procent. Wel werpt de ingezette ketenstrategie zijn vruchten af. Het bedrijfsresultaat groeide naar 122,3 miljoen euro en de nettowinst verdubbelde mede door een...

Vion en Agrifirm leggen proefvelden aan voor veldbonen

Akker- & Tuinbouw

In de zoektocht naar plantaardige eiwitten van dichtbij voor het samenstellen van vleesvervangers werkt Vion samen met Agrifirm en akkerbouwers. Dit groeiseizoen komen er proefvelden in Zeeland en het noorden van Friesland. De velden worden...

Vion verlegt groei naar België en vleesvervangers

Veehouderij

Het bedrijfsresultaat van vleesverwerker Vion steeg in 2020 met 9,1 miljoen euro naar 122,3 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die donderdag zijn gepubliceerd. De winst nam toe tot 52,9 miljoen euro bij een omzet van 4,9 miljard euro. Met...

5 vragen over Afrikaanse varkenspest wereldwijd

Veehouderij

Afrikaanse varkenspest houdt wereldwijd de gemoederen bezig. In Duitsland morren boeren over de bestrijding. In China lijken nieuwe virusstammen het opvoeren van de productie te dwarsbomen. Overal op de wereld wordt met argusogen het effect op de...

POV-voorzitter: 'Veel animo voor marktclusters varkenshouders'

Veehouderij

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is verrast door de grote stroom varkenshouders die zich wil organiseren in marktclusters. Concrete cijfers kan POV-voorzitter Linda Janssen nog niet noemen. 'Er komen nog dagelijks aanmeldingen binnen en...

Rekenregels correctie vleesvarkens op de schop

Veehouderij

De correctie die vleesvarkensbedrijven onderling vergelijkbaar maakt, gaat op de schop. De laatste herziening van het rekenmodel was in 2012 en sindsdien is er in de varkenshouderij veel veranderd.

EFSA wil intensievere AVP-monitoring bij wilde zwijnen

Veehouderij

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) dringt er bij EU-lidstaten op aan om de monitoring van het Afrikaanse varkenspest-virus bij wilde zwijnen te intensiveren. EFSA riep nationale autoriteiten woensdag op om in twee fasen in beeld te...

Extra aandacht voor stalklimaat verkleint kans op verwerpers

Veehouderij

Extra aandacht voor het stalklimaat kan het afbreken van de vroege dracht door zeugen in de risicovolle periode verminderen. Dat is de voorzichtige conclusie uit een onderzoek naar de invloed van stalklimaat, seizoen, bedrijf en pariteit op het...

ForFarmers zet minder voer om; nettowinst stijgt

Veehouderij

ForFarmers zette in 2020 3,5 procent minder voer om: 9,7 miljoen ton in totaal. Daardoor daalde de brutowinst 1,7 procent tot 433,2 miljoen euro. De nettowinst laat echter een plus zien van 10 procent tot 46,3 miljoen euro.

COV: 'Slachttaks remt verduurzaming veehouderij'

Veehouderij

Het voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om een slachttaks in te stellen, remt de verduurzaming van de Nederlandse Veehouderij. Dat vindt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). De koepel van vleesverwerkende bedrijven noemt het...

Duitse vleesvarkennotering nog eens met 10 cent omhoog

Veehouderij

De Duitse Vereinigungs-varkensprijs (VEZG) beleefde deze week met een plus van 10 cent de derde explosieve verhoging in drie weken. De totale stijging bedraagt nu 29 cent. De Duitse vleesvarkenprijs komt daarmee op 1,50 euro per kilo.

LTO: slachttaks draait veehouderij de nek om

Veehouderij

De door de Partij voor de Dieren (PvdD) voorgestelde slachttaks draait de Nederlandse veehouderij de nek om. Dat laat LTO Nederland weten in reactie op de internetconsultatie die de partij op 5 maart startte. 'De PvdD legt Nederlandse boeren daarmee...

LTO Geitenhouderij teleurgesteld over vertraging VGO-onderzoek

Veehouderij

Het derde onderzoeksprogramma Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) is vertraagd. LTO Geitenhouderij noemt dat teleurstellend. 'Geitenhouders willen graag weten welke oorzaak er achter het hoge aantal longontstekingen zit, zoals dat in eerder...

Onduidelijkheid over Chinese varkensstapel

Veehouderij

Volgens officiële cijfers van het Chinese ministerie van Landbouw groeide de varkenspopulatie in januari verder door. Maar onafhankelijke bronnen maken nu melding van een dalend aantal dieren. Dit komt door de koude winter in China en nieuwe...

Jaap Gielen wordt directeur van coöperatie De Marke

Veehouderij

Jaap Gielen wordt per 1 april de nieuwe directeur van coöperatie De Marke in het Gelderse Hengelo. Vanuit deze functie gaat hij het agro-innovatiecentrum De Marke aansturen. Momenteel werkt Gielen als specialist melkveehouderij en senior...

