Vergunningverlening dwarsboomt Kipster in België
Kipster wil uitbreiden, maar in België loopt dat proces door vergunningverlening moeizaam. In Frankrijk en Engeland verwacht het pluimveebedrijf eind 2025 de eerste stallen te hebben gebouwd.

Kipster verkoopt zijn eieren sinds oktober ook in de Belgische Lidl-warenhuizen. De producten worden geïmporteerd vanuit de Nederlandse Kipster-stallen. In Nederland staan vijf productielocaties die werken volgens dit concept, met elk 24.000 leghennen. Drie daarvan zijn in eigen beheer, twee in samenwerking met een pluimveehouder. Ook in de Verenigde Staten zijn al drie Kipster-stallen gebouwd.
Volgens medeoprichter Ruud Zanders van Kipster vinden de eieren zeer vlot hun weg naar de consument. Daarom wil Kipster in Nederland opschalen naar tien boerderijen en ook in België een productielijn beginnen, meldt informatiedienst Vilt.
Belgische veehouders hebben belangstelling voor het concept, maar een landing in België laat nog op zich wachten. Dat komt onder meer doordat het de ondernemers vaak niet lukt bestaande vergunningen om te zetten naar pluimvee, de stallen nog te nieuw zijn waardoor het economisch gezien lastiger wordt of een groter bouwblok niet wordt vergund.
Naar Frankrijk en Engeland
In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kent het bedrijf wel een doorbraak in de plannen. 'We hopen tegen het einde van 2025 in deze landen een Kipster-bedrijf op te zetten. De puzzelstukjes vallen er voorlopig beter in elkaar dan in België. Maar dat ligt niet aan het land zelf. In heel Noordwest-Europa is elke uitbreidingsmogelijkheid een puzzel van duizend stukjes. Een vergunning verkrijgen en het vinden van een goede partner zijn daar slechts twee van.'
Kipster produceert klimaatneutrale eieren met aandacht voor diervriendelijkheid. In het concept hebben de leghennen meer ruimte dan gebruikelijk en dat vergt een groot bouwblok. Elke Kipster-stal met buitentuin bevat 24.000 kippen op een grondvlak van 1.200 vierkante meter. Grote infrastructurele werken zijn daardoor onvermijdelijk. 'We kunnen traditionele stallen niet als basis gebruiken', zegt Zanders.
'Aan de hand van studies hebben de we meest diervriendelijke kippenstal ontworpen die we konden bedenken, los van de bestaande conventies', stelt de Kipster-oprichter. 'Welzijn gaat voor ons veel verder dan het aantal kippen per vierkante meter. Het gaat ook om een binnentuin, een bosrand, afleiding en veel andere zaken die het leven van de dieren verbeteren. Ook qua fijnstof en ammoniak bevinden we ons in de laagste waarden die er zijn.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (LH) #145291
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF13003T Cirkelschudder
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC
2014, € 8.850
-
Burma 11-275
Gebruikt, € 1.500
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Zaterdag12° / 3°10 %
-
Zondag12° / 4°50 %
-
Maandag14° / 4°0 %