Opnieuw uitbraak vogelgriep in Duitsland

Veehouderij

Op een bedrijf met ongeveer 76.000 kippen in de Duitse deelstaat Sleeswijk Holstein is hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Dit is tot dusver het grootste bedrijf in de deelstaat dat is getroffen door het virus.

Martin Vervoorn nieuwe directeur De Valk Wekerom

Regio Oost

Bij veevoerproducent De Valk Wekerom staat een nieuwe directeur aan het roer. Martin Vervoorn (50) heeft met ingang van 1 maart Michael Mackaay (56) opgevolgd.

Mestschuif sturen op basis van ammoniakconcentratie

Veehouderij

Een vaste mestschuif kan nu automatisch worden aangestuurd op basis van ammoniakconcentratie. Zodra de concentratie wordt overschreden, maakt de mestschuif een extra rondje door de stal. Dit zou volgens de ontwikkelaars van de Slimme Stal-software...

PvdD start internetconsultatie voor slachttaks

Veehouderij

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat er een slachttaks wordt ingevoerd. De partij startte op 5 maart een internetconsultatie over dit initiatiefwetsvoorstel. Tot 2 april kan hierop worden gereageerd.

Vion met 11 cent naar 1,55 euro per kilo

Veehouderij

De Vion-vleesvarkensnotering voor week 10 is vastgesteld op 1,55 euro per kilo geslacht gewicht. Een plus van 0,11 euro ten opzichte van vorige week, toen er al 0,07 euro per kilo bij kwam.

Boeket Topbloemen.nl voor hooikoortspatiënten

Akker- & Tuinbouw

Speciaal voor mensen die last hebben van hooikoorts, heeft Topbloemen.nl een antiallergieboeket in zijn assortiment. Hooikoortspatiënten hebben namelijk niet alleen last van pollen van bomen, maar 95 procent blijkt ook last te hebben van bloemen.

Scheldestromen: reageren op kaart teeltvrije zones kan altijd

Regio Zuid

Waterschap Scheldestromen heeft de afgelopen tijd veel vragen gekregen over de interactieve kaart 'teeltvrije zones' waarop droge en natte sloten zijn aangegeven. Perceeleigenaren kunnen altijd reageren op de gegevens in de kaart.

LTO pleit met succes voor mais op niet-aangemelde percelen

Veehouderij

LTO Nederland heeft met succes gepleit voor een coulanceregeling voor de voorgenomen maisteelt op pachtpercelen. Op 15 februari was voor veel leden van LTO nog onduidelijk welke percelen worden toegekend voor de huur/pacht.

NAJK wil inpoldering op de formatietafel

Algemeen

Het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt (GrAJK) kwam vorig najaar met een visiedocument waarin de jongerenorganisatie pleit voor inpoldering. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) steunt GrAJK hierin volledig en wil dit thema op de...

DCA verhoogt beursprijs met 10 cent

Veehouderij

De Duitse Vereinigungs-prijs pluste in twee weken tijd met 0,19 euro. De DCA-notering volgt. Met de 7 cent van vorige week stijgt de DCA-notering met 17 cent in twee weken.

WER: vleesverkoop retail en slager compenseren horeca niet

Algemeen

De impact van coronabeleid op de verkochte hoeveelheid vers vlees bij supermarkten en slagers is duidelijk waarneembaar. Ten opzichte van 2019 is er in 2020 sprake van een stijging van 6 procent. Wageningen Economic Research (WER) verwacht dat dat...

Indonesië tekent voor deelname aan Floriade Expo 2022

Akker- & Tuinbouw

Republiek Indonesië tekende donderdag 4 maart voor deelname aan de Floriade Expo 2022. Thema van de Indonesische deelname is 'Wonderful Archipelago'. Indonesië is het eerste land dat officieel heeft getekend voor deelname aan het tuinbouwevenement.

CDA en CU: predatie en te weinig geld grootste probleem

Regio Noord

In Friese Statenfracties van CDA en ChristenUnie (CU) ageren tegen het weidevogelbeleid dat de provincie deze week heeft gelanceerd. Niet de nazorg, maar predatie en te weinig provinciaal geld zijn in de kern het grootste probleem, geven Attje...

Onderzoek The Pig Story: vlees populair van rechts tot links

Veehouderij

Ruim 95 procent van de Nederlanders eet vlees. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.100 Nederlanders. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Zest.

Crispr-Cas is veelbelovend, maar we zijn er nog lang niet

Algemeen

Kalveren die niet meer hoeven te worden onthoornd, varkens die niet langer gevoelig zijn voor varkenspest en haantjes die niet worden uitgebroed. Een greep uit de lange rij aan mogelijkheden die Crispr-Cas zou bieden. Maar de vraag is of die...

Kasper Bekker: 'Correctie vleesvarkensbedrijven op de schop'

Veehouderij

De correctie die vleesvarkensbedrijven onderling vergelijkbaar maakt, moet op de schop. Dat zegt Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij. Die correctiesystematiek is ingevoerd in 2012. Het vleesvarken van toen is een ander dier dan nu in de...

Vleesvarkensnotering Vion plust 4 cent

Veehouderij

De vleesvarkensnotering van Vion plust deze week met 0,04 euro naar 1,37 euro per kilo geslacht gewicht. De slachterij noemt de verhoging in lijn met de oplopende varkensprijzen in omliggende landen.

Rood en geel markeren buiten en binnen de varkensstal

Veehouderij

Mensen die buiten de stal werken, waren op het varkensbedrijf van Jeroen van Doremalen in Dreumel al herkenbaar aan hun rode overall. Die kleur is nu ook doorgevoerd op het afleverperron. Binnen staat de kleur geel centraal.

Henk Boelrijk: 'POV staat als een huis, voor mij is de cirkel rond'

Veehouderij

Henk Boelrijk gaat met pensioen. Bestuurders volgden elkaar op, maar hij was veertig jaar lang het bestuurlijk anker. In de varkenshouderij in het bijzonder. Voor Boelrijk is de cirkel rond. De situatie van het Landbouwschap is bijna terug. Alle...

POV-voorzitter Janssen baalt van stank-app

Veehouderij

Brabants Burgerplatform lanceerde deze week de stank-app. Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij vindt dat jammer. Is er sprake van overlast, kies dan voor de constructieve weg en ga met elkaar in gesprek, reageert ze.

STAF hekelt berichtgeving Universiteit Twente over zoönosen

Veehouderij

Stichting Agri Facts (STAF) beticht Universiteit Twente ervan in een persbericht over zoönosen de lezers op het verkeerde been te zetten. Het onderzoek waarop het persbericht zich baseert, is volgens STAF niet deugdelijk en nooit gepubliceerd.

Vion rondt overname runderslachterij Adriaens af

Veehouderij

De overname van de Belgische runderslachterij Adriaens in Zottegem door Vion is afgerond. Vion-topman Ronald Lotgerink spreekt van 'regionale versterking in West-Europa, naast de vestigingen in Nederland en Duitsland.'

Australië scherpt grenscontrole aan om nieuwe AVP-variant

Veehouderij

Australië verscherpt de grenscontrole om te voorkomen dat het een nieuwe variant van het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) binnen de landsgrenzen krijgt. Doordat bij dieren symptomen ontbreken, blijft de mutant vaak onopgemerkt.

Dierenarts vraagt meer aandacht voor reiniging en ontsmetting

Veehouderij

Als het gaat om de biosecurity op een varkensbedrijf, zijn er belangrijker zaken dan het reinigen en ontsmetten van de stallen, zegt Johan Hulzing van Coöperatie Varkensartsen. Maar in zijn optiek verdient het onderwerp wel meer aandacht dan het nu...

Rabobank: afhankelijkheid van de wereldmarkt moet omlaag

Veehouderij

In het eerste kwartaalrapport van 2021 dat Rabobank deze week publiceerde, concludeert de bank dat vraaggestuurd produceren voor Nederlandse varkenshouders nog belangrijker wordt. Sectormanager Rene Veldman licht dat toe.

Taskforce: stel emissieplafond stalsysteem in

Veehouderij

De Taskforce Versnelling Innovatieproces Stalsystemen adviseert de overheid emissieplafonds in te stellen. Er is dringend behoefte aan nieuwe, duurzame stalsystemen. Er zijn genoeg ideeën, maar de concrete uitvoering is te complex en duurt te lang.

Tien jaar oude zeug in het zonnetje gezet

Veehouderij

Een verrassend feestje bij de familie Holleman in het Gelderse Babberich. De zeug met nummer 586 werd tien jaar. Reden om haar in het zonnetje te zetten met slingers en taart van Agruniek Rijnvallei.

Rabobank: 'Vraaggestuurd produceren voor varkenshouder nog belangrijker'

Veehouderij

Voor varkenshouders wordt het belangrijker om te produceren op basis van vraag. Tot die conclusie komt Rabobank in de eerste kwartaal update van dit jaar. Als reden noemt de bank verschuivende markten en een groeiende vraag naar onderscheidende...

Big die niet wordt overgelegd is gemiddeld 1,33 kilo zwaarder

Veehouderij

Overleggen heeft effect op de groeiprestaties van biggen. Biggen die niet worden overgelegd, zijn gemiddeld 1,33 kilo zwaarder dan biggen die tussen de 24 en 48 uur een pleegzeug kregen. Dat blijkt uit onderzoek op De Elsenpas, het onderzoekscentrum...

BIG Challenge haalt ondanks corona 1 miljoen euro op

Algemeen

BIG Challenge, farmers against cancer, heeft in seizoen 2020/2021 ondanks alle beperkingen door coronamaatregelen al 1.002.716 euro opgehaald. Dit bedrag is 100 procent gedoneerd aan KWF Kankerbestrijding. Een kwestie van creatieve acties en...

ABS: 'Belgische varkenshouders zitten op hun tandvlees'

Veehouderij

België werd eind 2020 officieel vrij verklaard van Afrikaanse varkenspest. Inmiddels is het herbevolken op de geruimde varkensbedrijven begonnen. Maar van een verbetering van de situatie voor Belgische varkenshouders is nog geen sprake. 'Belgische...

POV wil ketenpositie versterken via marktclusters

Veehouderij

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) zoekt varkenshouders voor het opzetten van marktclusters. Het gaat om varkenshouders die leveren binnen een keten aan een slachterij en POV-lid zijn. De organisatie wil hen ondersteunen om de...

Rabobank: 'Mondiale varkensvleesproductie stijgt 2,5 procent'

Veehouderij

Rabobank verwacht dat als gevolg van economisch herstel de vraag naar varkensvlees dit jaar aantrekt en de productie 2,5 procent stijgt. Dat gebeurt ondanks dat covid-19 de hele toeleveringsketen van producenten tot consumenten blijft domineren.

Linda Janssen: 'Met alleen aan tafel zitten en meepraten komen we er niet'

Veehouderij

'Pittig', zegt voorzitter Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) terugkijkend op 2020. Het stikstofdossier, corona, Afrikaanse varkenspest en de markt domineerden de agenda. 'Drukke tijden maken dat je kritischer wordt en...

PLUS komt varkens- en rundvleeshouders financieel tegemoet

Veehouderij

Supermarktketen PLUS versterkt de samenwerking met haar Nederlandse varkens- en rundvleeshouders. Zij ontvangen een extra bijdrage bovenop de geldende marktprijzen. Daarnaast biedt PLUS voor de ketens afnamezekerheid.

Europese Commissie sluit particuliere opslag varkensvlees niet uit

Veehouderij

De Europese Commissie overweegt om, in reactie op de onrust op de varkensmarkt, over te gaan tot maatregelen voor particuliere opslag. EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski sloot dat maandag tijdens een bijeenkomst met de pers niet uit.

Liquiditeit varkenshouderij in 2020 hard onderuit

Veehouderij

Voor varkenshouders was 2020 een jaar met extremen, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde liquiditeitsmonitor. De varkenscyclus is nog steeds van toepassing, maar wordt soms flink verstoord door uitbraken van ziekten en grenssluitingen zoals in...

Onzekerheid nog troef op varkensmarkt

Veehouderij

Corona en Afrikaanse varkenpest (AVP) zorgen net als vorig jaar ook in 2021 voor veel onzekerheid voor varkenshouders. Robert Hoste van Wageningen Economic Research verwacht dat er pas richting de zomer sprake is van herstel van de varkensmarkt. De...

POV: rapport uitval jonge dieren verrast niet

Veehouderij

Het rapport van de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) waarin staat dat minder sterfte bij jonge dieren haalbaar is, verrast de POV niet. 'Het sterkt ons in de wetenschap dat de koers die we in 2016 hebben ingezet, goed is', zegt voorzitter Linda...

Innovatief cameratoezicht in slachthuizen Vion

Veehouderij

De Dierenbescherming, Deloitte, Eyes on Animals en slachterij Vion hebben samen een systeem voor cameratoezicht ontwikkeld. Vion installeert dit camerasysteem in de slachterijen in Nederland en Duitsland.

Fiscaal jurist: 'Wees een echte ondernemer en denk vooruit'

Veehouderij

Wanneer een bedrijf stopt, moet er fiscaal worden afgerekend. In de praktijk komt een ondernemer dan soms toch voor financiële verrassingen te staan. Zoals nu in het kader van Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Franc Beekmans van...

Biologisch BioAir-filter na vijftien jaar klaar voor gebruik

Regio Noord

Het houtsnipperbed van Gasselte Bio Energie in het Drentse Gasselternijveenschemond wordt afgevuld. Daarmee kan het eerste exemplaar van het biologische luchtfilter van JW Espo in gebruik worden genomen. Eigenaar Jan Waayer stak vijftien jaar in de...

AH geeft StarFarmers Vion forse impuls met 'Beter voor'-programma

Veehouderij

Het varkensvlees van Vion Good Farming Star met 1 ster Beter Leven krijgt een forse impuls met het 'Beter voor Varken, Natuur en Boer'- programma van supermarktketen Albert Heijn (AH). De komende periode wordt dat verder ingevuld.

Varkensprop loopt prijs nog voor de voeten

Veehouderij

De omstandigheden worden gunstiger, maar de varkensprijs wil nog maar niet omhoog. In Duitsland is nog steeds sprake van een flinke prop veel te zware dieren en dat dwarsboomt een prijsstijging.

China heft importverboden Braziliaans varkensvlees op

Veehouderij

China hief deze week het handelsverbod op van twee vestigingen van JBS SA en een van Aurora Alimentos in Brazilië. Voor twee Braziliaanse vleesverwerkers blijft het verbod nog van kracht. China stelde het verbod in uit bezorgdheid over het...

AH start 'Beter voor'-programma met varkenshouders en groente- en fruittelers

Algemeen

Supermarktketen Albert Heijn (AH) breidt de 'Beter voor'- programma's uit. Aan het programma voor de zuivelketen wordt een onderdeel voor varkenshouders en groente- en fruittelers toegevoegd. Kenmerken van de programma's zijn volgens AH 'duurzaam,...

Actieplan Duitse varkenshouders tegen Afrikaanse varkenspest

Veehouderij

Varkenshouders uit de Duitse deelstaten Brandenburg, Saksen en Thüringen verenigd in de belangenbehartigingsorganisatie IGS, zijn kritisch over de wijze waarop Afrikaanse varkenspest in het oosten van Duitsland wordt bestreden. Samen met de...

Big in kraamstal al laten ruiken aan vast voer en water

Veehouderij

Een big die in de kraamstal al vast voer en water krijgt, groeit harder en heeft minder problemen door een speendip. In het innovatieproject 'Familie voeren' werd onderzocht hoe een varkenshouder een big het best aan het eten kan krijgen.

Lokaal geurbeleid nekt varkensboeren

Veehouderij

Een van de speerpunten van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) in 2021 is het geurbeleid. 'Varkenshouders worden steeds vaker geconfronteerd met lokale willekeur', zegt POV-voorzitter Linda Janssen.

Biggen uitdagen om vast voer op te nemen

Veehouderij

Biggen die in de kraamstal al vast voer en water opnemen groeien harder en hebben minder problemen door een speendip. In het innovatieproject 'Familie voeren' werd onderzocht hoe een varkenshouder een big het best aan het eten kan krijgen.

Coronacrisis werkt door in varkenscontracten

Veehouderij

Door de coronacrisis verandert het consumptiepatroon. Dat heeft invloed op de eisen van slachterijen en hun afnemers van varkensvlees en leidt naar verwachting tot andere contracten. 'Wat historisch werd beloond, is in de toekomst niet per se het...

Arla Foods wil online retail uitbreiden

Veehouderij

De Europese zuivelcoöperatie Arla Foods gaat de online aanwezigheid van haar eigen producten vergroten. Sinds de coronapandemie is het aantal online boodschappen toegenomen.

AgruniekRijnvallei zet 3 procent meer diervoeders af

Veehouderij

AgruniekRijnvallei zette in 2020 bijna 675.000 ton diervoeders af. Dit is ruim 3 procent meer dan het jaar ervoor. Alle diersectoren hebben bijgedragen aan de toename. In biologische voeders werd voor het eerst meer dan 100.000 ton afgezet.

Laurens Hoedemaker voorzitter Nederlandse vlees- en vleeswarensector

Veehouderij

Laurens Hoedemaker volgt Jos Goebbels op als voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV). Goebbels, die deze zomer met pensioen gaat, draagt vanaf mei zijn...

Vogelgriep vastgesteld in Hongarije, tweede R&O verplicht

Veehouderij

Bij gehouden pluimvee in Hongarije is vogelgriep vastgesteld. Vervoersmiddelen voor pluimvee of broedeieren die leeg terugkeren of uit Hongarije komen, moeten daarom onmiddellijk na aankomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting (R&O)...

Afrikaanse varkenspest jaagt consumptie van kip aan

Veehouderij

Afrikaanse varkenspest zwengelt wereldwijd de consumptie van pluimveevlees verder aan. De populariteit van kip laat al jaren een stijgende lijn zien. In 2021 zet die lijn onverminderd voort.

Countus: 'TVL-regeling moeite van overwegen voor varkenshouder waard'

Veehouderij

Regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) werd 25 november 2020 opengesteld. Mark Klein Breteler van Countus noemt de regeling voor varkenshouders de moeite van het overwegen waard.

René Veldman: 'KeurMest onmisbaar voor transparante mestmarkt'

Veehouderij

Eenvoud moet het belangrijkste kenmerk worden van het nieuwe mestbeleid. Daarover verschillen landbouwminister Carola Schouten en Rabobank niet van mening. Over de rol van KeurMest en Mineralen Manager wel. 'In onze ogen een onmisbaar instrument',...

Duitsland met 403 besmette wilde zwijnen nieuwe jaar in

Veehouderij

Honderd dagen nadat het eerste geval van Afrikaanse varkenspest (AVP) officieel werd bevestigd in Duitsland, staat de teller eind 2020 op 403 besmette dieren. 386 daarvan werden vastgesteld in Brandenburg en zeventien in Saksen.

50 procent meer varkens in Rusland tegen 2025

Veehouderij

Rusland wil de varkensstapel de komende vijf jaar fors uitbreiden. De Russische viceminister van Landbouw Jumbulat Khatuov rekent op een varkensstapel die in 2025 de helft groter is dan nu, meldt PigProgress. De productie moet plaatsvinden in...

Gecombineerde fosfaatindicator per 1 januari 2021 van start

Algemeen

Per 1 januari gaat, zoals aangekondigd in het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn, de gecombineerde fosfaatindicator in werking. Via deze aangepaste indicator kunnen agrariërs beter bepalen hoeveel fosfaat (meststoffen) hun bodem nodig heeft en...

Medos medicijndosering wint Beste Idee 2020

Veehouderij

Medos medicijndosering wint het Beste Idee voor de kalverhouderij 2020. Van de in totaal 818 uitgebrachte stemmen wist Medos medicijndosering er 379 in de wacht te slepen (46,3 procent). Op de tweede plaats, met 37,3 procent van de stemmen, eindigde...

Sensormetingen als basis voor emissiefactoren van stallen

Veehouderij

Het beoordelen van nieuwe stalsystemen en het bepalen van emissiefactoren van deze stallen kan beter worden opgezet. In een onlangs uitgebracht onderzoeksrapport van het bureau Rebel wordt gepleit voor een systeem dat gebruikmaakt van meetsensoren....

CO2-uitstoot melkveehouders ForFarmers 10 procent lager

Veehouderij

Melkveehouders die veevoer van ForFarmers gebruiken, hebben in 2020 in vergelijking met 2019 een 10 procent lagere CO2-uitstoot per kilo melk gerealiseerd. Het bedrijf schrijft dat toe aan de combinatie van voer en bedrijfsspecifieke adviezen.

Saldo melkvee onder druk door duurder voer en lagere prijzen

Veehouderij

Het saldo van het gestandaardiseerde melkveebedrijf kwam in november 2020 uit op 12.500 euro. Dit saldo ligt door hogere voerkosten, een lagere melkprijs en veeprijzen 13 procent lager dan dezelfde maand van het voorgaande jaar, meldt Wageningen...

Groot bereik kippromotiecampagne Nepluvi

Veehouderij

De pluimveesector startte in 2020 met hulp van Europese subsidies een promotiecampagne voor kip. Gezien het bereik is die succesvol, stelt de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) aan.

Verbod pelsdierhouderij 8 januari van kracht

Veehouderij

Het verbod op de pelsdierhouderij gaat op 8 januari in, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Vanaf die datum is het verboden om in Nederland pelsdieren te houden voor de bontproductie.

Ook solidariteitsbonus voor leveranciers Tönnies en Vion

Veehouderij

De Duitse varkenshouderij zit in zwaar weer. De detailhandel komt de sector tegemoet met een bonus van 2,50 euro per varken. Na Westfleisch krijgen nu ook varkenshouders die leveren aan Tönnies en Vion die toeslag, meldt TopAgrar.

Ruim honderd pluimveehouders investeren in emissiebeperking

Veehouderij

107 pluimveehouders hebben in 2020 subsidie aangevraagd om te investeren in nieuwe staltechnieken die de emissie beperken. Hiervoor was een budget van 7,5 miljoen euro beschikbaar, waarvan 4,1 miljoen euro is uitgekeerd.

Biggenprijs plust met 2 euro

Veehouderij

Een iets vriendelijker markt zet door in een voor de derde week op rij hogere biggennotering. De DCA Best Piglet Price pluste maandag 2 euro. De biggennotering komt daarmee op 25 euro.

Varkenshouder Egelmeers: '0,45 kilo ammoniakreductie lijkt haalbaar'

Veehouderij

In Wanroij heeft de familie Egelmeers een gemengd bedrijf met akkerbouw en vleesvarkens. In een van de stallen wordt ervaring opgedaan met onderdelen uit het integrale stalconcept van Agrifirm. 'Wij willen bijdragen aan een duurzamere...

Agrifirm: 'Luchtwasser speelt rol in integraal stalconcept'

Veehouderij

Agrifirm ontwikkelt een integraal stalconcept. Aan de basis daarvan staat een snelle afvoer van verse mest die is verdund met een ammoniakarme vloeistof. Een ammoniakstripper, warmtewisselaar, chemische luchtwasser en mestbewerking maken er ook deel...

Varkensstapel werd in 2019 meer waard

Veehouderij

De gemiddelde balanswaarde van de varkensbedrijven steeg in 2019 tot bijna 3 miljoen euro. De stijging was vooral te danken aan de waarde toename van de varkensstapel, blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research.

Covid-19 en AVP trekken wissel op inkomsten varkenshouder

Veehouderij

De opbrengstprijzen van vleesvarkens zijn in 2020 8 procent gedaald. De prijsdaling van de aangekochte biggen was met 12 procent nog sterker. Gemiddeld zijn de prijzen van vleesvarkensvoer 1 procent lager dan in 2019, met een stijgende trend aan het...

Varkenshouders registreren te laat in I&R-systeem

Veehouderij

Veel varkenshouders registreren de aan- en afvoer van varkens te laat in het I&R-systeem. Dat blijkt uit administratieve inspecties die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2020 uitvoerde.

'Supervarken' lijkt geschikt voor transplantatie

Veehouderij

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA heeft een genetisch gemanipuleerd varken voor zowel consumptie als biomedische doeleinden toegelaten op de markt. Dat is voor het eerst, meldt de Volkskrant. De handelsnaam is GalSafe-varken.

Biggen lopen iets vlotter weg en plussen 2,50 euro

Veehouderij

De DCA Best Piglet Price noteerde maandag aan het eind van de dag + 2,50 euro. Met de 50 cent van vorige week, komt de biggennotering deze week op 23 euro. Het resultaat van een iets vriendelijker markt.

Vogelgriep bij vermeerderingsbedrijf in Buitenpost

Veehouderij

In het Friese Buitenpost is bij een vermeerderingsbedrijf met 28.000 kippen vogelgriep (H5) vastgesteld. Omdat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep gaat, wordt het bedrijf geruimd.

Biggen drie dagen langer bij de zeug

Veehouderij

Bij de renovatie van hun stallen kozen varkenshouders Evert en Betsie Liefting voor een alternerend vierwekensysteem. Daardoor hoefden ze nog maar in veertig kraamhokken te investeren, in plaats van in zestig. En de biggen blijven drie dagen langer...

Renovatie stal vaker met gebruikte materialen

Veehouderij

Nieuwbouw en renovatie is in de varkenshouderij van alle tijden. Afhankelijk van het economische tij in de sector het ene jaar wat meer dan het andere. Veel aandacht en oog is er voor een professionele uitstraling van het bedrijf. Stalinrichting...

Zonvarken wint Het beste idee van Varkensland

Veehouderij

De vijfde editie van Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV) is gewonnen door Zonvarken. Een 3-sterren beter leven concept waarbij het varkensvlees klimaatneutraal wordt geproduceerd. Deelnemers aan de coöperatie houden maximaal 50 zeugen.

Rabobank verwacht dit voorjaar herstel varkensmarkt

Veehouderij

De varkensmarkt heeft op dit moment te maken met uitdagingen op meerdere vlakken. Varkenshouders hebben lagere inkomsten en hogere kosten. Toch is er zicht op verbetering, schrijft Rabobank in het kwartaalbericht.

Por-k-taal online-café voor varkenshouders

Veehouderij

In navolging van het maandelijkse online-café voor rundveehouders, houdt kennisontwikkelaar VKON in Den Ham op 17 december een online-café voor varkenshouders. In het eerste Por-k-taal staat de welzijnscheck centraal.

POV: 'Welzijnscheck moet nog ingebed raken'

Veehouderij

'Probeer de welzijnscheck zo te bekijken dat hij bedrijfseffectief is. Er zijn altijd wel zaken op je bedrijf die beter kunnnen en het resultaat daarvan merk je direct in de pocket', zegt Mark Vossen, portefeuillehouder diergezondheid bij de POV....

Vion houdt notering vleesvarkens gelijk

Veehouderij

De vleesvarkensnotering van Vion blijft voor week 50 gehandhaafd op 1,32 euro. Vion geeft aan dat het aanbod onverminderd groot blijft, maar dat de vleesafzet richting retail vlotter loopt met het oog op de feestdagen.

Uitstelgedrag door twijfel nut welzijnscheck

Veehouderij

Varkenshouders zijn kritisch over de welzijnscheck die per 1 januari 2021 moet zijn ingevuld. Nieuwe Oogst en Varkens.nl voerden eind november een steekproef uit waaraan 151 varkenshouders deelnamen. Daaruit blijkt dat 40 procent de welzijnscheck...

Juiste zuurgraad speenvoer verlaagt kans op ziekteverwerkers

Veehouderij

Een speenvoerrantsoen met een zuurbindend vermogen lager dan 250 tot 300 milli-equivalent per kilo, zorgt ervoor dat de zuurgraad (pH) in de maag voldoende laag is. Die juiste pH-waarde wekt als een natuurlijke barrière. Dat verkleint de kans dat...

Duitse zeugenhouders staan met rug tegen de muur

Veehouderij

Duitse zeugenhouders staan met de rug tegen de muur. Niet eerder was hun situatie zo nijpend. Voor het voortbestaan van de vermeerderingssector wordt gevreesd.

Gespreksstarter geeft varkenshouder tools en tips

Veehouderij

Hoe kan een varkenshouder de kloof tussen hem en de burgermaatschappij dichten. Met die opdracht gingen vijf deelnemers aan de SFYN Academie aan de slag. Hun bevindingen vertaalden ze naar de Gespreksstarter. Dat is een kaartenset met dilemma's aan...

Varkensproductie China herstelt sneller dan verwacht

Veehouderij

De varkensproductie in China zal sneller herstellen dan verwacht. Het Chinese ministerie van Landbouw verwacht dat de productie al in 2022 weer op het niveau van voor de Afrikaanse varkenspest (AVP) zit.

DCA handhaaft beursprijs

Veehouderij

Vorige week vrijdag daalde de DCA-notering nog met 5 cent. Op 27 november handhaafde DCA de beursnotering exclusief btw op respectievelijk 0,90 euro per kilo levend gewicht en 1,20 euro per kilo geslacht gewicht.

Structuur zorgt voor lager antibioticagebruik in varkenshouderij

Veehouderij

Een gestructureerde aanpak helpt varkenshouders die te hoog scoren op de benchmark om het antibioticagebruik te verlagen. Tot die conclusie komt ZLTO-specialist diergezondheid Heleen Prinsen.

Van Loon Group: 'Wij willen klaar zijn voor de toekomst'

Veehouderij

De Van Loon Group startte op 1 oktober officieel met een nieuw ketenconcept: Varken op z'n best. 'Wij willen klaar zijn op de toekomst', zegt commercieel directeur Stan Quinten van Best Star Meat, dat bij de Van Loon Group hoort.

Van Loon Group start Varken op z'n best

Veehouderij

De Nederlandse varkenshouderij heeft er een nieuw ketenconcept bij: Varken op z'n Best. Dat is een initiatief van vleesbedrijf Van Loon Group uit Son waaraan zestien varkenshouders deelnemen en is sinds 1 oktober 2020 operationeel. De uitrol vindt...

Aanpak antibiotica varkenshouderij per 1 januari 2021 in IKB's

Veehouderij

Een plan van aanpak om het antibioticagebruik op rode bedrijven te verlagen, wordt per 1 januari 2021 opgenomen in de IKB's. Groene bedrijven worden op deze manier 'met rust gelaten' en rode bedrijven krijgen handvatten om aan de slag te gaan,...

Vion-notering daalt in twee weken tijd met 15 cent

Veehouderij

De notering van Vion daalt deze week met 0,07 euro naar 1,32 euro (inclusief btw) per kilo geslacht gewicht. Met de 0,08 euro die er vorige week al afging, is dat een daling van de notering met 0,15 euro in twee weken tijd.

DCA-beursprijs 5 cent omlaag

Veehouderij

In navolging van de prijsdaling in Duitsland woensdag noteerde de DCA-beursprijs vrijdagavond voor zowel levend als geslacht 5 cent lager. De prijzen exclusief btw komen daarmee op respectievelijk 0,90 euro en 1,20 euro per kilo.

Stortelder: 'Vraaggestuurd naar eerlijke vleesprijs'

Veehouderij

Frans Stortelder is bij Vion de man die zich al jarenlang hard maakt voor vraaggestuurde ketens. Alleen langs die weg kan een eerlijke prijs onstaan, zegt Stortelder in een intervieuw met Varkens.nl.

Ruim 15 procent varkenshouders wil investeren in nieuwbouw

Veehouderij

Ruim 15 procent van de varkenshouders in Nederland wil investeren in een nieuwe varkensstal. Daarnaast heeft bijna 16 procent plannen om de stal te renoveren of te verduurzamen.

Varkensmarkt schudt op grondvesten na Duitse verlaging

Veehouderij

De Europese varkensmarkt schudt op zijn grondvesten nadat Duitsland woensdag de VEZG-notering met 8 cent verlaagde. De verwachting is dat de andere Duitse noteringen volgen.

Chinese varkenspopulatie groeit naar 371 miljoen dieren

Veehouderij

In China werden eind september 2020 bijna 21 procent meer varkens gehouden dan in dezelfde maand vorig jaar. Maar de vleesproductie bleef wel achter. Dit laat het Chinese nationale statistiekbureau weten.

Meer rendement varkenshouders door aanpak PRRS

Veehouderij

Varkenshouders die kans zien de activiteit van PRRS op een laag peil te houden, verdienen daar geld mee. Voor een bedrijf met 600 zeugen gaat het om plus van 1,13 gespeende biggen per zeug per jaar en de biggenuitval voor spenen ligt 0,22 big lager.

Duitse varkensslachterijen krijgen veeg uit de pan

Veehouderij

Duitsland worstelt met de grote hoeveelheid slachtrijpe varkens die boven de markt hangt. Versoepeling van de corona-eisen kan helpen. Maar de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil daaraan maar beperkt meewerken. Deelstaatminister Karl-Josef...

Bron- en contactonderzoek PRRS bij varkens

Veehouderij

De aanpak van het PRRS-virus in de varkenshouderij verschuift van onderzoek bij uitbraken naar monitoring. Kennis over de de genetische code van PRRS speelt daarin een belangrijke rol. Voor onderzoek daarnaar ontving de Gezondheidsdienst voor Dieren...

POAH! Deutz-Fahr 6.07 Mechanisatie